#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ ως… Μαρία ΑντουανέταΕίναι βέβαιο, πλέον, ότι το Μνημόνιο δεν «βγαίνει»

Ένα πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», το οποίο μετά από 5 χρόνια της πιο σκληρής λιτότητας, δεν καταφέρνει να μηδενίσει το έλλειμμα, ενώ αντιθέτως αυξάνει υπερβολικά το χρέος, δεν είναι «πρόγραμμα εξυγίανσης».

Είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε χρεοκοπία! Κι επειδή η Ελλάδα έχει ήδη παραδοθεί σε «διεθνή διαχείριση», η χρεοκοπία θα είναι «ελεγχόμενη».

Τι σημαίνει «ελεγχόμενη χρεοκοπία»;

Για την ίδια τη χώρα που χρεοκοπεί είναι σκέτη χρεοκοπία, αν και πολύ πιο οδυνηρή

Για τις χώρες που την έχουν δανείσει (οι τράπεζές τους) είναι λιγότερο επώδυνη ωστόσο. Διότι προλαβαίνουν να ξεφορτωθούν τα «τοξικά» της ομόλογα, με κάποια «έκπτωση» ασφαλώς, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Αυτό το ομολογεί πλέον και ο Πρωθυπουργικός Σύμβουλος, ο κ. Τομάζο Σκιόπια.

Χώρια που το αποκαλύπτουν πλέον και οι αριθμοί:

Σε όλα, σχεδόν, η Μνημονιακή Πολιτική έπεσε έξω:

-- Σχεδίαζε για φέτος αύξηση των Εσόδων κατά 13,7%. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο πέτυχε άνοδο κατά 3,4%. Κι αυτό, σχεδόν συνολικά από την «έκτακτη εισφορά», των επιχειρήσεων. Χωρίς την έκτακτη εισφορά η αύξηση των εσόδων είναι ουσιαστικά γύρω στο 0,6%! Δηλαδή έκαναν όλες αυτές τις σαρωτικές αυξήσεις σε πάσης φύσεως φόρους, για να βγάλουν…τίποτε!

-- Τους ξέφυγαν και οι Δαπάνες. Εδώ υπάρχει μείωση, αλλά με μέτρα εκτός Μνημονίου: Περιόρισαν, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 33%, ενώ προγραμμάτιζαν να το μειώσουν κατά 3,3%.

-- Τους ξέφυγε, τέλος και ο Πληθωρισμός – είναι τριπλάσιος απ’ όσο τον υπολόγιζαν!

Ήδη έχουν πέσει έξω σε όλα.

Συνεπώς;

Μας πάνε για χρεοκοπία! Μακρόσυρτη και βασανιστική. Για πολλά χρόνια, όσο κοιτάμε στο μέλλον θα βλέπουμε σκοτάδι

Και το χειρότερο: τώρα πια ξέρουμε ότι δεν ήταν «αναπόφευκτο»:

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, είχαν πριν λίγες μέρες το ίδιο δίλημμα που είχαμε εμείς τον περασμένο Μάϊο.

Δεν προσέφυγαν σε Μηχανισμό Στήριξης και δεν υπέγραψαν Μνημόνιο. Προτίμησαν να δανειστούν από τις αγορές κατευθείαν. Με πολύ υψηλό επιτόκιο. Πάνω από 6% και ενίοτε πάνω από 6,5%. Όσο μπορούσαμε κι εμείς να δανειστούμε τον περασμένο Απρίλιο...

Μόνο που εκείνοι γλίτωσαν το Μνημόνιο…

Προσέξτε: Η Ιρλανδία έφτασε να δανείζεται με τρέχον έλλειμμα 32%, όχι 13,6% που είχαμε εμείς πέρσι (κι αυτό «πειραγμένο» από το ΠΑΣΟΚ). Και με συνολικό χρέος λίγο πάνω από 100%, πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε κι εμείς πέρσι (112%).

Αυτοί δανείστηκαν, όμως. Δεν παραδόθηκαν στην «Τρόικα»…

Τώρα, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και στο «παρά ένα», στα τέλη του περασμένου Απριλίου, μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε έστω και ακριβά, για να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Όπως ακριβώς έκαναν τώρα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία - η δεύτερη με πολύ χειρότερα νούμερα από τα δικά μας.

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μας «έδεσε» με το Μνημόνιο και ταυτίστηκε απόλυτα με το Μνημόνιο είναι ήδη χαμένη. Για να μη πω «τελειωμένη». Αποδεικνύεται «μιάς χρήσεως» γι’ αυτούς που την χρησιμοποίησαν…

Μαζί με την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όμως, είναι τελειωμένοι και οι καθεστωτικοί μηχανισμοί: Οι εφημερίδες και τα μεγάλα ΜΜΕ που στήριζαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ - ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση – πνέουν τα λοίσθια.

Η πορεία μιας κοινωνίας σε χρεοκοπία με ταυτόχρονη διάλυση των παραδοσιακών «στηριγμάτων» του καθεστώτος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική. Όσο πιο λίγο κρατήσει, όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο.

Το ερώτημα είναι, πλέον, αν το ΠΑΣΟΚ παραδώσει την εξουσία ομαλά και σύντομα, ή το «τραβήξει όσο πάει» (πιθανόν για να προλάβει ο Πρωθυπουργός να μεταπηδήσει σε άλλα «διεθνή καθήκοντα» για τα οποία εμφανώς προετοιμάζεται)…

Η κάθαρση της Ελληνικής Τραγωδίας δεν θα γίνει μέσα από…Εξεταστικές που ουδέν ανακαλύπτουν. Αλλά από την οδυνηρή αφύπνιση και την ψήφο του λαού, με την οριστική ήττα του κόμματος που έφερε τρία πράγματα στην Ελλάδα: τον κρατισμό, το λαϊκισμό και τη συστηματική πολιτική εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Αυτό το κράμα κυνισμού και υποκρισίας δηλητηριάζει πια την κοινωνία περισσότερο κι από την ίδια την ύφεση.

Το να ακούς υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης να λέει στους ψηφοφόρους του «μη διαμαρτύρεστε, μαζί τα φάγαμε» είναι πολύ χειρότερο από εκείνο που ξεστόμισε η Μαρία Αντουανέτα, όταν από το μπαλκόνι της αντίκρισε τον επαναστατημένο όχλο του Παρισιού: «Γιατί φωνάζουν για ψωμί και δεν τρώνε…παντεσπάνι»;

Το «λεφτά υπάρχουν» και το «μαζί τα φάγαμε» είναι οι τέσσερις λέξεις που κλείνουν μιαν ολόκληρη 35ετία «προδομένων οραμάτων», και καμιά δεκαπενταριά χρόνια ολοφάνερης παρακμής. Που την έβλεπαν πολλοί. Αλλά δεν την ομολογούσε κανείς. Και τώρα τη βιώνουν στο πετσί τους όλοι

Με το «παντεσπάνι» η Μαρία Αντουανέτα τόφαγε τ’ όμορφο κεφαλάκι της.

Σήμερα δεν υπάρχουν γκιλοτίνες και Ροβεσπιέροι. Αλλά η έπαρση και η αλαζονεία των ισχυρών, συναντούν πάντα τη Νέμεση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ παραδώσει γρήγορα και ομαλά, για να σωθεί ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί.

Και για να αποτραπούν τα χειρότερα που, δυστυχώς, φάνηκαν ήδη στον ορίζοντα…

ΝΖ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aengus avatar
  aengus 03/10/2010 08:24:22

  Κάτι άλλες («αριστερές») Μαρίες Αντουανέτες που φανερά η συγκαλυμμένα (μέσω συνεργασιών με «ανεπίσημους») στηρίζουν, με διάφορες προφάσεις, το ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε νομίζω να εξαφανισθούν πολιτικά σε αυτές τις εκλογές. Το κρυφτούλι παρατράβηξε!

 2. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 03/10/2010 08:40:16

  Επαρση και αλαζονεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η δυστυχία για την Ελλάδα. Κερδίζει χρόνο στην εξουσία η Κυβέρνηση του Μνημονίου. Η πορεία της οικονομίας είναι ήδη διαμορφωμένη με το Μνημόνιο. Χρειάζεται η άμεση κατάργησή του. Και αυτό μπορεί να γίνει με την πρόταση ου Αντώνη Σαμαρά. Τον πολεμούν όλοι και από παντού, γιατί όλοι αυτοί είναι οι ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Αυτοί που θα παραμερισθούν άμεσα,τιθέμενοι στο περιθώριο, από την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό στους ψηφοφόρους. Έχομε υποχρέωση να συμβάλλομε σ'αυτό.

 3. soulis avatar
  soulis 03/10/2010 08:58:46

  Νεα Δημοκρατια ειχα ριξει , αλλα ασε με πλεον να πιστευω οτι το μνημονιο ξερει πολυ καλα την δουλεια του. Ξερει οτι εφερε το πασοκ να περασει τα μετρα και να πεσει, ωστε απο πισω να ετοιμασουν καποιον για την συντηρηση του. Ο σαμαρας ακομα δεν με εχει πισει. Αντιθετως μου δινει την εντυπωση οτι θα ακολουθισει την γραμμη του Jefrey.
  Γιατι το λεω αυτο ? 10 μηνες τωρα δεν εχει κανει αντιπολιτευση. Μονο που δεν τον επιασε γκομενο τον ΓΑΠ. Θυμηθικε λιγο μετα την εκθεση να ανεβαση τους τονους μονο και μονο γιατι ερχονται δημοτικες αλλα κατα ταλλα η αγαπες καλα κρατουν.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/10/2010 10:13:28

  Δεν ξερω τι θα γινει αλλα δεν ειναι μονο τα μεγαλα ΜΜΕ τα στηριγματα του ΠΑΣΟΚ.Ειναι και οι "προοδευτικοι" καθηγητες πανεπιστημιου που διαφοροροποιουνται δηθεν κριτικα αλλα για να ξαναβαλουν σε καθε κρισιμη στιγμη το διλημμα "προοδος ή συντηρηση" οπου "προοδος" ειναι η σαπιλα της μεταπολιτευσης,ειναι οι "αντιρατσιστες" της φακης και φυσικα τα ταγματα εφοδου των αναρχικων που ολως περιεργως τωρα εχουν σιγησει,ισως και καποιες "επαναστατικες" τρομοκρατικες οργανωσεις.Ειναι ολοκληρωμενο συστημα.
  Για τα ΜΜΕ ζητω απο το Σαμαρα να μη συναινεσει σε καμμια χαριστικη ρυθμιση για τη σωτηρια τους.Για τους αλλους : το ΠΑΣΟΚ ηδη συγκαλεσε διασκεψη ολων των κομματων για τα πανεπιστημια.Η ΝΔ πρεπει να παει και να επιμεινει στη θεση της αμεσης καταργησης του ασυλου.Οι αναρχικοι πρεπει να εκδιωχθουν απο ολα τα κατειλημμενα σπιτια και να αντιπεωτισθει καθε παρανομη πραξη τους.Κυριως να εξαγγελθει επισημα οτι σε περιπτωση εκλογης της ΝΔ και επαναληψης των Δεκεμβριανων θα συντριβουν με ολα τα μεσα.

  • anonymos avatar
   anonymos @ ψυχραιμια 03/10/2010 10:37:39

   Πολύ ψύχραιμος είσαι. Με τέτοια μυαλά δεν είναι περίεργο ότι έχουμε τους κλέφτες στο κεφάλι μας και θα τους έχουμε για πολύ ακόμα. Πάγκαλο σε λένε?

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ anonymos 03/10/2010 10:47:39

    Oχι βεβαια.Ο Παγκαλος κυβερνα επειδη καποιοι που εκαναν επιθεσεις δυο φορες την εβδομαδα στα αστυνομικα τμηματα επι Καραμανλη που ΔΕΝ υπηρχε λιτοτητα για ενα αλλο κοσμο που ειναι εφικτος τωρα σταματησαν.Ο αλλος κοσμος που ειναι εφικτος ηλθε : ο κοσμος του ΔΝΤ και της παγκοσμιας κυβερνησης.

  • anon avatar
   anon @ ψυχραιμια 03/10/2010 12:23:49

   Τα ΜΜΕ χρωστάνε άπειρα λεφτά.. Αν βγει ο Αντώνης καλά θα κάνει να τους κατασχέσει την περιουσία και να τα κλείσει μια και καλή.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ψυχραιμια 04/10/2010 11:02:26

   Ψυχραιμία, σε όλα όσα καταγγέλλεις συμφωνώ, γιατί τα έχω ζήσει από πρώτο χέρι, στον πυρήνα τους, την πλατεία, και τα είδα όλα με τα μάτια μου. Εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά-σιγά να δυσπιστεί στη δήθεν προοδευτικότητα, λόγω και της μεγάλης πολιτικής εικόνας, που αποκαλύπτει πολλές κρυμμένες αλήθειες. Όμως είναι σωστό ότι ένας πρωτοπόρος πολιτικός φορέας πρέπει, πρώτος αυτός, να καταδεικνύει τις αληθινά προοδευτικές κατευθύνσεις.

 5. donaE avatar
  donaE 03/10/2010 10:27:52

  Η επικινδυνη λεξη λεγεται υποθηκες.Πρεπει να ξεμπλεξουμε με αυτο.

 6. Σοιαληστής avatar
  Σοιαληστής 03/10/2010 10:33:50

  Tα "κατορθώματα" του Γιώργου:
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=358157&dt=03/10/2010
  όπως μας τα παρουσιάζει ο Ψυχάρης.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 03/10/2010 12:13:46

  ...μα το είπε ο κλαψιάρης της κυβέρνησης, ο δεν υπάρχει σάλιο, η κυβίστηση των 3 ΔΕΝ, ο άνθρωπος που νομοθέτησε να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε:

  νέο Γουδί στη Βουλή και όχι στους στρατώνες... αλλά ας του θυμίσει κάποιος ότι δεν είχαμε μόνο το 1909 Γουδί αλλά και το 1922, ως μάθημα και διδαχή βεβαίως βεβαίως και όχι ως προσωπική αναφορά.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 03/10/2010 12:16:54

   και μια αφιέρωση στον ταξιδευτή της κυβέρνησης τον Greek Aerial Prime Minister (GAPM) που πάντα έπαιζε με τα νερά, πότε με νεροπίστολα, πότε με λιμάνια...:

   Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΗΝ COSCO ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

   http://www.youtube.com/watch?v=7EmPX784cGg&feature=player_embedded

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/10/2010 14:33:29

  Στην πραγματικότητα αυτή τη φράση δεν την είπε ποτέ η Μαρία Αντουανέττα. Βρίσκεται στο κείμενο ενός γάλλου συγγραφέα του 18ου αιώνα που ειρωνεύεται την αλαζονεία των ευγενών και στη συνέχεια την "κόλλησαν" στην άτυχη βασίλισσα, που ήταν αρχικά ολίγον ελαφρόμυαλη, όχι όμως τόσο ώστε να πει τέτοιο πράγμα και ειδικά το 1789...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.