#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2010 12:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τούρκοι και ΝΑΤΟ «μοίρασαν» το Αιγαίο

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο ανώτατος διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ (CCA) με έδρα τη Σμύρνη της Τουρκίας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα απαράδεκτο σήμα με το οποίο παραχωρούσε το μισό Αιγαίο στο 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ (6CAOC) ως περιοχή ευθύνης του για αεροπορική αστυνόμευση (ΑΡΑ).
Ο χάρτης που μοιράζει την αεροπορική αστυνόμευση μεταξύ Λάρισας και Εσκισεχίρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμύνης υπήρξε ελληνική αντίδραση, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το σήμα αυτό. Ομως η ελληνική αντίδραση θεράπευσε μόνον την αφορμή και όχι τα αίτια, βάσει των οποίων εκδόθηκε το απαράδεκτο σήμα με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος για τα χειρότερα.

Τον Ιούνιο του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου από τη Νάπολη της Ιταλίας στη Σμύρνη, με αμερικανό διοικητή και τούρκο υποδιοικητή. Στην απόφαση αυτή υπήρχε ο απαράβατος όρος εντός τριών ετών, δηλαδή μέχρι το 2006, να καταργηθεί και το 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ (6ο CAOC) και να αναβαθμιστεί το 7ο της Λάρισας, το οποίο με τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις (9 ραντάρ αεροσκάφη αναχαίτισης) που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, θα αναλάμβανε την αεροπορική αστυνόμευση ολόκληρης της νοτιοανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ.

Ομως, λόγω της αδράνειας και των ελληνικών κυβερνήσεων, το 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ όχι μόνον δεν καταργήθηκε μέχρι το 2006, αλλά σήμερα, το 2010, ανατέθηκαν από τον ΝΑΤΟϊκό διοικητή αρμοδιότητες αεροπορικού ελέγχου και αστυνόμευσης σε περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη μέση του Αιγαίου (βλ. χάρτη).

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το απαράδεκτο σήμα του ΝΑΤΟϊκού διοικητή, τα τουρκικά αεροσκάφη θα αποτελούσαν «τον φύλακα άγγελο» και «προστάτη» όλων των ελληνικών νησιών ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, όπως Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά, Σάμος, Χίος, Ικαρία, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Μεγίστη κ.ά.

Ελληνική αδράνεια

Ομως η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ δεν κάνει καμία αναφορά στην κατάργηση του 6ου υποστρατηγείου του Εσκισεχίρ (που έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2006), με αποτέλεσμα να παραμένει ενεργή μία από τις αιτίες που θα δημιουργούν μόνιμα εθνικά προβλήματα στο Αιγαίο. Η μη κατάργηση του 6ου υποστρατηγείου μέχρι και σήμερα ανοίγει τον δρόμο σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία.

Η ελληνική αδράνεια στο θέμα της κατάργησης του 6ου CAOC του Εσκισεχίρ έχει ως αποτέλεσμα να μην αναβαθμίζεται το 7ο CAOC της Λάρισας και έτσι να μην έχει περιοχή ευθύνης αεροπορικής αστυνόμευσης (ΑΡΑ).

Ετσι, για το Αιγαίο (FIR Αθηνών) την ευθύνη την έχει αυτός που διαθέτει ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για να φτάσει γρηγορότερα στο σημείο που απαιτείται. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία με το πέρασμα των ετών έχει διαμορφώσει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας και των κακών χειρισμών της:

Η Τουρκία έχει πετύχει να θέσει εκτός ΝΑΤΟ τις αεροπορικές δυνάμεις της Λήμνου (αεροσκάφη αεράμυνας στο αεροδρόμιο και το στρατιωτικό ραντάρ), με το αναληθές αιτιολογικό ότι η Λήμνος... τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Πρόκειται για μια παλιά «αμαρτία» των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν διορθώθηκε ποτέ.

Ετσι, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και ο ICAO αποδέχονται στην πράξη τη θέση της Τουρκίας και αντιμετωπίζουν τη Λήμνο ως αποστρατιωτικοποιημένη τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο του ICAO για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.

Με βάση αυτή την αρνητική εξέλιξη, το 7ο CAOC της Λάρισας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη της Λήμνου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για αεροπορική αστυνόμευση, με αποτέλεσμα το βορειοανατολικό Αιγαίο να παραμένει ακάλυπτο, αφού η πλησιέστερη ελληνική αεροπορική μονάδα για την περιοχή βρίσκεται στη Σκύρο. Αντιθέτως, η Τουρκία με τα αεροσκάφη της στα αεροδρόμια Badirma και Balikesir μπορεί να φτάσει στην περιοχή πολύ συντομότερα, με αποτέλεσμα να απαιτεί τον έλεγχο του Αιγαίου.

Το αεροδρόμιο της Λήμνου

Επιπροσθέτως, για ανεξήγητο μέχρι στιγμής διαχρονικό λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται συστηματικά να ασχοληθούν με την περίπτωση της Λήμνου και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα: Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου (ιδιοκτησίας ΥΕΘΑ) είναι... ανύπαρκτο διεθνώς, αφού η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καταχωρίζει το αεροδρόμιο της Λήμνου (προς τέρψη της Αγκυρας, φυσικά) μόνον ως πολιτικό αεροδρόμιο στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών (ΑΙΡ Greece) που διανέμεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αμύνης με τις οποίες αποσύρθηκε το επίμαχο ΝΑΤΟϊκό σήμα και πάλι δεν επεκτάθηκαν στο αίτημα άμεσης εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ του 2003 και επομένως στην άμεση κατάργηση του 6ου CAOC του Εσκισεχίρ, που αποτελεί την αιτία του σημερινού προβλήματος. Ετσι το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, αφού θα είχε αναθέσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου σε ένα ανύπαρκτο CAOC, αυτό του Εσκισεχίρ.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση δεν τόλμησε και πάλι να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να δεχθεί τις δυνάμεις αεράμυνας της Λήμνου και ακόμα να ζητήσει να κατοχυρωθεί το αεροδρόμιο της Λήμνου ως στρατιωτικό.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση φρόντισε αυτή τη στιγμή να θεραπεύσει μόνο την αφορμή, αλλά όχι και την αιτία. Μοιάζει δηλαδή με ανειδίκευτο υδραυλικό, που ενώ στάζει η βρύση δεν την αλλάζει αλλά βάζει τον κουβά για να μαζεύει το νερό μέχρις ότου να ξαναπλημμυρίσει.

Υπάρχει όμως και μια άλλη... διαχρονική λεπτομέρεια ελληνικής αδράνειας, που επιτείνει την κατάσταση: μέχρι το 1992 το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Λάρισας είχε ως περιοχή αεροπορικού ελέγχου το FIR Αθηνών (περιοχή έγκαιρης προειδοποίησης). Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, το 1992 (DPC92), η περιοχή αυτή καταργήθηκε και αναγράφηκε ότι εντός 6 μηνών πρέπει να επανακαθοριστεί. Εχουν παρέλθει ήδη 18 χρόνια και ακόμα η περιοχή δεν έχει καθοριστεί ώστε να προστατεύονται τα ελληνικά νησιά σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο...

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=152632

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sim avatar
  sim 18/04/2010 14:21:07

  ο μεγάλος πολιτικός και αρμόδιος βαγγέλης πήρε χαμπέρι τι γίνεται? ή ασχολείται με ανακοινώσεις και μηνύσεις με τον Θέμο για τον Πάρι ?
  εκτός με την αλλάγή και την αποδοχή αλοδαπών στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές για να στελεχώσουν τις ενοπλες δυνάμεις εκτιμά οτι θα έχουμε καλύτερες δημόσιες σχέσεις και θα τακτοποιηθούν όλα ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΥΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΣΑΛΑΜΑΛΕΚΟΥΜ

 2. ataktos avatar
  ataktos 18/04/2010 14:59:34

  όταν τα έλεγε η Αλέκα πριν 2-3 μέρες την λοιδόρησαν τα κοράκια

  • AGR avatar
   AGR @ ataktos 18/04/2010 23:48:53

   Τα' λεγε η καημένη αλλά ο αναίσχυντος κι ο ανίκανος, την έλεγε φαντασιόπληκτη!!!

   Δείτε εδώ: "Η φαντασιόπληκτη και ο...αφελής!
   http://agrupnoipolites.wordpress.com/

 3. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 18/04/2010 16:08:33

  Η Αλέκα να στέρξει να προτείνει ένα ευρώ μέτωπο πατριωτικών δυνάμεων χωρίς καθυστέρηση και να δούμε ποιοί θα μείνουν έξω. Ισως κατι τέτοιο αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις παλινωδίες του Καρατζαφύρερ...

 4. iketis avatar
  iketis 18/04/2010 18:46:01

  Το όλον θέμα ξεκίνησε με το Πρωτόκολλο/Σύμφωνο της Μαδρίτης –υπογραφή του «αντιπροέδρου των Υμίων και Οτσαλάν» (Εφ. «Το Παρόν»). Το ’99 ο Πεπονής κατείγγειλε -–προς τιμήν του-- το Σύμφωνο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, σε συζήτηση για το Γιουγκοσλαβικό. «Δεν το πέρασαν από τη Βουλή είπε, αλλά πίσω από τις πλάτες μας». Πριν από την καταγγελία Πεπονή, είχα δει κάτι δυσεξήγητο σε παρέλαση για Εθνική Επέτειο στου Ζωγράφου: Παιδάκια οικογενειών της Κίνησης για την Ειρήνη (δεν θυμάμαι πώς λέγεται) που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σήκωναν λευκά, χαρτονένια περιστέρια με το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ». Κατάλαβα μόνον όταν άκουσα τον Πεπονή στην ΕΣΗΕΑ (του οποίου η καταγγελία αποσιωπήθηκε). Τα υπόλοιπα δημοσιεύτηκαν, και πολύ πρόσφατα, πάλι, στην Εφ. «Ριζοσπάστης» και υπήρξε η συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε η Αλέκα.(Η Αλέκα έχει πάντα καλή πληροφόρηση γι΄ αυτά, λόγω της συνεργασίας με την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα.) Αλλά απάντηση δεν έλαβε, φυσικά. «Μηδέν στο πιλίκιον»…

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/04/2010 00:31:24

  Γουστάρω! Τα γιουσουφάκια της Μυκόνου θα τουρκέψουν!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.