21/04/2010 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Σαββατοκύριακο θα κατατεθεί η προσφυγή στο «μηχανισμό σωτηρίας»

Πιθανότατα μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί το αίτημα για προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο όπου έχει προγραμματιστεί πιθανότατα υπουργικό συμβούλιο με σκοπό να κατατεθούν οι τελικές προτάσεις και να καθοριστεί η επικοινωνιακή γραμμή που θα ακολουθηθεί. Ήδη η τακτική που ακολουθείται είναι ότι δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

Εν πάση περιπτώσει, μετά τις συναντήσεις Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ με τα στελέχη του ΔΝΤ θα ανακοινωθεί και η προσφυγή της χώρας.

Μη αντέχοντας πλέον τα υψηλότατα spreads, τις πιέσεις των αγορών και την αδυναμία δανεισμού, η κυβέρνηση καταφεύγει στην επώδυνη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συζητήθηκαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ σκληρή στάση του κλιμακίου και ειδικά ενός διευθυντή του ΔΝΤ ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι σε έκθεσή του για την Ελλάδα είχε ζητήσει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και απολύσεις.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να αντιδράσει και θα πάει αναγκαστικά στον μηχανισμό. Άλλωστε όλα τα στοιχεία που έρχονται είναι δραματικά.

Αύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση της Eurostat η οποία θα ανεβάζει το έλλειμμα του 2009 στο 13,7%, οπότε καθίσταται αδύνατη η μείωσή του κάτω από το 9%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πολίτης avatar
  πολίτης 21/04/2010 19:10:14

  Να απαιτήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, κατά το άρθρο 28 παρ2 Συντ. Στο πρωτοσέλιδο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ σήμερα αναφέρεται:
  “Οι επίτροποι κατά την κρίση τους θα αναθεωρήσουν τους τριετείς προϋπολογισμούς των υπουργείων, ενώ θα έχουν δικαίωμα και στη λήψη μέτρων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
  Οι επίτροποι του ΔΝΤ θα εγκατασταθούν ακόμη και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.”
  Πρόκειται για παραχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε όργανα Διεθνούς Οργανισμού.
  Καμία συμφωνία δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναγνωριστεί αν δεν περάσει από τη Βουλή.
  Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Έλληνες βουλευτές.
  Να ξεσηκωθούν οι συνταγματολόγοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.