#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2011 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη...
Αποσπάσματα από τον ιστορικό λόγο του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία

Η αθάνατη ελληνική φυλή

Κάποτε η γωνιά αυτή της γης που πατάμε και λέγεται Ελλάδα ήτανε δοξασμένη κι ευτυχισμένη κι είχε ένα πολιτισμό, οπού επί 2 1/2 χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να παραμένει και να θαυμάζεται απ' όλο τον κόσμο. Κανένας σοφός η άσοφος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να γράψει ούτε μια λέξη, αν δεν αναφερθεί στα έργα που άφησαν οι δημιουργοί αυτού του πολιτισμού, που λέγεται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

Κάποτε, λοιπόν, η χώρα μας ήτανε δοξασμένη, μα αργότερα την υποδούλωσαν κι έχασε την παλιά της αυτή δόξα. Μα ύστερα από κάμποσα χρόνια η χώρα μας σηκώθηκε στο πόδι κι ύστερα από σκληρούς αγώνες ενάντια στη σκλαβιά, πάλι λευτερώθηκε.

Στην εποχή της σκλαβιάς πέρασε σκληρά, μαύρα χρόνια και πολλοί «έξυπνοι», ανάμεσα στους οποίους και κάποιος Φαλμεράγιερ, ισχυρίστηκαν πως η ελληνική φυλή έσβησε κι ότι αυτή διασταυρώθηκε μ' άλλες φυλές, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με την αρχαία ελληνική φυλή.

Μα ότι κι αν πούνε, αυτό δεν έχει καμία αξία. Την ελληνικότητα μας την αποδείξαμε. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας ξεσηκώθηκε και ξαναγένηκε πάλι λεύτερη.

Αυτό κάνεις δεν το ήθελε. Ούτε οι ξένοι βασιλιάδες, ούτε οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες. Οι ξένοι δεν το θέλανε, γιατί φοβισμένοι από τη γαλλική επανάσταση, χτυπούσαν όλες τις εξεγέρσεις και δημιούργησαν γι' αυτό μεταξύ τους την Ιερή Συμμαχία. Οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες γιατί τα είχανε καλά με τους Τούρκους και ξεζουμίζανε το λαό.

 

Ο λαός προχωρεί

Τίποτα δεν ήτανε ικανό να συγκρατήσει τη φλόγα για τη λευτεριά, που έκαιγε μέσα στις καρδιές του λαού μας. Έτσι, στα 1821, ύστερα από κόπους και θυσίες και χάρη στον ενθουσιασμό και τη φλόγα του Παπαφλέσσα, που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, ακόμα και την ψευτιά, κηρύσσοντας την εξέγερση, ξεσηκώθηκε πρώτος ο Μοριάς. Από δω, από το Μοριά, άρχισε η επανάσταση του 1821.

Στο άκουσμα της εξέγερσης όλοι οι ισχυροί της γης, ξένοι και ντόπιοι, τρόμαξαν. Οι κοτζαμπάσηδες, όμως, βλέποντας ότι δεν τους ήτανε δυνατό να συγκρατήσουν το λαό και φοβούμενοι την οργή του, αναγκάστηκαν να κόψουν τη συνεργασία τους με τους καταχτητές και για να ευνουχίσουν το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα, πήρανε όλοι μέρος στην επανάσταση κι έτσι αυτή πήρε χαραχτήρα πανεθνικό.

Οι τρανοί της γης τρόμαξαν και, χρησιμοποιώντας όλα τα τερτίπια, προσπάθησαν να πνίξουν την επανάσταση. Μα γελάστηκαν. Επί επτά ολόκληρα χρόνια πάλεψαν οι προπάτορες μας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αντίδραση, δυο φορές, το 1823 και 1825, οργάνωσε τον εμφύλιο πόλεμο για να σπάσει ακριβώς τους αγώνες αυτούς. Έτσι οι πρόγονοι μας ανάγκασαν όλους τους εχθρούς μας να γλύψουν εκεί που έφτυσαν και ν' αναγνωρίσουν τους αγώνες μας και την ανεξαρτησία μας.

Κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ' αυτό το θαύμα, που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού. Άλλοι περίμεναν να τους έλθει η λευτεριά από τη Ρωσία κι άλλοι από τη μεγαλοψυχία των βασιλιάδων της Ευρώπης. Μα η επανάσταση απόδειξε, ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τα παραμύθια του φιλελληνισμού, χάρη στον οποίο αποκτήσαμε δήθεν τη λευτεριά μας, εφευρέθηκαν μόνο και μόνο για να γίνει πιστευτό, ότι η πατρίδα μας λευτερώθηκε, όχι από τις ίδιες της τις δυνάμεις, μα από τους ξένους. Υπήρξαν βέβαια φιλέλληνες, που αγωνίστηκαν, πολέμησαν κι έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα σ' αυτούς κι αιώνια ας είναι η ευγνωμοσύνη του έθνους. Μα αυτοί υπήρξαν μεμονωμένα άτομα μονάχα. Η θεωρία του οργανωμένου φιλελληνισμού είναι καθαρό παραμύθι.

(Οκτώβριος του 1944)

Ο τίτλος είναι από το -λιγότερο γνωστό- ποίημα του Ν. Καββαδία “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ”

Κι απέ Δεκέμβρη στην Αθήνα και φωτιά
τούτο της Γης το θαλασσόδαρτο αγκωνάρι,
λικνίζει κάτω από το Δρυ και την Ιτιά
το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη....

ΣΧΟΛΙΑ

 1. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 25/03/2011 14:26:50

  Ε όχι και το Βελουχιώτη...

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ SPYROS T. 25/03/2011 19:31:01

   Θα προτιμούσες κανέναν μαυραγορίτη ή ταγματασφαλίτη η γερμανοτσολιά;

   ΕΥΤΥΧΩΣ που υπήρξαν στην πολύ νεότερη ιστορία μας τέτοιοι ήρωες. Να μας θυμίζουν ότι κυλάει ακόμα μέσα μας το αίμα των ηρώων του 1821 .

   ΔΕΝ προσκυνήσαμε! Γιαυτό είμαστε περήφανοι και αυτή την κληρονομιά πρέπει να κουβαλάμε σαν έθνος.

  • noldor avatar
   noldor @ SPYROS T. 25/03/2011 22:43:49

   Ακόμη και ο Βελουχιώτης!!!!

  • Λίγκα Του Βορρά avatar
   Λίγκα Του Βορρά @ SPYROS T. 25/03/2011 23:13:44

   Δε γίνεται να συμφωνήσω περισσότερο. Λιτό και συνάμα περιεκτικό σε νόημα σχόλιο.

   Σπύρο, μας λένε Χ"έλληνες αδιάβαστους... Να μη δώσουμε σημασία, ε;

  • Αίθρα avatar
   Αίθρα @ SPYROS T. 26/03/2011 01:38:24

   +1 για Σπύρο.

  • rotten tomatoes avatar
   rotten tomatoes @ SPYROS T. 26/03/2011 15:37:30

   Aris Velouhiotis ??????!!!!

   NO, THANK'S

  • GEODETIS avatar
   GEODETIS @ SPYROS T. 26/03/2011 20:10:18

   από το 1923-1925 μπήκε (ο Θανάσης Κλάρας) στη νεολαία, στην Ο.Κ.Ν.Ε. Είχε μπλέξει παλιά με πορτοφολάδες. Εμείς δεν το ξέραμε βέβαια αυτό. Κάποτε όμως οι αντιδραστικές εφημερίδες γράψαν ότι οι κομμουνιστές είναι αλήτες σαν τον Κλάρα… αυτό προκύπτει κι από το υπ’ αριθμόν 21.722 πιστοποιητικό ποινικού μητρώου του, της Διευθύνσεως Εγκληματικών Υπηρεσιών, στο οποίο περιλαμβάνονται ένδεκα καταδίκες του σε φυλακίσεις μέχρι και τεσσάρων ετών. Η πρώτη καταδίκη του έγινε την 24η Ιουλίου 1925, οπότε καταδικάσθηκε από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη, σε φυλάκιση 2 ετών, για κλοπή. Μετά από μια τετραετία, στις 25 Σεπτεμβρίου 1929, καταδικάστηκε εκ νέου για κλοπή από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σε φυλάκιση 20 ημερών....

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 25/03/2011 14:35:07

  Αν ο Βελουχιώτης είναι "Έλληνας", τότε και ο Γκαίμπελς είναι "φιλέλληνας"!!!

  • Aris lalidis avatar
   Aris lalidis @ Professor Moriarty 25/03/2011 14:43:15

   Tιμη και δοξα και σε σενα Αρη !
   Σε κυνηγησαν οσο κανεναν αλλον οι μισθοφοροι των gay του
   νησιου . "Δεξιοι" κι "Αριστεροι".
   Δεν φταινε οι χατζηελληνες που ειναι αδιαβαστοι.
   Η μεγαλη ευθυνη ανηκει στους Ελληνες που δεν επραξαν
   και δεν πραττουν το καθηκον τους.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Aris lalidis 25/03/2011 15:45:26

    Για διάβασε εσύ Έλληνα τα κατορθώματα των παλικαριών του Άρη (το παραθέτει ο Σεφέρης στα ημερολόγιά του, από τις αφηγήσεις που άκουσε για τον θάνατο του συνταγματάρχη Ψαρρού και των ανδρών του):

    «Τον Ψαρρό τον έγδαραν για να μαρτυρήσει που έχει κρυμμένες τις λίρες. Τους ανθρώπους που έπιασαν μαζί του τους ξέκαμαν σιγά σιγά βιδώνοντάς τους βίδες στους κροτάφους. Διηγούνται και άλλα περιστατικά αυτού του περιβολιού των βασανιστηρίων: ρίξιμο ανθρώπων σε ξεροπήγαδα κι έπειτα ασβέστη και νερό. Αργοί ακρωτηριασμοί.”

    Μπορεί τώρα να αισθανθείς υπερήφανος; Ή, μήπως, χρειάζεσαι “διάβασμα”;

    • Aris lalidis avatar
     Aris lalidis @ Professor Moriarty 25/03/2011 18:38:23

     Aστειοι,βιαστικοι συλλογισμοι απο εναν οχι μονο αδιαβαστο.
     Απο καποιον ο οποιος δεν μπορει να διαβασει ουτε τις πεντε
     δικες μου προτασεις , οχι την ιστορια.
     Τοσο πολυ σ ενοχλησαν αυτα που ειπωθηκαν τοτε στη Λαμια;

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Aris lalidis 25/03/2011 19:11:54

      Τα πρόσωπα στην ιστορία δεν κρίνονται από λόγια αλλά από έργα. Και ο Γκαίμπελς έλεγε ωραία λόγια για την Ελλάδα. Όσο για το περιεχόμενο του λόγου είναι επιεικώς αστείο... Ασφαλώς, όμως, ο Βελουχιώτης είναι για σένα ότι ο Κούδας για τους παοκτσήδες, άρα περιττεύει κάθε σοβαρή συζήτηση...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Aris lalidis 25/03/2011 21:17:00

      Οι σωστές πράξεις και λόγια δεν ακυρώνουν τις σκάρτες και μαύρες. Και ο Κλάρας είχε πολλές τέτοιες χρεωμένες πάνω του. Και όποιον τόλμαγε να στήσει δικιά του αντάρτικη ομάδα καθάριζε, στυγνά ή μέσω "Λαϊκού Δικαστηρίου" και πολιτικούς και κοινωνικούς αντίπαλους σκότωνε ή δήωνε τα υπάρχοντά τους και συγκεκριμένη αντιπατριωτική στάση κράτησε, ως προς τους Βούλγαρους και τους Σλαυόφωνους και Δημοκρατικές διαδικασίες δεν θέλησε. Το ξέρω από αυτήκοες μαρτυρίες συντελεστών της εποχής.
      Όχι και να δοξάσουμε τον Κλάρα, λοιπόν. Την εξιδανικευμένη αντιστασιακή δράση του Βελουχιώτη, έστω.

     • Λίγκα Του Βορρά avatar
      Λίγκα Του Βορρά @ Aris lalidis 25/03/2011 23:16:05

      Δηλαδή, αν βγει αύριο ο Τσοχατζόπουλος με μια πύρινη ομιλία περί αξιών της Ελλάδας, θα πρέπει να τον εξυμνήσουμε;

     • θανος avatar
      θανος @ Λίγκα Του Βορρά 26/03/2011 10:12:10

      ευτυχως και υπηρχαν και αυτοι,που αντισταθηκαν,και εσωσαν την τιμη των ελληνων,και βεβαια ηταν τρομος των ταγματασφαλιτων,των γερμανοτσολιαδων,και των τσολακογλων,αλλα τι να πουν τα παιδια και τα εγγονια τους ,θα συμφωνησουν με τον αρη;ειναι δυνατον;και αν ηθελαν λιρες θα πηγαιναν εκει που πηγαν οι παπουδες σας ,στην κομμαντατουρα

    • Λάμπρος avatar
     Λάμπρος @ Professor Moriarty 25/03/2011 20:43:00

     Μπράβο...

     Λίρα εκατό οι αυθεντικές αυτές αφηγήσεις...

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Aris lalidis 25/03/2011 15:54:05

    Έχει και μια βρετανική σημαία εκεί, ή κάνω λάθος, χα-χαα!

    • GEODETIS avatar
     GEODETIS @ Professor Moriarty 25/03/2011 15:57:52

     ναι την έχει ....

    • tasos avatar
     tasos @ Professor Moriarty 25/03/2011 15:59:41

     Με την ευγενική χορηγία κλπ κλπ!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ tasos 25/03/2011 16:26:47

      Τς! Βασκική είναι λέμε! Την έφερε ένας σύντροφος που γύρισε από Εράσμους στο Μπιλμπάο το 1939! Καμία σχέση με εγγλέζικες λίρες... Χα χα χα...

      h++p://en.wikipedia.org/wiki/Ikurrina

    • Κωνσταντίνος avatar
     Κωνσταντίνος @ Professor Moriarty 25/03/2011 16:50:55

     Σαν την σαπιλα που φυτρωνει στα υγρα και σκοτεινα μερη βγαινει και το καθε ασπονδυλο να κοροιδεψει αυτα που δεν τον εκφραζουν. Ναι ρε φιλαρακι, υπηρχαν και Ελληνες που ηταν εγκληματιες. Κανεις δεν ειπε οτι 100% με επιστημονικη ακριβεια ολος ο λαος ημασταν ιδεολογοι και παρθενες. Εσυ τι θελεις να πεις; βρηκες 3-4 παραδειγματα για να στιγματισεις πιους αραγε; στο παρασυνθημα, εχεις κατι να σχολιασεις εναντιον του περιεχομενου της ομιλιας; Αντε πισω στην τρυπα σου!

  • Λάμπρος avatar
   Λάμπρος @ Professor Moriarty 25/03/2011 20:41:35

   Παραδοσιακή δεξιά οικογένεια ε;

   Ενδεχομένως σας έφαγαν και κανέναν μακρινό συγγενή στον εμφύλιο οι κομμουνισταί και το έχετε μοναδικό κριτήριο εν έτει 2011...

   Έλεος...

  • rotten tomatoes avatar
   rotten tomatoes @ Professor Moriarty 26/03/2011 15:46:36

   Βρυκολακισμός!!! Μαϊμού ομιλία για το 21. Προσπαθεί να πουλήσει παραμύθι ότι είναι ο νέος Καραϊσκάκης αλλά δε μασάει η Ελλάδα ταραμά. Καλύτεροι οι φιλέλληνες από τέτοιους "Έλληνες".

 3. chrisss avatar
  chrisss 25/03/2011 14:39:38

  Αυτόν βρήκες και θυμήθηκες τέτοια μέρα?

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/03/2011 14:46:44

  Άχ τι κανόνες έχει ο έρωτας !
  Μια βασική αρχή της ψυχολογίας (και της φυσικής) είναι "τα αντίθετα έλκονται, τα όμοια απωθούνται".
  Μέσα λοιπόν ο Άρης ο παλιός, έξω ο Άρης ο νέος.
  Και φυσικά, μεταξύ Ντόρας και Πασιονάρια, η Ισπανίδα θα "την έσκιζε" την Κρητικά!

 5. Misha avatar
  Misha 25/03/2011 14:53:41

  Δώσε Φάκτωρ!!!
  Φωτιά στα τόπια και ξύδι στους ταγματασφαλίτες!

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/03/2011 15:03:17

  Ντολόρες Ιμπαρούρι. Μια που ανέφερα αυτή την εκπληκτική γυναίκα:
  h**p://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=144947

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Ο Θείος 25/03/2011 16:12:29

   Διάβασε αυτό:

   “Η πιό πιστή συνεργάτις του σοβιετικού τοποτηρητή ήταν η Ντολόρες Ιμπαρούρι, η γνωστή σήμερα “Πασιονάρια”. Τότε την λέγαμε “Σαρντινιέρα”, δηλαδή σαρδελόκουτο. Συνομωτούσε χωρίς διακοπή, όταν βέβαια δεν έκανε κάτι άλλο (σ.σ. κλείνει το μάτι με νόημα). Χάρη σε τέτοιους ανθρώπους, πράκτορες της Κομιντερν, όταν εμείς χύναμε το αίμα μας, έκαναν τον δικό τους πόλεμο εκκαθαρίζοντας το έδαφος από υπαρκτά και δυνητικά αντισταλινικά στοιχεία. Επρόκειτο για μια φοβερή περίοδο, η οποία όμως δείχνει ποιά είναι η διεστραμμένη λογική που διέπει ένα αισχρό σύστημα.”

   Από συνέντευξη του θρυλικού ήρωα του Ισπανικού εμφυλίου γνωστού με ψευδώνυμο Ελ Καμπεσίνο, στρατηγού του Δημοκρατικού Στρατού κατά τον Ισπανικό εμφύλιο. Ο Ελ Καμπεσίνο, όπως πολλοί αγωνιστές του Ισπανικού εμφυλίου, κατέφυγε μετά την ήττα στην Σοβιετική Ένωση. Εκεί, όπως ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες από την Ισπανία, κατέληξε σε σταλινικό γκούλαγκ, από το οποίο κατόρθωσε να αποδράσει κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες.

   Η συνέντευξη περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Νεκρή Κατάθεση” του Α. Παπανδρόπουλου. Εκδ. Imago, 1984.

   Σ' αυτό τον τόπο σας αρέσει να ζείτε με μύθους, και οι μεν, και οι δε.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 25/03/2011 16:22:52

    "συνωμοτούσε", για την ορθογραφική ακρίβεια

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Professor Moriarty 25/03/2011 16:27:21

    Δεν διαφωνώ καθόλου, και δεν έχω αυταπάτες. Εκπληκτική μέν ως σταδιοδρομία φτωχής γυναίκας, γεννημένης το 1895 από οικογένεια ανθρακωρύχων, πρώην υπηρέτριας, ράφτρας, μαγείρισσας με 6 παιδιά (πέθαναν τα 5). Πιστή σταλινική μέχρι διαστροφής δε. Έτερον εκάτερον. Κάτι που δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι η πολιτική, ιδίως η "ακραία", είναι πάντοτε πολύ βρώμικο πράγμα.
    Πολύ διαφορετικά, αλλά αναλόγως αντιφατικά, ισχύουν και για τον Άρη Βελουχιώτη. Αδάμαστος αγωνιστής μέν, άφοβος και γενναίος, όλα τα άλλα δε, που παραπέμπουν σε ακραία βαρβαρότητα.
    Δύσκολο να μη γίνεις "βάρβαρος" άν έχεις την ατυχία να ζήσεις σε εποχή βαρβαρότητας. Εύκολο τότε - μερικές φορές σχεδόν αναπόφευκτο - ν' αγνοείς την έννοια "αντίπαλος" και να γνωρίζεις μόνον την έννοια ¨εχθρός".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Professor Moriarty 25/03/2011 16:39:23

    Ιδού όμως τι λέει για τη βαρβαρότητα και την καλοσύνη ένας άλλος κομμουνιστής, ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, πού πίστεψε κι αυτός στον "πατερούλη", αλλά στο τέλος της ζωής του, κατά τις διαμαρτυρίες των πολιτών του 1953, διαπίστωνε με πικρή ειρωνεία (και αυτοειρωνεία). ότι "αφού δεν μπορεί ν' αλλάξει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αν Γερμανίας, έ τότε άς αλλάξουμε λαό".

    "Αν η βαρβαρότητα τη βαρβαρότητα φέρνει,
    τότε και την καλοσύνη η καλοσύνη γεννά, και είναι ανίκητη,
    οπότε και η ομορφιά είναι όμορφη, ακόμα και όταν
    είναι μέσα στην κοπριά ώς το σαγώνι της χωμένη"
    (Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής)
    Είναι σχεδόν χριστιανικό, των πρώτων Χριστιανών εννοείται.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 25/03/2011 17:51:48

     Misha, όπως ξέρεις, και ο ίδιος ο Ιησούς άσκησε βία, όμως κατά πραγμάτων. Στο Ναό των εμπόρων τα έκανε λίμπα. Και η λεκτική "βία" του ειρωνικού Λόγου Του του είναι ανεπανάληπτη, όπως την καταγράφουν όλα τα Ευαγγέλια. Είναι ο "μαίτρ" της ειρωνείας και του ευφυούς αποφθεγματικού λόγου, όλων των εποχών: "Ουαί υποκριταί, διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον". "Ευκολότερο είναι να περάσει καμήλα από τρύπα βελόνας, παρά πλούσιος στη Βασιλεία του Πατρός μου". "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι'. Ακόμα και απευθυνόμενος σε δικούς του ανθρώπους, σε φοβερές στιγμές, είναι σκληρότατος, σχεδόν ψυχρός είρων: "Πέτρο, μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις".
     Η βία κατά "πραγμάτων" (κατά της ιδιοκτησίας δηλαδή), δεν είναι ταμπού. Η (συμβολική) "βία¨της ειρωνείας, σε πολλές περιστάσεις επιβάλλεται, άν θέλεις να είσαι όντως καλός.
     Αλλά η βία κατά της ζωής, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι εντελώς άλλη υπόθεση. Είναι ταμπού. Και δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, σε εύκολες ή δύσκολες στιγμές. Κανένα "υπέρτερο αγαθό" δεν δικαιολογεί το φόνο. Παρεκτός και άν είμαι σε άμυνα και κινδυνεύει η ζωή μου ή των δικών μου ανθρώπων, ή προστατεύω απειλούμενους συνανθρώπους από επιτιθέμενο.
     Ακραία η άποψή μου; Ίσως, αλλά προτιμώ αυτό το "άκρο", από άλλα, πραγματικά και φονικά άκρα.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 25/03/2011 18:07:12

      Θείο, κοσμοθεωριακά είμαι με την πλευρά του Γκαντι, που είναι και πιο κοντά στην καρδιά της δικής μας παράδοσης , της φιλοκαλικής και ησυχαστικής.
      Ο Χριστός «έκαψε» τράπεζες, όμως δεν χτυπησε τους αργυραμοιβούς ...
      Ποιος έχει όμως το εσωτερικό ερμα του Χριστού;

      Οι μοναχοί Σαολίν λέγεται πως εφηυραν τις πολεμικές τέχνες, για να αφοπλίζουν χωρις να φονευουν τους ληστές που τους επιτιθενται... Μακάρι να μπορούσε να γινει αυτό ή κατι ανάλογο παντού και πάντοτε.

      Όμως ,όπως ξέρεις καλά , η ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να σπάνε τα ταμπού τους ...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 26/03/2011 15:24:41

      Φίλε Misha, χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Σαολίν.
      Άς προσπαθήσω να δείξω όμως πιο παραστατικά πώς γίνεται να μη πέφτει κάποιος στη βαρβαρότητα, χωρίς να πρέπει να είναι καλός πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα(αυτοθυσιαζόμενος Ιησούς), ούτε κάν απόλυτος πατσιφιστής και μη βίαιος.
      Πρώτα πρέπει ν' απορρίπτει την τιμωρητική βία κατά της ζωής, δηλαδή την ποινή του θανάτου (έστω και κατά του χειρότερου εγκληματία), και φυσικά τις τιμωρητικές πράξεις (έστω και δίκαιες) - αλά Βελουχιώτη, ΄που συζητάμε. Δεύτερον, το μεγαλύτερο κακό δεν είναι ο πόλεμος γενικά και αόριστα, αλλά η επίθεση. Το να σηκώνεις πρώτος χέρι.
      Να ένα παράδειγμα "πολεμικής ηθικής" αυτού του τύπου, σε πολυσυζητημένο θέμα: Ένας πιλότος που πήρε εντολή να βομβαρδίσει το Βελιγράδι το 1999, θα ήταν καλύτερα να απειθαρχούσε στους διοικητές του και να έρριχνε τις βόμβες στην Αδριατική: Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου δεν είχαν πειράξει κανέναν.
      Αντίθετα, ο Ολλανδός διοικητής και οι δυνάμεις του ΟΗΕ που προστάτευαν τη Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία το 1995, έπρεπε να πολεμήσουν μέχρι την τελευταία σφαίρα. Για ευνόητους λόγους. Κι άς απειθαρχούσαν έτσι και αυτοί στην εντολή του τότε Γραμματέα Μπούτρος Γκάλι.
      Είναι προφανές όμως, ότι στον κόσμο που ζούμε, ένας με τέτοια μυαλά, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει στρατιωτικός ή πολιτικός. Η καρριέρα του θα ήταν σκέτη αποτυχία και εξαιρετικά βραχυχρόνια.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 26/03/2011 15:36:49

      Σαφές λοιπόν γιατί ο Βελουχιώτης δεν είναι ο "ήρωάς μου". Είναι απολύτως απορριπτέος ως πρότυπο, κατά την ταπεινή μου γνώμη.
      Μπορεί να είχε προθέσεις και κίνητρα αγνά, ακόμη και αγνές πεποιθήσεις (ίσως, διότι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου). Μπορεί τα λόγια του ν' ακούγονται σήμερα, σε μία εποχή της κρίσης, ευχάριστα στ' αυτιά μερικών.
      Αλλά αυτό που μετρά σε τελευταία ανάλυση δεν είναι οι όσο καλές προθέσεις, οι όσο αγνές πεποιθήσεις και τα έτσι ή αλλοιώς ευχάριστα λόγια, αλλά η συνολική πράξη και η ευθύνη απέναντι στους πολλούς.
      Να κυττάμε τους ανθρώπους στα χέρια, όχι στα χείλη.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/03/2011 15:16:39

  Ναι,παραμυθι ειναι και το Ναυαρινο.Βεβαια οταν ο ιδιος νομιζει οτι αυτος εδιωξε τους Γερμανους και οχι οι Συμμαχοι δικαιολογειται.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 25/03/2011 15:35:34

   Χα χα, το Ναυαρίνο ήταν μαγική εικόνα. Στην πραγματικότητα όλα έγιναν στο Πορτ Ρουαγιάλ της Τζαμάικα, και οι πρωταγωνιστές ήταν πλάσματα της φαντασίας: Ο Μπαρμπόσα - Κόδριγκτων με το "Μαύρο Μαργαριτάρι", ο Τζόουνς- Χέυδεν με τον "Ιπτάμενο Ρώσο" και η Γαλλίδα τραβεστί Τία Ντάλμα - Δεριγνύ με το στρατό καβουριών της.

  • Λάμπρος avatar
   Λάμπρος @ ψυχραιμια 25/03/2011 20:47:03

   Παραμύθι είναι.

   Πολλοί νεοτάξ προβάλλουν την συμμετοχή των ξένων αυτή για τους κουτούς...

   ―ώστε να κρύψουν την εξάρτηση και τα νταβατζιλίκια τα οποία απαίτησαν από την ίδρυση του κράτους αυτού ("να, αυτοί μας ελευθέρωσαν, ζήτω λοιπόν η Τρόικα").

   Και κυρίως για να κρύψουν ότι υπήρχε λαός, που πολέμησε σκληρά και είχε θύματα και θυσίες μεγάλες.

   Απάτες για συριζοπασόκους....

 8. anastas avatar
  anastas 25/03/2011 15:28:55

  Μπράβο για τη δημοσίευση.
  Πρόκειται για μεγάλο Έλληνα και δεν μας ενδιαφέρουν οι ιδεολογικές του κατευθύνσεις, ούτε του Άρη, ούτε του Δαβάκη, ούτε οποιουδήποτε άλλου υπερασπίστηκε την πατρίδα μας.
  Και πάλι μπράβο.

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ anastas 25/03/2011 18:47:49

   Συμφωνω !!

 9. Misha avatar
  Misha 25/03/2011 15:29:40

  Αρχιμανδρίτης Γερμανός Κ. Δημάκος
  Πάτερ Ανυπόμονος
  "Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Άρη"
  Στρατιωτικός ιερεύς στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ
  Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις
  Τρίκαλα-Αθήνα, 2004

  Στις 9 Ιουνίου 2004, πέθανε στη Λαμία ο Γεώργιος Δημάκος, ο κατόπιν αρχιμανδρίτης Γερμανός Κ. Δημάκος, που έμεινε στην Ιστορία ως Πάτερ Ανυπόμονος. Μια θρυλική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, όπως συνήθως χαρακτηρίζεται. Στον καιρό μας, ωστόσο, με τις συνεχείς ιδεολογικές αναθεωρήσεις, μετατοπίσεις έως και διολισθήσεις της ντόπιας ιστοριογραφίας προς το παγκοσμιότερο, ευκταίον είναι οι θρύλοι και οι μύθοι, ει δυνατόν, να στεριώνονται, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να σαρωθούν. Ας μην λησμονούμε πως, κατά την επικρατούσα άποψη, το ξεχέρσωμα ηρωικών μορφών και λοιπών ζιζανίων επιβάλλεται, καθώς η πυκνή τους βλάστηση συσκοτίζει το βλέμμα των ιστορικών μας, παρεμποδίζοντας την ενηλικίωση της επιστήμης τους.
  Πλείστους όσους ρέποντες προς την μυθιστοριογραφία θα μπορούσε να εμπνεύσει ο περιπετειώδης βίος του αποκαλούμενου Παπα Ανυπόμονου. Ήδη, ταυτόχρονα με την αγγελία του θανάτου του, ανακοινώθηκε η προσεχής έκδοση βιογραφίας του, συνταγμένη από δημοσιογραφική γραφίδα. Όμως, ο Γέροντας λέγεται πως προτιμούσε να τα κάνει όλα μόνος του. Γι' αυτό και φρόντισε, βοηθούσης της μακροβιότητάς του, να μας παραδώσει τη δική του αλήθεια. Αν και διαβάζοντας τις αναμνήσεις του, γεννιούνται αμφιβολίες κατά πόσο μεριμνούσε για τον εαυτό του ή μάλλον για τον καπετάνιό του, τον Άρη Βελουχιώτη. Άλλωστε, τα απομνημονεύματά του ουσιαστικά συγκεντρώνονται στα εμπόλεμα χρόνια.
  Ο εκδότης, Λαυρέντιος Γρ. Ντετζιόρτζιο, μας πληροφορεί πως το βιβλίο, στις 9 Ιουνίου, ήταν ακόμη στο τυπογραφείο, ωστόσο ο συγγραφέας του είχε προλάβει να διαβάσει τα τελευταία δοκίμια και να δει το σώμα του βιβλίου. Πέρυσι, τον Αύγουστο, ο Γέροντας Γερμανός του είχε παραδώσει το υλικό για την έκδοση του "οδοιπορικού" του. Τρία εκατοντάφυλλα τετράδια, γραμμένα ιδιοχείρως, το κάθε φύλλο από τη μια όψη, ενώ η πίσω όψη φέρει μεταγενέστερες συμπληρωματικές σημειώσεις. Πρώτη εγγραφή, "μεσάνυχτα της 20ης προς την 21ην Νοεμβρίου 1975", και τελευταία, "25-2-'81". Ακόμη, χειρόγραφες σημειώσεις του τελευταίου έτους, καθώς και προφορικές αφηγήσεις, μαγνητοφωνημένες. Σε αυτά, προστίθεται υλικό από το αρχείο του Γέροντα επίσημα έγγραφα διορισμών και μετατοπίσεων, επιστολές, αναφορές του Τύπου και δημοσιευμένες συνεντεύξεις του. Από κοινού, συγγραφέας και εκδότης, κατέληξαν σε μια ενιαία εξιστόρηση, όπου χωνεύθηκαν τα πάσης φύσεως διαθέσιμα στοιχεία, συνήθως, σε δευτερεύοντα κεφαλαία, που ακολουθούν την κυρίως αφήγηση. Το βιβλίο, με την σελιδοποίηση, την τυποτεχνική φροντίδα και τις φωτογραφίες, προσφέρεται και ως τερπνό και ωφέλιμο ανάγνωσμα για ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, πιστών και απίστων, ρομαντικών και ρεαλιστών, θρήσκων και άθρησκων. Αρκεί, βεβαίως, να διατηρούν εισέτι ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τα πάτρια.
  Προτάσσονται τρεις πρόλογοι του Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου, του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μεταλληνού και του καθηγητή Δημητρίου Ζ. Σοφιανού. Το κείμενο του Μητροπολίτου στάθηκε ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του Γέροντος Γερμανού. Κατ' αυτόν, ο αποθανών υπήρξε "μικρός το φαινόμενον, αλλά μέγας το κρυπτόμενον σαν το άγιο των Σκλάβων Κοσμά τον Αιτωλό". Άλλωστε, ο Γέροντας τον είχε παράδειγμα τον Αιτωλό. Κι αυτός μοναχός. Κι αυτός πήρε τα βουνά και πολέμησε τον Τούρκο, ενάντια στη γνώμη όσων υποστηρίζουν πως τα έργα των κληρικών πρέπει να παραμένουν ειρηνικά.
  Αν και έζησε στη Ρούμελη ο Γέροντας Γερμανός, ήταν γέννημα της Αρκαδίας και δη, της "αγίας Γορτυνίας", από το χωριό Αγριδάκι. Γεννηθείς το 1912 σε πολύτεκνη και ευσεβή οικογένεια, τέλειωσε το σχολαρχείο της Βυτίνας και δεκαπενταετής εισήλθε στη Μονή της Παναγίας της Ξενιάς της Μητρόπολης Δημητριάδος. Στις 27 Ιουλίου 1933, εκάρη μοναχός, στις 29 Ιουλίου 1934, χειροτονήθηκε διάκονος, στις 23 Σεπτεμβρίου 1940, εντάχθηκε στη Μονή Αγάθωνος, στις 7 Οκτωβρίου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και στις 22 Οκτωβρίου διορίστηκε ηγούμενος στην Ιερά Μονή Δαδίου. Για τυχόν ανιστόρητους, Δαδί είναι το όνομα που δόθηκε επί Φραγκοκρατίας στην αρχαία Αμφίκλεια, στα ριζά του Παρνασσού. Όσο για τους αγεωγράφητους, η Μονή Αγάθωνος βρίσκεται στην Οίτη, μόλις επτά χιλιόμετρα δυτικά της Υπάτης, επίσης πόλη με αρχαίες καταβολές.
  Ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος διορίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1942. Ωστόσο, μόλις στις 17 Ιουλίου 1945, ανέλαβε τα καθήκοντά του ή ορθότερα, περιορίστηκε σε αυτά. Στη Μονή παρέμεινε μέχρι το 1998, οπότε και παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Στο βιβλίο του, δεν αναφέρει το έργο του στη Μονή, ούτε την ίδρυση εκεί της πρώτης Γεωπονικής Σχολής στην Ελλάδα ούτε τη δημιουργία επί τόπου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Προφανώς, ο Γέροντας Γερμανός γνώριζε πως αυτά δεν χρήζουν υπερασπίσεως. Πάντως, σε υποσημείωση, αναγγέλλεται η έκδοση κι άλλου βιβλίου του, με τον τίτλο, "Το πέρασμά μου από την Μονή Αγάθωνος".
  Φθινόπωρο του 1942, μυήθηκε στο ΕΑΜ και διάβασε την μπροσούρα του Γληνού, "Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ". Αυτή η οργάνωση "βρέθηκε μπροστά του", σε αυτήν εντάχθηκε. Άλλωστε, "την ελληνική σημαία σε ιστό με μπρούντζινο και γυαλιστερό Σταυρό την κρατούσε περήφανα ο φουστανελλοφόρος γερο-Τσεκούρας, με δυο γιους νεκρούς, δοσμένους στην πατρίδα, σημαιοφόρος της ομάδος του Άρη".
  Ήταν Μάϊος του 1943, με αφορμή μια προκήρυξη της Οργάνωσης, όταν οι Ιταλοί στράφηκαν εναντίον της Κοινότητας της Αμφίκλειας, με γραμματέα τότε τον Γεώργιο Κούσουλα, ανάπηρο του αλβανικού μετώπου. Διωκόμενος ο Γέροντας Γερμανός, "ανηφόρισε πλέον οριστικά για το βουνό και το Αντάρτικο". Ενταγμένος μαζί με τον παπα-Κώστα Παπαλεβέντη στην ομάδα του καπετάν Νικηφόρου, βρέθηκε στην Κουκουβίστα, σήμερα Καλοσκοπή, ξημερώματα της 14ης Μαΐου, όπου και γνώρισε τον Άρη.
  "Θα έρθω κοντά σας και όσο αντέξω", είχε απαντήσει στην παραίνεση του καπετάνιου να γυρίσει πίσω. Στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας, άρχισαν να συστηματοποιούνται οι ομάδες και οι διμοιρίες του ΕΛΑΣ. Εκεί συντάχτηκε και ο κατάλογος με τα ψευδώνυμα των ανταρτών. Στην ερώτηση του διμοιρίτη που εκτελούσε χρέη γραμματέα, τι ψευδώνυμο θα πάρει, απάντησε ο Καπετάνιος στη θέση του: "Πάτερ Ανυπόμονος!.. Είναι πολύ φουριόζος ο παππούλης κι αυτό το επίθετο του ταιριάζει..." Λίγες μέρες νωρίτερα του είχε χαρίσει το αγαπημένο όπλο του, μια αραβίδα. "Ένα βραχύκανο όπλο του ελληνικού ιππικού, με μια σκαφτή σφραγίδα στο κοντάκι του, που παρίστανε ανάγλυφο τον Αη Γιώργη". Στη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας, την άφησε στη φύλαξη μιας οικογένειας στα Τρίκαλα, αλλά αυτοί φοβήθηκαν και την παρέδωσαν στις Αρχές.
  Εκπλήσσει η ακριβόλογη και ταυτόχρονα, γεμάτη ζωντάνια αφήγηση του Γέροντα Γερμανού. Ένα οδοιπορικό, όπου μνημονεύονται τόποι, συμβάντα, ημερομηνίες και ονόματα. Δυστυχώς, ούτε σε αυτό το βιβλίο έχει προβλεφθεί ένας χάρτης επιχειρήσεων. Επί μακρόν αναφέρεται στις υπερβολές και τις ακρότητες που φόρτωσαν στον Άρη. Γι' αυτόν ο Βελουχιώτης στάθηκε "ο ελληνόψυχος εμπνευστής, ο φωτισμένος οργανωτής, ο ακαταμάχητος αρχηγός του εθνικοαπελευθερωτικού στρατού, ο θρυλικός και αήττητος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ". Σκιαγραφεί το βίο του και τις μάχες που έδωσε, τη στάση και την πίστη του, ακόμη επιμένει στις ιστορίες που τον δυσφήμησαν, όπως η δολοφονία του Ψαρρού ή τα περιστατικά με τον Μαραθέα και τους Αγουριδαίους, καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία.
  Πώς άρχισε ο Εμφύλιος στην Ήπειρο και πώς αγρίεψε στον Μωριά έως "την εξαιρετικά αιματηρή μάχη" που έδωσε ο έφιππος ουλαμός του Άρη στον Μελιγαλά. Ειδικά, το κεφάλαιο του Μωριά, θα ενδιέφερε ιδιαιτέρως ιστορικούς και μυθιστοριογράφους, μια και προσφάτως βάλθηκαν να αναψηλαφούν την ιστορία, απονέμοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, τουτέστιν να μοιράζουν τα δίκαια μεταξύ των ταγματασφαλιτών και των Ελασιτών.
  Στο Περτούλι Τρικάλων, στον πύργο του Χατζηγάκη, μετά τη Βάρκιζα αποχαιρετίστηκαν οι Μαυροσκούφηδες του Άρη. Ο πρωτοκαπετάνιος δεν παρέδωσε τα όπλα και ζήτησε από όποιον ήθελε να τον ακολουθήσει. Εκεί, πέρασαν την τελευταία βραδυά τους, συμφωνώντας πως ο καλύτερος ανάμεσά τους ήταν ο παπάς τους. Κι όταν χωρίζονταν, ο Άρης τους αποχαιρέτησε με πεισιθάνατο αυτοσαρκασμό: "Άϊντε, συναγωνιστές, καλή αντάμωση στα γουναράδικα..."
  Ένα βιβλίο, γραμμένο "εν ψυχρώ" από έναν ιερωμένο, που μέχρι το τέλος του τιμήθηκε από τον πολύ κόσμο και τους πολιτικούς ενός ευρέως ιδεολογικού φάσματος ως αγωνιστής και κληρικός. Βεβαίως, η ροδομάγουλη μεταμοντέρνα επιστήμη ίσως να έχει πρόβλημα κατά πόσο οι μνήμες του ανήκουν στη Δεξιά ή την Αριστερά μνήμη. Οι υπόλοιποι, όμως, θα απολαύσουν τον λαγαρό και ευθύ λόγο του.

 10. DrNo avatar
  DrNo 25/03/2011 15:36:29

  Το οτι ο Βελουχιώτης ήταν ανιστόρητος (ή παρίστανε τον ανιστορητο, γιατί ηθελε εξουσία), θάβει την ομιλία του.
  Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται δυστυχώς από τις "φιλλεληνικές" ή μη διαθέσεις ισχυρών κρατών. Σε περιπτώσεις που ίσχυσε το "μη" είχαμε εθνικές τραγωδίες (π.χ. 1922, 1974).

 11. Polux avatar
  Polux 25/03/2011 15:39:34

  Γιά τον αν ο Άρης ήταν "Έλληνας"... Nα ένα άλλο και επίκαιρο απόσπασμα από το λόγο του στην Λαμία...

  "...Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.
  Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.
  Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;
  Όταν έξαφνα στα 1929-31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης πού μάστιζε τότε τη χώρα μας να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν. Να λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους! Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτοί λοιπόν οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και την διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία."

  • A.M. avatar
   A.M. @ Polux 25/03/2011 15:54:58

   Πώς ΔΈΝ αλλάξαν οι καιροί!

   Αν και πολυδιαβασμένη από μένα η ομιλία του Άρη ποτέ δεν με χαλάει να την διαβάζω έστω και όχι ολόκληρη.

   Και όσον αφορά τον Άρη και εάν ήταν Έλληνας ή όχι..
   Ποιός γνωρίζει πραγματικά τα κρύφια της ψυχής του οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου εκτός του εαυτού του; (αν τα έχει δεί και αυτά).
   Όσον όμως αφορά τα έργα και τα λόγια του Άρη, αυτά δείχνουν έναν πατριώτη Έλληνα.
   Και το ότι κυνηγήθηκε και απ όλους, αριστερούς και δεξιούς, και τελικά εκτελέστηκε με κάνει να πιστεύω ακόμα περισσότερο στην ειλικρίνεια των προθέσεών του.

   • GEODETIS avatar
    GEODETIS @ A.M. 25/03/2011 16:25:46

    ήταν αυτόχειρας μαζί με τον υποτακτικό του Τζαβέλλα, κατά ομολογία συλληφθέντων συντρόφων του, εν τη ώρα μάχης με χωροφύλακες σε χαράδρα με ονομασία Φάγγου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Άρτας …

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Polux 25/03/2011 23:15:41

   @Polux

   Εντελώς τυχαία σήμερα διάβαζα το κεφάλαιο αυτό, περί 1928-32, στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους της Εκδοτικής Αθηνών (τόμος ΙΕ, Νεώτερος Ελληνισμός από το 1913 ως το 1941, σελίδα 328) όπου, για κάποιο επεισόδιο της τότε οικονομικής κρίσης, αναφέρεται αυτολεξεί:

   "Οι Αλέξανδρος Διομήδης και ο Εμμανουήλ Τσουδερός αντίστοιχα διοικητής και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τα έτη αυτά, δεν δίστασαν να κατονομάσουν το χρηματιστικό συγκρότημα της Εθνικής Τράπεζας σαν κορυφαίο υπεύθυνο για την 'απαισίαν αυτήν κερδοσκοπίαν'".

   Ο Βελουχιώτης ίσως δεν ήξερε, ίσως απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στους "κορυφαίους υπεύθυνους" και προτίμησε το γενικώτερο "οι έλληνες ομολογιούχοι".

   Από τους Τούρκους λευτερωθήκαμε. Από τις τράπεζες να δω πότε...

   Θραξ Αναρμόδιος

   • GEODETIS avatar
    GEODETIS @ Θραξ Αναρμόδιος 26/03/2011 20:13:10

    Αυτό προκύπτει κι από το υπ’ αριθμόν 21.722 πιστοποιητικό ποινικού μητρώου του, της Διευθύνσεως Εγκληματικών Υπηρεσιών, στο οποίο περιλαμβάνονται ένδεκα καταδίκες του σε φυλακίσεις μέχρι και τεσσάρων ετών. Η πρώτη καταδίκη του έγινε την 24η Ιουλίου 1925, οπότε καταδικάσθηκε από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη, σε φυλάκιση 2 ετών, για κλοπή. Μετά από μια τετραετία, στις 25 Σεπτεμβρίου 1929, καταδικάστηκε εκ νέου για κλοπή από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σε φυλάκιση 20 ημερών ....

 12. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 25/03/2011 15:45:52

  Μια πλήρης περιγραφή και πολιτική ανάλυση της προσωπικότητας του Αρη Βελουχιώτη στο έργο ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ του Σταύρου Βεόπουλου. τόμος Α΄ Αθήνα 1961

 13. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 25/03/2011 15:46:57

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΣΤΟ Δ΄ ΡΑΙΧ…
  *********************

  ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ¨BUNDESTAG¨

  Η κα Μέρκελ δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος “Η Αριστερά”, Γκρέγκορ Γκίζι.

  “Η κυβέρνηση σας επέβαλε στην Ελλάδα όρους που θυμίζουν τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Η Ελλάδα, μας λέτε, θα πρέπει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. Από που θα πάρει όμως τόσα αστρονομικά ποσά; Πουλώντας ίσως την Ακρόπολη;”, είπε απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ.

  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Η κ. ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΥΝΙΚΑ:

  “Θέλω να αναφέρω, ότι στην προκαταρκτική Σύνοδο της 11η Μαρτίου, η Ελλάδα μας παρουσίασε κατά αξιόπιστο τρόπο, ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μας παρουσίασε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. Ευρώ...”

  Όλη η ¨Επετειακή για την 25Η Μαρτίου¨ είδηση , εδώ :

  http://www.on-news.gr/2011/03/50_5281.html

  Και μην ξεχνάμε την προχθεσινή ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΟΤΙ ΠΑΣΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ¨ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ( ! ) , είδηση στην οποία δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία και ανάδειξη από τις ¨αντιπολιτευόμενες δυνάμεις¨ , περίεργο :

  o mon dieu…

  ¨…Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε πιθανότατα την κατάρρευση τραπεζών στην Ελλάδα, ενδεχομένως ακόμα και στη Γερμανία, -προειδοποίησε - ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου…¨

  Georg A. Papanreou , περιοδικό ¨STERN¨ 23/3/2011

  • Misha avatar
   Misha @ ΝΤΑΝΤΟΝ 25/03/2011 16:58:51

   Φίλε ΠΠ

   Ίτε παίδες μαυρογιαλούρων υπερ Σάλλα και Λάτση

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 25/03/2011 17:15:37

    Ουπς , συγγνώμη αγαπητέ Νταντόν για την αβλεψία

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/03/2011 15:51:56

  Ειναι πολιτικοι οι λογοι για τους οποιους βαλλει κατα του φιλελληνισμου.
  Οι περισσοτεροι φιλελληνες ησαν Δυτικοευρωπαιοι και Αμερικανοι και οσοι ησαν Ρωσοι δεν ησαν βεβαια της ιδεολογιας του γιατι τοτε δεν υπηρχε.
  Επομενως τα περι παραμυθι ο φιλελληνισμος και η ναυμαχια του Ναυαρινου δεν εγινε ποτε απευθυνονται στους οπαδους του και πολλους μαχητες του ΕΛΑΣ που πιστευουν οτι οι Αγγλοι ειναι συμμαχοι.
  Αυτος φυσικα που βγαζει το λογο τη στιγμη εκεινη που οι Γερμανοι εχουν φυγει (Οκτωβριος 44) ξερει πολυ καλα τι ετοιμαζει για μετα και αρα πρεπει με ιστορικες παρομοιωσεις να μαθει τους στρατιωτες του να βλεπουν τους συμμαχους ως εχθρους.

 15. Fanis avatar
  Fanis 25/03/2011 15:55:54

  Ο τιτλος μου αρεσε : "ιστορικος λογος"!!
  Μωρ τι μας λες!

  Ξεχειλιζει απο σοφια, εβγαλε το δημοτικο ο τυπος? η το παρατησε για να ..αγωνισθει για το κουκουεξω??

  Α! που το θυμηθηκα. Λοιπον το αρης δεν ηθελε να λαβει μερος στην ανατιναξη της γεφυρας του Γοργοποταμου!! .Ασχετα αν μετα καπηλευτηκαν τη επιτυχια των 16 Αγγλων κομμαντος αυτος και το κουκουεξω..

  Κανανε αντισταση οι κουκουεδες!! ..αντιστασιακοι! σαν να λεμε,ρε ουστ

 16. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 25/03/2011 15:59:47

  Ο Βελουχιώτης είναι ένα κακό φάντασμα από το παρελθόν...

  Η ιστορία τον κατ΄λεγραψε σαν προδότη και σφαγέα όπως άλλωστε του χαρακτήρισαν και οι ίδιοι οι "σύντροφοί" του...

  Συνεπώς, αφήστε το εκεί που είναι εξοστρακισμένο (το φάντασμα)...

  • la poderosa II avatar
   la poderosa II @ SPYROS T. 25/03/2011 21:35:03

   Την ιστορια την εγραψαν οι νικητες, οι γερμανοτσολιαδες και χιτες που αναβαπτιστηκαν στην κολυμπηθρα του δηθεν εθνικισμου, οι οποιοι και παρεδωσαν την χωρα στους αμερικανοεγγλεζους καθιστοντας την προτεκτορατο. Αυτο ομως δεν αναιρει τα εγκληματα της αριστερας, εγκληματα για τα οποια ουδεποτε εκανε την αυτοκριτικη της. Εγκληματιες λοιπον απο την μια μερια, προδοτες απ' την αλλη. Μονο ΕΛΛΗΝΕΣ δεν ειστε!!! Ιδια σκατα ειστε...

   • anonymous avatar
    anonymous @ la poderosa II 25/03/2011 23:54:12

    Και το ΚΚΕ που τον αποκήρυξε λόγω των εγκλημάτων του ήταν προφανώς με την πλευρά των νικητών ...

    • la poderosa II avatar
     la poderosa II @ anonymous 26/03/2011 04:46:26

     Δηλαδη το ΚΚΕ ηταν αθωο και ο παλιανθρωπος ο Αρης εκανε ολα τα εγκληματα μονος του! Μα απο που εμαθες ιστορια; Και το ΚΚΕ εκανε φρικτα εγκληματα, και η δεξια ηταν προδοτικη και ξεπουλησε την Ελλαδα για τα 30 αργυρια του σχεδιου Μαρσαλ που δημιουργησε την μεταπολεμικη γενια των ελληνων μεγιστανων! Αν το ΚΚΕ ειχε κερδισει τον πολεμο τοτε θα ηταν αυτο που θα ξεπουλουσε την χωρα στους Ρωσσους και θα μιλαγαμε μονο για τα φρικτα εγκληματα της δεξιας. Σε καθε περιπτωση θα ειχαμε εναν προδοτη νικητη και εναν εγκληματια ηττημενο. Ο μονος χαμενος ειναι ο Ελληνισμος.

 17. kostas avatar
  kostas 25/03/2011 16:07:22

  Α ρε ΑΡΗ ακομα και μετα το θανατο σου μεγαλε ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ σε συκωφαντουν οι απογονοι αυτων ολων που σε προδοσαν.Τιμη και δοξα Μεγαλε Πατριωτη.....βλεπεις ακομα ολα ιδια ειναι........

 18. ΚΜ avatar
  ΚΜ 25/03/2011 16:15:49

  Χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι ο Βελουχιώτης ήταν «αιρετικός» κουκουές, νομίζω ότι το βασικότερο συμπέρασμα που βγαίνει από το κείμενο είναι το εξής:

  Όταν τους συμφέρει, προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους, οι αριστεροί ιδιοποιούνται/καπελώνουνε στο χαλαρό και την παράδοση και τα εθνικά ιδεώδη. Όταν πάλι αλλάξουν οι περιστάσεις, δεν το'χουν σε τίποτα να το γυρίσουν στον εθνομηδενισμό (όπως σήμερα καλή ώρα), άν θεωρούν ότι έτσι εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις τους καλύτερα.

  • Misha avatar
   Misha @ ΚΜ 25/03/2011 17:08:23

   Οι δεξιοί δεν καπηλευτηκαν τον πατριωτισμό;
   Από που κι ως πού βγηκαν εθνικόφρονες και αντιστασιακοί οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες κι οι συνεργάτες των Ναζί, ώστε να παίρνουν μάλιστα συντάξεις από το ελληνικό κράτος (πάμπολλά τα σχετικά παραδείγματα)!!

   Έχεις ακούσει τίποτα για τον νόμο του «εθνάρχη» Καραμανλή με τον οποίο αποφυλακίστηκε ο ναζί Μέρτενς και απηλλάγησαν όλοι οι κατηγορούμενοι γερμανοί εγκληματίες πολέμου; Α Βαθμίδας Πατριωτισμός!!!

   Για να μην αναρωτηθούμε τι έκανε ο ίδιος ο Καραμανλής επί κατοχής...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Misha 25/03/2011 17:24:05

    Ασφαλώς και έχει υπάρξει και εκ μέρους «δεξιών» (πχ Καρατζαφέρης!) καπηλεία του πατριωτισμού. Το σχόλιο μου όμως είχε πρωτίστως ως σκοπό να τονίσει την ευκολία με την οποία οι αριστεροί αλλάζουν προβιά (από το καπέλωμα του εθνικής αντίστασης περάσαν στον εθνομηδενισμό), προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως και να το κάνεις, η δεξιά (στον συγκεκριμένο τουλάχιστον ιδεακό άξονα), δεν έχει αντίστοιχες... επιδόσεις στο άλμα.

    Μια εξήγηση που δίνω είναι ότι για τους αριστερούς όλα τα ιδεώδη (ακόμα και η πατρίδα) είναι δευτερεύοντα (και θεμιτά «εργαλεία», μιας χρήσης ή περισσοτερών) προκειμένου να γίνει η μετάβαση στον σοσιαλισμό (καλά κρασά). Χτες ήταν ο πατριωτισμός, σήμερα δουλεύουν εθνοαποδόμηση, αύριο ποιός ξέρει...

 19. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 25/03/2011 16:20:08

  Τώρα καταλαβαίνω γιατί πλακώνονται αιωνίως οι Έλληνες μεταξύ τους και δεν μπορούν να δουν μπροστά από τη μύτη τους: Επειδή, ας πούμε, "τόγραψε κι ο Σεφέρης, που το... άκουσε από αφηγήσεις άλλων...." Ε, δεν διορθωνόμαστε με τίποτα.

 20. armagedon avatar
  armagedon 25/03/2011 16:23:40

  Α ρε Αρη ,οι συγχρονοι κατσαπλιαδες σε χαιρετουν...

 21. Κώστας avatar
  Κώστας 25/03/2011 16:30:57

  Tιμή και δόξα στον Άρη.
  Καποδίστριας,Τρικούπης,Βενιζέλος, Πλαστήρας, Βελουχιώτης, Καραμανλής ό,τι καλύτερο ανέδειξε η μετεπαναστατική Ελλάδα, η Αριστερά, το Κέντρο και η Δεξιά.
  Κοινό χαρακτηριστικό, ανεξάρτητα από ιδεολογίες: η τοποθέτηση του συμφέροντος του Εθνους και του Λαού σε πρώτη προτεραιότητα.
  Αντώνη, σου εύχομαι να είσαι ο επόμενος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πέρασαν πολλά χρόνια από τον τελευταίο και οι καιροί απαιτούν τον επόμενο Εθνικό Ηγέτη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας 25/03/2011 16:55:26

   Ποιός από τους Καραμανλήδες;
   Για να μη γίνει καμμιά χοντρή παρεξήγηση, δηλαδή!

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Ο Θείος 25/03/2011 16:57:42

    Ο Κωνσταντίνος. Αυτός που έπιανε από το πέτο τον γερμανό Καγκελάριο, κατ'ομολογία του Γκένσερ.

    • Misha avatar
     Misha @ Κώστας 25/03/2011 17:13:30

     Γκουχ γκουχ...
     Πριν ή αφου είχε πιάσει από το πέτο τον Ευταξία;

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Misha 25/03/2011 17:26:08

      Misha,
      κάνεις το ίδιο λάθος που κάνουν οι δεξιοί. Από ιδεολογική εμπάθεια-που δεν ταιριάζει στο επίπεδό σου-δεν έχεις το θάρρος να αναγνωρίσεις τον Καραμανλή.
      Τα περί Ευταξία, λυπάμαι που θα στα πω, αρμόζουν στην Αυριανή του 80 και όχι στο επίπεδό σου.
      Σε ότι αφορά στην Κατοχή, ο Καραμανλής, αν δεν το ξέρεις, ήταν στη Σοσιαλιστική Ένωση μαζί με τον Αγγελόπουλο. Μετά πήγε στο Κάιρο και τράβηξε το δικό του δρόμο.
      Μην γίνεσαι η άλλη πλευρά του νομίσματος των στενόκαρδων δεξιών. Πατριώτες και εθνικοί ηγέτες υπήρξαν σε όλες τις παρατάξεις.
      Επί του συγκεκριμένου, ναι, όταν ο Σμιτ του είπε πως "πάνω από το πτώμα μου θα μπείτε στην ΕΟΚ", ο Καραμανλής τον έπιασε από το πέτο, με ύφος και λόγια που μόνο εθνικός ηγέτης μπορεί να αρθρώσει.
      Με λιγώτερους παραμορφωτικούς ιδεολογικούς φακούς, τί καλύτερα που θα είμαστε...

     • Misha avatar
      Misha @ Misha 25/03/2011 17:56:52

      Στην Κατοχή η τύχη του Καραμανλή συνδεεται με αυτήν του διαβόητου Ευταξία, χαρη στον οποίο είχε μείνει ανοιχτό και το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας...

      Τα περί Ευταξία και Καραμανλή ήσαν γνωστά παραπολιτικά τα οποία ακούγονταν παντού τις δεκαετίες του 50 και του 60.Είχε πει και ο γέρο Παπαντρέου σχετικά...

      Ο Μαξ Μέρτενς ο ναζί εγκληματίας πολέμου, κατέθεσε στη δικη του πως μεταξύ των συνεργατών του επί κατοχής ήταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης του Δημήτριος Μακρής του οποίου η σύζυγος ήταν γραμματέας του Μαξ Μέρτενς , και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γεώργιος Θέμελης που ήταν , διορισμένος από τους ναζί, νομάρχης επί κατοχής.

      Θα μου πεις , κατηγορουμενος ήταν προσπαθούσε να σωσει το τομάρι του και σκόρπιζε λασπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα ήταν αποδεκτό από την πλευρά μου επιχείρημα, αν ο «εθνάρχης» (που του έπεφτε μακριά η Κύπρος) δεν έκανε ειδικά γι αυτόν νόμο και δεν έδινε ο ίδιος την εντολή για την αποφυλάκιση του....

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Misha 25/03/2011 19:00:44

      Φίλε Μisha,
      Τα μαζεύεις λίγο τώρα και αυτό είναι θετικό.
      "Παραπολιτικά" λοιπόν.
      Υπουλα κουτσομπολίστικα θα έλεγα. Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα κουτσομπολίστικα της εποχής,που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση(δηλαδή που ενισχύουν το προφίλ Καραμανλή σε προσωπικό επίπεδο), αλλά θα ξεστρατίσει η συζήτηση.
      "Τα είχε πει και ο γέρο-Παπανδρέου" λες. Ναι, τα έλεγε ο μπάρμπας μου ο ψεύτης. Μα υπήρξε μεγαλύτερος αναξιόπιστος από τον δοτό πρωθυπουργό των Αγγλων το 44 ; Ο διασωθείς στα μάτια της ιστορίας χάρη στο "καθαρμα της αποστασίας", που τον ξέπλυνε από τις αμρτίες του και τις ιστορικές του ευθύνες για τον εμφύλιο...
      Περί Μέρτενς: αφού τα ξέρεις βρε Μίσα και τα μισουπονοείς, τι τα αναπαράγεις...Ο Μέρτενς προκειμένου να γλιτώσει, άρχισε να εκβιάζει με "αποκαλύψεις" αριστερά-δεξιά. Ο Θέμελης ήταν. Δεν περιμέναμε τον Μερτενς να μας το πει. Τα υπόλοιπα: εκβιασμοί ενός υπόδικου, μέσα σε καθεστώς άγριων πιέσεων μιας κυβέρνησης από τους "συμμάχους" Γερμανούς.
      Περί Κατοχής: επαναλαμβάνω ήταν στη Σοσιαλιστική Ένωση μαζί με τον Αγγελόπουλο. Δεν είναι κακό που το αγνοείς. Κακό είναι αν αρνείσαι να το μάθεις. Το αναφέρει και ο Χαριτόπουλος, ψάξτο...

      " Τα πρώτα χρόνια της Κατοχής βρίσκουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Αθήνα. Εκεί συναναστρέφεται με ξεχωριστές προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Άγγελος Αγγελόπουλος, ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς, ο Ιωάννης Πολίτης κ.ά., οι οποίοι συγκροτούν τη "Σοσιαλιστική Ένωση". Οι ιδρυτές της ομάδας αυτής προσπαθούν στις δύσκολες στιγμές που περνά ο ελληνισμός να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική, πολιτική και επιστημονική σκέψη. Η ομάδα αυτή ενεργεί περισσότερο αυτόβουλα και πατριωτικά παρά κάτω από το πρίσμα κάποιας απώτερης πολιτικής ή ιδεολογικής σκοπιμότητας. Στα πλαίσια αυτού του κύκλου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα διατυπώσει μερικές ριζοσπαστικές πολιτικές προτάσεις για το μέλλον της χώρας μετά την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας."
      http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE%CF%82_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82

     • Greco avatar
      Greco @ Κώστας 25/03/2011 19:54:21

      για τις συνθηκες που εκαναν την Τουρκια εγγυητρια δυναμη στη Κυπρο εχεις να πεις τιποτα?

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Κώστας 25/03/2011 21:08:41

      Oχι,
      σε έσενα Greco δεν έχω να πω κάτι για τη συνθήκη που Ζυρίχης-Λονδίνου. Γιατί και αν σου πω δεν θα καταλάβεις. Διάβασα το σχόλιο σου περί Κλάρας και κατάλαβα...
      Η "Ελέυθερη Ωρα" και ο "Στόχος" καίνε τα μυαλά...

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Κώστας 25/03/2011 22:07:08

      Οk Greco,
      συνέχισε να μας αναλύσεις όσα αποστήθισες από την Ελεύθερη Ωρα του Μιχαλόπουλου.
      Ρε τι διαβάζουμε;

     • Misha avatar
      Misha @ Κώστας 26/03/2011 09:54:33

      Κώστα , ήταν προφανές το πικρόχολο χιούμορ στην αναφορά μου περί Καραμανλή και Ευταξία.
      Η ΑΙΣΧΡΗ και ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗ νομοθετική ρύθμιση που έκανε ο Καραμανλής με την επιμονή και της Φρειδερίκως, και αθώωσε τον Μέρτενς και τους λοιπους ναζί εγκληματίες πολέμου, την έχει γράψει η ιστορία.
      Μόνο και μόνο γι αυτό του το έγκλημα ο «εθνάρχης » Τριανταφυλλίδης καθίσταται καρικατούρα του θεάτρου σκιών.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 25/03/2011 19:54:24

      Ο Δημήτριος Μακρής είναι ο "μυθικός" Τάκος Μακρής της παιδικής μου ηλικίας, "συνδικαλισταράς", πακετολήπτης και streetfighter ;
      Ή με απατά η μνήμη μου;
      Αναρωτιέμαι "και με πιάνει ανησυχία, άν είναι οι αναμνήσεις μου ψεύτικες ή σωστές", που λέει και ο Θανάσης για τον Φερνάντο Πεσσόα.
      Πάντως άν η σύζυγος λεγόταν Δοξούλα, αυτός είναι.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Ο Θείος 25/03/2011 23:17:51

      Mε βλέπεις να στερούμαι εππιχειρημάτων;
      Τώρα το γύρισες στο "δεν αρνούμαι την προσφορά". Καρατζαφερικό σε κόβω και άρχισες την κωλοτούμπα.
      Σε ρωτάω λοιπόν και σένα γιατί όλοι οι άλλοι εξαφανίσθηκαν:
      Ξέρεις τη γνώμη του Πυρομάγλου(επειδή δεν ξέρεις ποιός είνα,ι σου λέω πως είναι ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ) για τον Άρη; Ξέρεις την γνώμη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου; Δεν την ξέρεις.
      Μόνο για Κλάρες ξέρεις να γράφεις-και λοιπά που διάβασες σε ακροδεξιά έντυπα- και θες και να σε πάρουμε στα σοβαρά.
      Καταλαβαίνω πως για φανατικούς σαν και σένα είναι αδύνατον να καταλάβουν πως πατριώτες με εθνική προσφορά υπήρξαν σε όλες τις παρατάξεις. Αλλά όταν θα μπαίνεις σε συζητήσεις να έρχεσαι πιο σοβαρός. Περιμένω να μου πεις αν ξέρεις τι λέει ο αντιπαλος του Αρη και υπαρχηγός του ΕΔΕΣ.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Ο Θείος 25/03/2011 23:47:06

      μπερδεμα...
      το παραπάνω πήγαινε στο τελευταίο (10:51) σχόλιο του Greco

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 25/03/2011 20:01:55

      Ωχ, νάτο έρχεται: Νενίκηκάς σε λήθη και Αλτσχάιμερ: Τι σπαρταριστό πράμα αναπηδά, τι "Εβραικός θησαυρός του Μέρτεν", τι βουλιαγμένο βαπόρι στ' ανοιχτά της Πύλου, τι κυνηγοί θησαυρών με βαθυσκάφη, τι προπατορική Ζίμενς, Μαρκεζίμενς και Βουλπιώτης...
      The stream of consciousness...

     • Greco avatar
      Greco @ Ο Θείος 25/03/2011 21:59:09

      οκ Κωστα συνεχισε τη δικηγορικη υπερασπιση του "Εθναρχη" που επιασε και απτο πετο τον γερμανο καγκελαριο ! (τρομαρα σου!) ρε τι διαβαζουμε...

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Ο Θείος 25/03/2011 22:24:49

      Πάρε και αυτά Greco μπας και σου περάσει η βασιλοχουντική αντικαραμανλική προπαγάνδα.
      Ο Νίκος Νικολάου και πρέσβης που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την είσοδο στην ΕΟΚ Β. Θεοδωρόπουλος μιλάνε, όχι ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, το ίνδαλμά σου...

      "Η αποφασιστική και ασυμβίβαστη αυτή στάση του Καραμανλή σε συνδυασμό με τον σεβασμό και το κύρος που απολάμβανε μεταξύ των ηγετικών παραγόντων της Δύσης, αλλά και η στενή του φιλία με τον Ζισκάρ και τον Χέλμουτ Σμιτ είχαν άμεσα και θετικά για τη χώρα μας αποτελέσματα. Οπως μου διηγείτο ο κ. Βύρων Θεοδωρόπουλος, ειδικά η υποστήριξη του Σμιτ ήταν ο καταλύτης για τις θετικές εξελίξεις υπέρ της Ελλάδος. Στην αρχή ο Σμιτ ούτε ήθελε να ακούσει για την Ελλάδα, φοβούμενος ότι θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την Τουρκία, στην οποία τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα ήσαν μεγάλα. Οταν όμως γνώρισε προσωπικά τον Καραμανλή, άκουσε τις απόψεις του και διαπίστωσε πόσο αφοσιωμένος ήταν στην ιδέα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας μας, έγινε φίλος και φανατικός υποστηρικτής. Και δεν δίστασε να πει στον επίσης φίλο του πρωθυπουργό της Ισπανίας, Αδόλφο Σουάρεθ ότι: «Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα χρειασθούν ίσως δέκα χρόνια για να ενταχθούν, ενώ η αίτηση της Ελλάδος προωθείται γρήγορα»."

      http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_28/06/2008_275792

     • Greco avatar
      Greco @ Ο Θείος 25/03/2011 22:51:33

      Bεβαια, χωρις επιχειρηματα το ριχνουμε στους χαρακτηρισμους και τις ταμπελες

      Εγω δεν ειπα οτι δε προσφερε ο ΚΚ. Αλλο αυτο και αλλο οι αγιογραφιες που χεις φτιαξει στο μυαλουδακι σου. Για κανε και καμια υπερασπιση για τις συμφωνιες της Κυπρου ή για τη μη διεκδικηση των πολεμικων αποζημιωσεων απτη Γερμανια.Ή για το οτι δεν πηγε να πολεμησει ο Εθναρχης σου στο μετωπο λογω προβληματος στα αυτια...ή για τον τροπο που εγινε πρωθυπουργος μετα τον Παπαγο, ή για το οτι κονομησαν και τα δισέγγονά του απτην πολιτικη ή ή ή....

      Αυτα.Δεν εχω ορεξη για αλλο διαλογο με καποιον που θαυμαζει Καποδιστρια,Τρικουπη και Βελουχιωτη ταυτοχρονως (η τρικυμια εν κρανιω φαινεται μονο απ' αυτο)

     • Καλά τώρα... avatar
      Καλά τώρα... @ Misha 26/03/2011 19:47:35

      Έ άμα τα έχει πεί κι ο Αγγλόδουλος τζουτζές "Γέρος της Δημοκρατίας" (ξέρασα), κάτσε να πιάσω τα π.....απούτσια μου. Σοβαρή προσωπικότητα, μόνο αν τον συγκρίνεις με τους επιγόνους του... Αλλιώς πανηγυριώτης. οπορτουνίστας και παρτάκιας του αισχίστου είδους. Ωχ, ίδιος με τους επιγόνους του δηλαδή....

      Άλλαξε το νικ σου σε Ρίζο (όπως θέλω τα γυρίζω, ταιριάζει καλύτερα).

 22. Κώστας Παπαδημητρίου avatar
  Κώστας Παπαδημητρίου 25/03/2011 16:32:42

  "Ψυχραιμία" το 1944 δεν υπήρχαν Ρώσοι της ιδεολογίας του; πάμε καλά; και θέλουμε να διδάξουμε -κάποιοι- και στον Άρη ιστορία;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κώστας Παπαδημητρίου 25/03/2011 17:54:36

   To 1821 δεν υπηρχαν γιατι ο λογος του περι φιλελληνισμου που δηθεν ηταν παραμυθι αναφερεται στο 1821.

 23. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 25/03/2011 16:42:47

  Και ο Ελ Καμπεσίνο (Βαλεντιν Γονζάλες) ξεκίνησε σαν εργάτης χαλυβουργίας. Και είχε πιο εκπληκτική σταδιοδρομία. Αλλά, βλέπεις, δεν ήταν σοβιετικός πράκτορας και γραφειοκράτης της νομενκλατούρας, και έπαιζε το κεφάλι του στον εμφύλιο. Έκανε τότε πόλεμο και όχι έρωτα στα κομματικά γραφεία και στις γιάφκες. Και δε βρόμαγε σα σαρδέλα. Γι αυτό, όχι μόνο δεν έγινε φίρμα, αλλά κατέληξε σε γκούλαγκ. Και φυσικά δεν τον ήξερες, ούτε εσύ, ούτε οι υπόλοιποι παραμυθιασμένοι από τους κόκκινους και ροζ μύθους.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Professor Moriarty 25/03/2011 17:13:39

   Άν δεν κάνω λάθος, ο Valentín González το σκασε από το Γκούλαγκ (το διαβόητο Βορκούτα;) με την ευκαιρία ενός σεισμού, πέρασε στο Ιράν και μετά έζησε εξόριστος στη Γαλλία ως εργάτης οικοδομών. Γύρω στο 1965 οργάνωσε αντάρτικες επιθέσεις κατά της Guardia Civil στην Ισπανία του Φράνκο. Μετά ξαναβρήκε τη γυναίκα και τα παιδιά του, που νόμιζε ότι είχαν εκτελεστεί από τον Φράνκο. Γύρισε στην Ισπανία μετά το θάνατο του δικτάτορα και προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Έζησε μέχρι το 1983.
   Πρόκειται όντως για πολύ σημαντική μορφή. Άν δεν απατώμαι, γράφει γι αυτόν και ο Σέρβος συγγραφέας Ντάνιλο Κίς, στο βιβλίο του "Εγυκλοπαίδεια των Νεκρών".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Professor Moriarty 25/03/2011 17:21:39

   Επίσης, στον Εμφύλιο ήταν στενός φίλος του Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι και είχε στη μονάδα του ξένους συμπαραστάτες όπως τον Αντρέ Μαλρώ (συγγραφέα και μετέπειτα υπουργό του Ντε Γκώλ), τον Ιταλό κομμουνιστή Λουίτζι Λόνγκο, τον Ιωσήφ Μπρόζ Τίτο, τον Ρώσο (μετέπειτα στρατάρχη) Μαλινόφσκι και τον Αυστριακό πρώην στρατηγό Κλεμπέρ.
   Όντως "μυθική" προσωπικότητα, δυστυχώς όχι τόσο γνωστή.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Ο Θείος 25/03/2011 18:40:11

    Μαθαίνεις....

    Πήγε να φύγει από την ΕΣΣΔ μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου, αφού είχε ήδη κατηγορηθεί για "προδοσία", μόνο και μόνο γιατί είχε έλθει από την δύση. Στο Ιράν οι Άγγλοι τον συνέλαβαν σαν κομμουνιστή κατάσκοπο και τον έχωσαν φυλακή. Απ' όπου δραπέτευσε ξανά. Το έπιασαν σοβιετικοί και τον έστειλαν πίσω μέσα σ' ένα μπαούλο. Τον έστειλαν σε γκούλαγκ. Δραπέτευσε μετά από ισχυρό σεισμό και περπατούσε πεζός 7 μήνες μέσα σε στέπες τρώγοντας χορτάρι και φλούδες των δέντρων και μια φορά ένα μεγάλο πουλί! Έφτασε στο Ιράν ζυγίζοντας μόλις 39 κιλά!

    Τι να μας πει μετά η Σαρντινιέρα.....

   • Y. avatar
    Y. @ Ο Θείος 25/03/2011 19:20:41

    ...πιστεύω να μη λέτε για τη ζαρντινιέρα με τον Κύπριο φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια στη Σαλονίκη.
    Δικάζεται αυτό το διάστημα με έξι κατηγορίες. Οι χωροφύλακες που τον πλάκωσαν, υπηρεσιακή επίπληξη!

 24. factorx avatar
  factorx 25/03/2011 16:47:48

  Προς δεξιούς, δεξιούληδες και τάχα δεξιούς:

  1. όποιος ψήφισε και στήριξε τον άνθρωπο των Αμερικανών και του κοκκαλίνου δεν δικαούται να ομιλεί περί πατριωτισμού

  2. στην Αλβανία πολέμησαν και δεξιοί και κομμουνιστές και όλοι. το ίδιο και μετά στην κατοχή

  3. Ο πατριωτισμός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός

  4 . Αν δεν συσπειρωθούν όλοι οι Έλληνες με μοναδικό κριτήριο την σωτηρία της χώρας, θα μας κυβερνά μια ζωή το ΠΑΣΟΚ

  5. όποιος δεν κατάλαβε ακόμα την ζημιά που έκαναν η χούντα παλαιότερα και ο Καρατζαφέρης αργότερα στα πατριωτικά ιδανικά είναι η βαθειά νυχτωμένος, ή πολιτικά ανόητος

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ factorx 25/03/2011 16:55:54

   Μπράβο Φάκτορα.
   Όσοι από κακώς εννοούμενη "δεξιοφροσύνη" κατηγορούν τον Αρη, το κάνουν ή από ιδεολογική εμπάθεια(που απαντάται σε όλες τις παρατάξεις) ή από κοινή άγνοια.
   Όποιος θέλει να κατηγορήσει τον Άρη να γράψει πρώτα, ξαναλέω να γράψει εδώ(αν μπορεί και ξέρει), τί λένε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που τον συνόδευε στο Μωριά και ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Πυρομάγλου για τον εθνεγέρτη Αρη και μετά να μας πει και τη γνώμη του.

   • GEODETIS avatar
    GEODETIS @ Κώστας 25/03/2011 18:02:50

    Ο Άρης Βελουχιώτης κατηγορήθηκε και για εσχάτη προδοσία ... πιο συγκεκριμένα, ότι για να στραφεί εναντίον του ΕΔΕΣ, προτίμησε να ¨χαλαρώσει¨ τον πόλεμο με τους Γερμανούς, ενώ για τον σκοπό αυτό ζήτησε και την συνδρομή ομοειδών ¨ιδεολογικά¨ ανταρτικών ομάδων των γειτονικώ μας κρατών :
    1)Υπ’ αριθ. 290/6.10.43 και 302/13.10.43 διαταγές της VΊΙΙης Μεραρχίας του Ε.Λ.Α.Σ., δια των οποίων αποδεικνύεται η επελθούσα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ε.Λ.Α.Σ. και των Γερμανών προς εξόντωση των εθνικών ανταρτικών ομάδων του Ε. Δ. Ε. Σ. «Μέχρι νεωτέρας διαταγής, παύσατε πάσα ενέργεια είτε εναντίον Γερμανών, είτε εις τις οδούς, είτε εις την ύπαιθρο, έστω και μεμονωμένα…».
    «Εζητήθη από Γερμανούς εκ μέρους μας, παράταση εκεχειρίας μέχρι 20ής τρέχοντος, μέχρι της οποίας δεν θα προβείτε εις ουδεμία επιθετική ενέργεια κατ’ αυτών».
    2) Διαταγή της 20.10.43, υπογραφομένη υπό του «Άρη Βελουχιώτη», προς VIIIη Μεραρχία Ε.Λ.Α.Σ. δια της οποίας διετάσσετο η αποφυγή ενόπλου αντιστάσεως εναντίον των Γερμανών, η οποία χαρακτηρίζεται ως «απολύτως εσφαλμένη και ασύμφορος», ως και η συγκέντρωση όλων των διαθεσίμων δυνάμεων του Ε.Λ.Α.Σ. εναντίον των Γερμανών, δεδομένου ότι, κατά την γνώμη του: «Είναι προτιμότερο να διανοίξουν οι Γερμανοί την οδό Ιωαννίνων – Μετσόβου – Καλαμπάκας, παρά να εξακολούθηση υφιστάμενος ο Ε.Δ.Ε.Σ. έστω και μια βδομάδα ακόμα».
    3) Έγγραφο Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ., από 26.11.43, υπογραφόμενο υπό του «Άρη Βελουχιώτη», προς το μέλος του Επιτελείου του Αλβανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύντροφο Τζιώτζια, δια του οποίου εζητείτο η συνδρομή των Αλβανών και η παροχή εις τον Ε.ΛΑ.Σ. πυρομαχικών, δια την εξόντωση των εθνικών ανταρτικών ομάδων του Ε.Δ.Ε.Σ.
    4) Διαταγή Γενικού Στρατηγείου Ε.Λ.Α.Σ., υπ’ αριθ. 88/9.8.43 (αριθ. 1417/20.9.43), προς τα Στρατηγεία Ε.ΛΑ.Σ. Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, υπογραφομένη υπό της τριανδρίας «Άρη Βελουχιώτη», «Βασίλη Σαμαρινιώτη» και Στεφάνου Σαράφη, δια της οποίας εκχωρείται ο έλεγχος των περιοχών Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας), Καστοριάς, Φλωρίνης και Αλμωπίας (Πέλλης) εις τον Αλβανικό και Σερβικό στρατό Σ.Ν.Ο.Φ., δηλαδή εις τις κομμουνιστικές ανταρτικές ομάδες του Εμβέρ Χότζα και του «Τίτο» (Ιωσήφ Μπροζ) ....Βιβλίο ¨Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή¨, εκδόσεως 1947 ... υπαναχωρώ και δεν ασχολούμαι άλλο με τον Άρη …

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ GEODETIS 25/03/2011 18:39:33

     " εκδόσεως 1947 "...Ουχαχαχα!
     Τέλεια εποχή για αντικειμενική ιστορική αποτίμηση...

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Κώστας 25/03/2011 19:35:50

      άκουσε λίγο κύριε Κώστα η δική μου οικογένεια ¨έπαθε¨, μετά το μέτωπο και τον συμμοριτοπόλεμο, από κάτι τέτοιες συμμορίες … και να φανταστείς ο παππούς ο μακαρίτης ήταν ένας απλός υποδηματοποιός, όχι κανένας παράγοντας, που για να επιβιώσει στην κατοχή έφυγε από τα Γρεβενά σε ένα στο χωριό το Οροπέδιο, στο οποίο φιλοξενούνταν από συμπολεμιστή του που είχε δύο χωράφια και πέντε γίδια, και τον κάλεσε λέγοντας του ¨Νίκο έλα εδώ να είμαστε μαζί στην πόλη θα πεινάσετε¨ και έτσι την βγάλαν καθαρή στην μεγάλη πείνα … όταν υποχωρούσαν οι συμμορίτες προς τα Βόρεια σύνορα έκαναν θηριωδίες και οι ντόπιοι αλλά και όσοι ερχόταν από τα Χάσια κάτω κοντά στα Τρίκαλα … οι ντόπιοι επιχειρήσανε να στρατολογήσουν τον μακαρίτη και επειδή εκείνος τους απάντησε ότι ¨εγώ δεν έχω σχέση, αυτά δεν είναι πόλεμος¨ τον πήγαιναν ντουγρού για λαικό δικαστήριο με κάτι ξαδέλφια της μακαρίτησας της κυράς του στην Μικρή Μόσχα όπως λέγαν το χωριό Ζιάκκας … τους έσωσαν κάποιοι ΧΩΡΟΦΎΛΑΚΕΣ και έτσι έζησε για δύο επιπλέον χρόνια με τα τρία του παιδάκια … λέω δύο χρόνια διότι ο κακομοίρης έξω από το Τεπελένι έσκασε μια οβίδα μπροστά στο χαράκωμα και έθαψε ζωντανούς εκείνων και δύο άλλους επί διημέρου, αν δεν ήταν δε ένας φωτισμένος Αξιωματικός έφιππος να καταλάβει ότι κάτι τρέχει και το ζωντανό δεν περνάει απέναντι, ακόμη εκεί θα ήταν … αυτό του κόστισε βέβαια τα δάχτυλα των ποδιών του από τα κρυοπαγήματα και μια πνευμονία η όποια τον καθάρισε βέβαια αργότερα δύο χρόνια μετά την πολύ ειρηνική συνάντηση του με τους συμμορίτες … αυτά ξέρεις δεν μένουν κρυφά σε μια οικογένεια, έτσι μεγαλώνοντας τα έμαθα και εγώ, τα οποία δεν με αφήσαν αδιάφορο και με έβαλαν σε μια διαδικασία έρευνας των τότε πεπραγμένων … τώρα θα μου πείτε βρε παπάρα τώρα τι κάθεσαι και λές ¨παλιά ξινά σταφύλια¨ … δεν σε αδικώ έτσι είναι αυτή είναι η αλήθεια … το βιβλίο που σου ανέφερα να το κοιτάξεις διότι έχει τυπωμένα τα έγγραφα που σου ανέφερα είναι ΠΠΑΓΜΑΤΙΚΆ … χωρίς να υποτιμώ τον διαχειριστή άλλωστε δεν μου πέφτει λόγος, ίσως ήταν λάθος η ανάρτηση αυτή σήμερα … μα χρονιάρα μέρα σήμερα είμαι και στην δουλειά … υποχωρώ και αποχωρώ …

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ GEODETIS 25/03/2011 21:45:33

      Ακου λίγο κύριε Geodeti.
      Mας περιγράφεις τα θύματα της οικογένειάς σου στον Εμφύλιο. Το σέβομαι ειλικρινά. Να σε πληροφορήσω πως η μισή Ελλάδα είχε θύματα, αθώα και από τις δύο μεριές. Στα χωριά από τους αντάρτες οι μεν και στις πόλεις από τους χωροφύλακες και τους τσολιάδες οι δε. Μας βάζεις ένα κείμενο που γράφτηκε μέσα στον Εμφύλιο , τότε που οι επικρατήσαντες δοσίλογοι προσκολήθηκαν στο μετεμφυλιακό κράτος, το μόλυναν και ήθελαν να εμφανίσουν την αντίσταση σαν εσμό κόκκινων τεράτων, διοτί οι ίδιοι ήταν στην καλύτεροι περίπτωση απόντες και στην χειρότερη συνεγασθέντες.. Και το βίβλιο που μας βάζεις ΔΕΝ αναφέρεται στον Εμφύλιο 46-49. Αναφέρεται στην σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ το 1943-44.
      Σε ρωτάω λοιπόν και περιμένω απάντηση:

      Ξέρεις τι γράφει για την σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ το 43-44 αυτός που πολέμησε τον ΕΛΑΣ, ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Κομνηνός Πυρομάγλου; Αν ξέρεις γράψτα. Δεν ξέρεις όμως. Σε πληροφορώ πως αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Βελουχιώτη έναν μεγάλο έλληνα πατριώτη και αντιστασιακό. Αυτός που τον πολέμησε!Οχι προπαγανδιστές εν μέσω εμφυλίου που μας παραθέτεις. Και φυσικά διαψεύδει τα εμφυλιακά βιβλία που έρχεσαι και βάζεις. Ξαναλέω αυτός που πολέμησε τον ΕΛΑΣ. Να σε πληροφορήσω δε πως στη δίκη της Νυρεμβέργης για άλλους βγήκαν στοιχεία πως συνεργάζονταν και έκαναν ανακωχή με τους Γερμανούς και όχι για τον ΕΛΑΣ(αλλά δεν είναι του παρόντος). Αν το αμφισβητήσεις στη διάθεσή σου για πηγές.

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Κώστας 26/03/2011 17:27:18

      άστα τώρα αυτά κύριε Κώστα, δεν ήθελα να δώσω δραματικό τόνο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια όπως εν συντομία σου ανέφερα ... γνωρίζω πόσοι έπεσαν ΗΡΩΙΚΆ στο μέτωπο αλλά και την αντίσταση ... εμείς στην Ελληνική ύπαιθρο ζήσαμε του τι σήμαινε η τότε ¨επανάσταση¨ των φονιάδων και των λήσταρχων ... ιδικά όταν υποχωρούσαν προς τα Βόρεια σύνορα ... υπήρχαν (μέχρι εχθές) ακόμη εν ζωή ¨καπετάνιοι¨ των συμμοριτών (αλλά όχι γιαλαντζί όπως ο Φλωράκης), έναν τον γνωρίσα αυτοπροσώπως, όταν γύρισε απο την αναγκαστική εξορία, απο κάποια στέπα της αχανούς Ρωσικής έκτασης το 1989, στα χώματα που ήταν η πατρίδα του ... ένα σου λέω το εξής : το μεγαλύτερο παιδί του παππού μου ο θείος μου Αντισυνταγματάρχης ε.α. Παναγιώτης ------------ , νεκρός σήμερα ... τότε κατά την κατοχή (παιδάκι 8-10 χρονών) έκανε των αγγελιοφόρο για τον προαναφερθέν αντάρτη (αντάρτη κατά την κατοχή), ο οποίος για να μην μπεί στο χωριό Οροπέδιο, όπου είχε την αγαπημένη του, έστελνε τα ερωτικά του γράμματα με τον θείο μου ... αργότερα βέβαια αυτός ο απλός αντάρτης του ΕΛΑΣ πέρασε στους συμμορίτες (αναβαθμίστηκε σε Λοχαγό) κατά τον συμμοριτοπόλεμο και βρέθηκε στην απαγωγή του πατέρα του θειού μου (κάπου στα περίχωρα της σημερινής πόλεως των Γρεβενών) του χθεσινού του αγγελιοφόρου ... ο θειός μου αντέδρασε όπως μου έχει περιγράψει και τον φώναξε με το όνομά του, εκείνος τον χτύπησε με το κοντάκιο του όπλου του και το παιδί μαζεύτηκε στην μάνα του και έσκασε ... τα χρόνια περάσαν και το 1989 ο χθεσινός ¨καπετάνιος¨ γύρισε γέροντας πια, στο χωριό του που τον υποδέχτηκε με ¨σύνεση¨ και του επέστρεψαν ακόμη και τα λίγα χωραφάκια που ανήκαν στην οικογένεια του και είχαν καταπατηθεί ... τότε ήταν που το έμαθε και ο θείος μου (ακόμη υπηρετούσε) και ανέβηκε να τον βρει, με τα άλλα δύο αδέρφια του, τον πατέρα μου (δάσκαλο), την θειά μου (μοδίστρα) και εμένα παιδάκι (13ων) τότε ... εκεί να σας έχω να κλαίτε μέχρι σήμερα ... έκλαιγε ο ¨καπετάνιος¨ έκλαιγε ο θειός μου ρωτώντας <> κλαίγαμε και οι άλλοι και εγώ χωρείς να καταλαβαίνω ... με αυτόν τον άνθρωπο μίλησα άλλες δύο φορές πριν πεθάνει ... Νίκο μου (μου είπε την τελευταία φορά μετά απο ερώτησή μου) για τις πράξεις μας μετανιώνω αλλά δεν μπορώ να τα γράψω, όπως μου ζήτησε ο πατέρας σου, διότι οι δικοί μου είναι ικανοί να με ξεθάψουν και να με δικάσουν .... εμένα βέβαια όλα αυτά που σου περιγράφω σχεδόν με απασχόλησαν κατά το πλείστον της ενήλικης ζωής μου και με έβαλαν σε κατάσταση να ψάχνω τα πάντα ... έχω δει το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας ¨ένθεν κακείθεν¨ (και λόγω ιδιότητας και τεκμήρια) και έχω ένα να αναφέρω, θέλω να ξεθάψω τον παππού του σημερινού Πρωθυπουργού και να του απαγγείλω κατηγορίες για υπόγεια συνεργασία με πολιτική δύναμη (βλέπε Αγγλία και παλάτι) για την διαφοροποίηση και τελικά ασφυκτικό εναγκαλισμό της Ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό όχι μόνο την εξαθλίωση της μέσω ενός αιμοσταγούς ¨εμφυλίου¨ αλλά και της μετέπειτα σκλαβιάς της .... αυτόν δε τον ΕΘΝΟΠΡΟΔΌΤΗ τον πλένουν στις γνωστές ¨κολυμπήθρες του Σιλοάμ¨ για να τον δώσουν στον λαό ως ΔΗΜΟΚΡΆΤΗ, τον άνθρωπο που άνοιξε στην Ελλάδα τα κέντρα εργασίας (βλέπε Γυάρο) ... τα σχετικά με τον Άρη είναι τα εξής ήταν ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος ... θα σου βάλω παρακάτω μερικά ... και να μην ξεχνάμε καλή λευτεριά ....

     • Καλά τώρα... avatar
      Καλά τώρα... @ Κώστας 26/03/2011 20:16:40

      Ο οποίος ΕΔΕΣ όμως στο ιδρυτικό του καταστατικό ήταν σοσιαλιστικός, ο δε Πυρομάγλου εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ. Για να τα λέμε όλα.

    • Misha avatar
     Misha @ GEODETIS 25/03/2011 18:47:56

     εκδοση 1947, μάλλον από το Γενικό Επιτελείο..

     Πώς διασφαλίζεται πως αυτές οι εντολές πράγματι δόθηκαν από τον ΕΛΑΣ και δεν είναι κείμενα κατασκευασμένα από την ακροδεξιά προπαγάνδα;

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Misha 25/03/2011 19:44:53

      τα έγγραφα είναι η πραγματική αλληλογραφία των συμμοριτών, η οποία έπεσε στα χέρια του στρατού καθώς καταλάμβαναν τις αμυντικές επιτελικές θέσεις τους … και δεν υπήρξε ποτέ άρνηση αυθεντικότητάς τους, ούτε από τους πλέον ενδιαφερόμενους … αυτά τα ολίγα και εις άλλα με υγεία … αααααα…. και να μην ξεχνάμε καλή λευτεριά ..

     • Misha avatar
      Misha @ GEODETIS 26/03/2011 09:58:32

      Ε, ναι αυτοί είναι οι ισχυρισμοί της πλευράς του «εθνικού στρατού».Τις σχετκές διαταγές τις έχω διαβάσει από 15 χρονών σε σχετικά πονήματα του ΓΕΣ. Όμως πότε ρωτήθηκε και ποιος για την αυθεντικότητα τους; Ποιος τις είδε από την άλλη πλευρά ή πού βρίσκονται τα πρωτότυπα τους;

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Misha 26/03/2011 18:30:08

      το 1924 ο Άρης υπηρετούσε την θητεία του ως Δεκανέας του πυροβολικού, πλην ωστόσο αποκαλύφθηκε να εκτελεί δράση πολιτική στους συμπολεμιστές του, έτσι τιμωρήθηκε με καθαίρεση στον βαθμό του στρατιώτη και μετάθεση του σε Λόχο εργασίας (κάτεργο) στο Καλπάκι ... ο διοικητικής Λόχου του ωστόσο όταν κατάλαβε την δράση του, τον μετακίνησε στο γραφείο πληροφοριών της Μονάδος του ... και του ζητήθηκε να παρακολουθεί τους εφέδρους (συναδέλφους του) ώστε να εντοπιστούν τυχών παρεκκλίνουσας πολιτικές συμπεριφορές ... εκείνος για να παρουσιάσει έργο κατέδωσε όσους είχε ο ίδιος στρατολογήσει, εκείνοι δε στο στρατιωτικό πειθαρχικό συμβούλιο τον κατέδειξαν ως στρατολόγο .... εγώ προσωπικά καλώ να κάνει όλες εκείνες τις έρευνες ιστορικές ή μη κα να μας αναφέρει την στρατιωτική δράση αυτού του προσώπου ... έτσι θα έχουμε μια εικόνα της δράσεις του υπέρ του Έθνους ... άντε να το δώ αυτό ... αυτά ...

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ GEODETIS 26/03/2011 19:37:10

      Kύριε Geodeti,
      ξεκίνησες βάζοντας μας ένα απόσπασμα βιβλίου γραμμένο μέσα στον Εμφύλιογια την σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ. Σε ρωτάω αν ξέρεις τι γράφει ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ που πολέμησε τον ΕΛΑΣ το 43-44 και μου απαντάς άλλα αντί άλλων, για τον θείο σου. Τα διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον. Δραματικές ιστορίες έχουν οι μισές ελληνικές οικογένειες να αφηγηθούν από εκείνα τα πετρινα χρόνια, το καταλαβαίνεις; Εδω κάνουμε-προσπαθούμε να κάνουμε για την ακρίβεια-κουβέντα επί γεγονότων . Στο ξαναλέω ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ που πολέμησε τον ΕΛΑΣ διαψέυδει τις πηγές σου! Αποκαλεί τον Άρη αγνό πατριώτη και αντιστασιακό. Επειδή προφανώς τα αγνοείς, επιτρέψέ μου να σου δώσω μια συμβουλή: προμηθεύσου το βίβλιο του υπαρχηγού του ΕΔΕΣ, Κομνηνού Πυρομάγλου " Η Εθνική Αντίστασις", εκδόσεις Δωδώνη και τότε θα καταλάβεις πώς άλλα τα εμφυλιοπολεμικά αναγνώσματα που ήθελαν να δικαιολογήσουν τους απόντες και τους συνεργασθέντες και άλλη η αλήθεια όπως την μαρτυρεί αυτός που-ξαναλέω-πολέμησε τον ΕΛΑΣ. "Αδικοχαμένο αντιστασιακό", "πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης" τον αποκαλεί. Και για να καταλάβεις:

      "Εκείνος ο οποίος, Ελλην ή ξένος, θα διαμφισβητήσει την εθνική δράσιν του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, προσάπτει μομφήν εις ολόκληρον τον ελληνικό λαόν και συκοφαντεί τον πατριωτισμόν και τας θυσίας του"
      Κομνηνός Πυρομάγλου, Υπαρχηγός ΕΔΕΣ, σελίδα 300.

      Κατάλαβες φίλε Geodeti; Μιλάει ο πρωταγωνιστής. Αυτός που πολεμησε, στην ολέθρια σύρραξη των οργανώσεων, τον ΕΛΑΣ. Τα υπόλοιπα περιττεύουν.

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Κώστας 26/03/2011 20:43:21

      καλά μην πιστέψεις ποτέ καλέ μου φίλε κύριε Κώστα ότι δεν έχω εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες σχετικά με τους συμμορίτες … : Ο Γεώργιος Καϊμάρας, στην σελίδα 38 του βιβλίου του «Εθνική αντίσταση του 5/42 Σ.Ε. Ψαρρού 1941-1944», αναφερόμενος και αυτός στις σαδιστικές μεθόδους και τα φρικιαστικά βασανιστήρια, μέσω των οποίων ο «Άρης Βελουχιώτης» επιβαλλότανε, τόσον επί των κατοίκων της υπαίθρου, όσον και επί των ανταρτών του, γράφει και τα εξής.... Κατά την Κατοχή, λόγω της μειονεκτικής του θέσεως, έναντι της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε., του μεγάλου κομματικού φανατισμού και πόθους, ο Άρης Βελουχιώτης παρουσιαζότανε ως άτομο εγωπαθές και θηριώδες, στερούμενο ανθρωπισμού και ευγενών αισθημάτων. Δια τον αγώνα του, η ανθρωπινή ζωή δεν είχε ουδεμία αξία… Ουδέποτε τον συγκίνησε η ανθρωπινή ζωή ή ο πόνος, δι’ αυτό βασάνιζε, κακοποιούσε και εκτελούσε, πολλάκις δια των ιδίων του χειρών, ανθρώπους και δια μικροπαραπτώματα ακόμη (π.χ. κλοπή προβάτου ή κυψέλης κλπ.). Ήταν ανελέητα σκληρός και δεν δίσταζε να λέει ότι αν είναι να γλιτώσει ένας ένοχος, ας πάνε και εννιά αθώοι, όπως τον περιγράφει ο καπετάν Νικηφόρος (Δ. Δημητρίου) του Ε.ΛΑ.Σ., εις την εφημερίδα «Τα Νέα» της 23-9-197.....

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Κώστας 26/03/2011 21:07:28

      μια γνωστή (και δυστυχώς αδιαμφισβήτητη) θηριωδία του, αποτέλεσε η δολοφονία, κοντά στο χωριό Κολοκυθιά, του δεκατριάχρονου Γεώργιου Μαραθέα, που είχε απαγάγει δυο μήνες νωρίτερα. Ο πατέρας Μαραθέας είχε το τσιφλίκι του πριν εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Στην Κατοχή, έβαλε τους Ιταλούς να χτυπήσουν τους χωρικούς που ζητούσαν τα χωράφια που τους αναλογούσαν (κατά μία άλλη εκδοχή, γιατί έκλεβαν τις αποθήκες του). Ο Άρης Βελουχιώτης για εκδίκηση, αλλά και για λύτρα απήγαγε τον γιο του:Το «σχέδιο» καταστρώθηκε γρήγορα και εύκολα και η εκτέλεσίς του ήταν ακόμη πιο εύκολη.
      Το πρωί της 11ης Ιουλίου 1942 η κ. Μαραθέα με την κόρη της, την μικρή Ελένη που ήταν άρρωστη, έφυγαν για την Λαμία. Θα επέστρεψαν ίσως την επομένη. Στο σπίτι παρέμεινε ο πατέρας και ο γιος, μισοάρρωστος κι αυτός, αφού μόλις είχε περάσει μια πλευρίτιδα σοβαρής μορφής. Στο σπίτι έμενε ακόμη και ο φύλακας με τον μικρό του γιο.      Στις 10 ακριβώς το βράδυ οι άνδρες του Βελουχιώτη έσπασαν την πόρτα του σπιτιού. Με φωνές και με βρισιές έδεσαν τον φύλακα και με πυροβολισμούς δολοφόνησαν επί τόπου τον Ν. Μαραθέα. Τα δύο παιδιά, τον γιο του φύλακα και τον Γ. Μαραθέα τους άρπαξαν από τα κρεβάτια τους. Ο μικρός Μαραθέας το μόνο που τους ζήτησε, ήταν να του επιτρέψουν να ντυθεί πρόχειρα.      Το τρομερό νέο έφθασε στην Λαμία την άλλη μέρα το πρωί. Και χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες για να βρεθούν μερικοί γνωστοί και συγγενείς να πληροφορήσουν την κ. Μαραθέα για το τι έγινε το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι της. Όλοι στην Λαμία και στα γύρω χωριά είχαν παγώοει από τον φόβο. Κανείς από τους κατοίκους της Λαμίας δεν δεχόταν να πάει μέχρι το κτήμα για να μάθει τι ακριβώς έγινε. Οι συγγενείς φοβόντουσαν περισσότερο. Μόλις κατόρθωσαν να πείσουν δυο γιατρούς που με ένα αυτοκίνητο έφεραν το πτώμα του Ν. Μαραθέα στην πόλη. Την μικρή Ελένη την κράτησαν στο σπίτι του πρώην βουλευτού Γεωργίου Πλατή.      Τα πράγματα «ξεκαθάρισαν» κάπως μετά από μια εβδομάδα. Στο σπίτι που διέμενε η κ. Μαραθέα, κάτω από την πόρτα, ρίχθηκε ένα γράμμα με δύο σημειώματα. Στο ένα έγραφε ότι, για να χαρισθεί η ζωή του παιδιού έπρεπε, μεταξύ των άλλων, να δοθούν 100 εκατομμύρια δραχμές. Το δεύτερο, ήταν ένα σημείωμα του μικρού Γιώργου που έγραφε: «Μαμά, μην ανησυχείτε, είμαι καλά. Να κάνετε ότι σας λένε οι άνθρωποι».      Πολλοί που είχαν ορισμένες επαφές με τους αντάρτες του Κ.Κ.Ε. στην Αθήνα, κινητοποιήθηκαν όπως είπαν δραστήρια. Ίσως και ο Ηλίας Τσιριμώκος ο οποίος δεν πίστευε στ’ αυτιά του ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και πολλοί άλλοι από το ΚΚΕ. Η αρπαγή ενός μικρού άρρωστου παιδιού δέκα τριών μόλις χρόνων και η απαίτησις για λύτρα ήταν πράξις ληστρική και ίσως να συγκίνησε μερικούς.      Η μάνα κινήθηκε προς άλλες κατευθύνσεις. Τόσα χρήματα δεν υπήρχαν. Έπρεπε να πάρει ένα ενυπόθηκο δάνειο και γι’ αυτό χρειαζόταν να προηγηθούν ορισμένες διαδικασίες, νομικές και άλλες. Έπρεπε να νομιμοποιηθεί η κ. Μαραθέα σαν διαχειριστής της περιουσίας, να εγκρίνει η Τράπεζα το δάνειο και μετά, κυρίως αυτό, να δώσουν την έγκριση οι Ιταλοί, για την λήψη του δανείου.      Όλα αυτά, βεβαίως, ήθελαν αρκετό χρόνο και η χαροκαμένη μάνα δημοσίευσε στις εφημερίδες «Ειδοποίηση» και «Ριζοσπάστη» μια έκκληση, με την οποία παρακαλούσε τον Βελουχιώτη και τους άνδρες του να της χορηγήσουν προθεσμία ενός μηνός. Οι Ιταλοί, με την παρέμβαση και της τότε Ελληνικής Κυβερνήσεως, τελικά ενέκριναν την χορήγηση του δανείου και τότε, η κ. Μαραθέα, σύμφωνα πάντοτε με τις «εντολές» του Κ.Κ.Ε., διά του τότε συμβολαιογράφου Αθηνών Ιατρίδη, έκανε τις πράξεις «δωρεάς».      Ο καιρός όμως περνούσε, αλλά δεν άφησαν ελεύθερο το παιδάκι. Επί ημέρες το περιέφεραν στα βουνά ξυπόλητο, με υψηλό πυρετό.      Μετά από τρεις περίπου μήνες, βρέθηκε το πτώμα του σε μια χαράδρα, κοντά στο χωριό Κολοκυθιά. Ο Βελουχιώτης σε κατάσταση πλήρους μέθης είχε σκοτώσει το παιδί με τα ίδια του τα χέρια, στις 20 Αυγούστου 1942. Είχε βασανισθεί απάνθρωπα κι αυτοί τότε που το βρήκαν και το έθαψαν πρόχειρα, καταμέτρησαν στο βασανισμένο κορμί του μικρού παιδιού 36 μαχαιριές! Η μάνα του και η μικρότερη αδελφή του δεν μπόρεσαν να το δουν ούτε νεκρό και κατακομματιασμένο…Ιστορικά κείμενα του αξιωματικού του Ε.Λ.Α.Σ. Φοίβου Γρηγοριάδη, εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» – Κυριακή 6 Απριλίου 1975.....

     • GEODETIS avatar
      GEODETIS @ Κώστας 26/03/2011 21:33:50

      καλά μην πιστέψεις ποτέ καλέ μου φίλε κύριε Κώστα ότι δεν έχω εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες σχετικά με τους συμμορίτες … ένα πρέπει να με ρωτήσεις, την επόμενη φορά που θα γράφω καλέ μου φίλε κύριε Κώστα, τι να σου πω σχετικά με τα γεγονότα του 1974 εκεί να δεις τι έπραξε η δεξιά ... εκεί σε θέλω να δείς ποιοι φασίστες σήμερα σε διοικούν …. διότι οι φασίστες δεν έφυγαν ποτέ από την χώρα σου …. και καλή λευτεριά ….

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Κώστας 26/03/2011 21:37:04

      Όπως είπα άλλα λέω εγώ, σε άλλα απαντάς εσύ...
      Μπλέκεις τώρα την υπόθεση Μαραθέα...Εγώ θα σου απαντήσω, παρότι σε όσα βάζω εγώ που σε διαψεύδουν, εσύ δεν απαντάς.
      Ο Μαραθέας ήταν συνεργάτης των Ιταλών. Τα γεγονότα είναι όπως τα λες. Για τον άδικο χαμό του παιδιού του φέρει ευθύνη ο Άρης. Κανείς από τους υπερασπιστές του, δεν αρνήθηκε ποτε πως φέρει ευθύνη. Το παιδί ήταν αθώο και πηγε άδικα μέσα σε δύσκολα χρόνια.
      Ξέρω πως ό,τι και αν σου πω δεν θα σχολιάσεις τις πηγές μου, γιατί δεν σε συμφέρουν. Σου βάζω για τελευταία φορά τα λόγια του μπαρουτοκαπνισμένου υπαρχηγού του ΕΔΕΣ(δεν υπήρξε μάχη της Ελλάδας τον 20 αιώνα που να απουσιάσει) μπας και αντιληφθείς την πλάνη σου:

      "Η μερίς του ελληνικού λαού, η οποία επολέμησε τον κατακτητή υπό την σημαία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και υπεστη θυσία και φθοράς, με μόνον το σκοπόν να φθείρει και να κατατρίψει τον εχθρόν, να τον εκδιώξη τέλος από το ελληνικόν έδαφος, όπως όλοι οι άλλοι αγωνιστές ηρμήνευσαν όχι μόνο τας διαθέσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και την καθολική θέλησιν του ελληνικού λαού. Δικαιούται συνεπώς και αυτή της τιμής του Εθνους. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΕΔΩΣΕΝ ΕΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΣΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΝ ΟΣΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΑΜ -ΕΛΑΣ"
      Κομνηνός Πυρομάγλου, σελίς 300

      Κατάλαβες φίλε Geodeti;Aυτός που πολέμησε τον ΕΛΑΣ, λέει για τον ΕΛΑΣ πως ουδεμία άλλη οργανωση εδωσε τόσα θυματα για την εθνική αντίσταση,πως ερμήνευσε την καθολικη θέληση του ελληνικού λαου και πως δικαιούται της τιμής του Εθνους...Ξέρω πως δεν θα τα σχολιάσεις. Θα βρεις να βάλεις κάτι άλλο..Για κάποιν θείο σου ή κάτι άλλο από τον Έλεύθερο Κόσμο(χουντέντυπο δεν είναι αυτό;). Αλλά ξέρω πως για τα λεγόμενα του υπαρχηγού του ΕΔΕΣ δεν θα πεις τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί διαψεύδουν το ενσταλλαγμένο στην καρδιά σου-δικαιλογημένα λόγω εμπειριών, που ξαναλέω όμως έχουν οι μισές ελληνικές οικογένειες-μίσος.
      Κλείνοντας θέλω να σου πω:άκουσε την συμβουλή μου και βρες τα βιβλία του υπαρχηγού του ΕΔΕΣ. Ισως σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την μισαλλοδοξία που καλλιεργούν 60 χρόνια τώρα ο Ελευθερος Κόσμος και οι απολογητές του Παπαδόγκωνα.

  • Greco avatar
   Greco @ factorx 25/03/2011 16:58:30

   Ο Βελουχιωτης ειναι αμφιλεγομενη μορφη ακομα και στους κολπους της αριστερας

   Με τετοια αφιερωματα, ημερα εθνικης εορτης, ακυρωνεις αυτο που πιο πανω εγραψες οτι ειναι το επιθυμητο, δηλαδη η εθνικη συσπειρωση και συγκλιση

   • factorx avatar
    factorx @ Greco 25/03/2011 17:26:34

    σοβαρά; για μένα δεν είναι αμφιλεγόμενη. για το ΠΓ του ΚΚΕ που δεν γούσταρε μπαιράκια μπορεί να είναι

    • Greco avatar
     Greco @ factorx 25/03/2011 17:41:42

     Θα μπορουσες να βαλεις ενα αφιερωμα στον Ζερβα.Φασιστας δεξιος και αυτος επειδη δεν ορκιζοταν στο σφυροδρεπανο? Καθαρμα που εδιωξε τους τσαμηδες?
     Βεβαια δεν εσφαζε για τη πλακα του "δοσιλογους" (βλεπε δεν ειμαι με το κκε), αλλα κανεις δεν ειναι τελειος

     Η "Κλαρα" τελευταια στιγμη συμμετειχε στο Γοργοποταμο

     • factorx avatar
      factorx @ Greco 25/03/2011 17:46:43

      Μην μιλάς για τον Ζέρβα γιατί όλο μου το .... σόι ήταν εκεί. Και από όσα γράφεις μάλλον άσχετος εντελώς είσαι με την δεξιά. Μου θυμίζεις εκείνους τους αριστερούληδες στην μεταπολίτευση που ήθελαν σώνει και καλά να πάνε μέσα για να αποδείξουν οτι είναι επαναστατες και μόλις τους μπουζουριαζαν άνοιγα το στόμα τους και κελαηδούσαν.

     • Greco avatar
      Greco @ factorx 25/03/2011 17:53:43

      Πραγματι, εντελως ασχετος ειμαι με τη δεξια και οποια δεξια γιατι δεν ειμαι ταγμενος πουθενα, κατι που φαινεται δεν εχεις τη δυνατοτητα να κατανοησεις

      Τωρα αν ολο σου το σοι ηταν στο Ζερβα, μπραβο του(που κολλαει αυτο?), ακομα ενας λογος παραπανω για σεβασμο στους αγωνιστες που πολεμησαν για πατριδα και μονο, χωρις δευτερες σκεψεις στο μυαλο τους

     • θανος avatar
      θανος @ factorx 26/03/2011 10:28:52

      τον ζερβα τον χρηματοδοτουσαν οι αγγλοι ,σαν αντιβαρο στον ελας,μια λιρα την ημερα επαιρνανοι εδεσιτες,και ποτε δεν τα εβαλε με τους γερμανους,και στις γραμμες του ειχε ολη τηνσαρα και την μαρα,

  • juliet avatar
   juliet @ factorx 25/03/2011 17:40:27

   @Factorx
   Συμφωνώ,Ελληνες είμαστε όλοι, στις δύσκολες στιγμές η ομόνοι είναι ο φόβος των εχθρών της Πατρίδος.
   Κων/νος Καραμανλής:
   Είμαστε η μόνη χώρα στο κόσμοπου χρειάστηκε να πολεμά επί εκατό και πλέον
   χρόνια ,για να ολοκληρώσει την εθνική της αποκατάσταση''.
   Ζήσιμος Λορεντζάτος:
   ''Οταν λεμε πως ο χειρότερος εχθρός του τόπου μας είμαστε εμείς οιίδιοι,δε λέμε τίποτα διαφορετικό απο το αν λέγαμε πως ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος''.
   ''Ελληνες εναντίον Ελλήνων-διχασμός.Απο την ελληνική ιστορία προκύπτει πως αν οι Ελληνες δεν αλληλοσπαράσσονταν,θα κατακτούσαν τηνΥφήλιο,το δίχως άλλο.''

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ juliet 26/03/2011 15:05:30

    Ακριβώς, Ιουλιέττα.
    ”Οταν λεμε πως ο χειρότερος εχθρός του τόπου μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, δε λέμε τίποτα διαφορετικό απο το αν λέγαμε πως ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος”.
    Με τα πυκνά λόγια του σοφού Ζήσιμου Λορεντζάτου, το ειδικόν (ο διχασμός, για χάρη του χρήματος και της εξουσίας) ως μέρος του γενικού, δηλαδή της αυτοκαταστροφής όλου του ανθρώπινου πολιτισμού από το σύστημα (χρήμα και εξουσία).
    Ως κοινωνία και έθνος, είμαστε μέρος ενός όλου, με τραβηγμένα έστω τα χαρακτηριστικά της αυτοκαταστροφής.
    Βέβαια, υπάρχουν και οι ακόμα πιό αυτοκαταστροφικοί.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ factorx 25/03/2011 17:58:42

   Οποιος νομιζει οτι μπορει να συσπειρωθει με τους αριστερους κατα του ΠΑΣΟΚ αρχιζει απο την Αη Στρατη και τη Καισαριανη,συνεχιζει να τους κανει τα χατηρια στο Συμβουλιο της Ευρωπης και στο τελος τρωει στη μαπα ενα Δεκεμβρη 2008 που ειναι ολος δικος του.
   Μετα το φιασκο Καραμανλη Β' το 2008 ειναι ουτοπια να πιστευεις σε συσπειρωση με την αριστερα στη ΝΔ.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 25/03/2011 18:03:42

    Έτσι είναι. Μακάρι να μην μεσολαβήσουν κι άλλοι πορτοκαλί Δεκέμβρηδες μέχρι να το εμπεδώσουν όλοι.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ΚΜ 25/03/2011 18:29:12

     Παρ ολα αυτα ακουγονται τα ιδια οπως και επι Καραμανλη.
     Πρεπει να ξερουμε οτι αν υπαρξει κυβερνηση Σαμαρα η αριστερα θα αρχισει απο την πρωτη στιγμη να κανει επεισοδια εναντιον της.
     Αυτο ειναι τοσο σιγουρο οσο οτι ο ηλιος βγαινει απο την ανατολη.

   • Misha avatar
    Misha @ ψυχραιμια 25/03/2011 18:51:41

    Η συσπείρωση της «λαϊκής δεξιάς» με την αριστερά μπορεί να γίνει στο στρίμωγμα των εργολάβων και των τραπεζιτών...
    Όταν ομως ο ένας δινει μπαξισι 28δις κι ο άλλος 116 ,τότε η συγκλιση είναι χρώματος τυρκουαζ,ήγουν πρασινομπλέ με κάποιες ροζ ψιμυθιές προς τιμήν του συντρόφουΛεό.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Misha 25/03/2011 19:14:06

     H λαϊκή δεξιά έχει γνωρίσει στο πετσί της την αριστερά και δεν έχει καμία αυταπάτη για τις (όχι τόσο απώτατες) προθέσεις της δεύτερης.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Misha 25/03/2011 19:28:15

     Δηλαδη την Αθηνα την εκαψαν λογω των 28 δις;ποιον κοροιδευουμε τωρα - αμφιβαλλω αν τα ειχαν δωσει τοτε.
     Ο Καραμανλης εδωσε στους αριστερους οτι ηθελαν και αυτοι εκαναν εξεγερση.Δεν αλλαζουν συμπεριφορα και ειναι ουτοπιες τα περι συσπειρωσης.

     • Misha avatar
      Misha @ ψυχραιμια 26/03/2011 10:16:19

      Ο ΚΑΚ έκανε ΥΠΕΞ τη Ντόρα του Σχεδίου Ανάν, ΥΠΕΘΠ την Μαριέττα του «συνωστισμού» και υπεύθυνο της «αναμόρφωσης» ,αλά Σόρος, της Εθνικής Παιδείας , τον πολύ Θ.Βερέμη.
      Κακά σκυλιά του νεοφιλελευθερισμού όλοι τους ...
      Είπε και ο Πάκης το αμίμητο: καλωσορίζουμε όλους όσους επιλέγουν την πατρίδα μας για να συνεχίσουν τη ζωή τους, αναφερόμενος στη λαθρομετανάστευση...
      Ήταν κι ο βασικός μέτοχος, οι κουμπάροι, οι υποκλοπές, τα ομόλογα των ταμείων, ο Μαγγίνας με το αναψυκτήριο, ο Ζαχόπουλος με την 35χρονη, ο «ευλαβής προσκυνητής» Ριρής , ο «νόμιμος και ηθικός » χλιδάεργος, ο «στρατηγός άνεμος»
      Τού Καραμανλή δεν του έφταιγε καμμιά αριστερά ...

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Misha 26/03/2011 19:35:40

      Aληθεια;Δηλαδη οι αναρχικοι και τα συνασπιστηρια εκαψαν την Αθηνα επειδη διαφωνουσαν με το σχεδιο Αναν και το βιβλιο της Ρεπουση;
      Σε ποιους τα πουλας αυτα;

   • noldor avatar
    noldor @ ψυχραιμια 25/03/2011 23:09:19

    Επειδή εγώ δεν είμαι και πολύ μέσα στα πράγματα, όπως κάποιοι άλλοι ενδεχομένως εδώ μέσα, στα Δεκεμβριανά του 2008 στην αριστερά που λέτε ότι τα δημιούργησε ήταν περιλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ ή όχι;

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ noldor 26/03/2011 01:01:15

     Δεν το ξερουμε αυτο με βεβαιοτητα.Μπορει να εβαλε το χερακι του γιατι ευνοηθηκε αλλα επισημα δεν τα επιδοκιμασε.
     Αντιθετα η αριστερα τα επιδοκιμασε και περηφανευεται για τη συμμετοχη της σε αυτα.
     Πως ειναι δυνατον να συζητουμε για συσπειρωση με καποιους που ρπιν δυο χρονια αποπειραθηκαν τη βιαιη ανατροπη της νομιμης κυβερνησης της ΝΔ που ειχε εκλεγει πριν ενα χρονο;

  • Arianos avatar
   Arianos @ factorx 26/03/2011 03:24:20

   Να εξοστρακίσουμε τους αποκλεισμούς, να αντιτάξουμε το δόγμα στο δόγμα, την αρχή στην αρχή, την ενέργεια στο πείσμα, την αλήθεια στην αγυρτεία, το όνειρο στο μέλλον, το δικαίωμα στην αρπαγή. Ας το πετύχουμε με όλες τις παλιές μας αντιθέσεις!

 25. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/03/2011 17:29:48

  Ο τρίτος πως κολλάει με τους άλλους 2;

 26. Polux avatar
  Polux 25/03/2011 17:31:08

  «Το έθνος είναι θεωρητικό κατασκεύασμα
  που προήλθε από την πάνδημη
  συστράτευση στο πεδίο της μάχης.
  Οι φυγόστρατοι διανοούμενοι και πολιτικοί
  πάντα θα δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημασία του.»
  Από το ιστολόγιο http://giorgosmixos.blogspot.com/

  ...Πέρα από τις όποιες απόψεις, τις κοκορομαχίες αριστερών και δεξιών, «που συνεχίζουν ως οπισθοφυλακή το φαντασιακό ενός κόσμου πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και του βολικού και ασφαλούς μανιχαϊσμού του», το πρόβλημα που εγήρετε είναι το ζητήμα περί Ελληνικού έθνους...
  Η συζήτηση για το έθνος κρύβει την ιδεολογική χρεοκοπία μιας άρχουσας τάξης, την «χαλαρή και ετερογενή έκείνη συνομάδωση που κατά καιρούς ονομάσθηκε "αστική τάξη"»(Κονδύλης), ή όποια "προδόθηκε" από μιαν "Ευρώπη", που αρνήθηκε να ενσωματώσει και να συγκαλύψει την μαφιόζικη παρουσία της στο ευρωπαϊκό σκηνικό... Η οικονομική χρεοκοπία δεν είναι παρά αποτυχία του Εξευρωπαϊσμού, αποτυχία που ξαναρίχνει τη χώρα στην αναζήτηση μιας ταυτότητας... Κάθε φορά που δεν ξέρουμε πού να τραβήξουμε αναμοχλεύουμε τις απαρχές της παρουσίας μας στη σύγχρονη ιστορία...

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Polux 25/03/2011 19:54:19

   Η κομμουνιστική διεθνής μέχρι το '41 ήταν ακόμη “διεθνιστική”. Από το 1939 μέχρι το 41, οι κομμουνιστές έλεγαν ότι ο Β Πόλεμος ήταν ληστρική ιμπεριαλιστική επιχείρηση και μάλιστα μιλούσαν με συμπάθεια για την Γερμανία και Ιταλία που ήταν οι αδικημένες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ήταν ακόμη σε ισχύ το σύμφωνο Μόλωτοφ-Ρίμπεντροπ.

   Όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Χίτλερ επετέθη στην Ρωσία. Τότε ο Στάλιν αποφάσισε να παίξει το εθνικιστικό χαρτί, επέβαλε την εθνικοαπελευθερωτική αντίληψη στα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, η δε προπαγάνδα κάνει μεταβολή και αρχίζει να μιλάει για αντιφασιστικά μέτωπα με πρωτοπορίες τα ΚΚ, με συμμαχίες με τους Εγγλέζους, κλπ. Υπάρχει και λυσσαλέα ενδοκομμουνιστική σύγκρουση με τους τροτσκιστές. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

   Τότε λοιπόν αναπτύσσεται και μία κομμουνιστική εθνική αφήγηση, η οποία μάλιστα τροποποιείται ανάλογα με τα εκάστοτε γεωστρατηγικά συμφέροντα του κομμουνιστικού μπλοκ υπό την ηγεμονία των σοβιετικών.

   • factorx avatar
    factorx @ Professor Moriarty 25/03/2011 20:05:27

    Με συγχωρείς , αλλά εχω μια ερωτησούλα: Την Ιστορία του ΓΕΣ διάβασες μόνο; Απλουστευτικά εχγειρίδια για αγωνιστές της δεξιάς μήπως;

 27. Misha avatar
  Misha 25/03/2011 17:31:58

  Θείο, η βία δεν είναι ωραίο πράγμα για την ψυχή που την ασκεί, ο άνθρωπος που μετέχει σε πόλεμο , όσο δίκαιος κι αν είναι αυτός,βαραίνει το είναι του παίρνοντας ζωές που δεν έφτιαξε και εμπλεκόμενος στο φαύλο κύκλο του αίματος.
  Ωστόσο κάποιες στιγμές η συμμετοχή σε αυτά τα γεγονότα καθίσταται αναπόδραστη.

  Άλλο η γενναία μη βία των πρώτων χριστιανών , που συνιστούσε απειλή για την ίδια τους την ζωή , και άλλο η λουφαδόρικη ουδετερότητα των κιοτήδων.

 28. Misha avatar
  Misha 25/03/2011 17:36:46

  Κάνεις λάθος, ΜΕΓΑΛΟ μάλιστα!
  Οι πρώτοι και επιφανέστεροι εθνομηδενιστές προέρχονται από τη λεγόμενη δεξιά: Σωμερίτης, Ανδριανόπουλος, Ντόρα, Βερέμης, Γιαννάκου , Babis και Alexis της Καθημερινής και πόσοι ακόμα...

  Κοινή συνισταμένη των δεξιών κι αριστερών εθνομηδενιστών είναι ο ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΙΣΜΟΣ τους , η θρησκευτική προσήλωση τους στα κελεύσματα της Εσπερίας!!

  Ένας από δαύτους μάλιστα ,έφτασε να μου πει σε κατ ιδίαν κουβέντα πως δε θα είχε προβλημα να γίνει τούρκος σε περίπτωση που βρισκόταν σε απειλή η ζωή του ....

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Misha 25/03/2011 17:57:20

   Σίγουρα, όλα τα αποκρουστικά παραδείγματα που αναφέρεις, έχουν ιδιαίτερες επιδόσεις στο «τρέντυ» άθλημα της εθνοαποδόμησης. Όμως, η προέλευσή τους κυρίως είναι από τον χώρο του (εισαγόμενου) «φιλελευθερισμού» και όχι από την λαϊκή «δεξιά» των πατροπαράδοτων αξιών. Επίσης, ο λαός της δεξιάς, διατηρώντας κάποια υγιή ένστικτά τους θεωρεί παρίες και βδελύσσεται ό,τι πρεσβεύουν. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους περισσότερους αριστερούς, που μακαρίως καταναλώνουν εθνοαποδόμηση με το κιλό.

 29. Wolf avatar
  Wolf 25/03/2011 19:22:48

  Ο Βελουχιωτης ήταν ένας αιμοσταγης φονιας Ελλήνων και τίποτα άλλο.
  Αιντε που έχουν φροντίσει κάποιοι να αναγαγουμε σε ήρωα, το δολοφόνο!
  Αντε όλα έχουν τα όρια τους!!!

  • factorx avatar
   factorx @ Wolf 25/03/2011 20:02:16

   Μεγάλε μας κάνεις την χάρη να γυρίσεις στον Μελιγαλά και να μην ασχολείσαι μαζί μας; Που θα μας πεις και ¨ ότι όλα έχουν τα όριά τους"; Οι χίτες ήταν αθώες παρθένες στον εμφύλιο ε; Αλλά με τέτοια μυαλά ......

   • Wolf avatar
    Wolf @ factorx 25/03/2011 21:00:02

    Αν αυτό κατάλαβες Φακτορα, όταν λέω ότι "όλα έχουν τα όρια τους", λυπάμαι για σένα...
    Αν επίσης θες να μην ασχολούμαι μαζί σας, είναι πολύ εύκολο και αυτό!!!
    Όσο για τα μυαλά... θα πρότεινα να απευθυνθείς σε όσους προσπαθούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν!!!
    Αυτά και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    • factorx avatar
     factorx @ Wolf 25/03/2011 23:00:42

     θα σκάσουμε από την στενοχώρια μας

 30. Y. avatar
  Y. 25/03/2011 19:29:02

  Κι ο ΓΑΠ, ως φιλέλληνας κάνει ότι κάνει

 31. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 25/03/2011 20:16:39

  Όχι, τον Στίνα. Και για να σε προλάβω, δεν είμαι, ούτε ήμουν ποτέ τροτσκιστής.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 25/03/2011 20:25:47

   "Στο διάγγελμα του ΕΑΜ τον Οκτώβρη του 1941 διαβάζουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Από τις 24 Απριλίου η χώρα μας, ο ένδοξος και ηρωικός λαός μας ζουν σκλάβοι. Βιάζουν τις γυναίκες μας και τα κορίτσια μας... η φυλή μας απειλείται με εξόντωση...». Αυτά τα ανακάλυψαν ύστερα από έξη μήνες από την κατοχή. Ξέρουμε ότι όλα αυτά ήταν ψέματα. Και πιο καλά ήξεραν ότι ήταν ψέματα, εκείνοι που τα έγραψαν. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που λίγους μήνες πιο πριν και από το Σεπτέμβρη του 1939 συνέχεια καταγγέλλαν την Αγγλία και τη Γαλλία για ληστρικές ιμπεριαλιστικές χώρες και μιλούσαν με συμπάθεια για την Ιταλία και τη Γερμανία, χώρες «αδικημένες» από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
   Οι Γερμανοί ούτε τις «γυναίκες μας και τα κορίτσια μας βίασαν», ούτε την «εξόντωση της φυλής μας απειλούσαν». Κατέλαβαν την Ελλάδα για να μην χρησιμοποιηθεί από τους Άγγλους, όταν μάλιστα ήδη προετοίμαζαν την εισβολή στη Ρωσία."

   Α. Στίνας, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ

   Αυτά τα γράφει ένας κομμουνιστής (τροτσκιστής), και όχι το ΓΕΣ, ούτε ταγματασφαλίτης.

   • Misha avatar
    Misha @ Professor Moriarty 26/03/2011 10:21:08

    Μάλιστα, τι λέει ο Στίνας;
    Πως
    «Οι Γερμανοί ούτε τις «γυναίκες μας και τα κορίτσια μας βίασαν», ούτε την «εξόντωση της φυλής μας απειλούσαν». Κατέλαβαν την Ελλάδα για να μην χρησιμοποιηθεί από τους Άγγλους, όταν μάλιστα ήδη προετοίμαζαν την εισβολή στη Ρωσία.»

    Σα να ακούω τον ταγματασφαλίτη Παπαδόγκωνα...

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Professor Moriarty 25/03/2011 21:27:07

   Στίνας: πολύ σοβαρός...
   Πιστεύει πως η καταραμένη εθνική αντίσταση εμπόδισε τη συναδέλφωση των Ελλήνων με τους καλούς Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες. Μα,τέτοια καμμένα μυαλά θα επικαλούμαστε;;;;

   "Όλη η πολιτική και η πολεμική δραστηριότητα του ΕΑΜ εναντίον των αρχών κατοχής δεν είχε άλλο λογικό σκοπό απ' αυτόν: να εμποδίσει την οικειότητα, τη φιλική επαφή, την ανθρώπινη σχέση ανάμεσα στον πληθυσμό και στους ιταλούς και γερμανούς στρατιώτες..."!!!!!
   "Και σ' αυτό ήταν απόλυτα σύμφωνοι και οι δύο αντίπαλοι, και ο «δημοκρατικός» και ο φασιστικός κόσμος. Έπρεπε με τα οποιαδήποτε μέσα να εμποδιστεί αυτή η οικειότητα, η φιλική, η ανθρώπινη σχέση, η συναδέλφωση του πληθυσμού με τους ιταλούς και γερμανούς στρατιώτες, έπρεπε να διατηρείται και να βαθαίνει το μίσος και γι' αυτό έπρεπε να επαναφερθεί ο πόλεμος, ο πόλεμος με την πιο βάρβαρη, την πιο άγρια και την πιο παράλογη μορφή του. Και αυτή ήταν η αποστολή που είχε αναλάβει και που γι' αυτό δημιουργήθηκε η «εθνική αντίσταση»" !!!!!
   http://www.vrahokipos.net/stinas/texts/eam_elas_opla.htm#Ο_«ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ»_ΠΟΛΕΜΟΣ_ΤΩΝ_ΣΥΜΜΑΧΩΝ:_ΑΛΛΗ_ΑΠΑΤΗ_

   Μιλάμε για καμμένο από τον(στην πιο αντεθνική του έννοια) διεθνισμό, μυαλό. Ελεος! Να σοβαρευόμαστε κάποτε. Ακου Στίνας...

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Κώστας 26/03/2011 00:31:28

    Έτσι, ε; Εμένα με ενδιαφέρουν τα στοιχεία που δίνει για κάποια γεγονότα, τα οποία κανείς σοβαρός μελετητής εκείνης της εποχής δεν αμφισβητεί. Ο Καστοριάδης τον θεωρούσε από τους πιό έγκυρους εκφραστές της εποχής. Η ιδεολογία του Στίνα είναι γνωστή, και το ήθος του αδιαμφισβήτο. Έγραψα παραπάνω, αλλά δεν το έλαβες υπόψη, ότι δεν έχω καμιά σχέση με τον τροτσκισμό, οπότε παραβιάζεις ανοικτές θύρες.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Professor Moriarty 26/03/2011 00:34:30

     αδιαμφισβήτητο

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Professor Moriarty 26/03/2011 04:16:16

     Ο Καστοριάδης έκοψε κάθε σχέση με τον τροτσκισμό το 1948. Και ήταν προσωπικότητα με πολύ ευρύτερες διαστάσεις. Ο Στίνας είναι πηγή έγκυρων πληροφοριών για τα γεγονότα της εποχής τα οποία είναι μαρτυρίες από πρώτο χέρι, με στοιχεία και ονόματα. Οι μόνοι που αμφισβητούν τα γεγονότα όπως τα περιγράφει είναι οι αμετανόητοι σταλινικοί. Η ιδεολογία του είναι άλλη υπόθεση και ξαναλές τα ίδια με επιχειρήματα επαρχιακού δημοσιογράφου. Τέλος.

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ Professor Moriarty 26/03/2011 17:34:10

     Επαρχιακού δασκαλάκου επιχειρήματα και πηγές φέρνεις εσύ. Και θες διάβασμα πολύ. Όπως για την δολοφονία Ψαρρού πχ που παραθέτεις παραπάνω τα όσα τερατώδη άκουγε ο Σεφεριάδης στην Αίγυπτο, για να ενσπείρεις μίσος και να αναζωπυρώσεις πάθη με τερατολογίες. Τον δολοφόνο του Ψαρρού τον ξέρουμε. Είναι ο ταγματάρχης Θύμιος Ζούλας , που τον πυροβόλησε εν όσω ήταν αιχμάλωτος του ΕΛΑΣ στο στήθος και είχαν προσωπικές διαφορές ήδη πριν το πόλεμο. Το θέμα έχει ξεκαθαρίσει ήδη προδικτατορικά με συνεντέυξεις στην Απογευματινή το 1958. Αλλά εσύ βάζεις εδώ όλες τις μη έχουσες πλήρη και εκ του σύνεγγης γνώση της δολοφονίας Ψαρρού, για να κάνεις μαύρη εμφυλιακή προπαγάνδα. Και τολμάς να λες στους άλλους πως θέλουν διάβασμα! Σε ρωτάω λοιπόν:αμφισβητείς πως ο φονιάς του Ψαρρού ήταν ο Θύμιος Ζούλας; Ξέρεις πως ο πρωτοπόρος του βουνού υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Πυρομάγλου αναλύει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ζούλας δολοφόνησε τον Ψαρρό; Ξέρεις πως το θέμα είναι τελειωμένο σε ό,τι αφορά τα ιστορικά γεγονότα από το 1958 με έρευνα της Απογευματινής και καμία σχέση δεν έχουν τα όσα αναφέρει ο Σεφεριάδης που αμέσως έσπευσες να βάλεις; Ξέρεις να μας πεις τι λέει ο Μazower για το θέμα; Δεν ξέρεις...Μονο εμφυλιοπολεμική προπαγάνδα ξέρεις να κάνεις επιπέδου...Στίνα. Το ό, τι ο Καστοριάδης δε, αποχώρησε το 1948 δεν έχει σχέση. Το επιχείρημα είναι πως όντας γαλουχημένος στην ομάδα Στίνα φυσικό είναι μόνο καλά λόγια να έχει να πει για τον δάσκαλό του. Νόμιζω είναι σαφές το σκεπτικό του επιχειρήματος και τελείως αποτυχημένη η προσπάθειά σου να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Και αυτοχρίζεσαι και... Professorας. Για δασκαλάκο σε κόβω και μάλιστα γ' επιπέδου.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Professor Moriarty 27/03/2011 05:50:21

     Δεν συνηθίζω να συζητώ με αναιδείς και αδιάβαστους μαθητές σταλινικού δημοτικού

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ Professor Moriarty 27/03/2011 12:21:11

     Απάντηση δεν έχεις. Γιατί είσαι άδιαβαστος και επιλεκτικότατα μονόμερης. Μου αποδίοδεις επίπεδο "επαρχιακού δημοσιογράφου" και όταν στο ανταποδίδω το βάζεις στα πόδια. Λογικό αφού σε τίποτα δεν έχεις να απαντήσεις σε όσα σε ρωτάω καθότι μόνο τσιτάτα και παραπληροφόρηση έχεις να παραθέσεις.
     Ακου λοιπόν, αναγνώστη του Στίνα. Οταν και αν(που δεν το βλέπω , αλλά λέμε τώρα...) θα κάτσεις να διαβάσεις τους ιστορικούς ΚΑΙ των δύο πλευρών, δηλαδή τους κάτωθι:
     -Αβέρωφ, Φωτιά και Τσεκούρι
     -Γ.Βούλτεψης, Συναγωνιστής Ακέλας
     -Αλ.Ζαούσης, Οι δύο όχθες 1939-1945
     -D.Hamson, Με τους Έλληνες στο Γοργοπόταμο
     -Ιστορία Ελληνικού Εθνους, Εκδοτική Αθηνών
     -Κ.Πυρομάγλου, Ο Δουρειος Ίππος
     -C.Woodhouse, Tο μήλον της Εριδος
     -Ν. Σβορώνος, Επισκόπηση Νεοελληνικής Ιστορίας, και άλλους πολλούς που καμία σχέση και συνάφεια δεν έχουν σε επίπεδο ντοκουμέντων και αναφορών με τις ιστορικές τερατώδεις ανακρίβειες που αναφέρει ο Στίνας, που ήρθες και παρέθεσες υποβαθμίζοντας τη συζήτηση,

     ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τότε να λαμβάνεις μέρος σε συζητήσεις. Θα σου πάρει χρόνο βέβαια,αλλά δεν θα γίνεσαι ρεντίκολο παραθέτοντας Στίνα.... Γιατί εκτός από τον αρρωστημένο και κωμικό φανατισμό σου (βλ. μήνυμά σου της 25/3, 2:35 "Αν ο Βελουχιώτης είναι “Έλληνας”, τότε και ο Γκαίμπελς είναι “φιλέλληνας”!!!" - αλλά φταίω εγώ που άνοιξα συζήτηση με φανατισμένο χουλιγκάνο κατάλληλο μόνο για το site της Χρυσής Αυγής...), μόνο την παχυλή σου άγνοια εμποτισμένη με Στίνες και χαρακτηρισμούς για "σταλινικούς"(μα πόσο αστείος είσαι;) έχεις να αντιτάξεις.

     υγ: φύγε τώρα μη σε ρωτήσω και για το Τhe Valley of fear ή το Final Problem, από όπου ξεσήκωσες τον nick και αποκαλυφθεί πόσο πρύτανης της ημιμάθειας είσαι.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Professor Moriarty 27/03/2011 15:15:30

     χρειάζεσαι περίθαλψη

  • factorx avatar
   factorx @ Professor Moriarty 25/03/2011 22:58:48

   Καλά και δεν σε έχω κόψει ακόμα; Πάει χάλασα.....

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ factorx 26/03/2011 00:32:33

    με είχες βάλει για λίγο στο ψυγείο (για να μη χαλάσω, χα-χαα!)

 32. Κάποιος avatar
  Κάποιος 25/03/2011 20:19:52

  1.Η ναυαμαχία του Ναυαρίνου έσωσε την ελληνική επανάσταση.
  2.Η βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη δεν κατεναυμάχησε τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο ορμώμενη από φιλελληνικά κίνητρα αλλά λόγω διαφόρων γεωπολιτικών συσχετισμών που είχαν να κάνουν με την κάθοδο της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο.
  3.Ο φιλελληνισμός υπήρξε ως ρομαντικό ρεύμα στην Ευρώπη στις τάξεις των διανοούμενων, πανεπιστημιακών και των καλλιτεχνών που εμφορούνταν από την ιδέα μιας κλασικιστικής αναβίωσης της αρχαίας Ελλάδας.Μέσα σε αυτούς ήταν και μερικοί μισθοφόροι,βετεράνοι των Ναπολεόντιων πολέμων που βοήθησαν αρχικά και σε στρατιωτικό επίπεδο τον αγώνα,τουλάχιστον μέχρι την πανωλεθρία στο Πέτα.

  • ΦωΚ avatar
   ΦωΚ @ Κάποιος 25/03/2011 22:17:40

   swstos

 33. Skinious avatar
  Skinious 25/03/2011 20:27:33

  Συγχαρητήρια factora για την επιλογή. Και μου κάνει εντύπωση, διότι ήμουν έτοιμος να ΑΝΑΡΤΗΣΩ ολόκληρο τον λόγο εντός του Σαβ/κου. Εμπνευσμένος, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ λόγος, ακόμα και τώρα συγκινούμαι όταν τον διαβάζω. Ο Αρης, ήταν μεγάλο παλληκάρι. Κατασυκοφαντήθηκε και προδόθηκε από το ίδιο του το κόμμα. Οσο για τις αντιδράσεις κάποιων εδω μέσα, τι να πω.. Είμαστε άξιοι της τύχης μας με τέτοια πορωμένα φασιστοειδή. Αυτή είναι η μοίρα του Ελληνα. Οι Χίτες, οι προδότες και οι συνεργάτες των Γερμανών να πουλάνε πατριωτισμό! Κι ο Αρης να κατηγορείται για ανθέλληνας!!! Αν είναι δυνατόν.
  Και πάλι εύγε.

 34. kopritis avatar
  kopritis 25/03/2011 20:33:49

  λοιπον θελει θαρρος να βαζεις τον αρη.η δεξια και η αριστερα μεγαλωσε με στεγανα .και οι 2 αφησαν και προωθησαν τις εικονες των σφαγεων και αλλων χαρακτηρισμων γιατι ετσι βολευε και τους 2
  ο αρης ηταν αγωνιστης και εμεινε ως αγωνιστης στην μνημη ολων.μακαρι να ειχαμε εναν αρη σημερα
  οταν τον αρη τον αγγιξε η πολιτικη και οι πολιτικοι τοτε ξεκινησε το αιμα να ρεει απο τα κορμια ολων
  τον διαδεχθηκαν ρουφιανοι δοσιλογοι ψευτοαριστεροι δεξιοι του κωλου βασιλικοι και ολα εκεινα τα φαντασματα που στην κατοχη εμεναν κρυμμενοι
  εσφαξε?ναι.μπορουσε αλλιως?ισως .πολεμησε?ναι.μπορουσε αλλιως ?οχι
  αν σβησουμε την μνημη που μας τοποθετησαν το συστημα και ο μεσαιος χωρος υπαρχει χωρος απλετος
  το ΚΚΕ και την ΝΔ ξερετε τι τους χωριζει?...το πασοκ
  πρεπει να φυγει απο την μεση .ετσι και αλλιως αυτο κανει την μεγαλυτερη σφαγη σημερα

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ kopritis 25/03/2011 21:04:44

   Τα κόμματα συνήθως χωρίζουν παρά ενώνουν τον λαό.
   Ο λόγος ύπαρξης τους είναι συχνά το βόλεμα των ημετέρων, οι ιδεολογικές περιχαρακώσεις, αλλά κυρίως η στρατηγική της διάσπασης και του κατακερματισμού της λαικής θέλησης.
   Για να κυβερνήσουν οι ολίγοι πρέπει πρώτα να διασπαστούν και να αποδυναμωθούν οι πολλοί.
   Αναρωτιέστε τι θα σήμαινε για τους επιτήδειους έχοντες και κατέχοντες όλων των κομματικών αποχρώσεων, μια κοινή συμπόρευση των χαμηλομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που φυτοζωούν αυτήν την στιγμή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ;
   Mια νέα Βαστίλλη.

   • rotten tomatoes avatar
    rotten tomatoes @ Κάποιος 26/03/2011 15:57:36

    Δεν σ' αρέσουν τα κόμματα. Χούντα είσαι ή ΚΚΕ; Αλλά δεν θέλει ρώτημα, απ το μαϊμού ύφος κατάλαβα. Για κομμουνιστή σε παραλλαγή σε κόβω. Δε μπορείτε να κρυφτείτε οι οπαδοί του Άρη.... όχι της Σαλονίκης, του βελουχιστάν.

 35. trooper avatar
  trooper 25/03/2011 20:54:35

  Συγχαρητήρια factora .O 'Aρης ,πάνω από οτιδήποτε άλλο , ήταν Έλληνας.

 36. kopritis avatar
  kopritis 25/03/2011 20:54:48

  φακτορα αν θες σε παρακαλω βαλε και αυτο το βιντεο κατω απο το λογο
  http://www.youtube.com/watch?v=BlJxcpRBu9o&feature=player_detailpage
  ειμαστε ολοι το ιδιο και στην τελευταια σκηνη που κλαινε σαν παιδακια βαλτε τον ευατο σας
  φακτορα ετσι για την τιμη ολων των αγωνιστων αριστερων δεξιων

 37. ΦωΚ avatar
  ΦωΚ 25/03/2011 23:54:01

  Συγχαρητήρια για την ανάρτηση

 38. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/03/2011 23:58:19

  Είναι ολοφάνερο ότι το εθνικό μας τραύμα είναι ακόμα νωπό. Θα μας πάρει πολλές δεκαετίες ακόμα, και ίσως χρειαστεί να φύγουν οι δικές μας γενιές και να ρθουν άλλες, κι άλλες.

  Γενιές που δεν μεγάλωσαν με τις οικογενειακές διηγήσεις των πληγών που ακόμα είναι ανοιχτές... Είναι φυσικό αυτό. Είναι βαρύ τραύμα και δεν γιατρεύεται εύκολα.

  Αν το σχεδίασαν κάποιοι, που είναι και το πιθανώτερο, φαίνεται ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά για τα συμφέροντά τους... Ενα ολόκληρο έθνος ακόμα πονάει από εκείνη την πληγή που μάλλον εκείνοι προσχεδιασμένα προκάλεσαν. Και που είναι και ο πραγματικός μας εχθρός.

  Εύχομαι, οι επόμενες γενιές των ελλήνων, να βρουν και ποιοι είναι οι εχθροί μας, αλλά και τα μέσα και τον τρόπο, να τους τιμωρήσουν για το φριχτό κακό που μας έκαναν. Και που ακόμα μας χωρίζει στα δύο...

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/03/2011 11:47:03

   Εδώ ούτε οι Αμερικάνοι δεν ξεπέρασαν ακόμα το δικό τους Εμφύλιο, που έγινε 100 χρόνια πρίν το δικό μας, τι ψάχνεις;
   Ή όπως έγραψε κι ένας σοφός Αμερικάνος:
   The past is never dead, it is not even past.
   (William Faulkner)

 39. ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ avatar
  ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ 26/03/2011 00:13:43

  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ
  ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ
  ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΛΠ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΕΣ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ

  ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ 80000 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΕΔΩ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ

  ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΛΠ

  ΚΑΤΗΓΚΕΙΛΕ ΤΟ ΤΥΧΟΔΙΟΚΤΗΣΜΟ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΖΕΡΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
  ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΗΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΧΡΕΩΣΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΟΔΗΓΩ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ

  ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΕΙΧΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΙΜΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  ΟΤΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΨΑΡΡΟΣ ΕΛΕΙΠΕ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ...
  ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΟΥ ΘΕΛΩ 500 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΔΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ...

  ΜΑΚΑΡΙ ΟΠΩΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΗΝ ΕΛΑΔΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΝΑΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΜΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ

  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΞΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΣΥΓΚΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΞΥΠΟΛΙΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΤΕ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝΕΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΠΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

  ΚΛΕΙΝΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΕ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΒΑΖΑΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟΤΕ ΠΡΩΤΟΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΚΕΙΛΕ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΜΟΝΟΣ
  ΚΑΙ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟ ΖΕΡΒΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟ 1943 ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΚΛΠ

  ΜΗ ΛΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ

  ΦΙΛΙΚΑ.....ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

 40. Arianos avatar
  Arianos 26/03/2011 00:40:44

  Κι απέ Δεκέμβρη στην Αθήνα και φωτιά
  τούτο της Γης το θαλασσόδαρτο αγκωνάρι,
  λικνίζει κάτω από το Δρυ και την Ιτιά
  το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη.

  (απο το -λιγότερο γνωστό- ποίημα του Ν. Καββαδία "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ")

 41. factorx avatar
  factorx 26/03/2011 02:17:27

  Α ρε μαμώτο. αυτός ήταν τίτλος στην ανάρτηση: το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη.

  • Arianos avatar
   Arianos @ factorx 26/03/2011 02:23:01

   στέκει και ως μότο

   • factorx avatar
    factorx @ Arianos 26/03/2011 02:33:22

    Φίλε ευχαριστώ και μου αρέσει ο Καββαδίας (να φανταστείς ακούω ....Μικρούτσικο γι αυτόν) και είναι φοβερός ο στίχος - δεν τον ήξερα

 42. rally monkey avatar
  rally monkey 26/03/2011 02:35:13

  Η αριστερα επαψε να υπαρχει εδω και 20+ χρονια.
  Mε την εννοια που ειχε η αριστερα ολον τον 20=ο αιωνα, προσδεση στο αρμα της ΕΣΣΔ, επαψε να υπαρχει με την ληξη του Ψυχρου Πολεμου και την καταρρευση της ΕΣΣΔ.
  Στην Ελλαδα ομως τοσο οι κομματικοι σχηματισμοι της παλαι ποτε οσο και οι ..τρομοκρατικες ομαδες με αριστερο περιτυλιγμα, αναρχοαυτονομοι, κουκουλοφοροι, γνωστοι-αγνωστοι που δεν τους ακουμπησε ποτε κανεις κλπ κλπ ειναι τοσο βολικοι ολοι αυτοι στους μηχανισμους αποσταθεροποιησης και του ελεγχου που ακομα και αν δεν υπηρχαν ολοι αυτοι θα επρεπε να εφευρεθουν.
  Δεν τεθηκε ποτε τετοιο θεμα, υπαρχει πλεονασμα .. και ενας απο τους λογους ειναι αυτο που εγραψε ο φακτορΧ πιο πανω το οποιο προτεινω να γινει banner ...
  5. όποιος δεν κατάλαβε ακόμα την ζημιά που έκαναν η χούντα παλαιότερα και ο Καρατζαφέρης αργότερα στα πατριωτικά ιδανικά είναι η βαθειά νυχτωμένος, ή πολιτικά ανόητος

 43. Κώστας avatar
  Κώστας 26/03/2011 02:43:08

  Δεν είπα πως είσαι τροτσκιστής. Οπότε καμία ανοικτή πόρτα δεν παραβίασα. Ούτε το ήθος του Στίνα αμφισβήτησα. Ισχυρίζομαι πως ο αρρωστημένος διεθνισμός του τον έκανε να προτείνει ανήκουστα και ανατριχιαστικά πράγματα, όπως η συναδέλφωση Ελλήνων με Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες!!! Να γελάμε δηλαδή...Δεν γίνεται να είναι ηθικός και καμμένο μυαλό συγχρόνως; Γιατί καμμένο μυαλό είναι κάποιος που προτείνει συναδέλφωση στο πλαίσιο προλεταριακού διεθνισμού μεταξύ υπόδουλων Ελλήνων και Ιταλών και Γερμανών στρατιωτών. Εσένα πως σου φαίνεται αυτή η πρόταση; Υπάρχει κάποια ιδεολογία(τροτσκισμός, αναρχισμός ή κάτι άλλο ) που να μπορεί να την δικαιολογήσει ή να την εντάξει στους κόλπους της; Σκέτη βλακεία είναι στην πιο αληθινή έκφραση της λέξης.
  Πάμε στα στοιχεία τώρα. Λές πως κανείς ιστορικός δεν έχει αμφισβητήσει τις τρέλες του Στίνα, τις οποίες σημειωτέον μόνο οι δεδηλωμένοι απάτριδες αναρχικοί υιοθετούν για να συκοφαντήσουν την αντίσταση του ελληνικού λαού, από όποια οργάνωση και αν αγωνίστηκε. Και αναφέρεις τον Καστοριάδη...! Μα ο Καστοριάδης το 1943 είχε προσχωρήσει στην ομάδα του Στίνα! Εκεί γαλουχήθηκε. Δεν το ξέρεις; Τί μας τον αναφέρεις ως υπόδειγμα αντικειμενικότητας επί του προκειμένου ζητήματος; Σαν να λέμε την αλήθεια των επιχειρημάτων του ΓΑΠ θα την κρίνει ο Πεταλωτής...
  Οι δε ψευδοιστορικές αναφορές του Στίνα έχουν κατ επανάληψη αποδειχθεί κίβδηλες και εντάσσονται σε εσωτερικό ξεκάθαρισμα λογαριασμών των τροτσκιστών/αναρχικών με την υπόλοιπη Αριστερά. Αν εσύ θέλεις να μας παρουσιάσεις εδώ σαν σοβαρό ιστορικό κάποιον που θεωρεί πως οι Ελληνες έπρεπε να είχαν αδελφωθεί με τους στρατιώτες του Ραιχ στο πλαίσιο του προλεταριακού διεθνισμού είναι δικαίωμά σου. Αλλά να θες να τον αναγνωρίσουμε και σαν αντικειμενικό ιστορικό νομίζω πάει πολύ.

 44. rally monkey avatar
  rally monkey 26/03/2011 02:53:33

  μοιαζει να ειναι η μοιρα της μικροτερης χωρας να μπορει να διχαζεται ευκολα - ειδικα αν γινει πεδιο συγκρουσης μεταξυ 2 πολυ ισχυροτερων δυναμεων.
  Προυποθεση για να μην υπαρξει διχασμος οι πολυ ισχυροι συνεκτικοι δεσμοι στο λαο, τετοιοι ωστε να υπερβαινουν ιδεολογιες..ανεφικτο εκτος ισως απο θρησκευτικο/φυλετικο προσδιορισμο.

 45. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/03/2011 11:40:25

  Ως προς τη διαχρονική ποσότητα και ένταση σχολίων και την αντιφατικότητα γνωμών:
  Μεσανατολικό/Παλαιστίνη/Ισραήλ - Βάρκιζα/Βελουχιώτης: Σημειώσατε Χ.
  Τό 'βλεπες! Τό 'παιξες;
  Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο, με τις υγείες μας. Ή όπως άδει και ο Γιωργάρας:
  "Τι πάθος βυθίζει σε πέλαγα το νου
  .......
  Χάνω την ισορροπία κι ο αέρας με τρυπά
  φταίνε κι οι κραυγές των γλάρων σ' ένα γκρίζο ορίζοντα
  οι αποστάσεις με λυγίζουν δεν υπάρχει επιστροφή
  ειν' η αθωότητά μου μέσα στην καταστροφή"
  (Στίχοι: Δημήτρης Λάγιος)

  Τι πάθος βυθίζει σε πέλαγα το νου
  βραδιάζει κι αλλάζει το χρώμα τ' ουρανού
  βραδιάζει κι αλλάζει το χρώμα τ' ουρανού
  τι πάθος βυθίζει σε πέλαγα το νου"

  Βραδυάζει, αλλά ο ουρανός δεν θα γίνει κόκκινος,

 46. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 26/03/2011 12:34:05

  αλλαχουακμπάρ, товарищ

 47. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 12:38:46

  Το άρθρο μπορεί να χαρακτηριστεί ενωτικό. Σύμπνοια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς δεν μπορεί να γίνει γιατί:
  1. Οι αριστεροί από τη δικατορία και μετά, είναι προνομοιούχοι
  2. Με τον ερχομό του ΔΝΤ είναι οι μοναδικοί που δεν πεινάνε
  3. Τα ΜΜΕ και η κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ συνέδεσαν την δεξιά με τη δικτατορία
  Δηλαδή αριστερά σημαίνει αρετή, ανώ η δεξιά είναι η συνέχεια της χούντας.
  4. Η αριστερά θεωρεί μεγαλύτερο κακό τα ξερονήσια της δικατορίας, από τα κονσερβοκούτια του ΕΛΑΣ. Τότε υπήρχε πόλεμος λένε!
  5. Τις προσπάθειες που έγιναν από τους δυο Καρμανλήδες, για συμφιλίωση,
  τις εκμεταλεύτηκαν οι άνθρωποι της αριστεράς κι έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα που ονομάζουμε δημοκρατία σήμερα -στα πανεπιστήμια, στο συνδικαλισμό, στις ΔΕΚΟ, παντού!

  Ας τους καλέσουμε από τα δικά τους blog να συζητήσουμε. Μόλις ακούνε για Ελλάδα, κράτος, έθνος, εκκλησία,λαθρομετανάστευση βγάζουν σπυριά.
  Να διαχωρίσω τους αριστερούς που βρίσκονται εδώ μέσα και έχουν άλλο επίπεδο προσέγγισης.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 13:45:29

   Καλύτερο το σημερινό έκτρωμα, παρά το έκτρωμα της δεκαετίας του '50,'60 και '70.
   Τουλάχιστον τώρα μπορείς να αγοράζεις εφημερίδα και περιοδικό χωρίς να χρειαστεί να τα διπλώνεις σφιχτά κάτω από την μασχάλη και να μη μιλάς χαμηλόφωνα ακόμη μέσα και στο ίδιο σου το σπίτι από φόβο μην "χαρακτηριστείς" εσύ και οικογένεια σου.
   Τα επίπεδα αναλφαβητισμού επίσης είναι πολύ χαμηλότερα από τότε, ο κόσμος απολαμβάνει πολύ περισσότερες ατομικές ελευθερίες και έχει στοιχειώδεις ανέσεις που τότε θεωρούνταν πολυτέλεια στην ελληνική επικράτεια όπως ηλεκτρικό, τηλέφωνο, οικιακές συσκευές κα.
   Ακόμα και η δημοκρατία μας με όλα τα στραβά της είναι πολύ καλύτερη από τις δοσιλογικές κυβερνήσεις του παλατιού και της ΣΙΑ, τις εκλογές βίας και νοθείας και την βία του δεξιού παρακράτους.
   Όσο για το ότι πολλοί συμπολίτες μας βγάζουν σπυριά όταν ακούν το "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" και το "ελλάς, ελλήνων, χριστιανών" υπεύθυνοι είναι οι ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες πατριδοκάπηλοι και οι γόνοι τους και οι χουντικοί και τα σταγονίδια τους που μετά τον εμφύλιο, απαξίωσαν με τις ιδεοληψίες, τον ρεβανσισμό τους και τα έργα τους την έννοια του πατριωτισμού, της αστυνομίας, του στρατού, της θρησκείας και του έθνους.

   • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
    ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Κάποιος 26/03/2011 17:36:11

    Το πάνω χέρι σήμερα το έχει η αριστερά Κάποιε και την βολεύει.
    Από την ανάρτησή σου φαίνεται ότι η αριστερά ονομάζει δημοκρατία, τα Σταλινικά προνόμια στα Πανεπιστήμια, το ξεπούλημα της Ελλάδας μέσω ΜΚΟ,τις εξασφαλισμένες θέσεις στα παιδιά τους,την εισαγωγή στα μεταπτυχιακά μέσω Σταλινισμού,
    τις ακριβές κατοικίες στα βόρεια προάστια από ανθρωπιστικές δραστηριότητες.
    Οι υπόλοιποι είναι φασίστες καθώς και τα αγέννητα παιδιά τους χουντικά σταγονίδια. Φάκτορα άντε βρες σημείο επαφής με την αριστερά!

    Μου εξηγούσε μια κοπέλα από τη Ρωσία τι είναι ένα "τεράστιο λουκάνικο" που τρέχει με 40 χιλ. Το τεράστιο λουκάνικο ήταν ένα τρένο στη Ρωσία που μετέφερε 650 χιλ. μακριά ανθρώπους στη Σοβιετική ένωση να προμηθευτούν δωρεάν αλλαντικά και να επστρέψουν στο σπίτι τους.Μια φορά το εξάμηνο. Ο Μαρξισμός ο δικός μας αδέρφια δεν πρόκειται να πέσει ποτέ. Είναι χορτάτος, προοδευτικός, προδοτικός, ανθελληνικός. Αν βρείτε τομή συμφιλίωσης είμαι πρώτος μέσα, χωρίς να ξαναμιλήσω για τίποτε στο παρελεθόν. Αρκεί τα παιδιά τα δικά μου να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με του Κάποιου.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 18:30:51

     Μαρξιστές ήταν αυτοί που κυβερνούσαν την Ελλάδα κατά τον Αττίλα 1 και 2 ;
     Μαρξιστές ήταν αυτοί που είχαν κάνει προτεκτοράτο των ΗΠΑ την Ελλάδα από το εμφύλιο μέχρι και την χούντα ;

     Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, φοιτητές της ΔΑΠ δεν παίρνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά από την πίσω πόρτα ;
     H μήπως επί Μητσοτάκη και ΚΚ δεν διορίζονταν "γαλάζια" παιδιά ;
     Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη, ή έχει πολύ ψηλά ποσοστά ποιοι ψηφίζουν τους εκπροσώπους της, μετεστραφέντες "αριστεροί" ;
     Πες μας κιόλας ότι οι "δεξιοί" υφίστανται διώξεις και κοινωνικό ρατσισμό ή διώκονται,εξορίζονται και βασανίζονται στα υπόγεια της ασφάλειας τα τελευταία 30 χρόνια.

     Εκτος κι αν το πρόβλημα σου είναι ότι δεν έχεις γραμμένα ακίνητα σε off-shore, φιλιππινέζα οικιακή βοηθό και πακιστανό μάγειρα ανασφάλιστους και δεν είσαι χωμένος σε καμιά υπηρεσία του δημοσίου για να πληρώνεσαι και να τα ξύνεις.

     • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
      ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Κάποιος 26/03/2011 19:54:13

      Επειδή τα γράφεις όπως σε συμφέρουν να σου θυμίσω:
      Για τη Μικρασιατική καταστροφή ευθύνεται το κόμμα του Αβραάμ Μπεναρόγια, που υπάκουσε στις εντολές της Β΄Διεθνούς και δεν έστειλε βοήθεια στο μέτωπο.
      Στην αντίσταση πολεμούσαν τον κατακτητή και δεξιοί (ΕΔΕΣ, Δ. ΨΑΡΟΣ, ΠΕΑΝ ΟΜΗΡΟΣ) εκτός των αριστερών. Ο Ζέρβας στον Γοργοπόταμο, ο Μυτιλιναίος ανατίναξε στην οδό Πατησίων και Γλάδστωνος κτίριο της ΕΣΠΟ
      Για τον εμφύλιο φαίνεται από τη φωτογραφία του Φάκτορα, ότι ήταν μια χορηγία των Εγγλέζων και των Μαρξιστών.
      Τη δικτατορία την έχω καταδικάσει, αλλά διαβάζοντας βρίσκω Μαρξιστές (πατέρας Δημητράς κ.α).Να σκεφτείς ο Παπαδόπουλος έδιωξε τον Πλεύρη για να μη χαρακτηριστεί ακραίος!!!
      Για τον Αττίλα η τελευταία έρευνα έβγαλε μαζί με τους χουντικούς κι ένα μαρξιστή, που το συγκρότημά του διαμορφώνει ακόμα, την κοινή γνώμη.
      Για τα πανεπιστήμια, σε παραπέμπω στη χθεσινή δήλωση της Χ. Κουλούρη στη ΝΕΤ.
      Η δύναμη στα πανεπιστήμια είναι στο 85% των πανεπιστημιακών που διαπλάθουν χαρακτήρες και ανήκουν στην αριστερά. Δεν είναι οι φοιτητές
      Για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά αν είσαι δεξιός πρέπει να φύγεις για το εξωτερικό. Δεξιά επιτροπή δεν υπάρχει σε πανεπιστήμιο.

      Η δεξιά δεν υφίσταται διώξεις, αλλά μερικά ερωτήματα που μπορείς να απαντήσεις:
      α. Γιατί κανένας διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού δε βρίσκει θέση σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο?
      β. Γιατί διώκεται η θρησκεία από τα σχολεία, η γλώσσα ενώ προωθείται η πολυπολιτισμικότητα?
      γ. Γιατί η ιστορία γίνεται ενιαία, βαλκανική
      δ. Γιατί όποιος μιλήσει για μετανάστες, είναι ρατσιστής, φασίστας κλπ
      ε. Γιατί δεν μπορείς να πεις, ότι είσαι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων?
      στ. Γιατί οι Έλληνες δε βγάζουν σημαία στο μπαλκόνι τους. Ντρέπονται, φοβούνται, είναι ξεπερασμένο?
      ζ. Η εισβολή που δέχεται η χώρα μας από μετανάστες δεν ονομάζεται ιμπεριαλιστικός πολυπολιτισμός?

      Στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ εγώ δεν έχω δει ποτέ πρόεδρο δεξιό. Όσο για βόλεμα άστο. Ήμουν πάντα απέξω κι έχω συνηθίσει.

     • ΦωΚ avatar
      ΦωΚ @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 20:51:08

      Θεωρω οτι βλεπεις το δεντρο η και δεντρα αλλα οχι το δασος.Οι σχολες στην Ελλαδα βγαζουν λουμπεν αριστερους που οταν αποφοιτισουν τρεχουν στα βουλευτικα γραφεια για διορισμο,και μετα ειναι οι καλυτεροι καπιταλιστες,το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε το ελλειμα δημοκρατιας και αξιοκρατιας μετα την μεταπολιτευση και εφτιαξε τον δικο του στρατο.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 21:05:32

      Για την μικρασιατική καταστροφή ευθύνεται η κόντρα μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών και για το γεγονός ότι μετά την ήττα του Βενιζέλου απομακρύνθηκαν από το μικρασιατικό μέτωπο όλοι οι εμπειροπόλεμοι βενιζελικοί αξιωματικοί με καταστροφικές συνέπειες τόσο στο ηθικό όσο και στο αξιόμαχο του στρατεύματος.

      O εμφύλιος ήταν μια χορηγία των αγγλοαμερικανών αποικιοκρατών, συνεπικουρούμενων από τους ταγματασφαλίτες, δοσίλογους και μαυραγορίτες συνεργάτες τους. Μετά την Βάρκιζα και την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας, όταν ξέφυγε τελείως η κατάσταση και έσφαζε ο ένας τον άλλον, οι περαιτέρω κριτικές περιττεύουν. Έγιναν εγκλήματα εκατέρωθεν.

      Όσον αφορά τους παθολογικά αντικομμουνιστές χουντικούς είναι γελοίο να αποδίδεις ευθύνες στην αριστερά για το χουντικό καθεστώς που επέβαλλαν.
      Για τα ελληνικά πανεπιστήμια, επειδή έχω ιδίαν πείρα, όσο υπάρχουν "αριστεροί-προοδευτικοί" καθηγητές άλλο τόσο υπάρχουν και "δεξιοί-συντηρητικοί". Δεν χρειάζεται να αρχίσω να αναφέρω ονόματα. Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά οι μοναδικοί που δεν πρέπει να κλαίγονται είναι οι ενεργοί παραταξιακά φοιτητές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ.

      α. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν κλίκες. Δεν έχουν όμως μόνο μία κομματική απόχρωση.
      β. Η θρησκεία με την μορφή του προσηλυτισμού δεν έχει καμιά σχέση στα σχολεία.
      Η θέση της είναι στο κατηχητικό και στην εκκλησία.
      γ.Γιατί η ιστορία του νεωτέρου ελληνικού κράτους είναι και βαλκανική ιστορία. Την Χάρτα του Ρήγα την έχεις ακουστά ;
      Η ελληνική επανάσταση θα σου θυμίσω ότι ξεκίνησε από την Μολδοβλαχία καθώς και το ότι οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι και οι σλαβόφωνοι που αποτέλεσαν την μαγιά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ανήκαν στους βαλκανικούς λαούς και είχαν μη ελληνική καταγωγή και γλώσσα.
      δ. Εξαρτάται το πως μιλάει. Άλλο πράγμα είναι να ζητάς ελεγχομένη μετανάστευση και άλλο μαζικές απελάσεις.
      Άλλο είναι επίσης να ζητάς καταπολέμηση του εγκλήματος και άλλο να ζητάς πογκρόμ εναντίον των μεταναστών.
      ε. Μπορείς να δηλώσεις ότι θέλεις. Για να γίνεις όμως πιστευτός θα πρέπει να έχεις και αντίστοιχα ιστορικά, αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά τεκμήρια που να στηρίζουν τις θέσεις σου.
      στ. Κανείς δεν τους το απαγορεύει. Εγώ αυτήν την στιγμή έχω μία να ανεμίζει στην είσοδο του σπιτιού μου.
      ζ. Για την "εισβολή" δεν είναι υπεύθυνοι οι εξαθλιωμένοι μετανάστες αλλά η διαχρονική ανικανότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ρυθμίσουν το μεταναστευτικό. Επίσης ευθύνη έχουν όσοι συμπατριώτες μας κερδίζουν πολλά από αυτούς τους "παράνομους εισβολείς" και επιδιώκουν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.

      Στην απέξω δεν είσαι μόνο εσύ αλλά και εκατομμύρια άλλοι συμπατριώτες σου ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.
      Εκτός κι αν πιστεύεις στην ρήση του Πάγκαλου "όλοι μαζί τα φάγαμε".

     • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
      ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Κάποιος 26/03/2011 21:49:27

      Για τη Μικρασιατική καταστροφή δεν είχες ακούσει ότι ο Λένιν βοηθούσε τον Κεμάλ και οι δικοί μας αριστεροί οργάνωναν απεργίες, με θέμα την ειρήνη.
      Για τον εμφύλιο διάβασε το βιβλίο "Φενεός η γη της οδύνης". Η σφαγή άρχισε πριν το τέλος του πολέμου

      α.) 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ
      Αποτελέσματα Αρχαιρεσιών για την εκλογή της Δ.Ε. http://www.kipan.gr/
      Παρακαλώ δείξε μου που είναι οι δεξιοί.

      β. Η θρησκεία δεν έχει δουλειά στα σχολεία, αλλά τα κόμματα έχουν. Έχω την εντύπωση στο εξωτερικό γίνεται το αντίθετο
      γ. Για βαλκανική ιστορία λένε οι Νεοταξίτες. Χθες η Χ. Κουλούρη στη ΝΕΤ είπε ότι οι Τούρκοι μας έφτιαξαν σχολεία σε όλα τα βαλκάνια, για να μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα. Γι΄αυτό δεν υπήρχε κρυφό σχολειό.
      δ. Α, μπα. Εγώ άκουσα από την κα Παπαρήγα για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
      ε. Τέτοια έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Η νέα ατάκα όμως είναι:Γιατί να έχεις μόνο εσύ το προνόμιο, να λέγεσαι Έλληνας
      στ. Μπράβο σου!
      ζ. Συμφωνώ. Επίσης τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει αυτός που νομοθετεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Είναι το σημείο που θα αποτύχει η Νέα Τάξη. Οι κόκκινες επαναστάσεις στη Β. Αφρική και στις Αραβικές χώρες έδειξαν ότι δεν υπάρχει νομικό παγκόσμιο πλαίσιο, για επιβολή παγκόσμιας δικτατορίας

      Δεν είμαι ακριβώς απέξω. Είμαι αρτημελής και εργάζομαι. Απέξω εννοώ λόγω 30 χρόνων πράσινου κομμουνισμού! Να σκεφτείς ούτε το σκύλο μου δε μπορούσα να ποτίσω σε δημόσια βρύση!

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 26/03/2011 23:09:32

      @ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα

      Για την μικρασιατική καταστροφή και για το ποιος ευθύνεται γι' αυτήν, δεν θα το αναλύσω περαιτέρω.
      Αν πιστεύεις ότι ευθύνεται ο Μπεναρόγια περισσότερο από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Βενιζέλο, πάω πάσο.

      Οσον αφορά τον εμφύλιο είναι γνωστή η εξέλιξη των γεγονότων. Ακόμα κι αν δεχθώ ως 100%αληθινά τα όσα καταμαρτυρούνται για την σφαγή στο Φενεό, δεν παύει να αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο πριν τα Δεκεμβριανά.

      α. Η ΑΣΚΕΥ που πρόσκειται ;
      β. Ούτε τα κόμματα πρέπει να έχουν δουλειά στα σχολεία.
      γ. Ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργούσαν επί Τουρκοκρατίας στον ελλαδικό χώρο με έξοδα των τοπικών κοινοτήτων, χορηγίες ευπόρων εμπόρων και εκκλησιαστικές δαπάνες.
      Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και τεκμηριωμένα εδώ και πολλές δεκαετίες.
      Μέχρι και τι μισθό έπαιρναν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ξέρουμε.
      δ. Δεν θα κάνω τον δικηγόρο της Παπαρήγα.
      Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν όσοι μετανάστες εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
      Σαφώς τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί εδώ και πηγαίνουν σχολείο θα πρέπει να πολιτογραφούνται ως Έλληνες.
      Όσοι εισέρχονται στην χώρα μας και έχουν ποινικό μητρώο, ή πράττουν αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να απελαύνονται άμεσα.
      Από κει και πέρα καλό θα είναι να αρχίσουν να φυλάγονται αποτελεσματικότερα τα σύνορα μας και να γίνεται ελεγχόμενη είσοδος μεταναστών και όχι αυτό το μπάχαλο που επικρατεί.
      ε. Έχω διαβάσει διάφορα κατά καιρούς αλλά επειδή το ζήτημα χωράει πολλή συζήτηση δεν είναι νομίζω της παρούσης να αναλυθεί.

      Αυτά τα ολίγα.

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 21:55:41

      "Για τη Μικρασιατική καταστροφή ευθύνεται το κόμμα του Αβραάμ Μπεναρόγια..."

      Η εκτίμηση για το τι έγινε στην Μ.Ασία δεν διαφέρει και πολυ σε οτι έτυχε μέχρι τώρα να διαβάσω, από τα Φοβερα Ντοκουμεντα του Φυτρακη μεχρι την Ιστορια της Εκδοτικης Αθηνων.

      Είναι ολοφάνερο πως εχουμε πράγματι χάσει την μπάλλα σε πολλά πράγματα ως κοινωνία... Και δεν αναλογιζόμαστε καν πως η τόση εμπάθεια, μας εμποδίζει όχι μόνο τα προβλήματά μας να βάλουμε στις σωστές τους διαστάσεις, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό μας σωστά να ζυγίσουμε καθώς και τον εχθρό μας. Για να δουμε και πως να αντιδράσουμε σωστά.

      Ζούμε σαν κοινωνία παρέα με ένα απέραντο φαντασιακό περιβάλλον. Μέσα σε ένα παραμύθι με πολλές παραλλαγές ζούμε. Κατά ομάδες. Χωρισμένοι και διχασμένοι πάντα.

      Σιγά μη βγάλουμε άκρη ποτέ όσο υπάρχουν τέτοιες φωνές, ισάξιες των "συνωστισμών".

      Θραξ Αναρμόδιος

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/03/2011 23:51:07

      @ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα

      Ενας ερασιτέχνης αναγνώστης είμαι. Γνωρίζω μόνο ότι θυμάμαι από αυτά που διάβασα. Κι όσο περνάνε τα χρόνια... (λολ)

      Το λινκ που μου δίνεις με πάει σε κάτι που μάλλον δεν υπάρχει.

      Στην ιστορία πάντως της Εκδοτικής, συμμετέχει και ο Βερέμης.

      Η δικιά μου άποψη είναι πως δεν υπάρχει ούτως ειπείν, αντικειμενική ιστορία.

      Σίγουρα, κάποια στιγμή, η ιστορική έρευνα ξεκαθαρίζει τα γεγονότα, το τι έγινε δηλαδή.

      Αλλά...

      Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει ΠΟΤΕ είναι οι προθέσεις των πρωταγωνιστών, οι ερμηνείες των ιστορικών γεγονότων και δεδομένων αλλά και γενικά η ιστορική κίνηση.

      Εκεί, ως άνθρωποι, αφήνουμε ο καθένας την δική του σφραγίδα ως ερμηνευτές όλων αυτών.

      Για την εκστρατεία στην Μ. Ασία έτυχε κατά καιρούς να διαβάσω διάφορα πράγματα. Μέχρι και μια μελέτη του ΓΕΣ για τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας και πως αντιμετωπίστηκαν (Καμήλες κλπ). Πάνε πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι και πολλά.

      Κάπου είχα συγκρατήσει στο μυαλό μου ένα υψηλό ποσοστό λιποταξιών, νομίζω 8% μπορεί να κάνω και λάθος. Αυτό είναι το γεγονός. Το οποίο όπως είπα, "ξεκαθάρισε" η ιστορική έρευνα.

      Η ερμηνεία όμως του γιατί είχε ο Ε.Σ. τέτοιο ποσοστό λιποταξιών στην εκστρατεία, είναι πάντα υποκειμενική. Οπως και με σχεδόν το σύνολο των ιστορικών γεγονότων, όπως και με την αποτίμηση των ιστορικών προσώπων κλπ κλπ.

      Εγώ προσωπικά, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά να υπάρχει πάντα αυτός ο υποκειμενισμός, εύχομαι τουλάχιστον να τον ασκούμε με εντιμότητα.

      Θραξ Αναρμόδιος

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 27/03/2011 00:06:52

      Αλλά μια και η ανάρτηση είναι κάπως σχετική με τον εμφύλιο, θέλω να πω κάτι.

      Δεν θα ρίξω λάδι στην φωτιά του καβγά που ακόμα βαστάει. Και που μας διχάζει ενώ πάμε στην τρίτη γενιά από τότε.

      Αλλά βλέπω πως καμμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει πρόθεση να πει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Οχι για τα δικά της λάθη και εγκλήματα ούτε ακόμα και για τα γεγονότα αυτά καθ' αυτά σχεδόν.

      Τι βλέπω;

      Βλέπω ακομα να αθωώνει η κάθε πλευρά τον εαυτό της, λευκή περιστερά, αμέτοχη των εγκλημάτων, και να κρατάει μόνο άσβεστο το μίσος της για την άλλη πλευρά.

      Μα αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην κλείσει ποτέ η πληγή στο κορμί της κοινωνίας μας.

      Και εννοείται πως φυσικά την μεγαλύτερη ευθύνη πάλι οι ηγεσίες της κοινωνίας μας την φέρουν. Που ποτέ δεν εκλογίκευσαν αυτό που μας συνέβη. Την τραγωδία μας.

      Μόνο το χρησιμοποίησαν ως διχαστικό όπλο στον αγώνα τους για εκλογική κυριαρχία τους επάνω μας. Ντροπή και μάλιστα μεγάλη δηλαδή.

      Η κοινωνία μας έζησε την τραγωδία, αλλά η κάθαρση των παθών δεν ήρθε. Και έτσι με μια έννοια εκείνη η τραγωδία συνεχίζεται ακόμη.

      Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα καντήλια που πολλές οικογένειες ακόμη, όπως και η δική μου, ανάβουν στους νεκρούς εκείνου του τραγικού πολέμου. Με την μνημόνευση και την τιμή των νεκρών της η κάθε μια.

      Εχει να κάνει με την ίδια την καύσιμη ύλη του διχασμού και του μίσους εκείνου. Που μας πήγε 50 χρόνια πίσω. Και που ακόμα μας κρατάει να μην ανοίξουμε βήμα προς τα μπρος.

      Θραξ Αναρμόδιος

     • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
      ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Θραξ Αναρμόδιος 27/03/2011 08:14:31

      Καλημέρα.
      @Κάποιος
      α.Η ΑΣΚΕΥ έχει 3 στους 33 δηλαδή ποσοστό 3% στα πανεπιστήμια! Αν αυτό λέγεται δημοκρατία...
      β. Το αντίθετο γίνεται και κάποιον βολεύει
      γ. δεν υπάρχουν πηγές. Για το κτυφό σχολειό υπάρχει η μαρτυρία του Κοσμά του Αιτωλού, ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, οι 30.000 κομένες γλώσσες Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια που μιλούσαν ελληνικά
      δ.Συμφωνείς σε πολλά από αυτά που λέει
      ε. Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ, πρώτα να δηλωθούν στις πρεσβείες τους. Το παραμύθι ότι δεν ξέρουν που να πάνε να τελειώσει. Και οι δικοί μας νόμιμοι μετανάστες, τα παιδιά τους τα δήλωναν στα προξενεία.
      Για αυτούς που δουλεύουν στην ελλάδα να τους δοθεί άδεια παραμονής, όχι ιθαγένεια, όχι δικαίωμα του εκλέγειν. Επίσης να μην μπορούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, αν δεν έχουν 20 χρόνια στη χώρα. Πρακτικές, που εφαρμόστηκαν σε νόμιμη μετανάστευση τη δεκαετία του 60 .

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 27/03/2011 11:12:51

      Περί "κρυφού σχολειού" μιας και έκανες λόγο για πηγές:

      Γιάννης Βλαχογιάννης(ο γνωστός Έλληνας ιστοριοδίφης και συγγραφέας): «καμιά ιστορική μαρτυρία που να βεβαιώνει την ύπαρξη του κρυφού σχολείου»

      Μ.Γεδεών (Χρονογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Μέγας Χαρτοφύλαξ του Πατριαρχείου καθώς επίσης και Υπομνηματογράφος της Εκκλησίας Ιεροσολύμων):
      "Μέχρι σήμερον ουδαμού ανέγνων εν ομαλή καταστάσει πραγμάτων Βεζύρην ή Αγιάννην εμποδίσαντα σχολείου σύστασιν ή οικοδομήν, τουθ’όπερ ηδύνατον να συμβη κατόπιν καταγγελίας Χριστιανού τινός…"
      Επίσης:
      "Το τρίωρον έξω της Κων/πόλεως χωρίον Πύργος, αρκετόν πληθυσμόν ελληνικόν αριθμούν, είχε όχι σχολείον και διδάσκαλον, αλλ’οικοδόμημα σχολείου το 1782. μοι επιβάλλεται να φρονώ ότι, ουδεμία κωμόπολις εστερείτο σχολείου και διδασκάλου.”
      Και:
      "η τουρκική κυβέρνησις, ανεχομένη την χριστιανικήν θρησκείαν, εγίνωσκεν ότι εις τους ναούς αναγινώσκουσι και ψάλλουσιν οι παπάδες και οι ψάλται, και ότι τα αναγινωσκόμενα και ψαλλόμενα έπρεπε να διδαχθώσιν εγκαίρως και συνεπώς ουδέποτε εν ομαλή καταστάσει πραγμάτων εμπόδισε την εν νάρθηξι και κελλίοις διδασκαλίαν".

      Μιχαήλ Οικονόμου(γραμματικός του Κολοκοτρώνη και ιστορικός του Αγώνα) : "η λατρεία των χριστιανών εξησκείτο ελευθέρως και δημοσία και επροστατεύετο μάλιστα και από τους Τούρκους …επροστατεύετο δε και ελευθέρως ενηργείτο και η εκπαίδευσις".

      Ο ίδιος ο Κοσμάς ο Αιτωλός αναφέρει το 1779: “…έως τριάκοντα επαρχίας περιήλθον. δέκα σχολεία ελληνικά εποίησα, διακόσια δια κοινά γράμματα...”
      (Πως ίδρυσε τόσες δεκάδες σχολεία αν ήταν απαγορευμένο ;)

      Ο Νεόφυτος Βάμβας, ένας από τους διδασκάλους του Γένους επίσης αναφέρει: "Είτε από αδιαφορία, είτε ως αρχή, η Υψηλή Πύλη ποτέ δέν εναντιώθηκε στήν αναγέννηση τών γραμμάτων στήν Ελλάδα. Οι πιό πραγματικοί εχθροί σ' αυτήν τήν ευτυχισμένη αποκατάσταση βρίσκονται μέσα στούς κόλπους μας. Κι άν οι προσπάθειές μας κατορθώσουν νά δαμάσουν τίς προκαταλήψεις ή τήν αδιαφορία αυτού τού πανίσχυρου κλήρου, πού αποτελεί σήμερα τό πρώτο σώμα τού ελληνικού έθνους, πολύ λίγα θά απομένουν νά γίνουν προκειμένου γιά τούς Τούρκους".

      Από τον 16ο αι λειτουργούσαν βεβαιωμένα από ιστορικές πηγές ελληνικά σχολεία, στην Χίο , στην Κων/πολη (Πατριαρχική σχολή), στην Αθήνα ,στην Θεσσαλονίκη, στη Πάτμο, στα Ιωάννινα(σχολή των Φιλανθρωπινών), στην Κύπρο και γενικώς κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
      Στα μετέπειτα χρόνια έχουμε την ίδρυση Φροντιστηρίων,Ελληνομουσείων,Λυκείων, Παιδαγωγείων, σχολείων Μουσικής κτλ.

 48. Αργοναύτης avatar
  Αργοναύτης 26/03/2011 16:24:56

  Να λείπει το παπαδαριό από φωτογραφία ή από TV.

 49. Skinious avatar
  Skinious 26/03/2011 19:41:52

  Διάβασε factora και λοιποί φίλοι, ενα απόσπασμα απο τον ίδιο τον υπαρχηγό του Ζέρβα Κομνηνό Πυρομάγλου, για τη συνάντησή του και τη συνομιλία του με τον Αρη. Θα καταλάβετε πολλά. Στο προηγούμενο post υπάρχει ΟΛΟΣ ο λόγος του ΑΡΗ στη Λαμία και η τριλογία κλείνει με ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του Κομνηνού μιας συνάντησής του με τον Αρη. Εκεί λύνονται πολλές απορίες μας για τον ΑΡΗ, τον ΔΕΣΜΙΟ του κόμματος: Ηταν πατριώτης ο Αρης; Ηθελε το ξεπούλημα της Μακεδονίας που οι «σκληροί» του ΚΚΕ για ένα διάστημα υποστήριζαν; Ηταν ΥΠΕΡ της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ;
  Μπορείτε να τα βρείτε εδω: http://skinious.blogspot.com/2011/03/blog-post_26.html. Ελπίζω να διαφωτίσουν και ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΟΥΝ...

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Skinious 26/03/2011 20:37:13

   Τον Γοργοπόταμο έπρεπε να γιορτάζουν μαζί, δεξιοί κι αριστεροί.
   Η αριστερά θέλει την αποκλειστικότητα. Αν θέλουν ενότητα, πρέπει να το ξεπεράσουν Skinious. Εισικά οι νεότεροι που έχουν πληροφόρηση.
   Να δεχτούν ότι ήταν κοινή επιχείρηση. Να τελειώσει η εμφυλιακή έχθρα.

   • Skinious avatar
    Skinious @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 21:40:14

    Μα φυσικά ήταν κοινή.

 50. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 26/03/2011 20:29:16

  Εντυπωσιακή η ανάρτηση.
  Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πάνω από όλα ήταν ο δημιουργός του ΕΛΑΣ. Και προξενεί εντύπωση πως δικαιώθηκαν όσοι πολέμησαν μόνο με τον ΔΣΕ και όχι με τον ΕΛΑΣ (πχ Φλωράκης). Ίσως επειδή έζησαν. Τον Άρη τον έφαγε ο Ζαχαριάδης. (Αυτός κι αν είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο).
  Κατά τα λοιπά μου προξενεί εντύπωση ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να βλέπουμε τα πράγματα μονοσήμαντα είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση: άγγελοι και διάβολοι ταυτόχρονα ήταν όλοι μέσα στη φωτιά του πολέμου.

 51. Καλά τώρα... avatar
  Καλά τώρα... 26/03/2011 20:31:37

  Η δική μου εκτίμηση πάντως είναι ότι τον Άρη περισσότερο τον φοβόντουσαν, τον φθονούσαν, τον πολέμησαν, τον έφθειραν και τον αποκαθήλωσαν οι "δικοί" του παρά οι "απέναντι".

  Γεγονός είναι όμως ότι αν υποθέσουμε ότι ο γιωργάκης (ή κάποιος τσάτσος του) διαβάζει τα σχόλια αυτά, είναι σίγουρο ότι θα χτυπάει παλαμάκια από ευτυχία. Το γιατί, είναι ευνόητο άρα περιττό.

 52. ΦωΚ avatar
  ΦωΚ 26/03/2011 21:12:08

  Η αγωνία των αντιπάλων για τον επερχόμενο ..ΕΜΦΥΛΙΟ..
  Στο βιβλίο «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» του Κομνηνού Πυρομάγλου, υπαρχηγού του ΕΔΕΣ, υπάρχει ένα απόσπασμα το οποίο, όταν το πρωτοδιάβασα, συγκλονίστηκα. Γλαφυρά ο Πυρομάγλου, δίνει στο απόσπασμα αυτό όλη την αγωνία για τον επεικείμενο αδερφοκτόνο πόλεμο…Μια μοναδική στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας. Διαβάστε την (η ορθογραφία είναι του βιβλίου και οι σημειώσεις δικές μου):

  «… Ενωρίς τήν επομένη τό πρωί έζήτησα νά συναντηθώ μέ τόν Άρη Βελουχιώτη. Παρά τίς βασικές διαφορές πού μάς χώριζαν, ήταν ό μόνος, μεταξύ τών παλαιών ηγετών τού ΕΛΑΣ, μέ τόν όποιον άπό τό Γοργοπόταμο είχα διατηρήσει κάποια «φιλική οικειότητα», θά έλεγα «ώμήν οικειότητα». Ό μαρξισμός δέν είχε γίνει δόγμα στενό γι' αυτόν. Τόν βοηθούσε άπ' εναντίας νά βλέπη καθαρώτερα τά πράγματα. Είχε διατηρήσει μέσα του μιά ευαισθησία καί μιά πρωτόγονη διαίσθησι, πράγμα πού πολλές φορές τόν είχε βοηθήσει νά βλέπη τήν πραγματικότητα, γυμνή καί άνεξιδανίκευτη. Άπό τήν άλλη πλευρά, εύρισκα ότι επαφή μέ τούς άλλους ηγέτες, ιδιαίτερα μέ τούς Τζήμα καί Ρούσσο -μέ τό Σιάντο καί τούς άλλους πού τόν συνώδευαν δέν επεδίωξα καμμιά επαφή - ήταν άκαρπη. Οί παρατηρήσεις των καί οί κρίσεις των έξεφράζοντο κατά μονότονο καί μηχανικό τρόπο. Έμοιαζαν μέ τούς θεατές, τού έργου τού όποιου τήν υπόθεσι ξέρουν εκ τών προτέρων, χωρίς νά τούς συγκινεί. (ΣΗΜ. περιγράφει γλαφυρά τη στάση του ΚΟΜΜΑΤΟΣ, και ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ τον ΑΡΗ απο αυτούς!)
  Όταν συναντηθήκαμε μέ τόν Βελουχιώτη, στήν πλατεία τής Νεράιδας, προχωρήσαμε λίγο έξω άπό τό χωριό καί καθίσαμε στή ρίζα ενός πεύκου. Γυρίζοντας πρός αυτόν τού είπα.
  — Φαντάζομαι, Άρη, ότι θά ξέρεις κιόλας τά αποτελέσματα τής επισκέψεως μας στό Κάιρο.
  — Ναί, απήντησε, τά ξέρα.
  — Καί πώς τά βρίσκεις;
  — Δέν ξέρω. Γι' αυτό θέλεις νά μού μιλήσης;
  — Δέν έχω πολλά πράγματα νά σού πώ, Άρη, έξω άπό ένα μόνο, ότι ή κατάστασις γιά όλους, εδώ επάνω, είναι πολύ κρίσιμη. Είναι πιά φανερό ότι θά προσπαθήσουν νά μάς διαλύσουν όλους, κατά τόν ένα ή τόν άλλο τρόπο · όχι μόνον τό ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, άλλά όλες τίς οργανώσεις.

  Εκφράζοντας τή γνώμη αυτή στό Άρη δέν τήν προέβαλλα σάν σχήμα λόγου. Στό Κάιρο είχα μαζέψει πολλές «μισοκουβέντες» διαφόρων Βρετανών καί Ελλήνων ακόμα, πού είχαν στενή επαφή μέ διάφορες Αγγλικές Υπηρεσίες καί τήν Βρετανική Πρεσβεία. Είχα τόν φόβο ότι ή Αγγλική πολιτική, έφ' όσον είχε ταχθή υπέρ τής επιστροφής τού Βασιλέως, θά έκαμνε τό πάν νά διάσπαση τήν Άντίστασι γιά νά τήν φέρη στή γραμμή της ή καί νά προκαλέση τή διάλυσί της μέ οποιοδήποτε μέσον.

  Καί ό Άρης καί εγώ, αποφεύγαμε νά κυττάξουμε ό ένας τόν άλλον. Ό καθένας έβλεπε μπροστά του. Ό Άρης μάζευε τά λιανόκλαδα πού ήσαν γύρω καί, νευρικά, τά έσπαζεν όλα μαζύ. Έγώ μέ τό ραβδί μου διέγραφα κύκλους γύρω άπό τά πόδια μου. Βαθειά σιωπή, σάν ό καθένας μας νά είχε άπομονωθή μέ τίς σκέψεις του.

  Ξαφνικά, ό Βελουχιώτης, σήκωσεν απότομα τό κεφάλι του, γύρισε πρός εμένα, μέ άρπαξεν άπό τίς πλάτες γιά νά μέ στρέψη πρός αυτόν καί μέ σουφρωμένο μέτωπο καί γενειάδα τρεμάμενη, έκραύγασε.
  - Έλα μίλα. Τί στό διάβολο θέλεις νά μού πής; Έλα μίλα καί σταμάτησε νά άνακατώνης τά χώματα σάν μικρό παιδί. Μίλα! Πήρε μιά βαθειά αναπνοή, καί κατεβάζοντας τή φωνή του πού μόλις νά ακούεται, συνέχισε... - Ξέρω τί θέλεις νά μού πής, έλα, λέγε....

  - Τί λές Άρη, θά πετσοκοφτούμε αναμεταξύ μας; θά πέσουμε στήν παγίδα πού μάς στήνουν τό Κάιρο καί οί Εγγλέζοι;
  - Δέν ξέρω, Δέν πρέπει. Θά ήταν καθαρή τρέλλα.
  - Ναί, άλλά τί θά κάμετε σεις, τό ΕΑΜ — ΕΛΑΣ. Είσθε οί πιό δυνατοί. Άπό σάς εξαρτάται νά μήν βγάλουμε τά μάτια μας μόνοι μας. Έχω τήν έντύπωσι ότι ό Τζήμας καί ό Ρούσσος επέστρεψαν έξω φρενών. Τί θά κάμετε τώρα;
  - Αλήθεια, Κομνηνέ, δέν ξέρω τί θά γίνη, άπήντησεν ό Άρης μέ μιά βαρεία φωνή. Δέν εξαρτάται μόνον άπό μένα. (ΣΗΜ. Τονίζει την "αδυναμία του" μπροστά στα κομματόσκυλα)
  - Τότε άπό ποιόν εξαρτάται, άν δέν εξαρτάται άπό σένα; — ρώτησα μέ κάποιο τόνο διαμαρτυρίας καί δυσπιστίας.
  Μέ κύτταξε κατάματα, μέ μάτια θολά - θάλεγε κανείς πώς τα μάτια τού Βελουχιώτη ήταν έτοιμα νά κλάψουν — καί σιγά καί αποφασιστικά μού είπε.
  - Άκουσε, συναγωνιστή Κομνηνέ. Μή μού κάνεις ερωτήσεις παραπειστικές καί μπερδεμένες. Αγαπώ αυτόν τόν τόπο περισσότερο άπό τή ζωή μου. Έχεις τήν έντύπωσι ότι δέν καταλαβαίνω πώς ή κατάστασις, όπως ήρθαν τά πράγματα, είναι πολύ κρίσιμη; Μήν μού τό κοπανάς διαρκώς. Μέ αναστατώνει καί μέ αρρωσταίνει.

  - Καί τότε; είπα...

  - Άκουσε, άκουσε, μή βιάζεσαι. Καί μέ μιά μικρή διακοπή καί μέ φωνή σπασμένη, ό Βελουχιώτης συνέχισε. - Είδα τόν Ζέρβα, μείναμε μαζύ μιά εβδομάδα. Δέν πήγα στά Τζουμέρκα νά δώ τόν Ζέρβα ούτε γιά τό Μέτσοβο, ούτε γιά τούς Φιλιάτες· ούτε καί γιά κάτι μικρο-ανόητες παρεξηγήσεις. Δέν ζούμε στόν καιρό τής Φεουδαρχίας, γιά νά θέλουμε νά μοιράσουμε τήν Ελλάδα μεταξύ μας. Πήγα νά δώ τί έχει ό άνθρωπος μέσα του. Καί θά πρέπει νά σού πώ, σταράτα, πώς δέν μού άρεσε καθόλου ή στάσις του γενικά. Απέφυγε συστηματικά νά συζήτηση μαζύ μου τό ζήτημα τού Βασιλέως καί πάνω στό μεταπολεμικό καθεστώς στήν Ελλάδα. Βέβαια - μήν κουνάς τό κεφάλι σου, περίμενε — βέβαια δέν περιμένω άπό τόν Ζέρβα νά είναι ούτε καί νά σκέπτεται σάν κομμουνιστής, καθόλου. Άλλά περιμένω νά είναι στήν πραγματικότητα ένας ειλικρινής δημοκράτης καί άς είναι καί άντικομμουνιστής. Δέν βλέπεις, σύ τουλάχιστον, τό παιγνίδι πού παίζει, ή μού κάνεις καί σύ ακόμα, στή δύσκολη αυτή στιγμή, τόν κουτό- δέν σού πάει.
  - Όχι, Άρη· απήντησα κάπως ξαφνιασμένος. Καί άν τό έβλεπα, καί άν τό υποπτευόμουνα, θά μέ άφηνεν αδιάφορο. Αυτό είναι δυνατόν νά έξουδετερωθή. Μ' αυτήν τήν πεποίθησι, σ' αυτή τήν κρίσιμη στιγμή — γιατί όπως καί σύ τό αναγνωρίζεις είναι κρίσιμη — προσβλέπω ακόμα περισσότερο στους αντάρτες τού ΕΔΕΣ, καί θά μείνω μαζύ τους μέχρι τέλους. Θέλω νά ζήσω ή νά πεθάνω μαζύ τους. Γιατί, πρέπει νά τό καταλάβης, Άρη, πιστεύουν ό,τι πιστεύω καί έγώ καί ή πίστις μας στήν Ελλάδα, μπαίνει όπως καί σένα, πάνω άπό κάθε άλλο υπολογισμό. (ΣΗΜ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Πυρομάγλου, τονίζει ότι η αγάπη του Αρη για την Ελλάδα είναι πιο πάνω κι απ' το κόμμα!). Αισθάνομαι ότι έχω ένα ιερό καθήκον νά τούς διαφυλάξω άπό κάθε περιττή θυσία, άν μπορεί καί όποτε μπορεί νά άποφευχθή καί άν εξαρτάται άπό μένα, νά τήν απομακρύνω ολότελα. Άν θέλεις νά δούμε πιο βαθειά τό πράγμα, δέν νομίζεις ότι άν αρχίσουμε νά σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, είναι μία άλλου είδους προδοσία; Πάει νά χύσουμε τό αίμα τών νέων τής Ελλάδος, χωρίς κανένα λόγο; Θά είναι, όπως κάποτε είπες, ή δύναμίς μας σέ ειρηνική περίοδο, όπως τώρα στόν πόλεμο είναι πάλι ή δύναμίς μας. Σήμερα υπερασπίζονται τίς έλευθερίες τού Ελληνικού Λαού· αύριο θά δώσουν κάποια ουσία στή ζωή καί στήν ελευθερία...
  - Ναι. Ναί. Έχεις πολύ δίκηο, προσέθεσεν ό Βελουχιώτης, σκεπτικός. Μέ ρωτάς τί θά κάνουμε, μείς οί 'Ελασίτες, οί Έαμίτες. Έ λοιπόν, θά σού πώ. Μπορώ οπωσδήποτε νά σού υποσχεθώ ένα πράγμα. Κάθε παρεξήγησις, κάθε καχυποψία μπορεί νά διαλυθή αναμεταξύ μας, υπό έναν όρον...
  - Ποιος είναι αυτός; ήρώτησα.
  - Ύπό τόν όρον ότι ό Ζέρβας θά δηλώση δημοσία, άπό τό μπαλκόνι τού πιό μικρού χωριού, ότι είναι εναντίον τής επιστροφής τού Βασιλέως χωρίς δημοψήφισμα. Αυτό είναι όλο. Έάν τό κάμει αυτό, τότε δέν μάς χωρίζει τίποτε καί θά σάς αφήσουμε ήσυχους...
  - Πολύ καλά· απήντησα μέ καταφανή άνακούφισι, ή οποία έκαμε τόν Άρη νά χαμογελάση ευχάριστα. Αυτό μπορώ νά σού τό υποσχεθώ εκατό τοις εκατό. Σέ μιά εβδομάδα θά έχεις νέα μου, και σού υπόσχομαι ότι τά νέα μου θά είναι ευχάριστα. Πού θέλεις νά σέ συνταντήσουμε;
  - Στά Τζουμέρκα- καί κυττάζοντάς με κατάματα - σάν νά ήθελε νά μού θυμίση τήν Ρουβέλιστα (Δεκέμβριος 1942) - προσέθεσε. Καί θάρθω πάλι μόνος....
  Ένόμισα πώς ήταν στιγμή νά τού ζητήσω κάτι.
  - Τώρα, είναι ή σειρά μου Άρη νά σού ζητήσω κάτι. Σέ παρακαλώ νά σταματήσουν οι ενοχλήσεις καί οί προκλήσεις τού .ΕΛΑΣ εναντίον τών όμάδων τού ΕΔΕΣ στή Θεσσαλία...
  Μέ ξανακύτταξε βαθειά, σάν νά ήθελε νά ξαναρχίση ή συζήτησι, καί είπε.
  - Πολύ καλά θά γίνη.
  Στήν πλατεία τής Νεράιδας, έξω άπό τό σπίτι τού Πλαστήρα, χωρίσαμε. Απομακρύνθηκα μέ τήν πεποίθησι ότι ό Βελουχιώτης μού μίλησε ειλικρινά καί ή επιτυχία μου ήταν πλήρης…»

 53. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 26/03/2011 22:34:51

  Orea apokaliptiki Fotografia! I simea tis megalis Bretannias!
  Ari, exis xairetismata apo tin Basilisa ke ton Paterouli Stalin

 54. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/03/2011 22:45:30

  Αναρμόδιε εσύ θα γνωρίζεις. Το τελευταίο βιβλίο που έβγαλε η εκδοτική Αθηνών

  h..p://www.ekdotikeathenon.gr/ekdotiki_gr.php?bs=1&bsid=B-DE6FDC58F1C213

  με σχεδόν τα ίδια πρόσωπα του ντοκυμαντέρ του SKY (Βερέμης κ.α) είναι προπαγάνδα ή αντικειμενικό ιστορικό

 55. ΦωΚ avatar
  ΦωΚ 26/03/2011 23:01:58

  Ας θυμηθούμε το εργο Τίτος Ανδρόνικος του Σαίξπηρ πιθανον να μας κανει να σκεφτουμε διαφορετικα.

 56. Σισκος avatar
  Σισκος 27/03/2011 02:46:38

  "Μια αποκαλυπτική συνομιλία του Κομνηνού Πυρομάγλου (υπαρχηγού του ΕΔΕΣ) μέ τόν Αρη"
  "Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν, ότι το "αγκάθι" που ξεφούσκωσε την αδερφοσύνη των Ελλήνων, ήταν ο ΖΕΡΒΑΣ. Ατομο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ των ΑΓΓΛΩΝ που του έταξαν λαγούς με πετραχήλια και συμμάχησε μαζί τους για την επαναφορά του Βασιλιά. Το άλλο αγκάθι ήταν η δογματικότητα και το "κόλημμα" των κομματόσκυλων του ΚΚΕ... Για τον Ζέρβα θα επανέλθω με ντοκουμέντα πάντα"
  http://skinious.blogspot.com/2011/03/blog-post_8471.html

 57. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 27/03/2011 08:25:58

  @Θραξ Αναρμόδιος
  Η σειρά που διαβάζεις είναι καλή
  Ο σύνδεσμος που έβαλα παραπάνω είναι

  http://www.ekdotikeathenon.gr/ekdotiki_gr.php?bs=1&bsid=B-DE6FDC58F1C213

  Και εγώ ερασιτέχνης είμαι, αλλά διαβάζω όπως κι εσύ. Τουλάχιστον να μεταφέρουμε σωστό, στα παιδιά μας.

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 27/03/2011 08:26:33

   κάτι σωστό

 58. ΦωΚ avatar
  ΦωΚ 27/03/2011 14:20:16

  Ο Σολωμός γνώριζε την ιστορία της Πατρίδος του , έβλεπε μπροστά του μια Ελλάδα που αποκτούσε την Ελευθερία της , μα και πίσω του μια Ελλάδα σκλαβωμένη. Ύμνησε την ενότητα της ψυχής των Ελλήνων που έφερνε Νίκες και καυτηρίασε την διχόνοια , η οποία μόνο δυστυχία και δουλεία έφερνε.

  «Και η διχόνοια που κρατάει
  ένα σκήπτρο η δολερή
  καθενός χαμογελάει
  πάρτο λέγοντας κι’ εσύ».

 59. juliet avatar
  juliet 27/03/2011 14:45:31

  ΣΑΤΩΜΠΡΙΑΝ:
  ''Οταν ένας λαός ,μεταμορφωμένος απο τον χρόνο,δεν μπορεί πια να παραμείνει αυτό που υπήρξε,το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειάς του είναι το μίσος για το παρελθόν και τις αρετές των πατέρων του''.

 60. Romios avatar
  Romios 06/04/2011 23:22:58

  Ο ΚΑΠΟΙΟΣ είναι καλά ενημερωμένος από τα μέσα του 18ου αιώνα έως και το τέλος του 19ου. Ξέρει ότι από το 1453 έως το 1725 περίπου ήταν μόνο "κρυφά Σχολειά; Μην αναφέρεσε στην Χίο που πολύ αργότερα περιήλθε στην Τουρκική κυριαρχία μιά και υπήρχαν και οι Γενουάτες κ.λ.π στα Γιάννενα, στην Σμύρνη , στην Καπαδοκία και την Κωνσταντινούπολη. Μου θυμίζεις κάποιους αριστερούς που βλέπουν μόνο την Δύση του Ηλίου και όχι την Ανατολή. Προσπάθησε να διαβάσεις ιστορικές μαρτυρίες γιά την περίοδο μετά το 1453.

 61. ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 09/04/2011 17:35:53

  ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


  Αμνημόνευτ’ η αλήθεια
  πάνδημ’ η σιωπή
  φτιάχνουμε τη ζωή
  κι ύστερα δε θέλουμε
  τη ζωή που φτιάχνουμε
  ποιά αλληλουχία αιτιατή
  μας οδηγεί σε διαφωνία
  με τον εαυτό μας;
  ποιά άδηλη νομιμότητα
  ποιά αλλότρια συμφέροντα
  υπηρετούμε με την ασυνέπειά μας;
  λένε πως τάχα ειν’ η μοίρα
  που κυβερνάει τη ζωή μας
  το πεπρωμένο μας
  να κάνουμε ό,τι δεν θέλουμε
  η μοίρα και το πεπρωμένο
  τούτα τα δυο “γραμμένα”
  στην κοινωνία είναι όπου ζούμε
  γεννιόμαστε και γινόμαστε
  ό,τι μας κάνουν
  πριν μας παραδώσουνε στην εμπειρία
  μας παραδίδουν έτοιμο τον εαυτό μας
  καμωμένοι απ’ το “υλικό”
  που μας φτιάχνουν
  φτιάχνουμε τη ζωή
  καταπώς τη θέλουν
  ποιοί τη θέλουν έτσι;
  ποιοί μας κάνουν έτσι;
  ειν’ η δομή της κοινωνίας μας
  η παλιά και η “νέα” τάξη
  των πραγμάτων πάντα
  η ίδια τάξη
  οι λογής-λογής ιεραρχίες
  τα λογιών-λογιών ιερατεία
  οι προαιώνιοι πάτρωνες
  που διαφεντεύουν τη ζωή μας
  και η “παιδεία” της υποταγής
  η απλωμένη ως το μεδούλι
  του συλλογικού μας ασύνειδου
  που μας κάνει μοιρολάτρες
  έχουμ’ εθιστεί κοινωνικά
  στη μοιρολατρία
  σε μια παρωδία μορφωτική
  φτάνει πια
  καιρός να πετάξουμ’ από πάνω μας
  την “κοπριά” του Αυγεία
  στον καιάδα να ρίξουμε
  ό,τι μας αναπηρεί
  και μεσ’ απ’ τη διαλεκτική της ποίησης
  του βιωμένου λόγου και της πράξης
  ν’ αυτο-ανα-διαπαιδαγωγηθούμε
  ποιητές εμείς να γίνουμε
  του ίδιου του εαυτού μας
  φτάνει πια
  καιρός να διακινδυνεύσουμε
  καιρός να εξεγερθούμε
  ενάντια στα περιεχόμενα
  της χαλκευμένης συνείδησης
  να στασιάσουμε
  τους φόβους και τις προσδοκίες της
  ν’ αρνηθούμε
  ν’ αρνηθούμε τις καταφάσεις
  που μας αρνούνται
  τις αφαιρέσεις που μας αφαιρούν
  τη ζωική προσαρμογή
  τη χωρίς αξιοπρέπεια
  διάρκεια ζωής
  την απλή επιβίωση ν’ αρνηθούμε
  κι ακόμη αν χρειασθεί
  όλα να τα’ αρνηθούμε
  να τ’ αρνηθούμε και ν’ απέχουμε
  κι ας παίρνουν αποβραδίς
  οι συγκλητικοί αποφάσεις
  την άλλη μέρα
  ποιός θα τις εκτελέσει;
  φτάνει πια
  καιρός ν’ αφυπνιστούμε
  να ξεσηκωθούμε
  τα “όνειρα” δε γίνονται
  όνειρα για να μείνουν
  μηδ’ άσυλο να βρίσκει
  σ’ αυτά η ψυχή
  χάσαμε το κουράγιο
  χάσαμε τα πάντα
  δεν είναι η ανημπόρια
  ούτε και η σύνεση
  που μας κρατάνε
  των υπόδουλων ο φόβος είναι
  μπροστά στην ελευθερία
  αυτός μας παραλύει
  κι αυτός μας παρακινεί
  να παριστάνουμε τους συνετούς
  φτάνει πια
  καιρός να λογαριαστούμε
  με τον εαυτό μας
  μαχαίρι δίκοπο να μπήξουμε
  βαθιά στα σπλάχνα
  της ψεύτικης συνείδησης
  για να δικαιωθεί
  το “πνεύμα” της εξέγερσης
  που μόλις ξυπνάει
  απ’ το λήθαργο
  φτάνει πια
  κάλλιο στην άβυσσο να πέσουμε
  του χάους και του παράλογου
  παρά περιδεείς
  πίσω να γυρίσουμε
  στην “αμνησία”
  και τη σιωπή μας
  κάλλιο στα βάθη τ’ ατελεύτητα
  του μηδενός
  του τίποτα
  της πιο μεγάλης απάρνησης
  του πιο αυτοκτονικού “όχι”
  παρά μέτρο να έχουμε στη ζωή μας
  το φόβο

  Ευχαριστώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.