02/09/2010 13:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ επιχειρεί να διασκεδάσει τις φήμες για ενδεχόμενη χρεοκοπία

Διασκεδάζει τις φήμες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που προειδοποιεί πως πολλές εύπορες χώρες συγκεντρώνουν ριψοκίνδυνα ποσά χρέους. Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Paulo Mauro, σχολίασε πως το ρίσκο χρεοκοπίας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι υπερεκτιμημένο. Σε τρεις αναφορές που ετοίμασαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ για δημοσιονομικά ζητήματα, επισημαίνεται ότι πολλά κράτη βρίσκονται στο όριο σχετικά με τα χρέη τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ σε 23 εύπορες χώρες, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιαπωνία είναι πολύ κοντά σε αυτό το σημείο, ενώ η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία μετακινούνται προς την επικίνδυνη ζώνη. Η ανάλυση του ΔΝΤ δεν προβλέπει ότι με το που θα αγγίξουν τα επικίνδυνα όρια του χρέους, μια εκ των χωρών, η αγορά θα αντιδράσει οπωσδήποτε. Παρά το ότι προειδοποιούν για τους κινδύνους των υψηλών ελλειμμάτων, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν ένα διαφορετικό μήνυμα για τις αγορές, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα και άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ απίθανο να χρεοκοπήσουν», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, αμφισβητώντας τους αναλυτές της αγοράς που προειδοποιούν πως η διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ απλώς καθυστερεί την χρεοκοπία.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 παρά τις περικοπές.  Ωστόσο ο Mauro και τρεις άλλοι αναλυτές του ΔΝΤ, δηλώνουν ότι αρκετές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μειώσει τις δαπάνες στο βαθμό που το έκανε και η Ελλάδα, χωρίς να χρεοκοπήσουν.

Ακόμη, υποστηρίζουν πως μια χρεοκοπία δεν θα βοηθούσε, καθώς η Ελλάδα θα αποκλειόταν από το διεθνή δανεισμό και θα έπρεπε πάλι να μειώσει δραματικά τις κρατικές της δαπάνες. Επισημαίνουν δε ότι ενώ η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια τώρα για νέο δανεισμό, το μέσο επιτόκιο που η χώρα πληρώνει είναι χαμηλότερο από αυτό που πλήρωναν οι αναπτυσσόμενες χώρες που είχαν χρεοκοπήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 02/09/2010 15:01:34

  Δεν θέλουν "χρεωκοπία" μας, δηλαδή στάση πληρωμών κι ίσως και καμμιά απρόβλεπτη μη-αναγνώριση των χρεών. Και την ακόμη πιο επικίνδυνη γι' αυτούς επιστροφή στη δραχμή. Γι' αυτό τα λένε αυτά και μας "στηρίζουν" με το δάνειο.

  Οχι μόνο για να πάρουν τα δανεικά τους (που τάχουμε πληρώσει χίλιες φορές), αλλά να αγοράσουν και την μισή ελληνική οικονομία, για έναν παρά.

  Εμ, βέβαια, δεν τους συμφέρει να χρεωκοπήσουμε.
  Με οξυγόνο θα συντηρούν το ελληνικό δημόσιο στη ζωή, μέχρι να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους.

  Ενας ρε να τους διώξει.
  Ενας.
  ΤΩΡΑ.

  Θραξ Αναρμόδιος

 2. Misha avatar
  Misha 02/09/2010 15:06:33

  Αυτό που δεν εξηγεί ΚΑΝΕΙΣ , είναι ΠΩΣ θα αποφυγουμε το κανόνι όταν με τη λήξη των 110 δις του δανεισμού, το χρέος θα έχει φτάσει στα 450 δις από 300 που ήταν όταν μπηκαμε στο μηχανισμό, και θα έχει φτασει στο 150% του ΑΕΠ;

  Οταν δε μας δανειζαν με 300 δις χρεος γιατί θα μας δανείσουν με 450, εφόσον εμείς συνεχίζουμε να μη παράγουμε τίποτα ;

  Φυσικά τα «καλά λόγια» του ΔΝΤ μοιάζουν με τις θωπείες που εφαρμόζουν ορισμένοι πεπειραμένοι σφαγείς για να οδηγήσουν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις τα ζώα στο θάλαμο σφαγής.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/09/2010 15:14:43

  Χα χα, οι "καθώς πρέπει" Αμερικανάνοι (του Χάρβαρντ ντέ) θέλουν οπωσδήποτε και με επιμονή την Ελληνική χρεωκοπία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ με τίποτα!
  Οι σκληροί αναρχοαριστερίστες, οι σκληροί νεοδημοκράτες και τα σκληρά παλαιοπασόκια θέλουν οπωσδήποτε και με επιμονή την χρεωκοπία, οι νεοπασόκοι, οι νεοδεξιοί και οι νεοαριστεροί με τίποτα!
  Και το ΚΚΕ; Δεν λέει κουβέντα, κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα!
  Έχω ξεραθεί από το γέλιο εδώ και μια βδομάδα, δεν μπορώ να γράψω, τρέμει το πληκτρολόγιο, δάκρυα (πλάκας) θολώνουν την οθόνη! Ο ΧΑΜΟΣ, μιλάμε! Μάρξ, Κέυνς και ο λογικός παπούς Αριστοτέλης κάνουν τούμπες στους τάφους τους!
  Είναι γουστόζικο σύσστημα ο καπιταλισμός, κανει χοντρές πλάκες.
  Κάποιοι πολιτικάντες θα πιαστούν πολύ "αμερικανάκια" και χοντροί "καραγκιόζηδες". Τι λέω; Θα πιαστούν; Πιασμένοι είναι!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/09/2010 15:26:16

   Το σύσσσσστημα καταρρέει. Η Ελλάς ποτέ. Οι Τρισέδες και οι Στρωσκάνηδες Θα την κρατήσουν όρθια σαν τον Έλ Σίντ για να τους κουτουπώσουν. Παλιό κόλπο των "Φράγκων" εναντίον των "βαρβάρων", Αραβο-αμερικανών. Χα χα, απίστευτο γέλιο, τα ύστερα του κόσμου, αυτά που ξέραμε έχουν γίνει στάχτη και μπρούρμπουλη.
   Άν πάρει και ο Στρωσκάνης την καρέκλα του Σαρκοζή, κατά πώς φαίνεται στον ορίζοντα, θα γίνει πραγματικό τσίρκουλο, θα στήσουν καζάνι με φίλτρο και με τον Δρυίδη στις Βρυξέλλες.
   Ο Βλαδίμηρας, καλή του ώρα εκεί που είναι, τα έλεγε αυτά "ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις". Στραβόξυλο ο Βάραγγος, αλλά είχε μυαλόοοοοο! Όχι σαν τους Συριζάδες!
   Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 03/09/2010 13:02:45

    "Ο Λένιν στη Βαρσοβία", του Σλάβοï Ζίζεκ (τη μεσολαβήσει του φίλου Αντιαθλητικού):
    h**p://www.antinews.gr/?p=35263
    Από τα εξαιρετικά που έχουν περάσει εδώ μέσα!

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/09/2010 16:26:51

  Άσκηση απλής Αριστοτέλειας λογικής:
  Είναι δυνατόν να χρεωκοπήσει μια χώρα που έχει την 26η θέση στην παγκόσμια κατάσταση, ως προς το ΑΕΠ κατά κεφαλήν;
  Και την 28η στο ακαθάριστο ΑΕΠ σε απόλυτη σειρά;
  h**p://wapedia.mobi/el/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%BD_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C)
  Απλά, όλος (σχεδόν) ο δημόσιος πλούτος έγινε ιδιωτικός. Δεν "πήγε αλλού", εδώ είναι.
  Άν χρεωκοπήσει μια τέτοια χώρα, τόσο ευνοημένη από το διεθνοποιημένο σύστημα διανομής και μεταφοράς οικονομικών αξιών, τότε τι θα γίνει με τις τρισάθλια εκμεταλλευμένες, φτωχές χώρες;
  Εδώ η λογική σκέψη σταματά, επειδή εδώ αρχίζει η τρέλλα.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Ο Θείος 02/09/2010 17:04:44

   @Θείος

   Μου δίνεις ευκαιρία να πω δυο πράματα.

   Οταν λέμε "χρεωκοπία της χώρας" τι εννοούμε;

   Οταν λέμε "χώρα" αναφερόμαστε στο δημόσιο. Και ένα δημόσιο δεν είναι φυσικά μαγαζί να κατεβάσει στόρια, ούτε επιχείρηση για να χρεωκοπήσει και να μπουν μέσα εκκαθαριστές. Δεν εννοούμε όλα αυτά, τα γνωστά από την αγορά και την πιάτσα, και τα οποία περιγράφονται από το πτωχευτικό δίκαιο.

   Χρεωκοπία μιας χώρας σημαίνει ότι το δημόσιο της χώρας αυτής θα ανακοινώσει "στάση πληρωμών" προς τους δανειστές του. Θα τους πει "κύριοι, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει).

   Τι γίνεται μετά; Εξαρτάται. Από πολλά πράματα.

   Κατ' αρχήν λογικό είναι να περιμένει κανείς ότι οι προηγούμενοι δανειστές δεν πρόκειται να ξανα-δανείσουν αυτό το "πτωχευμένο" δημόσιο τώρα κοντά. Αν και πάνω σ' αυτό, κανείς δεν μπορεί να πάρει όρκο. Η απληστία ορισμένων...

   Πάντα όμως υπάρχουν πρόθυμοι ΑΛΛΟΙ δανειστές. ΑΛΛΟΙ λέμε. Για δικούς τους λόγους και όχι πάντα αποκλειστικά για το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κέρδος.

   Δεύτερον, ανάλογα με το ΤΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΧΩΡΑ, μπορεί να δεχθεί διεθνείς αγωγές από τους πρώην δανειστές που έμειναν απλήρωτοι. Και ξέρετε από ταχύτητα τα δικαστήρια γενικώς...

   Βέβαια μερικές φορές οι όροι που έχει υπογράψει η χώρα ΠΑΡΑ-ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ. Για παράδειγμα, αυτό το καταστροφικό Μνημόνιο καθιστά υποθήκες μέχρι και τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. Ακριβώς, τα δικά σας και τα δικά μου χρήματα που έχουμε ως αποταμίευση στις ιδιωτικές τράπεζες.

   Γι' αυτό ακριβώς κάθε κίνησή μας θα πρέπει να είναι προσεκτική. Μέχρι τώρα το Μνημόνιο ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ο λαός με την ψήφο του, ούτε προς το κόμμα που το υπέγραψε, αλλά ούτε και προς κανένα άλλο κόμμα που ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΑΝΟΙΧΤΑ οτι ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ.

   Και προσοχή: Η ΚΑΛΠΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΙΚΑΙΟ.

   Αυτά τα ολίγα.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/09/2010 17:16:11

   Νομίζω φίλε μου, ότι άν υποτεθείσθω ήμουν δανειστής, με την απλή λογική πάντα, αυτό που θα απαντούσα είναι: “Σωστό, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, αλλά θα λάβω παρά των εχόντων”.
   Και η απάντηση αυτή, εκτός από λογική, είναι νομίζω επίσης δίκαια.
   Δηλαδή, αφού τα δανεικά προς το Δημόσιο μετατράπηκαν (με το "μαγικό χέρι της αγοράς" και με το μακρύ καραγκιόζικο χέρι της πολιτικιάς) σε ιδιωτικό πλούτο, πρέπει να επιστραφούν από αυτούς που τα έχουν σήμερα.
   Πώς το λένε αυτό; Ρευστοποίηση παγίων, και το εργαλείο είναι ένα, το φορολογικό σύστημα. Απλά και καθαρά. Απομένει να ειπωθεί η γαγική φράση, το "άνοιξε σουσάμι".
   Τα λοιπά; "Φήμες και ψευτιές κι ανοησίες και στατιστικές".
   Το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά στοιχειώδους εντιμότητας, και με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον εαυτό μας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 02/09/2010 17:20:39

    Το ότι "καθιστά υποθήκες μέχρι και τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ", φυσικά είναι σωστό και δίκαιο, άν ακολουθήσουμε την Αρσιστοτελική και όχι τη σοφιστική λογική.
    Με μιά κρίσιμη υποσημείωση βεβαίως: ΠΟΙΕΣ καταθέσεις, ΠΟΙΩΝ καταθετών! Ακόμη και η ερμηνεία του μνημονίου, είναι και αυτή αντικείμενο κοινωνικού αγώνα. Σκληρού ταξικού αγώνα.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Ο Θείος 02/09/2010 17:27:54

    Τα δάνεια και η αγορά ομολόγων είναι διαφορετικά πράγματα άσχετα αν αμφότερα φέρουν έσοδα στο κράτος.
    Τα ομόλογα ενέχουν ρίσκο το οποίο μεγαλοπρεπέστατα πέρασε (και επίσημα πλέον) από τον ιδιώτη στην κοινωνία εδώ κι ένα χρόνο περίπου με το bail out στο ameriki.
    Εκεί τώρα προσπαθούν (αφού ο μηχανισμός βρέθηκε) να περάσει ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ το όλο κόλπο και παράλληλα να δημιουργηθούν "δεδικασμένα" και επιτυχείς "παρεμβάσεις" σε οικονομίες όπως η δική μας.

    Περίπλοκα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνεται ένας απλός πολίτης χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.

    Θείο τα ξέρεις καλύτερα από πολλούς όλα αυτά...γιατί επιμένεις να θολώνεις τα νερά με φιλοσοφικές προεκτάσεις;;
    Για να μπερδευόμαστε οι νεότεροι;;;

    "Έντιμο" και "δίκαιο" να πληρώσουμε την σπέκουλα των κερδο-λάγνων με κομμάτια από τη σάρκα μας;;;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 02/09/2010 17:39:50

    tsilivithras,
    Το “Έντιμο” και “δίκαιο” είναι να πληρώσουν αυτοί που υπεξαίρεααν το Δημόσιο δανεισμό, κάνοντάς τον assets στις Παρθένες Νήσους ή μπετά στα Βόρεια προάστεια και στο Hampstead. Αυτό λέω. Πιο σαφές δεν γίνεται.
    Πώς αλλοιώς να το πώ, ακριβοδίκαια τεκμήρια και συνοπτικά φορολογικά δικαστήρια; Το ίδιο είναι, σε "υπηρεσιακή" διάλεκτο.

 5. παπαδοπαιδι avatar
  παπαδοπαιδι 02/09/2010 18:31:11

  η ελλας ή θα χρεωκοπησει ή δε θα χρεωκοπησει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.