#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2010 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Διαδίκτυο δεν είναι για ψυχανάλυσηΤο Διαδίκτυο ευνοεί την ύπαρξη πολλαπλών «σημείων εκφοράς λόγου», ιδεών, εικόνων και ήχων, και αυξάνει ποιοτικά αλλά και ποσοτικά την επικοινωνία και τη διανομή πληροφοριών. Από τεχνικής άποψης, ως ψηφιακό μέσο επιτρέπει την τροποποίηση της πληροφορίας από τους δέκτες της και την αποθήκευση και αναδιανομή της τροποποιημένης πληροφορίας. Αυτά τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής δομής του Διαδικτύου προωθούν πιο δημοκρατικούς τρόπους επικοινωνίας. Είναι επίσης δημοκρατικό μέσο καθώς όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα σε αυτό.

Και επειδή η δημοκρατία είναι κατάκτηση  και δεν απαντάται στο λεγόμενο «φυσικό δίκαιο», θέλει εγρήγορση και περιφρούρηση.

Στο βαθμό που οι άνθρωποι "συναντιούνται" και επικοινωνούν στον κυβερνοχώρο, υπάρχει ζύμωση. Άλλοι βρήκαν έρωτες, άλλοι φίλους κι άλλοι το μπελά τους.

Το μέσον δεν φταίει ποτέ, οι άνθρωποι φταίνε πάντα.

Είμαι άνεργος εργάτης και συνομιλώ καθημερινά σε ένα φόρουμ με έναν εφοπλιστή και έναν υπουργό (λέμε τώρα). Η ανωνυμία είναι ελκυστική αλλά αν τα ξέρω όλα γιατί να χάνω το χρόνο μου με τους παραπλανηθέντες; Βρίσκω στον κύκλο μου ένα ακροατήριο και αυτάρεσκα τους εκφράζω τις σκέψεις μου. Αν με βαριούνται δεν φταίνε αυτοί και όποιος πει ότι διαβάζει τα σχόλια όλων, σίγουρα μελετά κρυφά  τους τηλεφωνικούς καταλόγους και τα μενού των εστιατορίων.

Το διαδίκτυο δεν είναι χώρος για ατομική ψυχανάλυση, εκτός αν βρεις το άνθρωπο με τα ίδια συμπλέγματα, οπότε πας για group therapy που είναι και οικονομικότερη.

Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/06/2010 10:22:30

  Εξαιρετική η ανάρτηση.

  Να παρατηρήσω ότι, στον βαθμό που δεν μπορείς να διακόψεις, ή να μιλάνε όλοι μαζί, αραιά και που, προσφέρεται για "διάλογο". Αυτό αντισταθμίζεται από τον βιαστικό (γραπτό) διάλογο που οδηγεί στις πιο απίθανες παρεξηγήσεις. Και, χωρίς να ξέρω τι είναι ψυχανάλυση, προσφέρεται για αποκρυστάλωση ιδεών, ταξινόμηση θεμάτων, κυνική αντιμετώπιση θεμάτων που κατά τα λοιπά τα βλέπουμε μόνο θυμικά, και που και που βγαίνει και κανένα concensus.

  Όσον αφορά "αποτελεσματικότητα σε κινητοποίηση" δεν έχω αποφασίσει αν "κινητοποιεί" (με αλληλοενημέρωση) ή "αποβλακώνει" (αφού νομίζεις ότι κάτι έγινε που το έγραψες και το ανήρτησες)

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ archaeopteryx 21/06/2010 01:40:02

   Ευχαριστώ αρχαίε

 2. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 19/06/2010 11:48:29

  Η "αποβλάκωση" στην οπoία αναφέρεται ο archaeopteryx είναι δυστυχώς ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Κάνεις μια ανάρτηση και νομίζεις ότι κάτι έκανες επειδή "τα είπες" και τα διάβασαν 10-100 ή 1000 άνθρωποι. Το θέμα είναι αν "τους αλλάζεις λίγο τα μυαλά", αν τους δίνεις μια διαφορετική οπτική ή απλώς σε διαβάζουν γιατί έχουν τα ίδια μυαλά με σέναή επειδή έτυχε.Παιχνίδι με τις πιθανότητες.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ firiki2010.wordpress.com 19/06/2010 12:05:39

   η γραφή αποκρυσταλλώνει τη σκέψη. Ακόμη κι αν δεν έχει πουθενά αντίκτυπο, αυτός που την εκφέρει έχει την ευκαιρία να την "δει" εξ αποστάσεως, όπως θα την έβλεπε ο τρίτος, και να την επικυρώσει ή απορρίψει (για τη δεδομένη στιγμή). Και αυτό κέρδος είναι.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ δρόμος 19/06/2010 16:11:00

    Eχεις απόλυτα δίκιο για την αποκρυστάλλωση της σκέψης μέσω της γραφής. Οταν γράφεις κάτι, ωρες-ώρες βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κάποια "αλλά" ή "μήπως" που συνήθως στον προφορικό λόγο δεν τα αντιμετωπίζεις ή τα διευκρινίζεις εκ των υστέρων. Κέρδος είναι και αυτή η αποκρυστάλλωση της σκέψης.Δεν γράφουμε όμως γι αυτό, έτσι δεν είναι?

 3. Μακκις Friss Τσιαβόλο avatar
  Μακκις Friss Τσιαβόλο 19/06/2010 16:24:37

  Καλο κείμενο “Το Διαδίκτυο δεν είναι για ψυχανάλυση”.

  Να προσθέσω οτι το διαδυκτιο ειναι τοπος συζητησης και οχι δημοψήφισμα για την καλύτερη σωστη συμπεριφορα.

  Χρειάζεται για να καταλαβουν μερικοι "τι ειναι" και τι "δεν ειναι" το διαδικτυο. Ὲαν π.χ. βρεθουν 600000 νοματαιοι και "ψηφισουν" κατά 700000 νοματαιων, δεν εγινε τιποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.