#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Κάιρο άρχισε τα... τούρκικα για την κυπριακή ΑΟΖΝέο θρίλερ με την κυπριακή ΑΟΖ εκτυλίσσεται από χθες, αλλά αυτή τη φορά τα «σκοτεινά» νέα δεν προέρχονται από την Τουρκία αλλά από τη Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αιγυπτιακού πρακτορείου ΜΕΝΑ η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα, της αιγυπτιακής Άνω Βουλής, ενέκρινε νομοσχέδιο του βουλευτή Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει επανοριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου διότι με την ισχύουσα η χώρα του χάνει δισεκατομμύρια δολάρια!

Ως νομικό επιχείρημα προβάλλεται ότι, δήθεν, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα έπρεπε η Αίγυπτος να παρίσταται στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το 2003, κάτι που δεν συνέβη.

Πρόκειται βέβαια για πρόσχημα και η όλη υπόθεση παραπέμπει σε τουρκικό δάκτυλο. Οι υπόνοιες αυτές επιβεβαιώνονται από τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην Αίγυπτο σύμφωνα με τις οποίες το νομοσχέδιο του εν λόγω βουλευτή προβλέπει νέα οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και την παρουσία στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή της Τουρκίας ως τρίτου μέρους...

Τις πληροφορίες πάντως διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υφίσταται ούτε τέθηκε από την επίσημη αιγυπτιακή κυβέρνηση θέμα αμφισβήτησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε από την είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων η οποία, όπως είπε, αναφέρεται «σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Ανω Βουλή της Αιγύπτου».

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα», ενώ ερωτηθείς περαιτέρω για το συμβάν δεν θέλησε να επεκταθεί αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν με βάση το διεθνές δίκαιο μια χώρα μπορεί να ακυρώσει διεθνή συμφωνία που είχε υπογράψει με άλλη είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ενώ αρνητική ήταν η απάντησή του και για το εάν μπορούν να επηρεαστούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η όλη υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, έχει έντονο χρώμα τουρκικής παρασκηνιακής παρέμβασης. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Καραμανλή δεν ολοκληρώθηκαν μετά από τουρκικές πιέσεις προς το Κάιρο να μη δεχθεί να συμπεριληφθεί το Καστελλόριζο στη χάραξη. Κατόπιν τούτου οι συνομιλίες δεν προχώρησαν και στη συνέχεια, με την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο. Η πρόσφατη στάση της Λιβύης, η οποία και αυτή απάντησε στην ελληνική πλευρά ότι το θέμα της ΑΟΖ απαιτεί πολυμελή διαπραγμάτευση (φωτογραφίζοντας συμμετοχή και της Τουρκίας), αλλά και η περίπτωση της Αλβανίας το συνταγματικό δικαστήριο τη οποίας ακύρωσε υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, καταδεικνύει ότι η Αγκυρα κινείται υπονομευτικά για τις ελληνικές θέσεις σε όλες τις χώρες με τις οποίες η Αθήνα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

"Λάμπρος Καλαρρύτης στον Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 08/03/2013 09:25:04

  Αν αγνοηθεί η Κύπρος και το Καστελόριζο τότε αυτόματα η ζώνη ΑΟΖ της Αιγύπτου πάει αρκετά μίλια βορειότερα και συνεπώς ωφελείται. Τα κοιτάσματα είναι μεγάλα και ή έχεις την ισχύ να τα προασπίσεις (συμμαχίες, πολεμική μηχανή) ή τα χάνεις.

  Όσο για τον καθορισμό του τριπλού σημείου με το Ισραήλ, η Αίγυπτος δεν ήθελε να συμμετέχει διότι δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ.

  Επίσης είναι εξαιρετικά ανασφαλές αυτό που γίνεται. Έχεις οριοθετήσει, έχεις ξεκινήσει διαδικασίες δημοπράτησης και ξαφνικά όλα είναι στον αέρα. Η κίνηση που κάνει η Αίγυπτος δε συμφέρει ούτε την ίδια, διότι αν πάρει πίσω την υπογραφή της η οριοθέτηση δεν ισχύει και δε μπορεί να τρυπήσει ούτε η ίδια. Τότε να δει πόσα δις χάνει.

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/03/2013 09:35:45

  Κασουλίδης: Δεν αμφισβητεί τη συμφωνία ΑΟΖ η Αίγυπτος «Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου Βουλευτή»
  Ουδέποτε τέθηκε εν αμφιβόλω η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ από πλευράς της επίσημης Κυβέρνησης της Αιγύπτου, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, και κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ».

  Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου.«Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου Βουλευτή» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως δεν θα επιθυμούσε να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

  «Όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή. Ήρθε εδώ Υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης.Τέλος, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά στο κατά πόσο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
  http://www.ikypros.com/

 3. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 08/03/2013 10:43:38

  1) Οι διεθνείς-διακρατικές συμφωνίες δεν είναι ραβασάκια που αποσύρονται ή ακυρώνονται κατά το δοκούν. Αλλιώς δεν θα είχαν κανένα νόημα.
  2) Αν η Αίγυπτος ακυρώσει την οριοθέτηση με την Κύπρο αυτόματα αυτοπεριορίζεται. Καθώς βρίσκεται σε δομική κοινωνική αναταραχή μπορεί να υπάρξει εγχώρια δύναμη που να επιχειρήσει διασάλευση των εθνικών της δεδομένων;
  3) Δεν υπάρχει καμία βιασύνη να οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ στην πλευρά με την Τουρκία.
  4) Οι πολλά υποσχόμενες σεισμικές έρευνες που πρόσφατα περαιώθηκαν εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, παρότι αυτή είναι ακόμη ακήρυχτη, από ουδένα αμφισβητήθηκαν ούτε παρεμποδίστηκαν. Επειδή καλύπτονται από το ΔΔτΘ.
  5) Το διεθνές δίκαιο το υπερασπίζονται και το εγγυώνται διεθνείς οργανισμοί. Τις ενεργειακές πολυεθνικές προφανώς τις καλύπτει το ΝΑΤΟ.
  6) Η ελληνική ΑΟΖ εντός της ΕΖ ικανοποιεί τις ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες για δεκαετίες.
  7) Η Gazprom ήδη έχει συνάψει συμφωνίες στα κοιτάσματα του Ισραήλ, η Ρωσία αναζητεί βάσεις στη Μεσόγειο.
  8) Οι Κούρδοι πλησιάζουν στη δικαίωση της εθνικής και κρατικής αυτοδιάθεσής τους.

  Συνεπώς δεν φαίνεται αναστρέψιμη η προοπτική οικονομικής ανακούφισης και πολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της Κύπρου.

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/03/2013 11:55:50

  Για τους Κούρδους συναναγνώστη κράτησε μικρό σακκούλι.Η πολυδιάσπαση τους , η αδυναμία χάραξης κοινής στρατηγικής, τα πολλά κέντρα αποφάσεων τους καθιστούν εύκολα χειραγωγισμους παρά το υψηλό του Εθνικό φρόνημα
  Οσοι νομίζουν οτι μια Κουρδική Οντότητα θα φέρει χαρακτηριστικά ανεξάρτητου κράτους πλανώνται πλάνην οικτρά.Η Ιστορία το έχει καταδείξει με τον πλέον σκυνικό τρόπο

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/03/2013 13:37:43

  Σέ ότι αφορά την Αιγυπτο δημοσιεύεται σε ιστότοπο πως το αντισιωνιστικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί προσπάθεια εναγκαλισμού της Αιγύπτου.Φυσικά ηθελημένα αγνοούν την έκφρασμένη αποψη του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπραγματεύσεων με Αιγυπτο και Λιβύη για τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ.
  Απο εκεί και πέρα στον Ιστότοπο iskra.gr ο Κος Αποστολόπουλος για μια ακόμη φορά παραδίδει μάθημα ρεαλισμού με το άρθρο του ΣΑΜΑΡΑΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ:ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ και πολυ σημαντικά στοιχεία παραθέτει στο άρθρο του και ο Κώστας Σπυρόπουλος στο Protagon.gr.

  Σε ότι αφορά στο άρθρο του Κου Αποστολόπουλου θεωρώ πως πρέπει να επισημανθούν τα σημεία :
  1) Η Αριστερά δεν έχει κυβερνητικές ευθύνες αλλά πρόσφερε ιδεολογική κάλυψη στη συμβιβαστική πολιτική (πολιτική «κατευνασμού του θηρίου») με το επιχείρημα της ειρήνης και του διαλόγου.
  2)Για να πούμε τα σύκα- σύκα, κάθε αναφορά στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας χωρίς ταυτόχρονη αναφορά στην πολεμική της Ισχύ και κυρίως στην απόφαση χρήσης αυτής της Ισχύος, εν ώρα ανάγκης, είναι λόγια του αέρα. Η Αριστερά το αντιλαμβάνεται (θα όφειλε τουλάχιστον) άριστα αυτό αφού η θεωρία της περί ιμπεριαλισμού βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην κατάφωρα άδικη (εκτός Διεθνούς Δικαίου) χρήση πολεμικής βίας των ιμπεριαλιστικών χωρών, την οποία και καταγγέλλει.
  3) Διάλογος είναι ο επιθυμητός δρόμος επίλυσης των προβλημάτων. Αλλά αν ή όταν ο συνομιλητής επιλέγει άλλο δρόμο εκτός των ειρηνικών συνομιλιών, αν προσθέτει απειλές, οφείλεις να μπορείς να αντιταχθείς.
  4) Όπως επίσης οφείλει να κάνει κατανοητό στον κάθε απέναντι, πχ ΕΕ ή Τουρκία, ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για τα συμφέροντά της. Η στάση της χώρας απέναντι στον ένα, πχ στην ΕΕ, δίνει δείγματα γραφής της στάσης μας σε όλες τις πλευρές, από την Τουρκία ως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία κλπ. Η Ελλάδα οφείλει πρωτίστως να δώσει την αίσθηση χώρας που υπερασπίζεται, όπως όλες οι άλλες, εντός και εκτός ΕΕ, τα συμφέροντά της, με συνέπεια ως το τέλος

 6. Α. Πέτρόπουλος avatar
  Α. Πέτρόπουλος 08/03/2013 16:16:45

  Η οριοθέτηση των ΑΟΖ που δείχνει ο χάρτης είναι αυτή που ισχύει ή αυτή που μας βολεύει εμάς και τους Κύπριους; Βλέπω ότι είναι πολύ "πλουσιοπάροχες" για να είναι αληθινές. Η ζώνη της Κύπρου είναι σχεδόν ίσης έκτασης με της Αιγύπτου. Επίσης το Καστελόριζο αφαιρεί τεράστια έκταση από την Τουρκία. Μακάρι οι κανόνες να ορίζουν αυτή την ΑΟΖ για την Ελλάδα , αλλά έχω την υπόνοια ότι παραμυθιαζόμαστε και σε καμία περίπτωση οι γείτονες (όχι μόνο οι Τούρκοι) δεν θα αποδεχτούν αυτή την χάραξη. Είναι περίεργος να δω πως ορίζουν οι Τούρκοι την δικιά τους ΑΟΖ.

 7. Nik avatar
  Nik 09/03/2013 01:01:52

  Τουρκικοί χάρτες που έχω δει κατά καιρούς αφαιρούν την ΑΟΖ νότια του Καστελλόριζου, τραβούν μια γραμμή ανατολικά της Ρόδου και επίσης κόβουν τα οικόπεδα δυτικά της Κύπρου.

  Η Τουρκία αφενός πιέζει για μεγαλύτερη ΑΟΖ αναφέροντας το ηπειρωτικό της μέγεθος ως επιχείρημα, ενώ από την άλλη, δια στόματος Ερντο προχτές μάθαμε ότι οι Τουρκοκύπριο "δικακούνται" τα μισά έσοδα από την κυπριακή ΑΟΖ, με άλλα λόγια τρώνε με δυό χέρια και τέσσερα κουτάλια.

  Βέβαια το γεγονός ότι στην περίπτωση της Κύπρου οι Τ/κύπριοι δικαιούνται τα μισά, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν δικαιούνται να απολαύσουν ούτε το μισό τους πατρογονικό σπίτι που κλάπηκε το 1974 δεν φαίνεται να ξενίζει κανέναν. Ακόμα μιλάμε για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με ίση πολιτική συμμετοχή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.