20/01/2010 13:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τοπικά δημοψηφίσματα, η μόνη δημοκρατική οδός για τον Καλλικράτη

Με τον Δημοτικό Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ το 2006 εισάγεται ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος. Τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, για την ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ύστερα από αίτηση του 1/3 των δημοτών. Με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων η Κυβέρνηση μπορεί να δώσει την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν οι ίδιες για την τύχη τους και, σε κάθε περίπτωση, να θέσει το τελικό σχέδιο Καλλικράτης, όχι πλέον σε δημόσια και προσχηματική διαβούλευση, αλλά στην κρίση του ίδιου του Λαού. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να πετύχει μια διοικητική δομή που έχει γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες και άρα είναι βιώσιμη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αν ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, απλώς θα επιβεβαιώσει τις υποψίες για αναγκαστικές συνενώσεις που μεθοδεύονται κρυφά με κομματικά κριτήρια, έξω και πέρα από την κοινωνία. Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται τους πραγματικούς δημοκρατικούς θεσμούς…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 20/01/2010 13:46:03

  Ισλανδία: Δημοψήφισμα για αποζημίωση!!!

  Υπάρχουν και σοβαρές χώρες που κάνουν δημοψηφίσματα.
  Δημοψηφίσματα για οικονομικά θέματα...
  Σκεφτείτε τι θα έκαναν αν επρόκειτο να ψηφισθεί, αντίστοιχος με τον "δικό μας" μεταναστευτικός νόμος.......

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_6502.html

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ exomatiakaivlepo 20/01/2010 13:57:28

   Επίσης οι Ισλανδοί σαν λαός είναι και εντελώς ακομπλεξάριστοι αφού έχουν για πρώτη φορά στην Ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης πρωθυπουργό που έχει δηλώσει ανοικτά πως είναι λεσβία.

 2. tiramola avatar
  tiramola 20/01/2010 14:59:26

  Όταν το μυαλό μας δουλεύει μόνο για να προβάλουμε αντιρήσεις ή απλώς να λέμε το αντίθετο σε όποια προταση κατατίθεται δεν βλέπουμε τα προφανή...
  Όταν μιλάει ας πούμε ο αρθρογράφος για τοπικά δημοψηφίσματα καλό θα ήταν να μας έδινε και ένα παράδειγμα για το είδος του ερωτήματος που θα τεθεί στους πολίτες.
  Λες και ζει σε άλλη χώρα ο αρθρογράφος...
  Εδώ μιλάμε ότι ενώ σε μία απόσταση 5 χιλιομέτρων χ πόλης με την ψ δεν μπορεί να υπάρξει συννενόηση μεταξύ τους ακόμα και αν στη χ πόλη το πόσιμο νερό είναι εν αφθονία και στην ψ γεμίζουν οι κάτοικοι μπετόνια για να βγάλουν την εβδομάδα...
  Θα είναι πχ το ερώτημα αν επιθυμούν οι κάτοικοι της χ πόλης να γίνουν ένας δήμος με την ψ πόλη?
  Που ζεις ρε σύντροφε? Σε άλλη χώρα?
  Ξέρεις πόσα Βραχάσια υπάρχουν στην Ελλάδα?
  Ξέρεις πόσοι Ζουράρηδες θα ξεσηκωθούν?
  Έχω γράψει πρόσφατα ότι η μεταρρύθμιση που ενδέχεται ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση (ο δε Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να την προχωρήσει) είναι ο Καλλικράτης.
  Φωνάζει ο Ιθαγενής τόσο καιρό για τα αυτονόητα και τώρα που ήρθε η ώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά άρχισαν οι θεωρίες περί αναγκαστικών συνενώσεων που μεθοδεύονται κρυφά με κομματικά κριτήρια...
  Όποιος ζει στην επαρχία και έχει μιά μικρή εικόνα περί των δημοτικών ή και νοαμαρχιακών διαδικασιών γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο διαγωνισμός για ένα έργο του Δήμου ή της Νομαρχίας γίνεται στο κεντρικό καφενείο της πόλης μεταξύ του τοπικού παράγοντα και του ντόπιου εργολάβου.
  Αν θέλετε να συνεχίζεται επ αόριστον η λαμογια σε τοπικό επίπεδο και να τα κονομουν αμφότεροι οι εμπλεκόμενοι με λεφτά από τους φόρους που πληρώνουμε μπορείτε κοπτόμενοι δήθεν για τους Δημοκρατικούς θεσμούς να ζητάτε δημοψηφίσματα.
  Αν , λέω αν , η πρόταση για τοπικά δημοψηφίσματα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό φιάσκο στην ιστορία της μεταπολίτευσης....

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ tiramola 20/01/2010 16:22:42

   Παρντόν?

   Δεν πολυκατάλαβα….

   Δηλαδή εμείς οι Έλληνες που είμαστε μ..ακες και ανώριμοι και λαμόγια δεν έχουμε το δικαίωμα στη Δημοκρατία?? Κάποιος άλλος θα μας πει τι πρέπει να κάνουμε ? και θα μας το επιβάλει κιόλας ???

   Δεν μιλάω τώρα μόνο για το συγκεκριμένο, μιλάω και γενικότερα. Η αυτοδιάθεση και ο αυτοπροσδιορισμός είναι βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Αν εγώ είμαι μα..κας και δεν θέλω να μοιραστώ το νερό μου με τον γείτονα πρέπει να έχω αυτό το δικαίωμα. Το να μη γίνει δημοψήφισμα γιατί οι «άγριοι» δεν γνωρίζουν και δεν θέλουν να συνενωθούν δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό από κανένα!!!!!


   Προσωπικά τουλάχιστον …. Και ποιο ποιητικά ….. Καλύτερα Ζουράρης στο Βραχάσι παρά “politically correct” στο “matrix”!!!!

  • Fotini avatar
   Fotini @ tiramola 20/01/2010 19:19:17

   tiramola:

   Πηγαινε στο ΠΡΑΣΙΝΟ Ηρακλειο (Κρητης), να παρεις πραγματικα γευση απο τοπικους αρχοντες και πρασινα λαμογια!!!!

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 20/01/2010 21:08:38

   Ενώ αγαπητή Φωτεινή στις γαλάζιες Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυριαρχεί η νομιμότητα και η ηθική...

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 20/01/2010 16:34:59

  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως διάβολο το φέρνουν έτσι οι συνθήκες και στην Ελλάδα πηγαίνουμε πάντα αντίθετα με τα διεθνή ρεύματα. Για παράδειγμα στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παλιότερα υπήρχε στην Ευρώπη η συγκεντρωτική αντίληψη του μεγάλου κεντρικού κράτους, εμείς ακολουθούσαμε πολιτικές τιμαριοποίησης της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα που αντίθετα, βοηθούσης και της τεχνολογίας η ζωντάνια μεταφέρεται σε ΟΤΑ με μικρούς πληθυσμούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε ζωντανά δημοκρατικά κύτταρα, σήμερα....
  η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ θέλει να μεταβεί σε συγκεντρωτικές μορφές ΤΑ. Άντε μετά συμμάζεψε τα ασυμμάζευτα.

  Για παράδειγμα:
  Η Γαλλία έχει 36.684 Δήμους, με μέσο όρο 1.720 κατοίκους ανά δήμο και με το 95% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
  Η Ισπανία έχει 8.110 Δήμους, με μέσο όρο 5.430 κατοίκους ανά δήμο και με το 85% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
  Η Γερμανία έχει 12.431 δήμους, με μέσο όρο 6.690 κατοίκους ανά δήμο και με το 75% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
  Η Ιταλία έχει 8.101 Δήμους, με μέσο όρο 7.270 κατοίκους ανά δήμο και με το 71% των δήμων να έχει πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους κ.λ.π.
  Αντίθετα η Ελλάδα έχει σήμερα 1034 Δήμους με μέσο όρο ήδη 10.200 κατοίκους ανά Δήμο, και με πάνω από το 50% του πληθυσμού να έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.
  Και αντί λοιπόν να αποκεντρώσουμε την εξουσία και να μεταφέρουμε τη Δημοκρατία στη λαϊκή βάση, να ζωντανέψουμε την περιφέρεια, μετατρέποντας τους μικρούς ΟΤΑ σε ζωντανά κύτταρα και σχολεία Δημοκρατίας, αντιθέτως οι εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να υπερσυγκεντρώσουν όλες τις τοπικές αρμοδιότητες σε 370 μόλις υδροκέφαλους και αντιδημοκρατικούς δήμους (με 28.500 κατοίκους ανά Δήμο κατά μέσο όρο), σε 13 μεγάλες περιφέρειες, πάνω από τις οποίες θα υπάρχουν 7 κυβερνητικοί διοικητές και πάνω από αυτούς ο καλός «πατερούλης πρωθυπουργός», που θα μοιράζει τα κονδύλια όπως εκείνος βούλεται.
  Το ΠΑΣΟΚ βάζει σαν δικαιολογία τη μεγάλη διαφθορά και την κατασπατάληση των κονδυλίων στους Δήμους. Όμως αποκρύπτει την αλήθεια, δηλαδή ότι η κατάσταση αυτή προήλθε ακριβώς από την έλλειψη της Δημοκρατίας και του αυτοελέγχου στους Δήμους. Όταν δηλαδή εκλέγεται κάποιος Δήμαρχος με το 42% (Το ακούς Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή ή κάνεις πως δεν ακούς;) και παίρνει δώρο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, τι περιμένουμε να κάνει, από το να βάλει το χέρι στο μέλι;
  Επομένως δεν φταίνε οι τοπικές κοινωνίες, αλλά φταίει το πολιτικό κατεστημένο που δεν ήθελε ζωντανή και δημοκρατική ΤΑ, αλλά ήθελε να κάνει πολιτικό παιχνίδι με του κομματάρχες δημάρχους του.
  Με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» απλά το παιχνίδι φεύγει από τα χέρια των πολλών Δημάρχων και πάει στα χέρια ολίγων κρατικοδίαιτων νταβατζήδων, που με το προηγούμενο καθεστώς έχαναν πολλά κονδύλια, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν.
  Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ, να δούμε μήπως θα πρέπει να εκλέγεται με ξεχωριστή κάλπη ο Δήμαρχος και με ξεχωριστή το Δημοτικό Συμβούλιο; Το άκουσες αυτό κ. Παπανδρέου ή όχι;

  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/01/blog-post_19.html

 4. Orestios avatar
  Orestios 20/01/2010 17:15:53

  Το GAP πλασάρει ένα αποτυχημένο προϊόν αφού του άλλαξε το brand name. Το ουσιαστικό σε αυτό το "Σχέδιο" είναι η μείωση της δημοκρατικής έκφρασης των Ελλήνων και η μείωση των αιρετών συμβουλίων. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι διάφοροι. Μια ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τόσοι πολλοί δήμοι (παλιά έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να υπάρχουν τόσα πολλά χωριά). Μια ότι υπάρχει διαφθορά (διαφθορά υπάρχει εκεί όπου περιορίζεται η δημοκρατική έκφραση). Μια ότι θα υπάρχει καλύτερη εκμετάλευση των κοινοτικών προγραμμάτων (με μειωμένη δημοκρατία θα τα φανε καλύτερα). Και τί δεν θα ακούσουμε ως δικαιολογίες.
  Όμως ένας τέτοιου είδους σχεδιασμός από την Ναζιστική κυβέρνηση του GAP μόνο δημοκρατικός δεν είναι. Στόχος να δημιουργηθεί μια ανελεύθερη περιφεριακή διοίκηση με περιορισμό της δημοκρατίας. Ένα είδος Ναζιστικής Δημοκρατίας, που τί δημοκρατία μπορεί να εμπεριέχεται στο Ναζισμό μόνο στο μυαλό του GAP μπορείτε να βρείτε την απάντηση.

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 20/01/2010 19:29:54

  Με αφορμή το άρθρο θέτω το εξής ερώτημα: γιατί καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έχει κάνει δημοψήφισμα ενεργοποιώντας τη σχετική ρύθμιση του άρθρου 44 του Συντάγματος; Δύο είναι οι πιθανοί λόγοι: είτε γιατί θεωρούν τους πολίτες ανάξιους να αναλάβουν την ευθύνη για μια σοβαρή απόφαση (πράγμα που αντιφάσκει λογικά με το γεγονός ότι οι ίδιοι πολίτες θεωρούνται άξιοι για να εκλέγουν τους βουλευτές, τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους ευρωβουλευτές, να στελεχώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να στηρίζουν το κράτος πληρώνοντας φόρους) είτε γιατί φοβούνται ότι έτσι δε θα περάσουν τα μέτρα τους (πράγμα επίσης παράδοξο, αφού αν πιστεύουν ότι τα μέτρα τους είναι αντίθετα στη βούληση της πλειοψηφίας τότε δε θα πρέπει ούτως ή άλλως να τα λάβουν-δεν υπάρχει δημοκρατία όταν ένας λαός κυβερνάται με τρόπο αντίθετο στη βούληση της πλειοψηφίας). Η παντελής απουσία δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα είναι ένα από τα στοιχεία που δείχνουν αν το πολίτευμά μας είναι δημοκρατικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.