#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2010 13:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το έγκλημα βοηθά στην ... οικονομική ανάκαμψη της ΕυρώπηςΟι πάσης φύσεως γκάνγκστερ, οι έμποροι ναρκωτικών, και αυτοί που ξεπλένουν χρήματα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών της ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, στη ζήτηση που υπάρχει από τους παραπάνω για χαρτονομίσματα ευρώ μεγάλης αξίας , όπως είναι αυτά των €200 και των €500. Η ΕΚΤ εκδίδει αυτά τα χαρτονομίσματα με μεγάλο κέρδος, και η απορρόφησή τους είναι ευπρόσδεκτη, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει θέσει την χρηματοπιστωτική ισχύ της τράπεζας υπό αμφισβήτηση.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup Willem Buiter, τα υψηλής αξίας χαρτονομίσματα «…κάνουν το ευρώ τη πρώτη προτίμηση όλων των υπόγειων και μαύρων οικονομιών. Όλων όσων επιθυμούν ανωνυμία στις χρηματικές τους συναλλαγές και επενδύσεις». Η τύπωση των χαρτονομισμάτων δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, αλλά αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για την ΕΚΤ.

Όταν το 2002 πρωτοκυκλοφόρησε το ευρώ, η αξία των χαρτονομισμάτων των €500 ήταν €30.8 δισ. σύμφωνα με τη ΕΚΤ. Σήμερα κυκλοφορούν 570  εκατομμύρια τέτοια χαρτονομίσματα συνολικής αξίας  €285 δισ. Μια ετήσια δηλαδή αύξηση της τάξης του 32%. Το χαρτονόμισμα των €500 που ελάχιστοι άνθρωποι βλέπουν, αποτελεί το 35% της αξίας των ευρώ που κυκλοφορούν στην ΟΝΕ.

Το 1998, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ανησυχήσει για τον μελλοντικό ανταγωνισμό προς το αμερικανικό χαρτονόμισμα των $100, από πλευράς του ευρώ, αλλά και για τη προτίμηση που θα έδειχναν προς το δεύτερο οι παράνομοι όλου του κόσμου. Όπως είχε υπογραμμίσει, $1 εκατομμύριο σε χαρτονομίσματα των $100 ζυγίζει περίπου 9 κιλά. Αντιθέτως, το ίδιο ποσό σε υποθετικά χαρτονομίσματα των $500 (που δεν υπάρχουν), θα ζύγιζε μόλις 2 κιλά.

Οι αστυνομίες του κόσμου έχουν ανακαλύψει χαρτονομίσματα του ευρώ μέσα σε κουτιά δημητριακών, ελαστικά οχημάτων, κρύπτες σε φορτηγά κλπ. όπως λέει η Europol.

Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ωφελούνται από αυτή τη κατάσταση. Ειδικά για την ΕΚΤ, η μεγάλη ζήτηση είναι άκρως κερδοφόρα. Κρατάει ως εγγύηση περισσότερα από €600 δισ.άγνωστης προέλευσης ή από τράπεζες στις οποίες έχει δανείσει, ενώ κρατάει πάνω από €400 δισ. σε κρατικά και άλλα ομόλογα. Σε γενικές γραμμές, ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει αγγίξει τα €2 τρισεκατομμύρια, ενώ διαθέτει κεφαλαιακή βάση €78 δισ. Αυτό τη κάνει να μοιάζει σαν «ένα hedge fund με στεροειδή» σύμφωνα με τους αναλυτές. Τα τελευταία χρόνια τα κέρδη της ΕΚΤ από την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων ήταν περίπου €50 δισ. Το 2008, τη χρονιά της κρίσης των Lehman Brothers, τα κέρδη αυτά ανήλθαν στα €80 δισ. Ακόμη και με μια συντηρητική πρόβλεψη, με μια αύξηση της κυκλοφορίας κατά 4%, τα μελλοντικά κέρδη της ΕΚΤ από αυτή της τη δραστηριότητα αναμένονται να κυμανθούν μεταξύ €2 και  €6.9 τρισ!

Η εκπρόσωπος της τράπεζας αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο απόσυρσης των χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας, καθώς  εθνικά χαρτονομίσματα ανάλογης αξίας κυκλοφορούσαν σε 6 κράτη μέλη πολύ πριν εισαχθεί το ευρώ. Η αντικατάσταση τους με μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα θα ανέβαζε το κόστος παραγωγής και διανομής, λέει.

Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/08/2010 13:47:57

  Στα πρότυπα του μαφιοΚοσόβου και η ΕΚΤ βλέπω. Ξέπλυμα κι άγιος ο θεός...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 05/08/2010 13:52:02

   Και αυτά, για να βλέπουμε ποιοι είναι οι κήνσορες της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και πειθαρχίας...

   • Σπύρος avatar
    Σπύρος @ Αυριανιστής 05/08/2010 14:16:14

    Οι Αμερικανοί έχουν πάρει στήν πλάκα(πού φτάσαμε ,νά φαίνεται ο Ομπάμα αριστεράντζα μπροστά στά ευρωπαϊκά σούργελα πού κυβερνάνε )τούς φαιδρούς Ευρωπαίους και τούς κράζουν χοντρά στίς εφημερίδες τους και στά άρθρα τους γιά τήν εμμονή τους στό φασιστικό Σύμφωνο Σταθερότητας,πού ισχύει μόνον γιά τούς λαούς και όχι γιά τίς τράπεζες.

    Ο Τζέϊμς Γκαλμπραίηθ χλευάζει τήν προσπάθεια μείωσης τού ελλείμματος,πού κατ΄αυτόν οδηγεί στήν ύφεση..


    Το περιοδικό Counter Punch (μπά δέν είναι γραμένο απο κουμούνια)τούς τά χώνει χοντρά..¨'Η πολιτική ΔΝΤ είναι πολιτική επιλογή [B]γιά νά εξασθενήσει ο κρατικός τομέας πρός όφελος τού ιδιωτικού και τών κερδοσκόπων πού ελπίζουν νά αρπάξουν φθηνά τήν δημόσια περιουσία''[/B]..Βρέ δές τί λένε οι Αμερικανοί ..Δημόσιος Τομέας...Χέ χέ ..Απαγορεyμένeς λέξεις γιά τον Gap .

    ''Μισός αιώνας αποτυχημένων συνταγών λιτότητας τού ΔΝΤ σέ δεκάδες χώρες τού τρίτου κόσμου θά έπρεπε νάχουν διδάξει τήν Ευρώπη πόσο ολέθρια είναι η αντίληψη πώς η λιτότητα οδηγεί στήν ευημερία''
    Μάικλ Χάτσον απο Wall Street..

    To ωραιότερο τό γράφει ο Ντίν Μπέϊκερ διευθυντής τού αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Οικονομίας και πολιτικής στό βιβλίο του'' Ανοδος και Πτώση τής οικονομίας τής φούσκας'''
    ''[B]Είναι τραγικό το ΔΝΤ όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα να επιβάλλουν δραστική περικοπή τών συντάξεων και δουλειά έως τά βαθειά γεράματα,όταν τά στελέχη του,συνταξιοδοτούνται στά 51 τους μέ μηνιαίες απολαβές 100000 δολλαρίων..[/B]

    Και συνεχίζει:"Πενήντα χρόνια τού ΔΝΤ πείθουν πώς θά ήταν προτιμότερο νά συμβουλεύονται οι κυβερνήσεις τους...μεθυσμένους στόν δρόμο..Αυτοί είναι τουλάχιστον έντιμοι''..........


    Βρέ τούς αλήτες χαρτογιακάδες..Σύνταξη στά 51 και 100000 δολλάρια τον μήνα.
    Και οι Ελληνες υπάλληλοί τους τούς χειροκροτούνε..

    Aειντε τώρα νά σκάσουν μύτη οι γνωστοί κομμουνιστοφάγοι τής δεκάρας πού γράφουν εδώ μέσα και νά κατηγορήσουν τούς Αμερικανούς γιά ''αριστερή απόκλιση΄''..Ρε τά νούμερα....

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 05/08/2010 14:28:09

    Ο Μπάρακας δεν είναι "αριστεράντζα", παρακαλώ.
    Μεγάλοι Reps ινστρούχχτορες επιμένουν ότι είναι κουμμούνι. Καρακουτσωμένο.
    Διαφωνώ πάντως. Αυτοί τα δίνουν όλα: Τσοβολικοί είναι.

 2. ataktos avatar
  ataktos 05/08/2010 13:53:55

  μάλλον ..το μαύρο χρήμα χιχχι

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 05/08/2010 14:06:48

  Για ποιο αλλο λογο εξαλλου να μενει καποιο κρατος μελος της ΕΕ πλεον? Εδω φθασαμε να προσβλεπουμε στη μαυρη οικονομια για να μη πεινασουμε, μια και την ασπρη τη βλεπουμε να καταρρεει καθεκαστην. Φανταστειτε τι θα γινοταν αν η κυβερνηση ειχε τον ελεγχο και στη μαυρη οικονομια. Μπιαφρα, Γκανα και Νταρφουρ θα την ειχαν καλλιτερα. Μηπως θα ηταν καλλιτερα αν καταργουσαμε τελειως την ασπρη οικονομια, οπως στη Σομαλια? Αυτο σιγουρα θα εστελνε την τροικα αδιαβαστη.

  • anonymous avatar
   anonymous @ salmonellas 05/08/2010 14:21:26

   Η μαύρη οικονομία ελέγχεται από την κυβέρνηση. Δες τι γίνεται με τα σκάνδαλα που είχαμε και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Αμέσως βρήκε πως διακινήθηκαν τα χρήματα.

 4. Aphroditeschild avatar
  Aphroditeschild 05/08/2010 14:24:16

  το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα ούτε μυρωδιά και οι ΗΠΑ τα λένε αυτά γιατί όπως λέει και το άρθρο χάνουν από τον ανταγωνισμό του Ευρώ.

 5. anonymous avatar
  anonymous 05/08/2010 14:25:02

  Κατά την κρίση του 2008 το 80% του χρήματος που βοήθησε τις οικονομίες να ξελασπώσουν ήταν μαύρο χρήμα.

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ anonymous 05/08/2010 16:08:01

   Oπως η Μπελ στο gone with the wind...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anonymous 05/08/2010 16:12:50

   Η "ευλογία" του 2008 είναι η κατάρα τού 2010. Άντε ξαναμάζεψέ τα τώρα τα "βοθρολύματα" που κυλούν στο πλακόστρωτο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anonymous 05/08/2010 16:20:02

   Οι Αμερικανοί από την πολλή κατανάλωση έπαθαν δηλητηρίαση και πήγαν να τη θεραπεύσουν πίνοντας πιό πολύ δηλητήριο.
   Αντίθετα η Ευρωπαική γραμμή, "να βάλουν τη μηχανή να δουλεύει σε χαμηλότερες στροφές και θερμοκρασίες", όσο και άν μας φαίνεται βραχυπρόθεσμα δυσάρεστη, είναι μακροπρόθεσμα υγιέστερη και διατηρήσιμη.
   Θα το πώ με ακραίο, προκλητικό τρόπο: Περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση δεν είναι καλό πράγμα. Εγκυμονεί νέες φούσκες. Άς απαλλαγούμε κάποτε από αυτή τη μυθοποίηση της "ανάπτυξης" και της τρόμπας του αέρα. There is not wealth but life. έλεγε ο John Ruskin (δεν ήταν όλοι οι Άγγλοι της Βικτωριανής εποχής ιμπεριαλιστές εξηναταβελόνηδες αλα Σκρούτζ).

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 05/08/2010 16:15:00

  "χαρτονομίσματα ευρώ μεγάλης αξίας , όπως είναι αυτά των €200 και των €500. Η ΕΚΤ εκδίδει αυτά τα χαρτονομίσματα με μεγάλο κέρδος"

  "Ειδικά για την ΕΚΤ, η μεγάλη ζήτηση είναι άκρως κερδοφόρα."

  "Τα τελευταία χρόνια τα κέρδη της ΕΚΤ από την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων ήταν περίπου €50 δισ."

  Πατριώτες, κάποιος που γνωρίζει από αυτά, ας μας εξηγήσει δυο τρία πράγματα να καταλάβουμε κι εμείς που δεν ξέρουμε.

  Πως βγάζει κέρδος από την έκδοση χαρτονομισμάτων η ΕΚΤ;
  Και τι θα πει βγάζει κέρδος;

  Διαφωτίστε μας κάποιος σχετικός.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 05/08/2010 16:26:51

   Η ΕΚΤ είναι εκδοτική και όχι εμπορική τράπεζα. Βγάζει κέρδος όπως έβγαζε η Τράπεζα της Ελλάδος από την έκδοση δραχμικών χαρτονομισμάτων. Όσο πιό μεγάλη η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος, τόσο πιό μεγάλη η διαφορά τιμής πώλησης από το κόστος υλικής παραγωγής του χαρτονομίσματος. Για να πάρεις ένα χαρτονόμισμα 100 Ευρώ πρέπει να δώσεις σήμερα 130 δολλάρια. Το ίδιο και για να πάρεις 10 χαρτονομίσματα των 10 Ευρώ. Αλλά για την ΕΚΤ, το κόστος εκτύπωσης χαρτόμαζας και λοιπών υλικών είναι αρκετά μεγαλύτερο για τα δέκα 10-Ευρα, συγκρινόμενο με 1 100-Ευρο.
   Είναι απλό, το χαρτονόμισμα ως υλικό αντικείμενο έχει κόστος παραγωγής. Άλλες αξίες, άυλες, π.χ. μετοχές, δεν έχουν.

 7. Orestios avatar
  Orestios 05/08/2010 16:49:07

  Φροντίζει τους μαφιόζους η ΕΚΤ τελικά. Νά' ναι καλά αυτή η αγία Τράπεζα, γιατί χωρίς αυτή τί θα ήταν οι μαφιόζοι σήμερα?

 8. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/08/2010 17:07:30

  Καλά σε λιγάκι θά θεωρηθεί τό Σύμφωνο Σταθερότητας τό Αγιο Δισκοπότηρο..
  Ντάξει..Δώσαμε.

 9. Κικη avatar
  Κικη 05/08/2010 18:14:53

  Γιαυτο και το παιντι και ο Φον Δρουτσας αν αυτου,επιμενουν να βαλουν το Κοσσοβο και τα Σκοπια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ,διοτι ξερετε τι λεφτα εχουν οι ναρκεμποροι των Σκοπιων,χρονια φωναζουμε οτι τα εργοστασια της κοκκας και της ηρωινης ριχνουν τα χημικα τους στα ποταμια μας,οι ΚοσσοβαροιΑλβανοι ,χρονια τωρα κρατανε το εμποριο λευκης σαρκος στα χερια τους ,απο την εποχη του πολεμου στην Γιουγκοσλαβια,επισης το εμποριο σκληρων ναρκωτικων,και ανθρωπινων οργανων.Κανενας δεν θυμαται την ερευνα που εκανε η Ντελ Ποντε ,μετα στα συνορα Κοσσοβου Αλβανιας και βρεθηκαν πτωματα διαμελισμενα σε ομαδικους ταφους Σερβων απαχθεντων απο το Κοσσοβο τους οποιους τους κραταγαν σε καποια αποθηκη ,και τους αφαιρουσαν οργανα σιγα σιγα ,μεχρι να πεθανουν,αυτο περασε στον τυπο με μικρα γραμματα,και κανεις δεν εδωσε σημασια .Οτι ο φωστηρας που κουβαλαει ο ΓΑΠ ,ο ιταλος μετειχε στην κυβερνηση Προντι και ειναι βεβαια ακραιος νεοφιλελευθερος ,και αποδεχεται ολες αυτες τις οικονομικες δραστηριοτητες της Μαφιας ,και των υπολοιπων Μαφιων της γυρω περιοχης.

 10. Σαλονικιός avatar
  Σαλονικιός 06/08/2010 00:56:53

  Να μας κάνουν και καλές τιμές για τη πραμάτεια τους οι ναρκέμποροι εξ Αμερικής, αφού τώρα μας λένε οτι η οικονομία μας μπορεί να ανέβει μόνο με το έγκλημα. Καμία απορία δεν εχω πλέον προσωπικά για τη συγκεκριμένη πολιτική που ασκεί ΓΑΠ στο μεταναστευτικό και στην οικονομία, στο ξεκλήρισμα δηλαδή του Έλληνα εργαζόμενου/επιχειρηματία/Δημ Υπάλληλου.
  Ως φαίνεται των συμβουλεύουν οι φίλοι του οι Αμερικανοί για το "τι πρέπει" να γίνει στην Ελληνική Οικονομία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.