23/05/2009 23:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Μέσο δεν καθορίζει πλέον τον άνθρωπο

Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει ως βασική προϋπόθεση ύπαρξής του την εξέλιξη .Η πρόοδος της ανθρώπινης σκέψης και δημιουργικότητας είναι ασταμάτητη

Βρισκόμαστε εδώ και μερικές δεκαετίες σε μια εκπληκτική στιγμή εκρηκτικής και σύνθετης αξιοποίησης των ικανοτήτων του είδους μας .

Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για τα άλματα που συντελούνται στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας .

Η εξέλιξη του τυπωμένου λόγου σε ηλεκτρονικό δεν είναι μια ευθύγραμμα αναμενόμενη εξέλιξη του Μέσου, δηλαδή του χαρτιού ,τυπογραφία, ψηφιοποίηση κοκ.

Το Μέσο δεν καθορίζει πλέον τον άνθρωπο. Ο Άνθρωπος καθορίζει το Μέσο για να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες.

Ζούμε την κοσμοϊστορική - επιτέλους - εφαρμογή της σχετικότητας του χρόνου στην επικοινωνία: αξιοποίηση του μέγιστου των εξαιρετικών ικανοτήτων του ανθρώπινοι εγκεφάλου, σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.  

Οι μόνοι που κινδυνεύουν από αυτή την εξέλιξη είναι οι βερμπαλιστές και οι οκνηροί.

(«ο αυτοκράτωρ»,σχέδιο με μελάνι)

http://lex-eikon.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/05/2009 00:16:13

  Οι μόνοι που κινδυνεύουν από αυτή την εξέλιξη είναι οι βερμπαλιστές και οι οκνηροί.

  Και οι Βαρώνοι των ΜΜΕ (βλ εργολάβοι και κομματικά λαμόγια)

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/05/2009 00:27:37

  ακόμα είμαστε στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξης, σύμφωνα με το σκίτσο, αν το ερμηνεύω σωστά

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/05/2009 00:46:30

  από τον i-reporter:

  το 2006, η μηχανή αναζήτησης Google είχε δεχθεί 2,6 δισεκατομμύρια ερωτήσεις χρηστών, ενώ σήμερα δέχεται 31 δισεκατομμύρια τον μήνα (πόσο ουσιαστικό είναι άραγε το περιεχόμενό τους;).
  Mέσα σε μία εβδομάδα, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούσε να συσσωρεύσει ο άνθρωπος του δέκατου αιώνα σε ολόκληρη τη ζωή του.
  Μάλιστα, μόνο φέτος, παρήχθησαν 40x10^19 bytes πληροφοριών (40x10 στη δέκατη ένατη δύναμη), δηλαδή περισσότερες από όσες παρήχθησαν συνολικά τα τελευταία 5.000 χρόνια. Σημαίνει άραγε αυτό πως ο όγκος των πληροφοριών μάς κάνει πιο μορφωμένους; ... Σίγουρα, η αύξηση της ποσότητας είναι πολύ χρήσιμη, αλλά η γνώση δεν μπορεί να περιοριστεί στις πληροφορίες. Δεν θα έφταναν ούτε ένα τρισεκατομμύριο terabytes για να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε την κβαντική μηχανική με τη θεωρία της σχετικότητας ή για να αποδείξουμε πως η θεωρία των χορδών είναι σωστή. Θα ήταν ευχής έργον, λοιπόν, να διαχειριζόμαστε σωστά την ορμητική ροή των πληροφοριών, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ τα μεγάλα προβλήματα της γνώσης που βρίσκονται ακόμη ανοιχτά μπροστά μας.
  Ρούσσος Βρανάς

 4. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 24/05/2009 12:23:46

  H μόνη διαφορά, αλλά η σημαντικότερη είναι η σχέση του μέσου με το χρόνο.
  Τα παραδοσιακά μέσα, μεταφέρουν γνώσεις και γεγονότα του χθες με αναλύσεις και προγνωστικά, αντίθετα το διαδίκτυο είναι η κινηματογράφηση του παρόντος.
  Ένα βιβλίο έχει το απόσταγμα ερευνών, αναλύσεων ή βιωμάτων του παρελθόντος και αναμένει την κριτική ΜΜΕ ή συνεδρίων, μια εφημερίδα γράφει τι έγινε και τι ο ένας συντάκτης προσδοκά να συμβεί ή ακόμα καθοδηγεί επειδή επιθυμεί να συμβεί.
  Η άμεση αλληλεπίδραση, η αμοντάριστη ταινία, χωρίς σενάριο που είναι το νέο μέσο, ενοχλεί τους παραδοσιακούς δεινόσαυρους, απλά και μόνο γιατί χάνουν τον έλεγχο και το χρήμα, δηλαδή την καρέκλα της δύναμης.
  Είτε είναι ΜΜΕ, Τύπος, μουσική βιομηχανία, κινηματογράφος, βιβλία, το διαδίκτυο σκοτώνει τη δύναμή τους: τον μεσάζοντα.
  Εκεί είναι ο πανικός, ότι ο Χ επικοινωνεί με το κοινό άμεσα και η αντίδραση "ανεβαίνει" άμεσα και είναι ορατή.
  Δεν είναι το πέταγμα της εφημερίδας, το σχόλιο στην παρέα, η απόρριψη της ταινίας, σε παραλληλισμό είναι η σύγκριση:
  της φωτιάς στο τζάκι
  με την φωτιά στην σαβάνα
  Το τζάκι και τα κούτσουρα ελεγχόταν
  Το πληκτρολόγιο, ακόμα και αν γράφω ως κούτσουρο, έχει την ευελιξία της αμεσότητας και την απουσία του ολοκληρωτικού ελέγχου
  Αυτός είναι ο εφιάλτης τους, όχι η απώλεια των €, έχουν "σεντουκιάσει" πολλά, η απώλεια της δύναμης ενοχλεί.
  Οπως η Εκκλησία κάποτε έχασε το μονοπώλιο του κηρύγματος με την πρώτη ανατύπωση, έτσι και αυτοί τρέμουν με την απώλεια του ελέγχου της παραγωγής, των καναλιών διακίνησης και της δημοσιοποίησης.
  Όσο για την άποψη που παραθέτει πιο πάνω ο κύριος Ρ Βρανάς, το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν είναι η σωστή διαχείριση της ορμητικής ροής των πληροφοριών (αυτό είναι η παραδοσιακή κάστα των Βαρώνων ΜΜΕ κλπ), αλλά η διαχείριση των λύσεων.
  Αν η παράδοση θέλει έλεγχο στις απαντήσεις των ερωτημάτων, έχει χάσει το αύριο είναι εδώ και ας τους τρομάζει..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.