#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2012 20:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Πακέτο δανειακή/PSI δεν είναι βιώσιμοΗ  απειλή περί ελληνικής χρεοκοπίας δεν είναι ανύπαρκτη για έναν και μόνο λόγο: Επειδή οι δημόσιες δηλώσεις των Γερμανών (Σόϊμπλε κυρίως) και των υπολοίπων της ζώνης του ΑΑΑ δημιουργούν «έκθεση». Και όταν ένας πολιτικός είσαι δημόσια εκτεθειμένος γίνεται δέσμιος των δηλώσεών του. Και έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική διαδικασία στη Γερμανία. Και θα σκληρύνει όσο βλέπουν οι Γερμανοί ότι προηγείται στη Γαλλία ο Ολάντ. Αναγκαστικά θα παίρνουν σκληρότερες θέσεις.

Οι Νότιοι είναι με το μέρος μας γιατί φοβούνται. Ξέρουν ότι ελληνικό μπαμ θα σκάσει επάνω τους. Δεν έχουν άμυνα παρά μόνο τις δηλώσεις ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση». Και αυτή η άμυνα έως τώρα δεν έχει λειτουργήσει. Και για να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές πρέπει να ξεχειλώσει πολύ ακόμα η ΕΚΤ που δεν έχει τέτοιο περιθώριο. Αν σκάσουμε εμείς τότε τα νούμερα αυτά αλλάζουν κλίμακα.

Η ανετοιμότητα της διεθνούς κοινότητας να αποδεχθεί ελληνική χρεοκοπία θα φανεί από το εάν θα στήσουν ένα bridge loan για να καλύψουν την αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20/3 που θα προέκυπτε από την καθυστέρηση του PSI, εξαιτίας της τακτικής καθυστέρησης - πίεσης – σκοπιμότητας” των Βορείων να κρίνουν μεθαύριο εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε τις λεγόμενες prior actions” (προϋποθέσεις – επιστολές δέσμευσης, 325εκ, κλπ).

Η έως σήμερα επίσημη θέση για αυτό το θέμα έχει διατυπωθεί την προηγούμενη εβδομάδα από την Μέρκελ - “δεν υπάρχει σχέδιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης”. Εάν υποθέσουμε ότι αυτή η θέση ισχύσει τότε τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα δηλώσει αδυναμία πληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων. Θα δούμε τι άλλο συμπαρασύρει καθώς δεν υπάρχει μεν cross default για άλλα ομόλογα αλλά υπάρχει πρόβλεψη στο πρώτο μνημόνιο Παπακωσταντίνου για τα δάνεια των εταίρων μας. Θα δούμε επίσης  ποιος πληρώνει cds, ποιες τράπεζες χτυπιόνται και εάν η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ομόλογα από αυτή την ανοιξιάτικη σειρά! Και θα μετρήσουν όλοι – μα όλοι – το κόστος αναπλήρωσης. Εάν όμως – στην πιθανότητα της καθυστέρησης – στήσουν μία ενδιάμεση χρηματοδότηση τα πράγματα αλλάζουν και θα μας δώσουν εγκαίρως τα 14,5δις για το ομόλογό μας. Ίσως μόνο αυτό πριν από τις εκλογές. Αλλά μας αρκεί και ίσως μας συμφέρει να γίνουν πρώτα εκλογές από το PSI.

Το Πακέτο δανειακή/PSI δεν είναι βιώσιμο. Προσπαθούν να το ονομάσουν βιώσιμο (120% ΑΕΠ το 2020) αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα. Η καθαρή απομείωση του χρέους από το PSI είναι μικρότερη των απαιτήσεων για να πιαστεί έστω και ο στόχος του 120% το  2020. Η ονομαστική μείωση από τους ιδιώτες (αν υπήρχε καθολική συμμετοχή) είναι περίπου 135δις. Συνυπόολογίστε τώρα τα 30δις που προσφέρονται στους ιδιώτες (και που δανειζόμαστε) και τα 30-45δις που χρειάζονται για ανακεφαλαιοποίηση (που επίσης δανειζόμαστε). Καθαρή απομείωση περίπου 60δις.

Το PSI είναι μηχανισμός μείωσης, όμως κυρίως είναι μηχανισμός αλλαγής κατόχων του χρέους μας και απομάκρυνσης του ενδεχόμενου μίας ελληνικής χρεοκοπίας.  “Φεύγουν” οι ιδιώτες και “έρχονται” οι θεσμικοί. Τα υπόλοιπα έως τα 130δις αφορούν τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει στο 120% το 2020. Και αυτό δεν βγαίνει γι αυτό υπάρχει μεγάλο χρηματοδοτικό κενό – ακόμα και εάν μπουν οι ΕΚΤ / κρατικές στο PSI, αποκτήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια κινέζικους ρυθμούς ανάπτυξης, σκανδιναβικούς δημοσιονομικούς τρόπους και επιτύγχανε και το 100% των στόχων από αποκρατικοποιήσεις. Με τέτοια απόδοση και τα υφιστάμενα διαθέσιμα κεφάλαια, το 2020 το χρέος/ΑΕΠ θα κυμαίνεται πάνω από 130% και το 120% πάει για μετά το 2024-2025, αναλόγως της ύφεσης.

Για να καλυφθεί το κενό δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι:

Eίτε θα υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα των ιδιωτών τώρα (δύσκολο έως απίθανο να δεχτούν οι ιδιώτες)

Είτε θα μπει στο παιχνίδι η ΕΚΤ/κλπ

Είτε θα μειώσουν τα κράτη το επιτόκιο που μας δανείζουν (θα γίνει αλλά αργότερα και μετά από την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης)

Ετε θα δεχτούν τα Κράτη κούρεμα των δανείων τους (δύσκολο έως αδύνατο)

Είτε θα δώσουμε περισσότερα από αποκρατικοποιήσεις (πολύ δύσκολο)

Είτε θα δώσουμε περισσότερα από περικοπές (πολύ δύσκολο έως αδύνατο)

Είτε θα μπούμε σε ανάπτυξη με ένα δύο Μεγάλα Έργα (πχ Αεροδρόμια, Ελληνικό, Ήλιος, τέτοια μεγάλα που θα δημιουργήσουν momentum). Έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα της επάρκειας (solvency).

Όλα όμως αυτά χρειάζονται προσεκτικό σχεδιασμό και έτοιμη ομάδα. Με φακέλους και σχέδια δράσης. Όχι με φωνές, ούτε με συμβολισμούς. Γι αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές και να υπάρξει νέα και ισχυρή κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε σωστά και στρατηγικά και τον χρόνο και τον τρόπο. Έπαιξε win-win και στα δύο σενάρια (αξιοπιστίας - απειλής) και κέρδισε το δικαίωμα να “επιβάλει” το σχέδιο του την κατάλληλη στιγμή για το καλό του τόπου. Χώρια που δεν θα χρειαστεί καμία “επιβολή”, γιατί καταρρέει το υπάρχον σχέδιο. Το ΔΝΤ θα γίνει ο πρώτος μας σύμμαχος. Για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί έχει μία διοικητική προϋπόθεση που αποτελεί ταυτόχρονα και όπλο στη φαρέτρα του (και με κατάλληλους χειρισμούς ίσως και στη φαρέτρα της Ελλάδας). Την ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας της χώρας που καλείται να δανείσει. Και το ΔΝΤ εδρεύει στην Washington και δεν έχει εκλογές.

Δεύτερον, γιατί το ΔΝΤ, ως οργανισμός, διατρέχει τον κίνδυνο της “ελληνικής αποτυχίας” περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη, εκτός Ελλάδας. Οποιαδήποτε αποτυχία στο εγχείρημα της Ελλάδας θα απονομιμοποιούσε το Ταμείο ως “παγκόσμιο εργαλείο”. Και αυτός ο κίνδυνος αποτελεί δυνητικά όπλο στην φαρέτρα της Ελλάδας (αρκεί να το αντιληφθεί). Το ΔΝΤ χρειάζεται τελική λύση για την Ελλάδα και γνωρίζει ότι αυτή δεν υπάρχει σήμερα και δεν θα υπάρξει ούτε αύριο όσο η διαδρομή παραμένει στον εφιάλτη της ύφεσης

However

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fantomas avatar
  fantomas 16/02/2012 21:14:46

  Οταν υπαρχει ενας οικονομικος ΑΕΜ (Αυτοσχεδιος Εκρηκτικος Μηχανισμος)
  οι λυσεις που εχεις ειναι
  ή να τον εξουδετερωση ενας πυροτεχνουργος (πραγμα που σημαινει οτι κυνδινευει ο πυροτεχνουργος)
  ή να προβεις σε ελενχομενη εκρηξη (γεγονος που δεν ειναι η καλυτερη λυση διοτι το οστικο κυμα ποτε δεν ξερεις τι συνεπειες θα εχει!)

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ fantomas 16/02/2012 21:33:39

   Εμείς δεν κάναμε τίποτε από τα δύο.
   Τον πήραμε και τον βάλαμε στο σαλόνι του σπιτιού μας, για να κερδίσουμε χρόνο και να δούμε τι θα κάνουμε.
   Η ρώσικη ρουλέτα συνεχίζεται, αφήσαμε το πιστόλι του ΓΑΠ και πήγαμε στους IED.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ fantomas 16/02/2012 21:49:50

   Βεβαίως και υπάρχει. "This is Πάρτα", αλλά θέλει αρχί_ια, και 1-2 ΜΜΕ με το μέρος σου.

 2. cobalt avatar
  cobalt 16/02/2012 21:34:13

  Ομολογώ πως δεν σκαμπάζω απο οικονομικά, αλλά -ρωτάω τώρα σαν εξάχρονο, συμπαθάτε με- αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, πως η στρατηγική του Σαμαρά είναι win-win;
  Δεν λέω όχι, απλά δεν το καταλαβαίνω.
  Από τη στιγμή που δεν είναι βιώσιμο και εμείς έχουμε υπογράψει το μνημόνιο 2 δεν βρισκόμαστε στη δεινή θέση της χρεωκοπίας και ταυτόχρονα να οφείλουμε έως και 14ης γενεάς χρήματα που δεν μείωσαν καθόλου τις οφειλές μας και πρέπει να επιστρέψουμε;
  Και αν αλλάξουν τίτλους τα ελληνικά τοξικά δάνεια ποιός σταματάει μετά τον κάθε γκάνγκστερ που θα έρχεται μ' ένα αντίγραφο του υπογεγραμμένου μνημονίου, να διεκδικεί από την Ακρόπολη μέχρι την Κηφισίας;

  Μήπως να καταφύγουμε στις παλιές μας συνήθειες και να τα γράψει όλα το κράτος στην Εκκλησία, να τραβήξουμε και ένα διαχωρισμό και να πάμε για ύπνο, αφήνοντας τους δανειστές να ψάχνονται, ή δεν πιάνει τώρα;

  • cobalt avatar
   cobalt @ cobalt 16/02/2012 21:36:47

   Πρέπει να 'χει πετσικάρει το κουμπί για τα κόμματα (,). Σόρρυ.

 3. yianna avatar
  yianna 16/02/2012 21:43:00

  Οι καταστάσεις είναι τραγικά δύσκολες και απαιτούν εγρήγορση. Μας σπρώχνουν προφανώς σε εθελουσία έξοδο. Εμείς θα υποφέρουμε, ούτως ή άλλως, αλλά και αυτοί πρέπει να αποφασίσουν τι είναι προτιμότερο να χρηματοδοτούν την Ελλάδα ώσπου να ορθοποδήσει ή να τους σκάσει μια βόμβα CDS που είναι ότι δεν θέλουν οι Αμερικανοί και οι ίδιοι?
  Και αυτά που λέει ο Σόιμπλε είναι για κρετίνους, και οι Αγορές δεν είναι κρετίνοι. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα με την αντίδρασή τους. Άν ήταν σίγουρες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τη μη διάχυση της κρίσης τα πράγματα θα ήταν αλλιώς για τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/02/2012 21:48:16

  Το PSI δεν είναι βιώσιμο 1) γιατί το χρέος μας, λόγω συρρικνούμενου ΑΕΠ και ύφεσης δεν είναι βίωσιμο. 2) Γιατί δεν έχουν λεφτά και το υπαινισσεται η σύμβαση που ΠΑΛΙ δεν έχουν διαβάσει τα -- συγνώμη, οι βουλευτές μας.3) τα λεφτά που έχουν τα έχουν για αναχρηματοδότηση των δικών τους δανείων και καμία όρεξη δεν έχουν να δώσουν φράσκο σε εμάς. 4) το 80-90% της άσκησης είναι το firewall. 5) Το firewall μας προτιμά σε γύψο. 6) Κάτι σημερινές μεταβιβάσει χαρτιών μας μέσω ΕΚΤ , με ΚΕΡΔΟΣ, ας τις ερμηνεύσουν οι σύμβουλοι των προέδρων των κομμάτων, εγώ βαρέθηκα. Γκουγκλ.

  ΔΕΝ θέλουν την Ακρόπολη. Την χώρα θέλουν. 10-20% για θέρετρο, 30-40% για ντόπιο εργατικό και ψυχαγωγικό δυναμικό, 30% για νεο-γκασταρμπάϊτερ, χώρο για περίεργα βιομηχανικά πλεονάσματα και ειδικές βιομηχανικές ζ'ώνε, έλεγχο ενεργειακού διαύλου προς ΝΑ . Πού να ξέρω... Από αυτά που βλέπω. Όξω βρέεεε, τώρα!

  Το ρημάδι το χρέος δεν είναι βιώσιμο από την στιγμή που εκλέξαμε ΓΑΠ και τον ΥΠΟΠΤΟ Παπακωνσταντίνου στην Κυβέρνηση. Μπροστά τον Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος είναι Παύλος Μελάς, και να μου το θυμηθείτε.

  • Gas Bailey avatar
   Gas Bailey @ archaeopteryx 16/02/2012 22:31:40

   Πάντα εύστοχος ο archaeopteryx.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Gas Bailey 16/02/2012 23:16:11

    T ι να την κάνω την ευστοχία μου, πάμε ολοταχώς για τους χειρότερους εφιάλτες μου...

    Μόλις ανακοινώθηκε ότι βρήκαν λεφτά, και ότι έκανε και η ΕΚΤ αυτό που μοιάζει με βήμα (με τα ομόλογά μας) προς την ...τελική λύση.

  • mx avatar
   mx @ archaeopteryx 17/02/2012 03:24:48

   ++++++++++

 5. EU avatar
  EU 16/02/2012 21:49:59

  Φαντάζομαι ότι ο However θα έχει δεί όλες τις παραδοχές πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους στο 120% μέχρι το 2020, ώστε να κρίνει ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

  Αλλά επειδή όσο τις είδα εγώ, άλλο τόσο θα τις έχει δει και ο συντάκτης αυτής της ανάρτησης, μάλλον ο καθένας γράφει ότι του κατεβαίνει...

  Έτσι, η alphabank λέει για χρέος κάτω από 120%.

  Εγώ λέω ότι μάλλον θα είναι 90% ...

  και όσες άλλες προσφορές δεκτές...

  Ας σοβαρευτούμε και ας μη σπεύδουμε να πέφτουμε θύμα της τρομοκρατίας και της προπαγάνδας των τροικανών και των ντόπιων κολαούζων τους.

  Πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε.
  Σημασία τώρα έχει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
  Τα υπόλοιπα έπονται.

 6. franc avatar
  franc 16/02/2012 21:51:26

  Aγαπητέ However,
  Το άρθρο σου είναι το καπάκι στην κατσαρόλα όσων δραματικών στγμών ζήσαμε πρόσφατα. Πιστεύω οτι απο Δευτέρα θα δικαιωθείς απόλυτα.
  Ολο το θέατρο τελειώνει. Το eurogroup έχει λάβει το μήνυμα του ΔΝΤ-Θείος Σαμ και θα "σκάσει" το παραδάκι για να μην σκάσει όλο το σύστημα . Η μόνη ελπίδα είναι και γι' αυτούς ο Σαμαράς. Επομένως απο Δευτέρα οι βλακώδεις παρεμβάσεις και τα προεκλογικα "κόλπα" που ίσως? να βοήθησαν τη Μέρκελ, έθαψαν όμως τον Σαρκοζί και άνοιξαν το "μέτωπο των Νοτίων", θα κοπούν πάραυτα. Η προεκλογική περίοδος θα κυλήση ομαλά και ο Σαμαράς θα έχει όλο το χρόνο να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο απο τη θέση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ.

 7. mitsos avatar
  mitsos 16/02/2012 21:59:56

  Πατριώτες βαστάτε καλά θα πρεπει να πιεσουμε με οποιο τροπο μπορουμε και να επηρεασουμε σε 3 αξονες παραλληλα:
  1) δεν θελουμε τα λεφτα των αλλων φορολογουμενων, η ΕΚΤ μπορει να λυσει το προβλημα, δανεισε με 1% 500 δις τις τραπεζες οπως ειπε και ο Γαλλος σοσιαλιστης υποψηφιος, να κανει το ιδιο με την Ελλαδα
  2) Οι Αμερικανοι τυπωσαν 3 τρισεκατομμυρια, για πιο λογο οι Γερμανοι αρνουνται να κανου το μισο του μισου απο αυτο; Οι Εγγλεζοι επισης τυπωσαν 1 τρις λιρες. Ο κανονισμος της ΕΚΤ δεν το προβλεπει αλλα επισης αυτη που σχεδιασαν το ευρω δεν προεβλεψαν τετοιες κρισεις.
  3) Με ποιο σκεπτικο ο Κολ και σε ποιες διεθνεις συνθηκες αρνηθηκε μονομερως να πληρωσει η Γερμανια τις πολεμικες αποζημιωσεις το 1990. Με βαση της συνθηκη του 1953 η πληρωμη αποζημιωσεων αναβληθηκε μεχρι την επανενωση.

  Πρεπει ολα μαζι τα κομματα, ολοι οι Ελληνες της υφηλιου να παλεψουμε για αυτο. Οι Ελληνες της Αμερικης του Καναδα και αλλου να μιλησουν, να προσπαθησουμε με οποιο τροπο μπορουμε. Δυστυχως οι Ελληνες της Γερμανιας δεν προκειται να βοηθησουν οι περισσοτεροι εχουν καποια αντιπαθεια για τη Ελλαδα θα τους χαρακτηριζα συγχρονους γενιτσαρους, οπου σταθουν και οπου βρεθουν την Ελλαδα βριζουν την Ελλαδιτσα , δεν νομιζω οτι θα βοηθησουν αλλα οτι μπορει ο καθενας ας κανει.

 8. Master avatar
  Master 16/02/2012 22:08:44

  Μπορεί οι δικοί μας πολιτικοί να είναι για τα μπάζα αλλά πιστέψτε ότι κι οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ακόμη χειρότεροι. Ξέρουν ότι το PSI δεν φτιάχνει την εικόνα του ελληνικού χρέους και επίσης ξέρουν ότι στο τέλος τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι γιατί πολύ απλά χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν.

 9. Θύμιος avatar
  Θύμιος 16/02/2012 22:13:08

  Τον Σόιμπλε τον άφησε ανάπηρο η γυναίκα του, που τον μαχαίρωσε στην σπονδυλική στήλη, έτσι λέει τουλάχιστον ένας Γερμανός παντρεμένος μ’ Ελληνίδα, που ζεί στην Λαμία.
  Και οι Έλληνες όμως είναι μεγάλα “λαμόγια”. Ορισμένα ομόλογα, με κάποιον χ΄ κωδικό & κάποια ψ΄ εγκύκλιο, πρέπει να κουρευτούν ως και 93%, ιδίως όσα εκδόθηκαν/ πουλήθηκαν στις αρχές 2007 και έχουν απόδοση επί 12400, τα ’χουν αγοράσει δε “Έλληνες!!! Έλληνες! Έλληνες!!” βουλευτές και ιδιαίτεροί τους. Δές τι λέει ένα τρέιλερ που στάλθηκε στον Farage.

  • cobalt avatar
   cobalt @ Θύμιος 16/02/2012 22:25:53

   Σού 'χει κολλήσει το Ctrl-v;

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/02/2012 22:20:36

  Υπάρχει εξέλιξη (που οι αλογομούρηδες μάλλον ήξεραν από το απόγευμα)

  Μαζική και συντονισμένη παγκόσμια παρέμβαση ρευστότητας (σαν αυτήτν του περασμένου Νοεμβρίου) από FED, "Ευρωπαίους", BOE, BOJ κλπ. Αγνωστο σε μένα) τι κάνει η Bundesbank.

 11. however avatar
  however 16/02/2012 22:26:50

  Αγαπητέ archaeopteryx
  Όσον αφορα τη σύγκριση μεταξύ Παπακωσταντινου και Βενιζέλου δεν θα μπορούσα να συμφωνησω περισσότερο! Μαλιστα θεωρώ ότι μετα τον Παπακωσταντινου και πριν τον βενιζελο ίσως υπάρχει θέση για έναν ακόμα παλαιότερο υποικ....

 12. however avatar
  however 16/02/2012 22:45:08

  Αγαπητέ Cobalt

  Το win win αφορα τις διαθέσιμες επιλογές μπροστα στο δίλημμα της αληθινής ή μη απειλής περι χρεωκοπιας της Ελλάδας. Εάν η απειλη είναι αληθινή, τότε προφανώς η επιλογή του να παίξει το "ναι" ο ΑΣ ήταν συνετή. Εάν η απειλη δεν είναι αληθινή, το να παίξει το "όχι" δεν κερδίζει τίποτα. Βγαίνει εκούσια απο το παιχνίδι σε μια στιγμη που το γερμανικό σχέδιο είναι σε δυναμική κατάρρευσης χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η πορεία και βγαινεις με τροπο που δεν επιτρεπει συμμαχιες... Κερδίζεις χρόνο και οριοθετείς το "σχέδιο" το δικό σου. Μπορει να μην κερδισεις το παιχνιδι σε ενα γυρο. Ομως διαθέτεις το περιθώριο και το δικαίωμα της κατάλληλης στιγμης. Και αυτη έρχεται - γρηγορότερα.... απο ότι φαίνεται.

  Αγαπητέ EU, μακάρι να έχετε δίκιο... Μακάρι, αλλα φοβούμαι πως δεν είναι τόσο ωραία η εικόνα... Δεν είναι καν τόσο "ωραία" οσο την παρουσιασαν τα κανάλια σήμερα. Προσοχή! δεν αμφισβητώντας ούτε το μοντέλο σας ούτε οποιασδήποτε τράπεζας.... Το πρόβλημα με τα μοντέλα δεν είναι οι πολλαπλασιασμοί.... Είναι οι παραδοχές! Και φοβούμαι ότι έχω δίκιο, έστω και εάν είμαι και λίγο επιεικής.

  • cobalt avatar
   cobalt @ however 16/02/2012 23:40:06

   Οπότε, όλο αυτό προϋποθέτει να έχεις σχέδιο και το μόνο που μπορεί να υπονοήσει κάτι τέτοιο, είναι η συνάντηση Σαμαρά με τον Ρώσο Μπαλαρίνο .
   Αλλά αυτό νομίζω δεν έχει να κάνει τόσο με δάνεια και PSI, όσο με ασφάλεια και ενεργειακή επάρκεια -καθώς είμαστε ευάλωτοι σε πολλά μέτωπα στα εξωτερικά μας με αυτή την αστάθεια (αν και ο κος Διορισμένος Λογιστής, παίρνει κάτι παράξενες πρωτοβουλίες τελευταία.. Λέτε να λύσει και το Σκοπιανό, τώρα που έλυσε το οικονομικό;)
   Και αν το πακέτο δεν είναι βιώσιμο, η απειλή δεν είναι αληθινή εκ των πραγμάτων, άσχετα από στρατηγικές;

   Ας είναι, δεν γνωρίζω οικονομικά δεν μπορώ να κρίνω. Εδώ που ήρθαν κακώς τα πράγματα, το να γκρινιάζεις δεν έχει νόημα, μόνο το να ρωτάς "εγώ που μπορώ να βοηθήσω;" έχει.
   Αν είναι να βγει κάτι απ' όλ' αυτά, να θυμόμαστε, τουλάχιστον, πως αν δεν το περάσουμε όλοι μαζί, δεν θα το περάσει κανένας -τελεία.

 13. however avatar
  however 16/02/2012 22:59:26

  Αγαπητέ franc, ευχαριστώ για το σχολιό σου. Δεν ξέρω εάν θα κοπούν τόσο νωρίς. Όμως θα ανακοπεί η τάση. και οι φωνές θα πληθαίνουν. Και το ΔΝΤ θα προστατεύσει το legacy του.

  Αγαπητέ archaeopteryx, τελευταίος νομίζω ο Weidmann. Η ρευστότητα που θα δωσει η ΕΚΤ μεχρι τελος του μηνα νομίζω ότι θα ξεπεράσει εκείνη της FED. Και εγώ αν μπορούσα θα έπαιρνα στο 1%, στο 2%, άντε στο 3% αν είχα τίποτα ταπετσαριες για εγγύηση και θα αγοραζα χρεος ευρωζωνης: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, και Ελλάδα... με 5, με 6, κλπ, κλπ. Όλοι θα τρέξουν. Όλοι θα πάρουν. Αλλα όπως ξέρεις, αυτη είναι - ισως - μια άμυνα στη ρευστότητα, όχι στο πρόβλημα της επαρκειας του συστηματος απο κοστος μόλυνσης απο ελληνικου μπαμ. Εκεί αλλάζουν κλίμακες και οι φόβοι και τα νούμερα.

 14. LambrosG avatar
  LambrosG 16/02/2012 23:07:00

  Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Εάν πράγματι αυτός είναι ο απώτερος σκοπός των "εταίρων" μας τότε η άριστη κίνηση για την Ελλάδα θα ήταν να αποτραβηχτεί από το PSI και να κηρύξει στάση πληρωμών / αθέτηση υποχρεώσεων / χρεοκοπία υπό το Ελληνικό Δίκαιο. Εάν, από την άλλη, οι φωνές περί εξόδου / αποπομπής της Ελλάδος από την Ένωση είναι (ή εκτιμάται ότι είναι), απλώς, μιά μπλόφα τότε η άριστη κίνηση για την Ελλάδα θα ήταν να αναβάλλει το PSI για μετά τις εκλογές.

  Μία άλλη, παρεμφερής, προσέγγιση είναι τούτη: εάν η Ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μετά το PSI θα υπάρξει / εκβιαστεί / επιχειρηθεί μιά Ελληνική χρεοκοπία, τότε θα πρέπει πάραυτα να σταματήσει η διαδικασία του PSI και να κηρυχθεί χρεοκοπία υπό το Ελληνικό Δίκαιο. Χρεοκοπία μετά το PSI όταν ολόκληρο το Ελληνικό χρέος θα τελεί υπό Αγγλικό Δίκαιο δεν είναι, επ' ουδενί, προς το συμφέρον της Ελλάδος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με το PSI μόνο εάν βάσιμα πιστεύει ότι η Ευρώπη ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ να βοηθήσει ΚΑΙ ΘΑ βοηθήσει.

  Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Απλά ότι ήρθε η ώρα να πει η Ελλάδα την γνώμη της: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η Κυβέρνηση (ή ο Α. Σαμαράς) να ζητήσει ΕΓΓΡΑΦΕΣ διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι
  1] Η Ελλάδα για κανένα λόγο δεν θα επιχειρηθεί να αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη (εκτός ίσως εάν το επιθυμεί η ίδια), και
  2] η Ένωση έχει την βούληση και τους μηχανισμούς να βοηθήσει την Ελλάδα και θα κάνει ότι απαιτείται ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την κινούμενη άμμο που την έχουν εγκλωβίσει.
  ...αλλιώς... default under Greek law, εδώ και τώρα.

  Σε κάθε περίπτωση, την μπάλα την έχουμε ακόμη εμείς...

 15. nestor avatar
  nestor 16/02/2012 23:38:02

  Ενδιαφέρουσα ομιλία απο μία ξένη.
  Μαλλον την ειχαμε παρεξηγησει τοτε..

  h-p://www.youtube.com/watch?v=sFtFf2QuT4c&feature=player_embedded#t=0s

 16. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/02/2012 01:15:50

  However,
  Ψύχραιμος, διεισδυτικός και εύστοχος.

 17. Τεχνοκράτης avatar
  Τεχνοκράτης 17/02/2012 15:24:30

  Αγαπητέ However,

  Έγγραψες:

  "Είτε θα μπούμε σε ανάπτυξη με ένα δύο Μεγάλα Έργα (πχ Αεροδρόμια, Ελληνικό, Ήλιος, τέτοια μεγάλα που θα δημιουργήσουν momentum). Έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα της επάρκειας (solvency).

  Όλα όμως αυτά χρειάζονται προσεκτικό σχεδιασμό και έτοιμη ομάδα. Με φακέλους και σχέδια δράσης. Όχι με φωνές, ούτε με συμβολισμούς. Γι αυτό πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές και να υπάρξει νέα και ισχυρή κυβέρνηση.

  Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε σωστά και στρατηγικά και τον χρόνο και τον τρόπο. Έπαιξε win-win και στα δύο σενάρια (αξιοπιστίας – απειλής) και κέρδισε το δικαίωμα να “επιβάλει” το σχέδιο του την κατάλληλη στιγμή για το καλό του τόπου."

  Συμφωνώ απόλυτα, αλλά είμαι προβληματισμένος για το βαθμό ετοιμότητας του ΑΣ και της ομάδας του. Φοβάμαι (εκτός και εάν ο ΦΑΗΛΟΣ έχει διαφορετική εικόνα) ότι όλοι στη ΝΔ έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, με αποτέλεσμα οι όποιοι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα (εφόσον υφίστανται) να είναι πλημμελείς/ανώριμοι. Για να έχει τύχη το σχέδιο "Ανάπτυξη" και η "κολεγιά" με το ΔΝΤ, ο ΑΣ θα πρέπει να μιλήσει έχοντας παραμάσχαλα "έτοιμους/ώριμους" φακέλους μεγάλων έργων. Για αυτό εμμένω στην πρόταση που έκανα σχολιάζοντας το άρθρο σου "Το μεγάλο παιχνίδι (Ο Σαμαράς αγοράζει χρόνο)", σχετικά με τη συγκρότηση ειδικά στελεχωμένων ομάδων εργασίας και την αναμόρφωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

  Νάσαι καλά και keep thinking.

 18. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 17/02/2012 15:31:46

  Ο σκοπός των ρυθμίσεων όλων δεν ήταν ποτέ να ξεπληρώσουμε αυτό το τερατώδες χρέος.
  Ο σκοπός ήταν πάντα να αφαιμάξουν, να στίψουν όσο γίνεται την οικονομία ( τους πολίτες) της Ελλάδας, να εξαχθεί αυτή η ρευστότητα από την Ελλάδα προς "ασφαλείς" προορισμούς ( πληρωμή των στυλοβατών του σύγχρονου αηδιαστικά στρεβλού και χωρίς κανόνες καπιταλισμού, δηλαδή πχ η Νοβέρτις να μη χάσει, να μην κινδυνεύσει, να μην απωλέσσει ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ κέρδη, να μην γρατζουνιστεί ) και παράλληλα με ακριβώς αυτή τη διαδικασία αφαίμαξης, να φτωχοποιηθεί η μεσαία τάξη. Ετσι, δημιουργείται μια νέα υπερπληθής τάξη σύγχονων δούλων, ειλώτων, προς εξυπηρέτηση -πάντα- των παγκόσμιων οικονομικών αρχόντων που προστατεύει.
  Ποιός ζήτησε κατώτατο μισθό Βουλγαρίας? Οι Ελληνες βιοτέχνες? Οι Ελληνες έμποροι? Η ΓΣΕΕ? Ποιός? Εμ...

  Το μνημόνιο δεν απέτυχε οικτρά. Το μνημόνιο, δημιούργημα των αξιολογότερων παγκόσμια και ακριβοπληρωμένων οικονομικών εγκεφάλων του ΔΝΤ, πέτυχε λαμπρά αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και έπεται συνέχεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.