10/08/2008 03:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να παρέμβει

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη τη νέα άτυπη σύνοδό του χωρίς να επιτύχει την υιοθέτηση κειμένου σχετικά με την διένεξη μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για την Νότια Οσετία.

«Είναι σαφές ότι η διένεξη αυτή εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της Γεωργίας, και ειδικότερα στην Αμπχαζία» περιοχή που και αυτή έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία και συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε στον Τύπο ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βέλγος Γιαν Κράουλς.

«Συμπεράναμε ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, να βρεθεί μια κοινή οδός για τη λήψη μιας απόφασης» παραδέχτηκε ο κ. Κράουλς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. CHRISTOS avatar
  CHRISTOS 10/08/2008 04:56:43

  Λογικό δεν είναι οι συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γύρω από αυτό το θέμα, να αποβούν άκαρπες; Τη στιγμή που η ίδια η Ρωσία ανήκει σε αυτό το συμβούλιο;

 2. ataktos avatar
  ataktos 10/08/2008 09:42:23

  ego pali akousa oti meta to Pekino (ke ton eki tis kseftelismo apo ton Koko) i Dora etimazi mia "iriniki" protoboulia stin Georgia.Lete na ine alithia ?

 3. Asvos avatar
  Asvos 10/08/2008 10:01:34

  Η Ντόρα έκανε παρέμβαση προ διετίας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό.
  Το πρόβλημα έκτοτε λύθηκε....
  Καλή τύχη Γεωργία!

 4. Greg avatar
  Greg 10/08/2008 11:18:46

  «Συμπεράναμε ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, να βρεθεί μια κοινή οδός για τη λήψη μιας απόφασης» παραδέχτηκε ο κ. Κράουλς.

  Προβλήματα ροής στο ποτάμι της παγκοσμιοποίησης και της "ειρήνης" που κουβαλάει μαζί της; Δεν το πιστεύω!

 5. Theo avatar
  Theo 10/08/2008 12:01:52

  Ενώ η Αμερική θεωρεί ισχυρό της σύμμαχο την Γεωργία, χρειάζεται την υποστήριξη της Ρωσίας σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, π.χ. Ιράν. Έτσι αποφεύγει να υπερασπισθεί την Γεωργία.
  Χρονικά η Ρωσία βρίσκει την Αμερική απασχολημένη στο Ιράκ το Αφγανιστάν και την επικείμενη επίθεση στο Ιράν.

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 10/08/2008 12:37:18

  Η δυναμική και αποφασιστική απάντηση των Ρώσων στην αμερικανική επίθεση του Σαακασβίλι στη Ν. Οσσετία είναι ποιοτικά διαφορετική από την πρόβλεψη μου σε προηγούμενο σχόλιο. Όμως καταγράφει την απόλυτη αίσθηση υπεροχής που διακρίνει τους Ρώσους, απέναντι σε μια αμερικανική πρόκληση, που εξακολουθώ να πιστεύω ότι χαρακτηρίζεται από σπασμωδικότητα και επιβάλλεται από αίσθημα ουσιαστικής μειονεξίας.
  Ποια είναι τα δυναμικά χαρακτηριστικά της άμεσης Ρωσικής απάντησης:
  Δεν δίστασαν να βομβαρδίσουν προειδοποιητικά - με ηθελημένη αστοχία - τόσο τον πετρελαϊκό αγωγό Μπακού-Τυφλίδα-Τσεϊχάν, όσο και τη βάση της Βαζίνας, που σταθμεύει ο αμερικανικός στρατός. Αυτές οι ενέργειες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο όσο αφορά την αποφασιστικότητα τους.
  Γιατί καταγράφει η αμερικάνική πρόκληση την ουσιαστική αδυναμία των ΗΠΑ:
  Η επιλογή της πρώτης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων για την επίθεση δεν μπορεί να μην εστιάζεται στην έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που είναι άμεσα επίκαιρη αυτή την ημέρα. Οι πολιτική των ΗΠΑ διεξαγωγής συγκρούσεων με τακτικά μέσα επικεντρώνεται όλη αυτή τη φάση σε περιοχές, που δεν εμπλέκουν άμεσα τη Ρωσία και πραγματοποιούνται με σχετική ανοχή της (Κοσιφοπέδιο, Ιρακ, Αφγανιστάν, απειλές στο Ιράν). Ενώ το αμερικανικό γόητρο εμφανίζεται διεθνώς καταρρακωμένο, με την πολιτική ανάπτυξης διεθνούς γκανκστερισμού, η Ρωσία έχοντας εγκαταλείψει την παλιότερη πολιτική του λεγόμενου σοσιάλιμπεριαλισμού, προσανατολισμένη στην εξυγίανση της οικονομίας της, μέσω των συναλλαγών στη διεθνή αγορά, βλέπει το γόητρο της να αναπτύσσεται, ενώ η ίδια γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας ενδιαφέρον διεθνής οικονομικός εταίρος. Η επίθεση στη Ν. Οσσετία αποσκοπεί να στρέψη την παγκόσμια προσοχή, από την απεγνωσμένη και βάναυση προσπάθεια των ΗΠΑ για επιβολή παγκόσμιας ηγεμονίας με ολοένα και διογκούμενα πολεμικά-τυχοδιωκτικά μέσα στην τάση στρατιωτικής επιβολής της Ρωσίας, στις πρώην σφαίρες επιρροής της.
  Η Ρωσία όμως έχει εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια αυτή την πολιτική, θεωρώντας τη ασύμφορη. Οι εξελίξεις απέδειξαν στην πράξη ότι η επιδιώξεις της ανασύστασης Ρωμαϊκών Αυτοκρατοριών στην εποχή μας έχουν μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος.
  Οι Ρώσοι κατανόησαν ότι η συγκρότηση δύναμης στη σημερινή φάση οφείλει να προσανατολίζεται σε ποιοτικά και όχι ποσοτικά κριτήρια. Έχοντας ολοκληρώσει προ πολλού τη φάση της πρωταρχικής κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης, μπορεί να στηρίζεται σε μία ανεπτυγμένη βιομηχανία στους τομείς που επέλεξε, για να αξιοποιήση το μεγάλο συγκρητικό της πλεονέκτημα που αποτελούν τα ενεργειακά της αποθέματα. Σε αντίθεση με την Κίνα (και εδώ θέλω να αποδεχθώ το όριο των επιχειρημάτων μου προς ώρας απέναντι σε ανώνυμο συνσχολιαστή προηγούμενου ποστ, που επέμεινε στην κινεζική υπανάπτυξη) οι ανάγκες της για εισαγωγή ξένου κεφαλαίου είναι περιορισμένες. Έχοντας ολοκληρώσει τη φάση της επενδυτικής προσέλκυσης των αποκαλούμενων ολιγαρχών, τους οποίους αφού αξιοποίησε κατά τη διάρκεια της "σοκ-θεραπείας", έθεσε εκτός μάχης με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στη συνέχεια, σήμερα πατάει στα πόδια της, βλέποντας με αισιοδοξία το μέλλον. Αναπτύσσει με συστηματική συνέπεια τους τομείς των στρατηγικών όπλων, στους οποίους ουδόλως υστερεί απέναντι στις ΗΠΑ, προάγει μέσα σε όρια τις διεθνής συναλλαγές της στο εμπόριο όπλων στην τάξη μεγέθους των 8,5 δις$ ετησίως, τόσο για την διατήρηση πολιτικής επιρροής, όσο και για την κατά την κρίση της ανάπτυξη του τομέα, στα αναγκαία πλαίσια, αλλά πάνω από όλα πουλάει στραγάλια με γεύση σοκολάτας. Η δίψα των ευρωπαϊκών οικονομιών για πετρέλαιο και η αστάθεια που έχει επιβάλει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο την καθιστούν γοητευτικότατο εταίρο.
  Οι Ρώσοι αισθάνονται δικαιολογημένα αυτή τη στιγμή να διαθέτουν την υπεροχή των κινήσεων, χωρίς βεβαίως να υποτιμούν τον αντίπαλο. Δεν περιορίζονται στην πραγματιστική υπεροχή, χωρίς να διστάζουν να δρομολογούν ακόμη και τη δύναμη του "παραλόγου", που συχνά συγκαθόρισε μεγάλες εξελίξεις. Οι τεχνικοί προπαγάνδας του Κρεμλίνου δεν διστάζουν να απευθύνονται στη μεσσιανική διάσταση του ρωσικού ψυχισμού με επανειλημμένες αναφορές στα μαζικά μέσα σε προφητείες, που θέλουν το ρωσικό γένος να επιβάλλεται προσεχώς, επιστρατεύοντας ακόμη και το Νοστράδαμο.
  Δεν είμαι φίλος της ρωσικής πολιτικής. Η πάγια τσαρική αντίληψη, επί της οποίας στηρίζεται, βρίσκοντας την πλέον μνημειώδη εφαρμογή της στον απάνθρωπο τρόπο που έγινε η κολεκτιβοποίηση των αγροτών κατά τη σταλινική περίοδο, αντιφάσκει κατάφωρα στην κουλτούρα και στις όποιες επιλογές μου. Όμως θα ήμουν αφελής εάν δεν τους αναγνώριζα την πλήρη υπεροχή στην ανάπτυξη της εξωτερικής πολιτικής, ενώ οι καουμπόυδες δεν κάνουν πλέον ούτε για φτύσιμο. Τραγικό βέβαια παραμένει ότι τα εξάσφαιρα είναι γεμάτα με πυρηνικά.

 7. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/08/2008 12:45:00

  10 Αυγούστου 2008, 10:24, ("protothema")

  "Η Ρωσία συνέχισε σήμερα τους βομβαρδισμούς φαραγγιών στο Κοντόρι,της μόνης περιοχής της αποσχισθείσας δημοκρατίας της Αμπχαζίας που ελέγχεται από την Γεωργία και άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή Ζουγκντίντι,ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας".

 8. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 10/08/2008 13:40:24

  Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί επιπλέον επεμβάσεις στη γειτονιά της ούτε πορτοκαλί κίτρινες και μπλε επαναστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά της. Αυτά είναι τα όρια της Δύσης και νομίζω ότι πήρε το μήνυμά της, και αυτή και οι μπιστικοί της.

 9. george avatar
  george 10/08/2008 14:12:24

  ΠΟΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ?
  ΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ...ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ?

 10. ataktos avatar
  ataktos 10/08/2008 14:24:07

  asve-tote to "elise" me to "Makedoniko" ke to "Kosovo" pou estile ton Papageorgiou na kani tis ependisis tis (mou ,sou ,ftou) tora prepi na ksipnise to Kasimi na mas lei tis mal... tou ,tin idia ora pou o Kakiasfili ekane eklisi gia ton patera ,alla ke ego gia to horiatopedo .Ase tin Dora na paheni shedon me arkouda tis Kritis tha tin ehoume korniza.

 11. ataktos avatar
  ataktos 10/08/2008 14:26:35

  lete to katharma na paradosi ton a.... sti l....
  tha ehi plaka o Bush.

 12. Africa avatar
  Africa 10/08/2008 15:26:01

  ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΟΣΟΒΟ ΕΠΟΧΗ! ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΚΟΣΟΒΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΥΚΑΣΟ? ΠΟΙΟ ΟΗΕ? ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ... ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ ΑΝΟΙΞΕ.... ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΚΟΥΤΕ? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ! ΑΝΤΕ ΓΙΑ!

 13. ataktos avatar
  ataktos 10/08/2008 19:10:16

  afrika -eftihos gia mas tinaksan tous agogous stin Georgia etsi o agogos Tourkia -Komotini pou engeniase o Boulis me ton Mitsio tou emine adios ke i Tourki mas hrostan i agora enos ergostasiou apo ton Titana (diabase ton Bouli )den antistathmizi tis ipohreosis tou koumbarou ,televtea miothikan ke i tourki metanastes apo Egnantia pou tous gdername (tszamba "ependisi") liga horafoudia sto ebro pou ta ksezoumisame me ta himika ti na sou kanoun sheti Afrka imaste ke eki ,mas eminan liga stratiotakia ke i epidotisis apo E.E.

 14. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 10/08/2008 20:40:35

  Άτακτε,

  ενδιαφέρον αλλά δέν καταλαβαίνω όλα όσα γράφεις. Γιατί δεν κατεβάζεις κάποια ελληνικά fonts;

  ΠΕΛΙΑΣ

 15. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 10/08/2008 20:48:26

  ΄Ετειλαν κάποιους απο το Στέητ Ντηπάρτμεντ. Ανάμεσά του και έναν που εδώ τον έστειλαν και μας είπε για τα Σκόπια όσες βλακείες του κατέβαιναν. Δέν θυμάμαι το όνομά του προς στιγμήν.

  Έχει όμως ούτως ή άλλως τεράστιο ενδιαφέρον η ιστορία αυτή. Πώς έχω την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν στον άξονα Αλβανία, Σκόπια, Ρουμανία-Βουλγαρία, Μαύρη θάλασσα και στο τέλος θα τα βρούν μπαστούνια.

  Γιατί, άν δεν έπαιζαν χρόνια τώρα τον νταή και το γύριζαν στην έντιμη συναλλαγή με την οικονομική τους υπεροχή και κάποια μυαλά - έστω και εισαγόμενα - θα είχαν αγάπες σε όλον τον κόσμο.

  Εξ άλλου αυτό ήταν που ζητούσε ο κόσμος απο την Αμερική, για αυτούς που θυμούνται.

  ΠΕΛΙΑΣ

 16. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/08/2008 23:12:39

  Οι Ρώσοι βύθισαν γεωργιανή τορπιλάκατο που τους επιτέθηκε, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα πρακτορεία "Interfax" και "Itar Tass". Τα CNN και BBC δεν το έχουν. Οι Γεωργιανοί λένε ότι απέσυραν τα στρατεύματά τους από την Οσετία, σε ένδειξη καλής θέλησης για εκεχειρία. Οι Ρώσοι λένε ότι ψεύδονται και ότι δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την ανατροπή Σαακασβίλι. Γενικά, υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωση. Ειδικά στην τηλεόραση τα πλάνα είναι χύμα και δεν μπορείς να αντιληφθείς πότε είναι Γεωργιανοί και πότε Ρώσοι οι εικονιζόμενοι, ή πότε Οσετία και πότε Γεωργία η χώρα των πλάνων. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένδειξη, αλλά, ...τράβα ρώτα τον Ρουσόπουλο.

  Πάντως, αυτή την επίθεση της Γεωργίας στην Ν. Οσετία, ούτε ...παραγγελία να την είχαν κάνει οι Ρώσοι, ε; Το μέγα ερώτημα είναι, λέει, ΑΝ ήταν εν γνώσει των Αμερικανών. Μα, είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόκειται για βλαμμένη απόφαση: ΑΝ δεν ήξεραν, είναι άχρηστοι. ΑΝ ήξεραν, είναι μ.....ς!

 17. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 11/08/2008 02:12:27

  Και αν ειναι αληθεια για την τορπιλακατο? Και αν δεν ηταν γεωργιανη επι της ουσιας? Και αν γι αυτο ακριβως το λενε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.