#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2011 08:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κόμμα του Πολέμουτου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*

Η εξωτερική μας πολιτική εδώ και χρόνια είναι σουρρεαλιστική. Βασίζεται σε νεφελώματα τα οποία έχουν ως προϋποθέσεις άλλα νεφελώματα, όπως την παγκόσμια αδερφοσύνη και το ότι συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο και την Δανία. Η παγκόσμια αδερφοσύνη, δυστυχώς δεν υπάρχει και χλωμό το βλέπω να ‘ρθει. Συνορεύουμε δε με την Τουρκία, η οποία, παρά τις εμβριθείς αναλύσεις του «Βήματος» ή της «Καθημερινής», δεν είναι ένα μεγάλο Βέλγιο, που έκανε περιτομή.

Όταν βλέπετε σε αναλύσεις εξωτερικής πολιτικής ηθικοπλαστικούς και συναισθηματικούς όρους, να είσαστε καχύποπτοι. Όταν ακούτε ότι η Τουρκία αίφνης μας αγάπησε, και θέλει το καλό μας, διπλοκλειδώστε και κοιτάξτε καλά από τις γρίλιες τι θα ‘ρθει.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε την συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ελλάδας στο πεδίο του ρεαλισμού. Και πρώτ’ απ’ όλα, πριν διαβάσουμε Ιστορία, να δούμε το χάρτη.

Ας απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα αν υπάρχει τουρκική απειλή.

Τα υλικά γεφυροποιϊας που πήρε πρόσφατα η Τουρκία και της είναι χρήσιμα στον Έβρο, τι τα θέλει;

Τι σκοπούς έχει η συνεχής και παράνομη αποσχιστική δράση του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή;

Για ποιον λόγο εξακολουθεί να ισχύει η πιο επίσημη απειλή κράτους προς κράτος, το casus belli;

Για ποιον λόγο η Τουρκίας δημιουργεί στρατιά μεταγωγικών ελικοπτέρων που της επιτρέπει την σε λίγα λεπτά μεταφορά μεγάλων σχηματισμών σε ελληνικά νησιά;

Για ποιον λόγο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, στην Ερυθρά του Βίβλο, , επιβεβαίωσε πρόσφατα, ως πάγιο στόχο, την παρεμπόδιση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα; Βάσει της Βίβλου αυτής, που καμμία απόφαση άλλου κρατικού οργάνου δεν μπορεί ν’ αλλάξει, συντάσσονται όλα τα σχέδια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εναντίον μας.

Για ποιον λόγο η τουρκινή Π.Αεροπρία εξακολουθεί κλιμακούμενα να παραβιάζει τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και να κάνει ακόμη κι υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από νησιά μας; Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό των Τούρκων σε λίγο θα κάνει περατζάδες ακόμη και μπρος στον «Δουράμπεη»;

Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Γιατί δεν συνεργάστηκε ποτέ για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του ’74, το Κυλώνειο Άγος της κολοβής δημοκρατίας μας; Τους έστειλε η Πατρίδα στη μάχη κι ύστερα τους έγραψε το γκουβέρνο εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Γονείς κι αδέρφια γέρασαν και πέθαναν με τον καημό των παληκαριών τους, κι όλοι αυτοί οι ιεροφάντες του ενδοτισμού, δεν κατάφεραν τ’ αδέρφια μας, οι Τούρκοι, σε ένδειξη στοιχειώδους ανθρωπισμού, να πουν σ’ έστω μια μάνα «να, εδώ, κυρά, είναι θαμμένος ο γιος σου, παρ΄τον να τον θάψεις, να ’χεις κάπου να κλάψεις». Ούτε αυτό. Μόνο το DNA, ξεκαθάρισε τις τύχες κάποιων αλλά έρευνα στην ίδια την Τουρκία δεν έγινε ποτέ, δεν το επέτρεψε κι ας ξέρουμε, ας υπάρχουν στοιχεία, πως πολλοί μεταφέρθηκαν π.χ. στα Άδανα.

Γιατί ο Νταβούτογλου γράφει όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα κι αρκούντως επεκτατικά στην Βίβλο του Νεοοθωμανισμού που συνέγραψε; Είναι στρατηγικά παίγνια ή η πολιτική που σταδιακά ήδη υλοποιεί ο Ερντογάν;

Γιατί η Άγκυρα μισθώνει ναύσταθμο στην Αυλώνα, γιατί συνάπτει στρατιωτικές συμφωνίες με τους πάντες γύρω μας;

Αν όλα αυτά καταδεικνύουν ότι απειλή δεν υπάρχει, ότι οι Τούρκοι είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας, πάω πάσο. Ας διαλύσουμε το Στρατό μας, ας γίνουμε Κόστα Ρίκα, μαλτέζοι των Βαλκανίων.

Αν όμως όλα αυτά δείχνουν ότι ο γείτονας έχει κακό στο νου του κι απεργάζεται σχέδια σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας και του Λαού μας, τότε, πρέπει να κάνουμε άλλα πράγματα.

Όλοι οι ηγέτες της Ελλάδας στο παρελθόν, δημοκρατικοί, ολοκληρωτικοί, δεξιοί ή κεντρώοι, για κάποιους λόγους προσπαθούσαν πάντοτε να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, φυλούσαν τα σύνορα, κι αναζητούσαν συμμαχίες.

Οι Τούρκοι, δεν την κρύβουν την απειλή. Την περιγράφουν, την αναλύουν, την φωνάζουν με τις καθημερινές πράξεις τους.

Θα κλείσουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας, θα προσποιηθούμε ότι δεν τρέχει κάστανο, ότι η πραγματικότητα δεν υπάρχει;

Ποιός από εσάς θέλει να ακυρώσουμε τα αποτελέσματα της Ελληνικής Επανάστασης; Ας το πει. Όχι περισπούδαστες αναλύσεις του δίφραγκου. Ας το πει, όποιος θέλει, στα ίσια όμως, με βάση την αληθινή Τουρκία κι όχι αυτό που μας «πουλάνε» οι σκυφτοί αναλυτές του τύπου «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» κι ολοκληρωτικός φασιστοειδής ενδοτισμός καθ’ εκάστην. Όχι με περίχυμα αγάπες, προοδευτιλίκια και «αντιεθνικισμό». Γιατί ξέρετε η μόδα αυτή είναι τώρα, τα σομόν και ο νεοραγιαδισμός, που είναι η προϋπόθεση του νεοοθωμανισμού.

Είναι άλλη μια σουρεαλιστική ατραξιόν του δημοσίου βίου. Παλιά, άμα αβάνταρες τα συμφέροντα ξένης ιμπεριαλιστικής δύναμης, αν κήρυττες την υποταγή και τον ενδοτισμό, θα σε θεωρούσαν εξωνημένο, ακροδεξιό, αντιδραστικό τομάρι. Σήμερα αυτοθεωρείσαι «αντιεθνικιστής», της βαριάς προόδου κι αρθρογραφείς με διευθυντή ομογάλακτο, που π.χ. κάνει τον μεσάζοντα στην ανακύκλωση,  και μαζί συκοφαντείτε κάθε ρεαλιστική πατριωτική φωνή. Σήμερα οι γερμανοτσολιάδες θα θεωρούνταν «προοδευτικοί ρεαλιστές». Το υστερικό παραμύθι είναι «μα τι θέλετε, θέλετε πόλεμο;». Γιατί τα καλόπαιδα αυτά βάζουν το ψευτοδίλημμα, επώδυνος συμβιβασμός ή πόλεμος. Η αποτροπή δεν «παίζει», γιατί δεν βολεύει. Άλλωστε, οι οδηγίες στο manual που έχουν, άλλα λένε, γκέγκε;

Αν θέλουμε να φυλάξουμε το σπίτι μας, την οικογένεια μας, την τιμή μας και την Ελευθερία μας, πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να ξεμπερδεύουμε με τον σουρεαλιστικό φασισμό της «πολιτικής ορθότητας», που τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη δίπλα στην Φλάνδρα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα πεδία του πλατωνικού έρωτος.

Το Κόμμα του Πολέμου είναι όλοι αυτοί που εκπέμπουν το μήνυμα της αδυναμίας. Γιατί αν εκπέμπεις αδυναμία, ο αντίπαλος γίνεται πιο επιθετικός, μυρίζει τον φόβο σου κι είναι πιο πιθανό να μπει στον πειρασμό να σου ριχτεί. Δείτε την φύση, διαβάστε Ιστορία. Όχι τα Μίκυ Μάους της γνωστής κυρίας, αληθινή Ιστορία.

Όποιος έχει διαβάσει τον μεγάλο Θουκυδίδη και τον σπουδαίο Κονδύλη και δεν διαμορφώνει άποψη από τις μπακάλικες επιφυλλίδες των συγκροτημάτων, ξέρει ότι η λύση είναι μία και πολύ παλαιάς αλλά αποτελεσματικής κοπής: αποτροπή.

Αυτό σημαίνει πρώτ’ απ’ όλα να μην εκπέμπεις δουλοφροσύνη κι αδυναμία. Να έχεις ισχύ, πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και να εκπέμπεις το μήνυμα ότι θα την χρησιμοποιήσεις, αν χρειαστεί.

Στην σουρεαλιστική Ελλάδα της φασιστοειδούς «προόδου» και του «αντιεθνικιστικού» χατζηαβατισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίζουμε συνεχώς ότι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της Ελευθερίας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, είναι συνταγματική επιταγή και πατριωτικό καθήκον. Τόσο απλά.

Κι όλα αυτά βέβαια απαιτούν τρία πράγματα: Ηγεσία, Ηγεσία, Ηγεσία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pakra avatar
  pakra 13/01/2011 08:58:29

  μεγαλο εργαλιο ο φοβος Φαηλο........το τραγουδι το παιξαν και με το αναν ΚΑΙ ηταν οι ιδιοι και οι ιδιοι.

 2. STATHIS avatar
  STATHIS 13/01/2011 08:59:29

  Δυστυχώς , όταν η μόνη μνήμη ΠΕΡΙ του όρκου περιορίζεται (τεχνιόντως) στο "ΝΑ ΕΚΤΕΛΩ ΠΡΟΘΗΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ ,ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΩΝ " ξεχνόντας τα λοιπά χορία του ΤΟΤΕ ..... προχωρά ευκολότατα ΚΑΙ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ .... ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ" .!!!!
  (Περί ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ..... ας μη μιλήσουμε καλύτερα ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΕΣ το τι ισχύει).  *Μιά άποψη.-

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 13/01/2011 09:11:56

  Καλημέρα κ. Κρανιδιώτη, σαν να το έγραψα εγώ, μόνο καλύτερα. Το λέμε χρόνια τώρα ότι η ξενοχρηματοδοτούμενη ελιτ μας που διαμορφώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια θεωρεί την Ελλάδα χώρο δράσης μόνο. Κοιτούν τον καθρέπτη και βλεπουν τον Χατζηαβάτη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουν περάσει την εθνική τους μειονεξία και σε μεγάλο τμήμα του λαού, ιδιαίτερα στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο πεδίο μειονεξίας εντάσεται και η υπερτίμηση των Αγγλικών τώρα, των ξένων προϊόντων, των ξένων ιδεών, παντός ξένου για να μην πολυλογώ. Το ίδιο σύνδρομο. Απλά τώρα, το διαχέουν Μιθριδατικώ το τρόπω και στην εκπαίδευσή μας. Διότι η παγκόσμια διακυβέρνηση απαιτεί άβουλους καταναλωτές και πειθήνια ανθρωπάκια με σκυμμενο το κεφάλι, σαν και του λόγου τους.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Νίκος 13/01/2011 16:12:58

   Νίκο σε καταλαβαίνω απόλυτα. πριν από τρία χρόνια και που ξεκίνησε το αντινέα ήμασταν ελάχιστοι οι τόσο "ακραίοι" με τα τότε δεδομένα... θυμάμαι την πίκρα με την οποία αντιδρούσες στον κυνικοχλευασμό των προοδευτικάριων, γνωστός καλά και σε μένα μιας και από το 03 που τους πρωτογνώρισα και τους έζησα κι εγώ στο πετσί μου διαδικτυακά και μέχρι πρότινος ήτανε πολλοί και κραταιοί και ξεσαλώνανε στο ελληνικό διαδίκτυο.... να, όμως που ήρθε ο καιρός και λουφάξανε...! απίστευτο έτσι;!

   σε καταλαβαίνω απόλυτα σου λέω! που βλέπουμε αυτά που ψυθιρίζαμε και ψάχναμε πολίτικαλ κορέκτ εκφράσεις για να τα προστατέψουμε όσο μπορούμε από τους χαμερπείς, τους απάτριδες, τους ελληνόφωνες που μας πουλούσαν μούρη και μαγκιά, να μη μιαίνονται μιας και μιλάγαν για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, Αυτά τώρα να έχουν την πρωτοκαθεδρία!

 4. Michal V. avatar
  Michal V. 13/01/2011 09:15:37

  Μπράβο κ. Κρανιδιώτη. Πέστα έξω από τα δόντια, και "ακουέτω ταύτα και βασιελεύς", κατά τον Ιωάννη το Θεολόγο, αλλά όχι όμως .... εξωνημένος βασιλεύς.
  Δεν έχω τη δεινότητα του δικού σου λόγου και δεν είμαι σε ΄θέση να κάνω αναλύσεις. Αλλά " si vis pacem para belun ".-

 5. Έρεβος avatar
  Έρεβος 13/01/2011 09:18:52

  Εξαιρετικό!

  Ένα άλλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι και το περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων χαμηλού ηθικού και πνευματικού επιπέδου που βολεύτηκε από τις παλαιότερες ενδοτικές κυβερνήσεις σε θέσεις με απολαβές που δεν αξιζε. Αυτοί είναι που στηρίζουν και συντηρούν τον ενδοτικό παλαιοκομματισμό. Αυτοί και οι Τούρκοι στο Κολωνάκι να έχουν φτάσει "γιούς και θυγατέρες" πάλι θα ψηφίζουν γιατί ξέρουν ότι αλλιώς από τα "σαλόνια" θα γυρίσουν πάλι στην οικοδομή και το χωράφι...

 6. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 13/01/2011 09:33:14

  Φαήλο

  Το σύστημα είχε μάθει να αντιμετωπίζει συνήθως εμπορευόμενους τον Πατριωτισμό.
  Με την περίπτωσή σου τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
  Έτσι δικαιολογείται οι πανταχόθεν επιθέσεις εναντίον σου.
  Δεν μιλάς μόνο με κάθε σου κύτταρο, δεν αξιοποιείς μόνο κάθε σου εγκεφαλικό σου κύτταρο αλλά διαθέτεις το μοναδικό εξεγερτικό ύφος, που ξυπνάει συνειδήσεις και συγκλονίζει όσους διαθέτουν ακόμη υποδοχείς πατριωτικών συναισθημάτων.
  Να προσέχεις.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ ΣΟΝ ΠΕΝ 13/01/2011 16:17:22

   Σον Πεν, μεγάλο λόγο έγραψες και βαρύ, αντρίκιο. με δύο λέξεις μόνον.
   ...έκανα ακριβώς τις ίδιες σκέψεις...

 7. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 13/01/2011 09:36:17

  Ηγεσίες υπάρχουν διάφορες.
  Πουλημένες.
  Προδοτικές.
  Κομματικές.
  Δοτές.
  Εθνικές.
  Χρειαζόμαστε μιά Εθνική ηγεσία, ΟΧΙ με την στενή έννοια της δεξιάς η αριστεράς η μεσαίας αποχρώσεως αλλά μια ηγεσία που να είναι πολύ απλά Ελληνική, να άγει αλλά και να υπηρετεί τους Έλληνες χωρίς τσιριμόνιες και μπιχλιμπίδια που καλύπτουν άνομες (αντεθνικές) πράξεις. Αλλά απο που θα βγή αυτή η ηγεσία? Σε μιά χώρα εξαρτημένη που από την γέννηση της νεωτέρας Ελλάδος ήταν πάντα εξαρτημένη, ας μου πεί κάποιος μια ηγεσία που δεν ηταν στίς 4 πρώτες κατηγορίες και πολλές μάλιστα σε συνδιασμό αυτών...
  Και από γενιές ηρώων, και είχαμε πολλές τέτοιες, φτάσαμε σε γενιές ρουφιάνων... Και Έλληνες ηγέτες υπάρχουν! Και λαός που θέλει την ελευθερία υπάρχει! Πολλά θα χάσουμε, πιο πολλά θα κερδίσουμε. Άς ενωθούν να μας οδηγήσουν στην έξοδο. Ας μην ξεχνάμε οτι βρισκόμαστε υπό κατοχήν.
  Ουτοπία?... Μάλλον

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 13/01/2011 09:37:18

  Ελάτε τ'ωρα κ. Κρανιδιώτη, "λαθος" κάνετε. Υπάρχουν "εξηγήσεις" για τις πράξεις της Τουρκίας, απλά σας διέφυγαν διότι νομίζετε ότι ζούμε σε εχθρικό κόσμο: Δεν το ξέρετε ότι το έρμο το "Ευρωπαϊκο κεκτημένο" είναι ισχυρότερο και απο μια μεραρχία;

  Ιδού οι σωστές απαντήσεις σε ό,τι σας ταλανίζει άδικα:

  1) "Τι της είναι χρήσιμα της Τουρκιάς στον Έβρο τα υλικα γεφυροποιίας;" Μα για να γευροποιηθεί η φιλία με μας πιο στενα...
  2) "Τι σκοπούς έχει η συνεχής και παράνομη αποσχιστική δράση του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή;" Μα, για να ενισχύσει τα "ανθρπωπινα δικαιώματα" των μουσουλμάνων.
  3) "Για ποιον λόγο εξακολουθεί να ισχύει η πιο επίσημη απειλή κράτους προς κράτος, το casus belli". Μα, λάθος το αντιλαμβάνεσαι. Απλά χρειάζεται "ζωτικό χώρο" και τα ψάρια του Αιγαίου θα είναι πιο ασφαλή.
  4) "Για ποιον λόγο η Τουρκίας δημιουργεί στρατιά μεταγωγικών ελικοπτέρων που της επιτρέπει την σε λίγα λεπτά μεταφορά μεγάλων σχηματισμών σε ελληνικά νησιά;". Μα, είστε απίστευτος: Φυσικά για να μας βοηθά με μεταφορές απο νησί σε νησί όταν το χρειαζόμαστε.

  Δυστυχώς ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να σας φωτίσω περαιτέρω. Ελπίζω να σας βοήθησα να αντιληφθείτε ότι οι Τουρκοι είναι φίλοι μας, όπως οι Γερμανοί κάποτε...
  Καλή σας μέρα.

 9. th.pr avatar
  th.pr 13/01/2011 09:38:35

  Ευγε και συμπληρωνω:
  Θες ειρηνη; Ετοιμασου για πολεμο.

 10. S.R. avatar
  S.R. 13/01/2011 09:39:37

  Συγχαρητηρια για το αρθρο, κ. Κρανιδιωτη... Πρεπει να ξυπνησουμε τους παντες απο τον "προοδευτικο" και εθνικα ευνουχισμενο υπνο ,που τοσα χρονια πλασσαρεται ,απο ολους τους "δημοκρατικους" κονδυλοφορους, μηπως, λεω, προλαβουμε την διαφαινομενη ως σιγουρη, εθνικη μειωση....

 11. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 13/01/2011 09:52:56

  Καλημέρα σε όλους,είναι εξαιρετικό το άρθρο σας κε Κρανιδιώτη,
  Έχω όμως απορίες σχετικά με την Ανοικτη επιστολη του Τουρκου πρεσβη προς τον Γ. Παπανδρεου, που χθές αναρτήθηκε στο Veto 300,
  Σε μία παράγραφό της αναφέρει:
  "Ο Μακάριος σε ομιλία του στο ΣΑ του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου 1974 έκανε λόγο για κατάληψη και κατοχή της Κύπρου και ως «καταληψία» υπογράμμισε την Ελλάδα και όχι την Τουρκία.
  Οι εξελίξεις που βιώθηκαν στην Κύπρο από τις 15 Ιουλίου 1974 ήταν αποτέλεσμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Ελλάδας που πραγματοποίησε στο νησί. Η Τουρκία στηριζόμενη στις συμφωνίες του 1960 επενέβη στο νησί και παρεμπόδισε την Ένωση.
  Η Ελλάδα, η οποία πραγματοποίησε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, μετά από ένα χρόνο κρίθηκε κατάλληλη για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Τότε γιατί η Τουρκία η οποία παρεμπόδισε την Ένωση στην Κύπρο να μην γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ εξαιτίας του Κυπριακού;
  Οι ενέργειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό παρεμποδίστηκαν πάντοτε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό αποτελεί μια άλλη πραγματικότητα αναφορικά με την Κύπρο ."
  Επίσης, χθές σε επικοινωνία μου με άτομα που ζούν και εργάζονται στην Κύπρο, πληροφορήθηκα ότι τα ίδια ακριβώς υποστήριξε και ο κ Χριστόφιας στην τελευταία επίσκεψή του στις ΗΠΑ, οτι δηλ. το 1974 η Κύπρος δέχτηκε εισβολή από την Ελλάδα και όχι από την Τουρκία.
  Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω τι εννοούν με όλα αυτά;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Λιζα Αλεξίου 13/01/2011 10:49:37

   Περιμένεις πατριωτική πολιτική από το ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ; Ο Χριστόφιας κοντεύει να απαλείψει στην Κύπρο οποιαδήποτε αναφορά σε Ελλάδα και ελληνισμό. Αμφιβάλλω πολύ αν αισθάνεται Έλληνας. Άλλωστε, είναι γνωστό από παλιά ότι οι κομμουνιστές Κύπριοι δηλώνουν "Κύπριοι και όχι Έλληνες". Ο πατέρας μου αντιπαθούσε τους Κύπριους γιατί όσους είχε πλήρωμα στα καράβια ήταν αριστεροί και δήλωναν ότι δεν είναι Έλληνες.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΒΙΣ 13/01/2011 20:43:05

    ΒΙΣ
    Τις σημαίες τις Ελληνικές δεν τις βλέπεις στην Κύπρο με κάθε ευκαιρία?
    Απλώς όταν συναντήσουμε και ένα ακόμη Κύπριο με τέτοιες ιδέες μας ενοχλεί και γενικεύουμε.
    Ελλαδίτες δεν έχεις γνωρίσει που αντιδρούν σε ότι Εθνικό?

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 13/01/2011 20:49:47

     Όχι. Έχει απόλυτο δίκιο ο ΒΙΣ. Η Ελλάδα είναι (ημιεπισήμως...) υπό διωγμόν στην Κύπρο. Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι για το 1974 φταίει αποκλειστικά η Ελλάδα. Φταίει φυσικά και η Ελλάδα, αλλά όχι ΜΟΝΟΝ η Ελλάδα. Θα λέγαμε μάλιστα ότι δεν φταίει ΚΥΡΙΩΣ η Ελλάδα, αλλά περισσότερο η Κύπρος και συγκεκριμένα ο Μακάριος. Για να κρυφτεί αυτό το γεγονός και να αναδειχθεί ως "Εθνάρχης", τρισμέγιστος ηγέτης κλπ., το κυπριακό κατεστημένο (με προεξάρχουσα ιδεολογική αιχμή το ΑΚΕΛ) φόρτωσε όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για τη βγάλει καθαρή ο "Εθνάρχης".

     Ελληνικές σημαίες βλέπεις λοιπόν στο σύνδεσμο του ΑΠΟΕΛ, στα Μνημεία των πεσόντων και σε διάφορα σημεία που ορισμένοι που επιμένουν να δηλώνουν δημόσια Έλληνες τις αναρτούν μόνο και μόνο για σπάσιμο στους υπόλοιπους.

     Ο Κύπριος σήμερα στη διάσπαση ταυτότητας που τον έχει υποχρεώσει να βιώνει το κράτος του είναι μισός άνθρωπος. Βλέπεις ότι όλους τους διακατέχει, εκτός από ένα διαρκή πόνο, κι ένα διαρκές κόμπλεξ. Όλους; Λάθος. Όσοι παραμένουν εντελώς και πλήρως ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν πέσει λιγότερο ή περισσότερο στον πειρασμό της λεγόμενης νεοκυπριακής ιδεολογίας, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και μετά συγχωρήσεως για όσους μας διαβάζουν.

     • G.K avatar
      G.K @ Επώνυμος 14/01/2011 14:14:38

      Όταν φταίει ο Μακάριος, φταίνε οι Κύπριοι αλλά όταν φταίει ο Ιωαννίδης και η χούντα δεν φταίει η Ελλάδα?

      Ωραία λογική!!!

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Επώνυμος 15/01/2011 01:01:25

      Με λύπη μου βλέπω τέτοιες γενικεύσεις που είναι παντελώς εσφαλμένες. Έχω πάει στην Κύπρο, πόσες, 150 -200 φορές, έχω φίλους, τα παιδιά μου είναι κυπριωτάκια κατά το ήμισυ. Το πρώτο τραγούδι που έμαθε η μεγάλη μου ήταν ο Ύμνος της ΕΟΚΑ. Μιλάς, φίλε επώνυμε για τον λαό, κομμάτι του δικού μας λαού, αναπόσπαστο μέρος του Έθνους, που συμμετείχζε σε ΟΛΟΥΣ τους Εθνικούς αγώνες.
      Δεν θα σου πω για τις χιλιάδες Κυπρίων εθελοντών από τις κρητικές επαναστάσεις έως τους Βαλκανικούς, τον Α΄ Π.Π. και τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του λαού μας στην Μικρά Ασία.
      Διάβασε το "Διήγησις του βίου μου" του Σάββα Τσερκετζή , του πάμφτωχου κύπριου εθελοντή που ήρθε τρεις φορές εθελοντής από την ξενητειά και πολέμησε για την Ελλάδα.
      Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Σώζος έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι στις 6-12-1912 με το μάνλιχερ στο χέρι. Ήρθε εθελοντής και ζήτησε με επιστολή του ένα και μόνο "ρουσφέτι" από τον Ελ. Βενιζέλο: την τοποθέτηση του στην πρώτη γραμμή, όπου και τον βρήκε το καλώς τεθνηκέναι.
      Ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Β', ο προκάτοχος του μετέπειτα πρώτου Προέδρου της ΚΛύπρου, πολέμμησε επίσης στους Βαλκανικούς. Ράσο κι από πάνω οι τελαμώνες και το δίκωχο του πεζικάριου.
      Το 1931, στα Οκτωβριανά, με αίτημα την Ένωση οι διαδηλωτές πυρπολούν το Κυβερνείο και σκοτώνεται ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Ονούφριος Κληρίδης. Διαδηλώσεις ξεσπούν σε 589 χωριά, ορισμένα μικτά. Οι Άγγλοι σκοτώνουν 13 άτομα. Ανάμεσα τους και ο Χαράλαμπος Φιλής, μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κύπρου. Ακολουθούν 10 χρόνια άσγριας καταστολής κι απαγόρευσηςε των Ελληνικών Εθνικών Συμβόλων.
      Στον Β΄Π.Π. 45.000 ΄Ελληνες της Κύπρου στρατεύθηκαν στις Αγλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ, διότι οι Άγγλοι τους καλούσαν με το σύνθημα"Πολεμήστε για την Ελλάδα !".
      Πολλοί που βρίσκονταν στην Ελλάδα, πχ για σπουδές κατατάχθηκαν επίσης εθελοντικά. Έναν τέτοιο εθελοντή Κύπριο στον Αγγλικό Στρατό, τον Αντώνη, τσαγκάρη από τη Λεμεσό, με την οπισθοχώρηση τον έκρυβε μαζί με ομάδα Νεοζηλανδών ο παππούς μου στο Μαυρομμάτι Θηβών.

      Όταν το 1950 πριν τον αγώνα ήρθε η κυπριακή αντιπροσωπεία να παραδώσει τους τόμους με το ενωτικό σημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Ελλάδας αρνήθηκε.
      Την 1η Απριλίου 1955 ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας - Διγενής κηρύσσει τον αγώνα για την Ένωση.
      Δεκαοχτάχρονα παιδιά πήγαν στην αγχόνη ή έπεσαν στη μάχη. Πάνδημη η συμμετοχή και ποτάμι το αίμα. Πετράκς Γιάλλουρος, Χαράλαμπος Μούσκος, Ανδρέας Καραολής, Δημητρίου, Ιάκωβος Πατάτσος, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Στυλιανός Λένας κλπ. Στον αχυρώνα του Λιοπετριού και στο κρησφύγετο του Μαχαιρά ήταν οι άλλες Θερμοπύλες.
      Η ελληνική κυβέρνηση με τις πιέσεις της και οι φιλοδοξίες του Μακαρίου ο0δηγούν στην κολοβή ανεξαρτησία του 1960.
      Η Χούντα το 1967 εγκληματικά αποσύρει την Μεραρχία κι απογυμνώνει αμυντικά την Κύπρο, ενώ ο Μακάριος κάνει τα τριτοκοσμικά παιχνίδια του.
      Το πραξικόπημα ανοίγει την κερκόπορτα.
      Η ΕΛΔΥΚ, οι κυπριακές Μοίρες Καταδρομών, το Τάγμα Αλευρομάγειρου, ο Καλμπουρτζής, ο Κουρούπης, ο Τάσος Μάρκου, ο Κατούντας, άγωνίζονται και χιλιάδες κύπριοι υπό τις διαταγές του πέφτουν μαχόμενοπι μαζί με τους διοικητές τους.
      Η Ελλάδα απούσα "πανηγυρίζει" την επάνοδο στην Δημοκρατία και δεν ρίχνει ούτε ντουφεκιά. Ο καλός και γενναίος ΚΟυρούπης, ρε Επώνυμε, με 18χρονα κυπριωτάκια φαντάρους καθήλωσε τους μεχμετζίκ σε μια φλούδα γης ούτε 1000 μέτρα με λιανοντούφεκα, μέχρι που αποβίβασαν άρματα, Δυόμιση μέρες άντεξε και χάθηκε στη μάχη.
      Ότι κι αν έκανε ο Μακάριος οι Κϋπριοι αγνωίστηκαν, σκοτώθηκαν, πήγαν πρόσφυγες, ρήμαξαν. Μην αναπαράγουμε αντικυπριακή = ανθελληνική προπαγάνδα. Πολεμούσαν ΜΟΝΟΙ τους, μόνο με την ΕΛΔΥΚ, την Α' Μοίρα Καταδρομών του Παπαμελετίου και το "Λέσβος" στην Πάφο, αυτή ήταν η συνδρομή της Ελλάδας. Ούτε ντουφεκιά η "δημοκρατική" Ελλάδα, όπως έτρεμαμ οι Τούρκοι, ούτε ένα αεροπλάνο.
      Για χρόνια λοιπόν έμεινε πίκρα, δυσπιστία, που εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι. Όμως κάτω από αυτό κι απ΄λο την ευμάρεια, η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες.
      Δες το πατριωτικό κύμα του ΄΄ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν.
      Ξαναδές το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου.
      Μην γενικεύεις, αδερφέ.
      Φιλικά

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Λιζα Αλεξίου 13/01/2011 12:04:50

   Aυτη ειναι η τουρκικη προπαγανδα που εχει βαση αληθειας αλλα δεν τη λεει ολη.
   Οσα λεει ειναι αληθη αλλα υπαρχουν και αλλα :
   1) Η ενωση αποκλεισθηκε απο τον Αττιλα 1.Ο Αττιλας 2 ειχε σκοπο τη διχοτομηση και το ιδιο και η παραμονη των Τουρκων εκει.Αρα δεν αποκατεστησαν τη συνταγματικη ταξη αλλα μια αλλη δικη τους ταξη.
   2) Οταν η Ελλαδα μπηκε στην ΕΟΚ ο Καραμανλης διαβεβαιωσε οτι δεν θα εχει αντιρρησεις για την εισοδο της Τουρκιας γιατι αλλιως δεν θα μας εκαναν δεκτους.Η Τουρκια ομως που τοτε ηταν σε οικονομικη κατασταση παρομοια με αυτη που ειναι σημερα η Ελλαδα ανεβαλε την ενταξη της και ακολουθησε στρατιωτικο πραξικοπημα το 1980.
   Η συνδεση κυπριακου και ενταξης της Τουρκιας εγινε αργοτερα οταν επι τορυκικης δικτατοριας.
   Ο Χριστοφιας παιζει πολυ για εσωτερικους πολιτικους λογους στην Κυπρο την καταδικη του πραξικοπηματος ως ελληνικης εισβολης και στο σημειο αυτο διευκολυνει τη τουρκικη προπαγανδα

 12. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 13/01/2011 09:53:37

  Αναρωτιέμαι γιατί η πραγματικά εξαιρετική στις επιλογές της, στη θεμοτολογία της, στους αρθρογράφους της, στα πρωτοσέλιδά της, κλπ. "Δημοκρατία" να έχει τόσο χαμηλή κυκλοφορία (περί τις 10.000 φύλλα ημερησίως πανελλαδικά). Μέχρι και ο Αδέσμευτος του Ρίζου έχει υψηλότερη (περί τις 11.000 φύλλα).

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Επώνυμος 13/01/2011 10:52:10

   Διότι αγαπητέ Επώνυμε, ο κόσμος πλέον σκέφτεται και τα χρήματα που θα δώσει για να αγοράσει εφημερίδα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Προσωπικά, άντε να αγοράσω καμιά κυριακάτικη και αν πετύχω πουθενά τη Free Sunday, ούτε την κυριακάτικη αγοράζω. Υπάρχει το Free Press, υπάρχει το διαδίκτυο, όπου βρίσκεις και πολλά άρθρα εφημερίδων.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ΒΙΣ 13/01/2011 11:32:43

    Ναι, αλλά κολλάω στο ότι αυτοί οι έστω λίγοι που αγοράζουν, δεν αγοράζουν αυτήν και αγοράζουν άλλες.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 13/01/2011 11:52:56

   Υπάρχει κι άλλος λόγος: ο κόσμος της ΝΔ δεν γνωρίζει την ύπαρξή της. Το κόμμα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά εσωστρεφές, η απήχηση των θέσεών του στο ευρύ κοινό δε μοιάζει να το απασχολεί ... ας όψωνται οι αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες ... και οι προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών. Υποτίθεται ότι στους νέους στόχους βασικός είναι το άνοιγμα στη βάση: να το δω, κι ας μην το πιστέψω ...

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Επώνυμος 13/01/2011 12:47:19

   Και μόνο επειδή γράφει ο Φαήλος πρέπει να τη στηρίξουμε.
   Ειδικά κάθε Τετάρτη πρέπει να την αγοράζουμε ΟΛΟΙ.

 13. hioniam avatar
  hioniam 13/01/2011 09:58:11

  Αποτροπη ναι.
  Πώς ομως;
  Στρατιωτικα; To παιχνιδι ειναι χαμενο.
  Μετα απο τρισεκατομμυρια που εχει
  πληρωσει ο Ελληνικος Λαος το αξιομαχο
  των Ενοπλων του Δυναμεων φανηκε ενα βραδυ που τις χρειαστηκε.
  Στα Ιμια.
  Παραδεχτειτε το.Εκεινο το βραδυ δεν
  απετυχαν μονο οι πολιτικοι μας.
  Απετυχαν και οι στρατιωτικοι μας
  (παρα την θυσια τριων παλικαριων).

  Και οσοι εχουμε υπηρετησει στον Ελληνικο
  Στρατο γνωριζουμε καλα το "αξιομαχο" του.
  Εξαιρω την Πολεμικη μας Αεροπορια που ειναι υψηλου επιπεδου.

  Λοιπον αποτροπη ναι.
  Αλλα πώς;
  Οχι παντως με συνεχιση των εξοπλιστικων
  μιζων με τις οποιες καποιοι εκαναν γαμους στα Παρισια και σπιτια στην Αρεοπαγιτου.

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ hioniam 13/01/2011 10:01:52

   Κάνετε λάθος περί του αξιόμαχου. Τη νύχτα των Ιμίων είμασταν ακόμα σε θέση να τους σβήσουμε για 100 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ο νανισμός των δίδυμων αδένων των εκάστοτε κυβερνώντων μας... Εξοπλισμός υπάρχει, Ελληνόπουλα εν υπνώσει υπάρχουν, ένας να μας αγοράσει ντίζελ και πυρομαχικά και ένας να μας δώσει το σύνθημα χρειάζονται...

  • Kasut avatar
   Kasut @ hioniam 13/01/2011 10:15:03

   Μηπως καποτε να αποφασιζαμε να χρηματοδοτησουμε, αντι για αχρηστα λεοπαρντ, ενα σοβαρο λομπυ στις ΗΠΑ οχι γυφτιες τυπου American Hellenic Institute, αλλα τυπου American Israeli Political Action Commitee.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Kasut 13/01/2011 11:46:24

    Δεν υπάρχουν Ελληνοαμερικάνοι που θα έβαζαν το κεφάλι τους στον τορβά για την Ελλάδα.
    1) Όταν έγινε η εισβολή τής Τουρκίας στην Κύπρο, στην αρχή δυσανασχέτησαν, αλλά όταν έμαθαν ότι αυτό ήθελε η Αμερική, λούφαξαν: "Είμαστε Αμερικάνοι τώρα, αν η Αμερική θεωρεί ότι καλώς έγινε η εισβολή, καλώς έγινε".
    2) Όταν έπεσε το αεροπλάνο τής Helios στην Αττική και σκοτώθηκαν 100+ άνθρωποι, ένας Ελληνοαμερικάνος μου έλεγε "καλά να πάθετε που χαρήκατε για την 11η Σεπτεμβρίου". Δεν βρέθηκε κανείς από την ομήγυρη να τον σταματήσει. Ήταν και Δεκαπενταύγουστος, αν θυμάστε.
    Ηθικό δίδαγμα; Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ εκτός των συνόρων τής Ελλάδας και της Κύπρου. ΕΔΩ θα πρέπει να γίνει η δουλειά. Μην ονειρεύεστε AIPAC, δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση.

   • Χαρίλαος avatar
    Χαρίλαος @ Kasut 13/01/2011 11:47:36

    Μπορούμε να απαλαγούμε από όλα αυτά? εκεί είναι το θέμα η απεξάρτηση απο ΟΛΟΥΣ. Ανεξαρτησία από την κατοχή αυτό μας χρειάζεται. Μας έχουν κολλήσει στο μυαλό ότι από κάπου πρέπει να εξαρτώμαστε...
    Έλεος...

    Χαρίλαος

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Χαρίλαος 13/01/2011 11:52:02

     Μπορεις να απαλλαγεις αλλα θα πρεπει να ξερεις οτι τοτε θα αντιμετωπισεις την Τουρκια μονος σου γιατι οι στοχοι της δεν θα αλλαξουν.μαλλον θα μεγαλωσουν.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ hioniam 13/01/2011 11:29:20

   Που υπηρέτησες;

   Θέλω όπλο μονάδα και τοποθεσία.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ hioniam 13/01/2011 11:31:32

   Καμία σχέση, είσαι εκτός πραγματικότητας. Ότι το παιχνίδι στρατιωτικά ήταν δήθεν χαμένο ήταν απάτη του Σημίτη για να μην τον κρεμάσουν στο Γουδί για προδοσία. Είχαμε από όλες τις απόψεις το πάνω χέρι σε εκείνη την κρίση, τοπική υπεροπλία παντού. Και στον Έβρο και στην περιοχή της κρίσης. Και η Κύπρος είχε κινητοποιηθεί παρόλο που ο Κληρίδης δεν μπορούσε να βρει στο τηλέφωνο τον Σημίτη.

   Ας μην υιοθετούμε άκριτα την προπαγάνδα των εκπροσώπων της Νέας Τάξης.

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ hioniam 13/01/2011 11:39:13

   Αυτό το "Εξαιρω την Πολεμικη μας Αεροπορια που ειναι υψηλου επιπεδου" που το συμπεραινεις. Δηλαδή όλα τα σώματα είναι μάπες και μόνο η αεροπορία που μπορείς να δεις εσύ στα βιντεάκια του Youtube ότι "κατατροπώνει" τον εχθρό είναι καλή; Μάλλον είσαι άσχετος φίλε.

   Όλα τα σώματα είναι το ίδιο αξιόμαχα. Τα πολλά g μπορεί να έχουν γκλαμουρία αλλά και το έρπειν βράδυ, πίσσα σκοτάδι, στο βουνό με -10 βαθμούς είναι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο για την υγεία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ hioniam 13/01/2011 11:40:03

   Το παιγνιδι των Ιμιων ηταν πολιτικοστρατωτικο και κριθηκε οταν οι Τουρκοι βρηκαν αφυλακτη τη δευτερη Ιμια.
   Ειτε καποιος αμελησε,ειτε καποιος την αφησε επιτηδες αφυλακτη για να δωσει την ευκαιρια στους Τουρκους και να αποφευχθει ο πολεμος ειτε και τα δυο.
   Οσοι ζητουν να βομβαρδιζοταν το τουρκικο αποσπασμα δηλαδη να ξεκινησει η Ελλαδα τον πολεμο ενω οι ΗΠΑ ειχαν καταστησει σαφες οτι θα θεωρηθει υπευθυνος οποιος πυροβολησει πρωτος αφου εμεις ειχαμε ζητησει μεσολαβηση ειναι λαθος.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ hioniam 13/01/2011 12:48:16

   Εξαρτάται πού υπηρέτησες.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ hioniam 13/01/2011 12:53:47

   hioniam, αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
   Μόνο οι"χαμένοι" χάνονται. Αν αισθάνεσαι χαμένος, τότε ...χάθηκες.
   Καλό κουράγιο.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Νίκος 14/01/2011 01:03:31

    Και ποιος είναι τόσο σίγουρος ότι ακόμα και αν βομβαρδίζαμε τη μια βραχονησίδα και τα εχθρικά τους σκάφη θα είχαμε πόλεμο?
    Υπηρέτησα στην αεροπορία δυο χρόνια μετά την αποφράδα νύχτα και με όλους όσους μίλησα που'χαν ζήσει από κοντά τα γεγονότα κατέληγαν στα εξής: Ο τουρκικός σχηματισμός δεν είχε καμία σχέση με πολεμκή διάταξη, ουσιαστικά έβγαλαν τα πλοία τους για μόστρα και εκφοβισμό ποντάροντας στη πεποίθηση τους ότι εμείς δεν θα αντιδράσουμε.
    Δική μας απόφαση για εμπλοκή θα οδηγούσε σε πανωλεθρία τους που θα ήταν άνευ προηγουμένου γιατί ο αιφνιδιασμός θα ήταν πλήρης.
    Επέμενα να ρωτάω για το ορθό αυτό των απόψεων, όλοι μα όλοι μου απαντούσαν ότι συνήθως όποιος πατήσει πρώτος τα κουμπιά έχει νικήσει κιόλας.
    Αν έπεφτε η σφαλιάρα και μετά ας βλέπαμε πόσα απίδια χωράει ο σάκκος και αν συνέχιζαν τις εχθροπραξίες κάπου αλλού με αρνητικό ξεκίνημα και εμπειρική διαβεβαίωση της γνώμης μας ότι θα τους τσακίσουμε...

 14. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 13/01/2011 09:59:18

  Δυστυχώς, ο ραγιαδισμός και η δουλοφροσύνη έχει ποτίσει βαθιά το DNA του νεοέλληνα. Με περισσή ευκολία απαρνιούνται "μερικές ψωροβραχονησίδες", αρκεί να μας δώσουνε ΛΕΦΤΑ! Ίσως τελικά, μέσα στη φαυλότητά της, η τωρινή Εφιαλτική κυβέρνηση καταφέρει και δώσει το μεγαλύτερο δώρο στον Ελληνικό λαό, την απεξάρτηση από το χρήμα. Από την κατανάλωση, από τη βολή και την ευκολία. Όταν πλέον έχουμε χάσει κάθε ευκαιρία για πλουτισμό, τις καταθέσεις που αυγατίζαμε στις τράπεζες αντί να βοηθάμε τον συνάνθρωπο, τα σπίτια που μετατρέπαμε από κοιτίδες της Οικογένειας σε σουρεάλ βιτρίνες του νεοπλουτισμού μας, όταν όλα αυτά χαθούν, ίσως τότε θυμηθούμε να γυρίσουμε το κεφάλι μας δίπλα μας να δούμε τον Συνέλληνά μας που έχει σκυμένο το κεφάλι και λίγο ψηλά να δούμε την έρμη τη Γαλανόλευκη να κυματίζει ντροπιασμένη για τα παιδιά της...

  • ήγγικεν avatar
   ήγγικεν @ ανώνυμος 13/01/2011 16:42:35

   συγχαρητήρια φίλε ανώνυμε. Κάτι τέτοιες διαμαντένιες παρεμβάσεις,τόσο πολλών μόνον εδώ μέσα, με κάνουν και κολάω με το antinews.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ ανώνυμος 13/01/2011 21:19:41

   Τα ειπες όλα με τοσες λίγες λέξεις!!!!!

 15. nikosw avatar
  nikosw 13/01/2011 10:05:18

  Φαήλος: Εξαιρετικός, με επιχειρήματα και άφθονη πειθώ μέσω τεκμηρίων.
  Άψογος. Έτσι απλά.

 16. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/01/2011 10:45:53

  Έχω αναφερθεί ξανά εδώ στο πρόβλημα που συνιστά για την κεντροδεξιά παράταξη η μεταλλαγμένη "Καθημερινή" του Αλαφούζου. Ολοι σχεδόν οι αρθογράφοι της, ειδικά όσοι είναι από τον πανεπιστημιακό χώρο, προωθούν εσκεμμένα τον ενδοτισμό και το ιδεολόγημα του πολυπολιτισμού, χωρίς αντίλογο. ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλα παρεμφερή think tanks. Μία και μοναδική άποψη, ιδεολογικός μονόδρομος. Χωρίς να αναφερθώ σε άλλους ανυπόλυπτους πρώην σταλινικούς και νυν "στελέχη" της "Δράσης"(ω, ναι, υπάρχει και αυτή!) σαν τον Γουσέτη, που έχει γίνει τακτικός αρθογράφος της "Κ". Προφανώς επειδή οι φελλοί επιπλέουν. Οταν φυσικά δεν πρόκειται για καθαρόαιμους ακροαριστερούς, όπως οι Παντελής Μπουκάλας και Πέτρος Παπακωνσταντίνου (ΤΟ 2009 υποψήφιος του τροτσκιστικού έκνομου γκρουπούσκουλου ΑΝΤΑΡΣΥΑ!).
  Όλοι τους κατέχονται από την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί ο,τιδήποτε χαρακτηρίζει την κουλτούρα της χώρας αυτής, άκριτα, μιλώντας για την Ελλάδα σαν να είναι "χώρος και όχι χώρα" (αντιστρέφω τον σοφό λόγο του Αντώνη Σαμαρά).
  Νομίζουμε ότι οι ιδέες του υγιούς πατριωτισμού (όχι του εθνικισμού) και η καλλιέργεια των θετικών στοιχείων της εθνικής μας ιδιοπροσωπείας (όχι των αρνητικών) μπορούν να βρουν απήχηση σε μία κοινωνία όταν η θεωρούμενη ως η κατεξοχήν έγκυρη εφημερίδα του συντηρητικού χώρου έχει μία τέτοια γραμμή;
  Αναρωτιέμαι σε ποια άλλη χώρα γίνεται αυτό, μία παραδοσιακή εφημερίδα του δεξιού-κεντροδεξιού χώρου να έχει μεταβληθεί σε προπύργιο της Νέας (μεταμαρξιστικής) Αριστεράς και της εδώ αντιπροσωπείας της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΒΙΣ 13/01/2011 13:20:38

   Στο δε κανάλι του ομίλου περα από τη νεοφιλελεύθερη ειδησεγραφία, προβάλονται μόνο οι χειρότερες αμερικανιές.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Αρματιστής 13/01/2011 13:59:10

    Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί στην "Καθημερινή" πιστεύω ότι αποτελεί πρόβλημα για τη ΝΔ. Ο δε Γιάννης Αλαφούζος είναι μέχρι το κόκκαλο αντιχριστιανός. Σαν κάθε καλός νεοφιλ και νεο-αριστερός.

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 13/01/2011 14:03:08

     Ο Ψυχάρης ήταν διοικητής του Αγιου Όρους και προσφάτως χειροθετηθηκε οφφικιάλιος του Οικουμενικού Θρόνου...
     Εξαιρετικός χριστιανός, υπόδειγμα, όπως και οι Μπους ....

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Misha 13/01/2011 14:07:24

      O Ψυχάρης, έμαθα από πολύ έγκυρη πηγή, επειδή έχει τώρα καταπέσει και τον βγάζουν περίπατο υποβασταζόμενο, τό' χει ρίξει στα αγιοτικά.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΒΙΣ 13/01/2011 20:48:03

   Φωλιά Τροσκιστών είναι.

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/01/2011 10:49:16

  Tουρκικη απιελη υπαρχει.Η απειλη ομως αυτη εκδηλωνεται μεσα σε ενα ορισμενο διπλωματικο,στρατιωτικο και οικονομοκοινωνικο πλαισιο.Σε αντιστοιχο πλαισιο πρεπει να οργανωθει μετα απο προσεκτικη μελετη και η αποτροπη.
  Στην ελληνικη ιστορια εκτος απο ενδοτισμους υπαρχει και το προηγουμενο εθνικων καταστροφων λογω πρωτοβουλιων της ελληνικης πλευρας που δεν υπολογισαν καλα τα πραγματικα δεδομενα.Υπαρχουν ανθρωποι που χωρις να ειναι της αποψης "ολοι οι λαοι ειναι αδελφια" κλπ αστειοτητες φοβουνται τους λαθος υπολογισμους που κανουν καποιοι υπερπατριωτες και οδηγουν σε αντιθετα αποτελεσματα.
  Καθε ζητημα πρεπει να εξεταζεται χωριστα και συγκεκριμενα με αναλυση ολων των δεδομενων για να αποφασιζεται η σωστη λυση.

  • Kasut avatar
   Kasut @ ψυχραιμια 13/01/2011 11:03:34

   Λομπυ στις ΗΠΑ θελει η Ελλαδα και οχι νεα αχρηστα οπλα εχουμε ηδη παμπολα. Λομπυ τυπου AIPAC που να περναει νομοσχεδια και οχι Λεοπαρντ λες και περιμενουμε Ναπολειοντειους πολεμους.

 18. tiramola avatar
  tiramola 13/01/2011 10:49:50

  Καλημέρα κύριε Κρανιδιώτη.
  Η χώρα μας σήμερα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά όπως της αρμόζει σαν γενέτειρας του δυτικού πολιτισμού.
  Η γεωπολιτική της θέση στο σταυροδρόμι 3 Ηπειρων είναι η θέση που μας καθιστά ευάλωτους στον εθνικισμό.
  Δεν μπορούμε να υποκύπτουμε στα εθνικιστικά σας κελεύσματα καίγοντας μόνοι μας καθε προοπτική και ελπίδα διεξόδου από την κρίση που πολλές φορές δημιουργήσαμε μόνοι μας , η καλύτερα δημιούργησαν αυτοί που μας εξουσιάζουν για να συνεχίσουν να μας εξουσιάζουν διηνεκώς.
  Η συνέχεια της πολιτικής της καλής γειτονίας με την Τουρκία πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο της Ελληνικής διπλωματίας γιατί οι δύο λαοί μόνο με την ειρήνη μπορούν να ελπίζουν στην ανάπτυξη και την ευημερία τους.
  Η ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή, ο εκμηδενισμός του εθνικισμού και της θρησκευτικής προπαγάνδας είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην πραγματική Δημοκρατία και ευημερία των λαών που δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.
  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Παπανδρέου, με τις ευαισθησίες του δεν είναι κάτι καινούργιο για όσους τον ξέρουν ή δείχνουν να αγνοούν το χαρακτήρα,το ήθος και την παιδεία του. Για αυτόν τον άνθρωπο αξίζει να παλέψουμε και να τον βοηθήσουμε να βγει η Ελλάδα απο το τέλμα.
  Ο Παπανδρέου δεν θα γίνει έρμαιο του κατεστημένου ή των κάθε λογής τυχάρπαστων και διεφθαρμένων μέχρι το μεδούλι που θέλουν εκείνοι να οδηγήσουν τη χώρα σε άλλη κατεύθυνση.
  Υπάρχουν πρόθυμοι και αγνοί στρατιώτες για τη μάχη που παλεύουμε για το αύριο μήπως και αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων και επικρατήσουν οι τίμιοι, οι άνθρωποι που εργάζονται και παλεύουν με τιμιότητα και θάρρος , που μοχθούν για την οικογένεια τους,το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.
  ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ tiramola 13/01/2011 10:56:43

   Ποια παιδεία βρε Τιραμόλα ο ΓΑΠ; Μία πρόταση σωστή δεν μπορεί να συντάξει...Και ως προς το περιεχόμενο, αναμασά σκουπίδια της αμερικανικής Νέας Αριστεράς κοπής 1970. Εκλαϊκευμένα, γιατί έτσι τα κατανοεί ο ίδιος και γιατί έτσι μπορεί να επηρεαστεί το πόπολο.
   Να παλέψω γι' αυτό το μηδενικό επειδή εσείς οι πασόκοι έχετε ψύχωση με το όνομα Παπανδρέου; Θα τον έβαζες εσύ να σου κρατάει το περίπτερο αν είχες; Εγώ όχι.
   Ελπίζω, τουλάχιστον, να έγραψες τα παραπάνω υπό την επήρεια ουσιών, θα ήταν συγγνωστά.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ tiramola 13/01/2011 11:16:07

   Xρειαζονται δυο για να κανουν ειρηνη αλλα αρκει ενας για να κανει πολεμο.Αυτο ελπιζω να το ξερουν.
   Επι της ουσιας τα προβληματα με την Τουρκια δεν τα δημιουργησαν "αυτοι που μας εξουσιαζουν" αλλα ειναι αποτοκα της ανατροπης του συσχετισμου των δυναμεων που υπηρχε την εποχη της συνθηκης της Λωζαννης.
   Και οι δυο πασοκικες θεσεις - η ανδρεοπαπανδρεικη του δε συζηταμε τιποτα και για ολα φταιει ο "ιμπεριαλισμος" και η γιωργοπαπανδρεικη ολα λυονται ευκολα και για ολα φταιει ο "εθνικισμος" - ειναι λαθος και εχουν στοχευση το εσωτερικο ακροατηριο.
   Εθνικισμος και ιμπεριαλισμος υπαρχει αλλα το δικο μας προβλημα με την Τουρκια ειναι η βουληση της να αλλαξει η συνθηκη της Λωζαννης υπερ της.Η διαχειριση αυτου του προβληματος ειναι δυσκολη και δε γινεται με "οραματικες" διακηρυξεις ουτε πατρωτισμου ουτε ειρηνισμου.

  • Σπύρος avatar
   Σπύρος @ tiramola 13/01/2011 12:01:30

   Μακριά απο μένα τά εθνικιστικά και οι πατριδοκάπηλοι(γενικώς),αλλά μακριά απο μένα και τά πουλητάρια τών καλώς εννοουμένων συμφερόντων τής Χώρας..Καί τέτοιους έχουν αρκετούς και οι ψευτοπροοδευτικοί..Αλλά και οι πατριδοκάπηλοι τού ΛΑΟΣ ,στηρίζουν Γιώργο σήμερα..
   Αλλά ως πρώην σοσιαλιστής πού είσαι (γιατί τώρα υποστηρίζεις την νεοφιλελεύθερη πολιτική τού αρχηγού σου)κάνεις δυό λάθη.
   1)Μιλάς σε επίπεδο προσωποκεντρικό περιγράφοντας τον ''Ανθρωπο Γιώργο'' αγνοώντας πλήρως τήν συλλογικότητα πού θάπρεπε νά διέπει έστω τήν πρώην ιδεολογία σου ,αλλά και μή σεβόμενος τήν άμεση δημοκρατία ..
   Αρα εισα αρχηγοκεντρικός και δεξιότατος ως τό μεδούλι..
   2)Οτι ο ΓΑΠ ειναι η τελευταία ευκαρία γιά τήν Χώρα είναι τουλάχιστον ''τρομοκρατικό'' ιδεολογικά και πάλι αποτυπώνει μιά απολύτως προσωπολατρική στάση...
   Δηλαδή άμα πέσει το ανδρείκελο νά μετακομίσουμε??

   @Tiramola

  • loretta avatar
   loretta @ tiramola 13/01/2011 12:04:43

   ....τωρα ειμαι σιγουρη πια οτι ο σαμαρας κερδιζει συνεχως εδαφος.

  • occultist avatar
   occultist @ tiramola 13/01/2011 12:26:24

   tiramola είπε: `
   ""Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Παπανδρέου, με τις ευαισθησίες του δεν είναι κάτι καινούργιο για όσους τον ξέρουν ή δείχνουν να αγνοούν το χαρακτήρα,το ήθος και την παιδεία τoυ.""
   Αχα-χα-χα-χα. Νά σε καλά βρε tiramola , έκανα καινούργιο συκώτι από τα γέλια. Χαχαχα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;;

  • Μάρκος avatar
   Μάρκος @ tiramola 13/01/2011 12:41:34

   Χαχαχα.....δεν ήξερα ότι υπάρχουν ακόμη τόσο γελοίοι άνθρωποι. Να σαι καλά που μου το θύμησες...

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ tiramola 13/01/2011 12:49:56

   Συμφωνώ κύριε Τσάμπερλεν συγνώμη ...κύριε Νταλαντιέ.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ tiramola 13/01/2011 12:51:17

   Τιραμόλα

   Μπορώ να γράφω κι εγώ τέτοια.

   Πόσα θα παίρνω?

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ tiramola 13/01/2011 12:57:43

   Ρε τιραμόλα είσαι φοβερός, σε παραδέχομαι!

   Είσαι γνήσιος Έλληνας, ζωντανή απόδειξη της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού γένους, άξιος συνεχιστής του έργου των σοφιστών της αρχαιότητας!

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tiramola 13/01/2011 15:49:01

   Πάρα πολύ πετυχημένο!

   Το άλλο με τον δοκιμαστή κρασιού και την έγγυο γραμματέα το ξέρετε?

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ tiramola 13/01/2011 20:53:06

   Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Παπανδρέου, με τις ευαισθησίες του δεν είναι κάτι καινούργιο για όσους τον ξέρουν ή δείχνουν να αγνοούν το χαρακτήρα,το ήθος και την παιδεία του. Για αυτόν τον άνθρωπο αξίζει να παλέψουμε και να τον βοηθήσουμε να βγει η Ελλάδα απο το τέλμα.

   χαχα και στο βάθος πέφτει μουσική υπόκρουση τα τελευταία δύο λεπτά του Bolero του Ravel...

 19. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 11:12:23

  Η αποτρεπτική ισχύς ενός κράτους δεν έχει σχέση με το άθροισμα των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ούτε με το πόσα χρήματα δαπανά για την άμυνά της. Όλα αυτά είναι άχρηστα εάν το εσωτερικό μέτωπο δεν είναι αρραγές.Όταν η κοινωνική συνοχή διαλύεται, όταν ο οικονομικός παρασιτισμός μας έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όταν ο πασιφισμός και η πολιτική του κατευνασμού έχει μπολιαστεί σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, όταν κυριαρχεί το ψευδοδίλλημα "πόλεμος ή ειρήνη", όταν απαξιώνεται η έννοια του κληρωτού οπλίτη, όταν δε γίνεται στα σοβαρά συζήτηση περί εθνικής στρατηγικής, τότε τα όπλα δεν έχουν σημασία. Αυτή η κυρίαρχη αντίληψη δομήθηκε για τριάντα χρόνια από την απόλεμη μεταπολιτευτική γενιά που τα βρήκε όλα έτοιμα, με την αμέριστη συνδρομή των "λεβέντηδων τηλεβιβλιοπωλών" των οποίων η πατριδοκαπηλική ρητορεία διευκόλυνε την ενοχοποίηση του Πατριωτισμού και τη διαστρέβλωση της αντίληψης για το Έθνος.
  Η μάχη πρέπει να κερδηθεί σε τρεις παράλληλους μακροχρόνιους άξονες. Στον αγώνα επικράτησης των ιδεών, στην εξάλλειψη της φαυλοκρατίας του ελληνικού κράτους και στην μη παρασιτική οικονομική ανόρθωση.
  Αν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι μάλλον θα επαληθευθεί ο Κονδύλης όταν διετύπωνε το πικρό, κυνικό δίλλημα στο οποίο μας οδηγεί ο μεταπολιτευτικός δρόμος: "Ή ειρήνη με αντάλλαγμα τη δορυφοροποίηση ή στρατιωτική συντριβή"
  Η ανάγκη μη συστημικής Ηγεσίας με ένα νεο εθνικό όρμαμα είναι αναγκαιότερη από ποτέ. Εγώ ξέρω κάποιον και σε αυτόν ελπίζω ως συνοδοιπόρος και όχι ως ακόλουθος χειροκροτητής.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 11:30:27

   Κάνε το καθήκον σου Γιάννη τώρα και μην περιμένεις να έρθει ο δικός σου όταν γίνουν εκλογές.
   Και επειδή αφήνεις και κάποια υπονοούμενα...
   Εν μέσω ακόλουθων χειροκροτητών βρίσκεσαι και σχολιάζεις.
   Χειροκροτητών που σφουγγάρισαν τις ανομίες και την ανικανότητα των στελεχών ενός κόμματος που κυβέρνησε επί 6 χρόνια με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα και που τώρα τα ίδια στελέχη αποτελούν την ομάδα "διάσωσης" του "σωτήρα" Σαμαρά.
   Κάνε λοιπόν το καθήκον σου απέναντι στη χώρα και όχι το κομματικό...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ tiramola 13/01/2011 20:55:45

    Σε ποια τραγικά αποτελέσματα αναφέρεσαι;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 11:43:39

   @Γιάννης Φαίλτωρ: Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες για τηλεβιβλιοπώλες και εμπόριο πατριωτισμού (ψευδοπατριωτισμού). Αυτά όλα κατέστησαν τον πατριωτικό χώρο γραφικό, συμπαρασύροντας δικαίους και αδίκους. Το Δίκτυο 21 το φοβήθηκε το ροζ αριστερό κατεστημένο περισσότερο επειδή αρθρώνει πατριωτικό λόγο σύγχρονο και τεκμηριωμένο, χωρίς γραφικές κορώνες και χωρίς να θυμίζει πανηγυρικό συνταγματάρχη της Επταετίας "επί τω εορτασμώ της Εθνικής Επετείου".
   Πιστεύω, όμως, ότι αν δεν απαλλαγούμε, με την βοήθεια του πανδαμάτορος και αμείλικτου χρόνου, από τους σημερινούς Εσωτερικάκηδες που ανδρώθηκαν στη Μεταπολίτευση, αυτούς που κρατούν τα κλειδιά της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, δεν θα δουμε Θεού πρόσωπο. Είναι κυνικό αυτό που λέω, αλλά και ρεαλιστικό.

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΒΙΣ 13/01/2011 11:52:37

    @ΒΙΣ
    Το δίκτυο 21 και ενδεχομένως άλλα παρομοίου τύπου δίκτυα γιατί ιδρύθηκαν?
    Υπάρχει κάποιο κενό και είπαν να το αναπληρώσουν?
    Υπάρχουν πουλημένοι πολιτικοί, απάτρηδες, εφιάλτες και ποιοί είναι αυτοί?
    Που βλέπεις εσύ να υπάρχει το "κενό"?

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ tiramola 13/01/2011 11:55:59

     Σαν αντιβαρο στο μετωπο της λογικης του Σωμεριτη.Δε συμφωνω με πολλα του Δικτυου αλλα και οι αλλοι ειναι εξωπραγματικοι.
     Ή μηπως ξεχασες τι ελεγε ο Παγκαλος για το διαδοχο του στο ΥΠΕΞ επι Σημιτη;
     Τι ελεγαν κατι αλλοι παλαιοπασοκοι για το Σημιτη ισως;

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ tiramola 13/01/2011 12:36:06

     Δεν ξέρω αν υπάρχουν "πουλημένοι" πολιτικοί, με την τρέχουσα έννοια. Υπάρχουν όμως πολιτικοί με ιδεολογικούς καθοδηγητές που διέπονται από την ιδεολογία του εθνομηδενισμού. Ο τελευταίος και πλέον μπουμπούνας μαθητής αυτών είναι ο σημερινός πρωθυπουργός. Και επειδή είναι - και ανέκαθεν ήταν μπουμπούνας και παπαγάλος, αν δεν ήταν δεν θα είχε σύμβουλο τον...Βαλλιανάτο -, γι'αυτό και διαλύει τον πυρήνα αυτού του κυρίαρχου νεοαριστερού μεταμαρξιστικού ιδεολογήματος, άθελά του βέβαια. Σωστά το επισημαίνει ο Γιάννης Φαίλτωρ.

    • (A)θανάσης avatar
     (A)θανάσης @ tiramola 13/01/2011 15:50:55

     Η στρατιά των πρασινωπών MKO γιατί να ιδρύθηκαν άραγε, δεν αναρωτιέσαι όμως, ε tiramola ?...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ΒΙΣ 13/01/2011 12:01:56

    @ ΒΙΣ. Συμφωνώ απολύτως. Γι' αυτό και ανέφερα ως πρώτο των αγώνα των ιδεών. Οι εγχώριοι μιμητές του Γκέλνερ και του Άντερσον (οι Εσωτερικάκηδες όπως λες) θα πρέπει να ξεσκονίσουν λίγο τα βιβλία τους και να προχωρήσουν παραπέρα (να και τα λεφτά είναι πολλα). Η κυρίαρχη αντίληψη περί του έθνους ως Φαντασιακής Κοινοτήτας έχει πια καταρριφθεί.

    @tiramola Είμαι νομίζω ξεκάθαρος. Πιστεύω στο Σαμαρά (μέχρι να με διαψεύσει οπότε είναι δικό το πρόβλημα όχι δικό μου).
    Επέτρεψέ μου όμως την παρατήρηση ότι τα περίφημα 6 χρόνια της ΝΔ τα οποία αναφέρεις δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής φιλοσοφίας που κυριάρχησε στη χώρα μεταπολιτευτικά. Αυτή η φιλοσοφία, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, του κυρίαρχιου ιδεολογικά και πολτικά κόμματος. Το μόνο θετικό που μπορώ να πιστώσω στον Γ. Παπανδρέου είναι ότι (άθελά του ?) διαλύει τον πηρύνα αυτή της φιλοσοφίας του πασοκισμού.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 12:43:32

     Είναι τυχαίο που λέγεται ότι ΚΚ ο Εξαφανισμένος θαύμαζε τον Ανδρέα Παπανδρέου;
     Πρέπει να μιλάμε για έναν ιδιότυπο εκπασοκισμό και εξαριστερισμό (στη ροζ απόχρωση) της ΝΔ στα χρόνια του ΚΚ του Εξαφανισμένου.
     Ευτυχώς (για τον άνθρωπο αυτό) που υπάρχουν ντοκουμέντα πλέον άπειρα, ηλεκτρονικά και γραπτά. Σε άλλες εποχές, οι ιστορικοί θα έριζαν μετά από πολλούς αιώνες αν πρωθυπουργός με το όνομα Κώστας Καραμανλής υπήρξε πράγματι ή πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και απλά υπάρχει μία σύγχυση στις πηγές...
     Δικαιωνόμαστε όμως όσοι είμαστε του χώρου της ΝΔ και είχαμε εκπλαγεί αρνητικά από την προώθησή του στην ηγεσία (από τον αειθαλή κόμη Ιωάννη Βαρβιτσιώτη!).

     • Kasut avatar
      Kasut @ ΒΙΣ 13/01/2011 12:45:10

      Κατεθετε στεφανια υπερ Καπεταν Γιωτη και Αη Στρατη. Μην σου πω οτι θα ειχε και φωτογραφια του Κλαρα στο σπιτι του.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Kasut 13/01/2011 13:50:59

      O άνθρωπος αυτός, εννοώ τον ΚΚ τον Εξαφανισμένο, ήταν καλός για παρέα σε καμιά ταβερνούλα. Καλό παιδί. Πέραν τούτου, ουδέν. Και το τελευταίο διάστημα είχε παραδώσει την πρωθυπουργία στον Σουφλιά.

    • S.R. avatar
     S.R. @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 17:46:58

     Φιλε μου,συμφωνω σε καθε σημειο τες αναλυσης σου, ειδικα δε στην "Πασοκοποιηση" της Ν.Δ. επι Κ.Κ και Ντορας...Συγχαρητηρια...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΒΙΣ 13/01/2011 12:23:35

    Απαιτεί όμως άλλα τριάντα χρόνια τουλάχιστον μέχρι να επιστή ο χρόνος που υπαινίσσεσαι. Κυνικά το λέω κι εγώ, αλλα δυστυχώς έτσι είναι, και ως τότε θα είναι πολύ αργά. Άσε πού εν τω μεταξύ, ο "εσωτερικακισμός" αναπαράγεται στη μορφή νέων προθύμων νεοραγιάδων.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 12:56:08

   Γιάννη, ό,τι γράφεις συμπληρώνει του κείμενο του Κρανιδιώτη. Να είσαι καλά.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 20:51:22

   Φαίλτωρ

   Αριστα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 13/01/2011 21:02:22

    Ευχαριστώ παιδιά. Νομίζω η κοινή λογική τα λέει αυτά και τα έχουν πει και άλλοι πριν από μένα. Το καλό είναι ότι πλάθονται ιδέες και οι συζητήσεις που κάνουμε απλώνονται στην κοινωνία χωρίς τα ενοχικά σύνδρομα του παρελθόντος.

 20. hioniam avatar
  hioniam 13/01/2011 11:41:57

  Φαιλτωρ συμφωνω απολυτως στα περι
  κοινωνικης συνοχης.
  Και ο Σημιτης εκεινο το βραδυ των Ιμιων
  ηξερε οτι δεν την εχει για να παει σε πολεμο.
  Διαπιστωσε οτι δεν εχει ουτε Ενοπλες Δυναμεις.
  Γι' αυτο και επραξε οπως επραξε.

  Και για να συνεχισω την σκεψη μου
  το εθνικο μας προβλημα με την Τουρκια δεν
  μπορει να παραμενει διμερες.

  Ειναι σαν την λαθρομεταναστευση.
  Δεν ειναι θεμα Ελλαδας -Τουρκιας μονο.
  Ειναι θεμα Ευρωπης -Τουρκιας.
  Πρεπει να γινει θεμα Ευρωπης -Τουρκιας.

  Προσωπικα δεν βλεπω αλλη λυση.

  Και εδω μπαινει το ερωτημα;
  Θα αποφασισει καποτε η Ευρωπη
  να γινει πραγματικα Ενωμενη;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ hioniam 13/01/2011 11:47:00

   Οχι, δεν θα αποφασίσει. Η παρούσα οικονομική κρίση έδειξε πόση λίγη εσωτερική συνοχή έχει η Ευρώπη. Ο νότος θα είναι για τον Βορρά πάντοτε ένας τόπος διακοπών, κατοικούμενος από πονηρούς τεμπέληδες. Αν μιλήσεις με φίλα προσκείμενους στην Ελλάδα δυτικο- και βορειο-Ευρωπαίους, θα διαπιστώσεις ότι ακόμα και αυτοί θεωρούν το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα ως αποκλειστικά παράγωγο της ελληνικής οκνηρίας, κουτοπονηριάς και σπατάλης. Οι λοιποί παράγοντες και παράμετροι δημιουργίας του τούς διαφεύγουν ολότελα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ hioniam 13/01/2011 11:47:32

   Δεν προκειται κανεις Ευρωπαιος να πεθανει για τις βραχονησιδες του Αιγαιου.Ωστοσο αν δεχθει πληγμα το ευρω απο ενα πολεμο κρατους της ευρωζωνης εχουν προβλημα -ειδες τι εγινε με τη χρεωκοπια μας και αρα συμφερον να παρεμβουν.
   Αν φυγουμε από εκει οι μονοι ενδιαφερομενοι τριτοι θα ειναι οι Αμερικανοι.

 21. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/01/2011 11:45:05

  Θα το γράψω ακόμα μια φορά μήπως κάποιοι το καταλάβουν.

  Για ότι αφορά τις ενόπλες δυνάμεις, δηλαδή οργάνωση συγκρότηση επάνδρωση εκπαίδευση εξοπλισμό επιστράτευση διοικητική μέριμνα και κυρίως το ετοιμοπόλεμο, ο μόνος υπεύθυνος με βάση το σύνταγμα και τους νόμους είναι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

  Η στρατιωτική ηγεσία ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που τις παρέχει η πολιτική. Βεβαίως η ανωτάτη έχει το δικαίωμα της παραίτησης.

  • Kasut avatar
   Kasut @ Αρματιστής 13/01/2011 11:58:38

   Εν μερει σωστο. Η ποιοτητα της εκπαιδευσης δηλαδη σκοπινγκ, γοπινγκ, τσαπινγκ και αλλα γερουνδια αγγαρειας, αλλα οχι βολες, καθοριζεται απο τους στρατιωτικους. Οι πισινοι και οι κοιλιες ορισμενων αξιωματικων δειχνουν ποσο μαλθακοι δημοσιουπαλληλισκοι εχουν γινει. Στο πεζικο εχουμε να κανουμε με ΔΕΚΟ.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Kasut 13/01/2011 12:31:13

    Ξεχνάς και μάλιστα σκόπιμα, ότι ο στρατός είναι ο καθρέπτης του λαού.

    Αγκαρείες και φρουρές. Αν δεν θέλουμε να τα κάνουν οι στρατιώτες υπάρχει λύση. Μπορούν να πάνε οι μαμάδες και οι γκόμενες για να καθαρίζουν τη καλιόπη και να πλένουν τους δίσκους, ή να προσλάβουμε καθαρίστριες και για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων να αναλάβουν εταιρείες φύλαξης.

 22. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/01/2011 12:25:51

  Αγαπητέ Γιάννη Φαίλτωρ

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σχετικά με όσα γράφεις παραπάνω.

  Η στρατιωτική ισχύς αποτελεί μία μόνο παράμετρο της συνολικής ισχύος ενός κράτους. Ο Νταβούτογλου δίνει την παρακάτω περιγραφή της ΙΣΧΥΟΣ ενός κράτους, που πιστεύω ότι είναι πολύ εύστοχος:

  ΜΕΓΕΘΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ (εξίσωση της ισχύος)

  Ι= (ΣΔ + ΔΔ) x (ΣΝ x ΣΣ x ΠΒ)

  Όπου:
  Ι: Ισχύς του εθνοκράτους
  ΣΔ: Σταθερά Δεδομένα
  ΔΔ: Δυναμικά Δεδομένα
  (ΣΝ x ΣΣ x ΠΒ): Δυναμικοί Πολλαπλασιαστές

  * Στα Σταθερά δεδομένα (ΣΔ) περιλαμβάνονται:
  Ις (Ιστορία) + Γε (Γεωγραφία) + Πλ (Πληθυσμός) + Πο (Πολιτισμός)

  * Στα Δυναμικά Δεδομένα (ΔΔ) περιλαμβάνονται:
  ΟΙ (Οικονομική Ικανότητα) + ΤΙ (Τεχνολογική Ικανότητα) + ΣΙ (Στρατιωτική Ικανότητα)

  * Στους Πολλαπλασιαστές της Ισχύος περιλαμβάνονται:
  ΣΝ (Στρατηγική Νοοτροπία) + ΣΣ (Στρατηγικός Σχεδιασμός) + ΠΒ (Πολιτική Βούληση)

  Και τελικά η εξίσωση της συνολικής ισχύος του κράτους, διαμορφώνεται ως εξής:

  Ι=[{Ις + Γε + Πλ + Πο} + {ΟΙ + ΤΙ + ΣΙ}] Χ {ΣΝ x ΣΣ x ΠΒ}

  Είναι αντιληπτό, η στρατιωτική ικανότητα είναι ένας μόνο παράγοντας της Ισχύος.

  Οι πολλαπλασιαστές της ισχύος αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες της εξίσωσης, διότι πολλαπλασιάζουν διαρκώς τη σημασία και την αξία όλων των άλλων παραγόντων.

  Μπορεί κάποιος να διαφωνεί σε πολλά, όσο αφορά την παραπάνω προσέγγιση της ισχύος, δεν μπορεί όμως παρά να συμφωνήσει, ότι είναι απόλυτα ορθολογική.

  Επίσης μπορείτε να βάλετε ότι επιθυμείτε στην εξίσωση, αναφορικά με την Ελληνική ισχύ. Να είστε όμως απόλυτα σίγουροι, ότι το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει. Ειδικά εκεί που υστερούμε χαοτικά έναντι του αντιπάλου, είναι στους πολλαπλασιαστές της ισχύος και ειδικά στη Πολιτική Βούληση (ΠΒ).

  Η ιστορία και η εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, «ειρηνικών», ή πολεμικών, των τελευταίων 113 ετών, είναι δυστυχώς ο αψευδής μάρτυρας και η ζυγαριά είναι ετεροβαρής σε βάρος της πατρίδας μας. Αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτή τη κατάσταση, είναι η διαχρονική ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Αρματιστής 13/01/2011 12:55:40

   Φίλε Αρματιστή. Η πικρή αλήθεια είναι ότι μετά το 1922 η Τουρκία κερδίζει συνεχώς εις βάρος μας. Αργά και σταθερά. Και μάλιστα όχι δια των όπλων (πλην του 1974 όπου ηττηθήκαμε κατά κράτος). Ο Σουν Τζου έχει πει ότι ο νικητής στρατηγός επιζητεί την μάχη, εφ όσον έχει ήδη νικήσει, ενώ αυτός που πρόκειται να χάσει, πρώτα μάχεται και μετά αναζητεί τη νίκη. Αυτό το εφαρμόζουν πιστά οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη εθνικού οράματος πέραν της λεηλασίας του κράτους από τις κομματικές αγέλες.

   • Έρεβος avatar
    Έρεβος @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/01/2011 13:04:54

    Στην Ελλάδα υπάρχει αναστροφή των αξιών. Εδώ διοικούν τα καθιζήματα. Στην Τουρκία ο ανθός.

    Τι ορίζοντες μπορεί να έχει ένα καθίζημα εκτός από τη βρώση χαβιαριού με σολωμό, τη μαιζονέτα στη μύκονο και το καλημέρα σας κύριε υπουργέ από οδηγούς και κλακαδόρους.

    Ο μέσος ΥΠ.ΕΞ. αυτής της χώρας ανάθεμα εαν έχει διαβάσει από την αρχή ως το τέλος ένα επιστημονικό βιβλίο 900 σελίδων ενώ ο Νταούτογλου έχει συγγράψει ένα τέτοιο βιβλίο.

    Τι μπορούμε να περιμένουμε μετά;

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Έρεβος 13/01/2011 14:17:34

     Ποιος μωρέ; Ο Πάγκαλος; Ο Δρούτσας; Θα αστιεύεσαι ασφαλώς. Η ντορούλα; Εδώ γελάμε.

     • Έρεβος avatar
      Έρεβος @ Αρματιστής 13/01/2011 15:49:11

      Ε αυτό λέω κι εγώ, δεν διάβασες προσεκτικά.

     • Αρματιστής avatar
      Αρματιστής @ Έρεβος 13/01/2011 18:49:22

      Συμφωνώ μαζί σου. Αυτό ήταν το πνεύμα μου.

 23. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 13/01/2011 12:41:01

  Δεν περιμένω τίποτα από τους Κυπρίους, είναι γνωστά τα φιλελληνικά αισθήματά τους, εμείς όμως στείλαμε τα παιδιά μας για να υπερασπίσουμε την Κύπρο τότε, και αρκετά δεν γύρισαν πίσω. Η τακτική της Τουρκίας βασίζεται σε ύπουλα μακροχρόνια υποκριτικά σχέδια διάλυσης και εν συνεχεία κατάκτησης της Ελλάδας,οι ενέργειές της αυτό δείχνουν, και τώρα είναι η πιό κατάλληλη εποχή γι αυτήν να δείξει με κάθε τρόπο την υπεροχή της έμπρακτα, άλλωστε τόσα χρόνια δουλεύουν γι αυτό.Είναι απειλή για την χώρα μας, και μάλιστα μεγάλη,και εμείς πώς την αντιμετωπίζουμε; Με απλή αδιαφορία. Αφήσαμε την Θράκη στην τύχη της, εκεί είναι μια άλλη Ελλάδα,ή μάλλον δεν έχει καμμία σχέση με Ελλάδα,δύο φορές έτυχε να βρεθώ στην Κομοτηνή, και ήθελα να φύγω όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αυτά όλα θα τα βρούμε μπροστά μας, τα προβλήματα ζητούν λύσεις, αλλά ποιός να τις δώσει;
  Ευχαριστώ ΒΙΣ, προς στιγμή νόμιζα οτι τα γεγονότα τα γνώριζα λάθος

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Λιζα Αλεξίου 13/01/2011 13:56:55

   Δεν θέλω να γενικεύω. Μιλάω για τους Κύπριους του ΑΚΕΛ, που, ναι, είναι ανθέλληνες. Και η ομάδα που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, η Ομόνοια, είναι ανθελληνική μέχρι το κόκκαλο. Αυτούς τους αξίζει να πάθουν τα χειρότερα από τους Τούρκους. Ειλικρινά, αν όλοι οι Κύπριοι ήταν σαν τους ΑΚΕΛίτες, δηλαδή μόνο ελληνόφωνοι, δεν θα με ένοιαζε ακόμα και να εκτουρκιζόταν πλήρως το νησί.
   Ομως, ευτυχώς, δεν είναι έτσι. Η πλειονότητα του κυπριακού λαού είναι και αισθάνονται Έλληνες μέχρι το μεδούλι τους, είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού και είναι ικανοί να πεθάνουν για την Ελλάδα. Τα περί καλαμαράδων έχουν τόση αξία όση έχουν τα όσα καταλογίζουν στους Βολιώτες οι Λαρισαίοι και όσα καταλογίζουν στους Μανιάτες του Πειραιά οι μη μανιάτες Πειραιώτες.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΒΙΣ 13/01/2011 14:08:55

    Και ορίστε η απόδειξη για όσα είπα πιο πάνω, ένα άρθρο που καταγγέλει το ΑΚΕΛ γραμμένο από έναν Έλληνα Κύπριο (και όχι ελληνόφωνο, όπως ο ανθέλληνας Χριστόφιας που απλά έτυχε να μάθει ελληνικά από τη μάνα του).
    http://www.philenews.com/main/334,1,5510,0,55939-.aspx

 24. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/01/2011 12:58:26

  Επειδή αρκετοί ομιλούν για το αξιόμαχο ή μη του στρατού.

  Ο Ελληνικός στρατός είναι αξιόμαχος, ή μάλλον μπορεί να γίνει απόλυτα αξιόμαχος εντός ελάχιστου χρόνου και με μικρή σχετικά δαπάνη. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια θαρραλέα απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για συμπλήρωση της επάνδρωσης των μονάδων, δηλαδή αύξηση της θητείας στους 18 μήνες, στράτευση αμέσως μετά το λύκειο, επικράτηση πνεύματος απόλυτης δικαιοσύνης στις τοποθετήσεις και μεταθέσεις των κληρωτών, απαιτητική εκπαίδευση και διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για τον εφοδιασμό και την αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων.

  Θα μπορούσα να αναπτύξω τα παραπάνω μέτρα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Απλά θα πω ότι ο στρατός διαθέτει κατά βάση τα απαραίτητα οπλικά συστήματα για να εκτελέσει την αποστολή του. Βεβαίως πολλά θα πρέπει να γίνουν για την βελτίωσή τους ή και την αντικατάσταση παλαιοτέρων. Λύσεις υπάρχουν και στοιχίζουν ελάχιστα. Πχ ελάχιστοι θα γνωρίζουν ότι το πυροβολικό αντικατέστησε πρόσφατα όλα τα Α/Κ πυροβόλα των 155 χιλ στις μονάδες της Ηπειρωτικής Ελλάδας με 223 νέα Α/Κ πυροβόλα που παρέλαβε από τη Γερμανία. Μεταχειρισμένα ασφαλώς, πολύ νεότερα και πιο σύγχρονα από τα προηγούμενα και μάλιστα στη τιμή των 18 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Αντίστοιχα έχουμε 370 άρματα Λέοπαρντ με πυροβόλο 120 χιλ που μπορούν να θωρακίσουν όλη τη Θράκη. Δυστυχώς όμως χωρίς πυρομαχικά. Το κόστος για μια αρχική προμήθεια πυρομαχικών, είναι κλάσμα του 1,7 δις ευρώ που στοίχισαν τα άρματα.

  Οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται με την ανύψωση του ηθικού των στελεχών. Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να εκφράσουν τα απωθημένα τους από τη θητεία τους, οφείλεται όλοι να αναγνωρίσετε ότι τα στελέχη των Ε.Δ. είναι αυτά που με βάση το σύνταγμα δεν έχουν φωνή.

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ Αρματιστής 13/01/2011 13:45:46

   Στη μονάδα που ήμουν την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, η οποία ήταν η πιο προσφατη φορά που έστω και επί πεντάωρο είμασταν τεχνικά σε πόλεμο με την Τουρκία, περίπου το 80% των αξιωματικών φέρθηκε επαγγελματικά και αξιόμαχα. Το υπόλοιπο 20%, που κυρίως ήταν οι υπεραυστηροί "στρατόκαβλοι" είχαν μείνει σπίτι τους...

   Τώρα που το σκέφτομαι κρίμα που δεν μας άφησε ο Σημίτης να πάρουμε το χεσμένο σώβρακο κανενός τουρκαλά. Κρίμα.

  • dimitris hamenos avatar
   dimitris hamenos @ Αρματιστής 13/01/2011 16:36:04

   Φιλε Αρματιστη, θα συμφωνησω μαζι σας ως προς τις πιο πανω αναλυσεις σας οπως και για το γεγονος οτι με ελαχιστα χρηματα μπορει να αναβαθμιστει πληρως το αξιομαχο των ενοπλων δυναμεων. Θα μου επιτρεψετε ομως να διαφωνησω με καποιες απο τις λυσεις που προτεινετε κι αντι αυτων να προτεινω με την σειρα μου επιγραμματικα τα εξης. Δωδεκαμηνη θητεια για ολους στον στρατο ξηρας απο τα 19 εως τα 24 ετη. Μοναδες μονο στην παραμεθοριο και τα νησια. Εκπαιδευση στρατιωτικου αλλα και χρηστικου περιεχομενου (πρωτες βοηθειες πυροσβεση κλπ.). Βελτιωση των συνθηκων διαβιωσης και μια μικρη αλλα αξιοπρεπη αποζημιωση για τους στρατευσιμους και το κυριοτερο ενα προγραμμα διατηρησης αξιομαχων εφεδριων τοσο τοπικα οσο και πανελλαδικα, σε εθελοντικη βαση. Θεωρω πως μια εφεδρια μερικων χιλιαδων συνεχως εκπαιδευομενων και καλα οργανωμενων μαχητων ειναι πολυ πιο αξιοποιησιμη σε σχεση με δεκαοχταχρονα παιδακια σε ρολο ινδιανων. Στα υπολοιπα συμφωνουμε.

 25. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/01/2011 13:08:23

  @ hioniam

  Τη μάχη στα Ίμια δεν την έχασαν οι Ε.Δ. αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας. Υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός Σημίτης που αρνήθηκε να ασχοληθεί με το όλο ζήτημα και που στο μυαλό του είχε καρφωμένη την απεμπλοκή με οποιοδήποτε κόστος. Υπεύθυνος ήταν ο ΥΠΕΞ Πάγκαλος, που ενώ η χώρα βάδιζε σε πόλεμο, αυτός συνετευξιαζόταν στα κανάλια. Υπεύθυνος ήταν ο ΥΕΘΑ Αρσένης και ο ΥΦΕΘΑ Κουρής. Υπεύθυνος ήταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρης που ενώ είχε πολιτευθεί και ήταν κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τον επανέφεραν στην ενέργεια και τον έκαναν αρχιστράτηγο.

  Οι Ε.Δ. έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Ειδικά οι μονάδες του Δ΄ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ, για τις οποίες μπορώ να έχω γνώση.

 26. η Dimi avatar
  η Dimi 13/01/2011 13:10:45

  ~Κωστή Παλαμά: «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»
  (1899-1907 Δίσεκτα χρόνια γιά τον Ελληνισμό
  Χρόνος αναφοράς: 14ος αιώνας, Παρακμή Βυζαντίου)
  (Απόσπασμα από τον «Προφητικό»)

  Μες τις παινεμένες χώρες, Χώρα
  παινεμένη, θα 'ρθει κι η ώρα,
  και θα πέσεις, κι από σέν' απάνου η Φήμη
  το στερνό το σάλπισμά της θα σαλπίσει
  σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση.

  Πάει το ψήλος σου, το χτίσμα σου συντρίμι.
  Θα 'ρθει κι η ώρα• εσένα ήταν ο δρόμος
  σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση,
  σαν το δρόμο του ήλιου• γέρνεις• όμως
  το πρωί για σε δε θα γυρίσει.

  Και θα φύγεις κι απ' το σάπιο το κορμί,
  ω Ψυχή παραδαρμένη από το κρίμα,
  και δε θά' βρει το κορμί μια σπιθαμή
  μες στη γη για να την κάμει μνήμα,
  κι άθαφτο θα μείνει το ψοφίμι,
  να το φάνε τα σκυλιά και τα ερπετά,
  κι ο Καιρός μέσα στους γύρους του τη μνήμη
  κάποιου σκέλεθρου πανάθλιου θα βαστά.

  Οσο να σε λυπηθεί της αγάπης ο Θεός,
  και να ξημερώσει μιαν αυγή,
  και να σε καλέσει ο λυτρωμός,
  ω Ψυχή παραδαρμένη από το κρίμα!

  Και θ' ακούσεις τη φωνή του λυτρωτή,
  θα γθυθείς της αμαρτίας το ντύμα,
  και ξανά κυβερνημένη κι αλαφρή,
  θα σαλέψεις σαν τη χλόη, σαν το πουλί,
  σαν το κόρφο το γυναικείο, σαν το κύμα,
  και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί
  να κατρακυλήσεις πιο βαθιά
  στου Κακού τη σκάλα.

  Για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί
  θα αιστανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά!
  Τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!

  ~Ανάλυση-Ερμηνεία του Ποιήματος: ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ (TeacherHistoryBook)
  «Προφητικός»: Eγράφη δέκα χρόνια μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897*.
  Σ' αυτόν ο ποιητής παρουσιάζει ως προφητείες τα γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί στην εποχή του. Το σκηνικό τοποθετείται στο Βυζάντιο.

  Η πολιτική ηγεσία είχε παραδοθεί στην αδιαφορία και τη διαφθορά, με αποτέλεσμα να μην πάρει είδηση την τουρκική απειλή, που ολοένα και πλησίαζε. Στο απόσπασμα του σχολικού βιβλίου ο ποιητής-προφήτης πληγωμένος από την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και των συμπολιτών του, προβλέπει αρχικά τον ξεπεσμό της χώρας του, αλλά στο τέλος εκφράζει την ελπίδα για την Ανάσταση και Αναγέννηση του Ελληνικού Εθνους.

  Γύφτος: O συμβολισμός της ανυπότακτης Ψυχής, που συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και στερεό, γκρεμίζοντας ο,τιδήποτε παλιό. Γκρεμίζει τα πάντα, τα σάπια και χτίζει καινούρια και γερά.

  ΔΟΜΗ:
  1η Ενότητα: (Στίχοι 1-24) Η Προφητεία της Καταστροφής
  2η Ενότητα: (Στίχοι 25-41) Η Ελπίδα της Ανάστασης

  «Κανένας γύφτος δεν είναι σαν το Γύφτο του Δωδεκάλογου. Μονάχα ο ποιητής είναι σαν αυτό. Μα πήρε από τους πραγματικούς γύφτους την εξωτερική έκφραση. Ο Π. χρησιμοποιώντας το Γύφτο διευκολύνεται μεν, αλλά δεν αποποιείται την ευθύνη των ιδεών του έργου.» ~Κ. Τσάτος

  ΓΛΩΣΣΙΚΑ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ
  «Χώρα παινεμένη μες στις παινεμένες»: Βυζάντιο. Η Μεγάλη Αυτοκρατορία με το παλιό Μεγαλείο, Δύναμη και Δόξα.
  Φήμη = Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Θεά των διαδόσεων και αγγελιαφόρος των νικών.
  το ψήλος = το ύψος, το ανάστημα
  μάισσες = μάγισσες
  Ψυχή = η Ψυχή της Πολιτείας, της Χώρας
  γητεία = μάγια
  σκέλεθρο = σκελετός
  «παραδαρμένη από το κρίμα»: αναφoρά στα λάθη που κατά καιρούς έγιναν στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Λάθη που την οδήγησαν στο τελευταίο σκαλοπάτι της καταστροφής.

  ΑΝΑΛΥΣΗ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ
  Ο ποιητής προφητεύει την παρακμή της ελληνικής πολιτείας από την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ύστερα. Προβλέπει πως θα' ρθει η ώρα που η Χώρα θα πέσει, γεγονός που θα διαδοθεί σ' όλο τον κόσμο.

  Η θεά Φήμη θα στείλει παντού το τελευταίο της σάλπισμα. Επίσης, προβλέπει ότι η Χώρα θα χάσει το μεγαλείο της και θα καταστραφεί. Στη συνέχεια παρομοιάζει την ιστορική διαδρομή της Πολιτείας με την πορεία του ήλιου. Οπως ο ήλιος, έτσι και η χώρα έλαμψε, όμως τώρα είναι η ώρα να δύσει οριστικά. Η Πολιτεία θα χαθεί, όπως χάνονται τα μαγεμένα λιβάδια από τις μάγισσες στα παραμύθια.

  Η Χώρα θα καταστραφεί και δε θ' αφήσει τίποτα πίσω της. Αφού χαθεί η Πολιτεία, θα κλαίνε τα πουλιά στα μνήματα και οι ιτιές θα γέρνουν θρηνητικά. Το πτώμα της Πολιτείας θα μείνει άθαφτο και θα αποτελέσει λεία για τα σκυλιά και τα ερπετά. Οι μεταγενέστεροι θα τη θυμούνται σαν ένα άθλιο σκελετό.

  Σ' αυτή την κατάσταση θα βρίσκεται η Ψυχή της Χώρας μέχρι να τη λυπηθεί ο Θεός της αγάπης και να την απαλλάξει από την αμαρτία. Η Ψυχή της Πολιτείας, που είχε φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι του ξεπεσμού, θα ανεβεί τη σκάλα που οδηγεί στο καλό. Θα νιώσει να φυτρώνουν πάνω της τα παλιά της φτερά, που θα τη βοηθήσουν να ξαναποκτήσει τη χαμένη της Δόξα.

  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
  Τόπος: Θράκη, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Όχι τυχαία η εκλογή. Είναι το σταυροδρόμι, το χωνευτήρι των λαών και των ιδεών Δύσης–Ανατολής, Χριστιανισμού, Ελληνισμού και Βαρβάρων. Είναι κοσμογονικός αυτός ο τόπος. Όλοι χωράνε σε τέτοιο τόπο, ακόμα και οι γύφτοι.

  Η Ελλάδα ποτέ δε θα χαθεί. ακόμη κι αν έχει καταστραφεί προσωρινά. Θα ξαναποκτήσει την παλιά δόξα της και θα αποκαταστήσει το εθνικό της γόητρο.

  * Ο «Mαύρος Πόλεμος» με αφορμή το Κρητικό ζήτημα. Οι βασικότερες αιτίες για την εθνική ντροπή του 1897, ήταν η έλλειψη διορατικότητας από την πολιτική τάξη και το απαράσκευο του ελληνικού στρατού. Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη, για να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, είχε περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ ο κομματισμός βασίλευε στο στρατό, με την προαγωγή στις ανώτερες θέσεις ανίκανων αξιωματικών.

  Ο στρατηγός και μετέπειτα δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτηρίζει στα Απομνημονεύματά του «ένοπλο συρφετό» το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα και αναφέρει σχετικά: «Η κατάστασις του στρατού μας ήτο οικτρά… Τα στελέχη του πεζικού, εκτός ολίγων, ήσαν τελείως αμαθή και ανίκανα. Η μεγίστη πλειοψηφία των ανωτέρων αξιωματικών απετελείτο από αγαθούς τύπους, των οποίων η στρατιωτική μόρφωσις περιωρίζετο εις την τακτικήν της καταδιώξεως, ληστών, φυγοδίκων και ζωοκλεπτών… Αυτός ήτο στρατός, διά του οποίου η ανεκδιήγητος εκείνη κυβέρνησις ενόμιζεν ότι θα νικήση την Τουρκική Αυτοκρατορία…». ~Σαν Σήμερα Αφιερώματα

  Συμπερασματικά:
  Αποδεικνύεται ότι οι προσβολές, οι ύβρεις καθώς και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί κατά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέκαθεν υπήρχαν στο DNA των Θ. Παγκάλων.

  Η Ελληνική Ιστορία τραγικά επαναλαμβάνεται. Τα συμπεράσματα όλα δικά μας.
  ♠ ♠

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ η Dimi 13/01/2011 13:47:40

   Έχω διαβάσει ότι ο πατέρας αυτού του ανθρώπου υπήρξε αεροπόρος στον Ελληνικό Στρατό.
   Τίποτα δεν του μεταλαμπάδευσε?

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ αλλενάκι 13/01/2011 14:03:14

    Tι να του μεταλαμπαδευσει; Ο Παγκαλος ηταν απο τους πιο αντιτουρκους πολιτικους του ΠΑΣΟΚ.Εχω ξαναγραψει οτι δεν ευθυνεται αυτος για τα Ιμια αλλα αυτος που αφησε τη δευτερη νησιδα αφυλακτη.Αυτο δεν ειναι δουλεια του ΥΠΕΞ.
    Τωρα τα οσα κανει ειναι αποστολη καμικαζι για να κοψει μισθους απ οπου μπορει.Χυδαιος ρολος αλλα αυτο του εχει ανατεθει.

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ ψυχραιμια 13/01/2011 18:43:50

     Αυτός που άφησε αφύλακτη τη δεύτερη νησίδα ήταν ο εκλέκτος τους, το κομματικό τους στέλεχος που το επανέφεραν στην ενέργεια και τον έκαναν αρχιστράτηγο.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ψυχραιμια 13/01/2011 19:25:30

     Αν ο καλύτερος αντιτούρκος είναι ένας που λέει "πες
     ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας" φαντάζομαι οι άλλοι τι θα είναι!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ αλλενάκι 13/01/2011 14:20:47

    Προφανώς, όχι. H επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια με τον εν λόγω, Αλλενάκι.

 27. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/01/2011 13:14:45

  Ευχομαι ο Σαμαρας να καταφερει να ανυψωσει το Ηθικο των Ελληνων σε ολα τα επιπεδα.
  Οταν ολα τα σημεια του οριζοντα και στις 4 διαστασεις σε καρπαζωνουν, το Ηθικο ειναι πεσμενο κακα τα ψεμματα. Υποψιες πολλες. Δε θελω να κουρασω και να ξαναβαλω τις δηλωσεις Παγκαλου για το ΓΑΠ οταν ηταν ΥΠΕΞ, ΑΛΛΑ εκει βρισκεται ολη η αληθεια. Καλες οι αγκαλιες και τα σκι του εμετικου μεμετη, αλλα οταν την πεομενη βγαινει ο Εκπροσωπος και μας τη λεει... και σωπαινουμε... δειχνει Χαμηλο Ηθικο για να μην πω κατι βαρυτερο.

  ΠΠ

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/01/2011 15:14:35

   @ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ Βαρύτατο και πολυμορφικό το φορτίο του κ. Αντώνη Σαμαρά, φίλε μου. Εκτός αυτών των παλαιών γνωστών δηλώσεων στις οποίες αναφέρεσαι, o ασεβής αυτός, ανήμερα των Φώτων έκανε και είπε πράγματα, τα οποία προκαλούν ολική αφωνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, στις επερχόμενες εκλογές, το Εκλογικό Σώμα θα τραγουδήσει στον «μεγάλο τραγουδιστή», το δικό του αποχαιρετιστήριο τραγούδι.

   Και να θυμόμαστε: 31 Iανουαρίου,1996: H Mαύρη Επετειος των Ιμίων. Οταν τα Ιμια, η Ελληνική ΡΙΖΑ, έγιναν «γκρίζα», όπως εύστοχα είπε η στιχουργός και ποιήτρια, κ. Λίνα Νικολακοπούλου. Αδικοχαμένοι και οι Χρυσοί Αετοί μας, στο Αιγαίο. Eσχατοι προδότες οι Θ. Πάγκαλος και ο «ευχαριστούμε τους αμερικανούς» Ααρών Αβούρης (a.k.a. Κ. Σημίτης).

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/01/2011 20:57:19

   Να το αναθέσει στον Άρη.

 28. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/01/2011 13:20:45

  Αρματιστή,

  Για τη στράτευση μετά το Λύκειο, νομίζω ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Αφ' ενός τη θεωρώ θετική για τον ίδιο το νέο, γιατί μετά θα συνεχίσει στις σπουδές χωρίς στο τέλος του δρόμου να πρέπει να μεσολαβήσει η θητεία ως τροχοπέδη στην καριέρα του. Από την άλλη όμως, ξέρεις καλύτερα απο εμένα πόσο βασίζονται οι ΕΔ στους κληρωτούς για ειδικότητες γιατρών, μηχανικών κ.λπ. Αυτός λοιπόν είναι ένας λόγος για τον οποίο και η ίδια η ηγεσία τους αμφιβάλλω αν κατα βάθος επιθυμεί τη στράτευση μετά το Λύκειο.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Αυριανιστής 13/01/2011 18:37:58

   Έχεις δίκιο για αυτά που γράφεις για τους γιατρούς και ίσως για τους μηχανικούς. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Ίσως θα μπορούσε να εξαιρεθούν της στράτευσης στα 18 ένας αριθμός από τους επιτυχόντες στην ιατρική με βάση τη βαθμολογία (πχ οι 100 πρώτοι) και ανάλογα με τις ανάγκες των Ε.Δ.

   Σχετικά με τη διάρκεια της θητείας. Η απόδοση των κλάσεων από εδώ και στη συνέχεια θα είναι περίπου 45.000 άνδρες. Θεωρητικά όμως, διότι υπάρχουν και αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας και αδυναμία στράτευσης και φυγόστρατοι (που πάντοτε επιβραβεύονται) και αρνητές της στράτευσης. Τελικά μένουν 40.000 και για τους τρεις κλάδους. Πιστεύεις ότι φθάνουν;

 29. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/01/2011 14:15:19

  Χθες βράδυ στην ΕΤ-3, η εκπομπή «Ανιχνεύσεις» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κύριος Σαββίδης, είχε καλεσμένους τον πρέσβη επί τιμή κύριο Καραϊτίδη, τον καθηγητή γεωπολιτικής κύριο Μάζη και τον καθηγητή Θόδωρο Καρυώτη με ειδίκευση στα ζητήματα της ΑΟΖ. Παρέμβαση έκανε και ο ομότιμος καθηγητής της Παντείου κύριος Οικονομίδης. Η εκπομπή «Ανιχνεύσεις» ίσως είναι από τις ελάχιστες της Ελληνικής τηλεόρασης που διαθέτουν ποιότητα και παρουσιάζουν σοβαρά ζητήματα. Γι’ αυτό και τις παρακολουθούν ελάχιστοι. Απόδειξη οι ελάχιστες διαφημίσεις.

  Το θέμα της ήταν η ΑΟΖ και οφείλω να πω ότι λόγω υποχρεώσεων δεν την παρακολούθησα στο σύνολό της.

  Μια μικρή περίληψη:

  * Η ΑΟΖ είναι έννοια ευρύτερη της υφαλοκρηπίδας, την οποία και καλύπτει.

  * Η υφαλοκρηπίδα είναι έννοια γεωλογική ενώ η ΑΟΖ είναι έννοια κυριαρχίας δεδομένου ότι επί της ΑΟΖ «το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας».

  * 137 παράκτια κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ. (όχι η Ελλάδα)

  * Η έννοια της ΑΟΖ είναι περισσότερο ευνοϊκή για την Ελλάδα από την έννοια της υφαλοκρηπίδας, δεδομένου ότι έτσι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι τα νησιά του Αιγαίου στερούνται υφαλοκρηπίδας επειδή επικάθηνται επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας.

  * Η ανακήρυξη της ΑΟΖ από ένα κράτος γίνεται με μονομερή ενέργεια αυτού.

  * Η Τουρκία έχει απαγορεύσει στην Ελλάδα οποιαδήποτε συζήτηση για ΑΟΖ, δεδομένου ότι δεν την συμφέρει.

  * Οι Ελληνικές πολιτικές ηγεσίες αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι, να αναφερθούν σε ΑΟΖ επειδή κυριαρχούνται από φοβικά σύνδρομα.

  * Οι Ελληνικές πολιτικές ηγεσίες επειδή φοβούνται, αναφέρονται μόνο σε διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία.

  * Με την Ιταλία έχουμε συμφωνήσει σε υφαλοκρηπίδα με βάση τη μέση γραμμή, αλλά όχι σε ΑΟΖ επειδή οι Ιταλοί διεκδικούν περισσότερη.

  * Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει τη Γαύδο το καθορισμό των μεταξύ μας ΑΟΖ.

  * Η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει το Καστελόριζο για το καθορισμό των μεταξύ μας ΑΟΖ.

  * Με την Αλβανία συμφωνήσαμε αλλά ύστερα από επέμβαση της Τουρκίας η συμφωνία δεν εγκρίθηκε από το συνταγματικό τους δικαστήριο.

  * Η Ελλάδα δεν έχει κλείσει κόλπους με άνοιγμα μικρότερο των 24 νμ και δεν έχει χαράξει ευθείες γραμμές βάσης για τη από εκεί και πέρα χάραξη της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ. (έτσι με το αιτιολογικό της αβλαβούς διέλευσης μη το θεωρήσετε περίεργο να βολτάρει η "Γιαβούζ" στο Σαρωνικό.

  Το δικό μου συμπέρασμα:
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙ ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Αρματιστής 13/01/2011 16:22:24

   @ Αρματιστής Αγαπητέ Φίλε Eυχαριστίες γιά τις χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες διαδίδω άμεσα, σε όσους περισσότερους Ελληνες μπορώ.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ η Dimi 13/01/2011 18:30:12

    Dimi καλησπέρα

    Οι καλεσμένοι του κυρίου Σαββίδη είπαν πολλά. Που να τα θυμηθώ όλα.
    Ερωτώμενος ο κύριος Καρυώτης σχετικά με την λεγόμενη συνεκμετάλλευση απήντησε: "Τι είναι αυτό; Που έχει εφαρμοστεί;". Και οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι αυτό δεν συμφέρει την Ελληνική πλευρά.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Αρματιστής 13/01/2011 20:59:39

   Αρματιστή
   Μια λύση υπάρχει πέρα από στερεότυπα και ταμπού.

   Συμμαχία με το Ισραήλ.

  • ΒΠ avatar
   ΒΠ @ Αρματιστής 13/01/2011 21:55:47

   1. H εκπομπή ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ είναι η καλύτερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, με μεγάλη διαφορά. Επίσης στην ιστοσελίδα της (www.anixneuseis.gr) ο κ. Σαββίδης αναρτά, εν γένει, πολύ καλά άρθρα. Εγώ την συγκρίνω με την εξαιρετική εκπομπή της Amy Goodman (democracy now) στις ΗΠΑ (www.democracynow.org). (Υπάρχουν φυσικά διαφορές, όπως το ότι η εκπομπή της Goodman είναι καθημερινή, αλλά και άλλες.)

   Το συμπέρασμα της χθεσινής εκπομπής ήταν: Η Ελλάδα δεν κηρύσσει την ΑΟΖ επειδή φοβάται. Φοβάται τόσο πολύ που δεν κηρύττει ούτε την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (αν και η Κύπρος το επιζητεί. "Παρακαλεί", όπως είπε χθες βράδυ στην εκπομπή ο καθηγητής κ. Μάζης).

   Όσο όμως η Ελλάδα (οι ηγεσίες δηλαδή) φοβάται και αδρανεί, ο χρόνος προχωράει, η Τουρκία το εκμεταλλεύεται και τα χειρότερα είναι αναπόφευκτα.

   Ένα από τα εγκληματικά λάθη είναι ότι η Ελλάδα δεν φέρνει το θέμα στην ευρωπαϊκή ένωση και δεν το θέτει ως προαπαιτούμενο στην λεγόμενη "ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας"...

   2. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν πολύ σπουδαίος Έλληνας: Όχι μόνο γιά την στάση του στο σχέδιο Αννάν. Επίσης, αγνόησε τις απειλές της Τουρκίας όσον αφορά την είσοδο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ένωση (casus belli). Ακόμη, το 2004 διακήρυξε την ΑΟΖ της Κύπρου, ξανά χωρίς φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας.

   Παρεπιπτόντως, επιπλέον ήταν ένας εργασιομανής άνθρωπος, σε αντίθεση με πολλούς γνωστούς μας, όπως π.χ. με τον πρωθυπουργό.

   3. Σχόλια όπως της κ. Αλεξίου ότι "Δεν περιμένω τίποτα από τους Κυπρίους, είναι γνωστά τα φιλελληνικά αισθήματά τους, εμείς όμως στείλαμε τα παιδιά μας για να υπερασπίσουμε την Κύπρο τότε, και αρκετά δεν γύρισαν πίσω" είναι εντελώς ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ. Επιτέλους, τόσα καλά βιβλία και άρθρα έχουν γραφτεί γιά το Κυπριακό. ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!!
   Και σε τελευταία ανάλυση οι ελλαδικές ηγεσίες κατέστρεψαν την Κύπρο και την άφησαν μόνη. Και ας θυμηθούμε τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), όπου 800 (περίπου) παιδιά καθήλωσαν 30000 άντρες του Αγγλικού ιμπεριαλιστικού στρατού επί πέντε έτη!!. Και να φωνάξουμε στις ηγεσίες των Ελλαδικών υπουργείων παιδείας (όλες βέβαια), που επιτρέπουν (επιβάλλουν;) να μην μαθαίνουν τίποτα τα ελληνάκια γι'αυτό το (πρόσφατο και τελευταίο) έπος του Ελληνισμού.

   Τώρα, το τι λέει και τι πιστεύει ο κ. Χριστόφιας (που τα έλεγε όταν ήταν πρόεδρος και ο κ. Βασιλείου) αφορά τον Χριστόφια και την πολιτική του και όχι την Κύπρο που είναι "σαρξ εκ της σαρκός μας".

   Και το τι φωνάζουν οι οπαδοί της Ομόνοιας, είναι φυσικά απαράδεκτα, αλλά απαράδεκτα φωνάζουν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού (ή φώναζαν τέλος πάντων) γιά τον ΠΑΟΚ π.χ.

   4. Το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη είναι πολύ καλό και πολύ σαφές. Ακόμη όμως καλύτερος είναι ο τίτλος! Ο τίτλος με 4 λέξεις μας λέει ότι είναι οι δήθεν διεθνιστές και φιλειρηνιστές που φέρνουν τον πόλεμο στην πόρτα μας, εκτός αν ...δώσουμε ότι μας ζητηθεί και γίνουμε οθωμανική επαρχία.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ΒΠ 13/01/2011 22:07:58

    Μία μικρή προσθήκη, αν μου επιτρέπεις αγαπητέ φίλε. Παραπάνω είπες ότι η Ελλάδα πρέπει να φέρει το θέμα ΑΟΖ στην ΕΕ.

    Η κήρυξη ΑΟΖ είναι ευχέρεια του κράτους - μέλους και ασκείται από τα κυρίαρχα κράτη, ελεύθερα.

    Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάς και νομίζω το έχει επιτύχει, είναι να προστεθεί στα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συνοδων κορυφής, η μνοία, ότι η Τουρκία, στο πλαίσίο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να αποδεχτεί το Κοινοτικό Κεκτημένο, μέρος του οποίου αποτελεί και η αποδοχή της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας Μοντέγκο Μπέυ.

    Αντιλαμβάνεσαι ότι αν η Τουρκία το κάνει αυτό, πάνε περίπατο τα casus belli, οι υφαλοκρυπίδες και οι γκρίζες ζώνες...

    • ΒΠ avatar
     ΒΠ @ ierofantis 14/01/2011 23:54:50

     Αγαπητέ Ιεροφάντη,

     Γράφεις: "Η κήρυξη ΑΟΖ είναι ευχέρεια του κράτους – μέλους και ασκείται από τα κυρίαρχα κράτη, ελεύθερα." Συμφωνώ.

     Επίσης, συμφωνώ ότι γιά να ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις η τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την ισχύ του δικαίου της θάλασσας.

     Οπότε, αν η Ελλάδα κηρύξει την ΑΟΖ της, όπως έχει κάθε δικαίωμα, και πρέπει να το κάνει, και η
     τουρκία ως όμορο κράτος διαφωνήσει, ποιός επιλύει την διαφορά; Η Χάγη ή οι Βρυξέλλες;

     Υπάρχει βέβαια και η φρικτή περίπτωση, η Ελλάδα να μην κηρύξει την ΑΟΖ της βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας και να προβεί σε κατ' ιδίαν συμφωνίες με την Τουρκία...

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ ΒΠ 13/01/2011 23:47:31

    Αγαπητέ ΒΠ συμφωνούμε απόλυτα

    • ΒΠ avatar
     ΒΠ @ Αρματιστής 14/01/2011 23:55:42

     Αγαπητέ Αρματιστή,

     Ευχαριστώ. Ναι συμφωνούμε!

  • xenios avatar
   xenios @ Αρματιστής 14/01/2011 10:11:05

   Δυστυχώς θα παραδεχτώ, ότι όλα αυτά δεν τα ήξερα.
   Εξαιρετικό!!!

 30. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 13/01/2011 15:29:00

  'Ποιός από εσάς θέλει να ακυρώσουμε τα αποτελέσματα της Ελληνικής Επανάστασης; Ας το πει'

  Κύριε Κρανιδιώτη μια κοινωνία ηδονιστική, υλιστική και ωφελιμιστική (αυτά πάνε πακέτο) δεν έχει κανένα πρόβλημα να ακυρώσει οτιδήποτε προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να καταναλώνει απρόσκοπτα ή έστω να επιβιώνει, ακόμη και χωρίς καμιά αξιοπρέπεια. Μια και διαβάζετε ιστορία, σίγουρα θα έχετε δει ότι οι πολεμιστές του 1821 αλλά και πολιτικοί όπως ο Καποδίστριας δεν αγωνίζονταν μόνο 'υπέρ πατρίδος'. Αυτό το δεύτερο υπέρ του οποίου πολεμούσαν (δεν το αναφέρω για να είμαι πολιτικά ορθός) υπάρχει σήμερα; Μιλάτε συνέχεια για πατριωτισμό και καλά κάνετε και συμφωνώ με όσα λέτε. Όμως νομίζω ότι αγνοείτε μια ουσιώδη διάσταση του ελληνικού πατριωτισμού, που υπάρχει από την αρχαιότητα, έστω και όχι πάντα με το ίδιο περιεχόμενο (λογικό αφού και το ελληνικό έθνος δεν είναι αμετάβλητο, αλλάζει, αλλά παραμένει ελληνικό). Η διάσταση αυτή είναι, για να το πω όσο πιο λιτά γίνεται, η μεταφυσική.
  Φυσικά μπορούμε να πειραματιστούμε εις βάρος των κοινωνιών αγνοώντας την ιστορία, όπως κάνουν οι φιλελεύθεροι και οι μαρξιστές, και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε, κάποτε, έναν πατριωτισμό χωρίς μεταφυσικές ανησυχίες και αναφορές. Και όπως οι μαρξιστές περιμένουν τον παράδεισο που θα φέρει το προλεταριάτο, οι φιλελεύθεροι την ευημερία της ελεύθερης αγοράς και του κράτους-ρυθμιστή και οι εργαλειακοί/ακραίοι ορθολογιστές τη λύση όλων των προβλημάτων από την τεχνολογία και την επιστήμη έτσι κι εμείς θα περιμένουμε οι Έλληνες να είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν για την ελευθερία των άλλων Ελλήνων, της πατρίδας τους, χωρίς να πιστεύουν παρά μόνο στην ύλη (μιλάω για τη γνήσια, την αλτρουϊστική θυσία, την υποκινούμενη από μια βούληση ελεύθερη, χωρίς την οποία οι αγώνες καταρρέουν όταν φτάσουν στο σημείο που το άτομο χρειάζεται να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή του και στη ζωή των άλλων). Λοιπόν, ιστορικά αυτό ουδέποτε έγινε κι επειδή είμαι άνθρωπος που κρίνει βάσει του συνδυασμού λογικής και εμπειρίας, δεν έχω κανένα λόγο να αναμένω ότι θα γίνει.
  Μη με παρεξηγήσετε, δε σας επικρίνω, αφορμή παίρνω από το άρθρο σας για να γράψω κάποιες σχετικές σκέψεις μου.
  Δυστυχώς οι περισσότεροι αναγνώστες θα κρίνουν αυτά που λέω ως, στην καλύτερη περίπτωση, άσχετα με την εξωτερική πολιτική μας και στερούμενα 'πρακτικής βάσης' (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Όμως οι κοινωνίες είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και πλούσιο από ένα απλό οικοδόμημα βάσης-εποικοδομήματος κι ο άνθρωπος δεν είναι απλά ένα πανέξυπνο ζώο.

  • ήγγικεν avatar
   ήγγικεν @ Δημήτρης 13/01/2011 16:58:11

   Ν' αγιάσει το χέρι σου_ και το λέω σοβαρά- φίλε Δημήτρη. Εκεί κουτσαίνουν σήμερα πολλοί καλοί πατριώτες.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Δημήτρης 13/01/2011 19:31:32

   Γιατί δεν το λες ευθέως φίλε μου Δημήτρη.
   Το 1821 οι Έλληνες, οι αγράμματοι Έλληνες που δεν εγνώριζαν Ελληνικά κατά Πάγκαλο, πολεμούσαν για του Χριστού τη πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο πολεμιστής είτε φανερά είτε νοερά την ώρα της μάχης προσεύχεται, κάνει πρώτα το σταυρό του, ή στρέφει και γονατίζει προς τη Μέκα.
   Άσχετα αν ο "ορθός λόγος" αποστρέφεται αυτές τις σκέψεις. Στη δύσκολη στιγμή, όλοι γυρίζουν και κλίνουν στο "θείο", άσχετο πως ο καθένας το αντιλαμβάνεται.

   Νάσαι καλά φίλε Δημήτρη

 31. night star avatar
  night star 13/01/2011 15:34:51

  Περι "αποτροπής"

  Ξέρετε καλά Κυριε Κρανιδιώτη, οτι αυτός που παρακαλεί για το τελευταίο ανταλλακτικό και την τελευταία βίδα την υπερδύναμη, δεν μπορεί να μιλάει για αποτροπή, αυτό ήταν και είναι το πρόβλημα της Ελλάδος, η εξάρτηση. Δεν είναι ούτε τα φοβικά σύνδρομα, ούτε οι ¨ενδοτικές" ελιτ.
  Και οταν ακόμα, υπήρξαν ευκαιρίες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, ο επικυρίαρχος φρόντισε με τη τακτικη του "διαίρει και βασίλευε" να επαναφέρει τον "δορυφόρο" του στη σωστή τροχια. Τι είπες; θέλεις ,ας πούμε Eurofighter;
  Ξέρεις, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να σας την πέσουν και εμείς δεν ξέρουμε ποιόν θα υποστηρίξουμε. Τhat's the way it goes, business as usual.
  Oποιος εχει τα γένια, εχει και τα χτένια. Βέβαια, θα πεί κάποιος, οι εποχές έχουν αλλάξει, τώρα υπάρχει και η Ρωσία. Ναι, αλλά η Ρωσία δεν εχει Δ.Ν.Τ.
  Βλέπετε λοιπόν, ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, οι αλλοι απλα εκμεταλλεύονται και στο κάτω κάτω, καλά κανουν ,τα συμφέροντά τους κοιτάνε. Εμείς τι κάνουμε είναι το ζήτημα.

 32. ο ξένος avatar
  ο ξένος 13/01/2011 15:44:40

  Αντικειμενικά το Αιγαίο έχει περιπλοκότητες και ιδιαιτερότητες , που δεν επιτρέπουν αυτόματη εφαρμογή διεθνούς δικαίου. Χρειάζονται προσαρμογές.
  Το Καστελόριζο είναι νησάκι "κουκίδα" στο χάρτη, εκατοντάδες μίλια μακριά από την ελληνική επικράτεια, ηπειρωτική και νησιωτική, δίπλα, εφαπτόμενο, σε μια χώρα με διαστάσεις "ηπείρου". Ακόμη και με όρους διεθνούς δικαίου, δεν είναι "αυτονόητη" απαίτηση η ελληνική "κουκίδα" να ορίσει την ΑΟΖ της τουρκικής"ηπείρου". Διαφορετικά και επίσης δύσκολα είναι τα θέματα και στο χώρο του Αιγαίου. Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, ούτε "καλός και κακός", και όσο έχει ισχυρά "επιχειρήματα" η ελληνική πλευρά, τόσο έχει και η τουρκική.

  • night star avatar
   night star @ ο ξένος 13/01/2011 16:03:33

   Τι πάει να πεί "δεν υπάρχει άσπρο μαύρο, ούτε καλός και κακός" Υπαρχει χώρα που απειλεί και χώρα που απειλείται, στο κάτω κάτω, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εάν η Τουρκία θέλει τα νησιά, γιατί περι αυτου πρόκειται, ας τολμήσει. Μπορεί για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω ,η Ελλας να μη μπορεί να επιβληθεί χρησιμοποιώντας τη δύναμη ως μέσο αποτροπής και επιβολής συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά εαν χρειαστεί, θα υπερασπίσει με νύχια και με δόντια τα κεκτημένα της. Και τότε κανείς δε θα μπορεί να επέμβει, η αρκούδα περιμένει, ένα παραστράτημα των Τούρκων, και κατέβηκε. Για να μη πούμε και για το Ισραήλ, πόσο θα χαρεί να βοηθήσει.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ο ξένος 13/01/2011 18:08:10

   Ή τρολ είσαι ή ο Νταβούτογλου.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ο ξένος 13/01/2011 18:24:15

   Ποια είναι τα επιχειρήματα της Τουρκικής πλευράς;
   Ένα. Μόνο ένα να ακούσω.

 33. TED avatar
  TED 13/01/2011 15:50:02

  Και κάτι ακόμα (μια επιπλέον σταγόνα στον ωκεανό των αληθειών που γράφετε κ. Κρανιδιώτη):

  Γιατί η Τουρκία διατηρεί απέναντι απο Χίο-Λέσβο τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΟ του Δυτικού κόσμου; Να τον κάνει τι;;;;

 34. NM avatar
  NM 13/01/2011 16:37:19

  http://www.diplomatikoperiskopio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=703:2011-01-10-11-59-24&catid=39:2008-05-31-14-19-42&Itemid=65

 35. Αλεξανδρος avatar
  Αλεξανδρος 13/01/2011 16:54:57

  Φαηλο καλησπερα,

  Ορθοτατα τα οσα γραφεις και δεν νομιζω οτι πλην ελαχιστων εξαιρεσεων λιγο πολυ συμφωνουν οι περισοτεροι ( Πλην Τιραμολα και αλλων φανατικων προσπωπαλτρων κενων περιεχωμενου).Αυτο που εχει προκυψει τις τελευταιες δεκαετιες στην ελληνικη εξωτερικη πολιτικη ειναι η ελλειψη οραματατισμου για τη χωρα και το εθνος καθως ακριβως η ιδια ελλιψη οραματισμου λειπει για το συνολο της πολιτικης στην Ελλαδα.Αν εξαιρεσουμε καποιες μικρες αναλαμπες κατα καιρους τα τελευταια 30 χρονια θα διαπιστωσουμε οτι η εθνικη μας εξωτερικη πολιτικη κολυμπαει στα ρηχα χωρις στοχους με μονο μελημα την όποια(?) διατηρηση του υπαρχοντος status quo πασπαλισμενο με μπολικο κατευνασμο (Τσαπμελρεν ατιμε κερατα) και αρκετη φοβικοτητα.Η παντα σταθερη διαρκης ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΗ πολιτικη της τουρκιας βρισκει απεναντι της την ανευρη και ασπονδυλη ελληνικη εξωτ.πολιτικη της Ελλαδας.Το αποτελεσμα ολοι το γνωριζουμε και τα ιστορικα γεγονοτα ειναι αδιαμφησβητητα.Υφαλοκρυπιδα (MEA CULPA) μετα γκριζες ζωνες (ιμια), Μαδριτη, Σχεδιο Αναν, και τωρα εξυφενεται το εργο ΑΟΖ, ενεργεια, πετρελαια, συνδιαχειρηση ΔΝΤ...σε τελικο σταδιο μιας και οι συνθηκες εχουν διαμορφωθει καταλληλως με τετοιο τροπο ωστε οι καθε ειδους ΄΄τιραμολες΄΄ να ειναι ενθουσιασμενοι απο τις πολιτικες του μεγαλου αρχηγου, και οι υπολοιποι ελληνες εξαθλιωμενοι φοβισμενοι και ταπεινωμενοι να εχουν απονευρωθει ωστε να μην αντιδρασουν.Ουτε εθνικιστικα ουτε υπερπατριωτικα ουτε ακροδεξια πολυ δε περισοτερο φασιστικα ειναι τα θεματα της εθνικης ανεξαρτησιας ,εθνικης και εδαφικης κυριαρχιας, ειδικα οταν η ευημερια απτεται τοσο αλληλενδετων πραγματων και ειναι πρωτιστως οικονομικη, τα υπολοιπα τα αφηνω να μας τα εξηγησουν οι δηθεν προοδευτικοι αριστεριζοντες οσφυοκαμπτες που κοπτονται δηθεν για την αλληλεγγυη και την ευημερια των λαων χωρις πρωτα να ενδιαφερονται για την ευημερια των συμπατριωτων τους (αληθεια ΣΥΝ+ πατριδα γνωριζουν τι σημαινει) να μας λενε τη θεωρια ΄΄ ΜΗ ΠΟΛΕΜΟΣ΄΄..

 36. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/01/2011 18:22:32

  @ hioniam

  Έγραψες το ακόλουθο:

  Απετυχαν και οι στρατιωτικοι μας (παρα την θυσια τριων παλικαριων).
  Και οσοι εχουμε υπηρετησει στον Ελληνικο Στρατο γνωριζουμε καλα το “αξιομαχο” του.

  Επαναφέρω για δεύτερη φορά το ερώτημά μου.
  Από πού αντλείς αυτή τη γνώση; Ήσουν παρών ή έτσι σου είπαν; Ήσουν μπροστά; Στον Έβρο; Σε νησί; Κράταγες όπλο; Ήσουν πυροβολητής σε κάποιο κανόνι; Ήσουν πλήρωμα σε κάποιο άρμα; Είχες λάβει θέση σε κάποιο πολυβολείο; Ήσουν στη στρατιωτική μουσική;

  Βεβαίως μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις γαργάρα.

 37. vassilis avatar
  vassilis 13/01/2011 18:43:23

  Ειναι γεγονος οταν φας την πορτα κατα προσωπο να βλεπεις τα πραγματα απο αλλη σκοπια και φυσικα ποιο ορθα.Αν οι πολιτες φανε και αυτοι καλα μια πορτα κατακεφαλα τοτε θα δουν και αυτοι τι πρεπει να κανουν,ακομη ειναι τα σκυλια που περιμενουν ενα κοκαλο η' μια θεσουλα.Για μενα πολεμος πατηρ παντων!

 38. kiki avatar
  kiki 13/01/2011 18:46:41

  @ Φαηλο,
  δυστυχως εχεις δικιο, και απολυτο δικιο.
  Καθε φορα που τα συζηταμε μεταξυ μας ,μενουμε ολοι με την εντυπωση και την πεποιθηση, οτι ολοι σιγα σιγα μας ξεπουλησαν, με διαφορες δικαιολογιες, το συμπερασμα μενει οτι γιναμε νενεκοι, οσφυοκαμπτες, ξεπουληθηκαμε για λιγα ευρω.

 39. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 13/01/2011 19:02:14

  ΦΑΗΛΟ ,μεγάλες οι αλήθειες που γράφεις και οφθαλμοφανείς ,μεγάλο το έργο σου ,μας ανεβάζεις το πατριωτικό φρόνημα ,επιτέλους κάποιος αποδίδει σε γραπτό λόγο της σκέψεις εκατομυρίων Ελλήνων ,που φοβούνται να τις εξωτερικεύσουν φοβούμενοι τον χλευασμό από τους δήθεν προοδευτικούς ,συνέχισε σε παρακαλώ ,σπάστους τα κόκκαλα .
  Εξάλλου διαπίστωσες πόσο τρομοκράτησες το πολιτικό δημοσιογραφικό κατεστημένο με ένα απλό άρθρο σου που εξέθετε τα αυτονόητα (ο Λεπρός και ο Κρετίνος)

 40. thanasis avatar
  thanasis 13/01/2011 19:21:55

  οι υπερδυναμεις δεν γινονται με πατεριτσες γινονται με δυναμη
  οι υπερδυναμεις ειναι αυτοδυναμες και η τουρκια μολις φυγουν
  οι πατεριτσες - αμερικη θα καταρευσουν σαν ξυλινος πυργος

 41. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 13/01/2011 20:53:18

  Ηγεσία, Ηγεσία, Ηγεσία

  Φαήλο, ποιός απο τα λαμογάκια καριέρας θα σταθεί στο ύψος των
  περιστάσεων που περιγράφεις; Χρειαζεται αντιπροσώπευση
  απευθείας μέσα απο τον Λαό και όχι από διεφθαρμένα χαμογελαστά
  συμβιβασμένα παιδάκια με επώνυμο.

  Οι Τ. θα τα παρουν τα νησιά και τη Θράκη αυτό είναι σίγουρο. Αν τα παρουν με πολεμο τότε θα ξυπνήσουμε. Αν τα πάρουν με "ειρήνη" τοτε δε παμε όλοι στο διάολο από τώρα λέω. Εχετε το θράσος να αυτοαποκαλείστε Ελληνες, λαμόγια.

  Λευτέρης, Σηάτλ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ανώνυμος 14/01/2011 01:06:01

   Αισθάνομαι δέος όταν βλέπω που είσαι στον χάρτη! Λοιπόν, αδρρφέ Λευτέρη, η απάντηση είναι ο Αντώνης. Θα ακούσεις σε λίγες μέρες τις θέσεις για τα Εθνικά Θέματα και την εξωτερική πολιτική και θα δεις.

 42. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 13/01/2011 22:02:18

  Πλήρης ισοπέδωση αξιών , αυτός είναι ο ορισμός της εξέλιξής μας από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα και μετά, κοινωνία της πονηριάς και του βολέματος, αστοιχείωτοι και ημιμαθείς,εισαγωγείς όχι μόνο προϊόντων αλλά και άθλιων τρόπων ζωής,πολίτες μιας χώρας με ηγεσίες τύπου 'ευχαριστώ την Αμερική και ενός που χορεύει ζεϊμπέκικα όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, μαζί τα φάγαμε,κ.α,εξαγοραστήκαμε για ένα καγιέν και ένα ρολόϊ Gucci. Και αφού κάναμε το έγκλημα και το θάψαμε, τώρα κλαίμε πάνω από τον τάφο του
  Κανένας Σαμαράς δεν πρόκειται να διορθώσει αυτή την τραγική κατάσταση, δεν είναι Χουντίνι ο άνθρωπος να εξαφανιστούν με μιάς όλα τα άσχημα, εμείς πρέπει να διορθώσουμε τους εαυτούς μας πρώτα, να αποκτήσουμε σαν κοινωνία δομή με αρχές και αξίες, να αποφασίσουμε επιτέλους να ζήσουμε με δουλειά και αγώνα,και στην συνέχεια να απαιτήσουμε από τον όποιο Σαμαρά, να κυβερνήσει σωστά. Ένας αρχηγός, μπορεί να αναδειχτεί σε ηγέτη υπό κατάλληλες συνθήκες,κι οι συνθήκες είμαστε εμείς, αρκεί να γίνουμε και κατάλληλες. Σχεδόν όσοι φιλοξενούνται σε αυτό το blog, έχουν σαφή και ολοκληρωμένη άποψη για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, είναι πολλοί όμως εκείνοι που δεν γνωρίζουν και είναι φυσικό να φοβούνται, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο, άρα δεν ενημερώνονται σωστά. Αυτοί θέλουν να μάθουν,είναι ανάγκη να μάθουν, και όλοι μαζί να παλέψουμε για τη ζωή και την πατρίδα μας.Μας χρειάζεται κόπος και χρόνος, άλλωστε ό,τι αξίζει, κοστίζει. Καλή νύχτα, σε όλους.

 43. Γιάννης avatar
  Γιάννης 13/01/2011 23:10:07

  Ζήτησε ο Αρματιστής προηγουμένως, απαντώντας στο επιχείρημα του Ξένου περί υφαλοκρηπίδας των νησιών, ένα Τουρκικό επιχείρημα. Μελετώντας την ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορείτε να διαπιστώσετε επαναμβανόμενες κρίσεις, πολέμους, διαπραγματεύσεις κοκ. Αυτό που λείπει εκατέρωθεν του Αιγαίου είναι η προσπάθεια κατανόησης των θέσεων της άλλης πλευράς. Λέει η Τουρκία: τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Απαράδεκτο; Σαφώς. Λέει η Ελληνική πλευρά, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτό για την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί αυτομάτως περιορίζει στο ελάχιστο την πρόσβασή της στην ανοιχτή θάλασσα.
  Απάραδεκτο επιχείρημα για τον Φαήλο και τους ομοίους; Ακούω αντιπροτάσεις. Επί 3 δεκαετίες η Ελλάς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία κλιμακώνοντας τους εξοπλισμούς και αντιπαρατάσσοντας δύναμη ισχύος στο Αιγαίο. Ας πάρουμε λοιπόν ένα σενάριο κατά νου: Η Ελληνική κυβέρνηση, όχι αυτή που τη θεωρείτε προδοτική και ο,τι άλλο δει, η επόμενη υπό τον Σαμαρά αποφασίζει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και σε αντίδραση για την παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου δίδει εντολή για κατάριψη Τουρκικών αεροσκαφών. Η Τουρκία απαντάει με αντίστοιχη κίνηση, απειλείται μεγάλης έκτασης διένεξης και παρεμβαίνουν Ε.Ε και ΗΠΑ για κατάπαυαση του πυρός. Αμέσως μετά κατόπιν διεθνών πιέσεων το θέμα παραπέμπεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο καταλήγει σε μια συμβιβαστική λύση.
  Αν έχετε άλλη πολιτική για την εξωτερική μας πολιτική μπορείτε να μας την εξηγήσετε; Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις συνέπειες;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιάννης 13/01/2011 23:50:31

   O καθενας απαντα για τον εαυτο του.Δεν ξερω τι θα πει ο Φαηλος και δεν πιστευω οτι ο Σαμαρας θα εδινε εντολη για καταρριψεις.
   Παρατηρω κατ αρχας οτι οι ελληνοτουρκικες κρισεις γινονταν επι ΠΑΣΟΚ συνηθως,Η ΝΔ κρατουσε διπλωματικες σχεσεις χωρις υποχωρησεις και χωρις κρισεις και αυτο ειναι δυνατον.
   Η καλυτερη πολιτικη κατα τη γνωμη μου ηταν αυτη του Μολυβιατη.
   Δεν θεωρω οτι υπαρχει καποιος λογος για να κανουμε υποχωρησεις ουτε και λογος για μεγαλυτερη ενταση.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Γιάννης 14/01/2011 00:06:51

   Γιάννη αντιλαμβάνομαι ότι κάνεις θεμελειακά λάθη:

   Αποδέχεσαι ότι η Τουρκία ενώ δεν έχει κάνενα δικαίωμα στο Αιγαίο ή διαθέτει ελάχιστα, θα πρέπει εμείς να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό μαζί της, επειδή θα πρέπει να τη φοβόμαστε ... ή για να μη φθάσουμε σε ένταση ... ή για να μη οδηγηθούμε σε έξαρση των εξοπλισμών. Βάζεις και ένα άλλο στοιχείο. Ότι για να υπερασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία θα πρέπει να καταρίψουμε Τουρκικά αεροσκάφη. Πιστεύω ότι σε όλα κάνεις λάθος. Η υπεράσπιση της κυριαρχίας σου είναι πρώτα και πάνω από όλα ζήτημα σοβαρότητας συνέπειας γνώσης εγρήγορσης ευελιξίας ισχυρού εσωτερικού μετώπου βούλησης και πάνω από όλα αποφασιστικότητας. Όταν κάθεσαι και συζητάς τη κυριαρχία του σπιτιού σου, είσαι χαμένος από χέρι. Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί έπονται. Και όπως μέχρι το 1995 δεν είχαμε φθάσει να καταρίψουμε τουρκικό Α/Φ (είχαμε καταρίψει δύο) δεν θα χρειαζόταν να το κάνουμε και στο μέλλον.

   Τη προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να σου την επιβάλει κανένας. Την αποφασίζουν δύο κυρίαρχα κράτη στη βάση κάποιων αρχών που θα πρέπει να δικάσει το δικαστήριο, υπογράφοντας ένα συνυποσχετικό. Βεβαίως το δικαστήριο της Χάγης δεν δικάζει ζητήματα κυριαρχίας. Τα κυρίαρχα κράτη την κυριαρχία τους την υπερασπίζονται και αν χρειαστεί και με τα όπλα. Δεν τη θέτουν στη κρίση διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να καταφύγουν στη Χάγη αποκλειστικά και μόνο για την χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας. Πολλοί έχουν την άποψη ότι αυτό δεν μας συμφέρει. Άλλωστε η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την έννοια της ΑΟΖ.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Αρματιστής 14/01/2011 00:29:03

    Φοβάμαι ότι δεν είμαι ο μόνος που κάνω λάθη: H Tουρκία έχει και αυτή δικαιώματα στο Αιγαίο, είτε μας αρέσει είτε όχι. Καλείτε για μια επιθετική πολιτική που θα περιορίσει την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Εφόσον οι δύο χώρες διαφωνούν επί του θέματος θα πρέπει είτε να το παραπέμψουν στη Χάγη, όπως ήταν η συμφωνία Παπανδρέου - Ερντογάν την οποία δεν τήρησε ο Καραμανλής. Ο άλλος τρόπος είναι η στρατιωτική ισχύς. Όμως ξέρετε πολύ καλά ότι εφόσον αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Και κυρίως θα πρέπει να ξέρουμε τι μπορούμε να επιτύχουμε με αυτό το μέσο.
    Όσο για το αν συρθούμε σε συμβιβασμό αυτό δε θα γίνει τώρα, θα γίνει εφόσον πραγματοποιηθεί το σενάριο πολεμικής σύρραξης. Και τότε να είστε σίγουροι, δε θα μας αρέσει καθόλου. Άρα, ερωτώ και πάλι, ακολουθούμε πολιτική έντασης και αρνούμεθα κάθε διαπραγμάτευση περιμένοντας τις καλύτερες ημέρες ή διαπραγματευόμεθα;
    Η πρώτη πολιτική μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει καρπούς πάντως.

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Γιάννης 14/01/2011 00:36:44

     Ποια είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο; Ζητώ ένα. Και μη μου αναφέρεις το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην ανοικτή θάλασσα. Θα περιμένω να ακούσω για ένα δικαίωμα.

     • Γιάννης avatar
      Γιάννης @ Αρματιστής 14/01/2011 00:49:35

      Και το δικαίωμα πρόσβασής της στην ανοιχτή θάλασσα και το δικαίωμα στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Όπως η Ελλάς μπορεί να θεωρεί ότι όλα της τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα 12 νμ αφήνοντας ελάχιστο ζωτικό χώρο στην Τουρκία και περιορίζοντάς της ακόμα το δικαίωμα αυτό και στη Μεσόγειο μέσω ΑΟΖ Καστελόριζου, έτσι και η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται το δικαίωμα των νησιών για υφαλοκρηπίδα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Γιάννης 14/01/2011 15:09:02

      Εσύ Γιάννη, έτσι νομίζεις ότι πάει; Ο καθένας να αρνείται το Χ δικαίωμα; Εμείς κύριε επικαλούμαστε την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το νόμο της θάλασσας (UNCLOS). Η Τουρκία κι εσύ τί επικαλείστε; Άντε μην αρχίσουμε να συζητάμε για το χωράφι του παππού σου γιατί κι εγώ άμα μου καπνίσει, σου αρνούμαι το δικαίωμα της κυριότητας. Και πάμε και στη Χάγη να τα βρούμε, προοδευτικέ.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Γιάννης 14/01/2011 00:37:55

     Η συμφωνια του Ελσινκι στην οποια αναφερεσαι ελεγε οτι θα παραπεμφθουν στη Χαγη ολες οι συνοριακες διαφορες των προς ενταξη χωρων με τα μελη της ΕΕ δηλαδη εν προκειμενω οι διαφορες Ελλαδος - Τουρκιας.
     Αλλα για την Ελλαδα η μονη διαφορα ειναι αυτη της υφαλοκρηπιδας και οχι συνοριακες διαφορες.
     Με τη φραση αυτη οι Σημιτης - Παπανδρεου ανοιξαν θεμα γκριζων ζωνων γιατι αυτες ειναι οι συνοριακες διαφορες που θεωρει η Τουρκια οτι εχουμε.Θα επρεπε να υπογραφει ενας καταλογος με τις αμφισβητουμενες νησιδες και αυτος να παραπεμφθει στη Χαγη.Κατα τη γνωμη μου σωστα ο Καραμανλης αρνηθηκε να υπογραψει παρομοιο καταλογο.Να δουμε αν τωρα ο Παπανδρεου θα υπογραψει καταλογο αμφισβητουμενων νησιδων.Πρεπει να καταλαβεις οτι το σχημα της Χαγης ηταν ιδεα του Καραμανλη Α΄και αφορουσε τοτε -τη δεκαετια του 70 -μονο την υφαλοκρηπιδα.Το 1996 με τον χειρισμο των Ιμιων αρχισε η αμφισβητηση εδαφων απο την Τουρκια και αυτο εχει διαφορα.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ ψυχραιμια 14/01/2011 00:40:46

      Επισης η μη διαπραγματευση ηταν ιδεα του Παπανδρεου Β΄. Η ΝΔ παντα ηταν υπερ των διαπραγματευσεων χωρις ομως υποχωρησεις και ουτε το 90-93 ουτε το 2004 - 2009 εγινε πολεμικη κριση χωρις να γινει καμμια υποχωρηση.
      Τωρα το τι διαπραγματευεται ο Παπανδρεου Γ΄δεν το ξερουμε.

 44. Mind Trap avatar
  Mind Trap 13/01/2011 23:13:54

  'Αψογο άρθρο. Συγχαρητήρια.
  Αυτό με το δούρειο Ίππο που είναι τα Τουρκοσήριαλ το έχουμε αντιληφθεί πλήρως?
  Είναι δυνατόν τόσα κανάλια να παίζουν συντονισμένα τούρκικα σήριαλς? Και ακόμη περισσότερο να μπαίνεις σε ιστοσελίδες ενημέρωσης μεγάλης επισκεψιμότητας και να βλέπεις κάθε μέρα άρθρο για το τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο?
  Θα πει κάποιος....έλα μωρέ τι να φοβηθείς από ένα σήριαλ.
  Χμμμ...
  Αν σκεφτώ ότι αυτά τα σήριαλς τα παρακολουθούν επί τω πλείστον συνταξιούχες γυναίκες έχουμε την απάντηση.
  Θα παραθέσω και κάποια άλλα στοιχεία που μου περνάνε από το μυαλό.
  Πρώτον, ο πληθυσμός μας γηράσκει. Δεύτερον, η ανεργία αυξάνεται. Τρίτον, τα οικονομικά μέτρα πλήττουν περισσότερο τους εργασιακά ενεργούς και όχι τόσο τους συνταξιούχους. Τέταρτον, ο Έλληνας συνταξιούχος το πιθανότερο είναι να έχει εγγόνια. Πέμπτο, οΈλληνας συνταξιούχος επικοινωνεί, χαρτζιλικώνει και συντηρεί τον άνεργο.
  Αυτομάτως έχουμε μία μερίδα νέων ανθρώπων, απελπισμένων, ανέργων, οι οποίοι περιμένουν την σταγόνα βοηθείας από τη γιαγιά ή τη θειά, η οποία από την πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί, βλέπει πλέον με ουδέτερο μάτι τους Τούρκους.
  Κουφά όλα αυτά εε? Δυστυχώς οι προσπάθειες είναι συντονισμένες.
  Άν σκάσει το παραμύθι εθνικής ανάγκης και για τα μάτια στείλουν μερικούς φαντάρους για να μη δείξουν ότι πέσαμε και αμαχητί (και κατηγορηθούν ότι ήταν στημένα), αυτοί οι άνεργοι που θα πάνε εκεί να αντιμετωπίσουν τον εχθρό τούρκο δε θα μπορέσουν να το κάνουν.
  Και δε θα μπορέσουν γιατί μπήκε στο υποσυνείδητό τους αυτό το αρχέτυπο της κακομοιριάς τους και της εξάρτησή τους από πολύ δικούς του ανθρώπους που δεν επικρίνουν τη τουρκία.

  Το ότι είναι φτηνές παραγωγές και γεμίζουν τηλεοπτικό χρόνο με λίγα χρήματα, είναι επίσης και φτηνές δικαιολογίες όπως και τα ίδια τα σήριαλ. Η ζημιά στην ψυχολογία της κοινωνίας μας είναι μεγάλη.

  Πρώτη αντίδραση: πετάξτε τα κανάλια που προβάλουν τουρκοσήριαλς προς το τέλος, για να μη πω βγάλτε τα εντελώς από τη TV. Καταργήστε την επίσκεψη στα portals που έχουν ενημέρωση για το επόμενο επεισόδιο του τουρκοσήριαλ.
  Είναι πολύ εύκολο να με χαρακτηρίσει κάποιος υπερβολικό για τα παραπάνω, αλλά αυτό επίσης είναι και η επιτυχία του εγχειρήματος. Ότι δουλεύει αθόρυβα και υπόγεια.
  Μια συντήρηση ουδετερότητας σε αυτούς που μας έχουν casus belli.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Mind Trap 13/01/2011 23:41:10

   Δεν είσαι υπερβολικός, καθόλου.
   Οι τηλεοπτικές τουρκοπαγίδες είναι ΚΕΝΤΡΙΚΗ επιλογή του συστήματος.
   Παίζουν στα κανάλια που προωθούν το νεο'οθωμανισμό και το δουλεμπόριο.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ αλλενάκι 13/01/2011 23:54:02

    Ειναι και θεμα κοστους.Αν παρακολουθησετε εξωτερικες ειδησεις πολλες φορες θα δειτε στιγμιοτυπα απο γεγονοτα ασχετα με την Τουρκια π.χ. ενα σεισμο στη Ν.Αμερικη να εχουν παραληφθει απο τουρκικα καναλια ή ακομη και φασεις απο αγωνες ποδοσφαιρου.Ειναι κοντα και ειναι φθηνα.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ψυχραιμια 14/01/2011 00:05:28

     Άλλο είναι άλλο θέμα βέβαια, αλλά και οποιαδήποτε άχρηστη βλακεία που συμβαίνει στην Τουρκία γίνεται είδηση εδώ.
     Φυσικά για βαριοπούλες και άλλα σοβαρά θέματα σχετικά με ΑΟΖ, Αιγαίο, Αρχιπέλαγος, Θράκη, Κύπρο, δεν ακούς τίποτα.
     Μόνο στην εκπομπή Ανιχνεύσεις.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ αλλενάκι 14/01/2011 00:10:56

    Η πέμπτη φάλαγγα έχει πολλούς τρόπους δράσης. Είμαστε γείτονες, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, κοινή κουζίνα, οι Τούρκοι αγαπούν τους Έλληνες, είμαστε καρντάσια κλπ.

    Κανένας δεν προσπαθεί ποιο βαθειά. Αν κάποιος το επιχειρήσει θα του κολήσουν τη ταμπέλα του γραφικού του εθνικιστή και άμα λάχει του φασίστα.

 45. anideos avatar
  anideos 14/01/2011 00:05:28

  Τα αυτονοητα που γραφετε κε Κρανιδιωτη θα πρεπει να ειναι ο μπουσουλας στην εξωτερικη πολιτικη της χωρας, σε οτι αφορα τις σχεσεις με την Τουρκια, δυστυχως ομως το μανουαλ λεει πραγματι αλλα...

 46. karenin avatar
  karenin 14/01/2011 00:49:22

  Στην δεκαετία του 80, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την κούρσα των εξοπλισμών συμπαρασύρωντας την Σ.Ενωση, μέχρι που την οδήγησε σε πλήρη οικονομική κατάρευση. Με τα σημερινά δεδομένα για την χώρα μας, αν ξεκινήσει κάτι τέτοιο είμαστε χαμένοι απο χέρι.

 47. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/01/2011 01:01:29

  Τα 12 ν.μ. εχουν σχεση με τα χωρικα υδατα.Η υφαλοκρηπιδα φθανει τα 200 μ. και προκειμενου περι μικροτερων αποστασεων μετραει η μεση γραμμη.
  Αλλα οπως σου εγραψα πλεον η κυριοτερη διαφορα ειναι η θεωρια των γκριζων ζωνων δηλ αμφισβητηση εδαφων.

 48. A.M. avatar
  A.M. 14/01/2011 01:16:48

  Φαήλο Κρανιδιώτη με καλύπτεις απόλυτα στο εθνικό ζήτημα.

  Το κόστος μιάς ενδεχόμενης επιθετικής πολεμικής ενέργειας της Τουρκίας κατά της Ελλάδος πρέπει να είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ τόσο πολύ μεγάλο ώστε να κάνει ασύμφορη ακόμα και την νίκη για την Τουρκία.

  Αποτροπή είναι αυτό ακριβώς.

 49. ichnilatis avatar
  ichnilatis 14/01/2011 02:00:14

  Εξαιρετικο το αρθρο σου κ.Κρανιδιώτη.
  Κοινη μακροπροθεσμη εξωτερικη πολιτικη χρειαζεται αυτο ο τοπος αλλα πως να γινει αυτο;Ποσοι απο τους 300 εχουνε διαβασει τον μεγαλυτερο Ελληνα διανοουμενο στη νεοτερη Ελληνικη ιστορια;
  Τον Παναγιωτη Κονδυλη

 50. Odysseas avatar
  Odysseas 14/01/2011 04:37:33

  To κείμενο τα λέει μια χαρά παρόλα αυτά ενώ κάνεις αναφορά σε Κονδύλη και Θουκυδίδη, βρίθεις συναισθηματικών αναφορών και "πατριοτικών" κορώνων, τις οποίες βρίσκω περιττές για να πειστούμε ως προς τις προθέσεις του "αγαπητού¨γείτονα. Προφανώς για να είναι πιο κατανοητό απο μερίδα αναγνωστών που σε παλαιότερο κείμενο περι καφενείων διαμαρτυρόταν διότ δεν αναφερόταν στο '21 , στη Μικρασιατική καταστροφή, στα Σεπτεμβριανά και το Κυπριακό... Απο τη μια έχουμε δηλαδή μια ενδοτική και ανιστόρητη πολιτική ελίτ και απο την άλλη μια παρωχημένη φοβοτουρκική ρητορική. Δύσκολο να αναδειχθούν τα διαχρονικά θουκυδίδεια διδάγματα...

 51. xenios avatar
  xenios 14/01/2011 09:59:38

  Υποκλίνομαι.
  Εξαιρετικό άρθρο!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.