#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ πιέζει για νέο "κούρεμα"Να βρεθεί πριν από την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα φόρμουλα περαιτέρω περιορισμού του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ζητούν στελέχη του ΔΝΤ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ασκούν πιέσεις ώστε το χρέος της Ελλάδας να περιοριστεί κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020, μέσω νέου «κουρέματος» που θα αφορά τους επίσημους πιστωτές μας, δηλαδή κυρίως την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», τα στελέχη του Ταμείου θεωρούν πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εκτροχιάστηκε λόγω της ύφεσης.

Γράφαμε προ ολίγων ημερών:

 Η επιμήκυνση δεν αρκεί, χρειάζεται νέο «γενναίο κούρεμα»

Η Κυβέρνηση απέφυγε να θέσει «με το καλημέρα» το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης για λόγους τακτικής. Θεώρησε –και μάλλον ορθά- ότι προτού συνεκτιμήσει όλες τις πτυχές του δημοσιονομικού προβλήματος, ήταν πρόωρη και ριψοκίνδυνη η διαπραγμάτευση.

Πόσο βέβαιο είναι όμως ότι η επιμήκυνση για δύο χρόνια θα έχει αποτέλεσμα και ότι η χώρα θα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετεί το χρέος της;

Τα σενάρια που εξετάζονται σήμερα σε είναι τρία και λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, αποτέλεσμα και των μέτρων των προηγούμενων χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται δραστικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να επανέλθει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί το 2014. Η λύση αυτή έχει μεγάλο επιπλέον κόστος (30-40 δισ. ευρώ) και  είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετές κυβερνήσεις θα έχουν πρόβλημα να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων τους. Το σενάριο αυτό είναι στα χνάρια της λογικής που επικράτησε έως τώρα (περισσότερος χρόνος, περισσότερα χρήματα), αλλά είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, οι οποίες δεν απαιτούν άμεση άλλα έμμεση στήριξη από τους εταίρους, ενώ μειώνουν δραστικά το ελληνικό χρέος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διάθεση των ελληνικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά στο 70% της αξίας τους, καθώς και την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που δεν συμμετείχαν στο πρώτο «κούρεμα».Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η μη συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρώτο κούρεμα, το έκανε ατελέσφορο.

Η τρίτη λύση αγνοεί τους ιδιώτες επενδυτές και προβλέπει το «κούρεμα» του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν όχι μόνο η ΕΚΤ, αλλά και όλες οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.Το χρέος δεν λογαριάζεται μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημαντικότερο ενδεχομένως είναι το απόλυτο νούμερο των δις του χρέους και η ανάσα που θα δώσε ένα νέο «αυστηρό κούρεμα». Κάποιες δεκάδες δις λιγότερο χρέος και κυρίως η μη ανατροφοδότηση του από νέα ελλείμματα και το «νερό θα έχει μπει στο αυλάκι».

Όταν η οικονομία μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μετά το κούρεμα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι λιγότερο από 120%. Αν αναλογισθούμε την απροθυμία πολλών να χρηματοδοτήσουν την επιμήκυνση, τότε το κούρεμα δείχνει ως η μόνη ρεαλιστική λύση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεωργία avatar
  Γεωργία 07/08/2012 11:37:38

  To κούρεμα σαφώς και είναι απαραίτητο. Το PSI ήταν μία ασπιρίνη.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως όσο παίρνουμε υφεσιακά μέτρα(αφαίρεση υπάρχοντος χρήματος από την αγορά), τότε το έλλειμα δεν θα πέσει ποτέ στο 3%.

  • Takis avatar
   Takis @ Γεωργία 07/08/2012 12:03:28

   Πολυ εχω μπερδευτει με αυτο το "κουρεμα"..
   Ηδη "κουρευτηκαν" γουλί, καποιος ειχε π.χ 1000 ευρω σε ομολογα και τωρα εχει δεν εχει 300 ευρω μετα το πι ες αει,PSI...

   Δηλαδη σαν να λεμε να του αρπαξουμε και τα 300 να τελειωνουμε??

   Αν με ρωτουσαν θα ελεγα οχι,αλλα δυστυχως ειμαι ενας μικρος κοκκος αμμου αλλιως θα ..εκανα εγω τον κουρεα...
   Και ξερεις τι θα ..κουρευα φανταζομαι...
   Και οχι μονο κουρεμα..

   Εκδορεας θα γινομουνα ...Ειδικα για κατι "λιπαρα" παχυσαρκα

 2. Κρης avatar
  Κρης 07/08/2012 12:03:32

  έχει κάποιος κάποια εξήγηση γιατί τα "Ελληνικά" ευρώ έχουν σχεδόν
  εξαφανιστεί απο την αγορά ;

  Τα χαρτονομίσματα πριν τον αριθμό έχουν ένα γράμμα που αντιστιχεί
  σε διαφορετικό κράτος , στην Ελλαδα αντιστοιχεί το Υ

  ο πινακας εδώ προς το τέλος της σελίδας
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Euro_banknotes

  κοιτάξει κάποιος τα χαρτονομίσματα που έχει , σπάνια θα βρει να ξεκινάνε απο το Υ , συνηθως Χ της γερμανια και U της γαλλιας είναι .

  Τα αποσύρουν ;
  τι στο καλο συμβαίνει ;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Κρης 07/08/2012 12:13:11

   Καλή η ερώτησή σας.
   Διαβάζοντας το γερμανικό ηλεκτρονικό τύπο πολλοί σχολιαστές άρθρων λένε ότι στη Γερμανία κυκλοφορούν πολλά ελληνικά χαρτονομίσματα και κέρματα. Προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως έχει κοπεί χρήμα στην Ελλάδα. Εχω την εντύπωση όμως ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα "παραγωγής" μόνο κερμάτων.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/08/2012 12:11:45

  Ακόμη και το ΔΝΤ είναι καλύτερο απο μερικούς ευρωπαίους

 4. Απορών avatar
  Απορών 07/08/2012 13:20:46

  Το Υ αντιστοιχεί στα ευρώ τα οποία τυπώθηκαν σε ανταλλαγή της ποσότητας των δραχμών που αποσύρθηκαν με τη γνωστή ισοτιμία 340,75 (αν θυμάμαι καλά) και τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Είναι λογικό με τους τουρίστες που έχουμε στην Ελλάδα, πλέον να κυκλοφορούν πολύ περισσότερα ξένα νομίσματα και χαρτονομίσματα σε σχέση με αυτά τα οποία με τη σειρά τους έχουν διαχυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τελικά, λογικό είναι σε όλες τις χώρες τα περισσότερα ευρώ να είναι "γερμανικά" "γαλλικά" "ισπανικά" κτλ. σε σχέση με τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα όσο πιο μικρή είναι μια χώρα...

 5. Pilot avatar
  Pilot 07/08/2012 17:21:10

  Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διάθεση των ελληνικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά στο 70% της αξίας τους,!!
  ΤΙ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ?
  ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ,,,,,,, ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ 30% !!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.