#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δική του παντιέρα;του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του ξεκαθάρισε πως η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) θα αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ΕΡΤ κι επισημαίνοντας τις άλλες, εθνικές και στρατηγικές, διαστάσεις, του ζητήματος. Σοφόν το σαφές.

Μάλιστα ανατέθηκε σε ανεξάρτητο οίκο μέχρι τέλος Αυγούστου να παραδώσει σχετική μελέτη, υποθέτω με τις βασιλικές αμοιβές που παίρνουν συνήθως αυτοί οι τύποι. Ως εδώ καλά.

Όμως οι στελεχάρες του Υπουργείου Οικονομικών, που έχουν μεταβληθεί σε Ναΐτες του Μνημονίου, έχουν τον διακαή πόθο να τα κλείσουν όλα. Ν’ απολύσουν τον κόσμο και να ρευστοποιήσουν τα πάντα. Ενοχλούνται δε από την καθυστέρηση και από τις «παρεμβάσεις» στα γούστα τους, διότι μόνον αυτοί …«ξέρουν».

Στις δε συσκέψεις για το ζήτημα, μαθαίνω, η συμπεριφορά τους φτάνει στα όρια του χλευασμού απέναντι σε οποιονδήποτε διατυπώσει σκέψεις με κοινωνική διάσταση και εθνικά στρατηγικό προσανατολισμό.

Χαρακτηριστική η στάση τους στο ζήτημα της καταβολής προς τους εργαζόμενους μέρους των δεδουλευμένων τους, αφού οι είναι μήνες απλήρωτοι και θρασύτατα αρνούνται να ζήσουν με αέρα κοπανιστό. Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας λόγω εκκρεμοτήτων, οπότε πληρωμή γιοκ. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας, στο οποίο, προς τιμήν Υπουργού και Υφυπουργού, η διακομματική συνύπαρξη λειτουργεί προς το εθνικό όφελος σε τέτοια θέματα, συμφωνήθηκε να λυθεί το ζήτημα με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου. Το Άμυνας έκανε άμεσα ότι έπρεπε αλλά το Οικονομικών έκανε πάλι τσαλίμια με την μπάλα, πέρασε το Δεκαπενταύγουστο με απλήρωτους τους ανθρώπους, να μην έχουν μαντήλι να κλάψουν, όσο οι βαριοί κι ασήκωτοι οικονομολόγοι έριχναν μερικές βουτιές να δροσιστούν. Το ζήτημα ίσως λυθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας με την συνδρομή και της Γραμματείας της Κυβέρνησης κι οι εργαζόμενοι να πάρουν έναντι χρήματα για να ζήσουν, χρήματα που με αίμα εξοικονόμησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως, ως την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, η Αυτού Αυτοκρατορική Εξοχότης, ο κ. Στουρνάρας, αρνείται να υπογράψει!

Και στο μεγάλο ζήτημα όμως, στο τι θα γίνει επιτέλους οριστικά με τις αμυντικές βιομηχανίες, είναι ολοφάνερη πλέον η μεθόδευση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚΟ, κόντρα στην κυβερνητική δέσμευση: απαξίωση και διάλυση. Γι’ αυτό και το εξοργιστικό κατενάτσιο. «Αφού», λέει, «δεν μας αφήνετε να τα σκοτώσουμε τώρα τα εργοστάσια, ας τα αφήσουμε να ψοφήσουν, θα σηκώσουμε τους ώμους, περίλυποι, σνιφ, και χαμηλοβλεπούσες, παίζοντας με τα μανικετόκουμπα μας κι ύστερα πουλάμε τα πτώματα». Άλλη εξήγηση για την άρνηση έστω και για χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού, ώστε να ξαναλειτουργήσουν, πχ τα ΕΑΣ, δεν υπάρχει. Αναδιάρθρωση εν λειτουργία, χωρίς …λειτουργία, γίνεται; Δεν γίνεται. Μήπως μοιάζει με σαμποτάζ;

Μάλιστα πλέον, το ΥΠΟΙΚΟ, όπως και οι «ειδικοί» που …μελετούν, αρχίζουν να ψιθυρίζουν, πως αντί για αναδιάρθρωση, θα προταθεί εκκαθάριση εν λειτουργία. Το χαβά τους δηλαδή, διότι εννοούν μπαλτά και λουκέτο.

Αυτά όμως αντίκεινται στις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και στο εθνικό συμφέρον, το οποίο δεν ερμηνεύεται μόνο με λογιστικές πράξεις.

Το οικονομικό επιτελείο θέτει και σωστά το ζήτημα των ελλειμμάτων και των χρεών των αμυντικών επιχειρήσεων. Η λογική όμως δεν είναι «κλείνω και πουλάω ως κουφάρι ό,τι έχει χρέη κι ελλείμματα». Τότε το πρώτο που θα έπρεπε να έχει κλείσει είναι το …Υπουργείο Οικονομικών. Απλά δεν θα το αγόραζε κανένας και δεν προβλέπεται. Λύση; Διαγραφή, κούρεμα, ας κόψουν το λαιμό τους. «Εξυγίανση» με κηδεία, έκανα κι εγώ χωρίς ξέχειλη αμοιβή «ειδικού συμβούλου». Με μία πίτα γύρο και θα έγραφα την «μελέτη» μου στην χαρτοπετσέτα.

Όσο καθυστερεί η υλοποίηση της απόφασης για αναδιάρθρωση εν λειτουργία, τόσο πιθανότερος γίνεται ο «αιφνίδιος επιχειρηματικός θάνατος» της αμυντικής βιομηχανίας με ό,τι συνεπάγεται. Όσο κυλάει ύπουλα, εκ προμελέτης, ο χρόνος, τόσο απαξιώνονται οι επιχειρήσεις, εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι και φυσικά κανείς πελάτης δεν θα έρθει να συμβληθεί με μια επιχείρηση που αύριο όλοι λένε πως δεν θα υπάρχει.

Υπάρχει επόμενως αδήριτη ανάγκη αυστηρής παρέμβασης από την κορυφή, στην οποία αντανακλούν όσα γίνονται ή δεν γίνονται, επιβάλλοντας λύση αληθινής εξυγίανσης, με μόνη προοπτική τις ελεύθερες αγορές και τις νέες τεχνολογίες, μέσα και από συμπράξεις με ξένους οίκους, κι όχι το νεκροταφείο των ελεφάντων.

Κυρίως δε να υπενθυμιστεί ποιος κάνει κουμάντο.

Επαναλαμβάνω, τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ δεν είναι ΕΡΤ. Υπάρχουν εντός τους πολλά κακά, σε πρόσωπα και νοοτροπίες για τα οποία την κύρια ευθύνη την έχουν οι πολιτικές ηγεσίες, πράσινες και μπλε, που πέρασαν. Αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε και να διατηρήσουμε έναν πολύτιμο πυρήνα της βιομηχανικής και τεχνολογικής Ελλάδας που οφείλουμε να χτίσουμε. Δεν μπορούσε να ζήσουμε πουλώντας καφέδες, σουβλάκια και πίτσες, όλα εισαγόμενα, οι μισοί Έλληνες στους άλλους μισούς.

Να σώσουμε την αμυντική βιομηχανία, μαζί με τους εργαζόμενους, που γνωρίζουν πως η λογική των ελλειμμάτων κι επιδοτήσεων πέθανε. Η Ελλάδα όμως πρέπει να ζήσει, χωρίς να καταστρέψουμε αυτά που δεν θα μπορέσουμε εύκολα να ξαναφτιάξουμε…

(Δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Δημοκρατία)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 25/08/2013 12:45:01

  Κύριε Κρανιδιώτη ενώ συμφωνώ μέχρι κεραίας με το άρθρο σας, θα σας υπενθυμίσω παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού (προς Μέρκελ) "... Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αδερφός μου..." οπότε είναι μάλλον σαφές από που έλκει το "θράσος" ο Υπουργός Οικονομικών και συμπεριφέρεται ως "Αυτοκρατορική Εξοχότες".

  • Γοματιδης Βασιλης avatar
   Γοματιδης Βασιλης @ Γιάννης Κιαπέκος 25/08/2013 13:13:38

   Συγχαρητήρια κ. Κρανιδιώτη. Εξαιρετικό άρθρο . Εύχομαι να το διαβάσει ο κ. Σαμαράς.
   Ευχαριστώ

  • Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
   Η Πηνελόπη βαρέθηκε @ Γιάννης Κιαπέκος 25/08/2013 13:27:25

   Κύριε Κιαπέκο μου τους συγγενείς, δεν τους διαλέγουμε.
   Μας τους ...επιβάλλει η μοίρα!

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Η Πηνελόπη βαρέθηκε 25/08/2013 13:56:07

    Έτσι είναι (παρόλο που στη προκειμένη περίπτωση δεν είμαι σίγουρος ότι ευθύνεται η {η κακή μας} μοίρα) όμως ... έχουμε την επιλογή να μη "κομπάζουμε" για την "συγγένειά" μας.

    • kat avatar
     kat @ Γιάννης Κιαπέκος 25/08/2013 15:33:31

     Και όταν είναι επιβλαβής ο συγγενής μπορείς και να τον σουτάρεις ή να τον απομακρυνεις εσυ ,προτου σε
     σουτάρει ο λαός . Capici?

     • LM avatar
      LM @ kat 25/08/2013 15:53:54

      Κι αν δεν σε αφήνει η...θεία σου;

 2. occultist avatar
  occultist 25/08/2013 13:02:40

  ΦΩΝΗ ΒΟΟΝΤΩΣ ΕΝ ΤΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΟ ΕΡΗΜΩ. Ο άνθρωπος το είπε ξεκάθαρα ''οι τράπεζες να μη καταρρεύσουν'' και γαία πυρί μειχθείτω. Ας ψοφήσουν οι ιθαγενείς Ελληνες. Εμείς έχουμε φροντίσει να έχουμε νέους υπηκόους. Τους φέρνουμε σωριδών απο την Ινδία, το Πακιστάν, την υποσαχάρια Αφρική, την Ν.Α Ασία. Και ενώ θα πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ΔΕΝ θα τους δίνουμε σύνταξη (μεγάλο συν στην σύνταξη του προυπολογισμού) αφού μόλις φθάνουν στο όριο ή δεν τους χρειαζόμαστε πλέον, απλά θα τους απελαύνουμε. Να δεις για πότε έρχεται η ανάπτυξη. Και επί τη ευκαιρία, έχει γίνει κανένας έλεγχος στα μάστερ, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά των φωστήρων του Υπ.ΟΙκ ;;; Γιατί κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ή μισθοδοτούνται ΄μαύρα΄ από ενδιαφερομένους, ή πρόκειται για υλοτόμους, κοινώς ξυλοσχίστες.

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 25/08/2013 13:31:38

  Αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη γιατί τα γράφετε αυτά; Αν δεν του έκανε του πρωθυπουργού ο Στουρναρας θα τον είχε διώξει χθες. Από τη στιγμή που δεν το κάνει σημαίνει ότι ο ΥπΟικ ενεργεί με βάση τις εντολές του κ. Σαμαρά.
  Το τι λέει ο πρωθυπουργός δημόσια λίγη σημασία έχει. Σιγά σιγά χάνει την εμπιστοσύνη ανθρώπων σαν εμένα που πρώτη φορά στα 44 μου ψήφισα ΝΔ πιστεύοντας τα Ζαππεια......
  Ακούγεται ότι είστε φίλος του, ίσως ξέρετε καλύτερα, αλλά το πολιτικό του κεφάλαιο το εξαντλεί με ευθύνη του. Αν έχετε τη δύναμη ξυπνήστε τον.....

 4. LM avatar
  LM 25/08/2013 13:33:13

  Δυστυχώς, όσο και να μας ξενίζει, κάπου αλλού λογοτούν πρωτίστως οι υπεροικονομολόγοι μας...

 5. A.M avatar
  A.M 25/08/2013 14:01:08

  Αλήθεια τι λένε οι Τράπεζες για όλα αυτά; Μην κρυολογήσουνε και τρέχουμε....

 6. airman avatar
  airman 25/08/2013 14:30:08

  Πρώτα απ' όλα πρέπει να καταστεί σαφές ότι άλλο πράγμα ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και άλλο ΕΑΒ. Η ΕΑΒ είναι ''κράτος εν κράτει'' και ως περίπτωση ίσως χειρότερη και από την ΕΡΤ. Είναι απαράδεκτο η ΕΑΒ να αποτελεί τροχοπέδη για την Εθνική Άμυνα και ο νοών νοείτω.

 7. Δούρειος Άνεμος avatar
  Δούρειος Άνεμος 25/08/2013 15:18:33

  '' Κυρίως δε να υπενθυμιστεί ποιος κάνει κουμάντο.''
  Θεωρείτε κ. Κρανιδιώτη αλήθεια, οτι έχει...ξεχαστεί το ποιός κάνει κουμάντο; Δε νομίζω οτι ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον αυτό με κάνει να πιστεύω ο αποφασιστικός τρόπος με τον οποίο εκφράζεται και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.

  • ΝΚ avatar
   ΝΚ @ Δούρειος Άνεμος 26/08/2013 22:36:42

   Μπορείς να μας αναλύσεις την σκέψη σου λιγάκι; Μάλλον για υπάλληλος— συνδικαληστης μου μοιάζεις. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ....έλεος πιά.

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/08/2013 17:54:09

  Αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη
  Εδώ και πολύ καιρό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να επισημαίνουμε τις αστοχίες(;), τις εμμονές(;) και τις εγκληματικές επιλογές του κ. Στουρνάρα!
  Χαρακτηριστήκαμε ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο ως εμπαθείς, ...Συριζαίοι, ακόμα και ως ..αντισαμαρικοί!!
  Δεν ήθελα να πιστέψω την αρκετά σοβαρή πληροφορία, από πρόσωπα του εξωτερικού προερχόμενη , ότι ο Στουρνάρας , από τους "έξωθεν" , δεν λογίζεται ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αλλά ως ένας άριστος τοποτηρητής των ξένων οικονομικών συμφερόντων, που προς το παρόν, (σύμφωνα πάντα από τους ξένους κύκλους), τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά!!
  Και εδώ έρχομαι να πιστέψω την αβάσιμη προς το παρόν πληροφορία, ότι όπως προηγουμένως οι αλήστου μνήμης Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμος, έτσι και αυτός δίδει τις απαραίτητες αξετάσεις στα Ύπατα αφεντικά του, για την κατάληψη του ..αρμόζοντος θώκου, μετά την επιτυχή περάτωση της διατεταγμένης υπηρεσίας του!!!!

 9. Κώστας ΠΛ avatar
  Κώστας ΠΛ 25/08/2013 18:01:07

  Κύριε Κρανιδιώτη συμφωνώ με τα περισσότερα, μήπως όμως έφτασε η ώρα να αναρωτηθούμε, που θα πάει αυτό το πράγμα. Ποιά ειναι η προτεραιότητα μας , οι πατρίδα μας , οι κατοικοι της η οι περιφημου δυνάστες Δανειστες μας.

 10. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 25/08/2013 18:02:33

  Εχει μεινει..........κανενας ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ με οφειλες στο δημοσιο........να τα αγορασει ολα τα αμυντικα συστηματα?

 11. δημης avatar
  δημης 25/08/2013 18:20:17

  ΝΑ "ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ" ΤΟΝ ΚΝΙΤΗ ....
  -Ξέρει να υπακούει ,να εκτελεί , να φέρει σε πέρας οποιοδήποτε "πρότζεκτ"....
  "ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ -ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ " Κκραύγαζαν σαν ..Φυτητές ...
  και τους απαντούσαν οι παροικούντες :"πρωτοι στα μαθήματα μπάτσοι στον αγώνα" ...στα Φοιτητικά συνέδρια...

 12. Νίκος Αναστασόπουλος avatar
  Νίκος Αναστασόπουλος 25/08/2013 22:51:09

  Τελικά ποιός είναι το ; (Τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία). Ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός; Μήπως επειδή, για την χρηματοδότηση, απαιτείτε μόνο(;) η υπογραφή του υπουργού και άρα και η ευθύνη, θα πρέπει να λογοδοτήσει στα πραγματικά αφεντικά ο υπουργός και όχι ο πρωθυπουργός; Στα αφεντικά που το μόνο σκοπό που έχουν είναι να εξαθλιώσουν τους που είπε και ο Σαββόπουλος κάποτε, να τους αφαιρέσουν το δικαίωμα κάθε βιομηχανικής παραγωγής και ειδικά υλικό αμυντικής βιομηχανίας; Μήπως το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την παραγωγή πυρομαχικών στα ΕΑΣ, έχει προκαλέσει την τεράστια αντιδραση των Γερμανών για την τυχόν εισοδο των πρώτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ο Στουρνάρας είναι άνθρωπος και άρα σκέπτεραι πάνω απ' όλα την πάρτη του.

  • νικος avatar
   νικος @ Νίκος Αναστασόπουλος 26/08/2013 02:20:26

   Μάλλον εσείς είστε πιο κοντά στην πραγματική αιτία κύριε Αναστασόπουλε. Δυστυχώς, η Ελληνική αμυντική βιομηχανία την πληρώνει ως παράπλευρη απώλεια της νέας Αμερικανο-Γερμανικής σύρραξης.
   Και φυσικά υπαρχει τεράστια αντίδραση απο γερμανικής πλευράς για κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών σε πυρομαχικά από τα ΕΑΣ αφού έτσι, οι δεύτεροι -λόγω της συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει με τοπική βιομηχανία- θα πάρουν ένα ουσιαστικό προβάδισμα στην σημαντικότερη απο τις μελλοντικές προμήθειες των Ε.Ε.Δ., που είναι τα πυρομαχικά 120mm των αρμάτων Leopard.
   Γιατί να υφίστανται τα ΕΑΣ, τα οποία με βάση των ισχύοντα νόμο θα πρέπει να συμμετάσχουν στην παραγωγή αυτών των πυρομαχικών; Δεν θα ήταν πολύ συμφερότερο (για όλους) η κατευθείαν αγορά τους από την Γερμανία ως χώρας παραγωγής του Leo;
   Εξάλλου αν η Ελλάδα συνεχίσει να διατηρεί βαρειά βιομηχανία, όπως αναμφίβολα είναι η αμυντική, ποιός θα κόψει τη χωριάτικη σαλάτα ή θα χτυπήσει το τζατζίκι ώστε να τα μοιραστούν στα 4 οι βορειο-κεντροευρωπαίοι ....κροίσοι που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Ελλάδα;
   Εγώ πάντως παραμένω αισιόδοξος !!! Αν οι Γερμανοί "σωτήρες" μας δεν έχουν μνήμη, εμείς οι υπόλοιποι λαοί έχουμε... 2 πόλεμοι, 2 ήττες... Γιατί να κερδίσουν τον 3ο;
   (*) Κύριε Κρανιδιώτη, το άρθρο σας και εξαιρετικό είναι και κατευθύνεται προς τον απολύτως σωστό στόχο!

 13. κοντός ψαλμός..................... avatar
  κοντός ψαλμός..................... 25/08/2013 22:52:52

  Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βάρβαρους?
  Κ. Κρανιδιώτη ο κύβος ερίφθει.......

 14. popaia avatar
  popaia 25/08/2013 23:19:49

  Είναι βουνό το δίκιο του Φαήλου σ' αυτό το άρθρο. Και πρέπει να εισακουστεί αυτός και όχι οι "σαμποτέρ".

 15. kat avatar
  kat 25/08/2013 23:24:58

  Η θείτσα Αγγέλα ....πάλι.

 16. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 26/08/2013 01:14:36

  Αυτη η εναλλαγη κοστουμι//στολη παραλλαγης αρχιζει να κουραζει

 17. roadrunner avatar
  roadrunner 26/08/2013 01:34:14

  Πώς δηλαδή αρνείται να υπογράψει ; Με ποιά επίσημη αιτιολογία ;

 18. Tassos avatar
  Tassos 26/08/2013 09:20:41

  Επρεπε να είχαν κλείσει χθες. Καλύτερα να τους ταΐζουμε χωρίς να δουλεύουν, παρά να φτιάχνουν ...κανόνια και να μπαίνουν μέσα δισεκατομμύρια. 100 χρόνια ούτε λιανοντούφεκο δεν κατάφεραν να παράγουν. Από μίζες όμως, υπερπαραγωγή.

 19. Διογένης avatar
  Διογένης 26/08/2013 10:25:11

  Και να ήταν μόνον τα όσα λέτε, αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη! Εδώ η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2013, τον Μάιο που μας πέρασε, και το Υπουργείο Οικονομικών την κλώτσησε χωρίς δεύτερη σκέψη!

  Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει τότε το capital.gr, χωρίς να δοθεί από κανέναν ιδιαίτερη προσοχή: http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1798779. Θα αντιγράψω το ρεπορτάζ και στο τέλος αυτού εδώ του σχολίου μου, διότι αξίζει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής τώρα πια, που φαίνεται ότι τίθενται ευρύτερα ζητήματα από την "παντιέρα" του Υπουργείου Οικονομικών.

  Τι μας λέει αυτό το ρεπορτάζ του Μαΐου 2013; Ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, κάποιοι "κερδοσκόποι", εκλιπαρούσαν επί έναν και μισό μήνα το ελληνικό ΥΠΟΙΚ να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, ώστε να "κερδοσκοπήσουν" αγοράζοντας τα ελληνικά ομόλογα. Δίνοντάς μας δηλαδή τα ωραία τους λεφτά. Σε μια χώρα που κατά τα άλλα το χρέος της "δεν είναι βιώσιμο", όπως επαναλαμβάνουν σχετικοί και άσχετοι εν χορώ. Τότε πώς θα μας έδιναν οι εν λόγω κερδοσκόποι τα ωραία τους λεφτά, αφού σκοπός τους είναι το κέρδος. Όχι, είπε ο Μέγας Στουρνάρας, είναι "παρακινδυνευμένο" να βγούμε από τώρα στις αγορές. Παρακινδυνευμένο για ποιον; Για σένα που θα πάρεις τα λεφτά, ή για αυτόν που θα σου τα δώσει; Αν αυτός που σου τα δίνει δεν έχει πρόβλημα, γιατί να έχεις εσύ που θα τα πάρεις;

  Αντικειμενικά και με όρους χρηματιστηριακούς, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για την ελληνική υπόθεση από το αν έβγαινε πρόωρα στις αγορές θα ήταν να γινόταν μια "γυριστή", όπως αυτή που έγινε με το θέμα της ΕΡΤ και την κυβερνητική κρίση, και να χάσουν κάποια (λίγα) λεφτά οι κερδοσκόποι από την άνοδο των ελληνικών επιτοκίων (των ελληνικών spreads, για να μιλήσουμε τη γλώσσα που ξέρουν όλοι), ώστε να γίνουν μελλοντικές εκδόσεις λιγότερο ελκυστικές. Τρίχες κατσαρές! Ο κίνδυνος αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει κάθε αγοραστής ομολόγων, οποιοδήποτε κράτος και αν εκδίδει. Πάντοτε τα επιτόκια ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, ανάλογα με κυβερνητικές σταθερότητες κλπ. Η ουσία είναι ότι η προοπτική αυτή φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε καν από τον Υπουργό Οικονομικών.

  Και, το κυριότερο, έναντι του κινδύνου αυτού, που βάραινε μάλλον τον κερδοσκόπο και όχι τόσο εμάς, θα υπήρχαν τα εξής σοβαρότατα πλεονεκτήματα:

  α) Η Ελλάδα θα αιφινιδίαζε τους πάντες! Η χώρα θα είχε βγει στις αγορές στην κυριολεξία από το πουθενά. Αυτό θα δημιουργήσε έναν ενάρετο κύκλο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, επιτάχυνση της πτώσης των spreads, επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων, κατακόρυφη άνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

  β) Θα έφερνε επίσης πολύ πιο κοντά το άνοιγμα των αγορών χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνόταν η χορήγηση δανείων που σήμερα εξακολουθεί και είναι περίπου αδύνατη. Η ρευστότητα στην αγορά θα προκαλούσε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, μείωση των ελλειμμάτων, περαιτέρω μείωση επιτοκίων.

  γ) Η Ελλάδα θα αποκτούσε αυτομάτως εναλλακτική οδό χρηματοδότησης σε σχέση με την τρόικα! Δεν θα υπήρχε πια (ή, δεν θα υπήρχε τόσο έντονος) ο εκβιασμός της "επόμενης δόσης". Δεν λέω, θα εξαλειφόταν, διότι η μια έκδοση που θα επιτύχαινε η Ελλάδα σε ομόλογα από τις αγορές δεν θα ακολουθούνταν αμέσως από νέα έκδοση, όμως η τρόικα θα ήξερε ότι ο παίκτης απέναντι βρήκε και αλλού πορτοκαλιές και δεν θα μπορούσε να φέρεται με το θράσος της υπερεξουσίας που φέρεται σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να είχε οδηγήσει π.χ. υπό προϋποθέσεις μέχρι και στο να αποφευχθεί η κρίση της ΕΡΤ που κόντεψε να στοιχείσει την ύπαρξη της κυβέρνησης, αφού δεν θα ήταν υποχρεωμένη ντε και καλά η Ελλάδα να κάνει τις 2.000 τόσες απολύσεις που είχε υποσχεθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013. Να υποθέσουμε ότι η άρση της δυνατότητας εκβιασμών της τρόικας ήταν αυτή που "μέτρησε" για να αρνηθεί ο κος. Στουρνάρας τον πολυπόθητο δανεισμό από τις αγορές;

  δ) Θα έπαυε δια μιας η αυτοκαταστροφική συζήτηση περί "βιωσιμότητας" του ελληνικού δημοσίου χρέους. Εάν η Ελλάδα ήταν "στις αγορές", άρα, κάποιοι της δίνουν τα ωραία τους λεφτά, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το χρέος έχει την οριστική σφραγίδα βιωσιμότητας, ό,τι εμβριθείς αναλύσεις του αέρα και εάν κάνει ο οποιοσδήποτε, θέτοντας αυθαίρετα αριθμητικά όρια στο αν είναι ή δεν είναι "βιώσιμο" το χρέος. Κανείς δεν θα μιλούσε για "χρηματοδοτοικό κενό" ή για "νέα πακέτα", διότι η χρηματοδότηση θα ήταν εμφανές ότι θα λαμβανόταν πια μόνον από τις αγορές για το 2014 και μετά, άρα, δεν θα υπήρχε λόγος να χρηματοδοτεί η τρόικα και να λέει "δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα".

  ε) Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε θα μπορούσαν να είχαν δείξει δια μιας στο εκλογικό τους κοινό την αυταπόδεικτη, πλέον, επιτυχία της ευρωπαϊκής τους πολιτικής των "διασώσεων". Θα έλεγαν στους ψηφοφόρους, "είδατε; τώρα πια σύντομα θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, αφού άνοιξαν οι αγορές για την Ελλάδα". Θα εκλέγονταν με ποσοστά που ούτε ο Κολ μετά την επανένωση των Γερμανιών δεν είχε δει. Συνεπώς, δεν είχαν κανέναν (εμφανή) λόγο να αρνηθούν έξοδο στις αγορές στην Ελλάδα, αφού θα είχαν τεράστιο πολιτικό όφελος για τους ίδιους, μεγάλη ανακούφιση για τον Γερμανό φορολογούμενο και λήξη της κρίσης, επί της ουσίας, για τους ίδιους και όλη την Ευρώπη.

  Έναντι αυτών, ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει στις 9 Μαΐου (το ρεπορτάζ του capital.gr, ακριβέτερα, της εφημερίδας "Κεφάλαιο", για την έξοδο στις αγορές είναι της 18 Μαΐου) την εξωφρενική δήλωση ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές "στο τέλος" (!) του 2014 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63824589), προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του πρωθυπουργού στις 13 Μαΐου, που διόρθωσε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στο "πρώτο εξάμηνο" του 2014 (http://www.protothema.gr/politics/article/278244/samaras-to-grexit-einai-pleon-parelthon/). Ήταν τότε που ο κ. Σαμαράς, στην ίδια ομιλία, είπε ότι το Μνημόνιο σε 2-3 θα ήταν παρελθόν. Λογικό ήταν, όταν έβλεπε ότι παρακαλάνε οι κερδοσκόποι την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Χάθηκε όμως τότε το μομέντουμ και οι εμφανείς (ΔΝΤ) και αφανείς δυνάμεις που επιδιώκουν την κατάρρευση της ελληνικής προσπάθειας λίγο πριν τον τερματισμό μπόρεσαν και δημιούργησαν συνθήκες ανατροπής κάποιων από τα κεκτημένα του Μαΐου 2013.

  Τώρα το αποτέλεσμα είναι ότι, από εκεί που "σε δυο-τρία χρόνια" το Μνημόνιο θα ήταν παρελθόν, η Μέρκελ μιλάει για νέο "πακέτο" του χρόνου, τα δάνεια πάνε για επιμήκυνση στα πενήντα χρόνια (εγώ λέω, γιατί όχι στα εκατό χρόνια....), και ο "γύψος" του διεθνούς ελέγχου στην χώρα θα παραταθεί για όσον καιρό υπάρχουν ακόμη τα δάνεια. Α, ναι, επίσης τώρα μπορούν και εκβιάζουν να πάρουν το ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια τους και να "εκποιήσουν" (διάβαζε: αρπάξουν) το ελληνικό δημόσιο πλούτο χωρίς ίσως καν να δώσουν αντάλλαγμα. Ίσα που προλαβαίνουν, διότι διακηρυγμένος στόχος είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Μάιο του 2014, άρα, ό,τι αρπάξουν μέχρι τότε. Ενώ αν είχε βγει η Ελλάδα στις αγορές από τον Μάιο του 2013, τώρα δεν θα μπορούσαν να εκβιάσουν πια για τίποτε.

  Μήπως και για αυτό έγινε λοιπόν όλο το σαμποτάζ; Διότι, αν αφήσουμε αυτή την εξήγηση, η μόνη λογική εξήγηση θα είναι η ικανοποίηση των γερμανικών κόμπλεξ ανωτερότητας, που ίσως να ικανοποιούνται καλύτερα με μια Ελλάδα "χρεωκοπημένη" παρά με μια Ελλάδα που έχει σταθεί στα πόδια της, έστω και με γερμανική βοήθεια. Ποιος άλλος λόγος θα υπήρχε για να μην πάρει η χώρα (και οι δανειστές της) όλα τα προαναφερόμενα τεράστια οφέλη από μια πρόωρη έξοδο στις αγορές; Θέλουν την Ελλάδα μονίμως στο γύψο. Τους ειδικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό, ας τους φανταστεί ο καθένας.

  Ακολουθεί το copy-paste όλου του ρεπορτάζ για την έξοδο στις αγορές που δεν πραγματοποιήθηκε.

  Πυρετώδεις διεργασίες για έξοδο στις αγορές

  Των Κωνσταντίνου Μαριόλη - Κώστα Οικονόμου

  Η ιδέα μιας «καλής» έκδοσης, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο κι από πλευράς ποσού, «έπεσε» στο τραπέζι των συζητήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών, περίπου, δέκα μέρες πριν την επιχειρήσει η Πορτογαλία. Η οποία, ως γνωστόν, έκανε το μεγάλο βήμα αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν εξέδωσε ένα 5ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο καλύφθηκε πάνω από 3 φορές. Ήταν το πρώτο ανάλογο της Λισσαβόνας, από το ξεκίνημα της περιπέτειας του δικού της μνημονίου, πριν από 2,5 χρόνια, περίπου. Και το γεγονός ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, «έβαλε μεγαλύτερες φωτιές» στην Αθήνα.

  Για την ιστορία, το δρόμο είχε ανοίξει, αρχές του τρέχοντος έτους, η Ιρλανδία, με μια ανάλογη έκδοση, η οποία είχε και ανάλογη επιτυχία. Όμως, τότε, η περίπτωση δεν είχε θεωρηθεί απολύτως συγκρίσιμη με την ελληνική, για πολλούς και διάφορους λόγους. Και κάπως έτσι, είχε περάσει στα «ψιλά». Με την περίπτωση της Πορτογαλίας, ωστόσο, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Από την πρώτη στιγμή που ο πορτογαλικός «ΟΔΔΗΧ» ανακοίνωσε την πρόθεση του για την έκδοση, στον αντίστοιχο ελληνικό σήμανε συναγερμός.

  Δεν ήθελε άλλωστε και πολύ. Εδώ και 1,5 μήνα, πολλοί διαχειριστές μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων, σχεδόν ανοικτά, προέτρεπαν και προτρέπουν την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Εννοείται κινούμενοι από ιδιοτελείς σκοπούς.

  Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα σπεύσουν να συμμετάσχουν, ενθυμούμενοι τις πολλές καλές περσινές αποδόσεις που εξασφάλισαν από τα ελληνικά ομόλογα. Μόνο η Third Point, υπολογίζεται ότι «έβγαλε» περί τα 500 εκατ. ευρώ, αθροιστικά, και από τα δύο PSI.

  Σε... ανάμνηση αυτής της σούπερ απόδοσης, η πίεση στο ΥΠΟΙΚ, για μια μεγάλη έκδοση, είναι σχεδόν ασφυκτική. Το ίδιο ισχύει και με τους διαχειριστές του York Capital, που επίσης «σκουπίζει» ό,τι ελληνικό ομόλογο βρίσκει, μόλις βγει στην δευτερογενή. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις προχθές, η ολλανδική ΑΒΝ - Amro Bank ανακοίνωσε ότι πουλά μεγάλο πακέτο ελληνικών ομολόγων και αμέσως σχηματίσθηκε ουρά στα κεντρικά της, του Λονδίνου. Τυχερός; Ενα από τα funds, που πέρυσι, όπως λέγεται, δεν δέχθηκε να «κουρέψει» τα ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιο του και αποζημιώθηκε στο 100%. Σε κάτι ανάλογο, προφανώς, ελπίζει και τώρα.

  Το ίδιο ισχύει με το σύνολο των ξένων διαχειριστών. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι πέτυχαν αποδόσεις της τάξης του 140% και του 160%, μόνο από αυτές τις θέσεις, μέσα σε διάστημα δύο - τριών μηνών. Κι εύλογα ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και τώρα. Γι αυτό και πιέζουν με κάθε τρόπο το ΥΠΟΙΚ, για να κάνει το μεγάλος βήμα της ακόμα μεγαλύτερης έκδοσης. Τί απάντηση παίρνουν;

  Κατηγορηματικά αρνητική, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί πρόωρη και παρακινδυνευμένη μια τέτοια κίνηση. Και σχεδόν δεν την συζητά. Κι ήταν αυτός ένας από τους λόγους που την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν... χωρίς λόγο (για τους πολλούς), προέβλεψε την επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου μέσα στο 2014. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, υπήρχε παρασκήνιο, που "προκάλεσε" αυτή τη δήλωση. Παρ όλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν στελέχη, που, έστω και θεωρητικά, εξετάζουν την περίπτωση. “Για κάθε ενδεχόμενο”, όπως λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, για να μην προκαλέσουν περαιτέρω τους ...προϊσταμένους τους.

  Οι αποδόσεις συνεχίζουν τη “βουτιά”

  Μπορεί η είδηση της αναβάθμισης από την Fitch να προκαλέσει τόσο μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, όταν μάλιστα δεν είναι ο πρώτος οίκος που... αλλάζει άποψη για την Ελλάδα; Ξένοι αναλυτές της αγοράς ομολόγων εξηγούν ότι η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του Grexit.

  Όχι γιατί είναι δεδομένο ότι τελικά θα το αποφύγουμε και θα μπούμε σε μία ξέφρενη πορεία ανάκαμψης. “Αλλά τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, ο κίνδυνος αυτός έχει εκλείψει. Θα πρέπει να γίνει κάτι συνταρακτικό, βάσει των όσων έχει δείξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, για να αντιστραφεί το κλίμα προς το χειρότερο”, υποστηρίζουν. “Πλέον, έχει μπει το νερό στο αυλάκι και μπορεί να είναι πρόωρο, ωστόσο το ελληνικό δημόσιο “βλέπει” κάπου στο βάθος την έξοδο στις αγορές”, καταλήγουν.

  Σύμφωνα, εξάλλου, με παράγοντες της αγοράς, το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία αυτή τη φορά δείχνει πιο “σίγουρο” και ξένοι οίκοι κάνουν πιο συχνά, πλέον, λόγο για το Grecovery (το στόρι της ελληνικής ανάκαμψης) παρά για το Grexit. Τα spreadsυποχωρούν κοντά στις 700 μονάδες, “ρίχνοντας” το επιτόκιο δανεισμού στο 8,74%, σε επίπεδα καλοκαιριού του 2010.

  Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έφτασε στο 37,1% στις 2 Μαρτίου του 2012, λίγες ημέρες πριν το PSI+. Είχε προηγουμένως (από τις αρχές του 2010) διαγράψει μία απότομα ανοδική πορεία διατηρούμενη για σχεδόν δύο χρόνια πάνω από το 10%. Σημειώνεται ότι όταν η απόδοση “πιάνει” το 9% χτυπάει κόκκινο στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης.

  Για την ιστορία, ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν μέσα στην ευφορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του γενικότερου κλίματος μηδενικού κινδύνου που επικρατούσε για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας έγραψαν ιστορικό χαμηλό στο 3,23%!

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν το δρόμο

  Η βελτίωση του κλίματος και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο “στόρι” της ελληνικής ανάκαμψης αντικατοπτρίζεται με ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μεγάλων ελληνικών εισηγμένων.

  Στις αρχές του έτους ήταν μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, ο ΟΤΕ, ο οποίος άνοιξε... την πόρτα για τις αγορές κεφαλαίου με μία αναπάντεχα επιτυχημένη έκδοση. Ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός δανείστηκε 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,875% σε μία δημοπρασία που κατέληξε να γίνει “ψήφος εμπιστοσύνης” για την ελληνική οικονομία.

  Οι εταιρικές εκδόσεις που ακολούθησαν είχαν ανάλογη επιτυχία. Οι Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια και Frigoglass, συνέχισαν στο ίδιο μονοπάτι δείχνοντας ότι η ολική επαναφορά των εγχώριων εταιρειών στις αγορές κεφαλαίου δεν αποτελεί απατηλό όνειρο. Οι τρεις εταιρείες δανείστηκαν συνολικά 950 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,75%, 8% και 8,25% αντίστοιχα, ωστόσο οι εκδόσεις τους υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ.

  Traders ομολόγων αποδίδουν, επίσης, το αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στις μεγάλες αποδόσεις που προσφέρουν οι “πληγωμένες” από την κρίση ελληνικές εταιρείες, όσο και στην τεράστια ρευστότητα που διοχετεύουν στις αγορές οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι, ενδεικτικά, στην έκδοση των ΕΛΠΕ, το 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς, δηλαδή από χαρτοφυλάκια με ευρύτατες επενδυτικές επιλογές, υποδεικνύει ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών επενδύσεων.

  Βέβαια, τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι... πρώτοι τολμηροί είναι “τσουχτερά”. Αρμοδίως, ωστόσο, σημειώνεται ότι η αλλαγή που συντελείται σε επίπεδο ψυχολογίας είναι τέτοια που σταδιακά εκτιμάται πως θα επαναφέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε πιο “βιώσιμα” επιτόκια.

  Οι “επιτυχίες” των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν το κλίμα και για την οικονομία γενικότερα. Οι επιχειρήσεις αποτελούν ενεργά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας και στη συγκεκριμένη φάση λειτουργούν ως προπομποί εξελίξεων.

  Όπως εξηγούν ανώτερα στελέχη της αγοράς ομολόγων, στην παρούσα χρονική στιγμή τα διεθνή κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση κεφαλαίων είναι ίσως περισσότερα από ποτέ. Τι ψάχνουν; Περιπτώσεις κρατών με μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης, των οποίων τα ομόλογα έχουν “κονιορτοποιηθεί” από τις αγορές. Και το ελληνικό “στόρι” αποκτά όλο και περισσότερα τέτοια χαρακτηριστικά.


  Το πότε και πως της πρώτης “μεταμνημονιακής” έκδοσης ομολόγου

  Του Γιάννη Αγγέλη

  Στο Υπ. Οικονομικών είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λένε δημοσίως για την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγων, αλλά την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι “καρφωμένοι” μπροστά στα μόνιτορ παρακολουθώντας την ταχύτητα και τον ρυθμό πτώσης των τιμών και των αποδόσεων, των “λίγων” ελληνικών ομολόγων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στις αγορές.

  Παρακολουθούμε την εξέλιξη και δεν αποκλείουμε εκπλήξεις αν το momentum συνεχισθεί αδιάλειπτα τους επόμενους μήνες, λένε στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Η τάση που έχει διαμορφωθεί θα μπορούσε να ρίξει τα spreads στο επίπεδο “κλειδί” των 600 bp το φθινόπωρο και “ναι τότε θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε προσεκτικά τις προθέσεις των αγορών...”. Βέβαια η “μέτρηση” των spreads στα ελληνικά ομόλογα είναι εντελώς διαφορετικής ποιότητας από ότι στα αντίστοιχα πορτογαλικά και ιρλανδικά, καθώς στην Ελλάδα έχει μεσολαβήσει το PSI και το χρέος στην πλειονότητά του είναι πλέον διακρατικό και εκτός αγοράς.

  Το πλεονέκτημα που έχουμε, παρατηρούν από το ΥΠΟΙΚ, είναι ότι δεν υφίσταται για τα ελληνικά ομόλογα κίνδυνος νέου κουρέματος καθώς το νέο κούρεμα όταν θα δρομολογηθεί, με απόφαση του Eurogroup και του IMF θα αφορά τους τόκους ή και το κεφάλαιο των διακρατικών δανείων και όχι των ομολόγων.

  Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, αν συνεχισθεί η ισχυρή τάση ενίσχυσης της διεθνούς ρευστότητας με “μηδενικά” επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, “η “όρεξη” των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί στον ορατό ορίζοντα”.

  Αν μάλιστα διατηρηθεί η μέχρι σήμερα απόφαση της Ευρωζώνης, να προχωρήσει δηλαδή πιθανώς μέσα στο 2014 στην επόμενη φάση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με στόχο να το κατεβάσει στο 110% του ΑΕΠ, τότε η τάση αυτή θα ενισχυθεί. Και θα επιτρέψει την ωρίμαση συνθηκών για κανονική αναχρηματοδότηση χρέους από το 2014, όπως έχει υποστηριχθεί από τον πρωθυπουργό και τον Υπ. Οικονομικών.

  Με άλλα λόγια η “έξοδος” στις αγορές εξαρτάται από δύο εξωγενείς παράγοντες, την διατήρηση της αυξητικής τάσης της διαθέσιμης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες και την μετεκλογική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για το αν θα δεχθεί “ζημιές” στα δάνειά της προς την Ελλάδα...

  Σ΄ αυτό το στοίχημα ποντάρει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα ομολογιακά hedge fundsπου βλέπουν την δυνατότητα υψηλών κερδών στην Ευρωζώνη.

  Η “σταγόνα πίσσα μέσα στο βαρέλι με το μέλι” όμως έρχεται από τις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού fund ομολόγων του πλανήτη, της PIMCO, κ. Ντ. Γκρός, δηλώνει επιφυλακτικός για το “ράλι” των ομολόγων και προειδοποιεί τους επενδυτές του για επερχόμενο “κούρεμα” στα κρατικά χρέη...

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 18ης Μαΐου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.