#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2011 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεταιΌτι κάποιοι (όχι λίγοι) προσπαθούν να διώξουν τον ΓΑΠ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό – και αναμενόμενο εδώ που τα λέμε… Όμως οι συσχετισμοί δύναμης στο εσωκομματικό πεδίο είναι περίπου δεδομένοι και, αν και δεν αποκλείεται τίποτα, το κριτήριο θα είναι ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα (και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) σε τροχιά εξουσίας.

Οι βενιζελικοί, που έχουν απογοητευθεί με την επιλογή του Παπαδήμου, θέτουν θέμα ηγεσίας. Το ξεκίνησε ο Λιντζέρης και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Βενιζέλος έχει την πιο οργανωμένη ομάδα βουλευτών, αλλά ξέρει ότι για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την έγκριση του ΓΑΠ: να θυμάστε ότι ο Βενιζέλος θέλει το «όλον ΠΑΣΟΚ», όχι ένα κομμάτι τοθ. Όμως την Τετάρτη Παπανδρέου - Βενιζέλος «τα είπαν χοντρά» στο τηλέφωνο, αν και δεν ξεπεράσθηκε το όριο της ευπρέπειας. Επομένως ΓΑΠ και Βενιζέλος βρίσκονται (πάλι) σε αντίθετη πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται προσέγγιση Βενιζέλου – Σκανδαλίδη, για την δημιουργία ενός κεντρώου πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι βενιζελικοί μιλούν για «κεντρικό» πόλο επιθυμώντας να πάρουν αυτή τη θέση στην γεωγραφία του κόμματος, ώστε να μπορούν να συμμαχούν με όλες τις πλευρές.

Σε διαφορετικό μήκος κινείται η «τρόικα» των… τεσσάρων (πλέον). Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος. Αποτελούν ομάδα και πολιτικό πόλο, αλλά δεν έχουν οργανωτική δομή και δύναμη, δεν έχουν αρχηγό και δεν έχουν αποφασίσει να θέσουν θέμα ηγεσίας. Εκτιμούν ότι θα ισχυροποιηθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά αν πάει καλά ο Παπαδήμος, ενώ έχουν την στήριξη ισχυρών συγκροτημάτων.

Από τον ΓΑΠ στον Χρυσοχοϊδη

Απέναντι και στις δύο παραπάνω ομάδες είναι οι «προεδρικοί», που έχουν υποδιαιρέσεις: είναι οι «κηπουροί» (Γερουλάνος κ.λπ.), αλλά και οι Ρέππας, Καστανίδης (παρά την σχετικά αυτόνομη πορεία για "την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς" που θέλει να ξεκινήσει), Ξενογιαννακοπούλου κ.α. Σε αυτούς προστίθεται και η ομάδα των συμβούλων του ΓΑΠ (Αθανασάκης κ.λπ.) που έχουν επιρροή στα κομματικά.

Μία άλλη ομάδα είναι οι «κοινωνιστές» (Παπουτσής κ.α.), που έχουν στηρίξει τον ΓΑΠ, ενώ έχουν από κοντά και τον γραμματέα του κόμματος Μ. Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο ΓΑΠ δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ηγεσία, όλοι αυτοί θα στηρίξουν τον Χρυσοχοϊδη.

Ιδιαίτερο ρόλο διεκδικεί η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Παναγιωτακόπουλου, που μπορεί να συμμαχήσει εναντίον όσων εκφράζουν τις εκσυγχρονιστικές απόψεις: δηλαδή και κατά Βενιζέλου και κατά των τεσσάρων. Είναι κοντά στις απόψεις των «κοινωνιστών», οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζουν τους Παπανδρέου.

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου;

Από την άλλη μεριά και όπως έχουμε ξαναγράψει στόχος του Παπανδρέου είναι να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρώτον, επειδή το θεωρεί οικογενειακή επιχείρηση και δεύτερον, επειδή χρειάζεται συνήγορο και μάρτυρες υπεράσπισης τις ημέρες που έρχονται. Και αν δεν καταφέρει να κρατήσει "το όλον ΠΑΣΟΚ" θα επιχειρήσει τουλάχιστον να κρατήσει ένα κομμάτι του.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει είναι ήδη ορατή. Θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να υποστηρίξει ενώπιον της κοινής γνώμης ότι είναι τα ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα εκείνα που επέβαλαν τη λύση Παπαδήμου και δεν θα διστάσει να κατηγορήσει -όπως έκανε και το 2007- ακόμα και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι συνέβαλαν στην ανατροπή του εξυπηρετώντας σχέδια τρίτων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Όπως γράφουμε και αλλού άρχισαν ήδη οι κινήσεις διεμβολισμού των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, με την προώθηση ενός τρίτου κόμματος εξουσίας, τού τρίτου πόλου που παλιότερα τον έλεγαν τρίτο δρόμο.

Στελέχη που απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, όπως για παράδειγμα ο Γ. Φλωρίδης, αλλά και πολλοί άλλοι βλέπουν με καλό μάτι την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, μέσα από τη σύνθεση. Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε με εξαιρετικά θερμά λόγια για τον Λουκά Παπαδήμο, η Δημοκρατική Αριστερά επίσης (και ας μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του) ενώ η επιλογή Παπαδήμου βρήκε πολλούς και σημαντικούς υποστηρικτές και στη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, με την πρόβλεψη αλλά και προτροπή των ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων για κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον, από τις επόμενες κιόλας εκλογές, ήδη πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/11/2011 17:02:02

  Εγώ, λίγο απλοϊκά, σε όλα αυτά βλέπω και το "κληρονομικό" της ιδιοκτησίας του κόμματος, και τα διάφορα ρεύματα στις Μεγάλες Εγγυήτριες Δυθνάμεις του Προτεκτοράτου η Ωραία Ελλάς. Ο ΓΑΠ τα έκανε ρόϊδο, αλλά φοβάμαι ότι δεν τον τρώνε αποκλειστικά για αυτό. (Αχ αυτή η Καϊλή... Αν δεν ήταν "ωραία" δεν θα με ξένιζε η αντίδρασή της...

  Θεωρώ ότι η "Ευρώπη", με εκπροσώπους 3-4 "επιχειρηματίες" και την Βία και Νοθεία των ΜΜΕ θα κόψει και θα ράψει το Μνημονιακό κόμμα, και θα αφήσει τα υπολείμματα να αυτοοργανωθούν. Το ποιός θα κάνει την αυτοργάνωση είναι η πρόκληση.

 2. android.K. avatar
  android.K. 13/11/2011 17:20:06

  Το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται...
  και η ΝΔ το ίδιο!!!

  • ΝΙΚΗ avatar
   ΝΙΚΗ @ android.K. 13/11/2011 17:26:56

   Η Ν.Δ. απλά ξεκαθαρίζει, αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

   • android.K. avatar
    android.K. @ ΝΙΚΗ 13/11/2011 17:31:32

    ξεκαθαρίζει τι;

    • ΝΙΚΗ avatar
     ΝΙΚΗ @ android.K. 13/11/2011 17:44:57

     Από πρόσωπα "που δεν της κάνουν καλό"

  • S.τ.γ.θ. avatar
   S.τ.γ.θ. @ android.K. 13/11/2011 17:54:26

   Oχι φίλε μου δεν είναι το ίδιο άλλο το αποσυντίθεται κι άλλο το βαράει διάλυση !!!!

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/11/2011 17:21:24

  Κυβέρνηση ΕΚΑΣ : Εθνική Κυβέρνηση Αναγκαίας Σωτηρίας.

  (στη θέση του ιατρού και του γύφτου τοποθετείτε όποιο κόμμα θέλετε αφού μόνη σημασία έχει ποιος είναι ... καλύτερος)

  Ένας γύφτος αγοράζει οικόπεδο δίπλα από το σπίτι ενός γιατρού.
  Φωνάζει λοιπόν ένα μηχανικό και τον βάζει να του κτίσει ένα ίδιο ακριβώς σπίτι.
  Όταν τελείωσε το σπίτι του ο γύφτος βγαίνει στο μπαλκόνι και φωνάζει το γιατρό.
  - Γιατρέ - γιατρέ!
  - Τι είναι ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός
  - Να του λέει ο γύφτος εσύ μπορεί να μην με χωνεύεις αλλά εγώ είμαι ίδιος με σένα γιατί έχουμε το ίδιο σπίτι!
  - Αποκλείεται του λέει ο γιατρός γιατί δεν ...
  έχουμε τα ίδια έπιπλα...
  Σκυλιάζει ο γύφτος παραγγέλνει τα ίδια ακριβώς έπιπλα με του γιατρού και ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι.
  - Γιατρέ - γιατρέ ίδιο σπίτι έχουμε ίδια έπιπλα είμαι ίδιος με σένα.
  - Τι λες ρε παλιόγυφτε του λέει ο γιατρός έχουμε το ίδιο αυτοκίνητο;;
  και του δείχνει μια πολυτελή mercedes που είχε στο γκαράζ.
  Σκυλιάζει ο γύφτος βάζει γραμμάτια παίρνει δάνεια και αγοράζει μια ακριβώς ίδια mercedes και βγαίνει πάλι στο μπαλκόνι.
  - Γιατρέ - γιατρέ!
  - Τι θες ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός
  - Είμαι "καλύτερος" από σένα!
  - Γιατί ρε; του λέει ο γιατρός
  - Να του λέει ο γύφτος έχουμε ίδιο σπίτι ίδια έπιπλα και ίδιο αυτοκίνητο
  - Συμφωνώ, αλλά από που και ως που είσαι καλύτερος από μένα;
  λέει ο γιατρός
  - Γιατί εγώ έχω γείτονα γιατρό, ενώ εσύ έχεις γείτονα ΓΥΦΤΟ!!!

  ΥΓ

  ελπίζω ο ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΚΑΣ να είναι ονομαστικός για να ξέρουμε ποιοι .....θα μας σώσουν... με τη συνέχιση και εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου: http://www.antinews.gr/2011/11/13/133297/#comment-850408

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/11/2011 17:37:07

  Ναι ...& 54% υπέρ της προσφυγής στην εκλογική διαδικασία και μείωση της αποχής.

  ΥΓ

  γιατί οι συμφωνίες δεν επικυρώνονται από τα τηλεοπτικά παράθυρα στις Δημοκρατίες...ας μην το ξεχνά κανείς.

 5. Θύμιος avatar
  Θύμιος 13/11/2011 21:19:19

  Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ηγεσία.

 6. blue nile avatar
  blue nile 14/11/2011 00:00:44

  Η επικείμενη αυτοδυναμία του Σμαρά θα χαλάσει πολλά από τα σχέδια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Δεν το έχουν καταλάβει ακόμα ότι όσοι ήταν να φύγουν από τη ΝΔ έφυγαν ήδη για το κόμμα της Ντόρας οπότε κομματάκι δύσκολο να υπάρξουν και άλλες απώλειες. Έπειτα αν κάνουν νέο κόμμα με παλιούς και γνωστούς πολιτικούς (δηλαδή θα κάνουν ένα παρόμοιο ΔΗ.ΣΥ. ακόμα) ποιος τους εγγυάται ότι ο κόσμος θα φάει πρόλογο;
  Όταν βρεθούν απέναντι σε μια αυτοδύναμη ΝΔ δεν θα μπορούν να κατακερματίζουν τις δυνάμεις τους σε δύοκόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το νέο. Πρέπει να μείνει μόνο ένα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.