#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 20:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου


Παρακαλώ να δείτε αυτό το σημείωμα ως συνέχεια του χθεσινού ώστε να κλείσουμε (;) έτσι έναν κύκλο που άνοιξε ο μακαρίτης ο Ανδρέας το 1974 με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Πολύ σωστά, κάποιοι αναγνώστες και συν-σχολιαστές του Antinews, παρατήρησαν στο χθεσινό μου σημείωμα πως δεν γινόταν αναφορά στο «ζων» ΠΑΣΟΚ, αυτό του οποίου ηγείται ο κ. Βενιζέλος και προσφέρει την πολιτική στήριξή του στην τρικομματική κυβέρνηση.

Προσπάθησα να δώσω κάποια απάντηση μέσω σύντομων σχολίων αλλά διαβάζοντάς τα ξανά σήμερα, τα βρίσκω ελλειπή και αποσπασματικά. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιχειρήσω μια πιο αναλυτική προσέγγιση μέσω ενός καινούριου σημειώματος.

Αν παρατηρήσει κανείς το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, εύκολα θα διαπιστώσει την παντελή σχεδόν έλλειψη στελεχών υψηλού επιπέδου. Ο πρόεδρός του πορεύεται με ότι έχει «περισσέψει» από την εκλογική πανωλεθρία του καλοκαιριού και μερικούς νέους βουλευτές, που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στο κόμμα του Μάνου, του Τζήμερου ή της Ντόρας. Σχεδόν τίποτε δεν θυμίζει στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, το άλλοτε κραταιό «σοσιαλιστικό» κίνημα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει απομείνει ούτε καν ένα γραμμάριο σοσιαλδημοκρατικού «λούστρου» στο κόμμα που προεδρεύει ο κ. Βενιζέλος, πόσο μάλλον οποιαδήποτε «σοσιαλίζουσα» ιδεολογική αναφορά.

Αυτά, σε επίπεδο μεγαλοστελεχών και κατά τη γνώμη μου και ενός μέρους (ίσως του σημαντικότερου) των εναπομεινάντων οπαδών και ψηφοφόρων. Αν δούμε το πράγμα σε επίπεδο μεσαίων και μικρών στελεχών, εκεί υπάρχει δυστυχώς μια δυσαρμονία και ένα επικίνδυνο σημείο: Η αλώβητη μέχρι σήμερα παρουσία αυτών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία ουδεμία σχέση έχουν (ή θέλουν να έχουν) πλέον με το υπάρχον κόμμα του κ. Βενιζέλου, στην κρατική μηχανή. Ο αδύναμος πρόεδρος Βενιζέλος, εκών – άκων αναγκάζεται να διατηρεί αυτά τα στελέχη και να προσπαθεί να ενισχύει την παρουσία και νέων, στην απέλπιδα προσπάθεια αντιπαροχής προσωπικής υποστήριξης προς τον ίδιο και την στενή ηγετική του ομάδα στο άμεσο μέλλον. Φοβάμαι πως θα μείνει δυστυχώς με την όρεξη!

Γιατί, η παρουσία αυτών των στελεχών σε θέσεις – κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, στην πραγματικότητα εγκαθιστά με το χρόνο τις απαραίτητες «γέφυρες» με το υπόλοιπο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ που κατέφυγε στον ΣΥΡΙΖΑ και απειλείται έτσι η νεκρανάσταση του «όλου» ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την νεκρανάσταση  έχει ως τώρα βοηθήσει και η ΝΔ με την ολιγωρία της στην αλλαγή των στελεχών του δημόσιου τομέα. Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να «σφυρίξει» στο αυτί του κ. Βενιζέλου πως τα παλιά μεγαλεία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και καλά θα κάνει να ζητήσει ο ίδιος την αλλαγή της πρασινο-φρουράς στην κρατική μηχανή. Θα είναι και προς όφελος του «δεξιού» ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται, καθώς τα στελέχη αυτά μάλλον λειτουργούν και ως 5η φάλαγγα στα νώτα του πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν προέδρου. Σαν αντίδωρο, θα μπορούσε να του προσφερθεί η συμμετοχή στην κυβέρνηση με όσα πρωτοκλασάτα στελέχη του απέμειναν. Αυτό θα βοηθήσει και στην συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, μιας και έξω από τον χορό των υπουργείων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άρχισαν να λένε πολλά τραγούδια ήδη.

Εν πάσει περιπτώσει, η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο αποκλειστικά από τον κ. Βενιζέλο. Είναι δουλειά της ΝΔ και του Πρωθυπουργού να ξεριζώσει αυτή την πράσινη «ακρίδα» από το σώμα της κρατικής διοίκησης. Και να μην τους αντικαταστήσει με «δικά της παιδιά» αλλά με ικανούς, τίμιους και εργατικούς ανθρώπους από την κοινωνία. Σπάζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο του πελατειακού συστήματος και ανοίγοντας τον δρόμο για εξυγίανση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και την σε βάθος ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. παρεξήγηση avatar
  παρεξήγηση 11/02/2013 21:09:48

  .... Και να μην τους αντικαταστήσει με «δικά της παιδιά» αλλά με ικανούς, τίμιους και εργατικούς ανθρώπους από την κοινωνία......
  φαντάζομαι όπως το διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, διοικητές νοσοκομείων, περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, διευθυντές ΔΟΥ κ.λ.π. κ.λ.π. .

  • akenaton avatar
   akenaton @ παρεξήγηση 12/02/2013 12:06:17

   Εμείς προτρέπουμε. Άλλο αν εισακουγόμαστε.

 2. arcane avatar
  arcane 11/02/2013 21:37:35

  Το ΠΑΣΟΚ έχει πιά περάσει το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει πολιτική επιστροφή. Οσοι έχουν ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη συνείδηση του κόσμου ως Πασόκοι παραμένουν αναγκαστικά, αναζητώντας τρόπο να φύγουν. Ποιός νέος (στη πολιτική) άνθρωπος όμως θα πάει να φορτωθεί τις αμαρτίες τους; Σήμερα οι δύο πόλοι του Ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όποιος δεν εκφράζεται από αυτούς τους δύο αναζητεί το δρόμο του σε νέα σχήματα. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου εκπληρώνει πλέον μία μόνο πολιτική λειτουργία στην Ελλάδα, αποτελεί τον μόνιμο βραχνά στο λαιμό του Αντώνη Σαμαρά, λες και δεν του φτάνουν τα τόσα σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

 3. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 11/02/2013 21:39:31

  Το ΠΑΣΟΚ ψυχοραγεί. Οι δημοσκοπήσεις το φούσκωσαν μόνο και μόνο για να αναθερμάνουν τους ελάχιστους υποστηρικτές του. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον. Αντίθετα φαίνεται ότι η ΔΗΜΑΡ κερδίζει το παιχνίδι της σοσιαλδημοκρατίας. Από εκεί και θα προέλθει η νέα ηγετική μορφή του χώρου. Με αυτά τα δεδομένα η Ν.Δ θα πρέπει να κινηθεί λίγο κεντρώα και να εκμεταλλευτείι το κενό. Έχει στελέχη να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ελπίδα γιατί ... "έπεσες και σε εποχή που όλοι σφίγγαν το λουρί και 'συ είχες κίτρινο χαρτί και αυτό το χρώμα ξέρεις φέρνει αλλεργία" που τραγουδούσαν οι άλλοτε χρυσοπληρωμένοι από τα κλεψιμέϊκα του ΠΑΣΟΚ αδελφοί τροβαδούροι. Εν τέλει ΠΑΣΟΚ τέλος. Μην ασχολείστε με τους νεκρούς. Ο νεκρός δεδικαίωται...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δεξιόχειρας 12/02/2013 12:08:33

   Αγαπητέ δεξιόχειρα, η σοσιαλδημοκρατία έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει στην χώρα μας. Το θέμα είναι τι κάνει η κεντροδεξιά.

 4. katalytikos avatar
  katalytikos 11/02/2013 22:27:03

  ¨Είναι δουλειά της ΝΔ και του Πρωθυπουργού να ξεριζώσει αυτή την πράσινη «ακρίδα» από το σώμα της κρατικής διοίκησης.¨
  Δυστυχώς είναι ήδη αργά...
  Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη!!

 5. polites avatar
  polites 12/02/2013 01:33:59

  Βραχνά, ξεβραχνά,
  ξεχνάς κι εσύ όπως και ο ΑΚΕΝΑΤΟΝ ότι,
  χωρίς βενιζελοΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται πρωθυπουργός Σαμαράς.

  Επειδή, όσο θα περνάει ο καιρός τόσο θα φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε στη Βουλή δεν θα μπει, μάλλον θα'χουμε ένωση των δυο κομμάτων, ΝΔ και "καλού ΠΑΣΟΚ", που λένε και για τις τράπεζες και λοιπές εταιρείες...

  • akenaton avatar
   akenaton @ polites 12/02/2013 12:07:27

   Καθόλου δεν ξεχνώ! Ίσα - ίσα αυτό υποσημειώνω. Οι όροι είναι λάθος. Και για τον κ. Βενιζέλο και για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.

 6. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 12/02/2013 03:33:11

  Μηπως ενοεις οτι το ΠΑΣΟΚ ειχε διαποτησει την κοινωνια τοσο βαθεια και πλατια ωστε οι μονοι που ειχαν και εχουν τα προσοντα να διαχειριστουν αυτη τη χωρα να ειναι μονο πασοκοι (με λιγες εξεραισεις).
  Ειναι τρομερο ακομη και να το αστιευτει κανεις αυτο, γιατι μπορει να ειναι και πραγματικοτητα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αγροφύλακας 12/02/2013 12:09:43

   !!!!!!!!!!!!!! Κατά την κοινωνία δηλαδή και οι διαχειριστές;
   Όπως και να έχει, αυτό πρέπει να αλλάξει. Με το καλό ή με το άγριο.

 7. kosvag avatar
  kosvag 13/02/2013 11:00:10

  Mήπως η πράσινη «ακρίδα» άλλαξε χρώμα σε ροζ?
  Εδώ ένα υπουργό οικονομικών δεν μπορεί να βρεί η ΝΔ, εμπιστεύεσαι τον μηχανισμό να βρεί εκατοντάδες ή χιλιάδες ''ικανούς, τίμιους και εργατικούς'' έστω και από τα «δικά της παιδιά»?
  Μέχρι να γίνει η συγχώνευση των 3 σε 1 δεν θα ασχοληθεί η ΝΔ με τα ζόρια των άλλων 2. Μετά θα γίνει η ΣΩΤΗΡΙΑ με νέα σημαία (πχ σαν της Γκάμπιας με 3 λωρίδες: κόκκινη, πράσινη και η μεσαία μπλε)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.