#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2011 23:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικά ελικόπτερα «φωτογράφισαν» τη Μακεδονία με άδεια!!!Παραμονές Χριστουγέννων, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ασυνήθιστη -πρωτόγνωρη- απόφαση που δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα για την ασφάλεια ολόκληρης της Μακεδονίας.

Στην ένθετη φωτογραφία-ντοκουμέντο: τα τρία τουρκικά ελικόπτερα πάνω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Στη μεγάλη φωτογραφία, το ίδιο μοντέλο Σιρκόσκι Η κυβέρνηση στις 22 Δεκεμβρίου έδωσε σε τρία τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα, προερχόμενα από τη Β. Αλβανία με προορισμό την Τουρκία, άδεια υπερπτήσης ολόκληρης της Μακεδονίας!

Τα τρία τουρκικά ελικόπτερα τύπου Σιρκόσκι ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, είναι πλήρως εξοπλισμένα, από τα πλέον εξελιγμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και με τεράστιες δυνατότητες στα ηλεκτρονικά συστήματά τους. Οι πτήσεις τους έγιναν στα περίπου 2.000 πόδια και μάλιστα εξ όψεως, οι οποίες δεν ελέγχονται.

Μεγαλύτερη απόσταση

Σημειώνεται ακόμα -και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα ερωτηματικά-ότι τα τρία τουρκικά ελικόπτερα δεν ακολούθησαν τη συντομότερη διαδρομή πτήσης (Β. Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία), αλλά πέταξαν πάνω από τη Μακεδονία, με τη μεγαλύτερη απόσταση.

Η άδεια τουρκικής υπερπτήσης δόθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία 8 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, πετούσαν πάνω από τους Φούρνους, χωρίς -ως συνήθως- να αναχαιτιστούν. Πέντε ημέρες πριν από την άδεια υπερπτήσης δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αρμένιζαν στο Σούνιο και την Κύμη.

Είναι προφανές ότι η κεντρική και κυρίως η ανατολική Μακεδονία αποτελούν ανέκαθεν σημείο μεγάλου επιχειρησιακού και πολιτικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, διότι στην περιοχή αυτή έχει εγκατασταθεί σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας, με αποστολή την αποτροπή κάθε απειλής και την προάσπιση της ασφάλειας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Τουρκία μέχρι πρότινος είχε περιορισμένες πληροφορίες για τις δυνάμεις αυτές. Επομένως είναι κωμικό ή επιπόλαιο να ισχυριστεί κάποιος ότι τα συγκεκριμένα τρία τουρκικά ελικόπτερα δεν συνέλεξαν τις ακριβείς πληροφορίες που ήθελαν.

Αεροφωτογράφηση

Η Αγκυρα, εξάλλου, εμμένει σταθερά να συλλέγει στρατιωτικές πληροφορίες με αεροφωτογράφηση με αεροσκάφη Φάντομ για τα αεροδρόμια της Σούδας, του Καστελόριζου, του Καστελίου και φυσικά τις εγκαταστάσεις των S 300.

Θεωρείται λοιπόν αδύνατον τα τουρκικά ελικόπτερα να άφησαν την ευκαιρία να χαθεί για τη Μακεδονία, την οποία δεν μπορούσε να φωτογραφίσει με τα Φάντομ.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει εκτός των άλλων:

* Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, το οποίο μαζί με το αεροδρόμιο της Λήμνου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την άμυνα της χώρας λόγω εγγύτητας με την Τουρκία. Επομένως, το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει πληροφορίες και στοιχεία του αεροδρομίου αυτού και να το στοχοποιήσει είναι μοναδικό [σ.σ. εκτός πλέον και αν θεωρήσει κανείς ότι η Τουρκία κάνει τις αεροφωτογραφήσεις (αεροδρομίων, βλημάτων κ.λπ.) για να... τυπώσει καρτ ποστάλ και όχι για στοχοποίηση].

**Επιπροσθέτως, στην περιοχή της Ξάνθης και του Εβρου, όπου πέταξαν τα τουρκικά ελικόπτερα, είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη δύναμη του Στρατού Ξηράς, σε μια περιοχή άκρως ευαίσθητη για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ερωτήματα

Τα ναρκοπέδια της περιοχής, αλλά και οι ακριβείς θέσεις στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι πυροβολαρχίες Πάτριοτ, θεωρείται βέβαιον ότι κατεγράφησαν από τα τουρκικά ελικόπτερα και οδεύουν προς τη στοχοποίησή τους. Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο αν και σε ποιο βαθμό οι ελληνικές δυνάμεις έχουν καταστεί ευάλωτες ή και λίαν τρωτές και κατά συνέπεια η ίδια η άμυνα της χώρας...

Μέγα ερώτημα, πάντως, παραμένει γιατί, με ποια κριτήρια και από ποιους πολιτικούς παράγοντες ελήφθη μια τέτοια απόφαση...

ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=239005

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/01/2011 23:23:25

  Δεν διαθέτουν google earth;

  • george avatar
   george @ Strange Attractor 09/01/2011 00:54:20

   +10000
   Μάγκες ζούμε σε εποχές που οι αεροφωτογραφίες δεν προσφέρουν τίποτε. Ξυπνάτε. Αλλού είναι το τυράκι.

   • Xrhstos Theocharis avatar
    Xrhstos Theocharis @ george 09/01/2011 15:02:07

    Αυτό λεω κι εγώ... όταν οι δορυφόροι έχουν δυνατότητες φωτογραφικής λεπτομέρειας 10-50cm, το παραπάνω άρθρο χρειάζεται επειγόντως ξεσκόνισμα, εκτός κι αν η δημοσιογράφος απευθύνεται στα "wow!" των παπούδων μας.

 2. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 08/01/2011 23:27:51

  Αν αυτό είναι αλήθεια, πάει... το έχουν χάσει τελείως στο Αμύνης.
  Εδωσε καμιά εξήγηση ο Βενιζέλος αν αυτό αληθεύει και γιατί έγινε;
  Αν και για να μην τρελλαινόμαστε, αμφιβάλλει κανείς ότι ούτως ή άλλως έχουν δορυφορικές φωτογραφίες όλων αυτών; Αλλά και πάλι να τους δίνουμε στο πιάτο τέτοιες πληροφορίες....
  Πρέπει να είμαστε πολύ φίλοι με τους Τούρκους, αλλά δεν το έχουμε πάρει haber ακόμη....

 3. ierofantis avatar
  ierofantis 08/01/2011 23:40:15

  Πολύ φασαρία νομίζω για το τίποτα.

  Πρώτον, διότι πριν χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο μας, κατέθεσαν σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε από το ΓΕΕΘΑ και ακολουθήθηκε συγκεκριμένο δρομολόγιο, ώστε να μην έχουν καμία επαφή (οπτική ή άλλη) με μονάδες και συστήματα που κατέχουμε.

  Δεύτερον, και να είχαν, τα δικά μας συστήματα πάω στοίχημα θα ήταν σε παθητικό mode. Αυτό, για όσους γνωρίζουν, σημαίνει ότι ενώ δεν παρέχουν πληροφορία στον αντίπαλο για την ηλεκτρονική τους διάταξη ώστε να "χαρτογραφηθεί" το στίγμα τους, έχουν την ικανότητα να αντλούν πληροφόρηση από τον αντίπαλο, αν αυτός είναι τόσο ανόητος, ώστε να έχει ενεργοποιημένα τα δικά του συστήματα.

  Αν οι Τούρκοι πέταξαν με ανοικτά τα δικά τους συστήματα, κάποιοι στο ΓΕΕΘΑ κάνουν τώρα πάρτυ...

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ierofantis 09/01/2011 00:24:25

   Ελπίζω να κερδίσεις το στοίχημα Ιεροφάντη.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ σιδεράκιας 09/01/2011 00:31:43

    Οψόμεθα, σιδεράκια μου, οψόμεθα. Δε νομίζω ότι είμαστε πια τόοοοσο καφενείο.

    • σιδεράκιας avatar
     σιδεράκιας @ ierofantis 09/01/2011 00:35:36

     μπορεί...αλλά ταβλαδόροι είμαστε!
     ελπίζω ο στρατός να είναι πιό σοβαρός από τους πολιτικούς μας!

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ σιδεράκιας 09/01/2011 00:40:24

      Μέγιστους ταβλαδόρους κάποτε αποκαλούσαν τους Πυροσβέστες. Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Τους έχω δει σε ώρα καθήκοντος και έπαθα την πλάκα μου.

      Όσο για το στρατό, με όλα τα κουλά και τα στραβά του, πίστεψέ με, ΣΙΓΟΥΡΑ είναι σοβαρότεροι από τους πολιτικούς...

     • σιδεράκιας avatar
      σιδεράκιας @ ierofantis 09/01/2011 00:46:19

      Θα συμφωνήσω για τους Πυροσβέστες. Ως στρατιώτης έχω βοηθήσει σε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς κι οι άνθρωποι είναι δωσμένοι σε αυτό που κάνουν.
      Αν κι ο στρατός μας είναι έτσι....μπορώ να πάω πιό ήσυχος για ύπνο.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ σιδεράκιας 09/01/2011 00:54:43

      Φίλε μου, κάποτε βρέθηκα σε μια παρέα φίλων, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει την εποχή των Ιμίων, σε μονάδα νησιού.

      Ένας εξ αυτών ήταν αξιωματικός στη Μονάδα. Εκεί είχε και πέντε - έξι Ι4, που όλες τις ημέρες βολώδερναν δεξιά - αριστερά και τα είχανε ψιλογειωμένα όλα.

      Το βράδυ που δόθηκε η εντολή να πάνε στις θέσεις προκαλύψεως ως μονάδα και ενώ κάτι επιλοχίες και κάτι άλλοι μάγκες ξερνάγανε σαν τα σκυλιά από το φόβο τους, οι Ι4 παρουσιάστηκαν στον λοχαγό και ζήτησαν όπλο. Ο Λοχαγός τους κοίταξε και τους έδωσε καλογυαλισμένα G3 λέγοντάς τους ότι τα θέλει πίσω.

      Μετά από κανα δύωρο, στο όρρυγμα, στη γραμμή προκάλυψης, αυτά τα παιδιά βάζανε στοίχημα πόσους Τούρκους θα φάνε πριν πεθάνουν...

      Εγώ πάντως κοιμάμαι ήσυχος...

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ ierofantis 09/01/2011 01:07:52

      Ιεροφάντη, αυτοί οι Ι4 χωρίς εκπαίδευση μετά από 4 ώρες πορεία σε τι ακριβώς κατάσταση θα ήταν; Κοίταξε, αν πας σε ένα σκυλάδικο στις δύο η ώρα την νύχτα με πέντε ξύδια και τρία ζεϊμπέκικα, όλοι είναι υποψήφιοι ήρωες. Το θέμα είναι στις δύο η ώρα το άλλο βράδι άϋπνοι πώς θα αισθάνονται. Έχεις όμως σε κάτι δίκιο. Ξέρω κι εγώ περιπτώσεις απλών κληρωτών που σε περίοδο κρίσης ξεφτίλισαν επαγγελματίες στρατιωτικούς. Αλλά όχι στα λόγια. Στις πράξεις. Και δεν ήταν τυχαίο. Οι τύποι στους οποίους αναφέρομαι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει σε σκληρές συνθήκες.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Professor Moriarty 09/01/2011 01:14:49

      Δεν εστίασα στον αν θα ήταν σωματικά ικανοί Προφέσσορα.

      Εστίασα στο ότι ήταν ψυχικά και πνευματικά έτοιμοι.

      Και ερείπια να έφτασαν στις θέσεις τους, ήταν πιο ήρωες για μένα από κάτι κορδωμένους που με το πρώτο μπράφ, κοιτάνε να κρυφτούν κάτω από κανα τραπέζι...

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/01/2011 01:41:33

      Το θέμα είναι ότι μόνο με καλές προθέσεις και φλογερά αισθήματα δεν κερδίζεις έναν πόλεμο, ούτε καν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Το ηθικό είναι εξαιρετικό όπλο, εφ' όσον έχεις την στοιχειώδη, τουλάχιστον, εκπαίδευση.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/01/2011 02:06:54

      Όταν ήμουν στην Αγγλία παρακολούθησα ένα ντοκυμανταίρ για τα Φώκλαντς. Τα συμπεράσματα του πολέμου ήταν ότι είχαν παραμελήσει την φυσική κατάσταση των στρατιωτών τους, πλην των ειδικών δυνάμεων. Μετά την απόβαση, οι εφεδρείες, λόγω υστέρησης σε φυσική κατάσταση, δεν μπόρεσαν να καλύψουν στον καθορισμένο χρόνο την απόσταση ως την γραμμή εμπλοκής. Το αποτέλεσμα ήταν οι Κόκκινοι Διάβολοι να έχουν απώλειες εξ αιτίας της καθυστέρησης. Φυσικά οι Αργεντίνοι ήταν κατά πολύ χειρότεροι, και παρά τους φανφαρονισμούς τους και τις mucho macho ρητορίες τους, τα Εγγλεζάκια τους πετσόκοψαν σαν κοτόπουλα πάνω στα νησιά.

      Θέλω να καταλήξω στο ότι πρέπει να σοβαρευτούμε, και να αφήσουμε, τόσο τον εφησυχασμό και την μαγκιά, όσο και την ηττοπάθεια.

      Εκπαίδευση και οργάνωση. Έχουμε τις δυνατότητες, αν σοβαρευτούμε, να καταφέρουμε αδυσώπητο πλήγμα στους Τούρκους. Χρειάζεται όμως απόφαση και συστηματική δουλειά. Όχι μεγάλα λόγια.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Professor Moriarty 09/01/2011 14:35:28

      Υπερθεματίζω στο τελευταίο ποστ σου.

     • resistance_now avatar
      resistance_now @ ierofantis 10/01/2011 01:04:44

      Να χαίρεστε όταν οι Πυροσβέστες κάθονται γιατί αν δουλεύουν σημαίνει ότι καίγεται το σπίτι σας!

 4. noldor avatar
  noldor 08/01/2011 23:51:22

  ΑΝ, επαναλαμβάνω ΑΝ, ισχύει αυτό που αναφέρει το ρεπορτάζ ότι αυτή δεν ήταν η συντομότερη διαδρομή γιατί επελέγει η συγκεκριμένη; Αλλά και να ήταν ποιος ο λόγος να δοθεί άδεια δια αυτό;

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ noldor 09/01/2011 00:04:10

   Μπορεί να είχαν ευνοϊκότερες συνθήκες πτήσης.

   Μήν ξεχνάς ότι αναφερόμαστε σε ελικόπτερα τα οποία επηρεάζονται από ισχυρούς ανέμους, χαμηλή ορατότητα κλπ.

   Την ίδια περίοδο σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στα λοιπά Βαλκάνια, γινόταν χαμός από κρύα και χιόνια.

   Δεν θέλανε να το ρισκάρουν τα Καρντάσια...

 5. didis avatar
  didis 09/01/2011 00:24:07

  Έπρεπε ο λοβέρδος να τους ζητήσει κόμιστρο διόδου! Τους ξέφυγε τέτοια ευκαιρία για αρπαχτή; Δεν το πιστεύω...

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ didis 09/01/2011 00:33:13

   Δεν είναι αρμόδιος ο Loveρδος. Ο Ρέππας είναι...

 6. SZAE avatar
  SZAE 09/01/2011 00:48:10

  Υπαρχει μια περιοχή μεσα στο FIR της καθε χωρας που λέγεται buffer zone και απο εκει προβλέπεται η διελευση Α/Φ και Ε/Π. Η δικη μας γραμμη για ιπταμενα μεσα απο ερχονται απο την ανατολη περναει απο την Αλεξανδρουπολη και συνεχιζει δυτικά.

 7. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 09/01/2011 08:57:16

  Φάκτορα καλημέρα

  Το υπόψη ζήτημα το είχα αναρτήσει σαν σχόλιο την ημέρα που έγινε. Μάλιστα είχα βάλει και το σχετικό σύνδεσμο (DefenceNet). Βεβαίως δεν είχα καμιά απαίτηση να το προσέξεις, αλλά πέρασε απαρατήρητο.

 8. Δάφνη says avatar
  Δάφνη says 09/01/2011 12:24:08

  Πες μας george που είναι το τυράκι? Το σίγουρο και ολοσχερές ξεπούλημά μας είναι το μόνο βέβαιο. Τι άλλο όμως υπονοείς εσύ με το τυράκι?

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/01/2011 13:25:27

  Με τη φωτογραφια του Πανικα, Αγ ΒΑσιλη.. εκλεισε το μαζαζι και ο φωτογραφος !!

  ΠΠ

 10. zackii avatar
  zackii 09/01/2011 13:50:33

  Έχετε δει τους σημερινούς αξιωματικούς τι κοιλιές έχουν? Και οι περισσότεροι βγαίνουν ελαφράς υπηρεσίας γιά να κάτσουν στο ΓΕΣ. Από τότε που μπαίνουν στο στρατό με πανελλήνιες, χάθηκε το παιχνίδι. Οι πολιτικοί δεν κοιτάνε τα χάλια τους, η....διαφάνεια στο στρατό τους μάρανε. Ο στρατιωτικός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος στην ασφάλεια του γραφείου του. Πρέπει να είναι έτοιμος και να σκοτωθεί γιά την πατρίδα του. Αλλά από τα γιουσουφάκια των Αμερικάνων που γιά να βγουν στη βουλή πουλάνε και τη μάνα τους ..τι περιμένεις?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.