#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κέντρο Σοσιαλιστικών Μελετών στηρίζει Νέα Δημοκρατία


«Αυτό που επείγει είναι η κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

 Το Κέντρο Σοσιαλιστικών Μελετών (ΚΣΜ), είναι μια από τις ιστορικότερες και πιο σημαντικές «δεξαμενές» πολιτικής σκέψης στη χώρα μας. Ιδρυμένο το 1979, αρχικά ως ινστιτούτο προσκείμενο στο ΚΟΔΗΣΟ και αργότερα ακολουθώντας αυτοτελή πορεία, αναδείχθηκε στη διαδρομή του χρόνου ως τις ημέρες μας ως μια από τις πιο αυθεντικές και νηφάλιες φωνές έκφρασης των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα.


Μένοντας το ΚΣΜ όλα αυτά τα χρόνια μακρυά από το συρμό της συνθηματικής ευκολολογίας και τον πειρασμό του αριστερόστροφου λαϊκισμού, που κυριάρχησε στην πατρίδα μας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, κατόρθωσε να αρθρώσει έναν λόγο υπεύθυνο, συγκροτημένο και εποικοδομητικό. Με πυρήνα τη θέση ότι ο «σοσιαλισμός ή είναι δημοκρατικός ή είναι ανύπαρκτος» (κατά την επιγραμματική διατύπωση του ιδρυτή του δικηγόρου Αντώνη Δροσόπουλου, εμβληματικής φυσιογνωμίας του αντιδικτατορικού αγώνα), και με αταλάντευτη την προσήλωση στη θεμελιακή αξία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτήν, το ΚΣΜ αποτέλεσε μια όαση ευρωπαϊκής δημοκρατικής σοσιαλιστικής σκέψης σε καιρούς που στην Ελληνική δημόσια σφαίρα επικρατούσε η μαρξιστική «βουλγκάτα» και ο ανδρεοπαπανδρεϊκός τριτοκοσμισμός.


Αλλά και στη συνέχεια, ακόμη, όταν ο σημιτικός «εκσυγχρονισμός» και ο γεωργοπαπανδρεϊκός «νέο-σοσιαλισμός» έδιναν τον καταστροφικό τους τόνο στα δημόσια πράγματα της χώρας, το ΚΣΜ διατήρησε απαρασάλευτα την κριτική του στάση απέναντι στα φαινόμενα παραφθοράς και νόθευσης των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως αυτό τις αντιλαμβανόταν, που διέκριναν την περίοδο εκείνη.


Σήμερα, λοιπόν, που η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται βυθισμένη στη δίνη της πιο βαθιάς και πολύμορφης κρίσης της μεταπολεμικής μας ιστορίας, και αντιμετωπίζει την επιθετική επανεμφάνιση ενός νέου κύματος λαϊκισμού, αυτή τη φορά στη τσιπρα-ϊκή/ΣΥΡΙΖΑ-ϊκή εκδοχή του, έχει από κάθε άποψη ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το ΚΣΜ (το οποίο για ένα διάστημα, μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν συμπορεύθηκε πολιτικά με τον Συνασπισμό) παρεμβαίνει στις εξελίξεις και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, της 28/5/2012, τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Συνηγορώντας από τη δική του ιδεολογική σκοπιά, στην ανάγκη σύμπηξης ενός φιλοευρωπαϊκού-δημοκρατικού μετώπου που θα προασπίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της πατρίδας μας.


Η σχετική απόφαση του ΚΣΜ, όπως παρατίθεται στον ιστοχώρο του www.ksm-hellas.blogspot.com αναφέρει μεταξύ των άλλων:


 «Α΄ Τί ψηφίζουμε:  


Ὁ ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τήν αὐτοτέλεια  τῶν συνιστωσῶν του γιά νά πάρει τό bonus τῶν 50 ἑδρῶν.   Ἄν ἔρθει πρῶτο κόμμα στίς ἐκλογές πιθανότατα θά ἔχει τήν ἀπόλυτη πλειοψηφία στήν Βουλή καί θά  τοῦ δοθεῖ ἡ κυβέρνηση.


Λέει ὅτι δέν θά μᾶς βγάλει ἀπό τό εὐρώ, ἀλλά θά σταματήσει νά ἐφαρμόζει τό Μνημόνιο, γιά νά τό ἐπαναδιαπραγματευθεῖ.


Οἱ Εὐρωπαῖοι ἔχουν πεῖ μέ χίλια στόματα, ὅτι μή ἐφαρμοζομένου τοῦ Μνημονίου δέν θά μᾶς δίνουν λεφτά.


Ἡ συνέπεια θά εἶναι νά τυπώνουμε δικό μας νόμισμα (¨ἐπιστροφή στήν δραχμή¨), ὁ πληθωρισμός κλπ. Ἡ ἰδέα πώς οἱ Εὐρωπαῖοι θά συμβιβασθοῦν ἐκ τῶν ὑστέρων μέ τήν κατάσταση πού θά προκύψει ἀπό τήν κυβέρνηση τοῦ ΣΥΡΙΖΑ εἶναι ἐντελῶς παρακινδυνευμένη.»


 Και καταλήγει:


 «Αὐτό πού ἐπείγει εἶναι ἡ κατοχύρωση τοῦ εὐρωπαϊκοῦ κεκτημένου. Τά ὑπόλοιπα ἕπονται, ἡ δέ ἀντιμετώπισή τους θά εἶναι εὐχερέστερη μέσα στόν εὐρωπαϊκό περίβολο, παρά ἔξω ἀπό αὐτόν.


Χρειάζεται λοιπόν νά βγομε νοιχτά πέρ τς ΝΔ στίς κλογές


 Πρόκειται για μια, από κάθε άποψη, βαρυσήμαντη απόφαση-παρέμβαση. Που αποδεικνύει πως στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου 2012, η Νέα Δημοκρατία μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης όλων των δημοκρατικών-ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της Ελληνικής κοινωνίας. Και με κατοχυρωμένο το δημοκρατικό και Ευρωπαϊκό κεκτημένο, να εγγυηθεί πως και μετά τις 18 Ιουνίου η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει το αύριο ως ελπίδα και όχι ως εφιάλτη.


 Τάκης Μαχαίρας,


Σύμβουλος Πολιτικής & Επικοινωνιακής Στρατηγικής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κων. Ε. Μωραιτης avatar
  Κων. Ε. Μωραιτης 03/06/2012 12:01:10

  Η εκτιμηση οτι αν ελθει πρωτο κομμα ο ΣΥΡΙΖΑ απο που προκυπτει; Εκτος βεβαια της περιπτωσης που προτιμηθει απο το 40% του εκλογικου σωματος. Κανει κανεις τετοια προβλεψη; Χωρις αυτοδυναμια εδρων με ποια κομματα θα μπορουσε να συνυπαρξει σε κυβερνηση; Το ΚΚΕ απορριπτει κατηγορηματικα τετοιο ενδεχομενο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απορριπτονται κατηγορηματικα απο τον ΣΥΡΙΖΑ, για Χρυση Αυγη δεν γινεται κουβεντα. Μενει η ΔΗΜΑΡ αλλα και αυτη δεν φαινεται να ειναι στο ιδιο μηκος κυματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι εμεινε; Ο Καμμενος, οτι πρεπει δηλαδη για να επισφραγισθει μια πιθανη φαρσοκωμωδια.
  Αν αυτο το σκεπτικο δεν αστοχει τοτε αστοχει η αναλυση του ΚΣΜ που εκτιμα οτι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι πρωτο κομμα σχηματιζει κυβερνηση.

 2. Ηλίας Κοντάκος avatar
  Ηλίας Κοντάκος 03/06/2012 12:32:55

  Είναι πράγματι πολύ σημαντική μια τέτοια στήριξη. Από την άλλη όμως, δεν μπορώ, παρά να επισημάνω ότι με στενοχωρεί αρκετά το επιχείρημα - που ακούγεται από πολλές πλευρές - ότι θα πρέπει να στηριχθεί η ΝΔ, επειδή ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμογή των προτάσεών του θα οδηγούσε εκτός ευρώ. Θα προτιμούσα να είχαν πεισθεί περισσότεροι να συνταχθούν με τη ΝΔ όχι επειδή φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή υιοθετούν την πολιτική πρόταση Σαμαρά και επειδή συντάσσονται με την επιχειρηματολογία του. Μέχρι στιγμής, η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει τέτοιους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες, ώστε η ψήφος πολλών από αυτούς να είναι έγκριση των θέσεών της και όχι αντίβαρο στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και το επισημαίνω αυτό, γιατί μια πρωτιά της ΝΔ ως πυλώνας αντίστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως θετική παρότρυνση εφαρμογής της πολιτικής της, θα δημιουργήσει πολλές δυσκολίες και όταν θα κληθεί ως κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που πρότεινε - αφού δεν θα τυγχάνουν πραγματικής αποδοχής από ευρύτατα κοινωνικά στρώματα - και όταν θα χρειαστεί να μεταφραστούν σε νέες ψήφους εφ' όσον ξαναέρθουν εκλογές (που όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι πολύ μακριά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου). Καλό θα ήταν λοιπόν να αναζητηθούν εκείνες οι διέξοδοι που θα επιτρέψουν, παράλληλα με την ανάδειξη της κρυφής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεπάρκεια των προσώπων του, τη διάχυση στην κοινωνία των θέσεων της κυβερνητικής πρότασης Σαμαρά ως της πιο πειστικής, αποτελεσματικής και εφαρμόσιμης. Ο,τιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε πολύ σοβαρές μελλοντικές περιπέτειες.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ηλίας Κοντάκος 04/06/2012 00:04:29

   Οι Έλληνες έχουμε μια συνήθεια: τον εγωϊσμό! Επί Μ.Αλεξάνδρου οι Σπαρτιάτες δεν πήγαν μαζί του επειδή έπρεπε να έχουν την αρχηγία του στρατεύματος. Ποιος έχασε τη δόξα τελικά με τη μη συμμετοχή του; Οι Αθηναίοι, οι Θηβαίοι και οι λοιποί είχαν χάσει μάχες από τον Αλέξανδρο και ήταν υποτελείς σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Αλλά την ώρα της μάχης ενώνεσαι απέναντι στον κοινό εχθρό, επειδή ή νικάς ή καταστρέφεσαι. Έστω κι έτσι λοιπόν, είναι πρώτη φορά που βγαίνει στήριξη από μέρος της αριστεράς υπέρ "δεξιού" υποψηφίου πρωθυπουργού για να μη βγει άλλος "αριστερός" πρώτος. Οι υπόλοιποι πότε θα ξυπνήσουμε; Προσωπικά τους συγχαίρω για την τόλμη τους. Θα έχουν τεράστιες αντιδράσεις εκτιμώ...

   • Ηλίας Κοντάκος avatar
    Ηλίας Κοντάκος @ Γεώργιος Τ. 04/06/2012 08:16:03

    Είναι ένα θέμα το τι γίνεται σε μια μάχη που έχει συγκεκριμένη διάρκεια, καθώς και αρχή, μέση και τέλος, και άλλο το τι γίνεται σε μια διαρκώς εξελισσόμενη και δυναμική διαδικασία, όπως η πολιτική, που εκτιμώ ότι η θεώρηση του ηγέτη θα πρέπει να είναι μεσο-μακροχρόνια και όχι κοντόφθαλμη και βραχυπρόθεσμη. Αν το ζητούμενο είναι πώς θα κερδηθεί μία και μόνη εκλογική αναμέτρηση, τότε πιθανόν να έχετε δίκιο. Αν το ζητούμενο είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και πώς θα τεθούν οι βάσεις μιας μακρόπνοης και εμπνευσμένης πορείας υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, τότε απαιτείται διάχυση των απόψεών του και υιοθέτησή τους από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Αυτό δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Σοσιαλιστικών Μελετών δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 3. Παρης Μπινος avatar
  Παρης Μπινος 03/06/2012 14:02:51

  Η αποφαση τους δειχνει οτι η δημοκρατια και ο ευρωπαικος προσανατολισμος ειναι κεκτιμενα αδιαπραγματευτα..η ελπιδα ακομα ζει τελικα...η λογικη δεν εγκατελειψε τελειως το κτηριο της αριστερας

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 04/06/2012 01:16:40

  Ἔτσι. Πολυτονικὸ καὶ ξερὸ ψωμὶ (τὸ παρατηρήσατε, ἔτσι;)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.