#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2010 07:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κατάρ, ο Αστακός, οι ΗΠΑ και ο ….ΓιλμάζΜετά την εταιρεία Αμπού Ντάμπι Μαρ που ανέλαβε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ενδεχομένως θα σώσει κάποιες εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ήλθε τώρα το Κατάρ έτοιμο να επενδύσει στη χώρα μας.

Παραλείπουμε την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία έγινε ύστερα από διαπραγματεύσεις του κ. Χάρη Παμπούκη και μένουμε στην ουσία. Το Κατάρ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία μεγάλης μονάδας φυσικού αερίου, κι όχι μόνο, στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού.

Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο, έστω κι ένα πετροδολάριο να εισρεύσει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερο από τα κούφια λόγια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στην περίπτωση των Αραβικών κεφαλαίων οφείλουμε καταρχήν να χρεώσουμε την επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση. Μένουν μόνο κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους των συμφωνιών κι αν αυτές είναι συμφέρουσες για τη χώρα.

Πάμε όμως παρακάτω καθώς φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει …βάθος.

Όπως μας πληροφορεί ο αναγνώστης μας «Επώνυμος» η προχθεσινή Γενί Σαφάκ (http://www.yenisafak.com.tr/Politika/?t=05.03.2010&i=245008), σε άρθρο της που μετέφρασε ο Σ. Καλεντερίδης (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/to-13-south-stream.html#ixzz0hIYbK1hj), μας αποκαλύπτει ότι το 1997 οι Αμερικανοί ούτε λίγο ούτε πολύ “έφαγαν” τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, επειδή προώθησε το σχέδιο Blue Stream για να παίρνει αέριο από τη Ρωσία με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω του Ευξείνου Πόντου και όχι από εκεί που ήθελαν οι Η.Π.Α. Οι οποίες Η.Π.Α. ήθελαν να παίρνει αέριο από πού λέτε; Από το… Κατάρ! Του οποίου τα αποθέματα αερίου, κατά σύμπτωση, τα έχουν αγοράσει Αμερικανικές εταιρίες.

Πώς ήρθε τέτοια σύμπτωση να κάνει αυτή την αποκάλυψη ο ίδιος ο Γιλμάζ δεκατρία χρόνια μετά, στις 5 Μαρτίου 2010, δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί ότι το αέριο του Κατάρ θα το πάρει τελικά η υπερτυχερή Ελλάδα.;

Θυμηθείτε επίσης όσα γινόντουσαν στον Αστακό επί κυβέρνησης Καραμανλή, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στο τόπο αυτό:

 
Τι συμβαίνει στον Αστακό;
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τον Αστακό.
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 08/03/2010 08:37:41

  Άρα, η συμφωνία αφορά μονάδα και εγκαταστάσεις “υγροποιημένου αερίου”, κάτι αντίστοιχο της Ρεβυθούσας. Συνεπώς, σπάει το μονοπώλιο αυτής, που αν δε κάνω λάθος, ανήκει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο. Καλή εξέλιξη ως προ το αναπτυξιακοεπενδυτικό κομμάτι, πρέπει να παίζουν όμως και ιστορίες, κάτω από το τραπέζι.
  Όπως σημειώνει και η ανάρτηση, να δούμε το προσχέδιο της Σύμβασης

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 08/03/2010 10:58:17

  Με λίγα λόγια στο ενεργειακό είμαστε yes man

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/03/2010 11:20:28

  Υπάρχει και το άλλο ζήτημα. Αν γίνει η επένδυση του Κατάρ, ο αγωγός South Stream ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΥΤΟΜΆΤΩΝ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, διότι, ποιος θα αγοράζει αέριο από αυτόν, αν είναι να παίρνουμε αέριο από το Κατάρ; Εκτός πια κι αν καταναλώνεται τόσο πολύ αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

  Αρχαίε, ο λαός του antinews περιμένει τα σχόλιά σου για τη σύνδεση επένδυσης Φ.Α. Κατάρ και ΑΠΕιας-ΓΑΠειας "πράσινης ανάπτυξης".

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 08/03/2010 11:20:53

   Αυτομάτως, εννοούσα.

 4. Βόρειος avatar
  Βόρειος 10/03/2010 23:52:55

  Πριν απο 1 σχεδόν χρόνο οι Βούλγαροι ζήτησαν από το Καταρ να επενδύσει σε εγκαταστάσεις υποδοχής και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG TERMINAL)επί ελληνικού εδάφους (!!!) στην περιοχή της Καβάλας.Kαι προφανώς να προμηθεύσει και το σχετικό αέριο αφού μάλιστα η χώρα είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG.Την ίδια περίοδο απο τη "δικιά μας" ΔΕΠΑ δήλωναν οτι σκέφτονται οι ιδιοι να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις στην Καβάλα και να παραχωρήσουν εκεί αποθηκευτικό χώρο στη Βουλγαρία για να καλύψει τις ανάγκες της.Οι Βούλγαροι το πήγαν παραπέρα κι άρχισαν να διαπραγματεύονται αναθέσεις εργων και απευθείας εισαγωγές αερίου , ερήμην μας!!
  Οπως θα διαβάσετε στο παρακάτω ρεπορτάζ το θέμα τέθηκε στην επίσημη επίσκεψη του Βούλγαρου προέδρου Γκ.Παρβάνωφ στη Ντόχα τον Απρίλιο του 2009!

  ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

  Qatar and Bulgaria discuss LNG terminal & sign cooperation agreements

  Source: Business Intelligence - Middle East
  Posted: Wed April 15, 2009 11:25 am

  QATAR. HH the Emir of Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani and Bulgarian President Georgy Parvanov yesterday discussed the construction of a liquefied gas terminal to ease Europe’s dependence on Russian gas, Parvanov’s office said in a statement.

  The two leaders and their delegations talked over “the possibilities of building a terminal for liquefied natural gas to serve not only Bulgaria but other European states,” the press office said, without providing any details.

  The two parties also sealed an agreement for “economic and technical co-operation” between Sofia and Doha.

  The Qatari delegation meanwhile confirmed its participation at the Natural Gas for Europe summit in Sofia on 24-25 April, Bulgaria’s Economy and Energy Minister Petar Dimitrov said on the sidelines of the talks.

  The international forum will group gas suppliers from the Caspian region, Central Asia and the Middle East, with consumers from the European Union.

  Bulgaria, which is nearly 100% dependent on Russian gas supplies via Ukraine, was hard hit by a price row between the two in January that disrupted deliveries.

  The government has since suggested building a terminal for liquefied natural gas on Greece’s Aegean coast, to allow it to import gas from countries other than Russia. "

  Έ, μήπως παραήταν καιρός να κάνουμε κι εμείς μια κίνηση? Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική!Μας πρόλαβαν άλλοι!
  Κι αντί για την τόσο βολική -για κάποιους γείτονες-Καβάλα, γιατί να μην πάμε στον Αστακό?? Από κει είναι πολύ απλό να διοχετευθεί το περίσσευμα στον Ελληνο-Ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου.
  Άλλωστε σχεδιάζεται-'οπως ανακοινώθηκε- να κατασκευαστεί εκεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.Και ως γνωστόν η ευστάθεια του εθνικού συστήματος ηλεκτροδότησης απαιτεί περισσότερες μονάδες στα νότια όχι στο βορρά.
  Όσο για τον southstream όσοι περισσοτεροι αγωγοί διέρχονται απο ελληνικό έδαφος, τόσο το καλύτερο για μάς.Για τους Ρωσους βέβαια είμαστε μια τόσο δα μικρούλα αγορά, ένα τίποτα.Είμαστε ενδιαφέρουσα περίπτωση μόνο ως χώρα διέλευσης -εναλλακτικής προς την προβληματική Ουκρανία- προς τις αγορές της Δύσης.Το υγροποιημένο αέριο του Καταρ δεν μπορεί να απειλήσει σοβαρά το ρωσικό μονοπώλιο γιατί είναι πιό ακριβό (μεταφορά με πλοία-εγκαταστασεις αποθήκευσης και εξαέρωσης κλπ)και επειδή δεν ρέει προς εμας μέσω αγωγού μπορεί να διατεθει σε περιορισμενους ογκους.Αρα μόνο συμπληρωματικός μπορεί να είναι ο ρόλος του και σίγουρα όχι απειλητικός για τους αγωγούς, ρώσικους ή μή.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Βόρειος 29/03/2010 16:51:22

   Αν είναι πιο ακριβό τότε γιατί να αγοράσουμε από το Κατάρ και να μην αγοράσουμε από τον South Stream; Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μας βάζουν να αγοράσουμε ακριβό αέριο, ενώ μπορούμε να αγοράσουμε πιο φθηνό και γεωπολιτικά πιο σημαντικό (διότι καθιστάμεθα κόμβος διέλευσης ρωσικού αερίου και αποκτά άμεσο συμφέρον η Ρωσία να υπερασπιστεί τα χερσαία μας σύνορα έναντι της Τουρκίας, εάν παραστεί ανάγκη).

   Μόνος σου λες ότι είναι πιο φθηνό το αέριο της Ρωσίας. Συνεπώς, προς τι ο ενθουσιασμός με το αέριο του Κατάρ; Εδώ είναι ακριβώς η (κατά κυριολεξία) πέτρα του σκανδάλου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.