17/12/2008 14:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Διαδίκτυο αλλάζει την πολιτική

Το 2008 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που το Διαδίκτυο άλλαξε την πολιτική για πάντα. Σημαντικότερος λόγος είναι η προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικά ο τρόπος που το επιτελείο του χρησιμοποίησε το Ίντερνετ ως αμιγώς πολιτικό εργαλείο.

Σε πρόσφατο συνέδριο, ο Τζο Τρίπι, που υπηρέτησε επικεφαλής της εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου Χάουαρντ Ντιν στις εκλογές του 2004, παρομοίασε τη χρήση του μέσου από την ομάδα του Ομπάμα με την ...εξέλιξη στην ανθρώπινη πτήση από τους αδελφούς Ράιτ μέχρι τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Η Αριάνα Χάφινγκτον, ιδρυτής του website «The Huffington Post», συμφώνησε με αυτή την άποψη, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αν δεν ήταν το Ίντερνετ, ο Ομπάμα δεν θα ήταν σήμερα πρόεδρος».

Σύμφωνα με τον Τρίπι, η νέα τεχνολογία δεν επηρεάζει την πολιτική μόνο στα ανεπτυγμένα κράτη. Αναφέρει ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στη Νιγηρία, εκεί που το πιο προηγμένο τεχνολογικά εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το κινητό τηλέφωνο. «Στέλναμε μηνύματα που έλεγαν «κρατάς τη φλόγα της δημοκρατίας στα χέρια σου, βοήθησε τη να επεκταθεί....Ήταν εκπληκτικό το πόσο αναμείχθηκαν οι πολίτες σε αυτή τη διαδικασία, εκεί που ακόμη και το πιο φτωχό χωριό έχει ένα κινητό τηλέφωνο που μοιράζονται οι κάτοικοι».

 «Δεν ήταν απλά μια εκστρατεία, ήταν μια κίνηση οργάνωσης των ανθρώπων» προσθέτει ο Γκράχαμ-Φέλσεν, άλλο μέλος της ομάδας Νέων Μέσων του Ομπάμα Τα εργαλεία που προσέφερε το Διαδίκτυο έκανε δυνατή την οργάνωση με τρόπους που κανείς τους δεν είχε σκεφτεί πριν και εξασφάλισε την ένταξη του Ίντερνετ στις μελλοντικές πολιτικές εκστρατείες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

Κάποια πράγματα ωστόσο δεν αλλάζουν ποτέ. «Οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν πάντα να κάνουν με τον χρόνο, τις πηγές και τα χρήματα» ανέφερε άλλο μέλος της ομάδας. «Χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και τα συνδυάσαμε με τις δραστηριότητες μας, την οργάνωση και την εξεύρεση πόρων».

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_16/12/2008_260430

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 17/12/2008 14:31:39

  Θέλω να πιστέψω ότι και εσύ Factorx.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 17/12/2008 14:51:43

  Μα για αυτό τα παραδοσιακά ΜΜΕ και οι οικονομικοί μεγιστάνες έχουν ανακηρύξει το διαδίκτυο ως τον πρωταρχικό τους στόχο και εχθρό.
  Γιατί έχει τη δυνατότητα η κουβέντα της παρέας να γίνει κοινωνία της κοινωνίας μας.

 3. patos avatar
  patos 17/12/2008 16:11:13

  τελικά ως φαίνεται με ψευδώνυμα στο διαδίκτυο και με κουκούλες στους δρόμους θα παράγονται οι αλλαγές στη σημερινή καταστολή

 4. isnogood avatar
  isnogood 17/12/2008 18:25:15

  Είναι απίστευτη η οργάνωση που είχαν οι άνθρωποι!
  Ακόμη μου στέλνει αυτός ο Ντέιβ Προύφ μηνύματα!
  Να του στείλουμε προτάσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο κτλ
  Απίστευτο!
  Έπαιρνα μέιλ σχεδόν κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες!
  Κάνε πρόταση, πάρε τηλέφωνα στους φίλους σου, κάνε κατάθεση, βοήθα, οργανώσου κτλ
  Αν συνεχιστεί αυτό και οργανωθεί περισσότερο με την δημιουργία για παράδειγμα τοπικών δημοψηφισμάτων κτλ, σε λίγο μπορεί να εφαρμοστεί η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της αρχαίας Αθήνας στην Αμερική...
  (τρέχω, αλλά προς τα εκεί πάει το πράγμα...)

 5. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 17/12/2008 19:01:34

  Ναι, αρκεί να μην ξεχάσεις οτι ο αληθινός κόσμος ειναι εξω. Η οπως ειπαν και τα παιδιά με εκείνη την καταπληκτική τους προκήρυξη :"..χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τις πλατείες, τους δρόμους,τα πάρκα, τις σχολές σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο..."

 6. isnogood avatar
  isnogood 17/12/2008 19:12:39

  Οι πολίτες νιώθουν ζωτική την ανάγκη να βιώσουν τη συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
  Βαρέθηκαν να αποφασίζουν γι αυτούς πάντα οι …βολευτές.
  Βαρέθηκαν να τους βλέπουν να κάνουν τις λάθος κινήσεις και αυτοί να πληρώνουν πάντα τον λογαριασμό.
  Η υπομονή των πολιτών εξαντλήθηκε.
  Δεν μπορούν να περιμένουν κάθε τέσσερα χρόνια για να τιμωρήσουν τους ψεύτες με την ψήφο τους!
  Οι πολίτες σήμερα απαιτούν από τους πολιτικούς ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.
  Αλλαγές όμως που θα αφορούν και τους ίδιους, το ίδιο το πολιτικό σύστημα, για να επανακτήσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας εκ νέου τη χαμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.
  Αποφάσεις που θα έβαζαν πλαφόν στη χρονική διάρκεια της βουλευτικού αξιώματος, του υπουργικού ή και του ίδιου του πρωθυπουργού, με ορίζοντα για παράδειγμα τα οκτώ χρόνια, θα λειτουργούσαν θετικά στην καλυτέρευση της εικόνας των πολιτικών, αλλά κυρίως, θα προσέφεραν την πνοή της συνεχούς ανανέωσης και θα διέλυαν τα σύννεφα της ολιγαρχίας των… ισόβιων βουλευτών.
  Αποφάσεις που θα απέκλειαν τους βουλευτές να ασκούν κυβερνητικό έργο ως Υπουργοί ή Υφυπουργοί, ή αποφάσεις που θα έδιναν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα να εκλέγουν μόνοι οι δικαστές την ηγεσία τους, θα έκαναν ένα σημαντικό βήμα στον διαχωρισμό των εξουσιών που πηγάζουν από το σύνταγμα.
  Αλλά κυρίως η προσφυγή στη διενέργεια περισσοτέρων δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, θα αποκαταστούσε την αίσθηση της χαμένης εξουσίας από τον ΙΔΙΟ ΤΟ ΛΑΟ και θα συνέβαλε σημαντικά στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός απάντησε τελευταία φορά με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στις 8 Δεκεμβρίου του 1974!!!
  Πριν από τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια!!!
  Προτάσεις για να γίνει η Ελληνική Δημοκρατία περισσότερο άμεση και οι πολίτες να ΜΕΤΕΧΟΥΝ της εξουσίας, υπάρχουν πολλές.
  Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.
  Μια βούληση που αν δεν υπάρξει από τους πολιτικούς, θα επιβληθεί όπως φαίνεται και από πρόσφατα γεγονότα, από τους ίδιους τους πολίτες!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.