29/08/2009 11:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από τη Χίο

Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος (UAV), πιθανότατα I-GNAT ή GNAT 750 ή το ισραηλινής κατασκευής Heron, πέταξε πριν τρία εικοσιτετράωρα σε αποστολή συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Χίο!

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε από τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και κατ' αυτό τον τρόπο δεν κατέστη δυνατή η αναχαίτισή του. Εντοπίστηκε από φυλάκιο του Στρατού στη περιοχή της νότιας Χίου, το οποίο έσπευσε να μεταδώσει την πληροφορία, αλλά ήταν αργά για οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, καθώς το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, απομακρύνθηκε με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή νότια της Χίου.

Μόλις το φυλάκιο ενημέρωσε τη διοίκηση για τη πτήση του αεροσκάφους, σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά μέχρι να σπεύσουν στην περιοχή το UAV, είχε προλάβει να απομακρυνθεί. Η αποστολή του κατασκοπευτικού αεροσκάφους καταγράφηκε από το φυλάκιο σε σχετική αναφορά και έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στους επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτήση UAV επάνω από ελληνικό νησί τους τελευταίους μήνες και μάλιστα όχι μικρό νησί, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπολογίζεται ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρέμεινε αρκετή ώρα επάνω από το νησί, μέχρις ότου απομακρυνθεί νότια.

 

Ο μη εντοπισμός του από τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης, η ευκολία με την οποία εισήλθε και εξήλθε του ελληνικού εναέριου χώρου, καταγράφοντας φυσικά πολύτιμα δεδομένα, αλλά και το χρονικό σημείο στο οποίο επέλεξαν οι Τούρκοι να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι τα σημεία που προβληματίζουν περισσότερο τους Έλληνες επιτελείς.

 

Μάλιστα όπως σημείωνε ένας από αυτούς Φαντάζομαι τι γίνεται τη νύχτα που δεν υπάρχει καν η δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης..

 

.Γιατί οι Τούρκοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα συλλογής πληροφοριών που συνήθως χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις στα τελευταία στάδια προετοιμασίας τους; Στον πρόσφατο πόλεμο στις Αμπχαζία/Νότιο Οσετία, οι Γεωργιανοί πριν εξαπολύσουν την επίθεση χρησιμοποιούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα UAVs σε αποστολές τακτικής αναγνώρισης, ένα από τα οποία είχε καταρριφθεί από ρωσικό μαχητικό.

H είδηση αυτή απεστάλη από τον χρήστη Audit01.

http://unews.pathfinder.gr/world/toyrkiko-kataskopeftiko-mh-epandrwmeno-skafos-panw-apo-thn-hio.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 29/08/2009 12:41:40

  Δεν μπορούμε να παραδούμε ότι στην συγκεκριμένη φάση έχει μπει θέμα εκμετάλλευσης/άντλησης του πετρελαίου στις πετρελαιοθάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου, όπου οι ευρισκόμενες ποσότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές της Σαουδικής Αραβίας (επί του θέματος έχω κάνει σχόλιο με αναφορά κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων στο παρελθόν). Τα κοιτάσματα αυτά είχαν χαρακτηριστεί από τους παγκόσμιους εξουσιαστές ως αποθέματα β΄ τάξεως και έχουν κρατηθεί μέχρι σήμερα σφραγισμένα. Όλες οι ελλαδικές κυβερνήσεις έχουν δώσει όρκο να μην θέσουν θέμα γύρω από τα μεγάλα κοιτάσματα.
  Σε αυτήν την διαδικασία τίθεται θέμα νομής των κοιτασμάτων μεταξύ των καρτέλ, κάποια εκ των οποίων είναι επόμενο να εκμεταλλευθούν την τουρκική επιθετικότητα, στα πλαίσια προσαιτερισμού της μιας ή της άλλης πλευράς.
  Επειδή βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου τα πετρέλαια ανήκουν βασικά στην Ελλάδα είναι επόμενο να αναπτύσσεται τουρκική αμφισβήτηση, η οποία κλιμακώνεται συνεχώς, όσο πλησιάζει η στιγμή εξώρυξης.
  Καλό θα ήταν να ασχοληθούν οι ενδιαφερόμενοι με το πραγματικώς καταβαλλόμενο ποσό ανά μονάδα εξόρυξης προϊόντος από τις πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και εμπορείας, καθώς και που καταληγει το μέγιστο τμήμα αυτού καταβαλλομένου ποσού στην περίπτωση σημαντικών αραβικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών (Διεθνής Τράπεζα, περίπου τα 2/3 του ποσού). Πέραν βεβαίως των ρυθμίσεων που προβλέπουν κάποιοι ανάλογοι νόμοι του Ελλαδικού κράτους (όπως π.χ. ο νόμος Πεπονή) που είχαν μοναδικό στόχο να αποθαρρύνουν κάποιους (ανταγωνιστές άλλων) που αποσκοπούσαν σε εξόρρυξη.
  Τα ποσά βεβαίως που φυσιολογικά είναι λογικό και επόμενο να καταβληθούν στην περίπτωση της εξόρρυξης, έστω και εάν είναι ποσοστιαία ψιχία, σε απόλυτα μεγέθη είναι σημαντικότατα και σε μια τέτοια περίπτωση θα άλλαζαν τελείως τις δυνατότητες ανάπτυξης και των δύο χωρών.
  Τα καρτέλ επιδιώκουν (και κλιμακώνουν) θερμό επισόδειο μεταξύ των δυο χωρών για τους εξής λόγους:
  1. Εγκατάσταση δυνάμεων των ΗΠΑ "νόμιμα" στην περιοχή, με κάποια ανοιχτή ή καλυμμένη μορφή, ως επιδιαιτητές στην διένεξη και "εγγυητές" της ειρήνης, όπως έπραξαν στην σαουδική αραβία.
  2. Τα καρτέλ πετρελαίου ελέγχουν και τις εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας. Με την επιβολή της όξυνσης θα ωθήσουν τις χώρες παραγωγής σε τεράστιους αμοιβαίους εξοπλισμούς, ανακυκλώνοντας το ποσοστό καταβολής άντλησης στα ταμεία τους.
  Όπως έχω αναφέρει και σε παρελθόντα σχόλια, είμαι υπέρ της εφαρμογής μιας αποφασιστικής, αταλάντευτης ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗΣ αμυντικής και αποτρεπτικής στρατηγικής από την Ελλάδα. Εκτός από τον Κονδύλη υπάρχουν και τα πετρελαια, τα οποία ωφείλουμε να συνυπολογιστούν στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής με γνώμονα το εθνικό συμφέρον (Συχνά εντόπισα την έλλειψη μιας τέτοιας στρατηγικής). Τα διλήμματα και οι προκλήσεις είναι ιδιαζόντως πολύπλοκα και ο χειρισμός τους δεν μπορεί να είναι διόλου απλός.
  Γι' αυτό, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για γρίππη, αλλά για καρκινωματικό aids, τα γιατροσόφια και ο κομπογιαννιτισμός - ανεξαρτήτου κατευθύνσεως - θα αποδειχθούν αναμφίβολα μοιραία.
  Στο παρελθόν είχα εντοπίσει, ότι η εσωτερική πολιτική βρίσκεται σε δυναμική αλληλουχία με την εξωτερική. Υπό αυτή την έννοια θεώρησα ότι μια των παριμέτρων της επίθεσης των εκτρόπων του παρελθόντος Δεκεμβρίου αφορούσε την άμυνα της χώρας και τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Το ίδιο νομίζω ότι ισχύει και για τις πρόσφατες πυρκαϊές, οι οποίες κατά την άποψή μου, σηματοδότησαν και έντειναν την διογκούμενη κρίση θεσμών.

 2. parsifal avatar
  parsifal 29/08/2009 21:25:37

  Η είδηση ειναι απο το defencenet. Διόλου απίθανο να μήν εγινε αντιληπτό το UAV απο τα ρανταρ της Κώ, Σάμου και Μυτιλήνης αφού τυχαία τα εγκατέστησαν, ουδείς ελέγχει τον τομέα καλύψεως και κυρίως τα υψη αποκαλύψεως στόχων και τελικά...μπορεί να ηταν και σε αγρανάπαυση... Το ΕΠ του Παλαιοκώστα γιατί "χάθηκε" επάνω απο το λεκανοπέδιο στα 15 - 20 χλμ .απο το 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχήςτης Πάρνηθος και 13 χλμ. απο την μονάδα αντ. αμύνης PAtriot του Κατσιμιδίου, σε οπτική επαφή με την μονάδα αντιαεροπορικής αμύνης (Χώκ) του Αιγάλεω και φάτσα στο ρανταρ του Υμηττού ? Το UAV θα βλέπανε ?Κάτι δεν δουλεύεικαλά η δουλεύει ωρες ασκήσεων !
  Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα ειναι σοβαρότατα : Δοκιμές ΗΝ πολέμου απο τους Μογγόλους με προηγμένες τεχνικές παραπλανήσεως και threshold degradation των ρανταρ μας...

 3. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 29/08/2009 23:16:36

  Βρε τους άτιμους τους Μογγόλους!

  (Μωρέ λες αυτοί να αποκαλούν εμάς χαϊδευτικά κρετίνους?)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ (Α)θανάσης 30/08/2009 23:57:27

   Που χάθηκες εσύ; Έπρεπε να σε σχολιάσει ο Πάρσιφαλ για να σε ξανασυναντήσουμε;

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ Strange Attractor 31/08/2009 01:29:06

    Διακοπές... όσο ακόμα μπορούμε, συν-κρετίνε - συναγωνιστή!

 4. leontas avatar
  leontas 30/08/2009 19:28:08

  ELLAS - MOGOLIA....0-1

 5. parsifal avatar
  parsifal 30/08/2009 23:33:22

  @(Η)λίθιος : Οταν οι Μογγόλοι εκδηλωθούν δεν θα φεισθούν ούτε των κρετίνων αφελληνισμένων πρακτόρων...Μέχρι τότε μπορεί να εχωμε επιληφθεί εμείς.
  Για τον β'ηλίθιο, μέχρι το ποδόσφαιρο πάει το μυαλουδάκι σου...Οταν θα παίζουν με το κεφάλι σου οι βάρβαροι θα μετράμε 0-1, 0-2...0-ν !

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ parsifal 31/08/2009 01:33:04

   Φίλε μου, με το να αποκαλείς τους Τούρκους μογγόλους, νομίζεις ότι κάτι θα γίνει? Μόνος σου περιγράφεις την κατάσταση πιο πάνω...

   Αντί να δουλέψουμε ΜΕ τους εαυτούς μας να δούμε αν συμμαζεύεται επιτέλους το χάλι μας, εκσπερματώνουμε πάνω σε ονόματα και σπασμένα μάρμαρα, και μετά νανάκια...

   Καληνύχτα λοιπόν...

 6. parsifal avatar
  parsifal 30/08/2009 23:34:58

  Φάκτωρα μήν προστατεύεις τους εξυπνάκηδες...αδικείς το μπλόγκ...

 7. Σαος avatar
  Σαος 31/08/2009 09:43:45

  Για κάποιο λόγο τα ραντάρ των αντιαεροπορικών τα κλείνουν όταν γίνει αντιληπτό πως πετάνε τουρκικά αεροσκάφη εντός ελληνικού εναερίου χώρου. Ο δήθεν λόγος είναι ο μη εντοπισμός τους, αλλά δεν νομίζω πως οι τούρκοι δεν έχουν τους τρόπους τους να τα εντοπίσουν. Μάλλον δεν θέλουμε να τους τρομάξουμε τους πασάδες...

 8. K.B. avatar
  K.B. 31/08/2009 10:19:01

  Αυτό δεν είναι ακριβές.

  Κατ΄ αρχάς, τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων - σε αντίθεση με τα ραντάρ επιτηρήσεως - δεν είναι "ανοικτά" υπό κανονικές συνθήκες. Τα ραντάρ των ΑΑ λειτουργούν, όπως και συνολικά τα ΑΑ συστήματα, όταν αυτά ασκούνται ή όταν υπάρξει συγκεκριμένη επιχειρησιακή ανάγκη.

  Τα ραντάρ των ΑΑ, λόγω του ότι όταν είναι σε λειτουργία αποκαλύπτουν κρίσιμες παραμέτρους τους (τεχνικές ΚΑΙ επιχειρησιακές) επιδιώκεται να μην εκπέμπουν όταν ο αντίπαλος είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη λειτουργία τους. Ακόμη κι όταν ασκούνται, η επιδίωξη είναι αυτό να γίνεται εκτός επιτηρήσεως του εχθρού.

  Αν, τώρα, ένα ΑΑ σύστημα τυγχάνει να έχει το (ή τα) ραντάρ του ανοικτά σε περίπτωση που πλησιάζουν αντίπαλα αεροσκάφη - και δεν υπάρχει πρόθεση και ειλημμένη απόφαση να βάλουν, τα ραντάρ κλείνουν γιατί απλούστατα αλλιώς αποκαλύπτουν κρίσιμα στοιχεία χωρίς λόγο.

  Ακόμη και σε περίοδο επιχειρήσεων, τα ραντάρ των ΑΑ λειτουργούν με απολύτως ελεγχόμενο τρόπο - σχετικά πολύπλοκο, που σε γενικές γραμμές λέει ότι λαμβάνουν εικόνα από άλλα συστήματα και ανοίγουν μόνον όταν είναι να εκτελέσουν βολή, εφ΄όσον υπάρχουν καλές προϋποθέσεις επιτυχούς βολής, και τότε μόνο για να εκτελέσουν τη βολή, οπότε και σβήνουν αμέσως για να αλλάξουν θέση. Το όλο πλαίσιο καλείται "Emission Control", είναι αρκετά πιο πολύπλοκο απ' ότι ανέφερα, και αποτελεί την πεμπτουσία των σύγχρονων τακτικών ΑΑ Πυροβολικού.

  Αυτά για το τεχνικό μέρος, που δεν είναι και το κρίσιμο.

  Σε ότι αφορά το πολιτικό, η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να μην αντιδρά στις τουρκικές παραβιάσεις, επιτρέποντας την εγκαθίδρυση status quo που οι τούρκοι αργά ή γρήγορα θα επικαλεστούν, κι αποθρασύνοντάς τους μέχρι του σημείου να κάνουν υπερπτήσεις με ανεπάνδρωτα - και πολλά άλλα. Αν είναι να αντιμετωπιστεί δυναμικά αυτό το θέμα (και πρέπει να γίνει αυτό) η αντίδραση θα πρέπει να είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σχεδιασμένη και μεθοδευμένη, και πολιτικά και στρατιωτικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.