01/11/2008 20:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κρεμλίνο ξανακοιτάζει στη Μεσόγειο

Όχι, οι συνομιλίες που διεξάγονται κατά την πρώτη μετά από 20 χρόνια επίσκεψη του Μουαμάρ Καντάφι στη Μόσχα, δεν έγιναν στη σκηνή Βεδουίνων που έστησε για να μείνει ο ίδιος εντός του Κρεμλίνου (!). Εκτός όμως αυτού του γραφικού στοιχείου βορειοαφρικανικής-μεσογειακής ατμόσφαιρας, που για μια ακόμη φορά φρόντισε να προβάλλει ο Καντάφι, οι συνομιλίες του περιελάμβαναν κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή: Το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αποκτήσει στη Λιβύη ναυτικό σταθμό.

Τα σχέδια της Ρωσίας για προώθηση και εγκατάσταση στα «θερμά νερά» της Μεσογείου δεν είναι καινοφανή, ενώ τα προβλήματα που προκάλεσε σε αυτήν την παρουσία η διάλυση της ΕΣΣΔ και η διένεξη με την Ουκρανία για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν πλέον παρελθόν. Η Μόσχα έχει ήδη συμφωνήσει και γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή ναυστάθμου στη Συρία, όπου θα αγκυροβολούν πολεμικά της πλοία προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ισραήλ. Ως γνωστόν, παρόμοια, αν και μικρότερης έκτασης σχέδια έχουν οι Ρώσοι και για την Ελλάδα, όπου παλαιότερα είχαν αγκυροβόλια σε νησιά του Αιγαίου.

Εκτός αυτού, ο Καντάφι σκοπεύει να προβεί σε μεγάλες αγορές ρωσικών αμυντικών συστημάτων (σε πρώτη φάση κόστους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ), αλλά και να δώσει μεγάλα έργα (π.χ. σιδηρόδρομος, 2,2 δις. ευρώ) σε ρωσικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο είχε επισκεφθεί τη Λιβύη ο Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε τη διαγραφή χρεών της χώρας προς τη Ρωσία (ΕΣΣΔ) ύψους 4,5 δις. δολλαρίων.

Εάν ο Καντάφι αγοράσει τα οπλικά συστήματα που φέρεται να θέλει, όπως αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, S-300, μεσαίου, «Buk» και μικρού, Tor, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη «Σουχόϊ»¨και «Μίγκ», το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ. Κυρίως επειδή αυτά τα όπλα θα «χτενίζουν» όλο το Λιβυκό πέλαγος σχεδόν μέχρι την Κρήτη και την αμερικανική βάση της Σούδας. Βέβαια, είναι άκρως απίθανο να επαναληφθούν γεγονότα, ανάλογα της δεκαετίας του 1980, τότε που αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθεντο στη Λιβύη. Άλλωστε, ο Καντάφι τα έχει κάνει πλακάκια τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Βρετανία, με αποτέλεσμα να «παραγραφεί» ακόμα και η τρομοκρατική επίθεση στο Λόκερμπυ (Σκωτία). Στο μεταξύ, μεταβιβάζει σταθερά την εξουσία στον γιο του Σεΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι. Ο τελευταίος έχει αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας, ενώ έχει κάνει πολύ μεγάλα -οικονομικά και πολιτικά- ανοίγματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 01/11/2008 23:08:12

  ειμαι εξαιρετικά περιεργος να δω τις επόμενες κινησεις των ρώσων. Εχουν λεφτα, πρωτες υλες (οχι μονο ενεργεια) σταθερη ηγεσια με αρ@@@, και δεν θα επηρεαστουν τόσο εντονα από το κραχ. (ειναι εκτος νομισματικών ισσοροπιων και ΠΟΕ)

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/11/2008 23:30:36

  Η Ρωσία δεν μπαίνει σε συμμαχίες και δεν αναλαμβανει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι σε κανένα.
  Θα πουλάει όπλα,πετρέλαιο και έργα σε όποιον το ζητήσει αλλά δεν θα εγγυάται κανένα.
  Βασίζεται στο ότι η αμερικανική πολιτική θα δημιουργεί πάντα δυσαρεστημένους που θα είναι πελάτες της.Εχει όμως καταλάβει ένα βασικό σημείο για τη σημερινή εποχή : Αμυντική συμμαχία μεγάλης χώρας με μικρή δε συμφέρει τη μεγάλη αλλά τη μικρή που εξασφαλίζεται ενώ η μεγάλη δεν κερδίζει σπουδαια πράγματα καθώς η παγκοσμιοποίηση ψαλιδιζει τυχόν προνομιακές εμπορικές σχέσεις.

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/11/2008 01:17:54

  Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Καντάφι δεν τα έχει κάνει πλακάκια με τους Αμερικανούς. Τους πλήρωσε για να βρει την ησυχία του επειδή του είχαν γίνει στενός κορσές. Αυτά τα δήλωσε ο ίδιος στη βουλή του.

  Όσο για τους Ρώσους και την παγκοσμιοποίηση αν δεν το καταλάβατε αυτή μας τελείωσε. Αντικαθίσταται πάλι από ζώνες επιρροής. Επίσης αν θέλουν οι Ρώσοι ασφάλεια θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας γύρω τους που για την περιοχή μας σημαίνει εκδίωξη των Αγγλοαμερικάνων και των συμμάχων τους από την περιοχή της ανατολικής μεσογείου. Για να το κάνουν αυτό χρειάζονται συμμάχους στων οποίων τις χώρες θα διεξαχθούν οι μάχες και αυτό θα είναι το όφελός τους

 4. ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ avatar
  ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ 02/11/2008 09:26:04

  Αφου οι δικοι μας δεν τα βρεικαν με τους Ρωσους για το λιμανι της Συρου ελεο..... Σ....... τωρα οι ρωσοι θα τα βρουν με τον Κανταφι!!

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/11/2008 09:31:33

  Αν με τον όρο παγκοσμιοποίηση εννοούμε ότι ο ένας διατάζει και οι αλλοι ακολουθούν αυτό τέλειωσε.
  Αν όμως εννοούμε ότι δεν υπάρχουν πια μπλοκ και ο καθένας εμπορεύεται με όποιον νομίζει ότι τον συμφέρει αυτό μόλις αρχίζει.
  Τι να την κάνει τη ζώνη επιρροής η Ρωσία;Η ΕΣΣΔ χρεωκόπησε για να συντηρεί τη ζώνη επιρροής.
  Η Ρωσία μπορεί να πουλάει σε όλους όσους θέλουν να αγοράσουν τα όπλα της ή το πετρέλαιο-υπάρχουν αρκετοί- και να μην αναλαμβάνει δέσμευση απέναντι σε κανένα.Η ίδια δεν απειλειται και δεν μπορεί να απειληθεί.

 6. άνω σχώμεν avatar
  άνω σχώμεν 02/11/2008 13:20:26

  Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο πειθομαι οτι ενας από τους μεγαλύτερους, διεισδυτικότερους, και διορατικότερους διανοητές του εικοστού αιώνος ήταν ο Τζωρτζ Όργουελ.

  Προτείνω σε όλους, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τα δύο αριστουργήματά του, τη Φάρμα των Ζώων και το 1984.
  Αν το έχουν ήδη κάνει να τα ξαναδιαβάσουν!

  Ο άνθρωπος τα είχε προβλέψει όλα με ακρίβεια ανησυχητική...

  Όλες αυτές οι εξελίξεις που παρακολουθούμε σήμερα να εκτυλίσσονται στον κόσμο(ζώνες επιρροής, απομακρυσμένοι πόλεμοι, μαζοποίηση και λουμπενοπρολεταριοποίηση του λαού, θολό ιδεολογικό τοπίο...) έχουν περιγραφεί(και προειδωθεί) στα δύο προφητικά έργα που προανέφερα.

 7. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 03/11/2008 09:32:00

  Αγαπητε factorX, καλο ειναι να θεωρουμε πλεον τον Κανταφι και το καθεστως του υποτεταγμενο στα συμφεροντα των ΗΠΑ. Οταν αποκαλυφθηκε το κολπο που ειχε στησει με τα πυρηνικα απο Βορεια Κορεα μερια ειχε 2 δρομους να ακολουθησει.Η να εχει το τελος του Σανταμ Η να προλαβαινει οιδιος καθε επιθυμια των αμερικανων.Και βεβαιως επελεξε το δευτερο.
  Αυτες οι δοσοληψιες με την Ρωσια σιγουρα πηραν πρωτα το πρασινο φως απο τα αφεντικα του για να μην πω οτι εκτελεστηκαν κατα παραγγελια των αφεντικων του για να ξεπληρωσουν ορισμενα γραμματια προς τους Ρωσους ληγμενα προ πολλου και επιταχυνθεντα απο την εκδηλωθεισα οικονομικη κριση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.