#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2010 13:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ εντιμέτωπο με τον ... εαυτό του


Αντιμέτωπο με όσα έλεγε για δεκαετίες, με φαινόμενα που εξέθρεψε, με χαριστικές ρυθμίσεις που υπέγραψαν τα στελέχη του για να γίνουν κορυφαία, με συνδικαλιστές που ανδρώθηκαν στις οργανώσεις του, αλλά και με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το τελευταίο είναι αυτό που απασχολεί υπουργούς και βουλευτές, που βλέπουν το Μνημόνιο να φέρνει στον ορίζοντα το πολιτικό τους τέλος. Ειδικά, αν η κυβέρνηση στραβοπατήσει. Για την ώρα, πάντως, κρατούν την ψυχραιμία τους και περιμένουν να δουν την έκβαση της «μάχης» στο κοινωνικό μέτωπο.

Οι διάδοχοι
Οσους συνδικαλιστές έχει απέναντί της η κυβέρνηση, άλλους τόσους έχει στους κόλπους της. Ο Γ. Κουτρουμάνης είναι αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ο Δ. Κουσελάς είναι υφυπουργός Οικονομικών, ο Γ. Κουτσούκος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Χρ. Πρωτόπαπας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Οι διάδοχοί τους, όμως, περιμένουν τους υπουργούς και πρώην συναδέλφους τους με? ανοιχτές αγκάλες. Γιατί στα «ρετιρέ» του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι εργαζόμενοι που τους φιλοξενούν στα σπίτια τους, όταν είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Με πλούσιο ιστορικό συγκρούσεων οι Φωτό­πουλος και Κολλάς

Είναι αυτοί που μοιράζουν τα ψηφοδέλτιά τους. «ΠΑΣΟΚ εναντίον? ΠΑΣΟΚ» είναι ο τίτλος που δίνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στην επερχόμενη αναμέτρηση για την εφαρμογή του Μνημονίου και την υπεράσπιση των κεκτημένων. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας ο φόβος είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το Μνημόνιο, χωρίς όμως ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των επιπτώσεων και εξόδου της χώρας από την κρίση. Μέχρι στιγμής, όμως, είναι ελάχιστα τα στελέχη που θέτουν θέμα σε δημόσιες ή ιδιωτικές παρεμβάσεις τους (Β. Παπανδρέου, Κ. Γείτονας, Π. Κουκουλό­πουλος κ.ά.).

Γ. Παναγόπουλος - Σπ. Παπασπύρος
Στη δίνη του κυκλώνα... με ένα παράπονο

Ο Γ. Παναγόπουλος διαδέχθηκε τον Χρ. Πολυζωγόπουλο στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να περάσει στο κόμμα, ελπίζοντας πως θα γίνει γραμματέας. Εκκίνησε με την προσεγμένη εμφάνιση του τραπεζικού και με πούρο. Σήμερα εμφανίζεται με γένια για επιμελώς ατημέλητος. Για πούρο, ούτε λόγος να γίνεται. Στη ΓΣΕΕ, ανήκουν συνδικάτα όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η ΟΤΟΕ, που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα. Στη δική του «επικράτεια» λαμβάνει χώρα και η «εισβολή» των επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα μέτωπα είναι πολλά και τα «στρατά» δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση. Ειδικά μετά την αποκάλυψη, από την κυβέρνηση, των προκλητικών αποδοχών και προνομίων ορισμένων κατηγοριών.

Ο Σπ. Παπασπύρος ήταν από τους πρωταγωνιστές της «μάχης» του 2001, που οδήγησε στην ακύρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Τ. Γιαννίτση. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ταυτίστηκε με το προεδρικό στρατόπεδο. Στην αναμέτρηση του 2007 ήταν μεταξύ των 5 συνδικαλιστών που συνέφαγαν με τον Γ. Παπανδρέου σε ταβέρνα του Περιστερίου και συνέβαλαν τα μάλα στην επικράτησή του, έναντι του Ευ. Βενιζέλου. Σήμερα εμφανίζεται μετανιωμένος, καθώς δεν περίμενε πως ο Γ. Παπανδρέου θα έκανε ως πρωθυπουργός τα ακριβώς αντίθετα από όσα διακήρυττε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξέρουν καλά από... Κούγκι

Ο Ν. Φωτόπουλος αναδείχθηκε στην προεδρία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όταν σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του πέρασαν τις πύλες της Βουλής. Σήμα κατατεθέν του είναι τα... sms που στέλνει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απειλώντας πως «εδώ θα γίνει Κούγκι»! Με τους διακόπτες του ηλεκτρικού στα χέρια του, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον ισχυρούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Εχει την άνεση και τη δυνατότητα πότε να βρίσκεται στο πλευρό των υπουργών και πότε απέναντί τους.

Ξανά στο προσκήνιο


Στις συγκοινωνίες κυριαρχεί ακόμη ο Α. Κολλάς, γνωστός από την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τότε που οι «νοικοκυραίοι», οι οποίοι είχαν πάρει τις άδειες των λεωφορείων, έμεναν χωρίς ρούχα στο κέντρο της Αθήνας. Στο γεύμα των πέντε συνδικαλιστών στο Περιστέρι με τον Γ. Παπανδρέου ήταν και ο Τζ. Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο λόγος που ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης βρέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι άλλος από τον κίνδυνο των αγροτικών μπλόκων, που είναι το τελευταίο μέτωπο που θέλει να ανοίξει αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση.

Υπουργοί
Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, Βενιζέλος και Σκανδαλίδης, είναι σε υπουργικές καρέκλες και πλήρως εναρμονισμένοι με τον πρωθυπουργό.

Δεν είναι λιγοι αυτοί που λένε ότι «ο καλύτερος υπουργός του Γιώργου είναι ο... Α. Λοβέρδος», το δεύτερο πιο προβεβλημένο στέλεχος της ομάδας των βενιζελικών. Τον πρωθυπουργό στηρίζουν εκσυγχρονιστικά στελέχη όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Α. Διαμαντοπούλου κ.ά.

Περισσότερα «προβλήματα» ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να έχει με τους δικούς του ανθρώπους. Την Τ. Μπιρμπίλη που ζήτησε παράταση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη Λ. Κατσέλη που χαρακτηρίζει θανατηφόρο φάρμακο το Μνημόνιο.

Μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση ο Χρ. Παπουτσής δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση από εκείνες που προκαλούσαν σεισμό όταν ήταν γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα προβληματισμένος με πτυχές του κυβερνητικού έργου είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, ο οποίος δεν διστάζει να θέτει τα θέματα στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=45028951#

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ηλίας avatar
  Ηλίας 05/12/2010 13:33:39

  H μεγαλύτερη χαρά: Η μπότα του πασοκ στον καβάλο των πασοκων!
  Απόλαυση!

 2. A.M. avatar
  A.M. 05/12/2010 13:50:08

  Αν υπάρχει ένα είδος ανθρώπων που δεν χώνεψα ποτέ αυτοί είναι οι εργατοπατέρες.
  Και αυτό άσχετα με κομματική / πολιτική χωροθέτησή τους.
  Επαγγελματίες παρτάκηδες μέχρι αηδίας, χρησιμοποιούν τον πόνο και την ανάγκη των αδύναμων για να ανέβουν στα έδρανα της βουλής οι ίδιοι.
  Ένα είδος που όπως έπρεπε να έχει εξαλειφθεί εδώ και χρόνια.
  Αναφέρομαι βέβαια αποκλειστικά στο ελληνικής καταγωγής είδος εργατοπατέρων.
  Σε κάποιες άλλες χώρες κάνουν σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά υπέρ των εργαζόμενων, στην Ελλάδα όμως όχι.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ A.M. 05/12/2010 13:53:33

   Υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί ο εργατοπατερισμός. Να καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει στους συνδικαλιστές του ευρύτερου δημοσίου τομέα να μην δουλεύουν... Συνδικαλισμός στον ελεύθερο χρόνο και σ' όποιον αρέσει...

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/12/2010 13:50:56

  Μου φαίνεται ότι αν δεν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, δεν θα δει άσπρη μέρα η ελληνική κοινωνία.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Επώνυμος 05/12/2010 13:57:32

   To πασοκ δεν ειναι κομμα για να διαλυθει. Ειναι τροπος ζωης. Κι αυτο δεν αλλάζει ευκολα.

   • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
    ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ @ Ηλίας 05/12/2010 14:02:19

    ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • ΣΠΥΡΟΣ avatar
    ΣΠΥΡΟΣ @ Ηλίας 05/12/2010 14:54:16

    Χτύπησες στόχο,παρατηρήστε τίς γνήσια πασοκίτηκες φάτσες τών
    συνδικαλιστών !!!

    Εχουν κάτι τό πασοκικό πάνω τους,κάτι σαν πράσινες ΚΑΜΠΙΕΣ

    • ΛίγκαΤουΒορρά avatar
     ΛίγκαΤουΒορρά @ ΣΠΥΡΟΣ 05/12/2010 15:41:54

     Αυτό το «κάτι» που έχουν και θυμίζουν έντονα ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η πλαδαρότητά τους και το πάχος, απ΄τη μάσα. Εκφραστής της σειράς, ο Πάγκαλος.

     Απ΄την άλλη είναι οι «εκσυγχρονιστές». Πιο σφριγηλοί και λεπτότεροι. Νέο αίμα, νέα ύπουλη κατάρα για το τόπο. Εκφραστής της σειράς, η Διαμαντοπούλου.

     Δε γλιτώνουμε απ΄το κόμμα, τον τρόπο ζωής αυτών. Τώρα πια ξέρουν και να ελίσσονται, να παίζουν με τους όρους και τις σιλουέτες.

  • anonymos avatar
   anonymos @ Επώνυμος 05/12/2010 19:56:31

   Απ το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτι

 4. Υψηλάντης avatar
  Υψηλάντης 05/12/2010 14:17:05

  Αντιμέτωπο γιατί το ΠΑΣΟΚ πολιτικά εντιμ(ο)μέτωπο δεν έχει με βάση αυτά που έλεγε προεκλογικά.

 5. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 05/12/2010 15:28:52

  Παναγόπουλε είσαι τρέλα με σκισμένη τη φανέλα

 6. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 05/12/2010 17:24:09

  Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα και σκεφτείτε ποιος μπορούσε να το πει:

  «Οι συντηρητικοί λένε ότι ήρθε η ώρα της λιτότητας αλλά τι εννοούν; Τις συντάξεις, το κράτος πρόνοιας, τα επιδόματα ανεργίας, την εκπαίδευση. Αν τα κόψουμε, θα προκύψει μεγαλύτερη ανισότητα».

  Διαβάστε κι αυτό, αναζητώντας το έρκος οδόντων από το οποίο ξεπήδησε:

  «Οι συντηρητικοί είδαν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία να εξασθενίσουν το κοινωνικό κράτος, να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες. Ευθύνη μας είναι να τα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος. Πρέπει να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των άνεργων Ευρωπαίων να βρουν δουλειά».

  Λοιπόν. Και τα δυο αποσπάσματα αποτελούν μέρος της πρόσφατης ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

  Πρόκειται για ατόφιο αμερικάνικο χιούμορ και μάλιστα της υποποικιλίας Αλαμπάμα.

 7. Ακροβολιστής avatar
  Ακροβολιστής 05/12/2010 18:03:22

  Το πασοκ δεν είναι ιδεολογία, είναι ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

  • kiki avatar
   kiki @ Ακροβολιστής 05/12/2010 19:39:24

   Δικιο, απολυτο δικιο.

 8. Nick avatar
  Nick 05/12/2010 18:52:27

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ: ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΗ!

 9. Johnys avatar
  Johnys 06/12/2010 09:25:14

  Το άρθρο απλά διαπιστώνει τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να αλλάζει και να προσαρμόζεται στρεφόμενο ακόμη και κατά των κακών χαρακτηριστικών του. Μακάρι να είχε και η ΝΔ αυτή την ικανότητα.

 10. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 06/12/2010 22:11:54

  Ολα Εδω Πληρώνονται !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.