29/08/2008 17:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τους κάνουν και πλάκα οι Ρώσοι

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Πενταγώνου, στρατηγός, Ανατόλι Νογκοβίτσιν, ανακοίνωσε χθες ότι στην περιοχή Νικόζι, όπου έγιναν σφοδρές συγκρούσεις με τις γεωργιανές ειδικές δυνάμεις, βρέθηκε ένα αμερικανικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί στο Τέξας, στο όνομα Μάϊκλ Λιβάϊτ. Διευκρίνισε όμως ότι παρά τις εξονυχιστικές έρευνες που έγιναν επί τόπου, δεν βρέθηκε το πτώμα ή ο κάτοχος του διαβατηρίου. Δεν απέκλεισε επίσης τη συμμετοχή στις μάχες αμερικανών υπηκόων. Όπως είναι γνωστό, πάνω από 150 αμερικανοί σύμβουλοι εκπαίδευαν τον γεωργιανό στρατό. Η Γεωργία δε, ήταν η χώρα που έπαιρνε τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια διεθνώς από τις ΗΠΑ.

(Φώτο από την ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Ρια Νόβοστι», όπου υπάρχει το βίντεο με τον Νογκοβίτσιν να επιδεικνύει φωτοτυπία του αμερικανικού διαβατηρίου)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. CHRISTOS avatar
  CHRISTOS 29/08/2008 18:02:00

  Δεν κατάλαβα και πολύ καλά τον τίτλο της είδησης. Τι εννοείτε με τον όρο πλάκα; Ότι το διαβατήριο ήταν πλαστό;
  Δε θέλω να θίξω υπολήψεις, απλά με παραξενεύει ο τίτλος σε σχέση με το κυρίως θέμα.

 2. manolis avatar
  manolis 29/08/2008 18:09:23

  Τελικά με τον ανταποκριτή της στη Ρωσία ΕΡΤ τι γίνεται;

 3. manolis avatar
  manolis 29/08/2008 18:11:58

  Σωστό mail:
  Τελικά με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρωσία τι γίνεται

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/08/2008 18:13:55

  Τον είδα τώρα στις ειδήσεις των 18.00 στο ΝΕΤ.

 5. Anonymous1 avatar
  Anonymous1 29/08/2008 18:19:15

  Πως δεν άφησε πίσω κατά τύχη και καμία ληξιαρχική πράξη, θα μας μουρλάνουνε οι Ρώσοι, είπαμε, λίγο τακτ όμως

 6. Xase avatar
  Xase 29/08/2008 18:28:32

  Ανωνυμε 1 τι θα πει λιγο τακτ;; Μηπως ειναι ο πρωτος η ο τελευταιος Αμερικανος που πολεμαει εκτος Αμερικης;;. Αν το βρηκανε με ονοματεπωνυμο ας βγουν οι Αμερικανοι να πουν οτι δεν υπαρχει αυτος ο ανθρωπος. Ακουσα και τον Ρωσο επιτετραμενο σον ΟΗΕ να τους κανει πλακα και να ρωταει τον Αμερικανο επιτετραμενο αν τα βρηκανε εκεινα τα οπλα μαζικης καταστροφης στο ΙΡΑΚ η τα ψαχνουν ακομα.

 7. Anonymous1 avatar
  Anonymous1 29/08/2008 18:38:03

  Ο ένας ιμπεριαλιστής κάνει πλάκα στον άλλον ιμπεριαλιστή και όλοι μαζί είναι μια ωραία ατμόσφαιρα, το έμμεσο σιγοντάρισμα υπέρ ενός από τους δυο είναι που δεν μπορώ να καταλάβω προσωπικά. Και έξω από αυτό ναι, πολεμιστή που να αφήνει πίσω διαβατήριο δεν έχει ξαναγράψει το κοντέρ, θα μου πεις για όλα υπάρχει πρώτη φορά, θα δείξει τι να πω

 8. Suhoi avatar
  Suhoi 29/08/2008 20:04:58

  @ανωνυμο 7.

  Το να μιλάμε με όρους που αντιστοιχούν σε συνθήκες Α' ή και Β'Παγκοσμίων πολέμων ("ιμπεριαλισμοί") ή ακόμα και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δεν ταιριάζει στην περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα σήμερα. Το ζητούμενο τώρα, μετά τη διάλυση του διπολικού συστήματος, είναι η διαμόρφωση μιας νέας διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων. Ενδεχομένως, πολυπολικής. Ισως κάτι άλλο. Προς το παρόν, για πολυπολισμό μιλάμε. Το συμπέρασμα από τον πόλεμο στον Καύκασο λοιπόν (αξίζει τον κόπο η ανάλυση του Guardian) είναι ότι μπαίνει τέλος στην περίοδο του μονοπολικού συστήματος της μιας υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κ.λ.π., και τώρα τον Καύκασο, η εικόνα της παντοδυναμίας των ΗΠΑ έχει ραγίσει σε μεγάλο βαθμό. Προφανώς οι ΗΠΑ για αρκετά χρόνια ακόμα δεν θα έχουν αντίπαλο με αντίστοιχη δύναμη σαν τη δική τους. Αποδεικνύεται όμως, ότι αργά αλλά σταθερά δημιουργούνται ορισμένα περιφερειακά κέντρα (το'γραψε πρόσφατα ο πρώην αριστεριστής, πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας που χειροκροτούσε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκσολαβία, Γιόσκα Φίσσερ). Και η Ρωσία, η οποία σίγουρα είναι μια περιφερειακή δύναμη, φαίνεται ότι βαδίζει προς την κατεύθυνση της μεταροπής της σε σημαντικό περιφερειακό κέντρο με σαφείς τάσεις διεθνοποίησης της δύναμής της. Σε οικονομικό επίπεδο, σίγουρα έχει διεθνή ρόλο. Σε στενό πολιτικό και στρατιωτικό, την εγγύς ζώνη συμφερόντων της κοιτάζει. Αρα, τα περί "ιμπεριαλισμών" γενικώς και αορίστως, μάλλον με αφορισμούς μοιάζουν. Και σίγουρα δεν ταιριάζουν σε ψύχραιμη γεωπολιτική ανάλυση της διεθνούς πραγματικότητας έτσι όπως διαμορφώνεται την τελευταία 20ετία. Και εν πάση περιπτώσει, ας θυμηθούμε λίγο και το Μαοϊκό τσιτάτο περί ανερχόμενου και κατερχόμενου ιμπεριαλισμού.

 9. Dr.Sato avatar
  Dr.Sato 29/08/2008 20:39:57

  Αντιπαθώ πολύ τους Ρώσους, αλλά αυτή τη φορά πιστεύω πως έχουν δίκιο(όσο μπορεί να έχει κάποιος σε τέτοιες περιπτώσεις)..

 10. Anonymous1 avatar
  Anonymous1 29/08/2008 20:40:27

  Ο "πολυπολισμός" χαρακτηρίζει ως λέξη την ύπαρξη πολλών πόλων. Όχι την ταυτόχρονη υποστήριξη αυτών. Και εντάξει τα υπουργεία εξωτερικών να κινούνται έτσι, αυτός είναι ο ρόλος τους, να υποστηρίζουν τους τάδε ή τους δείνα ανάλογα το timing και τις συνθήκες. Εμείς σαν λαός όταν συζητάμε μεταξύ μας στα blogs, να υποστηρίζουμε τον έναν από τους δυο, δεν μπορώ να το καταλάβω. Εννοούμε οτι απαρνούμαστε τον Μήτσο για να ενδώσουμε στον Βαγγέλη ο οποίος όταν μας θα μας αυτώνει δεσμεύεται να βάζει περισσότερο σάλιο από τον πρώτο.
  Άλλα τα Γκουανταναμο της Αμερικής άλλα της Ρωσίας? Άλλη η κλανιά του Αμερικάνου και άλλη του Ρώσου? Το έχουμε χάσει τελίως

 11. factorx avatar
  factorx 29/08/2008 21:06:26

  @CHRISTOS Says: "Δεν κατάλαβα και πολύ καλά τον τίτλο της είδησης. Τι εννοείτε με τον όρο πλάκα;"

  Εννοούμε οτι ο Ρώσοι τους τα πήραν όλα των Γεωργιανών, έχουν μπει στις αποθήκες και θα βγάζουν ένα ενα τα στοχεία για τις σχέσεις με τους Αμερικανούς. Τους κάνουν καζούρα, αν δεν το κατάλαβες.

  ΚΙ αυτό το "Δε θέλω να θίξω υπολήψεις" μας το κάνεις λίγο πιο κατανοητό;

 12. Anonymous1 avatar
  Anonymous1 29/08/2008 21:19:25

  Φάκτορα όταν τσαμπουκαλεύεσαι υπερασπιζόμενος την υπόληψή σου ως αρθογράφου, συντάκτη και διαχειριστή ιστολογίου, νιώθω μια έντονη ανάγκη να σφαχτώ για πάρτη σου υπερασπιζόμενος τα δίκαιά σου. Αν χρειαστείς βοήθεια πες ε, μη ντραπείς

 13. Factorx avatar
  Factorx 29/08/2008 21:41:32

  Αφού είσαι ανώνυμος, άρα φοβάσαι. Τι να σε κάνω;

 14. Anonymous1 avatar
  Anonymous1 29/08/2008 21:48:44

  Ενώ αν θα ήμουν ψευδώνυμος όπως όλοι, θα έδειχνε ότι δεν φοβάμαι, φοβερό

 15. Factorx avatar
  Factorx 29/08/2008 21:55:41

  Χαρακτηριστική νοοτροπία αριστερούλη τάχαμ δήθεν. Μ΄ εσένα μιλάω και οχι όλους τους άλλους. Και για να δεις ποια είναι η διαφορά μας: Εγώ (εμείς) είμαι επώνυμος. Υπόκειμαι δηλαδή καθημερινά στην καφρίλα οποιουδήποτε θέλει να πετάξει λάσπη. Αν αυτό δεν σου λέει κάτι και αν δεν σε ευιαθηστοποιεί για να μην γράφεις ανώνυμα , ιδίως όταν ασκείς κριτική, εγώ δεν μπορω να κάνω τίποτα.

 16. Eponymous avatar
  Eponymous 29/08/2008 22:04:57

  Μα ποια λάσπη, εγώ απλά σε ειρωνεύομαι. Αλλά ok για να μη σε παίρνει από κάτω (στο nickname αναφέρομαι στον ενικό, άκουει όλη η ομάδα όμως), ορίστε έβαλα και ψευδώνυμο εις ένδειξη σεβασμού και ευαισθητοποίησης για το λειτούργημα της αντικειμενικής, ψύχραιμης και ακριβοδίκαιης ενημέρωσης που προσφέρει το blog

 17. Suhoi avatar
  Suhoi 29/08/2008 22:10:40

  @ανώνυμο 10.

  Προσπαθώ να προσεγγίσω μια πραγματικότητα έτσι όπως ήταν εδώ και 20 χρόνια και έτσι όπως διαμορφώνεται με τον τελευταίο πόλεμο και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο -Τρίτο- κόσμο. Αν κάποιος θέλει να ταχθεί υπερ της μιάς ή της άλλης πλευράς δικιά του υπόθεση είναι. Ως Ελληνες, πρέπει να κοιτάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι να σκύβουμε δουλικά το κεφάλι στον έναν ή τον άλλον.

  Ομως, το φαινόμενο της ξενοδουλείας -τόσο του πολιτικού κόσμου, όσο και σημαντικού τμήματος των πολιτών- που χαρακτηρίζει τη μεταπολεμική Ελλάδα, έχει να κάνει με την υποταγή στα κελεύσματα των ΗΠΑ. Για ιστορικούς λόγους, οι αμερικανοί λειτούργησαν ως επικυρίαρχοι στη χώρα μας. Οι Ρώσοι, για τους ίδιους λόγους, μπορεί να ασκούσαν μεγάλη επιρροή στη χώρα, αλλά ουδέποτε έγιναν "Πιούριφόϊ" στην Ελλάδα. Θυμάσαι άλλωστε ανώνυμε, την περίφημη χαρτοπετσέτα των Στάλιν-Τσώρτσιλ με τα ποσοστά, ε; Και στην εισβολή στην Κύπρο, δεν νομίζω ότι ήταν οι Ρώσοι -σοβιετικοί τότε- που έκαναν τις πλάτες στους Τούρκους...

  Τα περί "πολυπολισμού" και τα λοιπά σχόλια που κάνεις γι'αυτό, μάλλον είναι ακατάληπτα και δεν συνδέονται μεταξύ τους.

  Ξέχωρα από αυτά όμως, ας δούμε μια επισήμανση που κάνει στους Financial Times ο πρώην εκπρόσωπος της Σιγκαπούρης στον ΟΗΕ, Κισόρε Μαχμπουμπάνι, για τον πόλεμο στον Καύκασο. Λέει λοιπόν: "Εάν η Δύση θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει τον αδύναμο, δηλαδή τη Γεωργία, εναντίον της Ρωσίας, η πλειοψηφία του κόσμου υποστηρίζει τη Ρωσία ενάντια στην επιθετικότητα της Δύσης. Η απόσταση που χωρίζει τη λογική της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο μεγάλη".

  Ανεξάρτητα από το τι θέλει -ή δεν θέλει- να υποστηρίξει ο καθένας μας, αυτή είναι μια ψυχρή πολιτική εκτίμηση για τα αισθήματα του κόσμου σήμερα. Και κόσμος δεν είναι μόνον η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Είναι η Ασία, η Μ.Ανατολή, η Λ.Αμερική, η Αφρική. Αυτό λέγεται προσπάθεια για αντικειμενική εκτίμηση των πραγμάτων. Και αυτές έχουμε ανάγκη για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ετσι ώστε, ενδεχομένως να μπορέσουμε να πάρουμε θέση για τις εξελίξεις. Τα υπόλοιπα είναι απλά -με το συχώριο- αμπελοφιλοσοφίες...

 18. Suhoi avatar
  Suhoi 29/08/2008 22:13:55

  @Eponymous

  Ο ανώμυνος-επωνυμος ειρωνεύεται, απλά επειδή είναι παντελώς άσχετος με το θέμα... Αν είχε κάτι ενδιαφέρον να βάλει στην κουβέντα θα το'βαζε. Προφανώς μόνο φούμαρα και ειρωνίτσες έχει ..

 19. Eponymous avatar
  Eponymous 29/08/2008 22:24:40

  Suhoi είδαμε τη στάση του FactorΧ και αρκετών μονίμων σχολιαστών απέναντι σε μη-ειρωνικές, σοβαρές συζητήσεις. Αφού είδαμε και απο-είδαμε, κάποιοι είπαμε να το ρίξουμε στο ανάλαφρο να βγεί και λίγο γέλιο, αν πιστεύαμε οτι η σοβαρή συζήτηση θα πιάσει τόπο, θα την κάναμε. Δεν πιάνει όμως η γαμημένη, μιλάς σε τοίχο. Ενώ την προηγούμενη το βράδυ έχεις επισημάνει τα καταφανεί σημεία στα οποία η λογική του blog πάσχει, την επόμενη το πρωί συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και δριμύτερο, λες και δεν ειπώθηκε τίποτα χθες. Ε ας βγει και λίγο γέλοιο ντε, όταν δεν χαμπαριάζουν κάποιοι από σοβαρές κουβέντες

 20. Suhoi avatar
  Suhoi 29/08/2008 22:29:38

  @Eponymous. Οπως είπε και ο Χαλβατζής... "μην την γαμ.. την κουβέντα"!

 21. Eponymous avatar
  Eponymous 29/08/2008 22:38:51

  Έλα τώρα, σε κάποιες κουβέντες αναλόγως και τον οικοδεσπότη που τις φιλοξενεί, τους αξίζει.
  Αλλά ίσως έχεις δίκιο, νωρίς το ξεκίνησα πάλι, έπρεπε να αφήσω πρώτα να ειπωθούν τα "ανόητα νεο-αριστερουλίστικα", μετά να επιχειρηθεί η αντίκρουσή τους από "βαρυσήμαντα νεο-πατριωτικά" και όταν η σκόνη αρχίσει να κάθεται, τότε χωθώ. Ok από την επόμενη θα ακολουθώ τη χορογραφία σχολιασμού πρώτα.

 22. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/08/2008 22:46:10

  Απλά τα παιδιά παίζουν:
  1.οι Αμερικάνοι έχουν εκλογές
  2.οι χώρες της Βαλτικής - Πολωνία - Μ Βρεταννία -Σουηδία επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων
  3.Γερμανοί - Ιταλοί σφυρίζουν αδιάφορα
  4. ο Σαρκοζί προσπαθεί να ισορροπήσει σε 2 βάρκες / τάσεις μέσα στην ΕΟΚ
  5. η Ρωσία, (όσο ανάγκη έχει η Δυτική Ευρώπη από την ενέργεια, άλλο τόσο την χρειάζεται πχ το 80% της ΓΚΑΖΠΡΟΝ είναι από ΕΟΚ), προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του χθες με το αύριο και να βρει τη θέσης στο σήμερα

  Άρα για τους μεγάλους (ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΝΔΙΑ), όλα είναι δουλειές και οι υπόλοιποι τρέχουμε από πίσω τους (η ΕΟΚ απλά 27 φεουδάρχες άλλος μεγάλος άλλος μικρότερος που προσπαθεί να βρει γλώσσα κοινή για να συνεννοηθεί, για πολιτική έχουμε πολύ καιρό ακόμα)

  ΥΓ

  ίσως μια λύση για την ΕΟΚ θα ήταν ότι λειτούργησε ως καταλύτης για την διάλυση του φεουδαρχικού συστήματος: κοινός "εθνικός" στρατός, με ενιαία διοίκηση και δομή.
  Πέρα από τις τεράστιες οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν και την απελευθέρωση πόρων για τις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες, θα έχει επακόλουθο κοινή διπλωματία / εικόνα προς τους "έξω"

 23. Eponymous avatar
  Eponymous 29/08/2008 23:15:37

  10:42 όχι, αυτό που λες εσύ είναι η δική σου περιληπτική ερμηνεία που ουδεμία σχέση έχει με το κίνητρό μου. Δεν έκανα λόγο για "πράγματα που ήθελα να πω και δεν πέρασαν", άλλο πράγμα είπα. Δηλαδή πετάγεσε που πετάγεσε ως ανώνυμος θηγμένος να υπερασπιστείς την ακεραιότητα της συζήτησης, τουλάχιστον να έχεις καταλάβει και τι έγραψε ο άλλος

 24. Eponymous avatar
  Eponymous 29/08/2008 23:36:12

  Α και πού σε, για να μην αφήσεις κάποιον να μιλήσει, προϋποθέτει είτε mouth-gagging είτε χλωροφόρμιο και τα συναφή. Δεν απαγορεύω σε κανέναν να μιλήσει αλλά αν πει ακυρότητα* ή από εδώ και στο εξής είναι απλά ο FactorX κι ας πει μια απλή «καλημέρα», ε αντίλογος θα υπάρχει. Όχι αξιοπρεπής αντίλογος παρά μόνο ειρωνικός. Εκεί πάντως που αρμόζει αξιοπρέπεια και ήθος ξέρω να τα δείχνω και να τα δίνω απλόχερα. Όταν δεν αξίζει, με πιάνουν οι παλιμπαιδισμοί μου όμως, άνθρωπος είμαι κι εγώ έχω τις αδυναμίες, τα κόμπλεξ και τις ανωριμότητές μου. Δεν θα τραβήξει πολύ ούτως η άλλως, πέφτω για ύπνο ok.

  *Το από που κι ως που είμαι αρμόδιος να κρίνω ποίος λεει ακυρότητες και ποίος όχι, δεν θα το απαντήσω αν πρωτύτερα δεν μας πεί ο FactorX και συγκεκριμένοι μόνιμοι σχολιαστές, με πια αρμοδιότητα κρίνουν εκείνοι ποίος είναι ροζ αριστερούλης ή ΤΣΙΡΙΖΕΟΣ και ποίος όχι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.