#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2010 09:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Μεγάλη περιφερειακή δύναμη με σοβαρούς, πολλαπλούς ρόλουςΤο γιατί είναι «μεγάλο λάθος οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία από θέση αδυναμίας», το αναφέρουμε σε προηγούμενη ανάρτηση (http://www.antinews.gr/?p=46062). Ιδού όμως, γιατί δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς με κάποια δυναμικά ανερχόμενη δύναμη, όπως η Τουρκία, τη στιγμή που περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, όπως η Ελλάδα τώρα. Το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ τείνει να γίνει βασικός περιφερειακός παράγων που θα γέρνει την πλάστιγγα ανάλογα με τις παρεμβάσεις του στην ευρύτερη περιοχή. Ο αεικίνητος, ως αποδεικνύεται Ερντογάν, βρέθηκε, μετά την Ελλάδα, στο Ιράν. Εκεί, ήταν και ο βραζιλιάνος πρόεδρος, Λούλα, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη αμέσως μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα. Η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι σημαντικότατη. Κι ας επιχειρεί να την υποβαθμίσει η Δύση. Με τη συμφωνία αυτή, το Ιράν δέχεται να στείλει ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει πίσω υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο για χρήση σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα, στην Τουρκία και όχι στη Γαλλία ή τη Ρωσία.

Ανεξαρτήτως αν μπορεί να κάνει η Τουρκία κάτι τέτοιο τεχνικά ή όχι, ένα είναι βέβαιον. Η Άγκυρα διασφαλίζει τον ρόλο της στο «μέγα» -για τη Δύση- ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, ως διαμεσολαβητής. Αντίστοιχο ρόλο, ίσως πολύ πιο προωθημένο, έχει η Ρωσία, η οποία εξάλλου πουλάει πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν. Αυτός ακριβώς, είναι ο λόγος που εδώ και πολλούς μήνες οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία βρίσκονται στο ιστορικό ναδίρ τους. Να σημειωθεί πως το Τέλ Αβίβ, είναι το μόνο που ανοικτά ζητάει τον βομβαρδισμό του Ιράν. Που κολλάει σε όλα αυτά ο Λούλα; Να θυμίσουμε το εξής: Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, βρίσκονται σε διαρκή θεσμική συνεννόηση και οι ηγέτες τους σε τακτικότατες επαφές. Είναι ο πόλος των αναπτυσσόμενων μεγάλων ή μεσαίων παγκόσμιων δυνάμεων. Είναι ουσιαστικά ένα νέο διεθνές κλάμπ που σχηματίζεται και, με κάθε ευκαιρία, δείχνει να λειτουργεί ως ο αντίποδας του Πρώτου –Δυτικού- Κόσμου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι ο Λούλα, προτού πάει στο Ιράν, πέρασε από το Κρεμλίνο. Και, ως όλα δείχνουν, η Τουρκία, η οποία κατανοεί ότι πολλά αλλάζουν ταχύτατα στον κόσμο, κάνει σοβαρά ανοίγματα σε αυτόν τον πόλο και σπεύδει να ανεβεί σε αυτό το τραίνο.

Η Τουρκία λοιπόν, φαίνεται πεντακάθαρα ότι έχει επιλέξει να κάνει ανοίγματα προς πολλές κατευθύνσεις. Αναμφισβήτητα, ο Ερντογάν δεν θέλει να τα’χει καλά με τη Δ.Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όμως, η Τουρκία έχει πάψει να είναι ο «Yes man» των ΗΠΑ, του Ψυχρού Πολέμου, και πλέον χαράσσει, σε μεγάλο βαθμό, τη δική της αυτόνομη πολιτική. Θέλει να έχει εξέχουσα θέση στο κλάμπ των αναπτυσσομένων, και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Κοιτάζει Δυτικά, αλλά αλληθωρίζει, πολύ περισσότερο, Ανατολικά. Εάν ο κ.Γ.Παπανδρέου ήθελε να κάνει αβάντα στο αυξανόμενο διεθνές κύρος του κ.Ερντογάν, το πέτυχε. Διότι στα ελληνικά εθνικά ζητήματα, δεν πήρε τίποτε. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της υπερκινητικότητας της τουρκικής διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα και το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν τον Ερντογάν προσωπικά και τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι αρχιτέκτονας του τουρκικού διπλωματικού σχεδίου, είναι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νταβούτογλου. Ο «Τούρκος Κίσσιγκερ», όπως τον χαρακτηρίζει η Le Monde σε πρόσφατο άρθρο της. Ιδού, όμως, τι αναφέρει η γαλλική εφημερίδα για την πορεία της γείτονος. Η Αγκυρα ολοένα περισσότερο μετατρέπεται σε «φάρο όλης της περιοχής». Ενας «φάρος» μάλιστα, ο οποίος όλο και πιο πολύ εμπλέκεται στα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής. Με τη μείωση της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, και καλυτερεύοντας τις σχέσεις της με τη Συρία, το Ιράκ, την Ελλάδα και την Αρμενία, η Τουρκία μετατρέπεται σε «κυρίαρχο παίκτη» στη Μ.Ανατολή. Ταυτόχρονα, συσφίγγει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και όλη την Ανατολή Ευρώπη και κάνει «πραγματική επέλαση προς την κατεύθυνση της Αφρικής». Αξιοσημείωτη για όλα αυτά, είναι η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά οι τουρκο-αρμενικές σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση Ερντογάν με τον αρμένιο πρόεδρο Σαργκσιάν.

Να προσθέσουμε, εμείς, σε όλα αυτά, τις ενεργειακές και οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία. Να θυμίσουμε επίσης, το εξής: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπεντβέντεφ, προτού επισκεφθεί την Τουρκία, ήταν στη Συρία. Εκεί, μάλιστα, συναντήθηκε με τον ηγέτη της «Χαμάς». Είναι η πρώτη φορά που, ακόμα και Ρώσος ηγέτης, κάνει κάτι τέτοιο. Εως τώρα, μόνον αντιπροσωπείες της «Χαμάς» είχαν επισκεφθεί τη Μόσχα. Εξίσου ενδιαφέρουσα «σύμπτωση» (;) είναι ότι ο Ερντογάν κάνει πολλά ανοίγματα για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Κάτι που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση των Ισραηλινών.

Ας ρίξουμε όμως, μια ματιά στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διάγουν έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος. Αφότου η Τεχεράνη, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, κατανόησε το αδιέξοδο της εξαγωγής της ισλαμικής επανάστασης (και στην Τουρκία), και την ανάγκη να κάνει βήματα ώστε να βγεί από τη διεθνή απομόνωσή της, οι δύο πλευρές άρχισαν την προσέγγιση. Το απόγειο της σύσφιγξης των σχέσεων ήταν το 11μηνο Ερμπακάν (1996-1997), τον οποίο άλλωστε, το Ιράν βοήθησε με κάθε τρόπο. Μεταξύ των άλλων, τότε υπογράφτηκε και συμφωνία για παροχή στην Τουρκία πολύ μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ιράν. Να σημειωθεί πως και πρίν, η Τουρκία είχε συμφωνήσει να πουλάει στο Ιράν οπλικά συστήματα που δεν του έδινε η Δύση. Γενικότερα, οι κάθε λογ΄ςη συμφωνίες που διαχρονικά έχουν υπογράψει και υλοποιούν οι δύο χώρες, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην απεξάρτηση της Τουρκίας από τη Δ.Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Λίμπερμαν (σκληρός Δεξιός), είναι κατά των ανοιγμάτων προς την Τουρκία. Αντίθετη θέση έχει ο υπουργός Αμύνης, «Εργατικός», Μπάρακ.

Επίσης, μπορεί η Αγκυρα να μην εξαπολύει ανοιχτές επιθέσεις κατά της πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά είναι εμφανής στην πράξη η διαφοροποίησή της. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι η Τουρκία αρνήθηκε να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αν και της το ζήτησε η Ουάσιγκτων, ενώ δήλωσε ότι τα 1750 άτομα που είναι εκεί, δεν θα παίρνουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ενας άλλος στόχος της Αγκυρας είναι να οικοδομήσει έναν «εννιαίο χώρο τουρκόγλωσσων» υπό την αιγίδα της. Εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αυτός ο χώρος, σε βάθος χρόνου θα μπορεί να ανταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή, αν όχι στον οικονομικό τομέα, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής επιρροής, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ταυτόχρονα, νευραλγικός στόχος είναι η καλλιέργεια της εικόνας της Τουρκίας, ως ενός «φάρου του κοσμικού ισλάμ» για όλους τους μουσουλμάνους. Και για εκείνους που ζούν ως μετανάστες στη Δ.Ευρώπη. Πολύ περισσότερο, για τους Ελληνες μουσουλμάνους. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, στην Τουρκία, η αύξηση της δύναμης Ερντογάν, δεν σημαίνει άνοδο του ισλαμισμού στην εξουσία, αλλά ενίσχυση εκείνης της εικόνας που βοηθά στην αύξηση της επιρροής της στο μουσουλμανικό κόσμο. Το αν θα το πετύχει τελικά το στόχο της, παραμένει αδιευκρίνιστο. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστές οι ιστορικές διαφορές Αράβων-Τουρκίας και η πρόθεση του Ιράν να ηγηθεί των μουσουλμάνων. Να σημειωθεί πως, εκτός των σχέσεων που φροντίζει να διατηρεί με την Χεζμπολάχ (Λίβανος) και Χαμάς (Γάζα), η Αγκυρα έχει δώσει καταφύγιο σε σειρά ισλαμικών οργανώσεων, όπως, μεταξύ άλλων, Τσετσενικών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GreenHorses avatar
  GreenHorses 19/05/2010 09:28:03

  Εγώ θα σταθώ άλλη μια φορά στην απαράδεκτη και εκτός τόπου και χρόνου παρουσία του Αβραμόπουλου χθες στο Αλτερ, πέρα της κάκιστης παρουσίας και όσων επιεικώς απαράδεκτον είπε θα σταθώ μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αυτό τον άνθρωπο θα πάει ο Σαμαράς για ΥΠΕΞ;

  Αυτός όπως τον κόβω είναι χειρότερος από την Ντόρα. Είναι δυνατόν συνεχώς να επαναλαμβάνει ότι όλα ήταν καλά στην επίσκεψη Ερντογάν; Εγώ επαναστάτησε και η αριστερά και ο τζίμης 3 πουλάκια κάθονται;

  Μεγάλο βαρίδι Αντώνη κόψε του το βήχα γιατί δεν θα έχεις καλά ξεμπερδέματα.

  Απαράδεκτος από όλες τις απόψεις, η χειρότερη παρουσία τομεάρχη ever.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ GreenHorses 19/05/2010 09:54:56

   για τη τουρκια μιλάμε, εσυ το νταλκά σου;

  • GreenHorses avatar
   GreenHorses @ GreenHorses 19/05/2010 15:20:19

   Ναι το χαβά μου γιατί δεν είναι μόνο θέμα Τουρκίας άλλα και όσων δικών μας είναι έτοιμη να πετάξουν και την σκούφια τους.

   Ναι στηρίζω Σαμαρά, αλλά δεν ανέχομαι πολικές τύπου Τζίμι που τα βρίσκει όλα καλά και γελάνε και οι πέτρες.

 2. Lewnidas avatar
  Lewnidas 19/05/2010 10:41:56

  Mην αποδεχομαστε το wishful thinking του νταβουτογλου ετσι αβιαστα. ο νεοθωμανισμος ειναι τοσο σαθρος οσο και το τουρκικο κρατος.
  η πολιτικη του για να πετυχει πρεπει τοσο να αντιμετωπισει τα εσωτερικα προβληματα του τουρκικου κρατους οσο και να καταφερει να ακροβατησει αναμεσα στα πολυ διαφορετικα συμφεροντα μεγαλων παικτων.
  Ηδη το ισραηλιτικο λομπυ της αμερικης πυροβολησε με την εναρξη της αναγνωρισης της γενοκτονιας των αρμενιων την αντισημιτικοι ρητορια του ερντογαν. οι αμερικανοι δεν ξεχνουν τα εμποδια που τους προεβαλαν στον 2ρο Πολεμο του κολπου και δεν βλεπουν με καθολου καλο ματι την συμπραξη με το ιραν. η ρωσσια δεν θα ανεχθει για πολυ ακομα την ενισχυση στο αζερμπατζιαν οπως και οι κινεζοι εχουν ηδη ενοχληθει για την ενισχυση που προσφερουν στους Oυιγουρους. εχουν ανοιξει πολλα ταμπλο και οι κουρδοι τους παιζουν πολυ καλα δινοντας συμβολαια σε εταιρειες φιλικες προς τον ερντογαν. ολα αυτα με μια οικονομια αδυναμη που χρωσταει παντου.

  για να παιξεις σε τοσα ταμπλο και με τοσους δυνατους παικτες θες οικονομια, εσωτερικη συνοχη και τρομερα εξυπνους διπλωματες.

 3. Νικος avatar
  Νικος 19/05/2010 10:58:03

  Δεν θα μπορουρα να συμφωνησω περισσοτερο. O Αβραμοπουλος δεν μπορει να προσφερει τιποτα στη νεα ΝΔ του Σαμαρα. Αβραμοπουλος για ΥΠΕΞ νεας κυβερνησης μου κανει για κακο αστειο.

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ Νικος 19/05/2010 14:41:59

   συμφωνώ και εγώ και επαυξάνω...
   Σαμαρά πέταξέ τον ,κι αυτόν κι όλους τους άσχετους-άχρηστους ....πολιτικοί καριέρας...μπλιάχχχχχχ........

 4. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 19/05/2010 11:12:58

  Χωρίς να αμφισβητώ την σοβαρότητα της τελευταίας διπλωματικής κίνησης του Τουρκικού κατεστημένου απέναντι στο Ιράν , θα πρέπει να προσέξουμε ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ¨ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ¨ , οι οποίες προσφέρουν πρόσθετες εξηγήσεις για το διαφαινόμενο ¨δυτικό μένος¨ ενάντια στην Τουρκία.

  Οι τελευταίες ειδήσεις που θα αναδείξω θέτουν – στην προέκταση τους – και θέμα ¨Εθνικής Μειοδοσίας¨ για το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο της ¨Ακόμα- Ελλάδας¨ .

  Μεταξύ 10 + 13 Μαίου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέντεφ την Τουρκία και υπέγραψε τις εξής συμφωνίες :
  ——————————————————————-

  1.Την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα Ν-Α παράλια της Τουρκίας (Akkuyu) και την παροχή σχετικής τεχνογνωσίας σε ζητήματα ασφάλειας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων , γεγονός που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα που αποτελεί μαζί με το Αιγαίο ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ( με όλες τις νομικές προεκτάσεις που δεν θέλουμε να καταλάβουμε και να αναγνωρίσουμε … ) .

  Διαφορετικά θα είχαμε εγκρίνει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και στην δική μας ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΧΩΡΑ … , έχουμε ήδη ένα προβληματάκι με τους ρωσικής κατασκευής πυρηνικούς αντιδραστήρες της Βουλγαρίας …

  2.Όπως δήλωσε ¨φίλος μου Ταγίπ¨ ( ορολογία G.A.P. ) η Τουρκία σε συνεργασία με την Ρωσία θα εξασφαλίσει σύντομα τις προϋποθέσεις ώστε να προμηθεύεται το 70 % ( ! ) των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο … και σε αντίθεση με τους Αμερικανό-Γερμανό-προσκυνημένους της Ελλάδας που έθαψαν τον αγωγό ¨Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ¨ για ¨οικολογικούς λόγους¨ ( σε συνεργασία με τους Αμερικανό-Γερμανό-προσκυνημένους της Βουλγαρίας ) θα κατασκευάσει νέο αγωγό που θα κατευθύνεται μέσω Τουρκίας στην Δ. Ευρώπη…

  Η περίπτωση αυτή σε άλλες εποχές θα οδηγούσε σε νέα ¨ειδικά δικαστήρια δοσίλογων ¨ για ¨Εθνική Αναξιότητα¨ όπως περιέγραφε ο νόμος του 1945.

  3.Η Τρίτη – Συμφωνία που προώθησαν Ρωσία-Τουρκία – ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ – Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ¨ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α.-Ε.Ε. ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ( ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ) , γεγονός που μπορεί να σημαίνει αποδέσμευση από το δολάριο και το ευρώ !
  —————————————————————–

  Η απομάκρυνση της Ελλάδας , στα πλαίσια της αξιοποίησης του ¨πολυπολικού κόσμου¨ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ( τίποτα άλλο δεν μποορούμε μα περιμένουμε από την Νέο-Φαναριώτικη αστική ¨μας¨ τάξη ! ) , από την οικονομική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία ΚΑΙ Η ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , με παράλληλη βλάβη των ελληνικών συμφερόντων ( πυρηνικά εργοστάσια στο Αιγαίο , παραίτηση από αγωγό μαζί με την Ρωσία – παραπέρα ανάπτυξη Ρώσο -Τουρκικού Γεωστρατηγικού Άξονα ) σε άλλες εποχές θα οδηγούσε σε νέα ¨ειδικά δικαστήρια δωσίλογων ¨ για ¨Εθνική Αναξιότητα¨ όπως περιέγραφε ο νόμος του 1945.

  Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερο την ¨αγανάκτηση¨ των Δυτικών –μητροπολιτικών Μ.Μ.Ε. απέναντι στην Τουρκία , η οποία με αυτή την τακτική θα λάβει μεσοπρόθεσμα σίγουρα περισσότερα ανταλλάγματα από τους ¨συμμάχους¨ , σε βάρος της Ελλάδας , στην προσπάθεια να της ¨μετριάσουν – ανακόψουν¨ την φόρα …

  Και η απάντηση βέβαια δεν είναι αυτή που θα σκεφτεί αμέσως το κάθε Γιουσουφάκι στην Ελλάδα : ¨Ωραία , αφού οι Τούρκοι πάνε προς τους Ρώσους , τότε ας πάμε εμείς ακόμα περισσότερο προς τους Αμερικάνους ¨για να τους την φέρουμε¨ … ¨ .
  ————————————————————

  Εδώ οι τρείς εθνικού ενδιαφέροντος ειδήσεις από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ¨Νοβόστι¨:

  4. Medvedev’s visit to strengthen Russian-Turkish rapprochement

  http://en.rian.ru/analysis/20100512/158988345.html

  5. Russian President to sign strategic, long-term agreements in Ankara

  http://en.rian.ru/russia/20100511/158975258.html

  6. Russia, Turkey agree terms of nuclear power plant construction

  http://en.rian.ru/russia/20100508/158929004.html

  7.Russia, Turkey to sign number of oil, gas documents – Kremlin

  http://en.rian.ru/world/20100510/158959052.html

  8.Turkish oil pipeline project to involve three Russian companies

  http://en.rian.ru/business/20091019/156523124.html

  ————————————————————

  1. Russland will Kontrollpaket an AKW in Türkei halten

  http://de.rian.ru/business/20100512/126276130.html

  2. Türkei will ihren Öl- und Gasbedarf vorrangig mit Lieferungen aus Russland decken

  http://de.rian.ru/business/20100512/126276256.html

  3. Medwedew schlägt Türkei aktivere Nutzung nationaler Währungen vor

  http://de.rian.ru/business/20100512/126281863.html

 5. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/05/2010 11:31:27

  Πολλοί είναι αυτοί που επιχειρούν να γίνουν δρομείς, ενώ κρατούν μπαστουνάκι. Σύντομα θα τους δούμε να προωθούνται σε αναπηρικό καροτσάκι.
  Τα σενάρια της παγκόσμιας επέκτασης που θα επιβληθούν, δεν τα φτιάχνει ο Νταβούτογλου, αλλά οι νεοταξίτες.
  Εύχομαι στα καρντάσια με το καλό να δεχθούνε και τον διαμελισμό. Σαμπάνιες έχουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.