#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2011 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα μυστικά κονδύλια

 Τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ το χρόνο αύξησε το ΠΑΣΟΚ τα μυστικά κονδύλια που έδινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής του το ύψος των απόρρητων δαπανών ανέβηκε πάνω από 30%.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει η σημερινή

«Αυγή», στο υπουργείο που «υπηρέτησε» και άφησε όνομα ο Γιώργος Παπανδρέου εκτός από το όριο με τις ΜΚΟ είχαμε από το 2009 και συνεχείς αυξήσεις των μυστικών κονδυλίων, που μόνο το 2010 έφθασαν τα 68 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τα αυξήσει κατά 15 εκατ.!

Σύμφωνα με το έγγραφο, δύο μήνες μετά τις εκλογές, στις 10 Δεκεμβρίου 2009 ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπογράφει απόφαση που αυξάνει κατά 15 εκατ. ευρώ τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ. και μάλιστα τα χρήματα αυτά διατέθηκαν αμέσως, χωρίς να γνωρίζει κανείς που πήγαν! Συγκεκριμένα η κυβέρνηση πήρε 15 εκατ. ευρώ που ήταν στον κωδικό 5131 (είναι ο κωδικός για την διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια) και τα πέρασε στον κωδικό 0896 (που είναι τα μυστικά κονδύλια). Έτσι η αναπτυξιακή βοήθεια περιορίσθηκε από τα 53,7 εκατ. ευρώ στα 38,7 εκατ. και αναλόγως αυξήθηκαν τα μυστικά κονδύλια, που διατίθενται με τον γνωστό αδιαφανή τρόπο, από τα 42,2 εκατ. στα 57,2 εκατ. ευρώ.

Ερωτηματικά γεννά ότι η μεταφορά του ποσού των 15 εκατ. έγινε με βάση έγγραφο του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και όχι του Υπ.Εξ.

Τα έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα από την "Αυγή" δείχνουν ότι στο «κράτος ΠΑΣΟΚ» που υπάρχει στο Υπ.Εξ. ακολουθούνται δύο διαδικασίες για την χρηματοδότηση των μυστικών κονδυλίων. Η μία είναι μέσω του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και η άλλη μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικής Διοίκησης και της ΥΔΕ του Υπ.Εξ. -  διαδικασία που ακολουθήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε 39 εκατ. για τα μυστικά κονδύλια.

Απορία δημιουργεί επίσης η βιασύνη με την οποία ο Σαχινίδης έδωσε τα 15 εκατ. στις 8 Δεκεμβρίου εστάλη το έγγραφο, στις 9 το παρέλαβε και στις 10 είχε στείλει τα λεφτά.

Σύμφωνα με την «Αυγή» οι απόρρητες δαπάνες αυξήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ στο Υπ.Εξ. Το 2009 έδωσαν τα 15 εκατ. παραπάνω, φθάνοντας τα 57 εκατ., ενώ εισέπραξε και την τελευταία δόση των ήδη εγγεγραμμένων πιστώσεων που είχε αφήσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το 2010 αρχική πίστωση ήταν 18 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά έφθασε τα 68 εκατ.! Μάλιστα ήταν τόσο πιεστικές οι υποχρεώσεις που πήραν το 100% των πιστώσεων πριν το μνημόνιο και το ΔΝΤ, ενώ λίγο πριν την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης πήραν 10 εκατ. πάλι από την αναπτυξιακή βοήθεια και τα πήγαν στα μυστικά κονδύλια!

Ανάλογη είναι η διαχείριση του 2011, όπου περίπου 1 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από το αποθεματικό χωρίς την έγκριση από το γραφείο παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος για την δημοσιονομική ευθύνη. Όσον  αφορά τα χρήματα που έχουν δοθεί το 2011 αρκεί να σημειώσουμε ότι η αρχική πίστωση είναι 33 εκατ. ευρώ – υπενθυμίζουμε: το 2010 ήταν 18 εκατ. και έφθασε τα 68 εκατ. Απλή μέθοδος των τριών…

Ο δημοσιονομικός έλεγχος απόρρητες δαπάνες δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά από ad hoc τριμελή επιτροπή που προβλέπεται ότι ο ένας πρέπει να είναι διπλωμάτης. Τα πρόσωπα πρέπει να εναλλάσσονται. Όμως οι διαδικασίες αυτές δεν τηρούνται σχεδόν ποτέ.

Δείτε κι αυτό: Που πάνε τα μυστικά κονδύλια;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Stefanos avatar
  Stefanos 06/09/2011 11:57:09

  Με αυτά τα χρήματα θα πληρώνονταν, λέω τώρα, όλοι οι έκτακτοι εκπαιδευτοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που είναι απλήρωτοι 6 μήνες και θα περίσσευαν τα μισά χρήματα. Αλλά τι λέω τώρα; Και επειδή είμαι εκπαιδευτικός να αναφέρω πως προσπαθώ εδώ και 1,5 χρόνο να αγοράσω για το εργαστήριο που εργάζομαι 3 όργανα συνολικής αξίας 2.500 ευρώ και η απάντηση είναι πως δεν τα εγκρίνει το Λογιστήριο του Κράτους. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Ελλαδιστάν. Πρώτοι στα μυστικά κονδύλια και τις άσκοπες σπατάλες και μηδέν στην Παιδεία. Αλλά που να τα πει κανείς, ποιος να τ' ακούσει; Ο ύπνος μας συνεχίζεται...Και αυτοί οργιάζουν. Ελπίδα ΜΗΔΕΝ.

 2. Kennan avatar
  Kennan 06/09/2011 12:12:16

  Αληθεύει ότι τα μυστικά κονδύλια εισπράττονται από την Τράπεζα της Ελλάδας σε χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ σε βαλίτσες;

 3. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 06/09/2011 12:33:32

  Το πασοκ είναι ο εφευρέτης της ρεμούλας και του μαύρου χρήματος .
  Και μάλιστα δεν τιμωρείται ΠΟΤΕ!!!!!!!!!

 4. Leonidas avatar
  Leonidas 06/09/2011 17:17:41

  Εγω σαν νεοτερος δεν γνωριζω καν τι ειναι τα μυστικα κονδυλια και που χρησιμοποιουνται.
  Τα ακουω τα τελευταια 2 χρονια (ακομα και στην τηλεοραση???) με μια μεγαλη φυσικοτητα.Σαν να ειναι αναγκαιο κακο.
  Που χρησιμευουν ομως?Αν καποιος μπορει να απαντησει εστω και στο περιπου θα ημουν λιγο πιο κοντα να τους καταλαβω.

 5. chemtrailsnews avatar
  chemtrailsnews 06/09/2011 22:05:02

  Στους χημικούς αεροψεκασμούς μήπως;

 6. chemtrailsnews avatar
  chemtrailsnews 06/09/2011 22:07:21

  Στους χημικούς αεροψεκασμούς μήπως; Γιατί κι αυτοί αυξήθηκαν τελευταίως!

 7. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 06/09/2011 22:17:18

  Και μ΄αρέσει που τώρα λέει μπαίνει ο εισαγγελέας για να ερευνήσει πού πήγαν τα
  μυστικά κονδύλια επί ΝΔ.
  Ο διαχειριζόμενος τα μυστικά κονδύλια, εκ του νόμου δεν έχει καμμιά υποχρέωση να δηλώσει πού πήγαν(γιάυτό λέγονται και μυστικά). Στις πρεσβείες , που ο διαχειριστής είναι ο ίδιος ο πρέσβυς ,συστήνει μια επιτροπή από τρείς υπαλλήλουςοι οποίοι υπογράφουν απλώς ότι διατέθηκετο τάδε ποσό από τα μυστικά κονδύλια.

 8. Pluto avatar
  Pluto 07/09/2011 03:25:18

  Τα απόρρητα κονδύλια είναι ο μίτος για την αποκάλυψη του βαθυτάτου παρακράτους στο ΥΠΕΞ και ιδίως της πολιτικής που το συγκεκριμένο παρακράτος προωθεί και εφαρμόζει, κυριολεκτικά με το αζημίωτο.
  Όπως αναλύει και ο ακαδημαϊκός Μαρκεζίνης στο βιβλίο του για «Μια νέα Ελληνική εξωτερική πολιτική» για την περίοδο 2000-2007, οι απολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν κατατεθεί στην Βουλή αποκαλύπτουν ότι τα ετήσια απόρρητα κονδύλια, μετά τις ποικίλες προσαυξήσεις από άλλους κωδικούς, τελικώς εκυμάνθησαν μεταξύ 55-80 εκατομυρίων τα χρόνια αυτά.
  Το σημαντικό είναι ότι για την διαχείριση των απορρήτων δεν αποδίδεται ουδείς λογαριασμός καί κάθε παραστατικό που ήθελε προκύψει «καταστρέφεται το αργότερο εντός εξαμήνου», σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ. Η προσθήκη των λέξεων «το αργότερο» έγινε από την Ντ. Μπακογιάννη στην τελευταία αναθεώρηση του Οργανισμού (2008).
  Συνεπώς και τα δύο κόμματα χρησιμοποίησαν και ενίσχυσαν ένα σύστημα ανεξέλεγκτης διάθεσης υψηλότατων ποσών, με κύριο χαρακτηριστιό την προστασία των τελικών παραληπτών.
  Ελάχιστη σημασία έχει ποιό κόμμα είχε τα περισσότερα απόρρητα. Σημασία έχει ότι το 2011 το ΥΠΕΞ και η Ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζονται χρήματα των φορολογουμένων με την λογιστική μέθοδο της σπηλιάς του Αλί Μπαμπά: όσα αντέχουν να σηκώσουν οι τσέπες μας. (Μερικοί, βάζουν μέσα στη σπηλιά και μουλάρι, no problem!)
  Σημασία ακόμη έχει όχι μόνο ποιοί τα παίρνουν αλλά και ποιοί τα δίνουν. Τα απόρρητα διαχειρίζεται ο εκάστοτε Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού. Αυτός τροφοδοτεί και το Γραφείο του Πρωθυπουργού και οποιον άλλο. Αυτός κατανέμει και κάποια ψυχία (μεν διόλου ευκαταφρόνητα δε) σε ορισμένες Πρεσβείες μας στο εξωτερικό. Το χρήμα διακινείται σε ρευστό και δεν αφήνει ίχνη. Συνεπώς,οιοσδήποτε κατανομασθεί ως αποδέκτης,τελικός ή ενδιάμεσος, οφείλει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Και εδώ έγκειται η παράνοια του συστήματος. Και οι 570 διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ είναι εν δυνάμει ύποπτοι, όπως οι Σικελοί είναι εν δυνάμει ύποπτοι σαν Μαφιόζοι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία....
  Ενώ οι μισθοί των διπλωματών περικόπτονται και φορολογούνται βάναυσα,αυξάνουν τα φιλοδωρήματα που μοιράζονται τα στελέχη του παρακράτους.... Αυτή η διαφθορά, θεσμοποιημένη, διαρκής και διαμομματική είναι ότι χειρότερο για μια Διπλωματική Υπηρεσία η οποία έχει αφεθεί (καί εθισθεί) να διακινεί ανεξέλεγκτα ποσά από τα οποία επωφελούνται ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες. ΄Εχουν τόση ευθύνη οι διπλωμάτες που ενέχονται στην ανευ παραστατικών διακίνηση των απορρήτων, όση ευθύνη έχουν και οι διακινητές της ηρωίνης (οι και «μουλάρια» αποκαλούμενοι).
  Ποιοί τα παίρνουν; Κάθε υπόθεση, δεκτή. Πάντως ούτε τα Πατριαρχεία, ούτε και οι κατάσκοποι της χώρας και οι εμπιστευτικές της πηγές ή αφανή στηρίγματα δικαιολογούν μέση δαπάνη 68εκ. ευρώ το χρόνο. Θα είχε φανεί, αν υπήρχε τέτοια παραγωγική επένδυση, η αποδοσή της στην πράξη. Θα είχαμε επιρροή, πληροφόρηση και στηρίγματα που θα φύσαγαν. ΄Ολοι ξέρουμε τι έχουμε......
  Εν κατακλείδι, απόρρητα έχουν όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών κα όλες οι χώρες. Το Ελληνικό όμως σύστημα ανυπαρξίας ελέγχου, μη απόδοσης λογαριασμού πουθενά (ούτε,έστω, στον τελικό παραλήπτη!) είναι Ελληνική πατέντα. Το απόλυτο χάος! Ακόμη και στην Ζιμπάμπουε κάποιος κρατάει λογαριασμό καί κάποιος τον ελέγχει!
  ΄Εχουν διαμαρτυρηθεί ορισμένοι διπλωματικοί. Έχουν πέσει να τους φάνε πρώτα από όλα οι «έμπιστοι» συνάδελφοί τους ,αυτοί που (πάντοτε η ίδια παρέα) διοικούν το μαγαζί καί επί ΠΑΣΟΚ καί επί ΝΔ! . Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από Πεπόνη (βαρύ ή όχι για να θυμηθούμε και την ωραία παλιά ταινία του Τάσσιου) αν πρόκειται κάτι ν` αλλάξει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.