28/05/2008 23:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικές σημαίες σε νησίδες του Έβρου

Ένα εσωτερικό έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισήμως «δεν υπήρξε ποτέ», δημιουργεί ένα γκρίζο τοπίο στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο και προκαλεί πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, «ομιχλώδεις» για την ώρα πληροφορίες, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, φρουροί σε φυλάκια της περιοχής των Κήπων είδαν ξαφνικά μια ημέρα να κυματίζει η τουρκική σημαία σε μικρές βραχονησίδες, που βρίσκονται στον Έβρο πλησίον του σταθμού των Κήπων. Ως όφειλαν ενημέρωσαν αμέσως τη Μεραρχία τους και εκείνη με τη σειρά της διαβίβασε έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας επί της ουσίας οδηγίες χειρισμού του θέματος. Σύμφωνα πάλι με τις υπάρχουσες «ομιχλώδεις πληροφορίες», το συγκεκριμένο πρωτότυπο έγγραφο καταστράφηκε, ύστερα από πολιτική εντολή, με την «οδηγία» να μην εξακολουθήσει η ενασχόληση με το θέμα, διότι «δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς». Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με την ελληνική πλευρά να μη θέλει -ούτε να μπορεί- να ασχοληθεί με άλλα θέματα πλην του θέματος της ΠΓΔΜ.

Οι κατά τα άλλα «αθώες» μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του Έβρου και το «καθεστώς ιδιοκτησίας τους» αποκτούν τεράστια σημασία όταν πρόκειται για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα (με την εξαίρεση των Δωδεκανήσων). Για μια τέτοια εργασία, ως αρχικό σημείο καθορισμού των συνόρων λαμβάνεται «το μέσον του ποταμού Έβρου». Είναι προφανές ότι το μέσον του ποταμού καθορίζεται και από τις μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του ποταμού και το «εύρος» του μέσου εξαρτάται και αυτό από τις μικρές βραχονησίδες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σ' αυτό το «ξεκαθάρισμα» του τοπίου στον Έβρο. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν όντως οι τρεις μικρές βραχονησίδες στην περιοχή των Κήπων ανήκουν αποδεδειγμένα στην Τουρκία ή το «φαινόμενο» που παρατήρησε η Μεραρχία στον Έβρο είναι αποτέλεσμα τουρκικής μονομερούς πράξης, χωρίς την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Της Κύρας Αδάμ από την χθεσινή «Ε»

Η φωτο από το greece-salonika.blogspot

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 29/05/2008 04:47:38

  Ενταξει, αντιλαμβανομαστε τις σημαιες στις παραποταμιες βραχονησιδες. Τις Τουρκικες σημαιες στις καρδιες των ΛιακοΡεπουσοΒερεμοΚουλουροΓιαννακοΑλαβανηδων πως να τις ερμηνευσει κανεις; Λεμε τωρα.

 2. τσιπ&ντέιλ avatar
  τσιπ&ντέιλ 29/05/2008 08:22:19

  δες και την ταινία βαβυλωνία, του γ. βυζάντιου, να καταλάβεις την πραγματικότητα (ανθρωπομορφικά)

 3. espectador avatar
  espectador 29/05/2008 09:38:08

  Παντως ειχα διαβασει παλιοτερα οτι οι ελληνικες σημαιες ραβονται στην Τουρκια, με τουρκικο υφασμα, απο τουρκικα χερια, που δεν αποκλειεται την προηγουμενη στιγμη να ειχαν χρησιμοποιησει την τουαλεττα χωρις να πλυνουν τα χερια τους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.