29/07/2009 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: στο Καστελόριζο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδαΓια ακόμα μία φορά η Άγκυρα επαναφέρει τις προκλητικές της αξιώσεις στο Αιγαίο, επιλέγοντας αυτή τη φορά τη στιγμή που η Αθήνα και Λευκωσία ενημέρωναν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές για τις οποίες δόθηκε άδεια για έρευνες από την κρατική εταιρία πετρελαίου εμπίπτουν εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν αποκλειστικά δικαιώματα κυριαρχίας για την έρευνα φυσικών πηγών και την εξασφάλιση οφέλους από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το νορβηγικών συμφερόντων πλοίο, Malene Ostervold, που είχε μισθώσει η Άγκυρα ξεκίνησε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, μετά από ελληνικό διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας το νορβηγικό πλοίο αποχώρησε.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν «αναμενόμενη» την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., καθώς το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν έχει επιλυθεί, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα αρχίσουν οι έρευνες που έχουν συνάψει συμβόλαια με την κυπριακή κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου «θερμή» αντίδραση από την Τουρκία.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο τρόπος που ενεργεί η Άγκυρα δεν συνάδει με την ιδιότητα υπό ένταξη χώρας, ή σύγχρονου κράτους. Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία, όταν εισέρχεται σε περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων, κλιμακώνει τις προκλήσεις και σκληραίνει τη στάση της, ώστε επανερχόμενη αργότερα στην αρχική της θέση να δείχνει ότι προέβη σε υποχωρήσεις.

«Εμείς, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, προειδοποιήσαμε ότι αν συνεχισθούν οι ενέργειες αυτές, θα έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία».

«Μπλόκο» στις απευθείας πτήσεις

Ιδιαίτερα σημαντική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου χαρακτηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να απορρίψει το αίτημα των "τουρκοκυπριακών Αερογραμμών" και του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού "CTA Holidays ltd" για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι Βρετανικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νἰκος avatar
  Νἰκος 29/07/2009 18:22:46

  Ο παρατιθεμενος χαρτης δεν βοηθα για την περιπωση του Καστελοριζου. Παρα ταυτα, μια ματια σε καταληλο χαρτη που περιλαμβανει ΟΛΕΣ τις εν Μεσογειω (οι προοδευτικαριοι, παρ'ολες τις οιμωγες τους περι πλουραλισμου και δημοκρατιας εν τουτοις εχουν αλλεργια ως προς την Ελληνικη και δογματικα και Προκρουστεια εχουν πη...ξει τη γλωσσα μας. Να μου ξυχγωρησουν λοιπον τη δοτικη, τι να κανουμε μερικα πραγματα εκφραζονται πιο πυκνα ετσι) ζωνες αποκλειστικης εκμεταλλευσεως (ΖΑΕ) οπως πανε να διαμορφωθουν τρεχοντως, δειχνει αμεσως γιατι οι κεμαλοναζι επιμενουν. Η υφαλοκρηπιδα του Καστελοριζουν συνδεει την ελληνικη με την Κυπριακη ΖΑΕ και επομενως επαυξανει το χωρο ευθυνης και συμφεροντων της Ελλαδας.
  Το ζητημα βεβαια ειναι αν η ελλαδα ειναι σοβαρο και κρατος ικανο να επιβαλλει το διεθνες δικαιο, οπως κραυγαζει συνεχως η δορυφοροποιημενη ελιτ της, ή θα δεχτει περαιτερω συρρικνωση της κυριαρχιας της, πιστη στο δογμα της αποφυγης δια της φινλανδοποιησεως και οχι της αποτροπης.

  "Σιγα μη γινει πολεμος αρχηγε", οπως ειπε ο "ευπατριδης" Βασιλακος της ΓΔΑΑΕ. Καταλαβαινετε λοιπον αγαπητοι συνιστολογουντες γιατι δεν παμε καθολου μα καθολου καλα.

 2. Νἰκος avatar
  Νἰκος 29/07/2009 18:24:41

  "Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο τρόπος που ενεργεί η Άγκυρα δεν συνάδει με την ιδιότητα υπό ένταξη χώρας, ή σύγχρονου κράτους".

  Θλιβεροι οπως παντα, ακου "συναδει" δλδ συντραγουδαει; Μαλλον δεν "συναδει" η ανεπαρκεια των ελιτ μας για να διοικησουν κρατη με πολλαπλους εξωτερικους εχθρους. Ακου συναδει...

 3. ahab avatar
  ahab 29/07/2009 18:56:13

  Διάβασε κι αυτό να δέσει το γλυκό

  Στην αναβάθμιση του ρόλου της στρατιωτικής βάσης της Σούδας προχωρούν οι ΗΠΑ με στόχο την πληρέστερη επιτήρηση της ανατολικής Μεσογείου και την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών δράσεων στην Αφρική.
  Αρχικά, το εν λόγω σχέδιο υποβλήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και υποστηρίχθηκε από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας (..μάλλον ασμένως).
  Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
  Επιπλέον, το ενδιαφέρον για την Σούδα δεν εκδηλώνεται μόνο από πλευράς του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αλλά και από την αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (Africa Command).
  Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός, ότι αντίστοιχες αναβαθμίσεις έχουν γίνει και στο αμιγώς ναυτικό σκέλος της Σούδας, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτούργησε, εκτός από ανεφοδιαστικό κέντρο, ως προωθημένη βάση τεχνικής εξυπηρέτησης και επισκευής υποβρυχίων.

  Ελληνικές στρατιωτικές πηγές, ωστόσο, τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες αναβαθμίσεις του τεχνολογικού εξοπλισμού είναι μέρος των απλών εξυπηρετήσεων λειτουργικού χαρακτήρα και δεν έχουν κάποια συνέπεια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία (DECA), ενώ συμπληρώνουν πως οι περισσότερες από τις νέες υποδομές θα χρησιμοποιούνται και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. (..τι βιολί βαράνε τούτοι δεν καταλαβαίνω)
  Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο, εκφράζουν την αμφιβολία τους για τον αν έπρεπε να εγκριθεί τόσο εύκολα το αμερικανικό σχέδιο, καθώς και για το αν υπήρξε διπλωματικό αντισταθμιστικό όφελος σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, στα οποιά εμπλέκονται οι ΗΠΑ.

 4. nikiplos avatar
  nikiplos 29/07/2009 19:22:28

  Καλησπέρα...

  Κάτι ενδιαφέρον για το Καστελλόριζο. Από παλαιά ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, κάτι που μαρτυρεί και το ίδιο το όνομά του. Όλα τα παιχνίδια πολέμου που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, τονίζουν τη ζωτική θέση του και τον ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο του. Σαφώς το σημερινό ελληνικό κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει τα δίκαιά του εκεί. (Ενδεχομένως και να μην θέλουν οι "ταγοί" μας για προσωπικά ωφέλη ο καθείς). Εκείνο που μάλλον ισχύει, είναι ότι αυτή η νήσος είναι ζωτικής σημασίας πέρα από τους Τούρκους και τις ΗΠΑ και πολλούς βολεύει η χαλαρή ελληνική κυριαρχία (με 14 χωρίς βύσμα μόλις φανταράκια μόνο). Ένας ελληνικός Τσαμπουκάς εκεί με αφορμή το Καστελλόριζο θα προκαλούσε την άμεση αναμιξη των ΗΠΑ αποδεικνύοντας τη ζωτική σημασία της Νήσου.

  Να υπενθυμίσουμε ότι πάντοτε οι Τούρκοι σε συμφωνίες την αξίωναν, έφθασαν κοντά στο να την διεκδικήσουν απο τους Παλατιανούς και τους αποστάτες, με απειλή της Μ. Βρεττανίας να εισέλθει στον πόλεμο αν επιχειρούσαν να το κατακτήσουν το 1974 εκείνο το νευρικό καλοκαίρι, που τρώγαμε απανωτές καρπαζιές...

 5. ahab avatar
  ahab 29/07/2009 19:52:21

  ΄Οπως τα λές ειναι και επειδή στο παρελθόν πήγαινα αρκετά συχνά γεωλογικά απο μόνο του το νησί ειναι φρούριο με ψηλά βουνά γύρω-γύρω.
  Και επειδή μυρίζομαι οτι το πάνε για μια χαλαρή συνδιοίκηση μην τολμήσει κανείς ...
  Η ονομασία του ειναι απο το Κασέλ(Καστέλ)-Ρώσσο.

 6. fatfat avatar
  fatfat 30/07/2009 02:01:54

  1) Το νησί από την αρχαιότητα ονομάζεται Μεγίστη...σήμερα όμως έχει επικρατήσει η ονομασία “Καστελόριζο” για το νησί και Μεγίστη ονομάζεται επίσημα ο δήμος του νησιού.
  Το 1306, το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατέλαβε το νησί και στη θέση του αρχαίου φρουρίου οικοδόμησε το “Castel Rosso”.
  Με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, η Γαλλία, επιδιώκοντας να καταστήσει το νησί ναυτική βάση, το κατέλαβε στις 28 Δεκεμβρίου 1915.
  Tο παραχώρησε όμως το 1921 έναντι μεγάλης αμοιβής στους Ιταλούς, οι οποίοι το ονόμασαν Castelrosso – με αυτή την ονομασία είναι γνωστό σήμερα.
  Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν το νησί ως σταθμό ανεφοδιασμού. Τότε οι Γερμανοί ξεκίνησαν τον εκτεταμένο βομβαρδισμό του νησιού, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Την καταστροφή των γερμανικών βομβαρδισμών ολοκλήρωσε μια πυρκαγιά στις 6 Ιουλίου 1944.
  Η ενσωμάτωση του νησιού στο ελληνικό κράτος έγινε το 1948.
  2) Το νησί έχει στρατηγική σημασία, διότι :

  α) μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν ναυτική βάση ή ορμητήριο πολεμικών πλοίων,τα οποία θα εκτελούν αποστολές εναντίον ελληνικών στόχων ή θα παρεμποδίζουν ελληνικά πολεμικά πλοία που θα προσπαθούν να προσεγγίσουν την Κύπρο.

  β) Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με την Αίγυπτο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) - η Κύπρος ήδη έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο.
  Όλα τα κατοικήσιμα νησιά διαθέτουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
  Με τον καθορισμό ΑΟΖ δημιουργείται ενιαίος θαλάσσιος από οικονομική πλευρά χώρος και για την αλιεία, τον βυθό και το έδαφος κάτω από το βυθό (πετρέλαια, φυσικό αέριο), δηλαδή γίνεται υπερκέραση-παράκαμψη των τουρκικών θέσεων σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και δίνεται τέλος στην μακροχρόνια διαφωνία της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.
  Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν θέλει η Τουρκία τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών ήταν για να μην εκμεταλλευτεί η Ελλάδα μόνη της τα πετρέλαια του Αιγαίου.
  Άρα με τον καθορισμό ΑΟΖ υπερκαλύπτεται στα περισσότερα σημεία του Αιγαίου η υφαλοκρηπίδα.
  Η ΑΟΖ κατοχυρώνει απόλυτα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
  Όλα τα κατοικήσιμα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ – δηλαδή και το Καστελόριζο.
  Άρα το Καστελόριζο με την δική του ΑΟΖ, η οποία μάλιστα,αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, άρα δεν έχει και δικαιώματα σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.
  Δηλαδή η Τουρκία δεν έχει ούτε δικαιώματα, ούτε πρόσβαση σε φυσικούς πόρους σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου
  Το Καστελόριζο δεν δίνει το δικαίωμα στη Tουρκία να επεκτείνει την Aποκλειστική Oικονομική της Zώνη στη Mεσόγειο – το μικρό δηλαδή αυτό νησί στερεί από την Τουρκία την δυνατότητα διεκδίκησης αξιοσημείωτων και άφθονων πλουτοπαραγωγικών πόρων στην Μεσόγειο.
  Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στην Αίγυπτο προτάθηκε από την Τουρκία να εξαιρεθεί η περιοχή του Καστελόριζου από τον καθορισμό ΑΟΖ, κατά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Αιγύπτου, πρόταση που η πρώτη απέρριψε.
  Παραπάνω αναφέραμε ότι το Καστελόριζο δεν δίνει το δικαίωμα στη Tουρκία να επεκτείνει την Aποκλειστική Oικονομική της Zώνη στη Mεσόγειο.
  Αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος που η Τουρκία προχώρησε στην δημοσίευση κυβερνητικής απόφασης στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία προσδιορίζονται τέσσερα σημεία ερευνών σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα νοτίως και ανατολικά του Καστελλόριζου. Ένα μάλιστα, από τα αυτά τα σημεία ερευνών συμπίπτει μερικά με θαλάσσια περιοχή όπου έχει ήδη εξαγγείλει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα με τη δημοσίευση των σχετικών χαρτών, το τουρκικό ναυτικό πραγματοποίησε παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων γύρω από το Καστελλόριζο.
  Με άλλα λόγια η Τουρκία προσπαθεί να κατοχυρώσει δικαιώματα, σε μια περιοχή που δεν έχει δικαιώματα, βάση του Δικαίου της Θάλασσας.
  Οι συνεχείς τούρκικες προκλήσεις και το επαπειλούμενο “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο, αποσκοπούν σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε διμερείς συμφωνίες ή διεθνείς διαιτησίες για την διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο.
  Δηλαδή αποσκοπούν στην απεμπόληση ουσιωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
  Η Τουρκία με το πρόσχημα της διαφύλαξης της ειρήνης στην περιοχή και με το πρόσχημα της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στο Αιγαίο, επιζητά την – έστω και άτυπη – συνδιοίκηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

 7. ahab avatar
  ahab 30/07/2009 08:47:10

  fatfat
  Σε χάρτα της Ελλάδος (1797) εκδοθείσα απο τον Ρήγα Βελεστινλή στην Βιένη
  η ονομασία Ελληνιστί ειναι "Κασέλ Ρώσσο"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.