#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2010 19:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Τέλος του ΕυρώΗ λέξη «κρίση» είναι αρχαία ελληνική. Οι σύγχρονοι Έλληνες σήμερα, μας θυμίζουν τη πραγματική της σημασία. Πάνω που περιμέναμε την οικονομική ανάκαμψη.

Το ευρώ έμοιαζε σαν μια καλή ιδέα πριν από δέκα χρόνια. Η ΕΕ είχε πετύχει σαν εμπορική ζώνη και είχε εξασφαλίσει μια αποδεκτή κοινή νομοθεσία. Η νομισματική της ένωση φάνταζε ελκυστική. Θα τερμάτιζε μια για πάντα τα σκαμπανεβάσματα της ισοτιμίας που ταλαιπωρούσε την ήπειρο από τότε που καταργήθηκε το σύστημα Bretton Woods της σταθερής ισοτιμίας, στη δεκαετία του 1970. Διαφάνεια στις τιμές, και λιγότερη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες εντός της ΕΕ. Τα κράτη με υπερβολικά δημόσια χρέη θα κέρδιζαν χαμηλούς πληθωρισμούς και επιτόκια. Οι δε Γερμανοί ήλπιζαν, πως το νέο νόμισμα θα ήταν κάπως πιο ασθενές από το πανίσχυρο μάρκο.

Η νομισματική ένωση συνέφερε και γεωπολιτικά.  Με την επανένωση της Γερμανίας, οι Γάλλοι ανησυχούσαν για μια νέα γερμανική κυριαρχία. Αν τους έπειθαν να συμμετάσχουν στην ΟΝΕ, τα άλλα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αποτρέψουν τυχόν φιλοδοξίες για ένα 4ο Ράϊχ. Και τέλος, θα μπορούσε επιτέλους να αντιμετωπιστεί επί ίσοις όροις το ισχυρό δολάριο.

Από την αρχή όμως, το όλο εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο. Πολλοί οικονομολόγοι παρέμεναν σκεπτικοί. Μια ενιαία νομισματική πολιτική θα μεγέθυνε μάλλον παρά θα μείωνε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της παραγωγικής Γερμανίας και της όχι και τόσο αποδοτικής ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα ήταν πως ενώ θα υπήρχε ενιαία νομισματική πολιτική, οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών θα παρέμεναν ασυντόνιστες. Υπήρχαν βέβαια κριτήρια εισόδου, όπως μέγιστο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, και δημόσιο χρέος κάτω από 60%. Όμως αν και τα κριτήρια αυτά έγιναν υποχρεωτικά με βάση το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν ως εφαρμογή. Η Αγγλία δεν συμμετείχε, διότι φοβόταν αυτό ακριβώς. Ένα εμπιστευτικό έγγραφο της Τράπεζας της Αγγλίας που κυκλοφόρησε το 1998, προειδοποιούσε πως αν μια χώρα μέλος παρουσιάσει μεγαλύτερο του επιτρεπτού έλλειμμα, τότε θα ακολουθήσει κολοσσιαίο χάος στην ΟΝΕ. Γιατί; Επειδή η νεοϊδρυθείσα  ΕΚΤ θα απαγορεύονταν να σώσει μια τέτοια χώρα, δανείζοντας χρήματα στη κυβέρνησή της. Την ίδια στιγμή όμως,  που δεν υπήρχε μηχανισμός για αποχώρηση μέλους από την νομισματική ένωση. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο οικονομολόγος του Harvard Martin Feldstein, προέβλεψε πως η ΟΝΕ θα οδηγήσει σε συγκρούσεις και όχι σε αρμονικές σχέσεις.

Για σχεδόν εννιά χρόνια από τότε που η Ελλάδα έγινε το 12ο μέλος της ΟΝΕ το 20001, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Το ευρώ αποτέλεσε θρίαμβο. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια συνέκλιναν. Μπορεί οι δημοσιονομικοί κανόνες να ήταν χαλαροί, αλλά υπήρχαν υγιείς τάσεις. Τα ελλείμματα μίκραιναν. Μπορεί να μην υπήρχε ανάλογη σύγκλιση στους πληθωρισμούς ή στην ανάπτυξη, όμως δεν υπήρχε και κανένας ουσιαστικός λόγος για ανησυχία. Ολόκληρος ο πλανήτης αγκάλιασε το ευρώ. Μεταξύ 1999 και 2003, οι διεθνείς τράπεζες εξέδωσαν περισσότερα ομόλογα σε ευρώ παρά σε δολάρια. Οι χώρες που έμειναν εκτός ΟΝΕ άρχισαν να το μετανιώνουν.

Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2009, όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση τα ομολόγησε όλα. Το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν στη πραγματικότητα 12.7% του ΑΕΠ και όχι 6% όπως έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προέκυψε μάλιστα πως η ΕΚΤ χρηματοδοτούσε εμμέσως το ελληνικό κράτος μέσω έκτακτου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, κόντρα στο κανονισμό που απαγόρευε τις οικονομικές διασώσεις μελών. Η ομολογία αυτή ξεκίνησε μια αλυσιδωτή αντίδραση την οποία φοβόνταν όλοι οι ευρώ-σκεπτικιστές. Οι δανειστές ανέκαθεν χρέωναν μεγαλύτερο επιτόκιο στα ελληνικά ομόλογα από ότι στα γερμανικά, ακόμη και στη χρυσή εποχή του ευρώ, όμως ξαφνικά τα spread εκτινάχθηκαν στα ύψη, από 1% στο 5%, και μετά στο 10%. Η χώρα μπήκε σε μια θανατηφόρα περιδίνηση καθώς τα αυξημένα επιτόκια έκαναν το έλλειμμα της ακόμη μεγαλύτερο (σήμερα είναι περίπου 13.6%) ανεβάζοντας το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους.

Μέσα στην απελπισία τους οι Έλληνες απευθύνθηκαν για βοήθεια στους Ευρωπαίους εταίρους τους. Αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί φτηνή τον Ιανουάριο, αλλά οι Γερμανοί δίστασαν. Εν μέσω παγκόσμιας και γερμανικής ύφεσης, με επικείμενες περιφερειακές εκλογές, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είχαν καμία διάθεση να σώσουν κάποιους που μαγείρευαν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία. Όσο όμως καθυστερούσαν οι Γερμανοί, τόσο ανέβαινε το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας. Τελικά η συμφωνία ολοκληρώθηκε στα τέλη του Απρίλη, με την Ελλάδα να λαμβάνει συνολικά €110 δισ. τα 30  εκ των οποίων θα προέρχονταν από το ΔΝΤ. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα υποσχέθηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών,  με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2014.

Λύθηκε λοιπόν το πρόβλημα; Δυστυχώς όχι. Η ελληνική αυτή τραγωδία έχει και συνέχεια. Η πρώτη πράξη θα είναι η στάση πληρωμών. Δεν είναι καθόλου εύκολο, μια κυβέρνηση να πετύχει αυτό το στόχο που έθεσε, εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης. Ακόμη και αν όλα πήγαιναν καλά, το χρέος θα έπιανε το 150% του ΑΕΠ, με ένα τερατώδες 7.5% του ΑΕΠ να πηγαίνει στην αποπληρωμή των τόκων. Η Αθήνα  είναι φανερό πως δεν έχει τη πολιτική θέληση να πετύχει κάτι τέτοιο. Πρόβλεψη: Η κυβέρνηση του ΓΑΠ θα πέσει, και η διάδοχος της θα επιβάλλει περικοπή 30% στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Η επόμενη πράξη θα είναι ακόμη πιο δραματική. Αυτό που κάνει την ελληνική κρίση τόσο σοβαρή, είναι η πιθανότητα μετάδοσής της. Οι επενδυτές ανησυχούν πως αυτό που συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα, μπορεί να συμβεί και με αυτά άλλων χωρών. Μια γρήγορη σάρωση των οικονομικών δεδομένων αποκαλύπτει πως υπάρχουν δυο ακόμη χώρες μέλη της ΟΝΕ με υπερβολικά χρέη (Ιταλία και Βέλγιο) και άλλες δυο με ελληνικού στυλ εξάρτηση σε εξωτερικό δανεισμό (Πορτογαλία και Ισπανία). Τη περασμένη εβδομάδα οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και ήδη κυκλοφορούν φήμες πως  η Ισπανία θα αναζητήσει πακέτο βοήθειας ακόμη μεγαλύτερο και από αυτό που πήρε η Ελλάδα.

Η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη σαν θανατηφόρος ιός. Με τους ισολογισμούς τους γεμάτους από άχρηστα ελληνικά ομόλογα του δημοσίου, οι ελληνικές τράπεζες θυμίζουν έντονα τη Lehman Brothers. Και κάτι τέτοιο προμηνύει  πιστωτική καταστροφή για τις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία, που βασίζονται κυρίως στις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους.

Ακόμη όμως πιο ανησυχητικό είναι το μεγάλο άνοιγμα των τραπεζών της ΕΕ στο ελληνικό χρέος, που αγγίζει τα $193 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την Bank for International Settlements. Αν προσθέσουμε και τον κίνδυνο της κρίσης για την Πορτογαλία και τη Ισπανία, τότε αρχίζουμε να διαβλέπουμε μια τραπεζική κατάρρευση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μόνη οδός διαφυγής θα ήταν κάποιοι συμβιβασμοί εκ μέρους της ΕΚΤ όσον αφορά στις εγγυήσεις που δέχεται. Ήδη συνεχίζει να κρατά ελληνικά ομόλογα παρά τον χαρακτηρισμό τους ως «σκουπίδια». Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, ο μόνος δρόμος για το ευρώ θα είναι κατηφορικός.

Θυμηθείτε το. Όταν εισήχθη το ευρώ τον Ιανουάριο του 1999, άξιζε λιγότερο από $1.20. Η πρόσφατη μείωση της αξίας του από $1.60 (πριν τη παγκόσμια κρίση) στο $1.27 της περασμένης εβδομάδας, είναι άνευ προηγουμένου. Όπως όμως εξελίσσεται η κατάσταση, αναμένεται και περαιτέρω πτώση του. Και θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές, πως η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι χειρότερη από αυτήν της ευρωζώνης. Η βασική διαφορά όμως είναι, πως η Αμερική έχει μια κεντρική κυβέρνηση ενώ η ΟΝΕ όχι. Στην Αμερική, το Τέξας σώζει αυτομάτως το Μίσιγκαν μέσω της αναδιανομής των φόρων. Άρα, αυτό που απέδειξε η ελληνική κρίση, έστω  και καθυστερημένα, είναι πως ο κεντρικός δημοσιονομικός συντονισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια νομισματική ένωση.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μια μεγαλύτερη απόφαση από αυτήν της διάσωσης ή μη της Ελλάδας. Η προοπτική  της είναι να διαλέξει μεταξύ του να εξελιχτεί σε  Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ή να παραμείνει ένα κακέκτυπο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αργά ή γρήγορα θα αποσυναρμολογηθεί στα εξ ων συνετέθη.

Newsweek. Του Nial Ferguson, Καθηγητή στο Harvard Business School.

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/05/2010 19:50:45

  Όλα είναι $ vs €

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 08/05/2010 20:02:48

   Και GAP vs Greece

 2. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 08/05/2010 20:08:12

  Με τέτοιες,παγκόσμιας δημοσιότητας αναφορές ποιά ελπίδα αναστροφής της κρίσης υπάρχει?
  Η προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας και του Ευρώ μετά από αυτό το δημασίευμα μου θυμιζει τη μάχη των Αρδενών.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΣΟΝ ΠΕΝ 09/05/2010 16:54:08

   Αυτή τη φορά θα νικήσουν οι Γερμανοί, γιατί έχουν μαζί και τους Γάλλους, τη Βελγική τοπική Αντίσταση, και το κυριότερο, τους Έλληνες. Σε λίγο, θα έχουν και τους Σέρβους Παρτιζάνους, που περιμένουν στην είσοδο της ΕΕ, με τον Μεγ. Ντούσκο, Πρίγκηπα του Νέρετβα.

 3. donaE avatar
  donaE 08/05/2010 20:08:53

  Και τα Βαλκανια η θρυαλλιδα των εξελιξεων οπως παντα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ donaE 09/05/2010 16:39:01

   Η θρυαλλίδα στα Βαλκάνια ήταν συνήθως η Βουλγαρία. Συμμαχούσε πάντα με το "μπαρουτόμυλο" - Γερμανία κι εμείς με το Γαλλικό αμυντικό οχυρό.
   Τώρα οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι ο ευρωπαικός Άξονας (τι ιστορική ειρωνεία για τις άλλοτε αντιγαλλικές "δυνάμεις του Άξονα"). Οι Βούλγαροι κι εμείς, φιλαράκια και Κοινοτικοί συνεταίροι. Τώρα στα δύσκολα θα φανεί, άν το νεαρό παιδί - Ευρωπαική Ένωση, θ' αντέξει στην τρικυμία.
   "Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα".
   (Λ. Παπαδόπουλος - Μ. Θεοδωράκης).

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/05/2010 20:18:38

  Ελλάδα: Η πεταλούδα που φτερούγισε και προκάλεσε τυφώνες. Ποιός θα το περίμενε;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Strange Attractor 08/05/2010 20:41:23

   τι ωραια και τρυφερη αυτη η φραση για την Ελλαδα μας και ποσο αναλγητα της φερθηκε ο κυβερνητης που εχει χασει το ηθικο δικαιωμα να ονομαζεται Ελληνας

 5. george avatar
  george 08/05/2010 21:02:24

  Ωραία όλα αυτά, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2009 που είναι? οεο? Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης του ΓΑΠ είναι η αποδοχή ότι για τα πάντα φταίμε εμείς (μάλλον ο ΚΚ θα έλεγα εγώ) και άφησαν την μεγάλη παγκόσμια κρίση εκτός. Κάτι που φυσικά συμφέρει και τους φίλους μας Αμερικάνους για να τονίσουν τις αδυναμίες του Ευρώ και της Ευρώπης, κρύβοντας παράλληλα τις δικές τους. Το παλιό παιχνίδι τίθεται πάλι σε εφαρμογή.

  ΥΓ. Η ουσία κρύβεται στην φράση: Η κυβέρνηση του ΓΑΠ θα πέσει, και η διάδοχος της θα επιβάλλει περικοπή 30% στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ george 08/05/2010 21:08:12

   ζούμε την συνέχεια αυτής της κρίσης. Κάναμε κατενάτσιο με τρομακτική ρευσότητα, ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι μας, αλλά μας κατατρέχει αυτό το αδυσώπητο double entry acoounting που φέρνει κάποια στιγμή τον λογαριασμό.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 09/05/2010 16:41:00

    Καλό είναι το κατενάτσιο πότε πότε, μέγας ο Χελένιο Χερέρα, ιδού, τώρα πιά, μας στηρίζει ακόμη και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/05/2010 21:03:42

  Μόλις καταργηθεί το €, όπως λέει η Κασσάνδρα, ποιο θα είναι πάλι το κυρίαρχο νόμισμα των διεθνών συναλλαγών;
  Ακριβώς.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/05/2010 21:06:12

  εε... δεν τέλειωσε ακόμα... Αν δεν το δεις 0,8... Ωστόσο, όσο δεν πίστευα το φθινόπωρο του 2008 ότι πάει τελειωσε το δολάριο, έτσι δεν πιστέυω τώρα ότι πάει τέλειωσε το ευρω. Είπαμε, το δολάριο θα πέφτει, αλλά το ευρώ θα πέφτει περισσότερο και το κλειδί είναι η σχέση γιουάν δολαρίου. Εκτός αν αρχίσουμε και εμείς οι ...Γερμανοί να εισάγουμε αβέρτα από την Κίνα, που το βλέπω λίγο χλωμό...

  Το φαινόμενο Γιωργάκη είναι ποο δύσκολο από τα νομίσματα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 09/05/2010 17:02:26

   "Η σχέση γιουάν δολαρίου"! Σε πιάνω Αρχαίε. Από την αρχή της "Ελληνικής" κρίσης με προβληματίζει η μυστικοπαθής "σιγή ασυρμάτου" των Κινέζων. Η "τριγωνική" ανισομερής σχέση εμπορικών ισοζυγίων Κίνας - ΕΕ - ΗΠΑ είναι φυσικά και νομισματική. Με τους Κινέζους να έχουν στα αμπάρια τους της αρκούδας τα δολλάρια και ομόλογα ΗΠΑ. Τους έχουν στο χέρι, αλλά πρέπει να βγάλουν και κάποια στιγμή κάποιο κέρδος, και μιά (λελογισμένη) πτώση του Ευρώ συγκριτικά με το δολλάριο θα τους βοηθήσει. Αλλά λελογισμένη, γιατί αλλοιώς θα χάσουν καλούς πελάτες στην Ευρωζώνη. Ψάχνουν σημείο ισορροπίας και εισόδου.

 8. ΜΑΚ avatar
  ΜΑΚ 08/05/2010 21:17:08

  Ο ΓΑΠ εκτελεί το συμβόλαιο με τους αμερικάνους μόνο που έχει πέσει λίγο έξω στο χρονοδιάγραμμα.

 9. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 08/05/2010 21:24:00

  Η καλλίτερη εκδίκηση στους κερδοσκόπους είναι να καταργήσουμε τα κράτη εντός ΕΕ. Θα χάσουνε την μπάλλα. Δε θα ξέρουν ποιός χρωστάει σε ποιόν.

  • άστατη ζωή avatar
   άστατη ζωή @ Βρασίδας 08/05/2010 22:14:52

   Νομίζω πως αντίθετα αυτό ακριβώς τους συμφέρει και επιδιώκουν. Θα τα χρωστάει η ενιαία ΕΕ και δεν θα κινδυνεύουν από κάτι χώρες σαν την Ελλάδα να διαπραγματευθούν ή να ψαλιδίσουν τα χρέη τους.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Βρασίδας 09/05/2010 18:11:16

   Σε τράπεζες ομολογιούχες χρωστάνε όλοι (κι εμείς), όχι σε κράτη απευθείας. Άν χρεωκοπήσουμε ζημιώνονται οι ομολογιούχες τράπεζες, πέφτει και το κοινό νόμισμα.

 10. ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ; Ο ΠΑΡΤΑ ΟΛΑΣ avatar
  ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ; Ο ΠΑΡΤΑ ΟΛΑΣ 08/05/2010 22:47:50

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

 11. Decodex avatar
  Decodex 08/05/2010 23:08:30

  Μάλιστα. Ενας ιστορικός που εργάζεται για funds και εξ'αρχής αντίθετος με την Ευρωπαική νομισματική ένωση προβλέπει το μέλλον. Ποιος είναι ο στόχος του;

  Το απίστευτο θα είναι αν η Ελλάδα βγεί πολύ πιο γρήγορα από την αγκαλιά του ΔΝΤ.
  Μιλάνε για ύφεση και ξεχνάνε την παραοικονομία στην Ελλάδα. Ποιά νομίζετε ότι θα είναι η επίδραση της στον ασφυκτικό κύκλο του θανάτου;Θετική ή αρνητική;
  Το ποσοστό του ελλείμματος είναι ή δεν είναι αληθινό; Διογκώθηκε ή όχι; Αν διογκώθηκε με μεταφορές δαπανών/εσόδων μήπως θα μειωθεί πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζουμε;

  Εμείς τελικά τι θέλουμε; Μια Ελλάδα που να πηγαίνει προς το γκρεμό με στείρα λαικίστικη αντιπαράθεση χωρίς εναλλακτικές οδηγώντας σε ακυβερνησία. Ή μια Ελλάδα που στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ξεφύγει από αυτό το βρόγχο αλλάζοντας τα δεδομένα παγκοσμίως.
  Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Δεν είναι συναίνεση. Είναι έλεγχος σε όλους τους τομείς με εποικοδομητική κριτική.
  Μετά όλοι θα κριθούν αναλόγως για τις πράξεις τους.
  Ετσι θα γραφτεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην ιστορία που θα μελετά με ενδιαφέρον και απογοήτευση(;) ο κύριος καθηγητής στο μέλλον.

 12. nemo avatar
  nemo 09/05/2010 09:04:09

  μερικά στοιχεια για την ελβετία για να καταλάβετε επιτέλους την κοροϊδία που μας ταΐζουν κατάμουτρα!

  Swiss Confederation
  GDP (purchasing power parity):
  $317 billion (2009 est.)
  country comparison to the world: 38
  Debt - external:
  $1.339 trillion (30 June 2009)
  country comparison to the world: 10
  $1.305 trillion (31 December 2008)

  GREECE
  GDP (purchasing power parity):
  $341 billion (2009 est.)
  country comparison to the world: 34
  Debt - external:
  $552.8 billion (30 June 2009)
  country comparison to the world: 17

 13. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 09/05/2010 14:54:14

  Για τα οικονομικά των αγοριών και κοριτσιών του Harvard τα έχουμε ήδη πεί! Άειντε να πάνε να ψάξουν τους ισολογισμούς, τρία τέσσερα χρόνια πίσω, Bear Stearns Lehmann, AIG, Fanny και Fred! Και όταν βρούν τι τους είχε "ξεφύγει", άς έλθουν να τα ξαναπούμε για την Ευρώπη! Που την ξέρουν όσο και την Μαδαγασκάρη.
  Σηκώθηκαν τα πράσα να δείρουν το μανάβη! Βρέ άει στη ..Lehmann!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 09/05/2010 14:58:57

   Τουλάχιστον να δούν "τεχνικά" το διάγραμμα του Dow Jones και να μας πούν για την προχθεσινή βουτιά και γιατί τρύπησε τον προηγούμενο πυθμένα και μετά αναπήδησε. Αλήθεια, έφταιγε μια λάθος πληκρολόγηση, λές και ήταν το Χρηματιστήριο της Τασκένδης;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 09/05/2010 17:41:47

   Από την άποψη της Τεχνικής Ανάλυσης και άν το δεί κανείς σε πενταετές διάγραμμα και με τους σημαντικούς ταλαντωτές, είναι εξαιρετικά bearish (πτωτικό) σήμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.