#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2010 11:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: η Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ.


Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πτοήθηκε από τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας για τις «ερευνητικές βόλτες» του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο στα διεθνή ύδατα και ξαναέστειλε χθες το πλοίο στην ίδια περιοχή, με συνοδευτική, μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το «Τσεσμέ» έκανε και χθες βόλτα στα διεθνή ύδατα του βορείου Αιγαίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει θέμα συνολικής διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας Με αυτήν την ανακοίνωση η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων της και επομένως το υπόλοιπο τμήμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου -και όχι μόνον τα τμήματα με τις παρακείμενες ελληνικές και τουρκικές ακτές- είναι προς «ρύθμιση» και «οριοθέτηση». Προς τούτο, άλλωστε, η Αγκυρα «ξεθάβει» το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 (αναβαθμίζοντάς το σε Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) για να ισχυριστεί ότι πέραν των χωρικών υδάτων και οι δύο χώρες δεν μπορούν να προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες.

Πρόκειται για ακόμα μια απόπειρα της Αγκυρας -σε χαλεπούς καιρούς οικονομικά για την Ελλάδα- να υποστηρίξει (και πάλι εμπράκτως) ότι θέλει να προχωρήσει σε «συνολική» διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, περιορίζοντας την ελληνική δικαιοδοσία μόνον στα 6 ν.μ., θέτοντας δηλαδή σε πλήρη αμφισβήτηση και τμήματα της υφαλοκρηπίδας ακόμα και ανάμεσα σε ελληνικά νησιά (π.χ. μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης στο Β. Αιγαίο) και όχι μόνον ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές ακτές στο Αιγαίο (π.χ. ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις τουρκικές ακτές).

Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει, η αφορμή της νέας τουρκικής πρόκλησης δεν είναι άλλη από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει μέσα στον μήνα νομοσχέδιο για ίδρυση Ενιαίου Φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθούν έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου, νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει εν τοις πράγμασι τη θέση της και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αφορούν τώρα τις «προσπάθειες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Η Τουρκία με τον εμπράγματο ισχυρισμό της, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική υφαλοκρηπίδα της περιορίζεται στα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων, επαναφέρει από την πίσω πόρτα την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ο καθορισμός της κυριαρχίας των οποίων θα καθορίσει και το εύρος της υφαλοκρηπίδας στα σημεία εκείνα.

Προς τούτο η Τουρκία «έβγαλε από τη ναφθαλίνη» και το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 1976 ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το οποίο οι δυο πλευρές θα απόσχουν από σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών υδάτων τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εκτοτε η Τουρκία επιμένει ότι οι δυο χώρες δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο μέχρι να επιλύσουν το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα χθες, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβεκούρα, να επιμένει ότι ακόμα και αν η Τουρκία δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες όφειλε εν τούτοις να έχει ενημερώσει την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος «προκειμένου να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση». Επανέλαβε ακόμα ότι η Τουρκία «σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Η επιλογή της κλιμάκωσης και της όξυνσης είναι μια εύκολη επιλογή».

Η ανακοίνωση

Αντιθέτως, η Τουρκία με τη σχετική ανακοίνωσή της δείχνει να μην προβληματίζεται από πιθανή κλιμάκωση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές μας, το πλοίο TCG Cesme προέβη σε ορισμένες εργασίες υδρογραφικών μετρήσεων στο βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται τακτικά και από την πλευρά της Ελλάδας, στη θάλασσα του Αιγαίου.

» Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας τομέας θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Για τον λόγο αυτό, οι περιοχές επέκεινα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο υπόκεινται στο καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία και η Ελλάδα με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 υποσχέθηκαν να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδεικνύει σεβασμό με την πλήρη έννοια στη Συμφωνία αυτή.

» Για τον λόγο αυτό, οι ειδήσεις του ελληνικού Τύπου, ότι το πλοίο TCG Cesme πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες, είναι αβάσιμες. Τις πληροφορίες αυτές και τις απόψεις μας τις διαβιβάσαμε λίαν προσφάτως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».

Κύρα Αδαμ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=179059

ΣΧΟΛΙΑ

 1. SAM avatar
  SAM 02/07/2010 11:10:40

  η ελλαδα δεν εχει κανενα κυριαρχικό δικαίωμα.το γαπ ειναι η εγγύηση για αυτό.............καλύτερα να εχουμε κάτι λιγότερο και να κοιμόμαστε ήσυχοι.....ταδε εφη gap tsant

  • anonymous avatar
   anonymous @ SAM 02/07/2010 11:55:59

   Το ξαναλέω άλλη μια φορά:

   Για να μπορέσει η Ελλάδα να νιώσει ασφαλής πρέπει να γίνει πληθυσμιακά 40.000.000 και ο πληθυσμός να είναι γηγενής.

   Πόσοι από εμάς είναι διατεθειμένοι να κάνουν 4+ παιδιά;

   • thespieys avatar
    thespieys @ anonymous 02/07/2010 12:25:11

    Με τα μυαλά που έχουν οι Ελληνίδες σήμερα;;

   • GSV avatar
    GSV @ anonymous 02/07/2010 15:25:42

    Δεν χρειαζεται να γινουμε φιλε anonymous 40 εκατομυρια για να νιωσουμε ασφαλεις. Και με το πληθυσμο που διαθετουμε τους βολευουμε αρκει να καταλαβουμε οτι ειμαστε ελληνες και οχι τπτ χαιβανια που προσπαθουν να μας κανουν.

   • γκουχου avatar
    γκουχου @ anonymous 03/07/2010 00:45:26

    βασικα πρεπει να κανεις οχτω παιδια εκτος αν σκοπευεις να τα κανεις μονος σου :p

 2. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 02/07/2010 12:05:18

  Επιτέλους! Τελικά καλά λέγανε στο στρατό ότι οι μεγαλύτεροι φιλέλληνες είναι οι Τούρκοι!

  • zonitis avatar
   zonitis @ (A)θανάσης 02/07/2010 12:27:01

   Γιατι επιτελους (Α)θαναση; Σκεφτεσαι μηπως τιποτα εξαμιλια; :-)

  • Metoikos avatar
   Metoikos @ (A)θανάσης 02/07/2010 12:27:24

   Επιτέλους! Τελικά καλά λέγανε ότι οι πιό καλοί πράκτορες των Τούρκων είναι όλοι όσοι μας κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι και σήμερα. Βέβαια ο GAP έχει βαλθεί να τους ξεπεράσει όλους, ακόμη και τον Πάγκαλο.

 3. Μαρία avatar
  Μαρία 03/07/2010 01:12:07

  "Το Αιγαίο ως παράκτιο αρχιπέλαγος" - Πολύ πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

  http://agrupnoipolites.wordpress.com/2010/07/02/9087-2/

  Η παράλληλη κτήση ηπειρωτικού και νησιωτικού εδάφους, κατά το διεθνές δίκαιο, καθιστά μια χώρα γεωγραφικά αρχιπελαγική μόνο αν τα δύο γειτνιάζουν.

  Το κάθε νησί δεν αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά ενώνεται άρρηκτα με το διπλανό του και δημιουργείται μία κι ενιαία αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα.

  Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Σε παράκτιο αρχιπέλαγος δεν εφαρμόζεται ο κανόνας των 6 ή 12 νμ, αλλά ο προαναφερθείς κανόνας του άρθ 7.

  Η Τουρκία χωρίς να έχει υπογράψει τις διεθνείς Συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (1958 και 1982) εφαρμόζει το σύστημα αυτό σε Ίμβρο και Τένεδο από το 1964.

  Ο κανόνας εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ, επί παραδείγματι από τη Ρωσία στην Aρκτική περιοχή της, αλλά και από τον Καναδά στο Αρκτικό παράκτιο αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

  Με το να αναγνωριστεί το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο καλύπτονται τα κυριαρχικά κενά που ονομάζονται διεθνή ύδατα.

  Η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι μονομερής απευθυντέα πράξη, δε χρειάζεται δηλαδή συμφωνία με κάποιο άλλο κράτος, παρά μόνο αποδεκτή χάραξη και κατάθεση σε διεθνείς οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Οργανισμό(IMO).

  Και το άρθρο καταλήγει:

  Η παγίδα: Εάν χαράξουμε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με το σημερινό καθεστώς απαγορεύεται η μετέπειτα χάραξη νέων παράκτιων αρχιπελαγικών γραμμών.

  Γι' αυτό έχει λυσσάξει με τη Χάγη ο ΓΑΠούκος ή βαρέθηκε την Αθήνα και θέλει πάλι ταξιδάκι;

  Για όσους ενδιαφέρονται οι βιβλιογραφικές αναφορές στο τέλος του άρθρου είναι σπουδαίες!

 4. Λ.Ω.Θ.Σ.Φ.Γ.Δ avatar
  Λ.Ω.Θ.Σ.Φ.Γ.Δ 07/01/2011 18:36:09

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΙ ΜΑΣ ΑΝΙΚΕΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.