06/09/2009 12:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «Βήμα» ανακαλύπτει σχολή πρακτόρων του ΚΚΕ και δικαιώνει την ΚΥΠ (!!!)Εξήντα χρόνια μετά την λήξη του εμφυλίου – και προφανώς ενόψει των εκλογών που η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ απειλείται από τα αριστερά – το ΒΗΜΑ ανακάλυψε – με την βοήθεια ερευνητικού προγράμματος του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ – έγγραφα στο Εθνικό Αρχείο Πράγας τα οποία αποδεικνύουν κατ΄ αυτό ότι στα χρόνια εκείνα (1949-1951) λειτουργούσε «σχολή πρακτόρων» (!!!) του ΚΚΕ στην Τσεχοσλοβακία.

Έτσι παρουσιάζει την αντίσταση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού στον βρετανικό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό ως «κατασκοπική δράση» και επιβεβαιώνει την προπαγάνδα της ΚΥΠ για τους «κατασκόπους κομμουνιστές» λέγοντας το εξής καταπληκτικό: «Η δράση αυτή, όπως πλέον αποκαλύπτουν τα αρχεία, κάθε άλλο παρά «κατασκευή της ΚΥΠ» υπήρξε, όπως θέλησε να την παρουσιάσει η προπαγάνδα του ΚΚΕ» (!!!)

Διαβάζοντας βεβαίως κανείς τις επιστολές των τότε ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ Γιάννη Ιωαννίδη και Πέτρου Ρούσου προς την ηγεσία του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας  διαπιστώνει ότι ζητούσαν βοήθεια για παράνομη δουλειά – θεμιτή και αναγκαία στις συνθήκες εκείνες.

« Χρειαζόμαστε τη βοήθειά Σας για τη λειτουργία σεμιναρίου για 40-50 συντρόφους που θα ειδικευτούν στην παράνομη τεχνική δουλειά,δηλαδή στην πρακτορειακή εξειδίκευσή τους σε ό,τι αφορά ασυρμάτους, κωδικοποίηση, φωτογραφήσεις, έκδοση ταυτοτήτων, βεβαιώσεων,σφραγίδων κλπ.,καθώς και για την έκδοση παράνομου Τύπου.

Θέλουμε να αποστείλουμε στη χώρα Σας 300 συντρόφους από το στρατό και τη νεολαία προκειμένου να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση στα νέα όπλα:αεροπορία- πτώση με αλεξίπτωτο,άρματα,πυροβολικό, μηχανικό κλπ..»
 

Παρακαλούμε να μας εξασφαλίσετε 100 ασυρμάτους οι οποίοι είναι απαραίτητοι στις αντάρτικες ομάδες και για την επικοινωνία με τη χώρα μας. Χρειαζόμαστε 1.500 άρβυλα,φλογοβόλα και κονσέρβες για 1.500 άτομα για περίοδο έξι μηνών

Διαβάστε το δημοσίευμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας εδώ: «Κόκκινοι κατάσκοποι Σχολή πρακτόρων διέθετε την περίοδο 1949 -1951 το Κομμουνιστικό Κόμμα ...»

 Εμείς θα πούμε μόνο ένα. Την εποχή εκείνη υπήρχε πόλεμος και το ΚΚΕ όφειλε να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτεί η τέχνη του πολέμου για να επιβιώσει. Το θέμα είναι ότι η ηγεσία του υπήρξε τόσο ανόητη που δεν τα πήρε, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η δράση του λοιπόν εκείνα τα χρόνια ήταν πατριωτική και ότι και να πουν σήμερα οι μελετητές των αμερικανικών πανεπιστημίων και οι εγχώριοι θαυμαστές τους δεν το αλλάζει.

Πολλά χρόνια όμως αργότερα ένας πολύ στενός φίλος του διευθυντού του Βήματος κ. Ψυχάρη, αλλά και του κ. Σημίτη και άλλων υπουργών και πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ πιάστηκε σε κάποια άλλα αρχεία του υπαρκτού σοσιαλισμού να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αλήστου μνήμης Στάζι σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας και κυριαρχίας του ελληνικού κράτους. Αυτό λεγόταν κάπως αλλιώς …«κλεφτάκος και πρακτοράκος» που έλεγε και η 17Ν. Αυτά τα αρχεία γιατί δεν τόλμησε ποτέ να τα δημοσιεύσει το Βήμα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/09/2009 12:27:34

  Ψηφιστε ολοι ΠΑΣΟΚ !! το μοναδικο αντι-πρακτορικο κομμα.

  Βημα η μοναδικη πρωκτορικη φυλλαδα.. πλεον.

  ΠΠ

 2. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 06/09/2009 12:41:06

  Μιλάμε για το κόμμα στο οποίο ο Δροσογιάννης αποκαλούσε τον Παπαθεμελή "σύντροφο", το οποίο όχι μόνο έχει τροφοδοτηθεί από την αριστερά, αλλά και έχει μεταλλάξει τους αριστερούς σε μικροαστούς με βίλλες, 4Χ4 και κότερα.

  Τώρα που ανοίχτηκε και στην λέσχη Bilderberg μας κάνει και αποκαλύψεις ....

 3. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 06/09/2009 12:51:12

  Αυτά είναι ...και χθες ο Γ. Πρετεντέρης στο κέιμενό του με τίτλο "Τι έκανες στο πόλεμο Αλέκα", τα χωνε στο ρόλο της ΕΣΣΔ στο Β'Παγκ. Πόλεμο..
  Συντονισμός..άριστος..

  Σου λεέι μικραίνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, επίθεση τώρα στο ΚΚΕ για να ισχυροποιήσουμε τη πιθανότητα αυτοδυναμίας.

  Έχετε δει κριτική του ΠΑΣΟΚ, του ΔΟΛ στο ΛΑΟΣ;;;;;;;

  • Le canard avatar
   Le canard @ Βανζέτι 06/09/2009 14:27:31

   Σωστός. Βλέπε επίσης πριν τις ευρωεκλογές, "κόντρα" Πάγκαλου-Αλέκας για υπόθεση Γερμανού.

 4. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 06/09/2009 12:52:14

  @annonymous , έχεις δίκιο.΄μάλλον το γραψε η Αλέκα.

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/09/2009 13:08:21

  "Έτσι παρουσιάζει την αντίσταση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού στον βρετανικό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό ως «κατασκοπική δράση» και επιβεβαιώνει την προπαγάνδα της ΚΥΠ για τους «κατασκόπους κομμουνιστές»"

  Για μισό λεπτό.

  Τι λογική είναι αυτή;

  Ο πατριωτισμός των Ελλήνων κομμουνιστών είναι ένα πράγμα, οι υποχθόνιες πολιτικές τού ΚΚΕ άλλο.

  Αν οι Έλληνες κομμουνιστές συνειδητοποιούσαν πόσο τους έχει χρησιμοποιήσει και πουλήσει το ΚΚΕ, θα έριχναν βόμβα στον Περισσό.

  Ή θέλετε να πιστέψουμε ότι η ΕΣΣΔ έστελνε τους πακτωλούς των χρημάτων προς το Σπίτι τού Λαού χωρίς ανταλλάγματα;

 6. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 13:08:34

  Τέτοια και αλλά παρόμοια να γραφούν και νάνε σίγουρη πως θα πετύχουν τον Στόχο του ΓΑΠ χαχαχαχ

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 06/09/2009 13:09:02

  "Άδωξη Μπάστερδη"

 8. vas avatar
  vas 06/09/2009 13:15:38

  βήμα βήμα το βήμα και το συγκρότημα που ανήκει προαπαθέί να αρπάξει αριστερούς ψηφοφόρους για το ΠΑΣΟΚ
  τα πεινασμένα ,άνεπάγκελτα πρασινα κοματόσκυλα ακωνίζουν τα μαχαιποπήρουνα για να ορνήσουν στο ψητό

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/09/2009 13:25:12

  Απο την Καινούρια Εβδομάδα το Βήμα θα μοιράζει αποκλειστικά Ενδοξες Ταινίες γεμάτες Υψηλοφορσύνη..
  Πρώτα τά ΄Σύνορα τής Προδοσίας΄μέ τον Κώστα Πρέκα και αμέσως μετά ακολουθούν ΄Οι Γενναίοι τού Βορρά΄και ΄Ο Τελευταίος τών Κομιτατζήδων΄μέ τον Λάκη Κομνηνό.
  Ο Πρετεντέρης προφανώς σέ λίγο θα υποστηρίζει τήν αναβίωση ΄πατριωτικών εορτών΄πού ήδη έχουν ξεκινήσει απο τό 2003 όπου διάφορα Καθάρματα φοράνε Ναζιστικές Σχολές στο Ταλίν τής Εσθονίας και ΄τιμούν΄αυτούς πού θυσιάστηκαν γιά τον αγώνα τής ΄Δημοκρατίας΄(δηλαδή τών S/S )κατά τού Σταλινισμού.
  Ομορφιές........

 10. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 06/09/2009 13:28:04

  Το Πανεπιστήμιο του Γέϊλ με τον κ. Καλύβα και τα άλλα σκυλάκια του στην Ελλάδα επιχειρούν άλλη μια χοντρή προβοκάτσια , υποτίθεται ενάντια στο Κ.Κ.Ε. , αλλά στην ουσία ενάντια στους μαχητές του Αριστερού κινήματος στην Ελλάδα που πολεμούσαν ενάντια στην Αμερικανοκρατία και τους Μοναρχοφασίστες.

  Στην ουσία όλη η ¨επιστημονική¨ έρευνα των νεοφιλεύθερων αντικομουνιστών καθηγητών προσπαθεί αναδρομικά να ¨αναθεωρήσει¨ την ιστορική πραγματικότητα και να δικαιολογήσει τις ηλίθιες πρακτικές του Ρακιτζή ( Αρχή-ασφαλίτη του Μοναρχο-φασισμού ) και του Πιουροφόϊ ( Αμερικανού-Γκάου-λάϊτερ - Πρέσβη ) και άλλων μπουμπουκιών . Προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δίκες κατά του παράνομου μηχανισμού του Κ.Κ.Ε. με την κατηγορία της ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ κατά των ¨εθνικών¨ συμφερόντων της Ελλάδας , με...τον νόμο ¨375¨ ( ¨περί κατασκοπίας ¨ του Ιωάννη Μεταξά !

  Τις δίκες που οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα και στα ξερονήσια τον Νίκο Μπελογιάννη και χιλιάδες άλλους κοινωνικούς αγωνιστές .

  Και που στηρίζουν την ¨μαρτυρία τους ¨ οι ιστορικοί αναθεωρητές τύπου Γκατζογιάννη ( ο οποίος το 1983 σαν απάντηση της αναγνώρισης της Αντιστασιακής δράσης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ προχώρησε , με την υποστήριξη όλων των ¨διεθνών ¨πρακτορείων ειδήσεων στην κυκλοφορία της ¨Ελένης¨ ) ;;;

  Σ΄ένα έγγραφο του Ιωαννίδη που ζητά από τους Τσέχους να εκπαιδευτούν στελέχη του Κ.Κ.Ε. για παράνομη δράση στην Ελλάδα . Δράση που την ονομάζει ¨κατασκοπευτική¨ , προφανώς με την έννοια ότι η εκπαίδευση για πολιτική- αντιστασιακή δράση απέναντι σ΄ένα δικτατορικό καθεστώς , όπως ήταν για την Αριστερά , το μετά-εμφυλιακό καθεστώς , απαιτεί τις ίδιες τεχνικές ικανότητες που απαιτεί και η εκπαίδευση κατασκόπων που υπηρετούν κρατικά-στρατηγικά συμφέροντα μιας χώρας ενάντια στην ασφάλεια και την ανεξαρτησία άλλων κρατών.

  Το Κ.Κ.Ε. την περίοδο εκείνη είχε πολιτικό πρόγραμμα και προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό και την απεξάρτηση της Ελλάδας και ο παράνομος μηχανισμός του ερχόταν σε επαφή με όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.

  Από κανένα ¨πομπό του¨ δεν έβγαιναν πληροφορίες προς ξένες μυστικές υπηρεσίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα με σκοπό να προχωρήσουν σε ¨σαμποτάζ¨ που θα εκτελούσαν άλλοι ξένοι πράκτορες.

  Αυτό θα μπορούσε να το καταλάβει και ο κάθε βλάκας , μόνο οι συντάκτες των φοβερών ¨αποκαλύψεων ¨ ¨δεν ¨ το καταλαβαίνουν.

  Ο ¨Νταντόν¨ δεν είναι υποστηρικτής¨ των εγκληματικών πολιτικών επιλογών του Κ.Κ.Ε. , ιδιαίτερα μετά από την ¨Συμφωνία του Λιβάνου¨ και πέρα , .

  Πιστεύει μάλιστα πως το τεράστιο ¨δημοκρατικό έλλειμμα¨ όλου του Σταλινικού ιδεολογήματος , ΕΘΑΨΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

  Αυτό όμως δεν μπορούν να το κρίνουν όμως οι επίσημοι και ανεπίσημοι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ της Αμερικανοκρατίας και της Μεταπρατικής ελληνικής αστικής τάξης η οποία ξεπουλά , σκοτώνει τους Έλληνες και το φυσικό τους περιβάλλον .

  Καθημερινά καταστρατηγεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Ελλάδας , υπέρ της εξασφάλισης των ιδιοτελών ΤΑΞΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ , μέχρι σήμερα .

  Καλό θα ήτανε να ασχοληθούν οι αναθεωρητές καθηγητές του Γεϊλ με την διαχρονική 5η Φάλαγγα των Ελλήνων υπέρ της Ιντέλιντζες Σέρβις , της ΣΙΑ της ΄Αμπβερ και των συνεχιστών της ( Μπέ-εν-ντέ ) .

  Κάντε μας τη χάρη υποκριτές και ψεύτες .

  • s.t. avatar
   s.t. @ ΝΤΑΝΤΟΝ 06/09/2009 18:12:06

   Αν πιστεύεις ότι το σταλινικό ιδεολόγημα έθαψε την αριστερά στην Ελλάδα, τότε δεν μπορεί να υποστηρίζεις αυτούς που φιλοδοξούσαν να το εφαρμόσουν σε περίπτωση νίκης τους.
   Ζαχαριάδη, Ιωαννίδη και τους άλλους θα είχες κυβερνήτες, σταλινικούς ως το κόκκαλο.

  • pizza avatar
   pizza @ ΝΤΑΝΤΟΝ 07/09/2009 05:11:54

   Σου πατησε κανενας τον καλο Νταντον? Μας φανερωθηκες

 11. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 13:28:10

  Αφού φούσκωσαν με ψήφους το κάρο του Καρά, τώρα πάνε να το ξεφουσκώσουν …Είναι σε αυτό μάνα ….

 12. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 06/09/2009 13:42:01

  ΤΟ ΦΙΛΟΠΑΣΟΚΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΛΑΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ...ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣΑΝΕ...
  ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.

 13. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 13:43:32

  Μπράβο ο γιος του Νέζη… πάλι σε ρόλο Τιτάνα … .

 14. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 06/09/2009 14:07:22

  Ότι το ΑΝΤΙnews θα αναλάμβανε να απολογηθεί για το ΚΚΕ και τον εμφύλιο, αυτό δεν το περίμενα. Μιλάμε για μια εποχή όπου ο γραικυλισμός και ο ραγιαδισμός έδινε κι έπαιρνε με αποτέλεσμα να σφάζονται "ιδεολόγοι" για το ποιο ξενο τσιφλίκι θα μας κατσικωθεί στον σβέρκο, το ρωσικό ή το αμερικανοβρετανικό.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 06/09/2009 14:30:18

   Κακώς δεν το περίμενες. Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές είναι μέρος της ζωής.

 15. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/09/2009 14:16:41

  Mόνον πού κάποιοι ΄Ραγιάδες΄έμειναν στην Αθηνα και στην Πείνα και στην Κατοχή και σηκώσανε ανάστημα ενώ κάποιοι άλλοι τρέχανε να κρυφτούν στην Μέση Ανατολή παριστάνοντας οτι είναι ΄Εξόριστη Κυβέρνηση΄...Κάτι Τσουδεροί και Κανελλόπουλοι μέχρι νά ανακαλυφθεί το γερό χαρτί τών Αγγλων ο Γ.Παπανδρέου.
  Τό νά κάνουμε Ισωμα τήν Ιστορία βολικό μέν,αλλά δέν παίζει.

  • ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
   ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ @ Σπύρος 06/09/2009 14:48:36

   Σίγουρα άδικο που κηφήνες ανέλαβαν να το παίξουν υπερασπιστές της πατρίδας εις βάρος κάποιων που πολέμησαν, αλλά πάλι να επαναλαμβάνουμε τις ομολογίες Φαράκου και Κύρκου; Για αυτό εγώ στέκομαι μόνο στην κοινή βάση αυτών που αλληλοσφάχτηκαν στον εμφύλιο, την ξενοδουλεία.

   • Σπύρος avatar
    Σπύρος @ ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 06/09/2009 15:05:22

    Τά Ιστορικά Λάθη τής Ηγεσίας τής Αριστεράς είναι δεδομένα (τά αναφέρει και ο Νταντόν πιό πάνω)αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς θα εξισώνουμε τούς Χίτες ,τού ΜΑΥΔΕΣ και τά Τάγματα Ασφαλείας μέ χιλιάδες κόσμο πού συμμετείχε στο ΕΑΜ.
    Δεν αγιοποιώ την Αριστερά,ούτε τά εγκλήματα πού διεπράχθησαν απο τήν μεριά της.Αλλως τε σε ένα Πολεμο κανεί δεν πολεμά μέ Ανθη.
    Ομως το ότι οι ΄Νικητές΄μέ ΄Ξένα Χέρια΄δέν φέρθηκαν μέ καμιά αξιοπρέπεια στούς Ηττημένους είναι Γεγονός.Μεταπράτες καί φθαρμένοι μέχρις το Κόκκαλο απέκλεισαν καί τσάκισαν τήν Μισή Ελλάδα.
    Και αυτό το πληρώνουμε ακόμα και σήμερα γιά νάρχονται διάφοροι Τυχάρπαστοι να μιλάνε γιά ΄Δημοκρατική Παράταξη΄..
    Οσο γιά τά περί Ξενοδουλείας ,νά συνυπολογίσουμε και τόν Ισπανικό Εμφύλιο σέ αυτή την Κατηγορία?

   • κων/νος avatar
    κων/νος @ ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 06/09/2009 18:25:05

    Ποια είναι τελοσπάντων αυτά τα "ιστορικά λάθη της ηγεσίας της αριστεράς"?
    Διότι, εν τέλει, αυτό που εννοούν οι περισσότεροι ως ιστορικό λάθος της ηγεσίας είναι ότι ...δεν νίκησε, ότι "πρόδωσε τον αγώνα" κλπ. Το αν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ έναν τέτοιο αγώνα κανείς δεν το εξετάζει ως ιστορικό λάθος.

    Επίσης, κανείς δεν εξισώνει το ΕΑΜ με τα Τ.Α., αυτό που γίνεται όμως είναι η αριστερά να εξισώνει τα Τ.Α. με τον Εθνικό Στρατό του εμφυλίου.

 16. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 14:21:27

  Αγαπητέ ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ που είδαν τα ματάκια σου απολογία , απλά το παιχνίδακη έχει χιλιοπαιχτη με ιδίους πάντα πρωταγωνιστές …και βρώμησε …..

 17. Le canard avatar
  Le canard 06/09/2009 14:25:26

  Αμερικανιές και στημμένες πρακτορο-εκτιμήσεις από "πρακτορεία" και γνωστά χαλκεία. Και ναι μεν στο αμερικάνικο κοινό μπορεί η οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ Κομμ. Κομμάτος να σημαίνει "κατασκοπεία", το Βήμα όμως, που υποτίθεται κιόλας ότι είναι γεμάτο με διευθυντικά στελέχη πρωην αριστερούς, και η ίδια η οικογένεια του Ψυχάρη στη Μεσσηνία ταλαιπωρήθηκε στα μετεμφυλιακά χρόνια, σε χαχόλους νομίζει ότι απευθύνεται;

  Η αμερικάνικη αναδημοσίσευση από το Βήμα δεν συμβάλει ούτε στην ιστορική έρευνα για την αλήθεια. Τα ίδια έλεγε τότε και η ΚΥΠ για τους ασυρμάτους του ΚΚΕ, για αντεθνική δράση (Πλομπίδης, Μπελογιάννης). Και με βάση όλα αυτά τα δήθεν "απειχειρήματα" στήθηκαν άνθρωποι στον τοίχο. Ακόμα και την περίοδο που σημαντικά τμήματα των ίδιων των δεξιών δυνάμεων (δεκαετία του '50) προσπαθούσαν να βάλουν τέλος στο μετεμφυλιακό κράτος και να κλείσουν τις εξορίες και τα εκτελεστήρια.

  Καλά, το Συγκρότημα δεν γνωρίζει ότι ακόμα και ο Φλωράκης σπόυδασε στην Ακαδημία του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ και είχε τον στρατιωτικό τίτλο, αν δεν κάνω λάθος, του στρατηγού; Η συνεργασια, σε συνθήκες πολέμου και κατόπιν, ανάμεσα σε ΚΚΕ και Ανατολικές χώρες, ήταν πασίγνωστη. Αυτό είναι το θέμα, εξήντα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου; Να αποδειχθεί ότι ΚΚΕδες ήταν πράκτορες; Μα, ακόμα και στη Μεταπολίτευση στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στέλνονταν στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες για εκπαίδευση σε κομματικές σχολές. Στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλαμβάνονταν και μαθήματα παρανομίας, περιφρούρησης, ασφάλειας, κ.λ.π.

  Το δημοσίευμα μου θυμίζει την "κόντρα" Πάγκαλου-ΚΚΕ, πρίν τις ευρωεκλογές, για την υπόθεση Γερμανός. Πάσα του Πάγκαλου προς το ΚΚΕ και τουμπαλιν.

  Αλήθεια, για τους Ελληνες αριστεριστές και τροτσκιστές (πολύ γνωστά πρόσωπα) που εκπαιεδεύτηκαν στην Κούβα, την Τσεχοσλοβακία, στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων στην Μπεκαά, στην Υεμένη και κάποια στοιγμή ορισμένοι βρέθηκαν και στην Αλγερία, γιατί δεν γράφει τίποτα το Συγκρότημα;

  Πάγια πράκτική της ΕΣΣΔ και των άλλων Αν.χωρών ήταν να εκπαιδεύουν μέλη και στελέχη Κομμ.Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων (π.χ. Αφρικανικό Κογκρέσσο του Μαντέλα), κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τα ίδια έκαναν και οι αμερικάνοι. Οι τελευταίοι μάλιστα εκπαίδευαν πραγματικούς πράκτορες που στη συνεχεια τους έβαλαν επικεφαλής σε χούντες της Λ.Αμερικής, στην Ελλαδα και αλλού. Ομως, οι μεν κομμουνιστές είναι "πράκτορες", οι άλλοι είναι τα "καλά παιδιά", ε;

  • jack avatar
   jack @ Le canard 06/09/2009 18:35:15

   Και το κράτος "συνεργασία" ζήτησε από τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους, αλλά περιέργως αυτό το βρίσκετε αντεθνική πράξη και "ιμπεριαλισμό".

 18. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 14:33:15

  Αγαπητή Le canard-καντα ποιο λιανά για να σε καταλάβω στα ελληνικά (3 τάξεις δημοτικού)

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/09/2009 14:34:23

  O Aλέξης ο Ρόντος μετά τίς ΄Συμβουλές΄πρός Σαακασβίλι στην Γεωργία,πρός τά πού νά ΄τραβάει΄ά ρα γε?

 20. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 06/09/2009 14:37:44

  Η ξυλογλυπτική στην χώρα μας έκανε άλματα. Τώρα κατασκευάζουν και ξύλινες γλώσσες ου τις μοιράζουν δωρεάν για να διοχετεύονται ξύλινα λόγια στα μπλόκ. Σπύρο, λογικό το μένος σου εναντίον του Γέροπαπανδρέου που ΔΕΝ επέτρεψε στα ενεργούμενα του Στάλιν να κάνουν την Ελλάδα κάτι σαν την Αλβανία, να πούμε, την Βουλγαρία να πούμε, την Γιουγκοσλαυία να πούμε, και έτσι βρήκαν τόπο και διέξοδο οι αποδράσαντες πολίτες του καταρεύσαντος ΄΄κομμουνιστικού παραδείσου΄΄ να ζήσουν μια καλύτερη ζω'η. Ο κομμουνισμός όπου κατερρευσε άφησε πίσω του συντρίμια, ερείπια, πείνα, δυστυχία, φτηνές πόρνες, εγκληματικές συμμορίες. Από τέτοια κατάντια μας έσωσε το ""γερό χαρτί τών Αγγλων ο Γ.Παπανδρέου"" οπως γράφεις.

  • Σπύρος avatar
   Σπύρος @ mesaios daktylos 06/09/2009 15:29:55

   Eχεις δίκιο.Τα φληναφήματα τής Δεξιάς είναι ΄Μεστός και Πλούσιος Λόγος΄ όπως και ο αντίστοιχος Πασοκικός πού βρίθει εφυερηματων και ιδεολογημάτων.Μήπως προτείνεις Αγαπητέ και Λογοκρισία στά blogs,γιά όσους κάνουν ακόμα αναφορές στο ΕΑΜ ή στην Εθνική Αντίσταση??
   Το να κρίνεις τήν Ιστορία εκ τού αποτελέσματος δέν είναι πάντως η ασφαλέστερη μέθοδος,oύτε φυσικά αυτό ακυρώνει τό ποιοί πλήρωσαν περισσότερο το Μάρμαρο στην Ελλάδα.
   Εκτός εάν ο Μετεμφυλιακός Παράδεισος μέ τά Μακρονησια καί τά Πιστοποιητικά Φρονημάτων είναι πραγματικά μιά ΄Μεγάλη Ιστορική Περίοδος τής Πατρίδας΄.

 21. Χι avatar
  Χι 06/09/2009 14:52:15

  Δεν καταλαβαίνω τελικά πού θέλει να το πάει ο συντάκτης της ανάρτησης.

  Τα αρχεία είναι αρχεία. Τα ιστορικά τεκμήρια, είναι ιστορικά τεκμήρια. Αν έγινε κάτι, έγινε.

  Το θέμα μας είναι να μην πούμε πως έγινε ΤΩΡΑ, επειδή έχουμε εκλογές, αλλά και επειδή ΚΙ ΑΛΛΟΙ έκαναν βρωμιές; Αδιέξοδη λογική.

  • Χι avatar
   Χι @ Χι 06/09/2009 14:53:33

   Και για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ πως με Χιώτηδες, Πρετεντέρηδες και Ψυχάρηδες, το Βήμα έχει γίνει χαρτί τουαλέτας.

 22. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/09/2009 15:07:02

  Δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι εύλογο, ότι αυτά είναι από τα αρχεία της Τσεχίας.

  • Le canard avatar
   Le canard @ αλλενάκι 06/09/2009 15:25:14

   Η Τσεχία είναι στενός σύμμαχος ("Νέα Ευρώπη" κατά Ραμσφιλντ) των ΗΠΑ στην Κ.Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αρχεία της δεν έχουν ενδιαφέρον. Απλά, δίνει στη δημοσιότητα τα "αδιαβάθμητα". Τα άλλα, τα πιο ενδιαφέροντα όμως (Κάρλος, τρομοκρατία, κ.λ.π.) τα'χει δώσει κατευθείαν στα ευαγλη ιδρύματα των ΗΠΑ. Και θα αργήσουμε να τα δούμε. Κρίμα, διότι αφορούν και την Ελλάδα. Λέτε να έπαιξαν ρόλο τα στοιχεία των αρχείων της και στις υποθέσεις της 17Ν-ΕΛΑ; Ε, δεν είναι μόνο τα αρχεία της Στάζι που έχουν μεγάλη αξία!

 23. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 15:17:26

  Ε…. δεν είναι και η Δύση το ποιο ευτυχές μέρος του κόσμου

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ataktos 06/09/2009 15:24:36

   Aσφαλώς δεν είναι Άτακτε, αλλά πέστο στους Τσέχους που είναι οι πιο φιλοατλανιστές σε όλη την ΕΕ, με ολίγον από στόκο.

  • skeptiki avatar
   skeptiki @ ataktos 06/09/2009 15:29:04

   ναι η αλήθεια είναι στην Αφρική είδα πολύ χαρούμενο κόσμο που χόρευε, μόνο που πεθαίνει στα 30 (μικρή λεπτομέρεια).... Ποιό είναι το πιό ευτυχές μέρος αν έχετε την καλοσύνη? Για να μη χαραμιζόμαστε εδώ να πάμε εκεί (τα μπόρα-μπόρα και η Χαβάη για διακοπές δεν πιάνονται μόνο για σερβιτόροι οκ?)

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ skeptiki 06/09/2009 15:39:57

    Νομίζω εδώ μιλάμε γιακάτι διαφορετικό, για τις χώρες του πρώην αν. μπλοκ που υιοθέτησαν αναφανδόν τη λογική ότι η ευτυχία βρίσκεται στο δυτικό μπλοκ. Αν ερωτηθεί όμως σήμερα ο κόσμος εκεί εμφανίζεται προβληματισμένος.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ skeptiki 06/09/2009 15:51:34

    skeptiki
    Τους τελευταίους χαρούμενους Έλληνες τους έβλεπες στην Παραλία, στη Σαλονίκη.
    Πριν χρόνια.
    Βόλταραν με ένα αδιόρατο χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπο - δεν ήταν σύσπαση μυών, περισσότερο λάμψη στο βλέμμα.
    Επειδή ήταν Σαββατόβραδο. Επειδή ήταν περιποιημένοι. Επειδή έβγαιναν. Επειδή κρατούσαν απ' το χέρι το ταίρι τους.
    Επειδή υπήρχαν.
    Αυτό ήταν το συγκλονιστικό. Ήταν υπαρξιακή χαρά, όχι ρηχή έξαψη π.χ. από την κτήση ενός αντικειμένου.

    Όχι πια.

    Τώρα, για να δεις χαρά, πλησίασε σε κάνα καταυλισμό τσιγγάνων.

    Για να νοιώσεις (χαρά) δεν έχω πρόταση.

   • skeptiki avatar
    skeptiki @ skeptiki 06/09/2009 16:11:07

    Πολύ λυπάμαι Προφήτη που πρέπει να συμφωνήσω πλήρως μαζί σου.... Είμαι από κείνους στη παραλία, αλλά πριν χρόνια όπως λες...
    Και λυπάμαι επίσης που πρέπει να συμφωνήσω κι επάνω με την ρύση "σφάζονται “ιδεολόγοι” για το ποιο ξενο τσιφλίκι θα μας κατσικωθεί στον σβέρκο, το ρωσικό ή το αμερικανοβρετανικό"
    Έτσι ξεκινήσαμε τη χώρα με αγγλικό, ρώσικο και γαλικό κόμμα κι έτσι συνεχίζουμε και σήμερα.... Ποτέ δεν θα καταλάβουμε ότι καμιά πολιτική που προέρχεται από άλλη χώρα δεν είναι για άλλου συμφέροντα, μόνο για τα δικά της είναι...
    Κι αυτή η συζήτηση αυτό δείχνει... ποιός είχε δίκιο αυτός που έπαιρνε βοήθεια από άγγλους ή αυτός από ρώσους.... Το κανείς λέει κάτι επιτέλους?

   • skeptiki avatar
    skeptiki @ skeptiki 06/09/2009 16:11:48

    ρήση... σόρρυ

 24. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 15:47:57

  Αγαπητή skeptiki- και η συζήτηση μας πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάσει. Δύσκολο αλλά αναγκαίο…αυτό αφορά και το χώρο που ονομάζεται Ελλάδα (μιας και εδώ κατοικούμε)

  • skeptiki avatar
   skeptiki @ ataktos 06/09/2009 16:18:08

   Πότε θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση? Πότε θα πεί ο Έλληνας θα κάνω κάτι μόνος μου αντί να κριτικάρω τι κάνει ο ένας και ο άλλος και να ψάχνω για μπάρμπα να με στηρίξει γιατί μόνος μου είμαι άχρηστος? Πότε θα φταίνε οι άλλοι και όχι εγώ? Δεν είναι θέμα δύναμης θέμα νοοτροπίας είναι

 25. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 06/09/2009 15:55:48

  "Η δράση του λοιπόν εκείνα τα χρόνια ήταν πατριωτική και ότι και να πουν σήμερα οι μελετητές των αμερικανικών πανεπιστημίων και οι εγχώριοι θαυμαστές τους δεν το αλλάζει."

  Καθόλου πατριωτική δεν ήταν. Για τις ιδέες τις δικές τους και τα συμφέροντα τις μαμάς Ρωσίας έσφαζαν. Μη με κάνετε να αραδιάσω σεντονάτο σχόλιο με προτροπές και υποδείξεις του Ριζοσπάστη εκείνης της εποχής και αλληλογραφίες στελεχών, δεν μας φτάνει ολόκληρο πόστ. Η δράση τους λοιπόν εκείνα τα χρόνια ήταν βαθύτατα προδοτική και εθνομειοδοτική και ότι και να λένε σήμερα (πρώην) μελετητές μανιφέστων του ΚΚΕ-εξωτερικού και οι εγχώριοι θαυμαστές τους, δεν το αλλάζει.

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ ανώνυμος 06/09/2009 16:09:16

   Σε συμπλήρωση του προηγούμενου: Δεν μπορούν μερικές χιλιάδες άτομα (ως μπαχαλάκιδες τις εποχής) να εκπροσωπούν τη θέληση όλου του λαού. Κανένας εμφύλιος πόλεμος δεν είναι "πατριωτικός" και μάλιστα όταν αντιπαραβάλλονται τόσο ανισόρροπα ποσοστά στις δύο πλευρές. Δεν γίνεται να μου κλέβεις τα πρόβατα, να μου αρπάζεις την κόρη, να μου λεηλατείς την σοδειά και να τραβάς με το ντουφέκι στα βουνά λέγοντας πως ότι κάνεις είναι για το καλό μου. Δεν εκπροσωπείς ούτε το καλό μου, ούτε το θέλημα της πατρίδας. Μπροστά σου βλέπεις μόνο συμφέροντα της απανταχού εργατιάς.
   Δεν είναι καθόλου τυχαία η σιωπηρή αποδοχή της χούντας από τους περισσότερους Έλληνες την εποχή που συνέβει.

  • Le canard avatar
   Le canard @ ανώνυμος 06/09/2009 16:18:26

   Ανώνυμε, κατ'αρχήν το θέμα είναι τα αρχεία και πόσο σοβαρά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνουν, ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της κατασκοπείας. Και βέβαια, οι παρατηρήσεις του Αντινιούς είναι σωστές και καλύπτουν το θέμα.

   Οσον αφορά τα εθνοπροδοτικά, κ.λ.π., του ΚΚΕ, τι θες να πείς; Ακου να δείς, το ότι οι ηγεσίες Δεξιάς και Αριστεράς στάθηκαν κατώτερες των ιστορικών περιστάσεων, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στον Εμφύλιο, από τον οποίο η χώρα μας ακόμα δεν έχει συνέλθει, δεν νομιμοποιεί κανέναν να χαρακτηρίζει πράκτορες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις. Σίγουρα, κάποια στελέχη και των μεν και των δε, έπαιξαν αυτό το ρόλο προς όφελος των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Αυτοί που πρέπει να καταδικαστούν κάθετα είναι οι συνεργάτες των κατακτητών (ταγματαλήτες, κυβερνήσεις συνεργατών κ.ο.κ.). Από την άλλη όμως, να δούμε την ιστορία κατάματα (σωστή η επισήμανση του Ατακτου). Εκαναν ολέθρια λάθη οι τότε πολιτικές ηγεσίες. Ομως, ούτε η πατριωτική Δεξιά και το πατριωτικό βενιζελικό Κέντρο, ούτε και η πατριωτική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν η ψυχή της ένοπλης αντίστασης, καλώς ή κακώς) συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Και αυτό αποτελεί ένα ιστορικό παράσημο για τον ελληνικό λαό. Το εάν έπαιξαν παιχνίδια (και έπαιξαν) με τις ξένες δυνάμεις είναι μια πολύ μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Παντού το ίδιο έγινε τότε, με τη διαφορά ότι οι πολιτικές ηγεσίες, π.χ. στην Ιταλία, τη Γαλλία, δεν οδήγησαν τις χώρες τους σε Εμφύλιο.

   Τα στοιχεία του Βήματος-αμερικάνων, και επί της ουσίας της ιστορικής έρευνας δεν προσθέτουν τίποτε το ουσιαστικό. Τα ξέραμε όλα αυτά εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε αποκαλύπτουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που να ήταν έμμισθος ή μη πράκτορας των σοβιετικών (α, ρε μεγάλε Φίλμπυ. Θυμάστε που ως Νο2 της Ιντζέλιτζενς Σέρβις και μεγάλος πράκτορας των σοβιετικών ματαίωσε την αγγλο-ελληνική-αλβανική εισβολή στην Αλβανία του Χότζα;). Βούτυρο στην προεκλογική "κόντρα" ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ είναι τα τσέχικα στοιχεία. Και ... αμερικανιές για τα αμερικανάκια.

   Το θέμα είναι να παραδεχτούν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις τα λάθη τους. Διότι τα πολιτικά βήματα συμφιλίωσης έχουν γίνει (συγκυβέρνηση 89-90, κυβερνήσεις Α.Παπανδρέου). Μένει να επιβεβαιωθούν και με γραπτά ιστορικά ντοκουμέντα.

   Γι'αυτό πρέπει:

   Να ανοίξει τα αρχεία του το ΚΚΕ (γιατί έχει πάρει και τα αρχεία που διατηρούσε στην ΕΣΣΔ -Ιβάνοβο- και διαθέτει τα πιο πλούσια ιστορικά στοιχεία). Δεν το κάνει, διότι προφανώς δεν βολεύει το ίδιο -πολιτικά- και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Να περιμένουμε λοιπόν, την επόμενη πλημμύρα μπάς και βγεί κανα χαρτί και μάθουμε τίποτε. Τότε (πλημμύρα 1994) έφτασαν κάποια χαρτιά στα χέρια του Φαράκου.Ελάχιστα μάθαμε, αλλά πολύ σημαντικά (για τον Αρη και το πως τον άδειασε το ΚΚΕ).

   Να ανοίξουν τα κρατικά αρχεία. Αλήθεια, με ποιό δικαίωμα η κυρία Τομαή (πρώην σύζυγος Κωνσταντόπουλου) ως επικεφαλής των αρχείων του ελληνικού ΥΠΕΞ τα διαχειρίζεται ωσαν να ήταν προσωπική της περιουσία. Διαχρονικά μάλιστα, της το επιτρέπουν και επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να τα δημοσιεύει κάθε Κυριακή στο Βήμα. Η "κυρία" να μείνει(;) εκεί ως υπάλληλος. Η διαχείριση των αρχείων (και όχι μόνον του ΥΠΕΞ) να περάσει σε χέρια Επιτροπής στελεχών του κρατικού μηχανισμού και επιστημόνων. ΤΩΡΑ.

 26. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/09/2009 16:13:38

  Αν δεν υπήρχε το σκληρό ακροδεξιό ρεβανσιστικό μετακατοχικό κράτος που κυνήγησε εκτελώντας και εξορίζοντας τους πατριώτες αντιστασιακούς του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, δεν θα υπήρχε ανάγκη εμφυλίου. Το ΕΑΜ ΕΛΑΣ (ΚΚΕ κλπ) παρέδωσε την εξουσία που κατείχε, στη Βάρκιζα. Όμως ήρθαν στα πράγματα οι ακροδεξιοί συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων και προσπάθησαν να αφανίσουν όλους τους αντιστασιακούς. Εξ ου και ο τρίτος γύρος. Τώρα, όσον αφορά στα νέα αυτά αρχεία που βρέθηκαν, που το μεμπτό; Το ΚΚΕ έκανε πόλεμο και ζητούσε εκπαίδευση, υλικό και στήριξη από τους συμμάχους του στην ανατ. Ευρώπη. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κατασκοπεία. Πόλεμος γινόταν. Το κράτος δηλαδή που εξοπλίστηκε και στηρίχτηκε στον εμφύλιο από την Βρετανία και κυρίως τις ΗΠΑ έκανε και αυτό κατασκοπεία;

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Strange Attractor 06/09/2009 17:45:56

   @ Strange Attractor:
   Συγνώμη αλλά θα κάνω ένα παραλληλο συλλογισμό. Σήμερα απαγορεύεται -καλώς ή κακώς- η εμπορία και χρήση ακόμη και των λεγομένων μαλακών ναρκωτικών διότι ....κ.λ.π κ.λπ. Οσοι παραβαίνουν τον νόμο αυτό διώκονται με συγκεκριμένες ποινές. Από το 1944 το ΚΚΕ ήταν -καλώς ή κακώς- παράνομο. Εδώθει τότε η ευχέρια στα μέλη του κόμματος και τους συμπαθουντας, υπογράφοντας την σχετική δήλωση ότι αποκηρυσσουν τον κομμουνισμό και δεν θα στρέψουν τα όπλα εναντίον της Νομίμου(;) κυβερνήσεως, να συνεχίσουν ως πολίτες την ζωή τους. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ επιμένοντας στην άποψη της βίαιης κατάληψης της εξουσίας. Η κοινωνία έπρεπε να προστατευτεί. Γιαυτό τα ξερονήσια και οι φυλακές. Στο παράδειγμα τώρα. Αν αύριο νομιμοποιηθούν τα ναρκωτικά οι έμποροι που έχουν καταδικαστεί με τον υπάρχοντα ισχύοντα νόμο, θα πρέπει να επαίρονται για την φυλάκισή των;;;; Αυτά τα γράφει κάποιος που είχε γονείς και πεθερικά στις εξορίες.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ mesaios daktylos 06/09/2009 18:57:29

    Μπερδεύεις τις χρονολογίες. Οι δηλώσεις ήταν επί Μεταξά με το ιδιώνυμο. Πριν τον πόλεμεο. Το `44 το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ)παρέδωσε οικειοθελώς την εξουσία που κατείχε μασώντας στις υποσχέσεις των Άγγλων και του παπανδρέου. Τότε άρχισε το κυνηγητό εναντίον όλων όσων συμμετείχαν στην αντίσταση. Μόλις αφοπλίστηκαν. Κυνηγοί ήταν οι πρώην δοσίλογοι και συνεργάτες.
    Παράδειγμα δίκης που οδηγούσε σε εκτέλεση:
    -Πήγες και πήρες ψωμί όντας ένοπλος από το τάδε χωριό το 1943;
    -Ναι, ήμουν αντάρτης.
    -Καταδικάζεσαι για ένοπλη ληστεία. Εις θάνατον!!
    Αυτό επαναλήφθηκε χιλιάδες φορές στην μετακατοχική Ελλάδα.
    Συγγνώμη, και εγώ να ημουν στη θέση τους , θα ξεκινούσα τον εμφύλιο...

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ mesaios daktylos 06/09/2009 23:11:38

    Strange Attractor
    Οι δηλώσεις είσαν σε καθημερινή χρήση και μετεμφυλιακά στην Μακρόνησο. Ο πεθερός μου ζει ακόμη. Οπως παλαιότερα είχε πει σε σχετικές συζητήσεις, υπήρχε ένα είδος άμιλλας (;) ανταγωνισμού(;) και αυτοθαυμασμου(;) μεταξύ των κρατουμένων για το ποιός υποφέρει περισσότερο για το κόμμα και την ιδεολογία. Και περιφρονούσαν τους ΄΄δηλωσίες΄΄ όταν οι οικογενιακές ανάγκες τους ανάγκαζαν να υπογράψουν την σχετική δήλωση για να γυρίσουν στις λοιμοκτονούσες οικογενειές τους.Ισως οι συγκρατούμενοι του τότε μεταξύ των οποίων και ο Κύρκος μπορούν να φωτίσουν την πτυχή αυτή.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ mesaios daktylos 06/09/2009 23:28:30

    Πάλι τα μπερδεύεις χρονολογικά. Τώρα μιλάς για μετεμφυλιακά (μετά το `49). Στην αρχή μίλησες για το 1944. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Οι δηλώσεις μετανοίας ανακαλύφτηκαν ως μέθοδος υπονόμευσης του παράνομου ΚΚΕ επί ιδιώνυμου. Προπολεμικά.
    Το 1944 δεν υπήρχε τέτοιο θέμα διότι το ΚΚΕ συμμετείχε πλέον επίσημα στα πολιτικά πράγματα. Μετεμφυλιακά όμως είναι άλλο πράγμα διότι μεσολάβησε η εμφύλια σύρραξη (45-49), ηττήθηκε το ΚΚΕ (ΔΣΕ) και ετέθη ξανά εκτός νόμου. Επανήλθαν δε και οι δηλώσεις σε όσους κρατούντο στα ξερονήσια κλπ. Άλλο δηλαδή το καθεστώς του ΚΚΕ προπολεμικά, άλλο στο πόλεμο, άλλο μεταπολεμικά, άλλο στη διάρκεια του εμφυλίου και άλλο μετεμφυλιακά έως το 1974 που το ξανανομιμοποίησε ο ΚΚ ο πρεσβύτερος. Δεν διαφωνούμε, απλά μπέρδεψες χρονολογίες και εποχές.

 27. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 16:19:15

  Αγαπητέ ανώνυμος- έτσι θέλεις έτσι πρόκυτε να είναι στο μυαλό σου . Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ πάντα από τους Νικητές . Αν ανέλαβες εξ ονόματος τους εύγε .Για να δούμε σήμερα όπως λέει και η παροιμία …από πίσω έχει η αχλάδα ….δεν θα τσακωνόμαστε άλλωστε ο καθένας μας γράφει την δική του ιστορία ..

 28. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/09/2009 16:24:14

  Δεν αμφισβητώ τα ειλικρινή αισθήματα του καθενός υπέρ της μίας ή άλλης κατάστασης. Ούτε πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ανιτκειμενικοί για εμφύλιο πριν 50 χρόνια. Ουτε για τον εμφύλιο του 1824 δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί...

  Πρωτογενή άποψη δεν έχω, αλλά νομίζω ότι από το 1770 και από πιο παλιά πολλά από τα εσωτερικά μας αντανακλούν καυγάδες τρίτων, και πολλές δικές μας ομάδες στηρίχτηκαν έτσι ή αλλιώς από ξένους με δική τους αζέντα. Μερικές φορές ταυτίστηκαν εθνικά συμφέροντα με ξένα συμφέροντα και συχνά ιδεολογίες εδώ ήταν καθρέφης ξένων συμφερόντων.

  Δεν ήταν όλοι οι Έλληνες κατά των Γερμανών το 41. Περισσότεροι "αριστεροί" ήταν κατα των Γερμανών μετά την επιθεση στην ΕΣΣΔ παρά με την υπογραφή του Ριμπεντροπ Μολοτοφ. Ούτε όλι οι αριστεροί το 46 ήταν μια φωνή. Και αν δεν είχε ο Τίτο την διάσταση απόψεων με τον Στάλιν, ο εμφύλιος θα ήταν αλλιώς. Σίγουρα η Γιάλτα ή το Πόσνταμ καθόρισαν πράγματα άσχετα με την θέληση των τότε Ελλήνων. Σίγουρα οι Άγγλοι άλλα έλεγαν όσο έφευγαν από την Ν. Κρήτη, και άλλα όταν έμπαιναν από το Φάληρο. Άλλα επίσης έλεγαν οι Γερμανοί το 49 και άλλα σήμερα.

  Ήταν ο Αρης Βελουχιώτης λιγότερο πατριώτης από τον Ζέρβα; Περισσότερο; Από τον Ζαχαριάδη; ΔΕΝ έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το Μεγάλο Παιχνίδι συνεχίζεται, όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας, και οι Γερμανοί είναι ξανά ενωμένοι.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 06/09/2009 16:29:43

   Έχεις δίκιο για το ότι το ΚΚΕ ξεσηκώθηκε εναντίον των Γερμανών μόνο μετά την γερμανική επίθεση στη Ρωσία. Άποψή μου όμως είναι πως ο Θ.Κ. (Θανάσης Κλάρας ή Άρης) ήταν γνησιότατος πατριώτης και άκρως απαραίτητος για τις τότε συγκυρίες. Για τον Ναπολέοντα Ζέρβα δεν παίρνω όρκο. Πάντως, ο Μάρκος Βαφειάδης τόνιζε συνεχώς την άποψή του πως ο Ζαχαριάδης ήταν "συνειδητός πράκτορας των Άγγλων".

  • Le canard avatar
   Le canard @ archaeopteryx 06/09/2009 16:37:51

   Εξαιρετικά κατατοπιστικό για την κατάσταση εκείνης της εποχής και το πως είχε τελειώσει το "πράμα" προτού καν αρχίσει ο Εμφύλιος (χαρτπετσέτα Στάλιν-Τσώρτσιλ) το βιβλίο του Άγγελου Αγγελόπουλου, αστού πολιτικού, μέλους της κυβέρνησης του βουνού, μέλους της γνωστής οικογένειας των Αγγελοπουλέων, "Από την Κατοχή στον Εμφύλιο".

   • Le canard avatar
    Le canard @ Le canard 06/09/2009 16:51:01

    Από συνέντευξη του Αγγελου Αγγελόπουλου το 1993 (Α.Αγγελόπουλος: Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, Υπουργός στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Γ. Παπανδρέου, υπουργός οικονομικών της Π.Ε.Ε.Α.-κυβέρνηση βουνού κατά την Αντίσταση).


    Ο καθηγητής Α. Αγγελόπουλος, στη συνέντευξή του διαπίστωσε και κάποιες ενέργειες του Τσόρτσιλ αρνητικές.

    α. Αθέτησε είπε τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η μόνη ικανοποίηση που έγινε για τους Έλληνες, ήταν η παραχώρηση των Δωδεκανήσων, το 1948

    β. παραχώρησε στη Σοβιετική Ένωση ποσοστό επιρροής στην Ελλάδα 10%, σε αντάλλαγμα να διατηρήσει ανάλογο ποσοστό επιρροής στις Αν. χώρες η Αγγλία, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε ανέφικτο. Στην περίπτωση, όμως, της Ελλάδας η παραχώρηση κάποιου ποσοστού στη Μόσχα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα.

    γ. Δεν ενημέρωσε την Ελλ. Κυβέρνηση του Καΐρου αμέσως για τη συμφωνία με τη Σ. Ένωση για τις ζώνες επιρροής.

    δ. Ενδιαφερόταν επίμονα για την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου μέσα από την επιρροή της Αγγλίας στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

    ε. Στην προσπάθειά του να κρατήσει την Ελλάδα στη σφαίρα της αγγλικής επιρροής ώθησε την πολιτική των άκρων. Στην προσπάθειά του να επιτύχει το σκοπό του δεν απέφυγε τη σύγκρουση με τους διαφωνούντες στην πολιτική του.

    Για την πολιτική των Άγγλων έναντι στη χώρα μας": "Το βασικό λάθος των Άγγλων είναι, κατά τη γνώμη μου, αντί να πολιτευθούν σαν ένα σύγχρονο κράτος, παρέμειναν στην ξεπερασμένη πολιτική της αποικιοκρατίας, μια πολιτική, που, όπως οι ίδιοι θα αναγνωρίσουν αργότερα, τους οδήγησε σε αδιέξοδα με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς και τραγικές επιπτώσεις, για ένα λαό, που πρόσφερε το παν στην ιδέα της ελευθερίας. Αντί να επιδιώξουν την ενότητα του έθνους και να το ενισχύσουν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του κράτους κοινωνικής ευημερίας… επιδίωξαν αντιθέτως τη δημιουργία μιας υποτελούς Ελλάδος, αδιαφορώντας αν η πολιτική αυτή οδηγούσε στη διαίρεση και στον εμφύλιο πόλεμο".

    Για τα σκληρά παζάρια που έγιναν στα θέρετρα της Γιάλτας, στην Κριμαία. Ο Αμερικανός πρόεδρος (Ρούσβελτ) ήταν έτοιμος να προσφέρει περισσότερα ανταλλάγματα προκειμένου να εξασφαλίσει την υπόσχεση του Στάλιν ότι θα συμβάλει στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας. Οι μάχες στον Ειρηνικό με τις τρομακτικές απώλειες σε αεροπλάνα και πλοία μόνο αισιόδοξες δεν ήταν την εποχή εκείνη.

    Αυτό, όμως, το αρνητικό 10% που παραχώρησε ο Τσόρτσιλ στον ηγέτη της Σ. Ένωσης Στάλιν, υποθέτω ότι στάθηκε η αφετηρία για την ηγεσία του Κ.Κ.Ε. να ζητήσει τη βοήθεια των κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας και Σ.Ε. για τις ανάγκες του ένοπλου αγώνα που άρχισαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Έτσι, παρακολουθούμε την μυστική έξοδο του Ν. Ζαχαριάδη από την Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Τίτο και τον Στάλιν. Σκοπός: η ενίσχυση του αγώνα και η "ριζική ανατροπή της κατάστασης με τη δημιουργία μιας μεγάλης ελεύθερης περιοχής στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα περιλάμβανε και τη Θεσσαλονίκη".

    Η συνάντηση πραγματοποιείται με το στρατάρχη Τίτο τον Απρίλιο του 1947 και με τον στρατάρχη Στάλιν τον Μάιο τον 1947. Η συνάντηση με τον στρατ. Τίτο έγινε την 21 Απριλίου 1947 ακριβώς, και την επομένη του έστειλε μια μακροσκελέστατη επιστολή (22 Απρ. 1947) στην οποία αφού του εκθέτει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τον ενημερώνει για τις δυνατότητες του Δημ. Στρατού του ΕΛΑΣ. Του εκθέτει την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο Δ.Σ.Ε. και να εκμεταλλευτεί "το πιο νευραλγικό και ασθενικό για το μοναρχοφασισμό σημείο από… στρατιωτική και γεωγραφική άποψη (που) είναι η ελληνική Μακεδονία και Θράκη".

    Η επιστολή καταλήγει ως εξής: "Η εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα μας επιτρέπει κάθε αισιοδοξία με την πρωταρχική προϋπόθεση ότι το Κ.Κ.Ε. θα κάνει το καθήκον του, διορθώνοντας τα λάθη που έκανε στο παρελθόν. Επιτρέψτε να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη του ΚΚΕ για όσα κάνετε για μας. Αυτό το διαισθάνεται και ο λαός μας που νιώθει ενστιχτώδικα και κατάκαρδα τη Νέα Γιουγκοσλαβία, το λαό της και το στρατάρχη της, γιατί νιώθει ότι το κύριο στήριγμά του απόξω είναι αυτοί.
    Διατελώ με σεβασμό και αγάπη
    22.4.47 [Ν. Ζαχαριάδης]

   • donaE avatar
    donaE @ Le canard 06/09/2009 16:51:56

    Αφου διαβασες το βιβλιο,θα προσεξες τι λεει ο Αγγελοπουλος για τον Παπανδρεου και για την διασκεψη του Λιβανου ,πως κατεληξε.
    Μου φαινεται πως ειμαστε χρονια ασθενεις,δεν μας φταιει μονον η 'χαρτοπετσετα'.

   • Le canard avatar
    Le canard @ Le canard 06/09/2009 17:22:50

    @donaE

    Σωστά.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ archaeopteryx 06/09/2009 16:40:29

   Ενωμένοι είναι οι Γερμανοί ναι.

   Αλλά έχεις πάει στην Γερμανία να δεις διαφορά ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική?Ακόμα και σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο υπάρχει τεράστια διαφορά...καλά εκεί την διατηρούν και λόγω τουρισμού.

   Μια βόλτα με το τρένο προς το αεροδρόμιο του Δυτικού Βερολίνου το Tegel και μια στο αεροδρόμιο του Ανατολικού το Schonefeld θα σε πείσει.

 29. Swell avatar
  Swell 06/09/2009 16:28:36

  Eίναι να μη σε πιάσει στο στόμα της διεστραμμένη Σταυρούλα. Χάθηκες...

 30. ataktos avatar
  ataktos 06/09/2009 16:29:41

  Αγαπητή skeptiki σε αυτό το μπλογκ δεν είσαι πρώτη φορά άρα μην απαιτείς .Ψάξε στα αρχεια και θα βρεις ότι αγαπάει η ψυχούλα σου .Καλή σου μέρα

 31. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/09/2009 16:42:04

  Ο "Νταντόν" περιγράφει επακριβώς, και ιστορικά και πολιτικά, την κατάσταση.

  Υπάρχει ένας ποιοτικός ιστορικός διχασμός :
  από τη μια, μία μερίδα της ηγεσίας του ΚΚΕ. Εγκληματίες.
  Από την άλλη, η μάζα των αγνών αγωνιστών. Ήρωες.

  Αυτές οι δυο πλευρές, ενώ είναι δυο διαφορετικά πράγματα, έχουν "σκεπαστεί" από την ίδια ιστορική αποτίμηση, σαν ενιαία κουβέρτα.

  Το επίσημο ΚΚΕ θέλει να καρπούται ιστορικά και πολιτικά τον ηρωισμό όλων των απλών, αγνών ανθρώπων που πύκνωσαν τις τάξεις, κυρίως του ΕΑΜ, από άδολο πατριωτισμό. Χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν καν τι είναι "κομμουνισμός". Πολλοί απ'αυτούς ωθήθηκαν, από τις διώξεις του μεταπολεμικού κράτους, να βγουν στο βουνό και να αποτελέσουν υλικό για την ανιστόρητη κλιμάκωση του Εμφυλίου, από Ζαχαριάδη και ΗΠΑ (άλλο που δεν ήθελαν).
  Λέω ανιστόρητη διότι το ΚΚΕ επεδίωξε την κατάληψη της εξουσίας όταν ο κόσμος είχε ήδη μοιραστεί, στη Γιάλτα.
  Παραμένει δε το ιστορικό ερώτημα γιατί δεν το έκανε τον Νοέμβριο του 44.

  Μια απάντηση δίνει ο Ευάγγελος Κοροβίνης, στο "Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία". Η (αχαρακτήριστη) ηγεσία του ΚΚΕ είχε δεσμευτεί έναντι των Άγγλων. Αλλά στο εσωτερικό αντιμετώπιζε την πίεση των μελών για κατάληψη της εξουσίας.
  Γι' αυτό αποπειράθηκε μια εξαρχής χαμένη προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας, τον Δεκέμβρη.
  Γι' αυτό πούλησε τον Άρη, οδηγώντας τον στο θάνατο.

  Τώρα, τα εκ των υστέρων πρακτοριλίκια, υπακούνε σε σύγχρονες πολιτικές σκοπιμότητες. Ως συνήθως η αλήθεια μάλλον θα βρίσκεται στη μέση. Το ΚΚΕ εκπαίδευε στελέχη, για πολιτική δράση και όχι για δολιοφθορές.
  Πάντως "το όπλο παρά πόδα" του τυχοδιώκτη έστειλε πολλά παλληκάρια στο απόσπασμα.

 32. Υ. avatar
  Υ. 06/09/2009 16:50:00

  Πρώτη Παρατήρηση.
  Πανεπιστημίο Γέιλ. Παραδοσιακά ένα από το hubs της παλαιόθεν αμερικάνικης νεοσυντήρησης, συνδεδεμένο άμεσα με το KATO Institute. Οι γνωρίζοντες, γνωρίζουν.
  Δεύτερον.
  Γιατί οι Ψυχάρηδες και τα λοιπά γνωστά (όλα?) κέντρα δε δημοσίευσαν το παρόν σε προηγούμενο χρόνο? Ρητορική η ερώτηση, άρα την απαντώ ο ίδιος. Προσπάθεια υφαρπαγής ή/και αποδυνάμωσης της υπέρ ΚΚΕ ψήφου στις 4/10. Αέναη η προσπάθεια των πασόκων να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ από μεταπολίτευση και μετά. Για θυμηθείτε τον Γιαννόπουλο με τη συνταξιοδότηση των εμπλεκομένων (πραγματικά?) στην Εθνική Αντίσταση. Μόνο μ΄αυτή τη κίνηση, πήρε ένα 4-5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

  Αυτά τα ολίγα.

  • jack avatar
   jack @ Υ. 06/09/2009 19:01:22

   Τότε ας μην την έπαιρναν τη σύνταξη από εκείνους που ήθελαν να τους "υφαρπάξουν" την ψήφο.
   Πιο απλά είναι τα πράγματα, το Πασόκ ήταν αυτό που αγιοποίησε την αριστερά και τώρα αποφάσισε ότι ήρθε ώρα να την θάψει.

 33. διερωτώμαι avatar
  διερωτώμαι 06/09/2009 17:08:42

  Ζήτω το Κ.Κ.Ε., το μοναδικό κόμμα με καθαρά στελέχη, με άμεμπτη ηθική, με σταθερή πολιτική γραμμή, με φανερή χρηματοδότηση, με πατριωτική νοοτροπία, μία εκκλησία εν ολίγοις με τους αγίους της και με τους αθώους μάρτυρές της, αλλά χωρίς Θεό. Μονίμως κατατρεγμένοι και αδικημένοι οι κομμουνιστές με το δίκαιο στο πλευρό τους. Και μην διανοηθείτε να τους αμφισβητήσετε 'η να τους κατηγορήσετε ή να διαφωνήσετε , θα κατηγορηθείτε για αντικομμουνισμό και ποιός σας σώζει μετά (τα επιχειρήματα δεν χρειάζονται σε μιά κοινωνία αγίων, τα αναθέματα αρκούν...). Φοίτησε άραγε ο Φλωράκης σε ρωσική στρατιωτική ακαδημία; Εκεί φορούσε φουστανέλα ή στολή του ρωσικού στρατού; Μετά μιλάτε για υποκρισία... Ακόμα περιμένω κάποιον υποστηρικτή του ΛΑΟΣ να με δώσει πειστική ερμηνεία της προτάσεως του Προέδρου στον Ψινάκη. Οι κομμουνιστές μην εκνευρίζεστε, ο Πρόεδρος δεν ψήφισε το "αντικομμουνιστικό" μνημόνιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

 34. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/09/2009 17:29:20

  Aειντε τώρα νά δοθεί ΄πειστική΄ερμηνεία στό γιατί ο κυρ-Γιώργος επιθυμεί Ψινάκη.
  Αγνωσται αι Βουλαί τού Ηλία και τού Μπάρμπα Γιώργη.
  Αλλως τε εξ΄όσων έχω συνάγει, το παρόν blog αποφεύγει νά υπεισέρχεται σέ Κρεβατοκάμαρες και Τηλε-Παράθυρα .
  Γιά το αν ο Μακαρίτης ο Χαρίλαος φορούσε Φουστανέλα δέν γνωρίζω.
  Πάντως τό οτι ο Μπάρμπα Γιώργης θα φορούσε απο Φουστανέλα έως και Στολή τού Κοκκινου Στρατού Χ-Α-Λ-Α-Ρ-Α για νά πάρει ψήφους είναι απολύτως βέβαιον.
  Μάλιστα φημολογείται πώς ο μπάρμπα Γιώργος θα ανοίξει τήν προεκλογική του εκστρατεία φορώντας Φουστανέλα,φέροντας στο Στήθος Παράσημα τού Κόκκινου Στρατού αγορασμένα απο το Μοναστηράκι, και Μπερέ Τσέ είς την Κεφαλήν του.
  Αυτά..................

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Σπύρος 06/09/2009 18:04:46

   Ο κυρ-Γιώργος, ως άνθρωπος της υπερεξουσίας, έχει πάρει εντολή για γελοιοποίηση των θεσμών και αξιών, στα πλαίσια διάλυσης της Ελλάδας. Και ας μην ξεχνάμε ότι αλώνει το ισχυρότερο προπύργιο των παραδοσιακών αξιών που είναι οι ακροδεξιοί και οι άκρως συντηρητικοί.

   • διερωτώμαι avatar
    διερωτώμαι @ Μποτίλια στο Πέλαγος 06/09/2009 18:18:12

    Εντολοδόχος ή όχι, αποκαλύπτει και τον φαρισαϊσμό ορισμένων εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών και βουλευτών του. Φαντάζεσθε πως θα αντιδρούσαν ορισμένοι τηλε-βιβλιοπώλες, εάν ο ΓΑΠ 'η ο Τσίπρας έκαναν πρόταση στον Ψινάκη;;;

  • donaE avatar
   donaE @ Σπύρος 06/09/2009 18:32:10

   Προσωπικα δεν πιστευω οτι στο Λαος υπαρχουν συντηρητικοι δεξιοι.
   Αυτοι δεν το κουνανε απο την ΝΔ.Εδω δεν φυγανε επι Μητσοτακη,ουτε καν οταν ο Καραμανλης ο πρεσβυτερος εβαλε μεσα τους χουντικους θα αντεξουν την εικονα του Καρατζαφερη με τις σαχλαμαρες;
   Στο Λαος υπαρχουν διαφοροι γραφικοι μπερδεμενοι,απο την μεσημεριανη ζωνη της τηλεορασης.Ο Ψινακης εναι το φιναλε τους.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ donaE 06/09/2009 19:19:22

    Ο Πλεύρης είχε ανοίξει ολόκληρη συζήτηση με τον Ιωάννη Λουκά για τον ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα. Εγώ έχω δηλώσει πολλές φορές εδώ, ότι δεν αντιμάχομαι την ομοφυλοφιλική επιλογή, που την θεωρώ ιδιωτική υπόθεση. Οι ακροδεξιοί όμως την στιγματίζουν. Ειδικά οι οπαδοί του φυλετισμού την θεωρούν έκφυλη. Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο Βορίδης όσο και ο Πλεύρης μας δουλεύουν κανονικά. Όσο και αυτοί που εμπορεύονται την Ορθοδοξία.
    Ένα άλλο ζήτημα είναι η έντονη προβολή της ομοφυλοφιλίας από τα μίντια. Εδώ πρόκειται για υποβολή στην ιδιωτική σφαίρα των τηλεθεατών, άσχετα ποια συγκεκριμένη επιλογή προβάλλεται. Η δημιουργία λαϊφστάιλ που αποσκοπεί στην κατάργηση των φύλων, όπως το unisex έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις. Από τότε που οι "αναπτυγμένες" κοινωνίες αδυνατούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, έκαναν μόδα το single για να μην γεννιούνται παιδιά.

   • Υ. avatar
    Υ. @ donaE 06/09/2009 19:38:47

    Να επαναλάβω το τίτλο από ένα παλαιότερο άρθρο του ΑΝΤΙ.
    "Αλλοιμονο στα παιδιά που γίνανε πουστράκια από μόδα"

   • donaE avatar
    donaE @ donaE 06/09/2009 19:55:42

    Το κανανε μοδα για να πουλανε περισσοτερα και πιο νεα προιοντα.Το unisex παραδειγματος χαριν ειναι νεα γκαμα προιοντων.

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ donaE 07/09/2009 00:52:51

    @ Υ. :
    ""
    Να επαναλάβω το τίτλο από ένα παλαιότερο άρθρο του ΑΝΤΙ.
    “Αλλοιμονο στα παιδιά που γίνανε πουστράκια από μόδα” ""

    Και να συμπληρώσω ότι είναι παρα πολλά τα ατιμούλικα. Και έχουν και δικαιωμα ψήφου. Αρα Ψινάκης και Βαίτσης -αξιόλογοι και πανέξυπνοι σαν άτομα- θα μαζέψουν τα ψηφαλάκια των παντος είδους καλλιτεχνιζόντων ο/η πρώτος/η και επιστημόνων ο/η δευτερος/η.

 35. διερωτώμαι avatar
  διερωτώμαι 06/09/2009 17:42:42

  Πολύ καλός Σπύρο,με κάλυψες εν μέρει

 36. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 06/09/2009 17:49:16

  Ο βρεγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Για ποιο λόγο μια φυλλάδα της διαπλοκής επαναφέρει με τον πλέον χονδροειδή τρόπο ένα θέμα μετεμφυλιακής μισαλλοδοξίας, που έχει κλείσει ιστορικά, για όσους τουλάχιστον έχουν ουσιαστικό ερευνητικό ενδιαφέρον, εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια; Είναι δυνατόν να αφορά αυτό ένα προεκλογικό κλάδεμα της επιρροής του ΚΚΕ, όπως ισχυρίζεται προηγούμενος σχολιαστής; Μάλλον θα πρέπει να απαντήσουμε αρνητικά στο ερώτημα. Το ΚΚΕ διαθέτει μια κατασταλαγμένη επιρροή, που δεν επιρρεάζεται εύκολα στις συμπαγείς θεωρήσεις της με τόσο ακραία, που ξεπερνούν και τα όρια του παιδαριώδους, δημοσιεύματα. Ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση του Σύριζα το αναδεικνύει μοιραία ως επικρατούντα πόλο στα πλαίσια της αριστεράς.
  Το δημοσίευμα - και αυτό καθίσταται προφανές από τον υπέρμετρα αφελή τρόπο γραφής - έχει σαν αποδέκτες δεξιούς αναγνώστες, που ίσως ακόμη λειτουργούν με σύνδρομα, τα οποία επιχειρεί αυτό να επικαιροποιήσει. Ποιοι μπορεί να είναι όμως αυτοί;
  Δεν μπορούμε να παραδούμε ότι η υπερεξουσία προβλέπει κατεδάφιση της χώρας, φέρνοντας το σύστημα στα όρια αντοχής του. Ήδη αυτή έχει συντελεστεί σε σημαντικό βαθμό. Επιγραμματικά αριθμώ:
  1. Σχεδόν πλήρης καταστροφή των δασών με εμπρησμούς, φετιχισμός του μπετόν, πολεοδομική ζούγκλα
  2. Καταστροφή της πραγματικής οικονομίας με επιβολή των νταβάδων
  3. Χοντρή δημογραφική αλλοίωση με το μεταναστευτικό
  4. Κοινωνική διάλυση θεσμών και αξιών. Μπαχαλοποίηση της νεολαίας, ναρκωτικά
  5. Διάλυση της κοινωνικής πολιτικής. Στρατηγική της φτώχειας
  6. Απεμπολισμός της ελπίδας για μελλοντική καλυτέρευση. Αβεβαιότητα.
  Με αυτή την έννοια η DDR του Χόνεκερ, με εξαίρεση το φασιστικό καθεστώς που υπήρχε, μοιάζει με παράδεισο σε σύγκριση με την σημερινή Ελλάδα: Πλήρης εξασφάλιση όλων σε πλαίσια περιορισμένου καταναλωτισμού, καμία ανησυχία για το μέλλον, άφθονη μπύρα που είναι ζήτημα ζωής για τους Γερμανούς, ομαδικοί έρωτες μεταξύ γνωστών και φίλων, λόγω του ανιαρού προγράμματος της τηλεόρασης που περιλάμβανε μόνο προπαγάνδα. Το είχανε πει και οι χίπις, οραματιζόμενοι τον επί γης παράδεισο: Sex, drugs and Rock and Roll.
  Η αναζωπύρωση του ακραιφνούς αντικομμουνιστικού συνδρόμου έρχεται να κρατήσει τους νοικοκυραίους εντός ενός συστήματος, που βρίσκεται υπό προγραμματισμένη κατεδάφιση.
  Παραλήπτης όμως του μηνύματος, για τους γνωρίζοντες ιστορία όχι από εγχειρίδια φτηνής προπαγάνδας, είναι και οι ενδοσυστημικοί, που είναι επόμενο να αποκτήσουν αντισυστημικές διαθέσεις σε αυτή την φάση.
  Είναι γνωστό ότι στην καθοδήγηση του ΚΚΕ δρούσαν τότε αρκετοί πράκτορες της Αγγλίας, που αποσκοπούσαν σε μια συνεργασία Αγγλίας και ΕΣΣΔ, στα πλαίσια περιορισμού της επεκτεινόμενης εγκαθίδρυσης της αμερικανοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Γ. Μπάτσης, γιος του ναυάρχου Μπάτση, τότε αρχηγού ΓΕΝ, που εκτελέστηκε με τον Ν. Μπελογιάννη.
  Κατά συνέπεια αποδέκτης του μηνύματος του λιβελογραφήματος είναι ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός Πολιτισμού, εκτός όλων των άλλων.
  Καλόν θα ήτο οι καλοθεληταί του Γέιλ να πάνε να μπαζώσουν τις στοές γύρω από το "ίδρυμα", που με τα όργια λατρείας του θανάτου που γίνονται εκεί μέσα, αναδύεται μπόχα πολύ χειρότερη της σταλινικής.

  • donaE avatar
   donaE @ Μποτίλια στο Πέλαγος 06/09/2009 18:02:05

   Αχ,Μποτιλια μισες αληθειες μας λενε μια ζωη.
   Ειπαμε η ιστορια ειναι διακύβευμα της εξουσιας.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ donaE 06/09/2009 18:11:55

    Ακόμη χειρότερη είναι η μετάλλαξη των κυττάρων του εγκεφάλου που επιβάλουν με την ελλειπή παροχή οξυγόνου (πυρκαϊές, υπερβολική μόλυνση) τα δηλητήρια στις τροφές και τον περιορισμό της θρεπτικής τους αξίας, τον συνεχή υποβιβασμό της λειτουργίας του εγκεφάλου από τα 13 στα 9 Hz με την τηλεόραση, την εκπομπή ναρκωτικών συχνοτήτων με το HAARP και τους ψεκασμούς.
    Υποτιμούν όμως την δημιουργική αλχημεία που αναπτύσσεται.

 37. s.t. avatar
  s.t. 06/09/2009 17:57:16

  Οι πασόκοι το κάνουν από σκοπιμότητα, αλλά τελικά στην Ελλάδα μόνο από ιδιοτέλεια λέει κανείς την αλήθεια.
  Τι θα πει την εποχή εκείνη υπήρχε πόλεμος? Υπήρχε πόλεμος το '49-'51?
  Και τελοσπαντων αν το ΚΚΕ πίστευε ότι όντως ο πόλεμος συνεχιζόταν (με το όπλο "παρα πόδα"), τότε και το κράτος νομιμοποιούνταν να εφαρμόζει τα μέτρα που πήρε (εξορίες, καταδίκες, εκτελέσεις), αφού όφειλε κι αυτό να πάρει τα μέτρα που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Ή όχι?
  Κι όσο για το αν η δράση αυτή του ΚΚΕ ήταν "πατριωτική", πραγματικά ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

 38. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 06/09/2009 17:58:46

  Χωρίς να έχω στοιχεία για να αμφισβητήσω τα στοιχεία ο χρόνος που δημοσιοποιείται είναι για να προσφέρει υπηρεσίες στον «αυτοδύναμο» πορφυρογέννητο ΓΑΠ...

  Αυτοί που μέχρι τώρα εκθείαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τον θέλουν εκτός βουλής και να περιμαζέψουν όλους τους Αριστερούληδες την Εκάλης και του Κολωνακίου!

  Υ.Γ. Ακόμα δεν πήρατε χαμπάρι οτι το σύστημα θέλει αυτοδυναμία;
  Υ.Γ.2 Την ΓΑΠήσαμε/τε

  Όταν λέγαμε ότι μετά το 18% του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα παλεύει στην για να μπεί στην Βουλή είμασταν φασίστες που λέγαμε για παιχνιδάκια νταβαδων.

 39. Nike Tras avatar
  Nike Tras 06/09/2009 18:20:58

  Ξέρει από πράκτορες ο ΔΟΛ..Ελάχιστοι ξέρουν ότι ο πατήρ του νυν Δολάρχη με τον Σκαραβαίο υπήρξε, εκτός από φίλος με τον Βενιζέλο. και πράκτωρ της Βρετανίας..! Το ξέρατε?

 40. artzimpourtzi avatar
  artzimpourtzi 06/09/2009 19:52:34

  εκανα ενα σχολιο και σβηστηκε .... προληπτικα ?

 41. Giannis avatar
  Giannis 07/09/2009 00:04:59

  Η περίοδος που αναφέρεται, είναι μετά τον εμφύλιο. Η ημερομηνία στην επιστολή είναι 26/8/50. Κανένας πόλεμος δεν υπήρχε τότε. ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ...

 42. ataktos avatar
  ataktos 07/09/2009 02:02:22

  Αγαπητέ Μποτίλια στο πέλαγος-μην τα λες όλα ….άφησε κάτι για την κατά ιδίαν συζήτηση έχουμε καιρό ακόμα …

 43. babis3565 avatar
  babis3565 07/09/2009 10:38:45

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΨΕΛΙΣΕΙ ΚΑΤΙ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΕ ΜΙΑ ΕΤΤΙΚΕΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΝ ΚΑΤΩ...ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΦΑΖΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΘΕΝ ΦΑΣΙΣΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ(11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ)

 44. parsifal avatar
  parsifal 07/09/2009 13:05:45

  Να μας πει ο κύριος Σταύρος ΠΟΥ γεννήθηκε, ΠΟΥ κατέφυγε υπο την προστασία της ΟΠΛΑ διότι απειλείτο η ζωή των γονέων του και ΠΟΙΟΝ "κατάσκοπο" πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ εβλεπε ο πατέρας του εως και μετά τη "μεταπολίτευση" του 74...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.