#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/10/2012 11:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ (στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή)«Για έναν Μαρξιστή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επανάσταση είναι αδύνατον να γίνει, χωρίς επαναστατική κατάσταση, μα κάθε επαναστατική κατάσταση δεν οδηγεί σε επανάσταση».

Β.Ι.Λένιν, «Η χρεωκοπία της Β’ Διεθνούς».

Είναι ένα ερώτημα κατά πόσον υπάρχουν, και πολύ περισσότερο θα μείνουν, Μαρξιστές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα ερώτημα, είναι εάν υπάρχει «επαναστατική κατάσταση» στην Ελλάδα, αν και όλα δείχνουν ότι οι «επαναστατικές συνθήκες», έτσι όπως έχουν οριστεί από την επιστήμη της πολιτικής φιλοσοφίας, διαμορφώνονται, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν. Άλλωστε, ο οικονομικός νέο-φιλελευθερισμός κάνει τα πάντα για να τις δημιουργήσει. Το εάν, βέβαια, η «επαναστατική κατάσταση» στην Ελλάδα οδηγεί αναπόφευκτα σε επανάσταση, και μάλιστα σε επανάσταση βαθιάς αλλαγής του ίδιου του οικονομικο-πολιτικού συστήματος, είναι άλλο θέμα. Το μόνο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς σήμερα είναι τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις λαϊκές διαθέσεις και διαμαρτυρίες. Άλλοτε ανεβαίνουν κατακόρυφα, και άλλοτε πέφτουν στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κλίμα άκρατης απαισιοδοξίας, ιδιαίτερα στην Αριστερά, η οποία έτσι όπως έχει «εκπαιδευτεί» από την κομματική Σχολή του «Ιστορικού Υλισμού», περιμένει από στιγμή σε στιγμή την επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα. Ωστόσο, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το καλύτερο για την Αριστερά πάντως, θα ήταν να είναι προετοιμασμένη για «Μαραθώνιο», παρά για «κατοστάρι» στη «μεγάλη πορεία» προς τα Χειμερινά Ανάκτορα.

Κυβέρνηση Κερένσκι;

Φαίνεται ότι κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα βλέπουν, τα έχουν κατανοήσει, και μάλλον ετοιμάζονται να γίνουν μια νέα –αλα ελληνικά- σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Κερένσκι. Για να το ελληνοποιήσουμε, είναι αυτό που καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει ένα νέο-ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, τίποτε δεν έχει κριθεί απόλυτα όσον αφορά τον προσανατολισμό που θα πάρει το πολυτασικό αυτό «κόμμα» (;).

Κάθε μέρα που περνά όμως, τόσο με τις στελεχώσεις των κρίσιμων τομέων (π.χ. οικονομική πολιτική, σύμβουλοι Τσίπρα, κ.λ.π.) όσο και με τις πολιτικές τοποθετήσεις Τσίπρα, γίνεται ολοένα σαφέστερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση εξουσίας. Δηλαδή, δύναμη διαχείρισης και όχι διαμαρτυρίας, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η επόμενη κυβέρνηση. Και στο πλαίσιο αυτό βάζει όλο και πιο πολύ νερό στο κρασί της επαναστατικής φρασεολογίας του.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βλέπουν το συγκεκριμένο κόμμα να λειτουργεί ως «ατμομηχανή» μιας «νέας αστικής επανάστασης», που για πολλούς έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα. Κρατήστε την αυτή την άποψη. Κυκλοφορεί πολύ, και θα «φορεθεί» ακόμα περισσότερο. Εξάλλου, ίσως αποδειχτεί ότι έχει βάση.

ΠΑΣΟΚικός εσοδισμόςΠρόσφατα, έπεσα από τα σύννεφα, όταν πρόσωπο το οποίο γνώριζα επί σειρά ετών και ήξερα ότι ήταν σύμβουλος πρωτοκλασάτων υπουργών του ΠΑΣΟΚ ήδη από τη δεκαετία του 1990, τώρα έχει περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ως σύμβουλος στελέχους του «κόμματος». Τι θέλω να πω με αυτό; Στην πραγματικότητα, η «διείσδυση» του γνωστού ανέκαθεν για τις επιτυχημένες πρακτικές «εισοδισμού» του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιο μεγάλη από όσο νομίζουν οι περισσότεροι.

Βεβαίως, είναι άγνωστο εάν η μάχη έχει ήδη κριθεί στο εσωτερικό του κόμματος ή αυτή βρίσκεται μπροστά μας. Και, πολύ περισσότερο, τι θα συμβεί εάν λάβει ακραίες διαστάσεις; Θα μπεί στη γωνία, αλλά θα παραμείνει στο κόμμα, η σημερινή «αριστερή τάση» του; Θα αποχωρήσει και θα υπάρξει μια διάσπαση, που πάντως μόνον την τάση του «εισοδιστικού» ΠΑΣΟΚ θα ευνοήσει; ϊδωμεν...

Μάχη σοσιαλδημοκρατών-λενινιστών

Κοινή πεποίθηση, εντός των «αριστερών τάσεων» στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη ούτως ώστε να μην πάρουν το κόμμα στα χέρια τους οι πρώην ΠΑΣΟΚοι. Δεν είναι άλλωστε, λίγοι εκείνοι που επαναλαμβάνουν τη φράση «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα». Εννοώντας έτσι, πως όταν αυτοί έφτιαχναν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΠΑΣΟΚοι απλά γεύονταν τα οφέλη του «συστήματος ΠΑΣΟΚ» τις τελευταίες τριακονταετίας.

Ανεξαρτήτως όμως, του τι επιθυμούν οι «αριστεροί», γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ (η βάση του κυρίως, αλλά και στελέχη του μηχανισμού του) πάει μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καλεί να αλλάξει, και να μετατραπεί σε ένα «ριζοσπαστικό» (;) κόμμα εξουσίας. Από μόνο του αυτό το ρεύμα, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σε θέση να αλλάξει τα πάντα σε αυτό το κόμμα. Και να το πάει προς σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Εκτός κι'αν, κατά τη «μπολσεβίκικη» τακτική, αυτές οι μάζες «καθοδηγηθούν» προς αριστερή-ριζοσπαστική κατεύθυνση. Γι΄αυτό όμως, χρειάζεται ένας Λένιν, έστω αλα ελληνικά, στις σημερινές συνθήκες. Και παρότι θα το θέλαμε να παίζει αυτό το ρόλο ο Τσίπρας, κάτι τέτοιο είναι κομματάκι δύσκολο.

Στο άμεσο μέλλον, πιθανότατα στα αμέσως επόμενα χρόνια, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει ολότελα. Αναμφισβήτητα θα αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ήδη γκρεμίζεται, το μέλλον της ΝΔ είναι έωλο, ενώ και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα θα τύχουν ριζικών μετασχηματισμών, ίσως και διάλυσης, ενώ πολύ πιθανώς θα δημιουργηθούν καινούργιοι χώροι. Όμως, πρέπει να θεωρείται βέβαιον, πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και κανείς άλλος πολιτικός χώρος, γνωρίζει σε τι τελικώς θα εξελιχθεί.

Όπως και να’χει, ένα από τα κόμματα που το αφορούν άμεσα οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ΚΚΕ. Μόνον, που εάν δεν αλλάξει ολότελα η ηγεσία του και η πολιτική του, όχι μόνον δεν θα κερδίσει τίποτε από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα θα εξαφανιστεί. Και με απόψεις όπως αυτές που αναπαράγουν «παραδοσιακά» πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΚΕ, ότι δηλαδή «δεν πειράζει ακόμα κι' αν μείνουμε εκτός Βουλής, εμείς θα αναγεννηθούμε και θα είμαστε οι πραγματικοί επαναστάτες», μάλλον το ΚΚΕ έτσι όπως είναι σήμερα η ηγετική του ομάδα, δεν έχει και πολύ μέλλον.

Le Canard

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/10/2012 11:38:58

  "Πρέπει να θεωρείται βέβαιον, πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και κανείς άλλος πολιτικός χώρος, γνωρίζει σε τι τελικώς θα εξελιχθεί".
  Μεγάλη αλήθεια, εξαιρετικά ακριβέστατη συμπύκνωση ανάλυσης για την πολιτική "στιγμή" που ζούμε, σε μια μόνον φράση.
  "Το παλιό πεθαίνει, αλλά το καινούριο δεν έχει ακόμη γεννηθεί. Βρισκόμαστε στην εποχή των τεράτων" (Αντόνιο Γκράμσι).
  Το σίγουρο είναι ότι η "εξέλιξη των πολιτικών ειδών" βρίσκεται σε φάση απίστευτης επιτάχυνσης και διαφοροποίησης. Δύσκολα διακρίνεις όμως τι θα φέρει το αύριο.
  Μιας και η συζήτηση γίνεται πάνω στο παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ: Ένας εξωτερικός παρατηρητής που δεν ζεί στην Ελλάδα αλλά γνωρίζει καλά Ελληνικά, όταν ακούει π.χ. τον κ. Στρατούλη και μετά τον κ. Σταθάκη, υποθέτει έστω και μια στιγμή ότι αυτοί οι 2 ανήκουν στο ίδιο κόμμα;

  • GO avatar
   GO @ Ο Θείος 17/10/2012 11:42:28

   Ο Σουλτς έχει αναλάβει το image making.

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 17/10/2012 11:52:33

  Η αριστερά ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα. Μετά από 30 χρόνια σοσιαλισμού ο Έλληνας θέλει κι άλλο.

 3. Karenin avatar
  Karenin 17/10/2012 12:06:26

  Οι πρωταρχικές ανάγκες της χώρα θα καθορίσουν την μετεξέλιξη του Συριζα. Στην κατοχή ακόμη και το ΚΚΕ ιεράρχισε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σαν πρωταρχική ανάγκη. Στις σημερινές συνθήκες είναι απογορευτικό να μιλάς για κοινωνικό μετασχηματισμό, οπότε είναι αναπόφευκτο να ξεφορτώνει τους ανυπόμονους μετανάστες στην πορεία προς την εξουσία.
  Στον Συριζα έχει πάει το αριστερό Πασοκ που έτσι και αλιώς δεν ένιωθε κκλά απο τον καιρό του Σημίτη. Σε αυτή την φάση δυστυχώς για τον Τσίπρα η σωτηρία της χώρας περναει μέσα απο την σωτηρία του συστήματος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Karenin 17/10/2012 12:16:35

   Ο Τσίπρας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο "σοσιαλισμός σε μια μόνον χώρα" (και μάλιστα χώρα με μέγεθος όπως η Ελλάδα) είναι και ήταν πάντα εντελώς αδύνατος, μια αυταπάτη τερατώδους αφέλειας.
   Καλή μόνον για να την συζητάς σε club της Αβάνας ή της Μπογκοτά.
   Δεν το γνωρίζει;

   • Karenin avatar
    Karenin @ Ο Θείος 17/10/2012 12:41:36

    Μα αυτό είναι αυτονόητο, θείε. Το ζητούμενο της συζήτησης είναι η μετεξέλιξη των κομματων με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Αυτό που αναφέρεις λύθηκε απο την εποχή του Τρότσκι.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Karenin 17/10/2012 12:46:47

     ¨Οχι για όλους εντελώς αυτονόητο. Η "δραχμική" φράξια στον ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα κάπως σαν πυροκροτητή, μήπως και "ανατιναχτεί" η Ευρωζώνη και η ΕΕ.
     Υπερφίαλη μεν και αφελής, πολιτική φιλοδοξία δε...

     • alvita avatar
      alvita @ Ο Θείος 17/10/2012 15:32:45

      Πάντως, Θείε, πρέπει να παραδεχτείς ότι και η ίδια η Ευρώπη, και το ίδιο το σύστημα του νεοφιλελευθερισμού, καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να τα τινάξει όλα στον αέρα. Και το ευρώ, συνειδητά ή ασυνείδητα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ alvita 18/10/2012 10:33:23

      Προαπαθεί απεγνωσμένα, θα έλεγα.
      Αλλά εμείς συντρόφισσα (ή σύντροφε;), πάντοτε σταθεροί, κόντρα στους νεοφίλ και νεοκόνς.
      "Δεν θα εξέλθουμε ποτέ, κουφάλες απ' τα Κέïμαν".

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 17/10/2012 14:39:44

    ..."Μπογκοτά";

    Μήπως εννοείς το Καράκας, Θείο;

    Εκτός αν εννοείς την Αθήνα, τη "Μπογκοτά της Ανατολής" (όπως την κατάντησε η ανεκτικότητα προς τους λάθρο).

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αυριανιστής 18/10/2012 10:37:07

     Βασικά Καράκας, αλλά (προκλητικώς) το lapsus προσέθεσε σοφά και ολίγον από Μπογκοτά.
     Ακόμη και το FARC, αρέσει σε κάποιες ακραίες "συνιστώσες".
     Τελικά, γλώττα λανθάνουσα αλήθειαν λέγει.

 4. Karenin avatar
  Karenin 17/10/2012 12:07:33

  Οπου μετανάστες, επαναστάτες.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 17/10/2012 12:26:30

  «Ο Τσίπρας είναι μία trendy* επιλογή σε ένα emo** κόμμα.»~Λιάνα Κανέλλη

  * μοντέρνα
  ** μελαγχολικό

  • Karenin avatar
   Karenin @ η Dimi 17/10/2012 13:05:43

   Μάλιστα η Λιάνα, που προχθές στον Πρετεντέρη υποστήριζε με σιγουριά και αυταρέσκεια πως η Νορβηγία έχει 5εκτ. δημοσιους υπαλλήλους. Προσωπικά βρίσκω πιο ενδιαφέροντα τα δικά σου σχόλια απο αυτά της υπερφλύαρης Λιάνας.

   • δουρικός avatar
    δουρικός @ Karenin 17/10/2012 15:39:48

    σωστά τα είπε τόσους έχουν

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ δουρικός 18/10/2012 10:42:34

     Οι πούστη@ες Νορβηγοί βάζουν και τα παιδιά να δουλεύουν, έ ;
     Και τους εκατοχρονίτες γέροντες .
     Norway Population (2012 census): 5,033,675
     Οι ΟΗΕ - Unicef τι κάνoυν, κοιμούνται;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Karenin 17/10/2012 17:30:23

    Karenin, ευχαριστώ πολύ!

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ η Dimi 17/10/2012 20:56:36

     @δουρικός Στη "φιλήσυχη χώρα του ηλίου του μεσονυκτίου" (ταξείδι ζωής για όσους την έχουν επισκεφθεί), "αlt for Norge" ("όλα για τη Νορβηγία"), δικαιολογούνται οι στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων, επειδή της το επιτρέπουν η ποιότητα ζωής, η κοινωνική πρόνοια (η πρώτη και καλύτερη παγκοσμίως) και η ευημερία σ' αυτή τη πετρελαιοπαραγωγό, βαθύπλουτη χώρα, με τα πανάκριβα καύσιμα (€2.06/λίτρο!), όταν στη Βενεζουέλα του Τσάβεζ, φουλάρουν με 1 (ένα!!!) ευρώ, καθώς το Νορβηγικό υψηλότατο επίπεδο διαβίωσης, στηρίζεται σε 3 βασικές αρχές: (1) Όφελος για ολόκληρο το έθνος (2) Τα αποθέματα πετρελαίου ανήκουν στον λαό της Νορβηγίας (3) Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα επαναφοράς των δικαιωμάτων (~energypress.gr).

     Η Noρβηγία λοιπόν, εκτός του Αρκτικού Ωκεανού, ορέγεται και τα South Atlantic Antarctica παγωμένα νερά, τη πρωτιά κατάληψης των οποίων βεβαίως, πρόλαβε με τον αποικιοκρατικό πόλεμο κατά της Αργεντινής, η βρετανία της Θάτσερ («ο ήλιος δεν δύει ποτέ στη βρετανική αυτοκρατορία»), με τον “νικηφόρο” πόλεμο υφαρπαγής του πλέγματος των νήσων Μαλβίνας (Φώκλαντ) (4-6/ 1982) και δημιουργίας βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στη μέση του πουθενά. Ήδη, από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, (30 χρόνια μετά τον αποικιακό πόλεμο της Θάτσερ, δηλαδή), τα “υπερήφανα” βρετανικά γεωτρύπανα,"τρυπούν παγωμένη λίμνη της Ανταρκτικής, σε βάθη 2 μιλίων από την επιφάνεια του πάγου"(~Τhe Huffington Post) και με φάτσα-κάρτα τη βρετανική σημαία. Το Antinews.gr έχει ήδη ανεβάσει το θέμα.

     Οι Ελληνες να δούμε πότε; θ’ αξιοποιήσουμε τα δικά μας πετρέλαια και το φυσικό αέριο που υπάρχουν στη Κρήτη: “φυσικό αέριο αξίας 302 Δις Ευρώ μόνο για τη Κρήτη», κατηγορηματικά δήλωσε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, σε συνέντευξή του στον κ. Χρήστο Κώνστα, στο ΚΡΗΤΗ TV (μεταφορτώθηκε από nikos agios 4/5/2011) http://bit.ly/T0B3BG καθώς και σε πολυσέλιδη παρουσίασή του στην εκδήλωση (18-19/5/2011) στην Αθήνα, του παγκόσμιας εμβέλειας οικονομικού περιοδικού ECONOMIST, παρουσία του τότε πρωθυπουργού ΔΝΤ, Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος, on camera ψευδόμενος ισχυριζόταν: “Πετρέλαιο δεν έχουμε.”

     "Το πασοκ είν' εδώ ενωμένο ενατό"
     ~Ααρών Αβούρης (a.k.a. Κώστας Σημίτης)

  • arion avatar
   arion @ η Dimi 17/10/2012 19:34:49

   Που σημαίνει οτι έχει κατακτήσει τη νεολαία που είναι συλλήβδην trendy και emo. Είναι τα παιδιά μας όπως λέω εγώ. Η ελπίδα μας για το αύριο. Ο χρόνος ο αληθιθινός, το μέλλον...Το παρόν μας το έκαψαν οι Τραπεζίτες και οι νταβατζήδες.
   Ακλόνητα και πολύ "προοδευτικά" τα σχόλια της Κανέλλη...Λές να φάει τη θέση της Αλέκας?

 6. βαγόνι avatar
  βαγόνι 17/10/2012 12:37:30

  Η ώς σήμερα παράδοση αυτής της χώρας δεν προδιαθέτει για
  "εξορθολογισμένους",συστημικούς ή μή, πολιτικούς σχηματισμούς.
  Στην παρούσα συγκυρία,ακόμη περισσότερο, είναι πιό βολικός ο
  καλυμένος λαικομετωπικός οργανωτισμός στ'αριστερά και
  η χρήση των μέσων συμπίεσης...πάσης φύσεως-με την συνδρομή
  ακόμη,της απειλής της Χ.Α -στα δεξιά...είναι πολύ δυσκολότερο-και
  θέλει πολύ δουλειά-ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στ'αριστερά και
  ένα συνεπές φιλελεύθερο κόμμα στα δεξιά...!
  Η γιούργια, η αραχτή θεωρία του ώριμου φρούτου, όλα συνοδευόμενα
  απο μιά ατέλειωτη πολιτικολογία τρίτης κατηγορίας,βολεύουν περισσότερο...
  είναι λίγο πικρό να το παραδεχείς για τη χώρα σου αλλά κάπου εκεί
  είμαστε για την ώρα...η κρίση και η πολιτική παρακμή του πασοκ,απο μιά
  χρονική περίοδο και μετά, επιδείνωσαν τους παραδοσιακούς αυτόχθονες
  όρους πολιτικής κάποιου ανεκτού επιπέδου...θα χρειαστεί πολύς κόπος
  και χρόνος για κάποια ανάταξη...στο μεταξύ, ο θεός βοηθός!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ βαγόνι 17/10/2012 12:43:22

   ...και που βγάζει αυτό το γιούργια;
   Ξανά στο Τίποτα, στο "γενικά"-παπανδρεικά.
   Τον χρειάζονται τελικά και αυτοί τον "Γερμανό" τους.
   Ευτυχώς (για μάς), οι δυνατές επιλογές είναι πολλαπλές. Άς διαλέξουν.
   Άς διαλέξουν ανάμεσα σε Ζάρα Βάγκνκνεχτ, Πέερ Στάινμπρουκ και Γιούργκεν Τρίττιν...
   Ελπίζω μόνον να μην προτιμήσουν κανέναν Βαυαρό αυτονομιστή...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 17/10/2012 13:12:17

    Βάγκενκνεχτ, συγγνώμη.
    Δύσκολα γράφεται, δύσκολα διαβάζεται το επώνυμο, είναι όμως αρκετά όμορφη και πολιτικά εύστροφη...
    h**p://www.sahra-wagenknecht.de/

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 17/10/2012 14:11:32

    Άν προτιμήσουν τον Τρίττιν, έχει άλλα προσόντα: Πείρα (Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων στην καγκελλαρία Σρέντερ μέχρι το 2005) και πιθανότατα, θα πάρει την θέση του Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε άν η κάλπη βγάλει στη Γερμανία "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση.
    h**p://www.trittin.de/start/index.shtml?navanchor=1010000
    Ο "Βαυαρός" έχει βέβαια τις μπύρες και τις "μπέμπες", αλλά η "αριστερή του δόξα" στην ιστορία του 20ου αιώνα ήταν πολύ βραχύβια: Η ανεξάρτητη "Σοβιετική Δημοκρατία της Βαυαρίας" (ή "Συμβουλιακή Δημοκρατία του Μονάχου"), άντεξε μόνον για έναν χρόνο (1918 - 1919). Την κατέπνιξε ο στρατός που έστειλαν από το Βερολίνο. Από τότε όμως, το Μόναχο (σε αντίθεση με την επαρχιακή Βαυαρία) ψηφίζει πάντοτε ¨αριστερά".

    • Gurnemanz avatar
     Gurnemanz @ Ο Θείος 17/10/2012 17:02:15

     Το Μοναχο ψηφίζεi πάντοτε αριστερα απο το 1919; Οχι παντα! Προσφατα παραδειγματα οι δημοτικες εκλογες του 1978, οπου το CSU ειχε 42 εδρες στο δημοτικο συμβουλιο ενω το SDP 31, και του 1996 (CSU 31, SPD 32, FDP 8).

     • Gurnemanz avatar
      Gurnemanz @ Gurnemanz 17/10/2012 20:21:01

      CSU 32, SPD 31

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Gurnemanz 18/10/2012 11:04:52

      Οι μοναδικές μεταπολεμικές εξαιρέσεις που το Μόναχο είχε εκλεγμένο δήμαρχο προερχόμενο από το δεξιό CSU, ήταν όντως το 1978 αλλά και το 1946.
      Αλλά το 1978 δεν υπήρχαν ακόμη Grünen.
      Ενώ το 1946 ο χαρισματικός Karl Scharnagl, εξελέγη ως μέλος του CSU, που είχε τοτε στους κόλπους του και τους Βαυαρούς αυτονομιστές-αποσχιστές! Στη συνέχεια αυτοί διασπάσθηκαν και ίδρυσαν το BP (Bayernpartei). Σημειωτέον, ο Karl Scharnagl, και σήμερα μέλος του CSU, μόλις δημοσίευσε βιβλίο όπου υποστηρίζει την απόσχιση της Βαυαρίας από την Ομοσπονδιακή Γερμανία.
      h**p://de.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchner_B%C3%BCrgermeister#Oberb.C3.BCrgermeisterwahlen_ab_1946

     • Gurnemanz avatar
      Gurnemanz @ Ο Θείος 18/10/2012 19:30:10

      Ειναι πολυ της μοδας παλι οι φωνες για αποσχισεις. Προσφατα παραδειγματα Καταλονια και Φλανδρα, για να μη μιλησουμε για τη χωρα των Βασκων (οπου η ιδεα παρα την ηττα της ΕΤΑ δν εχει βεβαια εγκαταλειφθει) αλλα και την Κορσικη (οπου εχει παρει ιδιαιτερη αλλα και εντονη μορφη).

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Gurnemanz 18/10/2012 10:52:43

      Άν προσθέσεις τις έδρες των SPD, Grünen και Linke, ισχύει ότι γράφω. Με μοναδική ίσως εξαίρεση μετά το 1945 το 1978.
      "Munich has a nearly unbroken history of SPD governments since World War II, which is remarkable because the southern part of Bavaria is a conservative stronghold, with the Christian Social Union winning absolute majorities among the Bavarian electorate in many elections at the communal, state, and federal levels. Bavaria's second city Nuremberg is also one of the very few Bavarian cities governed by a SPD-led coalition.
      Munich is currently governed by a coalition of the SPD, the Greens and the Rosa Liste".
      Το Δημοτικό συμβούλιο του 2008:
      h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:M%C3%BCnchen_-_Stadtratswahl_2008_-_Sitzverteilung.png
      SPD + Grünen + Linke + ÖDP = 58, 2 %.

     • Gurnemanz avatar
      Gurnemanz @ Ο Θείος 18/10/2012 20:24:24

      Ετσι ειναι, δεν αντιλεγω. Παντως το Μοναχο υπηρξε συγχρονως και φυτωριο του γερμανικου εθνικισμου με τον κυκλο των Dietrich Eckart και Gottfried Feder (Βαυαροι αλλα οχι Μοναχιwτες) που συνετελεσe καθοριστικα στην
      anodo του NSDAP.

 7. panos avatar
  panos 17/10/2012 13:16:48

  Και η δικια μας η τροικα κουβελο-βενιζελο-σαμαρας προστατευει ακομη τα πελατακια που ηδη τα εχει χασει. Τοση μ@@@@@@ σε αυτη τη χωρα.

 8. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 17/10/2012 13:17:50

  Δεν ξέρω αν θα βγάλουν Βαυαρό αυτονομιστή, πάντως διάβασα τώρα στον αγγλόφωνο καθρέφτη ένα άρθρο που αναρωτιέται "Πως κάποιος με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 25000 ευρώ να έχει βγάλει στο εξωτερικό 52 εκατομμύρια;" και καταλήγει με τη γνωστή ρήση του Ανδρέα "είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του...κλπ"
  h/p://www.spiegel.de/international/europe/corruption-continues-virtually-unchecked-in-greece-a-861327.html


  Η τελευταία φράση σηματοδοότησε την παρακμή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας (αν και νομίζω η βάση της ξεκίνησε με τις εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 70).

  Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όχημα μετάλλαξης του συστήματος στις νέες συνθήκες. Αυτό το σύστημα που πάντα κατάφερνε να επιζεί σε κάθε κόμβο της ιστορικής μας πραγματικότητας...
  Από πλευράς ιδεών, όπου υποτίθεται στο χώρο της αριστεράς γίνονται ζυμώσεις, συζητήσεις κλπ, αποδεικνύεται ότι είναι τραγικά ολίγοι. Παραμένουν σε ξεπερασμένα μοτίβα που τα έχει προσπεράσει η Ιστορία. Αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για την κατάληψη των Ανακτόρων. Απλώς, όταν θα αναλάβουν την πολυπόθητη εξουσία θα διαπιστώσουν ότι οι ανέξοδες ρητορίες "τρίτης κατηγορίας" (που θυμίζουν τις εκθέσεις που γράφαμε στο λύκειο) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
  Πάντως, ιστορικά, μετά τον πόλεμο νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν ανετράπη από τη λαϊκή οργή, αλλά από την ανυποακοή της στη Μεγάλη Δύναμη...

  • arion avatar
   arion @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/10/2012 14:01:30

   Aγαπητέ Φαίλτωρ,
   Aναφέρεις ότι:
   "Η τελευταία φράση σηματοδότησε την παρακμή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας".
   Ελληνική σοσιαλδημοκρατία? οπως λέμε Δανία του Νότου δηλαδή? Είχαμε τέτοιο πράγμα και δεν το αντιληφθήκαμε ποτέ? Είχε ακμή και παρακμή η παρ' ημιν "Σοσιαλδημοκρατία" και δεν το πήραμε χαμπάρι? Εγώ νόμιζα οτι μετά τις χούντες οι Αμερικάνοι έβαζαν στα προτεκτοράτα τους "Σσιοαλιστές του Χάρβαρντ" τύπου Ανδρέα, Ταντσού, Κορασόν κλπ, για να εκτονώσουν τη λαική οργή και να ελέγχουν πιο έξυπνα τα πράγματα προσφέροντας "αριστερό" νεοφιλελευθερισμό.
   Παρακάτω λές:"Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όχημα μετάλλαξης του συστήματος στις νέες συνθήκες."
   Σ' αυτό έχεις δίκιο νομίζω.
   Η δική μου μελέτη για τον Τσίπρα με διαβεβαίωσε για τα εξής:
   1. Aδύνατο, ή εξαιρετικά δύσκολο, να γίνει και αυτός ενας "προσκυνημένος' 'οπως όλοι οι μέχρι σήμερα αρχηγοί των κομμάτων μας.
   2. Ξέρει οτι η κρίση οφείλεται στις 10-12 Παγκόσμιες Υπερτράπεζες και μας ήρθε στην Ευρώπη και στα PIIGS από την Αγγλία (Northroc bank, έσκασε άνοιξη 2007) τις ΗΠΑ, (Leehman Bros ΑΙG) φθινόπωρο 2007, Ισλανδία καλοκαίρι 2009, και όχι μόνο στην καθυστέρηση ως κράτους, της Ελλάδας. Ξέρει επίσης οτι οι Υπερτραπεζίτες είναι ο κοινός εχθρός μας όλων των Ευρωπαίων και αυτοί μέσω και του ΔΝΤ και μέχρι σήμερα της εξαπατηθείσης ή συνενόχου τους Γερμανίας που τώρα φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και αντιδρά, μας κατέστρεψαν και συνεχίζουν. Διότι ξεφορτώνουν τα χρέη των τραπεζών τους πάνω στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογουμένων, και τώρα μάλιστα θέλουν να σιγουρευτούν ότι θα πληρώσουν οριστικά με το κούρεμα και των χρεών των κεντρικών Ευρωπαικών τραπεζών προεξαρχούσης της ΕΚΤ.
   3. Είπε, μαζί με τη Σοφία Σακοράφα το αυτονόητο, που οι έχοντες χ@σμένη τη φωλιά τους Ελληνες αρχηγοί δεν τόλμησαν να επιτρέψουν καν να αναφερθεί, ότι πριν αποδεχτούμε το Χρέος, ήταν αυτονόητο οτι έπρεπε να ελέγξουμε τη νομιμότητά του. Δεν έπρεπε?Ποιός αμφιβάλλει πλέον μετα και τις αποκαλύψεις Τσοχατζόπουλου-Bundesbank-Ferostaal?
   4. Είπε και μάλιστα στην αρχή μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, οτι τα Μνημόνια σκοτώνουν την Ελλάδα, είναι λάθος φάρμακο, και πρέπει να σταματήσουν. Ο Σαμαράς τα γύρισε, αυτός εξακολουθεί να το λέει.
   5. Είπε και λέει πως το κράτος πρέπει να βάλει φρένο στην ασυδοσία των τραπεζών και να έχει τουλάχιστο μια δική του τράπεζα αφού ήδη χάρισε στις τράπεζες 145 τουλάχιστον δίς.
   6. Είπε τέλος οτι βεβαίως και θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας όταν βγούμε απο την κρίση, βαδίζοντας επι τέλους στον αυτονόητο δρόμο προς την Σοσιαλδημοκρατία των Σκανδιναυικών χωρών που είναι και ο κοινός δρόμος για όλη την Ευρώπη.
   Θα μου πείς βέβαια οτι αυτά είναι όλα λόγια. Και μπορεί ποτέ να μην τα εφαρμόσει...
   Θα σου αντιλέξω οτι έστω και σαν λόγια, το γεγονός οτι τα είπε και μάλιστα σε Παγκόσμιο επίπεδο χωρίς να διστάσει, με έχει ικανοποιήσει απόλυτα όσον αφορά την Εθνική μου αξιοπρέπεια ως Ελληνα. Οταν αναφέρω αυτά τα λόγια του Τσίπρα σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΞΕΝΟ εξηγώντας του οτι αυτά πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων-πλην των συνενόχων του Πάγκαλου- ακόμα κι αν ήταν κάποιος που τόλμησε να με πει φοροφυγά ή τεμπέλη και ψεύτη κατα το Focus , καταπίνει τη γλώσσα του και μου ζητάει συγγνώμη.
   Βεβαίως η πικρή μου εμπειρια με τους Ελληνες πολιτικούς, με κάνει άκρως επιφυλακτικό οσον αφορά την σταθερότητα της πολιτικής βούλησης και την ικανότητα αντίστασης του Τσίπρα ώστε να φτάσει έστω και σε μερική εφαρμογή αυτών των λόγων. Ο,τι κι αν κερδίσουμε απο δώ και πέρα απο τον Τσίπρα, θα προστίθεται στην ηθική ικανοποίση και την Εθνική μας αξιοπρέπεια που απεκατέστησε πλήρως.
   Απο΄το τίποτα ΟΛΩΝ των άλλων, σίγουρα έχουμε κάτι να κερδίσουμε. Εξ άλλου το θεωρώ υποχρέωσή μας να δοκιμάσουμε και αυτούς που δεν ήταν στην εξουσία της διαφθοράς και των σκανδάλων.
   Κι αν ο Τσίπρας δεν πραγματοποιήσει καμμία υπόσχεση, πάλι κερδισμένοι θα είμαστε. Τόσο για τους λόγους που σου ανέφερα, όσο και για το γεγονός οτι θα τους έχουμε δοκιμάσει στην εξουσία και όπως ξέρεις "αρχή άνδρα δείκνυσι".
   Υ.Γ. Αν και «αριστερός» δεν περιχαρακώνομαι σε ιδεολογίες, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να μην αναγνωρίζω τη σημαντική προσφορά της δεξιάς σε πολλά ζητήματα μέσω των εκφραστών της (κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με έναν δεξιό). Αυτό με κάνει να έχω και την συγκεκριμένη άποψη για τον Σαμαρά όταν νοερά τον συγκρίνω για παράδειγμα με τον Εθνάρχη Κων/νο Καραμανλη ή έστω με τον Παναγιώτη Καννελόπουλο...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ arion 17/10/2012 15:39:13

    Σοσιαλδημοκρατία τη λέμε γιατί κάπως πρέπι να την πουμε για να συννενοούμεθα.

    Έχω αναφέρει στο παρελθόν ότι οι πράξεις χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους και όχι τα λόγια.
    Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά με την ενδεχόμενη έλευση του κου Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί, όπως δείνχουν τα πράγματα, δεν φτάνει ένα πρόσωπο ούτε οι καλές του προθέσεις. Πόσο θα διαρκέσει η εθνική ανάταση και το αίσθημα αξιοπρέπειας; Κατά τη γνώμη μου ελάχιστα. Είναι πρακτικώς αδύνατο να μεταβληθούν εμπεδωμένες νοοτροπίες δεκαετιών στο βραχύβιο χρόνο μιας κυβερνητικής θητείας.
    Έχω επίσης τη βεβαιότητα ότι τα στελέχη που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία διαφορά έχουν σε επίπεδο ικανοτήτων από τα στελέχη που απαρτίζουν τη νυν αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
    Κρατικοδίαιτα επαγγελματικά στελέχη είναι οι περισσότεροι από τα φοιτιτικά τους χρόνια που παίζουν τους αριστερούς.
    Τα οικονομικά και τα γεωστρατηγικά θέματα δε λύνονται με ρητορείς ούτε εκ δεξιών, ούτε εξ ευωνύμων.
    Επαναλαμβάνω, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων μόνο και μόνο επειδή θα το διακηρύξουμε.
    Τραγικά είναι τα διλλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός (αν κι αυτή η λέξη δεν αρέσει στην κονστρουκτιβιστική αριστερά) και ψυχοφθόρα.
    Τους έλληνες πολίτες δεν τους διαψεύδουν οι πολιτικοί αλλά η άρνηση της πραγματικότητας.

    • arcane avatar
     arcane @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/10/2012 15:56:46

     Οπως έλεγε και η Τζούλια Ρόμπερτς στο Pretty Woman:
     - Πως σε λένε;
     - Πως θες να με λένε;

    • arion avatar
     arion @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/10/2012 18:40:57

     Tωρα μιλάς λογικά αγαπητέ Φαίλτωρα αν και εντελώς απαισιόδοξα...
     Μου θυμίζεις τη μάνα μου οταν προσπαθούσε να με πείσει να παντρευτώ. Τι θές και δοκιμάζεις κι άλλες γιόκα μου? Ολες μια ιδέα, όλες ενας κόπος είναι.
     Πάρε μία και φκιαξε παιδιά να ριζώσεις...Επειδή λοιπόν δοκιμάσαμε τους Παπαντρέου, τους Καραμαλήδες, τους Μητσοτάκηδες, το Σαμαρά και τον Κουβέλη, τι χρειάζεται τωρα πια να δοκιμάσουμε τον Τσίπρα, λίγο γλύκα στην αρχή κι αυτός, και μετά πάλι μία απ' τα ίδια.
     Δυστυχώς όμως εγώ αγαπητέ Φαίλτωρ, δεν πείστηκα απ' τα λόγια της μητέρας μου και δεν το μετάνοιωσα ... Ηθελα πάντα την δοκιμή έστω κι αν δεν διαρκούσε πολύ...
     Λες λοιπόν και συ συμπερασματικά:
     "Πόσο θα διαρκέσει η εθνική ανάταση και το αίσθημα αξιοπρέπειας; Κατά τη γνώμη μου ελάχιστα."
     Ομως σου έχει απαντήσει ήδη ο Ρήγας:" Kαλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή."......
     Οταν σε δέρνουνε χωρίς να τους έχεις δώσει κανένα δικαίωμα, επειδή είναι ισχυροί ,σε έχουνε δεμένο πισθάγκωνα, και σε πάνε για εκτέλεση, το να τους πείς να πάνε να χαθούν αυτοί και η πίστη τους στο Μαμωνά, γιατί εσύ είσαι Ελληνας και θα πεθάνης σαν Ελληνας, δεν θέλει χρόνο και αξίζει όσο η αιωνιότητα...
     Φυσικά και δεν θα ανατραπούν οι Υπερτραπεζίτες επειδή θα αποκαλυφθεί μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο ο πραγματικός τους ρόλος μέσα στην κρίση.
     Υπάρχει όμως η ελπίδα αν κάποιος "τρελλός"τολμήσει και φωνάξει αυτό που όλοι βλέπουν, αλλα δεν τολμούν να ομολογήσουν, οτι δηλαδή ο βασιλιάς είναι γυμνός, τοτε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες οτι θα το κάνουν κι άλλοι. Και μετά περισσότεροι και στο τέλος όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί...Τότε ναι, θα ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Αν δεν δοκιμάσουμε καν, για πάντα σκλάβοι θα μείνουμε. Αν δοκιμάσουμε και δεν μας ακολουθήσει κανείς , θάχουμε τουλάχιστο κερδίσει έστω και μια μέρα ελευθερίας...
     Να χάσουμε περισσότερα απο όσα μπορούν να μας πάρουν αποκλείεται...Και θα μας τα πάρουν μέχρι δεκάρας νάσαι βέβαιος.

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ arion 17/10/2012 18:59:11

      Δεν είμαι απαισιόδοξος. Μάλλον κυνικός θα έλεγα.
      Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτοί θα φέρουν την αντιπολίτευση στα κυβερνητικά έδρανα, είτε για μιας ώρας ελεύθερη ζωή, ή για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θα της ρίξουν πρώτοι το ανάθεμα γιατί οι αντικειμενικές συνθήκες δε θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του ονείρου. Η απεξάρτηση από τον ηδονιστικό καταναλωτισμό θα χρειαστεί χρόνο. Και δε μιλώ ηθικολογώντας ούτε προτείνω κανενός είδους ασκητισμό.
      Και κάτι γενικότερο. Αν δεν λήξει μέσα μας ο εμφύλιος, αν δε συμφιλιωθούμε με το παρελθόν, δε θα επιτύχουμε να συννενοηθούμε για κάποιο μέλλον.
      Ο σοσιαλισμός απέθανε. Η νεοφιλελευθερισμός αποθνήσκει. Η ΟΥΤΟΠΙΑ παραμένει πάντοτε ανοιχτή και το ιστορικό κινούν...
      Τέλος πάντων, μακρηγορώ.

     • arion avatar
      arion @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/10/2012 19:46:45

      Δεν μακρηγορείς.
      Εγώ πιστεύω ακριβώς αυτό που λές.
      Εχει πρό πολλού τελειώσει μέσα μου ο εμφύλιος. Οριστικά και αμετάκλητα. Οπως και στα παιδιά μου τα οποία ευτυχώς δεν τον έζησαν ποτέ. Ούτε ο Τσίπρας που θα μπορούσε να είναι γιός μου.
      Συγκεκριμένα, για μένα τελείωσε απο το 1975 που έζησα 17 ημέρες στην ΕΣΣΔ...Τότε είδα οτι το "σιδηρούν παραπέτασμα" θα έπεφτε αναπόφευκτα. Οπως και στην Αλβανία είδα απο το 1985 που την επισκέφτηκα, οτι τα επάλληλα τείχη της Χώρας-φυλακής του Χότζα θα έπεφταν πολύ σύντομα...

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ arion 17/10/2012 15:40:06

    Έχεις κάθε δικαίωμα να έχεις την οποιαδήποτε πολιτική θέση πιστεύεις για σωστή ή απλά σε εξυπηρετεί.
    Όμως δεν μπορείς να παραβλέπεις ότι τα μέλη, τα στελέχη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προήλθαν από παρθενογένεση.
    Τις θέσεις τους πάνω σε όλο το φάσμα της πολιτικής τις ξέρουμε ήδη.
    Το ότι θα πορευτούν λιγάκι ή περισσότερο "στρογγυλεμένα" και "βερνικωμένα" είναι σίγουρο.
    Έτσι και αλλιώς η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και (πολύ πλάκα θα έχει) αντιπολίτευση ΧΑ.

    • arion avatar
     arion @ Σπορέας 17/10/2012 15:45:27

     Σ' αυτό συμφωνούμε απόλυτα αγαπητέ Σπορέα. Απο εμένα λευκή επιταγή δεν θα πάρει ποτέ κανείς τους...Αν το καταλάβουμε όλοι αυτό, θα δικαιούμεθα να έχουμε κι εμείς ευθύνη γι αυτά που παθαίνουμε...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ arion 17/10/2012 15:57:12

    Δεν υπάρχει πιά "εσωτερική" λύση του "δράματος", από δυνάμεις εντός Ελλάδος.
    Αργά. Είναι πολύ αργά μετά το Ντωβίλ (Οκτώβριος 2010, όταν ο Νικολά και η Άγγελα τα βρήκαν με το PSI).
    (Σχεδόν) τίποτε δεν θ' αλλάξει με Τσίπρα ή άλλον στην θέση Σαμαρά.
    Είμαστε θεατές στην εξέδρα, το παιχνίδι παίζεται κάτω στο πράσινο χορτάρι μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου, Παρισίων (άντε και λίγο Ρώμης, Ουάσιγκτων και Πεκίνου).
    Είμαστε μόνον θεατές στην εξέδρα, τρώμε όμως και το ξύλο, γιατί μας έχουν σταμπάρει ως "αντιαθλητικούς".
    Δίκαια ή άδικα, δεν έχει πιά και πολλή πρακτική σημασία.

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 17/10/2012 16:10:24

     Οι μηχανικοί είμαστε πρακτικοί άνθρωποι. :)

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/10/2012 16:16:06

      Και τι άλλο να κάνω, ένας απλός θεατής στην εξέδρα;

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 17/10/2012 16:31:17

      Μπορείς να μπουκάρεις μέσα, να πιάσεις τον προπονητή από τα πέτα, να πλακώσεις το διαιτητή στις φάπες, να φας τριάντα αγωνιστικές και απαγόρευση εισόδου από τα γήπεδα.

    • arion avatar
     arion @ Ο Θείος 17/10/2012 19:56:15

     Αυτό ακριβώς λέει και ο Τσίπρας αγαπητέ θείο. Μόνο Ευρωπαική λύση θα δώσει την "έξοδο" απο το δράμα που ζούμε...Αυτό εννοεί οταν λέει οτι η κρίση δεν είναι Ελληνική λλα Ευρωπαική και Παγκόσμια . Δεν θα σας σώσω εγώ,λέει. Ούτε θα σώσω την Ευρώπη μόνος μου. Ολοι μαζί οι Ευρωπαίοι θα το κάνουμε. Αλλοιώς είμαστε χαμένοι απο χέρι. Μας έχει επιτεθεί η Αυτοκρατορία του χρήματος (σε όλη την Ευρώπη) και με τους "οίκους" της κατεδαφίζει τις Ετρωπαικές οικονομίες τη μιά μετά την άλλη, αγνοώντας προκλητικά τις ψευτοαπειλές Ντράγκι περι Μπαζούκας και Πυρηνικού όπλου της ΕΚΤ.
     Σε κάθε "διάσωση" χώρας που αποφασίζει το Eurogroup η Αυτοκρατορία του βγάζει τη γλώσσα και απαντάει με μια ακόμα υποβάθμιση χώρας ή τράπεζας...

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/10/2012 13:25:12

  Οι συζητήσεις επί του θέματος είναι μόνο για να περνάει η ώρα.
  Τα ζητήματα αυτά έχουν απαντηθεί και ακαδημαϊκά και εμπειρικά.

  Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ρωμαλέες ρίξεις με τον ίδιο της τον εαυτό.
  Πρέπει να γίνει παραγωγική και ταυτόχρονα να καταναλώνει με βάση την παραγόμενη υπεραξία. Γνωστο και αυτονόητο, βέβαια.
  Το πρόβλημα, όμως, είναι πως οι κυρίαρχη νοοτροπία στις πολιτικές και οικονομικές ελιτ, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, δεν επιτρέπει την αποδοχή του αυτονόητου.
  Η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη αντιπαραγωγικών συμφερόντων.
  Το γεγονός αυτό αποτρέπει την συντεταγμένη πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση άρθρωσης πολιτικής που θα τη κάνει παραγωγική, που θα πετυχει το αυτονόητο.

  Αυτό είναι γνωστο στην περίφημη Τρόικα. Η ασκούμενη δε από αυτήν πολιτική και οικονομική βία είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης αυτής.

  Για να αντιμετωπιστεί η βία της Τρόικα απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των δυνάμεων της χώρας που δεν τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις και τις παραγωγικές οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.
  Αυτό που απαιτείται είναι η συστράτευση των δυνάμεων αυτών.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Μανιάτης 17/10/2012 14:31:03

   Δεν κατάλαβα ποιά είναι τα αντιπαραγωγικά συμφέροντα, συμφωνώ όμως απολύτως για την ανάγκη συστράτευσης των παραγωγικών δυνάμεων, και μάλιστα ειλικρινούς (όχι με στόχευση την εξουσία...)

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ δρόμος 17/10/2012 15:09:49

    Αυτά που καθηλώνουν δεκατίες τη χώρα να τρώει από τις σάρκες της.
    Μεταπράτες, αεριτζίδες, ασφαλτοστρώστες, κρατικοδιαίτοι επιχειρηματίες, "εισαγωγείς", "αντιπρόσωποι", δήθεν συνεταιρισμο αγροτικών προϊόντων κτλ.
    Αυτοί που δεν θέλουν να λειτουργούν ορθολογικά, αποτελεσματικά και παραγωγικά οι κρατικοί μηχανισμοί, π.χ. εφορίες κτλ.

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ Μανιάτης 17/10/2012 15:15:06

   "...Η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη αντιπαραγωγικών συμφερόντων.
   Το γεγονός αυτό αποτρέπει την συντεταγμένη πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση άρθρωσης πολιτικής που θα τη κάνει παραγωγική, που θα πετυχει το αυτονόητο.
   Αυτό είναι γνωστο στην περίφημη Τρόικα. Η ασκούμενη δε από αυτήν πολιτική και οικονομική βία είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης αυτής..."

   Κάτι δεν πάει καλά εδώ.
   Η τρόϊκα, ως γνωστόν, ασκεί πολιτική και οικονομική βία εις βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού κυρίως τομέα.
   Πιστεύετε ειλικρινά ότι αυτοί είναι "...τα αντιπαραγωγικά συμφέροντα..." που κρατάνε όμηρο την χώρα;
   Εκτός και αν έχω κάνει λάθος και η τρόϊκα ασκεί πολιτική και οικονομική βία εις βάρος των μπετατζήδων, των καναλαρχών και γενικά του "κομπραδόρικου εμπορομεσιτικού κεφαλαίου" (ΑΓΠ).
   Υπάρχει και άλλη εξήγηση, έχω κάνει λάθος στη στάση, αλλού ήθελα να κατέβω!

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Σπορέας 17/10/2012 15:34:03

    Η Τρόικα ασκεί βία στο σύνολο της κοινωνίας. Οι αδύνατοι πληρώνουν πρώτοι και δραματικότερα. Αυτό, όμως, δεν ανερρεί το γεγονός πως η Ελλάδα στο σύνολό της είναι υπό πίεση.
    Βέβαια υπαίτιοι για αυτό δεν είναι η Τρίοκα και οι δανειστές, αλλά οι ντόπιες ηγεσίες που έφεραν τη χώρα στον γκρεμό κι έφεραν στη συνέχεια την Τρόικα.

    Η Τρόικα και το Μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα κι οχι η αιτία της κρίσης που βιώνουμε.

    Η ανικανότητα δε των ντόπιων πολιτικών ηγεσιών να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές υποτάσσει περαιτέρω τη χώρα στην Τρόικα και στο Μνημόνιο.

    Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι κρίση οικονομικοθεωρητικών λαθών και κακών χειρισμών.
    Οι κύριες αιτίες βρίσκονται στη νοοτροπία της λαμογιάς που κατέστρεψε την παραγωγική ικανότητα της χώρας μας.

    • arion avatar
     arion @ Μανιάτης 17/10/2012 19:18:17

     Αγαπητέ Μανιάτη ,
     Εχεις εν μέρει δίκιο, όμως εγώ επιμένω οτι οι υπεύθυνοι για την κρίση δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες και αυτό είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
     Εχω μάλιστα βγάλει την ετυμηγορία μου και πολύ θα ήθελα και εκείνη των αναγνωστών μας...
     Ετσι κατανέμω κατα την άποψή μου τις ευθύνες ως εξής:
     1. Οι Τραπεζίτες 30% (κακούργημα)
     2. Οι νταβατζήδες και οι εργατοπατέρες 30%(κακούργημα)
     3. Οι πολιτικοί που κυβερνούν (Πρωθυπουργός -κυβέρνηση) 30%(κακούργημα)
     4. Οι πολιτικοί -βουλευτές που ψηφίζουν 15%(πλημμέλημα)
     5. Ο λαός με την νοοτροπία της λαμογιάς που κατέστρεψε την παραγωγική ικανότητα της χώρας μας 5% (πταίσμα).
     Ο λαός για το πταίσμα πλήρωσε σαν να ήταν κακούργημα.
     Απ' τους υπόλοιποιπους μόνο ο Τζανής πλήρωσε και ο Ακης αναμένεται. Θα πληρώσει ή θα πάρει αναρρωτική όπως ο Ψωμιάδης?

     • arion avatar
      arion @ arion 17/10/2012 19:28:14

      Συγγνώμη αριθμητικό λάθος...
      1. 30%
      2. 25%
      3. 25%
      4. 15%
      5. 5%

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ arion 17/10/2012 21:14:24

      Αγαπητέ Arion,

      Στην περίπτωση της χώρας μας η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην πολιτικές ηγεσίες. Βέβαια αν θέλουμε να έχουμε αναλυτική γνώση των πραγμάτων θα πρέπει να ανατρέψουμε μακρύτερα στην οικονομική ιστορία της χώρας.

      Την ευθύνη έχουν οι πολιτικές ηγεσίες διότι, μεταξύ των άλλων, παράγουν τις ηθικές αξίες πάνω στις οποίες δομούνται οι κοινωνίες.
      Σε οργανωμένες κοινωνίες η πρακτική γνώση ανήκει σε ειδήμονες, όπως στελέχη της Δ.Διοίκησης, πανεπιστήμια κτλ. Κύριο καθήκον των πολιτικών και των πολιτειακών ηγεσιών είναι η παραγωγή και η αναπαραγωγή αξιών επί των οποίων δομείται το έννομο πλαίσιο της κοινωνίας.
      Χωρίς αξίες και αξιοκρατικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο καμία κοινωνία δε μπορεί να λειτουργήσει.
      Στη χώρα μας οι πολιτικές ηγεσίες δεν συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και σε άλλες περιόδους, παρά μόνον ως τυχοδιώκτες και λαμόγια.
      Ως προς τον ρόλο των τραπεζών. Μα αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό στον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Κράτους, δηλ. των πολιτικών εξουσιών.
      Εξ άλλου υπάρχει η ιστορία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρεάδη.

      Δυστυχώς μεγάλα τμήματα των πολιτικών μας δυνάμεων τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας είτε λόγω λαμογιάς είτε λόγω ιδεολογημάτων /νοοτροπίας είτε λόγω ανικανότητας.
      Είναι όλοι τους βολεμένοι με την ανυμποριά τους και γρατζομένοι στις θέσεις τους λόγω είτε συμφέροντος είτε ναρκισσισμού.
      Οι τελευταίοι που μπορούν να έχουν ευθύνη είναι οι πολίτες - αποφεύγω τον όρο λαός διότι θεωρώ πως υποτιμάει τον πολίτη ως ανθρώπινη ύπαρξη και τον αναγάγει στην έννοια της μάζας.
      Όταν λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες και οι χρηματοδότες τους /νταβατζίδες αρμενίζουν στο Αιγαίο με πλωτούς οίκους ανοχής, πώς είναι δυνατόν οι πολίτες να πίνουν πορτοκαλάδα στους μπαξέδες και να σκάβουν στις σκληροτράχηλες πλεύρες...της Λακωνίας.

     • arion avatar
      arion @ Μανιάτης 18/10/2012 15:05:16

      «Δεν είναι δουλειά του ηγέτη να ευχαριστεί τις αγορές, αλλά να τους αφαιρέσει δύναμη τους και να την ξαναδώσει στο κράτος», δήλωσε ο Σμιτ. Σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο, οι αρχηγοί των χωρών της Ευρώπης απέτυχαν ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Σήμερα οι τραπεζίτες κυριαρχούν και πάλι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

      «Είναι γελοίο να κυβερνάται ο κόσμος με βάση τις διαθέσεις των αγορών, από 35χρονους νεαρούς οι οποίοι αυτοθεωρούνται μάνατζερ τραπεζών», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ arion 18/10/2012 19:59:01

      Και βέβαια γνωρίζω τι είπε ο Σμιτ. Τι, όμως, υπονοούσε; Δεν πιστεύω ότι τις τράπεζες και τα στελέχη τους, αλλά τους οικονομικούς εκείνους κύκλους που ελέγχουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσω των τραπεζών.

 10. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 17/10/2012 13:27:35

  Tι ακριβώς θα μπορούσε κάποιος να εμπιστευτεί σε συριζαίο, αριστερο ή πασοκαριστερο; Τι θα μπορούσε και πότε σ΄όλο τον κόσμο μπόρεσε η αριστερά να κάνει κάτι καλό;
  Να θυμίσω ποιοί είναι οι πασοκογενείς κυρίως; - (οχι οτι οι άλλοι είναι πιο σωστοί) Θυμάται κανένας τα λιγούρια που ελέω ανδρέα επέδραμαν κατά του Ελληνικού κράτους και το λεηλάτησαν;
  Νομίζετε ότι ακόμα και μέσα στα ακριβά τους αμάξια και φορώντας τα ακριβά τους ρούχα ξέχασαν ότι πριν 30 χρόνια ψώνιζαν σαγιονάρες από τη λαϊκη ( 5 δρχ το ζευγάρι;)
  Όσο υπάρχει και ένας πασοκατζής - μολυσμένος από το "αθάνατο" πνεύμα της 10ετίας του 80 - κινδυνεύουμε, ακόμα και αν ξεκολλήσουμε από το βούρκο που μας έριξαν να ξαναπέσουμε σε πολύ χειρότερο και ίσως για πάντα αυτη τη φορα

  • panos avatar
   panos @ IOKLOS ZARAS 17/10/2012 13:31:55

   +100000000

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ IOKLOS ZARAS 17/10/2012 18:18:25

   "Όσο υπάρχει και ένας πασοκατζής – μολυσμένος από το “αθάνατο” πνεύμα της 10ετίας του 80 – κινδυνεύουμε, ακόμα και αν ξεκολλήσουμε από το βούρκο που μας έριξαν να ξαναπέσουμε σε πολύ χειρότερο και ίσως για πάντα αυτη τη φορα"

   ῎Εχω διαβάσει χιλιάδες σχόλια μέ ἐμπερισταστωμένες πολιτικοαναλύσεις ἀξιοθαύσματων σχολιαστῶν, ἀλλά αὐτή ἡ παράγραφος εἶναι τό ἀποτέλεσμα καί τό consencus τῶν ὅσων διαδραματίζοντε στήν ῾Ελλάδα ΤΩΡΑ!!

   Τό "τσοβόλα δῶστα ὅλα' ζεῖ καί βασιλύει. . . τό mentality ἔχει μετακομίσει στόν συριζα. . .παρακαλῶ ὅσοι δέν "βολευτήκατε" ἀπό τόν λαοπρόβλητο, take a number. :D

 11. χανια avatar
  χανια 17/10/2012 13:32:25

  Τον αριθμο των παλαιων ψηφοφορων της ΝΔ που ψηφισαν Συριζα στις 2 τελευταιες τελευταιες εκλογικες αναμετρησεις τον ξερετε;...Δεν εχουν ολοι οι νεοι ψηφοφοροι του αριστερες καταβολες,δειτε και τα αποτελεσματα των ερευνων

 12. Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
  Απελπισμενος Συνταξιουχος 17/10/2012 13:45:08

  Πολυ ωραια τα λετε αλλα ξεχνατε κατι. Στη γωνια παραμονευουν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η πακιστανικη κλπ πολιτοφυλακη του. Σε περιπτωση ανωμαλιας, αυτοι ειναι που θα ερθουν να χτυπησουν την πορτα μας το πρωî και δεν θα μας φερνουν καδους με γαλα. Για αυτα τα καλα παιδια, εμεις ολοι εδω μεσα ειμαστε φασιστες και ρατσιστες. Διαβαστε λιγο τις ανακοινωσεις που εκδιδουν καθε τοσο
  διαφορες "εργατικες", "αντιφασιστικες" και "αντιρατσιστικες" επιτροπες και ενωσεις (που ορισμενες δεν ειναι μακρια απο συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ) και θα πειστειτε.

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ Απελπισμενος Συνταξιουχος 17/10/2012 15:57:27

   Σε κάθε πολιτισμένη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κηρυχθεί εκτός νόμου αφενός μεν ως πολιτικός βραχίονας τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων κι αφετέρου ως οργάνωση που προτρέπει ανοιχτά σε ποινικά κολάσιμες πράξεις όπως καταστροφή περιουσίας (δημόσιας και ιδιωτικής), βίαιη ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης εκάστοτε κυβέρνησης, βίαιαη ανατροπή του πολιτεύματος κτλ.

   Επειδή είμαι στο Κέντρο της πόλης, πέφτουνε πολλά φυλλάδια "επαναστατικά" στα χέρια μου.
   Τις προάλλες είδα με τα μάτια μου φυλλάδιο από "συνιστώσα" που έγραφε αυτολεξί:
   "σύντροφε, έλα να αγωνιστείς μαζί μας για την καταστροφή του κράτους, κάθε αρχής και εξουσίας"!!!!!!
   Επίσης έχω δει φυλλάδιο από "συνιστώσα" να γράφει:
   "βάλτε βόμβες στα θεμέλια του κράτους"!!!

   Πάρτε τέτοια φυλάδια και σταθείτε σε μια πλατεία στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Σουηδία να τα μοιράσετε...
   Σας έχουνε μπουζουριάσει σε δευτερόλεπτα!

   Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε βαλθεί να "διδάξουμε" Δημοκρατία...

   • Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
    Απελπισμενος Συνταξιουχος @ Βασίλης Γκιώνης 17/10/2012 17:23:23

    Σωστα!
    Διαβαστε και την πολυ προσφατη ανακοινωση του "Συντονιστικου Σωματειων και Εργαζομενων Νομου Κυκλαδων":

    «Με αφορμή την κατάθεση σχετικής ερώτησης της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) στην Βουλή, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έσπευσε να συγκεντρώσει στοιχεία ζητώντας από τους Δήμους την καταγραφή παιδιών-μαθητών των Παιδικών σταθμών που οι γονείς τους είναι μετανάστες.

    Πρόκειται για Γκεμπελικής έμπνευσης επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, που στόχο έχει να ρίξει τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς στους μετανάστες.

    Είναι γνωστό πως για τα 35.000 παιδιά που έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς δεν φταίνε οι μετανάστες (1,5% στο σύνολο των παιδιών), αλλά οι άγριες περικοπές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ).

    Μερικές από τις αιτίες που οι παιδικοί σταθμοί είναι σε απερίγραπτα χάλια είναι: η μείωση των δαπανών στο «κόκκινο», η συρρίκνωση του προσωπικού κάθε ειδικότητας (ιδιαίτερα του παιδαγωγικού), οι απολύσεις των συμβασιούχων, οι παύσεις προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

    Στη διάλυση των παιδικών σταθμών ευθύνη έχουν και οι Δήμοι που έσπευσαν στα πλαίσια του «Καλλικράτη» να υλοποιήσουν τις πολιτικές της Ε.Ε. και, βάζοντας λουκέτο σε πολλές δομές, άφησαν χώρο στον ιδιώτη επενδυτή να θησαυρίζει από μια υπηρεσία που θα έπρεπε να είναι καθολική, δημόσια και δωρεάν.

    Είναι καθαρό πως η Χρυσή Αυγή, παίζει τον ρόλο του μπράβου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που, αντί να καταγγείλει την ντόπια και ξένη Τρόικα, βάζει στο στόχαστρο φτωχούς μετανάστες ή απεργούς εργάτες.

    Η κούφια αντιμνημονιακή ρητορική της Χ.Α. και οι δήθεν πατριωτικοί λόγοι της, δεν μπορούν να κρύψουν την αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση με την Συγκυβέρνηση.

    Ο αντιμεταναστευτικός λόγος, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, η νομιμοποίηση του δουλεμπορικού γραφείου της Χ.Α., το τσάκισμα εργατικών κινητοποιήσεων για λόγους Εθνικής Ασφάλειας (ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ) είναι αυτά που δίνουν αέρα στα πανιά της Χρυσής Αυγής.

    Είναι καθαρό πως η πολιτική αφάνισης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού μας πάει χέρι χέρι με την καταστολή και τον εκφασισμό της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

    Καταγγέλλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση της Σύρου γιατί έσπευσε να δώσει στοιχεία στο Υπουργείο συνδράμοντας αποτελεσματικά στην διαφαινόμενη ρατσιστική προπαγάνδα.

    Καλούμε το Συριανό λαό να ορθώσει ανάστημα, να βάλει φρένο και να τσακίσει τον φασισμό από όπου και να προέρχεται, διεκδικώντας Δημόσιους Δωρεάν Παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, γλώσσας και χρώματος».
    Πηγή: cyclades24.gr

 13. panos avatar
  panos 17/10/2012 13:59:48

  Φακτορα ξεχασα να σου πω οτι το συστημα πασοκ κυβερναει αταραχα ακομη και τωρα. Φιλος μου απο θεσσαλονικη περασε τριτος στο διαγωνισμο των ΕΛΠΕ για τη καινουργια μοναδα στην Ελευσινα και φοβαται μηπως δεν τον παρουν, επειδη ο βενιζελος κανονιζει τα παντα και με αλλα......κολπα .ΝΤΡΟΠΗ.

 14. Φιλιππος VI avatar
  Φιλιππος VI 17/10/2012 14:22:43

  Εδω εχει παρει φωτια ο ... και ακομα καποιοι δεν λενε να καταλαβουν πως ο λαος δε θα μπει σε ενα νεο παιχνιδι διχασμου.Το ποιοι συνεργαζονται με το ΠΑΣΟΚ και μαλιστα, λογω της κατρακυλας των ποσοστων,ευελπιστουν να το αφομοιωσουν,αλλα και με ποιο ΠΑΣΟΚ; αυτο του χρηματιστηριου,της ΟΝΕ,των εξοπλιστικων,του Ακη,του Σημιτη,των ολυμπιακων,του ΓΑΠ,των μνημονιων,των λιστων...Και οχι μονο αυτο αλλα του δινεται για ολα αυτα αμνηστια.Κατα τ'αλλα ακομα χρησιμοποιηται γλωσσα μετεμφυλιακη και ξυλινη με αποτερο σκοπο τον αποπροσανατολισμο.Ευχομαι στις επομενες εκλογες να μην δουμε να επαληθευεται ο Ψωμιαδης περι ευρειας δεξιας και τοτε θα γελασει καθε πικραμενος.

 15. noldor avatar
  noldor 17/10/2012 14:41:44

  Ο διαχωρισμός της ελληνικής κοινωνίας θα γίνεται όλο και πιο έντονος : οι προνομοιούχοι (δηλ. αυτοί που σήμερα κυβερνούν - η/οι ελίτ όλου του πολιτικού φάσματος) με τους μη προνομοιούχους (οι υπόλοιποι).

 16. Maximus Decimus avatar
  Maximus Decimus 17/10/2012 15:59:31

  Ας ξαναδιαβάσουν πάντως (με δημιουργική και επιστημονική ματιά και όχι ως δόγμα), και στην Κουμουνδούρου και στον Περισσό, τι έλεγε ο Λένιν για τις επαναστατικές συνθήκες και την επανάσταση στο βιβλίο η Χρεωκοπία της Β’ Διεθνούς.

  «Τα βασικά γνωρίσματα της επαναστατικής κατάστασης είναι: 1.Η κρίση των «κορυφών», η κρίση της πολιτικής της κυρίαρχης τάξης που δημιουργεί ρωγμή, απ'όπου εισχωρεί η δυσαρέσκεια και ο αναβρασμός των καταπιεζόμενων τάξεων. Συνήθως για να ξεσπάσει επανάσταση, δεν είναι αρκετό «τα κάτω στρώματα να μην θέλουν», αλλά χρειάζεται ακόμα και «οι κορυφές να μην μπορούν» να ζήσουν όπως παλιά. 2.Επιδείνωση μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη της ανέχειας και της αθλιότητας των καταπιεζομένων τάξεων. 3.Σημαντικό ανέβασμα για τους παραπάνω λόγους της δραστηριότητας των μαζών, που σε ειρηνική εποχή αφήνουν να τις ληστεύουν ήσυχα, ενώ σε καιρούς θύελλας τραβιούνται τόσο από όλες τις συνθήκες της κρίσης, όσο και από τις ίδιες τις «κορυφές», σε αυτοτελή ιστορική δράση. Χωρίς αυτές τις αντικειμενικές αλλαγές που δεν εξαρτώνται ούτε από τη θέληση ορισμένων χωριστών ομάδων και κομμάτων, αλλά ούτε και από τη θέληση ορισμένων χωριστών τάξεων, η επανάσταση κατά γενικό κανόνα δεν μπορεί να γίνει».

  Πολλά από αυτά τα «εξωτερικά χαρακτηριστικά» υπάρχουν, άλλα θέλουν μεγάλη επεξεργασία και ανάλυση, και κάποια μεγάλη ... υπομονή, μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εκτός αυτών όμως, υπάρχει και το κυριώτερο ζήτημα: Αυτό που λέει ο Λένιν ότι, αν και σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία αυτές οι συνθήκες υπήρχαν, δεν εκδηλώθηκαν πάντα επαναστάσεις, καταλήγει: «Κάθε επαναστατική κατάσταση δεν γεννά επανάσταση, αλλά μόνο μια τέτοια κατάσταση που οι αντικειμενικές αλλαγές που απαριθμήσαμε, συνενώνονται με τις υποκειμενικές αλλαγές και συγκεκριμένα: Με την ικανότητα της επαναστατικής τάξης να αναλάβει επαναστατική μαζική δράση, αρκετά ισχυρή ώστε να τσακίσει (ή να εξασθενίσει σημαντικά) την παλιά κυβέρνηση, που ποτέ, ακόμη και σε εποχή κρίσεων, δεν «πέφτει» αν δεν την «ρίξουν».

  Και εδώ, ειδικά στον «υποκειμενικό παράγοντα», όπως συνηθίζουν να λένε οι μαρξιστές, η ελληνική αριστερά έχει πολύ, μα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αφού κάθε άλλο παρά πρωτοπορία στις εξελίξεις είναι. Κάτι όμως, που δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει. Αν πάντως, της περάσει γραμμή η πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚική σοσιαλδημοκρατία, είναι βέβαιον ότι το'χει χάσει το παιχνίδι προτού καν αυτό ξεκινήσει.

  • Γιωργος avatar
   Γιωργος @ Maximus Decimus 17/10/2012 16:48:32

   Νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει διαβάσει καλά τη "Χρεωκοπία της Β΄Διεθνούς" γι΄αυτό και παίζει κατενάτσιο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ. Δημιουργεί φρούριο...

   • Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
    Απελπισμενος Συνταξιουχος @ Γιωργος 17/10/2012 21:09:28

    Μου φαινεται οτι παιζει μαλλον μονοτερμα στη δικη του τη γωνια.

 17. roadrunner avatar
  roadrunner 17/10/2012 16:31:23

  "Πασοκοσυνασπιστήρια" ανέκαθεν. Απολάμβαναν πάσα εξυπηρέτηση-ρουσφέτι από το κυβερνών ΠΑΣΟΚ, με τρανταχτότερο, το παράδειγμα του αρχηγού τους, που το παραδέχτηκε και δημοσίως.

 18. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 17/10/2012 16:53:12

  Αν ερθει ο Ψυριζα στην εξουσια, οι σημερινες δυσκολιες , θα μας φαινονται παραδεισος μπροστα σε αυτο που ακολουθησει. Βεβαια θα υπαρξει και ενα ποσοστο που θα φαει με χρυσα κουταλια... (τα παιδια του Ανταρ-ΣΙΑ , τι να σκεπτονται αραγε ? )

 19. Καλλιπολίτης avatar
  Καλλιπολίτης 17/10/2012 20:40:30

  Οι Δεκο οι συνδικαλιστές βολεμένοι και οι Αναρχοαπλυτοι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ....οι 1.500.000 άνεργοι τι θα ψηφίσουν;;;Να τη χαίρονται τη Λιάνα Κανελλη που είπε για τη Νορβηγία ότι εχει 5.000.000 δημόσιους υπαλλήλους ενω ο πληθυσμός είναι 5.033.645

  • anideos avatar
   anideos @ Καλλιπολίτης 18/10/2012 20:43:54

   ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφισουν.
   Διαβασε λιγο πιο πανω αν θες, το εγραψε ο Φαιλτωρ:
   ''Τους έλληνες πολίτες δεν τους διαψεύδουν οι πολιτικοί αλλά η άρνηση της πραγματικότητας.''

 20. Χρήστος Βλόσιος avatar
  Χρήστος Βλόσιος 17/10/2012 20:58:36

  Αυτό που επεδίωκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και συνεχίζει να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη του αντιδραστικού κατά Μαρξ μικροαστικού σοσιαλισμού που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας και στηρίζοντας τα τεχνητά μονοπώλια των μεσαίων στρωμάτων, μετατρέποντας στην πράξη τους υπαλλήλους των δημόσιων οργανισμών (π.χ. των δημόσιων νοσοκομείων) σε κατόχους αυτών των οργανισμών που απαιτούν και παίρνουν φακελάκια για τις υπηρεσίες τους, αυξάνοντας τη γραφειοκρατική αστική τάξη με την υπερδημοσιοϋπαλληλοποίηση και την υπεραμοιβή του χωρίς καν τυπικά προσόντα πληθυσμιακού πλεονάσματος των μεσαίων στρωμάτων, δημιουργώντας στις ΔΕΚΟ μιαν ημιπαρασιτική εργατική αριστοκρατία, μετατρέποντας τους μικρομεσαίους από εργαζόμενους σε ημιπαράσιτα με μια πλημμύρα επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων, φοροδιαφυγών και καταχρήσεων του ΦΠΑ και αυξάνοντας προς τούτο το δημόσιο χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλ. επιδιώκει τη διαιώνιση σημαντικών αιτιών της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας λόγω της υπεραριθμίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μικρή παραγωγικότητα και της υπονόμευσης μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλή παραγωγικότητα. Και αυτό τεκμηριώνεται ακόμα και με την κοινωνική καταγωγή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, που είναι ο κανακάρης ενός εργολάβου, δηλ. ενός τυπικού μεσαίου εκμεταλλευτή εργατών,ενός τυπικού μεσαίου φοροφυγά, μιζαδόρου και καταχραστή, ενός από τους γονιούς που τη δεκαετία του ΄80 και του ιδιαίτερα του ΄90 έστελναν τα κανακάρικά τους να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και για τον τερματισμό των καταλήψεων εισέπρατταν κρατικές παροχές!
  Χρήστος Βλόσιος

 21. Θάνος avatar
  Θάνος 17/10/2012 21:24:00

  Ωραία και τώρα μια και συμφωνήσαμε τι είναι ο Συριζα και γενικώς η κόκκινη ή ροζ αριστερά, μπορεί να μου πει κάποιος πως σε 10 ημέρες που είναι τέλος του μήνα πως θα πληρώσω το χαράτσι και την δόση της εφορίας την στιγμή που το μηνιάτικο ήδη σχεδόν τελείωσε.

  Αυτά είναι τα ζητήματα και όχι τι έκανε ο Λένιν και ο Κερένσκυ και το κακό συναπάντημα.

 22. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 17/10/2012 22:26:14

  Ίσως ένα τμήμα του Πασοκ να υποστηρίζει τώρα ΣΥΡΙΖΑ, αλλα δυστυχώς το χειρότερο τμήμα του Πασοκ είναι όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλα στην συγκυβέρνηση, υπό την αιγίδα του Σαμαρά...

 23. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 18/10/2012 00:19:23

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ,ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΗΠΑ.
  ΜΕΤΑ ΤΗΝΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.
  ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΥΠΟΥ ΤΣΑΒΕΣ ΥΠΟ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ(ΑΜΕΣΩΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟ,ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.