#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το άγνωστο "μπρα-ντε-φερ" Σαμαρά - ΝτράγκιΈνα άγνωστο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μπρα ντε φερ εξελίσσεται μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Μάριο Ντράγκι και αφορά το ελληνικό χρέος και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε πάνελ που διοργανώθηκε, είπε εν ολίγοις ότι θα μπορούσε ο Μ. Ντράγκι να αποδεχθεί ένα roll over για τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών) στην προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με συμφωνία για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή κούρεμα και πληρωμή νέου κουπονιού για πολύ αργότερα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης από το Παρίσι την ΕΚΤ να επεκτείνει τη διάρκεια ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων ώστε η Ελλάδα να πάρει ανάσα. "Θα ρωτήσω τον κ. Ντράγκι αν μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική για το χρέος" είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας επίσης ότι η κεντρική τράπεζα κατέχει πολλά ομόλογα και θα ήταν θετικό να συμμετάσχει ώστε να μειωθεί το χρέος.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Handelsblatt σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Πέραν του γεγονότος ότι τα κρατικά ταμεία έχουν λεφτά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είδηση που «έπαιξε» και στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει με την αποδοχή χαμηλότερων επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα ή θα μπορούσε να εγκρίνει μετακύλιση του χρόνου ωρίμανσης, πληρωμή δηλαδή αργότερα. «Θα μπορούσα να φανταστώ, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως γίνεται και για την Ισπανία, η οποία πραγματοποιείται απευθείας μέσω του ESM και δεν επιβαρύνει το χρέος. Αυτό θα ήταν μια σημαντική ανακούφιση», είπε.

Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τα ζητήματα που εδώ και λίγο καιρό έχουν μπει στο τραπέζι για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, κάτω από 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη ο Μ. Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε έμμεση χρηματοδότηση την οποία δεν επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ.

Είναι εμφανής, λοιπόν, μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να θέσει όσο πιο επίσημα γίνεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης, ακόμη κι από τον μετριοπαθή, Μ. Ντράγκι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο roll over του ελληνικού χρέους θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.

O διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό συμβάν (event), δηλαδή ως ένδειξη χρεοκοπίας του δανειολήπτη.

Όμως, ποιος νοιάζεται για τους οίκους αξιολόγησης εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα…

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην έδρα της ΕΚΤ (11/9) ο κ. Σαμαράς είχε θέσει στον Ντράγκι δυο κρίσιμα θέματα:

1.Η αφαίρεση από το ελληνικό χρέος του ποσού που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, πράγμα που θα σημάνει μια τεράστια ανάσα για την Ελλάδα αφού θα πληρώνει μικρότερα τοκοχρεολύσια.

2.Η ΕΚΤ να παραιτηθεί από τα κέρδη και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2016. Η ΕΚΤ κατέχει συνολικά 34 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μια παραίτηση των δικαιωμάτων της θα έδινε «ανάσα» 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη… μαγιά για την επιμήκυνση η οποία θα μπορούσε να γίνει χωρίς να βάλουν τα άλλα κράτη ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 1,4 δισ. από τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχέδιο αυτό είναι στην ουσία αυτό που λέμε τόσο καιρό ως κούρεμα του επίσημου τομέα (Οfficial Sector Involvment) ο οποίος την είχε γλιτώσει στο προηγούμενο κούρεμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/10/2012 08:33:01

  Το άρθρο δείχνει ότι ο Σαμαράς κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο στην παρούσα συγκυρία. Τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να πάρει μπρος η οικονομία είναι άλλων και αυτοί οι άλλοι θέτουν όρους. Να κάνουμε ότι αυτό δεν ισχύει; Ο Σαμαράς με μια στοχευμένη τακτική αγωνίζεται να περάσει το μήνυμα ότι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων είναι να σωθεί η Ελλάδα και να μείνει στο ευρώ χωρίς όμως να διαλυθεί ο κοινωνικός της ιστός. Αυτό θα είναι καλό και για το ΔΝΤ αφού μόνο έτσι θα πάρει πίσω τα λεφτά του.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/10/2012 08:36:11

   Επίσης, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι οι κακοί Ευρωπαίοι μαζί με τους κακούς πολιτικούς της Ελλάδας φταίνε για όλα και να δίνουμε έτσι πάτημα σε φαιδρούς ή επικίνδυνους πολιτικούς σχηματισμούς (ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, μέρος του ΣΥΡΙΖΑ) να λαϊκίζουν ασύστολα την ώρα που κινδυνεύουμε να πάθουμε μεγάλο κακό.

   • Περαστικος avatar
    Περαστικος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/10/2012 13:03:00

    Τελικα πεταει ο γαιδαρος;για ρωτα τα κεντρικα και πες μου,εχω μεγαλη αγωνια

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 07/10/2012 09:39:24

  http://www.economist.com/node/21563347
  Αυτό φοβήθηκαν οι Ευρωπαίοι...όχι την απλή διάλυση της ΕΕ...αλλά την επαναφορά της Ευρώπης στην εποχή του 1400...με κρατίδια και κρατιδιάκια κλπ...και συνήθως οι πλούσιες (ή ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ) περιοχές επιζητούν πρώτες την ανεξαρτητοποίησή τους...καταλάβατε;

 3. cobalt avatar
  cobalt 07/10/2012 11:11:43

  Αυτό που φοβούνται στην πραγματικότητα, είναι την επιστροφή στα εθνικά κράτη εφόσον δεν είναι δεκτικά σε μια παγκόσμια αγορά.

  Το καλό είναι πως δεν θα μπορέσουν να το γλυτώσουν, γιατί οι πολίτες της Ευρώπης έχουν καταλάβει τι φασόλα είναι η EE και πόσο στραβά πήγε το όραμα.
  Το κακό είναι πως ό,τι κάνουν για την απαξίωση της "παλιάς Ευρώπης¨ σπρώχνει με τη βία τη "τη νέα Ευρώπη" σε αυτό που θέλουν ν' αποφύγουν.
  Μας χώνουν με το ζόρι το multiculti στο λαιμό, εκθειάζουν τη χλιδή και την ασφάλεια, σε βάρος της ελευθερίας την οποία οι ίδιοι διακυβεύουν και αντιπροτείνουν μια ζωή, η οποία δεν είναι απλά μακριά από τις ιδιαιτερότητές μας, παραδόσεις και ανθρωπισμό, αλλά τα εχθρεύεται κιόλας.

  Το σχέδιο ήταν αρκετά καλό για να κοροϊδέψει τα πλήθη, αλλά τους έσκασε από την αρχή

  Όλο αυτό θα τους σκάσει στη μάπα οσονούπω και μετά θα ησυχάσουμε.

  Είμαι 35 χρόνων, στα 45 μου θα κάθομαι με τους φίλους μου και θα λέμε "θυμάστε τότε που είχαμε την ΕΕ και το Ευρώ; Μουρλά πράματα..."

 4. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 07/10/2012 13:17:49

  Όχι απλώς Εθνικά κράτη...εγώ αναφέρομαι σε κρατίδια τύπου Βενετίας, Καταλονίας, Κρήτης, όπως στο 1400 (ψάξε λίγο στο google το χάρτη της Ευρώπης του 1400....τό' πιασες τώρα τί εννοώ για τις "εν δυνάμει" πλούσιες περιοχές;;;;; Ποιά περιοχή προβλέπεται να κατέχει την ενέργεια τα επόμενα 100 χρόνια; Γιατί οι πλούσιες και οι "εν δυνάμει" πλούσιες περιοχέ, ειδικά αυτές οι οποίες θα κατέχουνη ενεργειακού πόρους ικανούς να ταϊσουν την παλαιά Ευρώπη, θα σήκωναν μπαϊράκι ανεξαρτησιών σε λίγο καιρό προκειμένου οι πολίτες τους να μη πληρώνουν άλλους υπέρογκους φόρους για χάριν κάποιων κεντρικών....τεμπέληδων κομισάριων...είτε εδώ στο Ελληνικό κράτος, είτε στα υπόλοιπα (νυν) Ευρωπαϊκά κράτη...
  Αυτό φοβήθηκε η Ευρώπη, ο ΓΑΠ και ο Αντωνάκης...όλα τ' άλλα πήραν πλέον το δρόμο τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.