#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2008 23:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το Οθωμανικόν γένος σκοπεύει όλεθρον εναντίον μας…»

Μια λησμονημένη επιστολή των προυχόντων της Πάτρας από το 1821


  

___________________________________________________ 

« Ημείς το Ελληνικόν Έθνος των Χριστιανών, βλέποντες ότι από καιρόν εις καιρόν καταφρονούν ημάς το Οθωμανικόν γένος και σκοπεύει όλεθρον εναντίον μας, πότε με έναν, πότε με άλλον τρόπον , αποφασίσαμε σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι, ή να ελευθερωθώμεν και τούτου ένεκα , βαστούμεν τα όπλα εις χείρας, ζητούντες τα δίκαιά μας». Αυτά έγραφε η πρώτη πράξη του Διευθυντηρίου των Πατρών στο κείμενο – διακήρυξη της ελληνικής επαναστάσεως προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδόθηκε στους Προξένους των Πατρών στις 26 Μαρτίου 1821. Υπογράφεται από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον επίσκοπο Κερνίκης Προκόπιο και τους προκρίτους της Αχαΐας Ανδρέα Λόντο , Ανδρέα Ζαήμη και Βενιζέλο Ρούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο - διακήρυξη της επανάστασης του 1821 το πρωτότυπο  της οποίας  βρίσκεται στο αρχείο της οικογένειας Ζαΐμη και εστάλη φιλικά στο «Αντί» με την ευκαιρία της περυσινής επετείου (δημοσιεύτηκε στο τεύχος 891). Ως ιστορικό κείμενο, η διακήρυξη αποτελεί  μια αδιάψευστη μαρτυρία των συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή που συντάχθηκε καθώς και των συναισθημάτων των υπογραφόντων. Γι αυτό και την αναδημοσιεύουμε, μαζί με ένα άλλο κείμενο:
Στις «Ιστορικές Αναμνήσεις» του Νικολάου Δραγούμη διασώζεται ο παρακάτω διάλογος - συζητούν στο Βουκουρέστι ο δάσκαλος του Γένους Στέφανος Κανέλλος και οι νεαροί μαθητές του:
- «Κατακαίει ημάς διδάσκαλε , της πατρίδος ο πόθος,  ούτε ημέρα ούτε νύκτα ησυχάζομεν. Δεν νομίζει προτιμότερων, παρά να καταλύσουμε ενταύθα άχρηστοι του βίου , να υπάγωμεν να συναποθάνωμεν μετά των πολεμούντων ομογενών»; Δακρυσμένος ο Κανέλλος ασπάζεται τους μαθητές του και απαντά:
- «Ακόμα προσμένετε! Υπάγεται να χύσετε το αίμα ημών υπέρ της πατρίδος. Μετ΄ ολίγον θα καταφθάσω κι εγώ».
- «Αλλ’  έως έλθης, τις θα οδηγεί ημάς νέους και απείρους;»
- «Η ευχή της πατρίδος , η φρόνησης και η φιλοπατρία».
Τα 187 χρόνια που πέρασαν από την Επανάσταση του 1821 δεν είναι παρά μόνο μια «στιγμή» στην ιστορία. Από αυτή την άποψη , ίσως και να μην έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε που «το Οθωμανικόν γένος» σκόπευε «όλεθρον εναντίον μας, πότε με έναν, πότε με άλλον τρόπον». Και ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη εξωτερική πολιτική. Επειδή διαφορετικά ίσως κι εμείς «να καταλύσουμε ενταύθα άχρηστοι του βίου», όπως φοβόταν μην πάθουν τότε οι μαθητές του Κανέλλου στο Βουκουρέστι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 24/03/2008 23:25:50

  Έγραφε για την διακήρυξη αυτή ο πρόξενος της Ρωσίας στην Πάτρα, Ιωάννης Βλασόπουλος, στον Ρώσο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη Στρογκάνωφ σε μια επιστολή που βρέθηκε στα ρωσικά αρχεία: «Ο Αρχιεπίσκοπος της περιοχής (ΣΣ ο Παλαιών Πατρών Γερμανός), εκείνος των Καλαβρύτων και οι τρεις πρόκριτοι που αρνήθηκαν να μεταβούν στην Τριπολιτζά όπου είχαν προσκληθεί από την Διοίκηση, εμφανίστηκαν προχθές και αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στην πόλη, διευθύνοντες τις υποθέσεις. Έχουν απευθύνει προς κάθε πρόξενο μια προκήρυξη στην ελληνική γλώσσα , της οποίας έχω την τιμή να αποστείλω στην εξοχότητά σας αντίγραφο με μετάφραση ….».

 2. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 25/03/2008 00:23:03

  Οταν διαβαζουμε τα μισα βγαζουμε λάθος συμπερασματα.
  για μια πληρη περιγραφη της εναρξης της επαναστασης διαβαστε::
  http://atheofobos.blogspot.com/2008/03/25.html

  κι αν δεν πιστευετε , διαβαστε τον "εγκυρο" Σπυρο Μελά

 3. Suhoi avatar
  Suhoi 25/03/2008 00:50:20

  Μια και έχουμε στην επικαιρότητα, εκτός της 25ης, και τα βαλκανικά, δεν θυμόμαστε και λίγο τον Ρήγα που μιλούσε για βαλκανική ομοσπονδία των λαών?

 4. Skinious avatar
  Skinious 25/03/2008 01:24:43

  Αυτή είναι η διακήρυξη του "Επαναστατικού ή Αχαϊκου Διευθυντηρίου" δείτε κι εδώ:
  http://skinious.blogspot.com/2008/03/2-1821.html

  Συγχαρητήρια για την φωτο. Θα σας την "κλέψω"

 5. Factorx avatar
  Factorx 25/03/2008 01:37:21

  Ανταποδίδω. Είδα και το δικόμ σου

 6. Underdog avatar
  Underdog 25/03/2008 01:50:58

  Factorx μια φιλική παρατληρηση. Έβαλες 100 χρόνια παραπάνω από την έναρξη της Επανάστασης.
  Μακάρι να είχαμε απελευθερωθεί το 1721, θα είμασταν πολύ πιο μπροστά.

 7. Factorx avatar
  Factorx 25/03/2008 01:57:36

  Πολύ σωστός. θα είχαμε προλάβει να κάνουμε και αριστοκρατία και σοβαρό παπαδαριό και στρατοκρατία όλα εκείνα ρε παιδί μου τα συστατικά των ευρωπαικών κρατών που θεμελίωσαν τα σοβαρά εθνικά κράτη κλπ κλπ. Εδω ούτε αστική τάξη δεν προκάναμε να κάνουμε που θα έλεγε και το ΚΚΕ. Κάτι κομπραδόρους είχαμε και έχουμε. Είδες τι μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό οροθογραφικό λάθος;

 8. "H.M. The History" avatar
  "H.M. The History" 25/03/2008 02:55:44

  (ΙΣΤΟΡΙΑ = ΓΝΩΣΗ*)

  "Ο ΚΡΟΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΟΠΛΩΝ, ΑΝΤΗΧΗΣΑΣ,
  ΔΙΕΤΑΡΑΞΕΝ ΤΟ Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ο Ν"!


  «Τον πτωχόν και πένητα λαόν σήκωσες από της κοπριάς των Ελληνικών μυσαγμάτων (βδελυγμάτων) και κάθισες αυτόν μαζί με τους άρχοντες του Ισραήλ, τον όντως λαόν αυτού», 4ος αι., Ευσέβιος, Ευαγγελική προπαρασκευή, εις τους ψαλμούς αλληλούια, ριβ΄ (23.1352. 34).

  «Τους γουν δυσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις
  εξαγάγετε της παρούσης ζωής!
  Ράβδιζε, είργε (φυλάκιζε), είτα γλώσσαν αφαίρει,
  είτα χείραν απέτεμνε,
  και -αν και ούτω μένη κακός-,
  θαλάττης πέμπε βυθώ!!!», Γεννάδιος Σχολάριος

  «Τότε διά των φροντίδων του Βασιλείου εδέχθησαν κατά πρώτον το άγιον βάπτισμα οι της Λακωνικής κάτοικοι, οίτινες μέχρι των χρόνων τούτων, ήτοι μέχρι του δευτέρου ημίσεως της 9ης εκατονταετηρίδος είχον διατηρήσει την αρχαίαν ειδωλολατρείαν», Παπαρηγόπουλος, βιβλίο ια΄, τόμος α΄

  «Έλλην ων τηι φωνήι, ουκ αν ποτέ φαίην Έλλην είναι (αν και μιλάω ελληνικά, ποτέ δεν θα έλεγα ότι είμαι Έλληνας), δια το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες, αλλ' από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης. (γιατί δεν σκέφτομαι όπως κάποτε σκεφτόντουσαν οι Έλληνες, αλλά από την δικιά μου δοξασία- Δόγμα- φρόνηση θέλω να με ονομάζουν). Και ει τις έροιτό με τις ειμι, (κι αν κάποιος με ρωτούσε τι είμαι), αποκρινούμαι χριστιανός είναι», Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος, (15ος Αιώνας).

  ```````````````````````````````````
  Πώς «εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες», άραγες;
  «Rabbi Louis Finkelstein confirms what the eminent Rabbi Adolph Moses states in his great classic "Yahvism, and Other Discourses", in collaboration with the celebrated Rabbi H.G. Enlow, published in 1903 by the Louisville Section of the Council of Jewish Women, in which Rabbi Adolph Moses, on page 1, states:
  “Among the innumerable misfortunes which have befallen...the most fatal in its consequences is the name Judaism... It was Flavius Josephus, writing for the instruction of Greeks and Romans, who coined the term Judaism, in order to pit it against
  H e l l e n i s m... by Hellenism was understood the civilization, comprising l a n g u a g e, p o e t r y, r e l i g i o n, a r t, s c i e n c e, m a n n e r s, c u s t o m s, i n s t i t u t i o n s, which...had spread from Greece, its original home, over
  v a s t regions of Europe, Asia and Africa”», “The truth about Khazars”, Benjamin H. Freedman

  ``````````````````````````````````
  «Αδελφοί μου, έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δ ε ν είσθε Έ λ λ η ν ε ς, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ' είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί», Κοσμά Αιτώλου (+1779): Διδαχαί, Βίοι, Ακολουθίαι, έκδ. Αρχιμανδρίτου Α. Ν. Καντιώτου, 1959

  Ο Κ ο σ μ ά ς ο Α ι τ ω λ ό ς,
  τον οποίο αποφασίσαμε να αποκαλούμε ε θ ν α π ό σ τ ο λ ο, πιστός στην διδασκαλία του Χριστού, έλεγε:
  “Ένα πράγμα σας συμβουλεύω Χριστιανοί μου: Αν θέλετε να μαζώξετε όλοι σας τα άρματα, να τα δώσετε εις τους ζαπιτάδες (μπάτσους) και να τους ειπήτε:
  «Δεν είναι ειδικά μας.
  Εμάς ο Χριστός μας τον σταυρό μάς εχάρισεν να έχωμεν για άρματα»”»
  πατήρ Φιλόθεος Φάρος, «Η Εκκλησία ως σκάνδαλο και ως σωτηρία», εκδ. Αρμός, 2003, σελ. 58. («Και γαμώ» τους …εθναπόστολους, έτσι; Είναι ο τύπος που έλεγε, ότι «ο Θεός έδωσε στον Ρωμηό τον Τούρκο, για να τον φυλάει σαν σκύλος, από τους Φράγκους»!)

  Έξι μήνες μετά τον στραγγαλισμό του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά Συντρόφων του στο Βελιγράδι (Iούνιος 1798), ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε΄ σε επιστολή του (1 Δεκεμβρίου 1798) προς τον μητροπολίτη της Σμύρνης Άνθιμο, καταδικάζει το Σύνταγμα του Ρήγα "ότι πλήρες υπάρχει σαθρότητος εκ των θολερών αυτού εννοιών, τοίς δόγμασι της ορθοδόξου ημών πίστεως, εναντιούμενον".
  Aργότερα εξέδωσε την περίφημη “Πατρική διδασκαλία” με την οποία τασσόταν ενάντια σε κάθε ιδέα ε θ ν ι κ ή ς εξέγερσης, ενάντια στις δημοκρατικές αρχές της γαλλικής επανάστασης και καθησύχαζε το λαό λέγοντας ότι οι Τούρκοι ήταν… θεόσταλτοι.

  «Tο συμπέρασμά μας λοιπόν είναι πως για το τραγικό τέλος του Pήγα και των συντρόφων του ευθύνονται πρώτ' απ' όλους ο τότε οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο E' και οι Φαναριώτες της Πόλης. Tα φεουδαρχικά στοιχεία και ο αντιδραστικός κλήρος εκδικηθήκανε το Pήγα. Στο πρόσωπό του έβλεπαν όχι μόνο τον ηγέτη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Bαλκανικής μα και τον φλογερό προπαγανδιστή των ιδεών και αρχών της Γαλλικής Eπανάστασης» , Γ. Kορδάτος τόμ. 9ος.

  Αλή Πασάς Τεπελενλής: «Εσείς οι Ρωμιοί, μπρε, κάτι μεγάλο έχετε στο νου σας. Δεν βαφτίζετε πια τα παιδιά σας Γιάννη, Πέτρο, Κώστα, παρά Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Αριστείδη. Σίγουρα κάτι μαγειρεύετε», Δημήτρης Φωτιάδης, «Η Επανάσταση του 21», τόμος πρώτος, σελίδα 182, εκδόσεις «Μέλισσα», Αθήνα 1971.

  «O Πατριάρχης κάλεσε σε κοινή σύσκεψη στο Πατριαρχείο τους Φαναριώτες δραγουμάνους της Πύλης και του στόλου, τους παρεπιδημούντες πατριάρχες και αρχιερείς, την Iερά Σύνοδο καθώς και τους Έλληνες μεγαλέμπορους, μεγαλοβιοτέχνες και προϊστάμενους των συντεχνιών για να πάρουν αποφάσεις... O πατριάρχης με τους άλλους δεσποτάδες πήραν την απόφαση να α φ ο ρ ί σ ο υ ν τον Yψηλάντη και το M. Σούτσο... Φυσικά στάλθηκαν οι α φ ο ρ ι σ μ ο ί με ανώτερους κληρικούς στην Mολδοβλαχία για να μάθει ο πληθυσμός πως οι επαναστάτες είναι αφορεσμένοι», Γ. Kορδάτος

  ==================================================================================================
  «ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ,
  ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Β΄ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ,

  Αριθμ. ΝΒ΄ και τελειταίος
  των πρακτικών της
  Εθνικής Συνελεύσεως.

  Τρίτον ήδη χρόνον διαρκεί ο υπέρ ανεξαρτησίας εθνικός των Ελλήνων πόλεμος και ο τύραννος, ούτε κατά γην ούτε κατά θάλασσαν ηυδοκίμησεν. Eνώ δε οι τυραννοκτόνοι χείρες των Ελλήνων έπεμψαν μυριάδας τούρκων εις Άδου και φρούρια απέκτησαν και την επικράτειαν εξισφάλησαν,

  ο δε κρότος των ημετέρων όπλων, αντηχήσας, διετάραξε το ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ..."!!!

  (: 400 χρόνια είχαν περάσει και, ακόμα, το μυαλό τους καρφωμένο στο απεχθές Βυζάντιον ήταν !!!)…», «Τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγενεσίας», τομ. 3, σελ, 142- 3.
  ==================================================================================================

  «Αλλ’ έχω να διαμαρτυρηθώ κατά της αντιλήψεως ότι ο Ε λ λ η ν ι σ μ ό ς ταυτίζεται προς την έννοιαν της Ορθοδοξίας• ο Ελληνισμός προϋπήρξεν αιώνας όλους πριν ή εμφανισθή ο Χριστός κομίζων το Ευαγγέλιον της σωτηρίας. Η έννοια λοιπόν του Ελληνισμού δεν δύναται π ο τ έ να ταυτισθή με την έννοιαν της Ο ρ θ ο δ ο ξ ί α ς ..
  Είπον ότι ο Ελληνισμός υπήρξεν αιώνας όλους προ του Xριστιανισμού και προσθέτω ακόμη ότι η λαμπρότερα περίοδος του ελληνικού πολιτισμού είναι ατυχώς η α ρ χ α ι ο τ έ ρ α. Ο Eλληνισμός, ο καταυγάζων δι’ ανεσπέρου φωτός και ημάς τους ν ά ν ο υ ς απογόνους, δεν είναι ο πρόσφατος, δ ε ν ε ί ν α ι ο X ρ ι σ τ ι α ν ι κ ό ς E λ λ η ν ι σ μ ό ς, αλλ’ είναι ο Eλληνισμός των ε θ ν ι κ ώ ν χ ρ ό ν ω ν .. Λοιπόν, η έννοια του Ελληνισμού δεν δύναται π ο τ έ να ταυτισθή προς την έννοια της Ορθοδοξίας .."
  Και ένα μήνα αργότερα υπογράμμισε: «Αφ’ ετέρου, κύριοι, είμαι βέβαιος ότι η ανάπτυξις του πολιτισμού, η επερχομένη οσημέραι συνείδησις όλων των πολιτισμένων λαών, ότι τα πράγματα του κόσμου αυτού πρέπει να ρυθμίζωνται ασχέτως όλως διόλου προς τας πεποιθήσεις τας θρησκευτικάς, τας οποίας έχει έκαστος εκ των πολιτών, και η καθ’ ημέραν μείζων σπουδαιότης των κοινωνικών ζητημάτων, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρον τον πεπολιτισμένον κόσμον, θα φέρη ταχέως μετά δεκαετηρίδας τινάς, έστω εν ανάγκη και μετά εκατονταετηρίδα, (: σήμερα!) εις το σημείον, ώστε και παρ’ ημίν να νοηθή, ότι ο
  ε θ ν ι σ μ ό ς δεν δύναται να συγχισθή παντάπασι προς την θρησκείαν» (25.11.1906), τα Εστενογραφημένα Πρακτικά της Β΄ Συντακτικής των Κρητών Συνελεύσεως. Επίσημος Εφημερίς της Κρητικής Πολιτείας, τεύχος τέταρτον, Εν Χανίοις 1906, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
  Πηγή: http://mvasilakis.blogspot.com/2006/07/666.html

  * Ιστορία = γνώση: η λέξη προέρχεται από το ασθενές θέμα "ισ-", τού α, β΄ και γ΄ πληθυντικού του ρήματος "οίδα" = γνωρίζω.

 9. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 25/03/2008 06:07:58

  http://www.ardin.gr/page/article.php?id=ARDIN_I_23-S_1-A_17

 10. Nick avatar
  Nick 25/03/2008 10:23:13

  Δείτε και για τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' που ενώ στην αρχή ήταν υπέρ της Επαναστάσεως (άλλωστε, ήξερε και για τη Φιλική Εταιρεία), μετά την αφόρησε, αλλά στο τέλος τον σκότωσε ο Σουλτάνος.

  http://arhaioplixia.org/arhaioplixia13.html#64

 11. Μαντζουράνης avatar
  Μαντζουράνης 25/03/2008 11:29:24

  α ρε εθνικάρα, ναχαν όλοι τη δική σου τρελάρα...

  εκεί καταλήγουν αρκετά μυαλά των blogοεθνικογράφων!

 12. X avatar
  X 25/03/2008 12:14:34

  θὰ σᾶς συνεβούλευα νὰ τηρεῖτε τὴν γραφὴ τῶν αὐθεντικῶν κειμένων, ὅταν ἀναφέρεστε σὲ αὐτά, ἤτοι : "Ἡμεῖς τὸ ἑλληνικὸν ἔθνος ..."

 13. Χρήστος avatar
  Χρήστος 25/03/2008 12:46:52

  Μια νέα εξωτερική πολιτική, με δυναμικό περιεχόμενο που να αντλεί θετικά από όλες τις διεθνείς εξελίξεις και να επιβεβαιώνει την προοπτική - και όχι απλώς τη θέση- της χώρας είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς ένα εσωτερικό μέτωπο που να συνδυάζει τον σε βάθος σχεδιασμό με την αναβαθμισμένη κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.
  Σε μια χώρα που διαλύεται συστηματικά ο κοινωνικός ιστός της, υποθηκεύεται δεκαετίες τώρα το μέλλον της, εξοβελίζονται καθημερινά οι δυνατότητές της από πολιτικούς υπηρέτες μεγάλων ή μικρότερων δυνάμεων και αναζητούνται κάθε φορά επικοινωνιακοί φίλοι η εξωτερική πολιτική είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα αυτών που επιχειρούν να την ασκήσουν.

 14. Le canard avatar
  Le canard 25/03/2008 14:23:21

  Προς Ματζουράνη. Είσαι ο φίλος Γιάννης Ματζουράνης; Εχει σημασία να ξέρουμε ότι ο Γιάννης, επανήλθε, και διαβάζει Αντί.

 15. Μαντζουράνης avatar
  Μαντζουράνης 25/03/2008 15:15:26

  ζει αυτός;

  συγνώμη να μην τον γλωσσοφάω,

  ξαναμανα ματασυγνώμη,

  αλλά νομίζω πως είμαστε στον 210 αιώνα,
  και οι νόμοι της φύσης έδρααν στο αναμεταξύ...

  ξαναμανα ματασυγνώμη,

  αν ζει, νομίζω πω τον συμφέρει να διαβάζει σεπρέσσο (με τα ωραία εξώφυλλα μεσώφυλλα κι οπισθόφυλλα), παρά ΤΝΤΙ

  Με το συμπάθειο και χωρίς κακία και πρόθεση

 16. Μαντζουράνης avatar
  Μαντζουράνης 25/03/2008 15:21:13

  Η Αρκαδία οικίστηκε από νωρίς (6ο αιώνα μχ) με σλαβικά φύλα, σε τέτοιο βαθμό που ο Πάνας και η Αρκαδία μετανάστευσαν σε άλλα μέρη, σε άλλα δάση.

  Αυό φαίνεται ιδιαίτερα στο επώνυμα
  πέρα από τα τούρκικα που έχουν μέσα τους το -ουρούκ- αλλλα στα σημερινά αρκαδίτικα που έχουν μέσα τους το γκ , ιδιαίτερα σαν αρχικό γράμμα , γκίνος, γκιάτας, γκόντας, γκόρλας, γκάμας, το ντζ-

  ντζούφρας ιδιαίτρα στμέση, πχ. Λυκουρέντζου
  κλπ

 17. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 25/03/2008 15:51:00

  Μαντζουρανη μην τους λες τετοια. Ακου σλαβοι στην αρκαδία τον 6ο αιωνα!!! στην αρκαδια!!!! θα ανακαλυψουν κανενα ομαδικό ταφο αρκαδων "σφαγιασθεντων υπο των σλαβων" στη Δημητσανα, διπλα στους μπαρουτομυλους!!!

 18. "e-πολίτης" avatar
  "e-πολίτης" 25/03/2008 20:36:26

  Ο "Εθνικάρας" είναι καλά και παρακολουθεί κι αγώνες της αγαπημένης του ομάδας.

 19. Factorx avatar
  Factorx 26/03/2008 00:30:24

  Πολύ χαιρόμαστε που αναδημοσιεύεται στα ιστολόγια το ιστορικό αυτό έγγραφο. Θα είμαστε όμως πιο χαρούμενοι όχι αν έβαζαν την υπογραφή μας (αυτό δεν μας νοιάζει και τόσο), αλλά αν δεν έβαζαν ότι προέρχεται από άλλο μπλογκ. Προς Θεού.

 20. fantomas avatar
  fantomas 26/03/2008 14:33:30

  ΠΑΛΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΚΤΟΡΑ.
  ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.