#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2011 18:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Βερολίνο εξετάζει τρόπους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέουςΗ Γερμανία ωθεί την Αθήνα να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Επικαλούμενη πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το σκεπτικό του Βερολίνου, η εφημερίδα επεσήμανε στο σαββατιάτικο φύλλο της την ύπαρξη σχεδίου, που προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικού χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη, τίτλων παρόμοιων με τα ομόλογα «Μπρέϊντι», που εκδόθηκαν από ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980.

Μία άλλη επιλογή σχετίζεται με την προσφορά βοήθειας «ανακούφισης» από το χρέος, μέσω της εξαγοράς ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και απόσυρσής του ή επιμήκυνσης της ωρίμανσής του, σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει το ΔΝΤ για την εξυγίανση φτωχών και υπερχρεωμένων χωρών.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία ελληνική αναδιάρθρωση», σημειώνει πηγή που επικαλούνται οι Financial Times. «Δεν ωθεί την Ελλάδα σε αυτό. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν οι Έλληνες δεν τα θέλουν».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο εξετάζει και άλλες επιλογές, «φιλικές προς την αγορά», για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 16/04/2011 18:56:34

  “..φιλική προς την αγορά αναδιάρθρωση χρέους”
  Οι αγορές πάνω απ΄όλα, και πάρτα όλα

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Y. 16/04/2011 21:16:16

   Είναι σαν να λέμε «βιασμός φιλικός προς το θύμα»!

 2. Ελένη avatar
  Ελένη 16/04/2011 19:00:43

  Για εξηγήστε, τι ακριβώς σημαίνει αναδιάρθρωση, ποιός τη ζητά ποιός την εγκρίνει και τι σημαίνει για δανειστή-δανειζόμενο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ελένη 16/04/2011 20:33:33

   Γενική και αόριστη λέξη που έχει τα πάντα και τίποτα αλλά είναι καλή για "ελπίδα και προοπτική" εάν το θες, ή για "καταστροφή" εάν το προτιμάς.

   Η αναδιάρθρωση είναι μετάφραση του restructuring. Τεχνικός όρος που δεν σημαίνει από μόνο του τίποτα. Σημασία έχει ποιοι είναι οι όροι της αναδιάρθρωσης. Ποιόν εξυπηρετουν. Η αναδιάρθρωση είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, τεχνοκρατικής ανάλυσης, μπλόφας, προτεραιοτητων κλπ

   Επομένως, δεν τίθεται θέμα εάν είναι καλό ή κακό η ανδιάρθρωση , αλλά φαίνετια εκ του αποτελέσματος τίνος (ή τίνων) συμφέροντα επεκράτησαν.

   Από αυτά που έχω δει τόσο καιρό, φοβάμαι ότι τα συμφέροντα αυτού που λέμε λαϊκά "Ελλάδα" δεν θα είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ archaeopteryx 17/04/2011 03:05:02

    Κάτι σαν το "στρουμφίζω", σημαίνει ό,τι θες... για εσάς που προλάβατε τα Στρουμφάκια και τον Δρακουμελ..(τον Δρακουμελ τον προλάβατε όλοι, ζει ακόμη..)

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Ελένη 16/04/2011 21:18:35

   Σημαίνει πως χρωστάς ένα ποσό το οποίο οφείλεις να αποπληρώσεις σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά αδυνατείς και ζητάς από τους δανειστές σου μείωση του ποσού, μεγαλύτερο περίοδο αποπληρωμής, ή και τα δύο.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/04/2011 19:14:37

  Η προδοσία της Κυβέρνησης αυτής είναι ότι ένώ είχε λαϊκή εντολή, δεν κοίταξε και δεν κοιτάει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Κοίταξε τα συμφέροντα ξέων και ελληνικών τραπεζων, και είναι με την γλώσσα έξω και τα βρακιά κάτω σε ξένες εντολές.

  Δεν με ρώτησαν ποτέ εάν θέλω Κυβέρνηση Βερολίνου. Μπορεί, τελικά, να πρωτιμώ Κυβέρνηση Σκοπίων ή Άγκυρας. Μπορεί και όχι, αλλά μπορεί και ναί.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 16/04/2011 19:55:55

   Σιγά να μην σε ρωτούσαν κιόλας! Ό,τι θέλουν κάνουν, αφεντικά είναι, κουμάντο κάνουν. Τι, επειδή μας πείσανε ότι τάχατες έχουμε "δημοκρατία" σημαίνει ότι το εννοούν κιόλας;

 4. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 17/04/2011 04:07:42

  Φίλοι μου

  Το ερώτημα αν θα αναδιαρθρωθεί το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, μπορεί να απαντηθεί μόνο με την ερώτηση ,αν θα ζητήσουμε την επαναδανειοδότησή μας από τον νέο Μηχανισμό Στήριξης του Ευρώ που έχει αποφασιστεί στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου και θα ισχύσει από το 2013 και εξής. Ο οποίος ορίζει σαφώς για τη δανειοδότηση οποιασδήποτε χώρας είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους, για να είναι η διαχείρισή του βιώσιμη και μακροχρόνιος επιτεύξιμοι οι χρηματοοικονομικοί όροι, που θα επιβληθούν. Άρα την απάντηση μπορεί να μας την δώσει η Ελληνική κυβέρνηση αν θα μπορέσει να δανειοδοτηθεί από τις αγορές με το πέρας του Μνημονίου που βρίσκεται σε ισχύ.
  Επειδή όμως κατά τις μεγαλύτερες πιθανότητες, δεν θα μπορέσει να δανειοδοτηθεί από τις αγορές, διότι θα έχει αποτύχει στους στόχους του Μνημονίου και επειδή οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά βαριές για τον Ελληνικό Λαό θα πρότεινα την κυβέρνηση να δώσει την δυνατότητα σε αυτόν, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό,να αποφασίσει πια πολιτική δύναμη εμπιστεύεται για την διαχείριση ενός τόσου μεγάλου θέματος που αφορά την Αναδιάρθρωση του Χρέους. Βέβαια είναι γνωστό ότι η εξουσία είναι γλυκιά, όμως δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός και επειδή στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα η λύση είναι ΕΚΛΟΓΕΣ...
  Μάλιστα κύριοι ΕΚΛΟΓΕΣ και ΕΚΛΟΓΕΣ εδώ και τώρα, για να μπουν όλα τα πολιτικά θέματα της χώρας σε μία εποικοδομητική πολιτική συζήτηση, με αντιπαραθέσεις αλλά και με πολιτικές αλήθειες που θα μας οδηγήσουν στη επιλογή της βέλτιστης πολιτικής και οικονομικής πρότασης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.