#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2011 19:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΚΚΕ, οι "Αναρχικοί" και η αστυνομική αντίληψη της ΙστορίαςΥπάρχουν δυο βασικές αντιλήψεις για την Ιστορία :

Η μια αναφέρεται σε ανθρωπολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα για να εξηγήσει τις ιστορικές εξελίξεις, τις ανατροπές, την φαινομενικά χαοτική Ιστορία της ανθρωπότητος.

Η άλλη, η αντίληψη των πάσης φύσεως συντηρητικών ομάδων, μηχανισμών και γραφειοκρατιών είναι εξαιρετικά γραμμικότερη και απλοϊκή : Όλα τα κάνουν υποκινητές, πράκτορες, αρχηγοί και τα τσιράκια τους !

Αυτή η αντίληψη κάνει καταρχήν καλό στους διάφορους "μηχανισμούς" : Δικαιολογεί την αυτονόμηση τους από την κοινωνία, τον ασφυκτικό έλεγχο της και την εξασφάλιση παχυλών απολαβών και συνεχούς παρουσίας.

Κατά τα άλλα, η αντίληψη αυτή χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει γραφειοκρατίες και μηχανισμούς σε Δύση και Ανατολή, με πρωταθλήτρια στο είδος την Σταλινική γραφειοκρατία της πρώην ΕΣΣΔ.

Η κατάληψη της εξουσίας από το γραφειοκρατικό μόρφωμα του ΚΚΣΕ, η αιματηρή καταστολή των αντιφρονούντων, η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στο όνομα της δήθεν «ισότητας» και της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού και η αντίδραση που προκλήθηκε, αποδόθηκε σε «πράκτορες του Ιμπεριαλισμού» και σε «εχθρούς του λαού». Ο Τρότσκυ, ο Μπουχάριν, οι στρατηγοί του Κόκκινου Στρατού, οι γιατροί του Στάλιν ήταν όλοι «πράκτορες» και «σαμποτέρ» και δολοφονήθηκαν ως τέτοιοι.

Η δική μας εκδοχή, το ΚΚΕ εφάρμοσε κατά γράμμα την  «γραμμή» : Πράκτορες όσοι διαφώνησαν με τον Ζαχαριάδη πρίν από το 1940. Πράκτορες οι Αρχειομαρξιστές, οι Αναρχοσυνδικαλιστές, όλοι όσοι δεν χωρούσαν στα παρανοϊκά σχήματα της ΙΙΙης  Διεθνούς !

Όταν ο Άρης κατάλαβε ότι οι εμμονές των Σιάντου και Ζαχαριάδη οδηγούσαν ολόκληρο το ΕΑΜ στην παγίδα του ... «γέρου της Δημοκρατίας» και του Σκόμπυ, ότι η αλλοπρόσαλλη τακτική του 46 οδηγούσε την Αριστερά στο σφαγείο και την χώρα στον ανταρτοπόλεμο, πράκτορας κι’ αυτός !

Μετά το 1974 και την νομιμοποίηση του το ΚΚΕ έγινε πια τμήμα του καθεστώτος, επαγγελματίας εκπρόσωπος της «εργατικής τάξης» και διαχειριστής ενός τεράστιου γραφειοκρατικού μηχανισμού που συμμετείχε στην «ανακατανομή εισοδήματος» με «πακέτα», επιδοτήσεις, κρατικές ενισχύσεις κλπ. Έπρεπε να εξασφαλίσει την ολοκληρωτική υποταγή του «κινήματος» στις επιδιώξεις αυτές και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΣΣΔ όσο υπήρχε.

Άτεγκτη επιβολή της «τάξης» στα Πανεπιστήμια, απαγόρευση κάθε κριτικής στην «φιλειρηνική» εξωτερική  πολιτική της Σοβιετίας, μονοπώληση του εμπορίου της Εθνικής Αντίστασης του 40 – 45 και της άλλης, της δήθεν του 67 – 74, έλεγχος του φοιτητικού και κάθε  κινήματος της νεολαίας.

Ώσπου το κάστρο της Σοβιετίας έπεσε ... Ώσπου το ΚΚΕ έγινε κομπάρσος στο νέο πολιτικό σκηνικό του «εκσυγχρονισμού» και του «τέλους της Ιστορίας» και κατέληξε να δίδει μάχες οπισθοφυλακής παρακαλώντας τον Καραμανλή να μήν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο το «μνημόνιο» για την αναγνώριση του κομμουνισμού ως ισοδύναμο του ναζισμού...

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, η αστυνομική αντίληψη του ΚΚΕ είχε και το αντίστοιχό της στους διωκτικούς μηχανισμούς.

Μηχανισμοί στελεχωμένοι από παλαιοχωροφύλακες του 50 και του 60, με εφόδια τον βλακώδη αντικομμουνισμό του ψυχρού πολέμου, ανιστόρητοι, ανυποψίαστοι για το τι είχε συμβεί στην Ευρώπη και στον κόσμο από το 1968 και μετά, αλλόφρονες ασφαλίτες έψαχναν την 17 Ν στο σπίτι του Καραμπελιά, στον σκουπιδοτενεκέ του Βότση και στα σπίτια στελεχών του ΕΚΚΕ, η παρακολουθούσαν νυχθημερόν όσους έτυχε να ευρίσκονται στο Παρίσι το 60 – 70...

Οι χωροφυλακίστικες αυτές αντιλήψεις αυτές «διεπότισαν»  όλο το πολιτικό σκηνικό και παγίωσαν τις βολικές για την «επαγγελματική» Αριστερά και το Κράτος θεωρίες περί «αριστεροχουντικών» στις αρχές και περί «γνωστών –αγνώστων», «κουκουλοφόρων» και εσχάτως «πρακτόρων του Σόρος»...

Κανένας δεν λαμβάνει όμως υπόψιν του την συγκρότηση ενός συντεταγμένου, αριστερίστικου έως και ελευθεριακού χώρου, απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη για μια μητροπολιτική πλέον κοινωνία, με σοβαρά «πλεονάσματα» σε πανεπιστημιακού επιπέδου ανέργους ή ΑΕΡΓΟΥΣ, με πλήρως ευθυγραμμισμένους με κινήματα τύπου Γένοβας νέους, με πληθώρα αλλοδαπών «συναγωνιστών» - κατσαπλιάδων.

Όλα τα παραπάνω με μερικές  «εκρηκτικές» ελληνικές ιδιαιτερότητες : Την συστηματική αποδόμηση και τελικά την απουσία εθνικών οριζουσών τα τελευταία 20 – 30 χρόνια, το απότομο πέρασμα από την Ελλάδα του χωριού και του μπακάλη στην υπερκατανάλωση και το lifestyle και βεβαίως την πικρή γεύση της ήττας που υπάρχει σε σημαντικό τμήμα των αριστερόστροφων νέων. Τα συνθήματα  «ποτέ πια Βάρκιζα», «με τον Άρη ή με τον Αγη (Στίνα)», «Ζήτω ο Κόκκινος Δεκέμβρης», το «ηθικό ακμαιότατον» των ΚΝιτών του Χημείου το 80 δεν έχουν προβληματίσει...

Ομοθυμαδόν λοιπόν, ΚΚΕ, λοιπά κόμματα, ανιστόρητοι δημοσιογράφοι και εσχάτως ιστοσελίδες μπουρδολογούν για τους «γνωστούς - αγνώστους», για προβοκάτορες, για «αστυνομικούς σε ειδικές αποστολές».

Όμως η προβοκάτσια γίνεται ...από μόνη της ! Αφού συσσωρευμένα πάθη τριάντα χρόνων όπου το ΚΚΕ επιβάλλεται manu military σε  Άκρα Αριστερά / Αναρχικούς, αφού 65 χρόνια δίψας για εκδίκηση στοιχειώνουν θολά ανιστόρητα μυαλά τι χρειάζεται ο αστυνομικός – προβοκάτορας ;

Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό ότι ο αυτόνομος, αναρχικός η ελευθεριακός η αντεξουσιαστικός η όπως αλλιώς λέγεται  χώρος ΥΠΑΡΧΕΙ και λειτουργεί με τις δικές του ορίζουσες.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν δίνουν δεκάρα για δημοκρατίες, συντάγματα και συλλογικές συμβάσεις. Δεν δίνουν δεκάρα για εκπροσωπήσεις, «κοινωνικούς εταίρους», «διαλόγους» και ...παραμονή στο Ευρώ !

Τα θέλουν όλα τώρα, θέλουν ανατροπή και «ξέσπασμα της βίας των μαζών». Ποσώς τους ενδιαφέρει εάν φάνε μερικές ψιλές αγανακτισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχασαν 200 – 300 € από τα 4,000 που έπαιρναν η καθημερινά φασίζοντες λόγω και τρόπω ταξιτζήδες χάνουν τα προνόμια τους.

Η αντιμετώπιση τους είναι δουλειά της συντεταγμένης Πολιτείας και δεν μπορεί να αφήνεται σε αντεκδικήσεις με ιστορικό φόντο, στα χέρια του ΠΑΜΕ η του ΚΚΕ. Το λέγω αυτό γιατί ξέρω ότι στα χέρια των «ειδικών» του ΚΚΕ υπάρχει φωτογραφικό και άλλο υλικό που τεκμηριώνει η «τεκμηριώνει» την προπαγάνδα του για «μηχανισμούς», «ακροδεξιούς» και προβοκάτορες.

Το ΚΚΕ απείλησε ήδη με «λογαριασμούς» και το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια νέα ΟΥΛΕΝ, ή  ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ ακραίων ομάδων...

 Parsifal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 22/10/2011 19:40:04

  Επιτέλους μια ανάστηση για να επιστρεψουμε στη σοβαρότητα! Οι διθύραμβοι προς το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες δυναμεις "ευθύνης", προκαλούν και την απλή έστω γνώση της ελληνικής ιστορίας!

 2. ορτικι ορτικαδ avatar
  ορτικι ορτικαδ 22/10/2011 19:42:03

  Ο Ιωσηφ Σταλιν ειχε πει:Ενας θανατος ειναι τραγωδια,πολλοι ειναι στατιστικη.

  Ακουσαμε και ειδαμε την ψυχραιμη Γεν.Γραμματεα του ΚΚΕ να λεει στην Βουλη οτι θα μιλησει με χαμηλους τονους,οτι δεν χρειαζονται εκλογες αλλα οργανωση στους τοπους εργασιας,στα εργοστασια,στις γειτονιες.......κλπ και γενικα οτι για ολα φταιει ο καπιταλισμος και η κακη ΕΕ 'κουβεντα για τον ΓΑΠ'.

  Λιγο αργοτερα ηρθε και το συγχαρητηριο τηλεγραφημα απο τον ΓΑΠ για την λογικη-ρεαλιστικη σταση της Παπαρηγας στη Βουλη σχετικα με τον θανατο του εργατη βιοπαλεστη και συνεπιπτε με την απιθαρχη Λουκα Κατσελη που διεγραψε ο ΓΑΠ απο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επειδη δεν ψηφισε το αρθρο 37 του πολυνομοσχεδιου.

  Για να ερμηνεψουμε 'τα σημεια των καιρων' μηπως μπορει να μας δωσει απο τα αρχεια του ΕΛΛΑΣ η σημερινη Γεν.Γραμματεας του ΚΚΕ ποιοι σημερινοι μεγαλοαστοι-μεγαλοπολιτικοι (Αγγελοπουλεοι,Κοκαλεοι,Σιμητιδες κλπ) ηταν μελη του ΕΛΛΑΣ ,γιατι κατι ξερει ο ΓΑΠ απο την συνθηκη της 'Βαρκιζας'.Δεν μπορει,αυτα ειναι οικογενειακες παρακαταθηκες (κληρονομιες).

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2011 19:52:15

  Συμφωνω οτι ο χωρος υπαρχει.Προσθετω οτι ειναι απο καθε αποψη (ιδεολογικη,πολιτικη,εθνικη και κυριως πρακτικη - καταστροφες,λεηλασιες) εχθρος της ελληνικης κοινωνιας και στοχος πρεπει να ειναι οχι απλα η αντιμετωπιση του αλλα η εξοντωση του.
  Αυτος ειναι ο λογος που κατεκρινα μεχρι παρεξηγησεως τη σταση Καραμανλη το 2008 και επεμεινα οτι οφειλε να τους χτυπησει στο ψαχνο.
  Δεν με ενδιαφερει και ουτε θα επρεπε να ενδιαφερει κανενα το θολο μυαλο τους ή τα ονειρα αντεκδικησης.Εκεινο που ενδιαφερει ειναι οτι οι αναρχικοι ειναι στη πραξη εχθρικος στρατος που δρα στο εσωτερικο ανενοχλητα και πρεπει να διαλυθει με ολα τα μεσα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ψυχραιμια 22/10/2011 20:43:38

   Δεν είναι όλοι οι αιρετικοί "κακοί"

   πχ Anonymous - Operation Darknet sites παιδικής πορνογραφίας έκλεισαν και έβγαλαν στο φως καταλόγους μελών...

   Εδώ βέβαια είτε δίκαιο είναι το δίκαιο του εργάτη είτε οι άλλοι κατεβάζουν βιτρίνες.

   ΥΓ

   και ναι και αστυνομικοί υπάρχουν "κουκουλοφόροι"
   και φασίστες που τα σπάνε
   και ροπαλοφόροι κομμάτων

   μόνο που σε κάθε Κράτος θα ήταν μέσα εδώ έχουμε συνωμοσίες και βλακείες για τις σκοπιμότητες των μεν (όλων ...) και την ανικανότητα των δε να κάνουν τη δουλειά τους.
   Σε οποιοδήποτε Κράτος όλοι αυτοί μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας θα ήταν μέσα, εδώ είναι στα τηλεοπτικά παράθυρα.

 4. Σταύρος avatar
  Σταύρος 22/10/2011 19:54:02

  Μεσιέ Παρσιφάλ, θα σας μαλώσω!
  "ΟΥΛΕΝ"
  Τς, τς, τς, ο μον ντιέ τι λογιά ειναί αυτά!
  Το ΚΚΕ και η ΟΠΛΑ και το ΕΛΑΣ είναι αμοιγό ευθυνών!
  Κουλοφόγοι Χγυσαυγήτες τα εκανάν αυτά.
  Να, γωτηστέ και την Παπαγηγά αν δεν με πίστευεταί!!!
  Ο μον ντιέ, ζετ ιμποσίμπλ!

  Χωρίς την παραμικρή διάθεση ειρωνίας.
  Κάποιος πρέπει να τους τα θυμίζει γιατί, φτάσαμε στην τραγέλαφο κατάσταση, το ΚΚΕ να γίνεται εγγυητής της Δημοκρατίας!
  Τι άλλο έχουμε να δούμε δηλαδή;!

 5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 22/10/2011 19:55:45

  Συγχαρητήρια για την εξαίρετη ανάλυση. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα.

 6. adanaklasi avatar
  adanaklasi 22/10/2011 19:57:41

  Πάγκαλος (παππούς) και Πάγκαλος (αντιπρόεδρος β') σε οικονομική συσκευασία του ενός! Με τέτοια μαύρα άρθρα χάνετε την αξιοπιστία σαν ενημερωτικό/πολιτικό site και αναγνώστες... Πραγματικά είχα χρόνια να διαβάσω τέτοια μισάνθρωπη προσέγγιση και παραμόρφωση της ιστορίας. Όχι πως άντεξα να το διαβάσω ολόκληρο αλλά το μόνο που έλλειπε ήταν μια αναφορά σε κονσερβοκούτια και την πηγάδα... Αν υπάρχουν να με συγχωράτε αλλά δε διαβάζεται ολόκληρο! Ανάξια προσπάθεια να φτιασιδωθεί και να δοθεί ιδεολογικό υπόβαθρο στη εξόφθαλμη ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ και άξιος ο μισθός σας.

  • Μάρκος avatar
   Μάρκος @ adanaklasi 22/10/2011 21:14:05

   Εμ που να το διαβάσεις...ήταν ανάλυση. Ψηλά πράγματα για σένα...!

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 22/10/2011 20:06:17

  Συγχαρητήρια Πάρσιφαλ για την ανάρτηση.
  Ο ελευθεριακός αναρχικός χώρος υπάρχει, αυτός πρωτοστάτησε σε πρώτη φάση και στο Πολυτεχνείο. Και ενώ ΟΛΟΙ μας γνωρίζουμε ότι υπάρχει, γνωρίζουμε και άτομα από τον χώρο αυτό, από το ευρύτερο ή το στενότερό μας περιβάλλον, κάποιοι μας λένε ότι ΟΛΑ τα επεισόδια τα κάνουν ασφαλίτες και προβοκάτορες. Και ενώ ΟΛΟΙ μας γνωρίζουμε ότι πολλοί μπαχαλάκηδες τα σπάνε και στο Σύνταγμα και στα γήπεδα, και πάλι αναμασούμε τα ίδια και τα ίδια. Οχι φυσικά ότι δεν γίνεται διείσδυση ασφαλιτών εκεί μέσα, ασφαλώς και γίνεται και το γνωρίζω από μαρτυρίες αστυνομικών. Αλλά ο χώρος υπάρχει, πώς να το κάνουμε; Και τα στέκια γνωρίζουμε, και τις αφίσες βλέπουμε και τη δραστηριότητα την ξέρουμε, δεν είναι κρυφή.
  Κατά τα άλλα, τους συνανθρώπους μας στη Μαρφίν τους έκαψαν ασφαλίτες, όπως ήθελε να μας πείσει εδώ μέσα κάποιος χριστιανοκομμουνιστής (ε ναι, υπάρχει και αυτό!). Η λογική είναι απλή: Ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΒΙΣ 22/10/2011 21:42:34

   To ιδιο συνεβαινε και με τις τρομοκρατικες οργανωσεις.Για τρεις δεκαετιες η 17Ν σκοτωνε ανενοχλητη και εδω οι εφημεριδες πουλαγαν ιστοριες για πρακτορες και "ξεκαθαρισμα μυστικων υπηρεσιων".
   Μολις συνεληφθησαν μεχρι και κοινου ποινικου δικαιου προσπαθησαν να τους παρουσιασουν για να μην "αμαυρωθει" το ονομα της αριστερας καθως ησαν αριστεροτατοι.
   Ακομη και σημερα το διαφοροι αριστεροι δεν εχουν παραδεχθει οτι οι 17νοεμβριτες ΔΕΝ ησαν πρακτορες υπηρεσιων.Πρακτορες ανιδιοτελεις αραγε που μενουν χρονια στη φυλακη.
   Ο λογος που πρεπει οι αναρχικοι και οι τρομοκρατες να ειναι πρακτορες και οχι αυτο που λενε οι ιδιοι οτι ειναι ,ειναι η αναγκη του ΚΚΕ και αλλων αριστερων σχηματων να ποζαρουν στους οπαδους τους ως οι μονοι σωστοι επαναστατες και οι πιο ανυποχωρητοι.Αν βρεθει καποιος αλλος που κανει πιο "επαναστατικες" ενεργειες χανεται ο τιτλος και αρα αυτος ο καποιος δεν μπορει να ειναι αυθεντικος αλλα μονο προβοκατορας και πρακτορας.Και την εσωτερικη αυτη πολιτικοψυχολογικη αναγκη της αριστερας την εχουν αποδεχθει οι μεταπολιτευτικοι opinion makers και ζητουν και απο εμας τους υπολοιπους να παραλογιζομαστε.
   Ε,οχι.Αναρχικοι και τρομοκρατες υπαρχουν και ειναι αυθεντικοι οσο και αν ενοχλουνται οι αριστεροι που χανουν την πρωτη θεση "αντιστασης" και ως αυθεντικοι πρεπει να αντιμετωπισθουν και να διαλυθουν.

 8. τάσος avatar
  τάσος 22/10/2011 20:12:06

  οι φωτογραφίες με τους ασφαλίτες κουκουλοφόρους παρέα στη μπάντα με τα ματ είναι από μοντάζ;

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ τάσος 23/10/2011 14:21:33

   Η αστυνομία διεισδύει (ένα,δυο άτομα), αλλά από τους 100 μαινόμενους τύπους που σηκώνουν πλακάκια πολεμοφόδια, οι υπόλοιποι 98 κάνουν την αθώα περιστερά δηλαδή για σένα; ή μήπως δεν έχουν βαρύτητα οι πράξεις τους;

 9. NIKOLAOY avatar
  NIKOLAOY 22/10/2011 20:15:53

  XAIRETIZW TA PALHKARIA TOY PAME POY TSAKISAN THN ALHTEIA KAI TON YPOKOSMO POY LEGONTAI KOYKOYLOFOROI

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ NIKOLAOY 22/10/2011 21:45:42

   "όλοι αυτοί οι κοινωνικοί μπορούν να κάνουν τα πάντα για να σε σώσουν, ακόμα και να σε σκοτώσουν"

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/10/2011 20:23:27

  Σε ένα Κράτος οι κουκουλοφόροι και οι ροπαλοφόροι θα ήταν μέσα, εδώ απλά είναι Ελλάδα.


  Οσο για το ΚΚΕ έχουν γέλιο να μιλούν όταν κάποτε εκτός από τα ΜΑΤ είχε και τα ΚΝΑΤ παρουσία...

  ΥΓ

  πάντα έτσι δεν ήταν Κ.Κ; και στην Βαρκελώνη πχ και στην Βαρσοβία (Κομορόφσκι και οι Καταραμένοι στρατιώτες) την 1/8/1944;...για να μην πούμε για τη χώρα μας...
  Σημασία δεν έχει ποιος αντιστάθηκε ποτέ ενάντια σε ποιον αλλά αν τον ελέγχουμε διαφορετικά τον εξοντώνουμε...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 22/10/2011 20:24:19

   αντί είχε υπήρχαν και τα ΚΝΑΤ (η διόρθωση)

 11. κομιξ avatar
  κομιξ 22/10/2011 20:35:11

  Αναρχισμός και Σοσιαλισμός (1901)

  μeτάφραση δική μου :πηγή
  Θέσεις:

  1. Ο αναρχισμός, κατά τη διάρκεια των 35 έως 40 ετών (ο Bakunin και η διεθνής, 1866 -) ύπαρξής του (και αν συμπεριληφθεί και ο Stirner , κατά τη διάρκεια πολλών περισσότερων ετών) δεν έχει παραγάγει παρά μόνο γενικές κοινοτοπίες ενάντια στην εκμετάλλευση. Αυτές οι φράσεις είναι τρέχουσες για περισσότερο από 2.000 έτη. Αυτό που λείπει είναι (α) μια κατανόηση των αιτιών της εκμετάλλευσης (β) μια κατανόηση της ανάπτυξης της κοινωνίας, η οποία οδηγεί στο σοσιαλισμό (γ) μια κατανόηση της ταξικής πάλης ως δημιουργική δύναμη για την πραγματοποίηση του σοσιαλισμού.


  2. Μια κατανόηση των αιτιών της εκμετάλλευσης. Ιδιωτική ιδιοκτησία ως βάση της εμπορευματικής οικονομίας . Κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα της παραγωγής. Στο αναρχισμό-μηδέν.

  Ο αναρχισμός είναι ένας αντεστραμμένος αστικός ατομικισμός. Ο ατομικισμός ως βάση ολόκληρης της παγκόσμιας αναρχικής προοπτικής.

  {
  Υπεράσπιση της μικρής περιουσίας και μικρής οικονομίας στην γη. Keine Majorität(σημ.μετ.Καμμία Πλειοψηφία).

  Άρνηση της ενοποιητικής και οργανωτικής δύναμης της εξουσίας.

  }  3. Αποτυχία να γίνει κατανοητή η ανάπτυξη της κοινωνία-του ρόλου της μεγάλης κλίμακας παραγωγή- ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατίας στο σοσιαλισμό.

  (Ο αναρχισμός είναι ένα προϊόν της απελπισίας. Η ψυχολογία του άστατου διανοούμενο ή του αλήτη και όχι του προλεταρίου.)


  4. Αποτυχία στην κατανόηση της ταξικής πάλης του προλεταριάτου.

  Παράλογη άρνηση της πολιτικής στην αστική κοινωνία.

  Αποτυχία στην κατανόηση του ρόλου της οργάνωσης και της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

  Πανάκειες που αποτελούνται από μονόπλευρα, αποσυνδεμένα μέσα.


  5. Σε τι έχει συμβάλλει ο αναρχισμός, κάποτε κυρίαρχος στις Λατινόφωνες χώρες, στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία;

  - Κανένα δόγμα, επαναστατική διδασκαλία, ή θεωρία.

  - Διάσπαση του εργατικού κινήματος..

  - Πλήρες fiasco στα πειράματα του επαναστατικού κινήματος (Προυντονισμός 1871, Μπακουνινισμός 1873).

  - Υπαγωγή της εργατικής τάξης στην αστική πολιτική υπό το πρόσχημα της άρνησης της πολιτικής.

  Πηγη: http://myths-of-anarchism.blogspot.com/2007/10/o_30.html

 12. factorx avatar
  factorx 22/10/2011 21:22:38

  Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε γραφεία του ΚΚΕ στα Πετράλωνα και σε αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια πραγματοποίησαν ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  Η επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ, έγινε στις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Αιγηιδών. Άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ σε ημιυπόγειο χώρο που στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Η πυρκαγιά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομάδα νεαρών πέταξε μια μολότοφ εναντίον αστυνομικής δύναμης στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

  Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Μάνης, άλλη ομάδα νεαρών έριξαν μολότοφ σε όχημα της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε ΙΧ.

  Τέλος, λίγο αργότερα, κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ή να προκληθούν ζημιές.

  Το ΚΚΕ καταγγέλει τις επιθέσεις στα γραφεία του κόμματος, κάνοντας λόγο για «τραμπουκικές επιθέσεις που εκτελούν οργανωμένα ομάδες προβοκατόρων-δολοφόνων».

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ factorx 22/10/2011 21:42:22

   Γιά τό «κόμμα τού λαού» κάθε επίθεση εναντίον του (λεκτική ή κουκουλοφόρικη) είναι είτε επίθεση τού κεφαλαίου είτε επίθεση τραμπούκων.
   Δεδομένου γεγονότος, ότι μόνον κουκουλοφόροι τολμούν νά επιτεθούν στό «κόμμα τού λαού», βγάζω αβίαστα τό συμπέρασμα ότι τό ΚΚΕ είναι τό ισχυρότερο στήριγμα τού εξαθλιωμένου καί ανήθικου ελληνικού κράτους.

 13. Θησειώτης avatar
  Θησειώτης 22/10/2011 21:28:11

  Πάλι καλά που το "κ"κε δεν είπε ότι πήγαν αστυνομικοί και έκαψαν τα γραφεία του.

 14. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/10/2011 21:37:11

  Φιρί φιρί το πάνε κάποιοι να ξανασυσταθεί η ΟΠΛΑ, και τότε θα δούμε τους διάφορους κουκουλοφόρους μάγκες που θα τρέχουν να κρυφτούν.
  Όσο για τον εκθειασμό τους, καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε πως ο αναρχισμός ως θεωρία, καμία μα καμία σχέση δεν έχει με πρόκληση χάους, επισοδίων, και γενικώς ... τζερτζελέ.
  Κάθε άλλο.
  Συστήνω σε όποιον ενδιαφέρεται,να αναγνωστεί (κατ αρχήν) ο George Woodcock, και μετά ας προχωρήσει σε κάτι πιο αναλυτικό.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Strange Attractor 22/10/2011 21:38:32

   +1000

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 22/10/2011 21:43:06

   Προτεινόμενη βιβλιογραφία (για αρχάριους στη πολ. επιστήμη):
   1. Anarchism: A History of Libertarian Ideas and Movements – 1962
   2. Anarchy or Chaos – 1944
   3. Rejection of Politics and Other Essays on Canada, Canadians, Anarchism and the World – 1972
   4. Anarchism and Anarchists: Essays - 1992

   Όλα τα παραπάνω του Καναδού George Woodcock

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Strange Attractor 22/10/2011 22:07:12

   Strange Attractor είπε:
   «Φιρί φιρί το πάνε κάποιοι να ξανασυσταθεί η ΟΠΛΑ, και τότε θα δούμε τους διάφορους κουκουλοφόρους μάγκες που θα τρέχουν να κρυφτούν.»

   Δέν γνωρίζω που θα τρέχουν να κρυφτούν οι διάφοροι κουκουλοφόροι μάγκες, άν ξανασυσταθεί η ΟΠΛΑ.
   Αυτό πού ιστορικά είναι τεκμηριωμένο, είναι, ότι τότε θά καταλάβουν πολλοί πού σήμερα εκθειάζουν τήν δύναμη τών «περιφρουρητών» τών «κοκκινοσημαιοκρατούντων» ΠΑΜΕ μέ τούς επιχειρησιακούς σχηματισμούς του τί θά πεί τρομοκρατία.
   Δέν υπολείπεται καί πολύ νά έχουμε (Τό ΚΚΕ άρχισε νά έχει καί «ευαισθησίες» γιά τά εθνικά θέματα!) ένα ακραιφνό εθνικοσοσιαλιστικό σχήμα. Καί πολλοί σημερινοί χρυσαυγίτες «συντεταγμένη» αντίληψη περί τού πρακτέου έχουν.
   Η NSDAP απορρόφησε τό 90% τών μελών καί οπαδών τού KPD καί κατάφερε νά κυριαρχήσει στήν Γερμανία.
   Εμείς, ώς έθνος ανάδελφον, κινδυνεύουμε νά επαναλάβουμε τήν ιστορία ανάποδα.
   Αυτά από μένα γιά τόν αντίποδα τού φασισμού.

 15. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 22/10/2011 21:44:59

  Η μια αναφέρεται σε ανθρωπολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα για να εξηγήσει τις ιστορικές εξελίξεις, τις ανατροπές, την φαινομενικά χαοτική Ιστορία της ανθρωπότητος.

  Η αντίληψη αυτή αγνοεί το έργο του Θουκυδίδη και όλων σχεδόν των ιστορικών μέχρι τον 20ό αιώνα καθώς και πολλών ιστορικών του 20ού αιώνα και αφήνει από έξω τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτά καταγράφονται στις ιστορικές πηγές, τις προσωπικότητες, τις γεωπολιτικές αλλαγές, τους πολιτικούς θεσμούς, τους πολέμους, τις συμμαχίες, τις διπλωματικές εξελίξεις, τις εθνικές κοινωνίες και τις πολιτείες τους.
  Ιστορία δεν έγραψαν μόνο οι μαρξιστές και οι Ανάλ.

 16. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/10/2011 21:58:50

  Σε γενικές γραμμές, η μαρξιστική ανάλυση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, πρωτοπαρουσιάστηκε από τον μεγάλο αναρχικό Proudhon το 1840, και ξανά το 1846.
  Ο Μαρξ μάλλον τον διάβασε, και στη συνέχεια τον εξέλιξε.
  Βασικά το κλειδί στην αναρχική αλλά και στη κομμουνιστική ανάλυση του καπιταλισμού είναι ότι αυτός βασίζεται στην εκμετάλλευση (ο Proudhon πρώτος είπε ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή), και στη καταπίεση (ο Proudhon πρώτος είπε ότι η ιδιοκτησία είναι δεσποτισμός).
  Συνεπώς, στη βάση του, ο αναρχισμός συμφωνεί με την μαρξιστική ανάλυση του καπιταλισμού, αφού αυτήν την ξεκίνησε ο μέγας αναρχικός θεωρητικός Proudhon.
  Αμφιβάλλω όμως αν κανένας από τους κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες που τα κάνουν λίμπα τρεις φορές την εβδομάδα, έχει διαβάσει ποτέ (ή ακούσει περί) Proudhon, Bakunin, Kropotkin, κλπ.

 17. Κάποιος avatar
  Κάποιος 22/10/2011 22:33:06

  Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς, ακόμα και εντός ΚΚΕ, που να αρνείται την ύπαρξη ενός "συντεταγμένου, αριστερίστικου έως και ελευθεριακού χώρου".
  Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο χώρος αυτός είναι διάτρητος σε διεισδύσεις ασφαλιτών, προβοκατόρων ή ακόμα και χούλιγκανς που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εκτελέσουν αναλόγως τα σχέδια τους.
  Μπορεί κανείς να διακρίνει πίσω από έναν κουκουλοφόρο που σπάει, καίει και λεηλατεί αν κρύβεται κάποιος αντιεξουσιαστής, ασφαλίτης, προβοκάτορας, χούλιγκαν, αριστεριστής, ακροδεξιός ή απλά ψυχοπαθής ;
  Γνωρίζει επίσης κανείς ποιοι είναι οι οργανωτές και οι καθοδηγητές τους και ποια ακριβώς τα κίνητρα τους ;
  Το ΚΚΕ σε αντίθεση με όλους αυτούς έχει σαφή ιδεολογική και κομματική κατεύθυνση και δράσεις, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που έχουν πρόσωπο και λόγο στην κοινωνία.


  Όσον αφορά την ιστορική σύνδεση του σημερινού ΚΚΕ, με το σταλινικό καθεστώς και την εμφυλιακή περίοδο, θα είναι δίκαιο να γίνει και μια αντίστοιχη σύνδεση της σημερινής Δεξιάς με τις ρίζες της, δηλαδή τους αντίστοιχους φιλομοναρχικούς, φιλοβασιλικούς και δικτατορικούς σχηματισμούς των αντιστοίχων χρονικών περιόδων.
  Να μιλάμε για τον Σιάντο και τον Ζαχαριάδη αλλά και για τον Ράλλη και τα τάγματα ασφαλείας του ή και τον Κ.Καραμανλή("Εθνάρχη") και τις σχέσεις του με το Παλάτι, όπως και για τις εκλογές βίας και νοθείας με τις οποίες εξελέγετο.

  Επίσης στον αντίποδα των σταλινικών διώξεων και του κομμουνιστικού συγκεντρωτισμού υπήρχε το σύνδρομο του αντικομμουνισμού που δέσποζε στις χώρες της "δημοκρατικής Δύσης" και δικαιολογούσε την ύπαρξη ισχυρών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, όπως και την ύπαρξη δικτατορικών και φασιστικών καθεστώτων.

  • Eurocrat avatar
   Eurocrat @ Κάποιος 23/10/2011 02:36:50

   +1000

 18. cm` avatar
  cm` 22/10/2011 22:44:43

  δεν πρεπει να υποβαθμιστει η σχεση του ΠΑΣΟΚ καιτ ης ροζ αριστερας με αυτους τους χωρους. οταν ειναι η ΝΔ στην εξουσια προβοκαρει οργανωνει και καλυπτει ενεργα, θυμειθητε τα παιδια του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ που πιασαν στο στεκι Κερατσινι με τι μολοτωφ.
  Το 08 καιγαν μερα νυχτα την Αθηνα
  Τωρα, που ειναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσια συγκρουονται τυπικα με το ΠΑΜΕ και ενω ταυτοχρονα ξεθεμελιωνουν την κοινωνια

 19. astir avatar
  astir 22/10/2011 22:58:01

  ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΒΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΩΗΝ ΝΥΝ ΚΚΕ ΕΚΚΕ ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑΥΤΟ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ Η ΧΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΤΕ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΟΒΙΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΜΠΑΧΑΛΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΥΠΑ ΤΩΡΑ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ

  • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
   Ρομπέν το Γκαρσόν @ astir 22/10/2011 23:04:18

   1-Μάθε ορθογραφία
   2-Γράφε με μικρά γράμματα
   3-Διάβασε κανένα βιβλίο, διότι αγνοείς το γεγονός πως ποτέ δεν κυβέρνησαν αυτοί που λες την Ελλάδα, και μάλιστα σοβιετικά.
   4-Τώρα που παει να γινει κυβέρνηση ξανά η ΝουΔου, θυμήθηκες και εσύ τον "Αντώνη";
   Σε ποιο λαγούμι ήσουν κρυμμένος;
   Έτρωγες μήπως ξεροτήγανα και αυγοτάραχο στο Καρπενήσι;
   Τσου ρε τρίχα.

 20. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 22/10/2011 23:04:49

  1. "Όταν ο Άρης κατάλαβε ότι οι εμμονές των Σιάντου και Ζαχαριάδη οδηγούσαν ολόκληρο το ΕΑΜ στην παγίδα του … «γέρου της Δημοκρατίας» και του Σκόμπυ, ότι η αλλοπρόσαλλη τακτική του 46 οδηγούσε την Αριστερά στο σφαγείο και την χώρα στον ανταρτοπόλεμο, πράκτορας κι’ αυτός !"
  Μέγας ο Άρης αλλά τόση ενόραση (και με κομμένο κεφάλι) δεν είχε!
  2. Όποιος δεν κοιμάται παρέα με το πληκτρολόγιό του και περπατάει στους δρόμους ξέρει ότι υπάρχει ο αντιεξουσιαστικός, αυτόνομος, αναρχικός κλπ χώρος, το ξέρει και το ΚΚΕ (το είπε προχτές η Παπαρήγα) και επίσης ξέρει ότι όπως η Α/Κ είναι "φιλειρηνική" και με καλά περιφρουρημένα μπλοκ στις πορείες, υπάρχουν οι "μπάχαλοι" και το "μπλακ μπλοκ" (απομίμηση του αντίστοιχου ιταλικού) μεταξύ των άλλων οι οποίοι είναι διαβρωμένοι από την αστυνομία (είναι εύκολο και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς). Αυτό που λέει το ΚΚΕ και όλοι όσοι έχουν σχέση με πορείες (σε αντίθεση με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους του καναπέ που σχολιάζουν παραπάνω) δεν είναι ότι είναι όλοι προβοκάτορες και ασφαλίτες αλλά "παρασυρμένοι".
  3. Εδώ και κοντά δύο χρόνια αφού "παρελάσει" το ΠΑΜΕ, η υπόλοιπη πορεία τελειώνει (ή δεν αρχινά καν) όποτε αποφασίσουν να εμφανισθούν οι "μαύροι".
  Αντικειμενικά, για όποιον ενδιαφέρεται να υπάρχει ελεύθερα και ανεμπόδιστα το δικαίωμα της διαδήλωσης ή πρέπει να απομονωθούν με κάθε δυνατό τρόπο (δύσκολο γιατί είναι βίαιοι) ή να "πεισθούν " να διαδηλώνουν μόνοι τους με το πολιτικό τους πλαίσιο και να κάνουν ότι θέλουν, σύγκρουση, επανάσταση ή ότι άλλο.
  4. Πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόπιστος για να αποδώ σει στο ΚΚΕ "πρακτορική αντίληψη της Ιστορίας". Κάτι τους μένει από τόσο διάβασμα του ιστορικού υλισμού.

 21. astir avatar
  astir 22/10/2011 23:16:03

  ΓΙΑ ΜΑΚΙ ΚΑΙ ΟΝΝΕΔ ΕΠΙ ΡΑΛΛΗ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΓΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΓΕΝΙΑ ?ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΚΕ ΕΣΩΤ Η ΚΝΙΤΗΣ ΣΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΟΨΙΜΕ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΓΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΑΝΤΕ

 22. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 22/10/2011 23:57:51

  Μπορεί όντως κάποιοι τώρα όψιμα να ανακάλυψαν τον συγκεκριμένο "χώρο"...
  ωστόσο ακόμα περισσότεροι σήμερα φωνάζουν τα συνθήματα που φώναζε αυτός ο "χώρος" πριν από δεκα και είκοσι χρόνια.
  Σε καλό δρόμο βρίσκονται.

 23. Κλεισθένης avatar
  Κλεισθένης 23/10/2011 01:41:30

  Πολύς αντικομμουνισμός και περισσή υποκρισία. Όσοι δεν θέλουν να παραδεχτούν την ύπαρξη παρακράτους ή δεν γνωρίζουν την Ελληνική τουλάχιστον ιστορία ή είναι κομματόσκυλα του κερατά. Κάθε εξουσία ακόμη και η σοβιετική έχει το παρακράτος της και το χρησιμοποιεί. Τελεία και παύλα.

 24. Ip0 avatar
  Ip0 23/10/2011 09:18:17

  «Δήθεν» η όποια αντίσταση το 67 – 74; Κάπου εκεί σε έχασα. Οι κομουνιστές δεν φυλακίζονταν ή έτρωγαν ξύλο επί χούντας; Όλα αυτά είναι κομουνιστική προπαγάνδα και σιωνιστικά ψεύδη; Ας ήμαστε πιο προσεκτικοί.

  • parsifal avatar
   parsifal @ Ip0 23/10/2011 21:29:25

   Ξεχνάς οτι ετρωγαν ξύλο και εφυλακίζοντο και πρό - "χούντας"...
   Τον Ν 509, το Γ' Ψήφισμα κ.α. δεν τα εκαμε η "χούντα", ούτε κάν η "επάρατος" Δεξιά !
   Τον ανταρτοπόλεμο τον κέρδισε το "Δημοκρατικό" Κέντρο και την Μάχη της Αθήνας του 44 την κέρδισε ο "γέρος της δημοκρατίας " μαζί με τους εγχρωμους του Σκόμπυ, την ΡΑΦ που προσέβαλλε την ανοχύρωτη Αθήνα που σεβάσθηκε η Λουφτβάφε και τους επανεξοπλισμένους Χίτες και Ταγματασφαλίτες.
   Η "χούντα" συνέχισε αυτό που βρήκε !
   Τώρα το "δήθεν" για την αντίσταση του 67 - 74 αν θέλεις το συζητούμε, μερίδιο της "αντίστασης" αυτής διεκδικούν ολοι οι μεγαλοπρεπώς εξαργυρώσαντες μετά το 1974 αλλά την κύρια δόξα διεκδίκησε το ΚΚΕ με την επιτηδευμένη προβολή αξιοθρήνητων υποκειμένων οπως η γνωστή "εκφωνήτρια" και τότε μασκώτ του...
   Ουδείς εξ ολων αυτών παραδέχθηκε ποτέ οτι η "χούντα" επεσε λόγω της εθνικής τραγωδίας στην Κύπρο και οτι εάν δεν χάναμε το 1 / 3 του νησιού οι αξιωματικοί θα ηταν ακόμη κυβέρνηση και οι ελληνες στα μπουζούκια και στα γήπεδα οπως ΤΟΤΕ...

 25. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 23/10/2011 15:43:23

  Εύστοχο άρθρο. Ας προσθέσω ορισμένα πράγματα, που έχω συλλογιστεί.

  Η διαφορά του αναρχικού με το τρομοκρατικό χώρο, είναι ότι οι τρομοκράτες όπως η 17Ν με τελευταίους τον επαναστατικό αγώνα ήσαν ιδεολόγοι (με τις όποιες σαθρές ιδέες τους). Σε αντίθεση με τους αναρχικούς που είναι μηδενιστές, τους τρομοκράτες τους νοιάζει πολύ περισσότερο η άποψη του κόσμου και η τρομοκρατική ενέργεια ήταν ανέκαθεν όχημα για να σπέρνουν την προπαγάνδα μέσω των προκηρύξεων που ακολουθούσαν. Παράδειγμα ο Αξαρλιάν που επί τρεις προκηρύξεις η 17Ν προσπαθούσε να μετακυλήσει την ευθύνη στην αστυνομία και έδειχναν να μετανοούσαν για τον άδικο χαμό του.
  Οι αναρχικοί από την άλλη εντοπίζονται εδώ και έναν αιώνα με τους πρώτους να βάζουν βόμβες στην Ευρώπη προκειμένου να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου που διαμελιζόταν.
  Οι αναρχικοί φλερτάρουν με τις ιδέες της τρομοκρατίας, στηρίζουν τους πυρήνες της φωτιάς που δείχνουν να είναι κοντά στις απόψεις τους (πιο επικίνδυνες από 17Ν). Ο Κουφοντίνας έλεγε ότι ο αστυνομικός δεν είναι μέρος κατοχικού στρατού, όμως οι αναρχικοί αυτό πιστεύουν.
  Τέτοια σχήματα, έχουν σχέση με τους βανδάλους των γηπέδων (ιδιαίτερα στους οπαδούς της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού). Είναι οι ίδιες ομάδες που επί χρόνια λεηλατούσαν τα πανεπιστήμια σε κάθε σύρραξη εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτοί οργάνωναν πολλές από τις καταλήψεις, οι ίδιες ομάδες που τραμπούκιζαν σε καθηγητές και φοιτητές θυμίζοντας καρικατούρες των νονών της νύχτας. Αυτοί φτιάχνουν τις αφίσες όπου το μίσος τους ξεχειλίζει. Πολλοί διαδίδουν την προπαγάνδα τους και οργανώνονται μέσω του indymedia. Κέντρο του χώρου θεωρείται τα Εξάρχεια, τα στέκια, οι παραστάσεις, παρ' όλο που τα άτομα δείχνουν να προέρχονται από αλλού και κυρίως από τα βόρεια προάστια. Παιδιά πλουσίων, πολιτικών περισσότερο προερχομένων από την οικογένεια του ΠΑΣΟΚ παρά από ότι πιστεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και παραδόξως παιδιά αστυνομικών μερικές φορές. Ο Δεκέμβρης θεωρείται ορόσημο για την αναρχία. Θεωρείται μια εικόνα από το μέλλον που ονειρεύονται. Στην Ελλάδα, πολλοί δε θέλουν να λέγονται οι αντιεξουσιαστές αναρχικοί, θεωρώντας ότι αληθινοί αναρχικοί είναι οι χίπηδες και ο Χριστός. Εγώ όμως τους δίνω τον τίτλο που οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται, αναρχικοί.
  Το ΚΚΕ τώρα δογματικό, κρατιστικό και οργανωμένο κράτησε εκτός σχήματος όλους όσους παρέκκλιναν από την πορεία του. Λέμε ότι καθάρισε με τα χρόνια. Ακόμα και τα νεαρά άτομα στις νεολαίες του σε σχέση με τους αναρχικούς έχουν ένα πρόσωπο και όχι κουκούλα, δε προβαίνουν εύκολα σε βιαιοπραγίες (ίσως και καθόλου), ενώ στις τάξεις των αναρχικών όπου μαζεύεται η σάρα και η μάρα μπορείς να δεις επιστήμονες, αλλοδαπούς μέχρι και ψυχοπαθείς που δε θα δίσταζαν να αφήσουν στον τόπο έναν αντιφρονούντα.
  Γενικά ο χώρος της αριστεράς είναι ένα παράδοξο συνονθύλευμα. Υπάρχει υγιές αριστερό κομμάτι, (αναποτελεσματικό ή προδοτικό για τους ακροαριστερούς) το οποίο δε δείχνει να ευδοκίμησε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και περισσότερο εντοπίζεται σε βορειοευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει εξτρεμιστικό κομμάτι, υπάρχει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, υπάρχει το ΚΚΕ, και γενικά ένα σωρό κομμουνιστικά κόμματα.
  Ποτέ δεν υπάρχει μία ενιαία θεωρία, από αριστερό σε αριστερό σχήμα υπάρχουν παρακλάδια, διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις με αποτέλεσμα πολύ χώροι να είναι εχθρικοί μεταξύ τους. Ναι μεν για την κάθε ομάδα υπάρχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο (ταξική πάλη, κεφάλαιο, κράτος χούντα, και λοιπά) που στηρίζει τις πράξεις τους, όμως αρκετές από αυτές τις ομάδες που σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση της κοσμοθεωρίας τους, δεν διστάζουν να θεωρούν ότι έχουν πόλεμο με το κράτος και τα όργανά του. Όλοι έχουν ως κοινό το άκρατο μίσος για εθνικές απόψεις, για ακροδεξιές και ναζιστικές ιδέες (οι οποίες είναι ο αντίθετος πόλος για αυτούς).
  Αν θεωρήσουμε ότι σε μια δημοκρατία όλες οι απόψεις είναι ορθές τότε αντιλαμβανόμαστε ότι χώρος για αναρχικούς και γενικά ακροαριστερούς υπάρχει όπως και για ακροδεξιούς και φιλοναζιστές. Το πρόβλημα αυτών των εστιάζεται στην έμπρακτη εφαρμογή των απόψεων τους. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Νορβηγού εξτρεμιστή. Από τη στιγμή που οι αναρχικοί οι οποίοι σε σχέση με τους δικούς μας χρυσαυγίτες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιοι, ξεπεράσουν το λεπτό αυτό σημείο (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι είναι ώρα να τεθούν εκτός νόμου (αυτό είναι το όπλο της κοινωνίας) και να αρχίσουν οι διώξεις. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε ότι οι όπoιοι εξτρεμιστές είναι ένα αγκάθι σοβαρό, το οποίο δε πρέπει να το βλέπουμε ως αντίβαρο στους διεφθαρμένους πολιτικούς. Πρέπει να μας ενοχλούν και τα δύο. Δεν αναφέρομαι σε απόψεις περί προβοκάτσιας, τέτοιες απόψεις απενοχοποιούν τον αναρχικό χώρο στοχευμένα ή από ηλιθιότητα. Το κράτος είναι παντοδύναμο πολλές φορές και προφανώς ανέχεται την αναρχία επειδή καμιά φορά το εξυπηρετεί και γενικά δεν ιδρώνει το αυτί τους, Όμως δεν την πριμοδοτεί κιόλας.
  Αν καταλάβουμε ότι η αναρχία ευδοκιμεί εκεί που υπάρχει έδαφος, δηλαδή είτε όταν υπάρχει ελευθεριότητα, είτε όταν υπάρχει μεγάλη πολιτική διαφθορά. Στην Ελλάδα πετύχαμε και τα δύο διάνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η αναρχία, οι κουκουλοφόροι, αντιεξουσιαστές, μπαχαλάκηδες ευδοκίμησαν με τη μεταπολίτευση. Ίσως τελικά η αναρχία να είναι το γέννημα της δημοκρατίας. Και μετά τι;

  • Άνεργος επιστήμονας avatar
   Άνεργος επιστήμονας @ αποκατάσταση 23/10/2011 17:32:35

   Συμφωνώ στο ότι "η αναρχία ευδοκιμεί εκεί που υπάρχει έδαφος" - με άλλα λόγια όσο αφήνει κανείς το σχοινί.
   Παράδειγμα: Στο ΑΠΘ υπάρχουν στέκια αναρχικών, τα οποία 'ευδοκιμούν' όπως λές και σύ, εκκολάπτουν στελέχη και παράγουν ιδεολογία διαχρονικά εδώ και πολλά χρόνια. Το ΑΠΘ (αντίθετα με την άποψή σου ότι 'το κράτος δεν πριμοδοτεί') στοργικά παρέχει αφειδώς φύλαξη, καθαριότητα, πυρόσβεση, ρεύμα, νερό και διαδίκτυο. Τα στέκια εκπέμπουν ραδιόφωνο, φιλοξενούν πρωτοπόρα ρειβ πάρτυ μέχρι πρωίας , διακινούν ποικιλία ποτών και φαρμάκων κερασμένων από την Μέρκελ (έρχονται με το γνωστό λευκό φορτηγάκι με πινακίδα Βερολίνου Β-HA 2960) και κερνάνε τακτικά σουβλάκια ψημένα με τα σπασμένα τραπεζάκια των παρατάξεων (αυτά της ΚΝΕ κάνουν ιδιαίτερα καλό κάρβουνο). Για να γίνω σαφής, πρόκειται για χώρους οι οποίοι τελούν υπό αυτοδίκαιη κατάληψη και όχι χώρους τους οποίους παραχώρησε το ίδιο το ΑΠΘ για χρήση ως φοιτητικά στέκια (αυτά δεν δυστυχώς δεν χαρακτηρίζονται από τις παραπάνω πολιτιστικές δραστηριότητες). Δεν έχω αυταπάτες, στην πράξη το άσυλο δεν έχει καταργηθεί και δεν πρόκειται να καταργηθεί και πρέπει να προσέχεις πού πατάς γιατί το γρασίδι είναι γεμάτο σύριγγες.
   Το ΑΠΘ βέβαια, όπως κάθε πανεπιστήμιο, είναι μια μικρογραφία της πόλης, όπου ευδοκιμούν οι 'καταλήψεις' εγκαταλειμμένων κτηρίων. Εκεί όχι μόνο παράγεται ιδεολογία, αλλά και διδάσκεται σε 'σχολείο'. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
   Εξάλλου, και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, καλύτερα να ξέρουμε που ευδοκιμούν και που ψήνουν τα σουβλάκια τους, παρά να τους ψάχνουμε σε σκοτεινά υπόγεια, όπου πάλι πρέπει να προσέχεις πού πατάς γιατί το πάτωμα είναι γεμάτο χειροβομβίδες.
   Μήπως η αναρχία είναι γέννημα δικό μας και υπακούει στην ίδια βασική βιολογία των καρκινικών κυττάρων;

  • σάκος με απίδια avatar
   σάκος με απίδια @ αποκατάσταση 23/10/2011 22:41:40

   Ίσως τελικά η αναρχία να είναι το γέννημα της δημοκρατίας. Και μετά τι;

   Αν είναι γέννημα της δημοκρατίας, τότε εκείνη τό χει κάνει αποπαίδι. Ίσως σαν τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του για να μη του πάρουν τη θέση.

   Και μετά...το χάος. Η φυσιολογική κατάσταση δηλαδή.

 26. Γιώργος avatar
  Γιώργος 23/10/2011 18:23:28

  "Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό ότι ο αυτόνομος, αναρχικός η ελευθεριακός η αντεξουσιαστικός η όπως αλλιώς λέγεται χώρος ΥΠΑΡΧΕΙ και λειτουργεί με τις δικές του ορίζουσες. "

  Παρατηρώ ότι υπάρχει μία τάση ηρωοποίησης των κουκουλοφόρων, από μερίδα της δεξιάς και κυρίως του ΛΑΟΣ. Σαφώς και ο χώρος αυτός υπάρχει, αλλά υπάρχουν δύο θέματα.
  Πρώτον, δεν έχει τις δικές του ορίζουσες αλλά λειτουργεί πάντα στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ. Επί Ν.Δ. είχε αναλάβει τον ρόλο να μετατρέψει την Ελλάδα σε failed state και να προετοιμάσει έτσι ψυχολογικά την αποδοχή της χρεωκοπίας της χώρας και προσφυγής στο ΔΝΤ. Επί ΠΑΣΟΚ, έχει αναλάβει να διαλύει συστηματικά όλες τις ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
  Το δεύτερο θέμα είναι να δούμε από ποιούς αποτελείται ο αναρχικός χώρος. Καταρχάς, υπάρχει πέπλο μυστηρίου και αδιαφάνειας που καλύπτει την ηγεσία και τις οργανώσεις του. Αποτελείται από πλουσιόπαιδα, αναρχοτουρίστες από την Ευρώπη, λαθρομετανάστες, πράκτορες, τοξικομανείς. Δύσκολα, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτοί αποτελούν αυτόνομο πολιτικό χώρο. Άγονται και φέρονται από το ΠΑΣΟΚ.

  • parsifal avatar
   parsifal @ Γιώργος 23/10/2011 21:10:12

   Ελπίζω να μήν με περιλαμβάνεις σε "μερίδα της δεξιάς" και ειδικά του ΛΑΟΣ...Προσπάθησε να λειτουργήσεις μακριά απο στερεότυπα "αριστερά - κέντρο - δεξιά".
   Πόθεν αντλείς τις πληροφορίες για "πλουσιόπαιδα, αναρχοτουρίστες, τοξικομανείς κλπ" ? Υπάρχουν ΚΑΙ τέτοιοι. ΟΜΩΣ δεν είναι η κύρια σύσταση του χώρου, κάνεις μεγάλο λάθος.
   Τα παραπάνω δεν συνιστούν απόπειρα "ηρωοποιήσεως" απλώς απόπειρα νηφάλιας προσεγγίσεως του φαινομένου, απαραίτητης για την επιχειρησιακή αντιμετώπιση του.
   Η μυθολογία, η περιγραφή χώρων που δεν καταλαβαίνομε με ορους απαξιωτικούς και παλαιοχωροφυλακίστικους απλώς θολώνουν το τοπίο και ουσιαστικά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

   • Άρης avatar
    Άρης @ parsifal 24/10/2011 23:01:51

    Εγώ οι ποιό πολλοί που ξέρω είναι παιδιά μεσοαστών και πάνω ή παιδιά αστυνομικών.
    Το '95 νομίζω που στις 17 νοέμβρη (τότε το πολυτεχνείο καιγόταν κάθε χρονιά μέχρι που το περιφρούρησαν πρώτα οι οικοδόμοι και μετά η ΚΝΕ) καιγόταν το πολυτεχνείο άρθηκε το άσυλο και τους πιάσανε όλους (~100-200).
    Παιδάκια μεγαλογιατρών και εισαγγελέων. ΌΛΟΙ ελεύθεροι αφέθηκαν στο ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ.

    Δείτε και εδώ το σχέδιο πίσω από τα επεισόδια.

    watch?v=z6g9EPHyJnY&feature=youtu.be

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.