«Το Ποτάμι» θα απορροφήσει τις κεντροαριστερές λίμνες;
01/03/2014 11:00
του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το Ποτάμι» θα απορροφήσει τις κεντροαριστερές λίμνες;

Σε επίπεδο εικόνας, ο σαραντάρης Αλέξης έχει τεράστιο πρόβλημα από τον πενηντάρη, αλλά «κουλτουριάρη» Σταύρο

Σαρώνει στα πρώτα polls «το Ποτάμι». Σείεται η «λίμνη της Κουμουνδούρου».

Η εξήγηση απλή. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η γλώσσα που μιλά ο κόσμος, οικεία και με νόημα. Δεν έχει ατάκες Συνταγματικού Δικαίου, ούτε αγγλικά κοπανατζήδων εκ πεποιθήσεως. Δεν έχει τίποτα ξύλινο, τίποτα πομπώδες.

Ξεκινά με το «δεν ξέρω από πού να αρχίσω» σε αντιδιαστολή με τις «βεβαιότητες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Που μια σκίζουν το Μνημόνιο, μια το επαναδιαπραγματεύονται, μια το καταργούν με ένα νόμο, ένα άρθρο, μια ψηφοφορία και στο βάθος σφυροδρέπανο, μια διαβεβαιώνουν τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές.

Αρχίζει από τα καθημερινά, τα ορατά. Το ρέμα με μπάζα που ρυπαίνει μια όμορφη παραλία, τις Ελληνίδες φοιτήτριες στα Τίρανα. Απευθύνεται σε ένα κοινό που γαλουχήθηκε με την «εκτροπή του Αχελώου», ωρίμασε με «Ολυμπιακά Έργα», αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από «πρακτικούς ανθρώπους».

Σε επίπεδο εικόνας, ο σαραντάρης Αλέξης έχει τεράστιο πρόβλημα από τον πενηντάρη, αλλά «κουλτουριάρη» Σταύρο.

Οι συλλογικότητες της «κεντροαριστεράς», είναι στην ουσία η απόδειξη της έλλειψης ηγέτη. Ο Ανδρέας έφτιαξε αυτό το μόρφωμα, γιατί εξυπηρετούσε τα εκλογικά του σχέδια. Ο Σημίτης πήγε τόσο δεξιά το ΠΑΣΟΚ, που οι σύντροφοι του επέλεξαν να μιλήσουν για «το κόμμα του Χρηματιστηρίου, να αφήσουν στην άκρη το σοσιαλισμό και να προτάξουν το «λαϊκό καπιταλισμό». Ο ΓΑΠ με το απαράμιλλο στυλ έδωσε τη χαριστική βολή στην αντιφατική «συλλογικότητα».

«Μα ο Θεοδωράκης;», είναι η εύλογη ένσταση.

Ο παραταξιακός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα απαριθμεί αυτή τη στιγμή: Βενιζέλο αρχηγό των υπολειμμάτων της στρατιάς που άλωσε τη χώρα από το 1981 και μετά, τον Αλέξη που αν δεν υπήρχε η κρίση, το πολύ-πολύ έπαιζε για αρχηγός μιας μαοϊκής συνιστώσας, τον κουρασμένο Φώτη, τους «58» που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε ανά ζεύγη, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο με τις τόσο εμφανείς σχέσεις με πολιτικές οικογένειες.

Και η απάντηση είναι «γιατί όχι ο Θεοδωράκης». Δεν βλέπουμε που υστερεί από τους προαναφερθέντες. Συγκριτικά είναι ο πλέον δημοφιλής. Ένας δεξιοτέχνης της επικοινωνίας, λογικά αισθάνεται ότι «τους έχει».

Δείχνει και μια ανοχή στην καζούρα, που μόνο καλό του κάνει.

Σαφώς και είναι αβέβαιο αν θα στεριώσει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν μπορεί κανείς να τον καταδικάσει εκ των προτέρων.

Αν κατορθώσει να ταρακουνήσει τις «κεντροαριστερές λίμνες» και να τις απορροφήσει, έστω και σε μικρό καταρχήν βαθμό, έχει πιθανότητες.

Διαφορετικά θα μείνει στην παραπολιτική Ιστορία, σαν ακόμη ένας «Πρωταγωνιστής» που το εκλογικό σώμα τον έκανε κομπάρσο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 01/03/2014 11:50:39

  ...εκεί που έφεραν αυτό τον"χώρο",οι διάφοροι μεταλλαγμένοι, φυσικό είναι να μπαινοβγαίνουν οι δημοσιοσχεσίτες....και με πλήρη στήριξη παλιών και νέων μήντια..!

 2. ΕΛΕΟΣ avatar
  ΕΛΕΟΣ 01/03/2014 12:27:26

  ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ "ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ" ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ.... "ΣΩΤΗΡΕΣ"! ΤΑ ΒΡΩΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΟ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΟΥΝ ΣΤΟ “ΠΟΤΑΜΙ”!

  …ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο …ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ!

 3. kapar13 avatar
  kapar13 01/03/2014 12:30:07

  Και για όποιον δεν κατάλαβε (ή κάνει ότι δεν κατάλαβε), το σύστημα φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβάζει ότι χαρτί έχει και δεν έχει (58, Σταύρους, κλπ). Μα καλά, τον Τσίπρα φοβούνται; Είναι ποτέ δυνατόν; Ναι, μάλλον είναι, διότι ποιοι είναι αυτό το "σύστημα"; Σιγουρατζήδες, μικροκομπιναδόροι, ευρωλιγούρηδες, μεταπράτες της συμφοράς, μιζαδόροι, φραγκολεβαντίνοι λιμοκοντόροι που όποτε προσπάθησαν να κάνουν έξω καμιά μπίζνα έφαγαν τέτοια σφαλιάρα που ακόμα βουίζει το κεφαλάκι τους. Ακούνε ελεύθερος ανταγωνισμός και ανεβάζουν πυρετό. Γράφουν τη λέξη πατάτα και κάνουν τρία λάθη. Ο Σαμαράς έπαιξε το ρόλο που του έδωσαν, δεν τους πείραξε ούτε τρίχα και φαίνεται ότι ο χρόνος του στη σκηνή μετράει αντίστροφα.

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/03/2014 14:03:24

  Ο ψιλο-αριστερός trendy Θεοδωράκης, μέσα στη γενική παρακμιακή κατάσταση, μπορεί να φαίνεται μία κάποια λύση, όχι για εμένα προσωπικά, αλλά σε πολλούς αριστερίζοντες και όχι μόνο (υπάρχουν και οι πολλοί νέοι απολιτίκ, ας μην το ξεχνάμε). Αυτοί δεν γουστάρουν πια "πάλης ξεκίνημα, νέους αγώνες" και τέρατα του "επαναστατικού" Jurassic Parc σαν αυτή την απολιθωμένη χίπισσα βουλευτίνα του Σύριζα, ούτε γεροντο-συνιδικαλο-φρικιά που έχουν πάρει μαζικά μετεγγραφή στην Κουμουνδούρου. Αλλά ας αφήσουμε την Αριστερά στις ανησυχίες της. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι στον συντηρητικό χώρο, στη Δεξιά, στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, αν θέλετε (τους φιλελέ δεν τους βάζω μέσα, αυτοί δεν ανήκουν στον χώρο αυτό, είναι οι ξενιζόμενοι που είχα γράψει κάποτε). Εκεί τι γίνεται; Το απόλυτο τέλμα. Ο αριστερός έχει επιλογές. Ο δεξιός τι; Ναι, ξέρω θα μου πείτε, τον Σαμαρά. Ας ξυπνήσουμε λίγο. Ο αριθμός των δεξιών πολιτών που δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές είναι δραματικά μεγάλος. Και συζητούμε τώρα για πρώην σταθερούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Αν νομίζουμε ότι κοινοτυπίες και ξύλινος μεσαιοχωρίτικος-ολίγον καραμανλικός-ολίγον από όλα λόγος στυλ Παπαμιμίκου θα πείσει κανέναν εκτός από τους "συναγωνιστές" του, είστε γελασμένοι. Οι επόμενες εκλογές θα είναι τραγωδία για τον συντηρητικό χώρο, σε μια στιγμή που η Αριστερά έχει ιδεολογικά καταποντιστεί.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/03/2014 14:38:28

  Αυτοί οι δεξιοί πολιτες που γράφεις αποδέχονται τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ΕΖ και την πορεία προς την ευρωπαική ενοποίηση; Διότι η ΝΔ ήταν το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ και για χρόνια ήταν το μόνο που υπεράσπιζε αυτή την επιλογή.Και το 2009 στις εσωκομματικές εκλογές και οι τρεις υποψήφιοι Σαμαράς,Μπακογιάννη και Ψωμιάδης τάχθηκαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι στην ηγεσία που ακολουθεί τη γραμμή της παράταξης από τη δεκαετία του 70.Το πρόβλημα είναι σε αυτούς που ψηφιζαν ΝΔ νομίζοντας ότι ψηφίζουν κάτι μεταξύ ΛΑΟΣ,ΧΑ και ΑΝΕΛ για χρόνια.Το πρόβλημα είναι σε πρωτόγονους αντικομμουνιστές που για χρόνια έλεγαν "ανηκομεν εις την Δύσιν" και μόλις έπεσε το κομμουνιστικό μπλοκ ανακάλυψαν τις αρετές της Ρωσίας.Εάν αυτοί κρύβονταν τόσα χρόνια καιρός να πάνε εκεί που ανήκουν σε Καμμένους,Καρατζαφερηδες και Μιιχαλολιακους.Ο Σαμαράς στην πράξη είναι όσο εθνικιστής μπορεί να είναι κάποιος μέσα στην ΕΕ.Αυτά που κάνει ο Δένδιας ποτέ δεν τα είχε σκεφθεί καν η ΝΔ.Τέρμα η πλάκα λοιπόν.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ψυχραιμια 01/03/2014 19:46:39

   Θα μπορούσα να σου απαντήσω ανατρέχοντας επί μακρόν στην ευρω-δυσπιστία της ελληνικής Δεξιάς, της οποίας ουσιαστικά η μαγιά ή μάλλον οι απαρχές ανάγονται στο "Ρωσικό κόμμα" των χρόνων του Όθωνος. Αλλά θα θέσω το ζήτημα αλλού: Η Ευρώπη του χριστιανού ΝτεΓκωλ ποια σχέση έχει με την Ευρώπη όπου οι παίκτες της Σκουάντρα Ατζούρα υποχρεώνονται να φορούν το βραχιολάκι του γκέι λόμπυ (που δεν έχει σχέση με τον ομοφυλόφιλο γείτονα ή αδελφό μας, που δεν ενοχλεί κανένα και τον σεβόμαστε απόλυτα); Ποια σχέση έχει η Ευρώπη του ΝτεΓκωλ και του Ρομπέρ Σουμάν με τον ¨ευήθη" Τρολλάντ και τη λυσσασμένη Τομπιρά, την υπουργό Δικαιοσύνης του; Ποια σχέση έχει η Ευρώπη του ΝτεΓκωλ με την Ευρώπη που υποστηρίζει ισλαμοφασίστες στη Συρία; Να απαντήσω: Καμία. Και ΑΥΤΗ η Ευρώπη όχι μόνο δεν με ενδιαφέρει, αλλά τη σιχαίνομαι. Ως δημοκρατικός συντηρητικός πολίτης. Και αν απαντήσω ως χριστιανός, θα απαντήσω με τον προφητικό χαρακτηρισμό που έδωσε στην Ευρώπη ο έγκλειστος στο Άουσβιτς άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, άνθρωπος με ευρωπαϊκή παιδεία και μία από τις μεγαλύτερες μορφές στον ευρωπαϊκό χριστιανισμό του 20ού αιώνα: Λευκή δαιμονία.

   • Ε Α Ν avatar
    Ε Α Ν @ ΒΙΣ 01/03/2014 20:42:10

    ''...Και ΑΥΤΗ η Ευρώπη όχι μόνο δεν με ενδιαφέρει, αλλά τη σιχαίνομαι.'' Κι εγώ. Ως ελεύθερος και αξιοπρεπής άνθρωπος με σεβασμό κια αυτοσεβασμό.

 6. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 01/03/2014 14:48:47

  Στόχος το κέντρο, σημείο κλειδί που αναδεικνύει ηγέτες και συσπειρώνει τους πολλούς σε κρίσιμες στιγμές. Το 36% των αναποφάσιστων θα δουν στο ποτάμι, το άλλοθι που αναζητούν, για να εκφράσουν την αγανάκτηση για τη ζωή τους που βλέπουν να κατρακυλάει... Το κεντροαριστερό καθημερινό απολιτικ ανθρώπινο προφίλ είναι ο καλύτερος μαγνήτης για όλο το φάσμα των χαλαρών ψηφοφόρων από σύριζα μέχρι δράση και χρυσή αυγή. Αρκεί να νεωτερίσει επικοινωνιακά με νέες τεχνικές κι εργαλεία.... Ούτε πλατφόρμες, ούτε αρχές χρειάζονται τώρα. Ακόμη και τα πρόσωπα θα αλλάξουν στη διαδρομή.... Μοιάζει το ποτάμι, να βουλιάζει τις βαλτωμένες ήδη συνιστώσς του σύριζα, αλλά στο πέρασμά του θα παρασύρει τα παραποταμάκια εκείνα της κεντροδεξιάς που τόσο δυσανασχετούν με όσα σήμερα ζουν... ...κι ύστερα θα δείξει το αληθινό του πρόσωπο, το συντηρητικό, το παλιό, το μεθοδευμένο από όλους εκείνους που μας φέραν ως εδώ!

 7. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 01/03/2014 17:48:05

  Ο Χατζηαβάτης όλο αλλάζει προσωπεία κι ονόματα, μα πάντα είναι η ίδια εικόνα στον καθρέφτη σου... Απλοϊκέ, αφελή, χειραγωγήσιμε, φτηνιάρη, τηλεθεατή, κακόμοιρε πελάτη, παρασυρμένε πάντοτε και ...παραπλανημένε, με το αζημίωτο! Ποιός είσαι αλήθεια σήμερα, μετά από τόσα απανωτά χαστούκια; 'Ανεργος, εξευτελισμένος, απαθής, γελοίος, φασιστολάγνος, θυμωμένος και υπόδουλος! Τα παιδιά σου με το ζόρι μετανάστες ή στο περιθώριο στ΄αζήτητα, εσύ κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στο πιο ασυγχώρητο έγκλημα. Τι περιμένεις άλλο πια προσβλητικότερο να σου συμβεί; Τώρα σε περιπαίζουνε ακόμη και οι .....Σταύροι, που οι ''εκλεκτοί'' σου δεν τολμούν καν ν΄αγγίξουνε! Έχεις μονάχα μιά ευκαιρία να τους φτύσεις κατάμουτρα την περιφρόνησή σου, ή να κάνεις χαρακίρι..... Θα περιμένω με αγωνία να δω, με ποιούς μοιράζομαι αυτό που αποκαλώ ''ζωή μου'' και μόνο με ΖΩΗ πια δε μου μοιάζει...... Πόση ξεφτίλα πια; Σταμάτα επί τέλους να σέρνεσαι και να΄σαι παίγνιο στα βρώμικα χέρια των αισχρότερων ... κομπάρσων!

 8. Vesper avatar
  Vesper 02/03/2014 09:09:20

  Βουίζει η πιάτσα Κολωνακίου και περιχώρων ότι οι πρόθυμοι της Δράσης (το παλιό κόμμα του Μάνου), μετά την πόρτα που έφαγαν από τους 58 και τον Κουβέλη, φυλλορροούν πλέον προς τον Θεοδωράκη (βάζοντας ακόμη και...μέσο).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.