Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος
01/07/2015 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις που σχετίζονται με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ζητούν δύο Ελληνες πολίτες με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται έτσι να αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, μετά την προσφυγή ενός μηχανικού και ενός δικηγόρου, τέως σύμβουλος Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, θα καταθέσουν στον Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα.

Στην προσφυγή τους, υποστηρίζουν ότι τόσο η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Οπως αναφέρουν, από το Σύνταγμα, δεν επιτρέπεται να τίθεται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».


Τα έγγραφα των τριών διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) του Eurogroup της 25.6.2015, για τα οποία ο Ελληνικός λαός καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα τα δεχθεί ή αν θα απορρίψει, έχουν «σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στην λειτουργία του κράτους και την χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών», σημειώνεται στην προσφυγή.

Κατά συνέπεια το δημοψήφισμα είναι παράνομο, καθώς «παραβιάζονται ρητές διατάξεις του Συντάγματος».

Επιπρόσθετα παραβιάζεται η νομοθεσία που αφορά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων (νόμο 4023/2011), καθώς το ερώτημα που τίθεται και καλείται να αποφανθεί ο Έλληνας πολίτης, δεν διατυπώνεται με τρόπο σαφή και σύντομο -όπως απαιτεί ο νόμος- αλλά είναι πολυσύνθετο, περιγράφεται με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, οι οποίοι είναι «αδύνατον να γίνουν κατανοητοί από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

Όμως, από την διατύπωση του ερωτήματος δεν προσδιορίζονται «έστω κατά προσέγγιση» οι νομικές και οι οικονομικές συνέπειες στην κρατική λειτουργία και την κοινωνική ζωή του τόπου «εκ της υιοθετήσεως της μίας ή της άλλης εκ των δύο ζητουμένων απαντήσεων».
Έτσι, λόγω του τρόπου διατύπωσης του ερωτήματος οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι μη νόμιμες και άκυρες.

Παράλληλα, είναι παράνομες λόγω του σύντονου χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του εκλογικού σώματος.

Για έναν ακόμη λόγο είναι παράνομη η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται τα κείμενα των διεθνών οργανισμών του Euro group της 25.6.2015.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι άκυρα, καθώς έχουν εκδοθεί «κατά κατάχρηση εξουσίας», αφού εκδοθήκαν για «σκοπό τελείως διάφορο από εκείνον για τον οποίο προβλέφθηκε συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και άσχετο προς την έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 01/07/2015 18:16:06

  Άργησαν πολύ παρόλο ότι το σκεπτικό τους ήταν πολύ εύκολο να διαμορφωθεί. γιατί είναι εξόφθαλμη η παραβίαση του νόμου και μάλσιτα σε πολλά επίπεδα. Εν πάση περιπτώσει κάλλιο αργά παρά ποτέ-μπορεί και νάναι καλύτερα έτσι.

  • ΝΙΚΟΣ Π avatar
   ΝΙΚΟΣ Π @ iconology2009 02/07/2015 00:42:55

   δεν προκειται να κανουν τιποτε θα το παιξουν ποντιοι πιλατοι δεν εχουν το αναστημα οι ελληνες δικαστικοι να σταθουν στο υψος των περιστασεων .

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 02/07/2015 06:53:00

  Είδε κανένας να επιλέγει η κυβέρνηση νέο πρόεδρο ή νέους αντιπροέδρους στο ΣτΕ; Απλά τα πράγματα, οι μισοί Σύμβουλοι περιμένουν να γίνουν αντιπρόεδροι και οι αντιπρόεδροι περιμένουν να γίνουν πρόεδρος. Και αυτό, την επομένη που θα αποφασίσουν! Άρα, μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτοί οι ιδιοτελείς άνθρωποι (ναι, για τους δικαστές μας λέω) θα αποφασίσουν κάτι άλλο πέρα από "όλα έγιναν εντάξει, κανένα πρόβλημα". Τι χούντα θα ήταν εάν δεν ήλεγχαν και τη δικαιοσύνη;

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 02/07/2015 10:11:16

   Λογικά πάντως θα βόλευε τον Τσίπρα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα όπως ήρθαν τα πράγματα για αυτόν και να πάει να υπογράψει ότι βρίσκει μπροστά του ακόμα και το κούτελο του Σόιμπλε. Πολιτικά βλέπει ήττα την Κυριακή ενώ ποινικά με κλειστές τράπεζες, κατάρρευση οικονομίας, κατάρρευση εσόδων και επομένως και του κράτους, κουρέματα, πτώχευση, μεγάλη ανθρωπιστική κρίση κτλ ενώ μπορούσαν να αποφευχθούν, φλερτάρει με την εσχάτη προδοσία.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Διογένης 02/07/2015 11:24:48

   Μήν προλέγεις...δεν είναι καθόλου σίγουρο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.