10/07/2009 13:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τονώστε αμέσως την ΟικοδομήΔύο οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ίσως πλέον να μην προκαλούν εντύπωση μέσα στη γενικότερη κρίση, αξίζει, ωστόσο, να αναλυθούν περαιτέρω καθώς μπορούν να δείξουν πολλά για την ελληνική οικονομία.

Τραπεζικός δανεισμός και οικοδομική δραστηριότητα: Σε ότι αφορά τα δάνεια, συνολικά από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Απρίλιο αυξήθηκαν μόλις κατά 505 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφενός δείχνει την αδυναμία πολιτών και εταιρειών να δανειστούν επιπλέον αφού έχουν πνιγεί στα δάνεια κι αφετέρου το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες. Τα υπόλοιπα οφειλών των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 133 δισ. ευρώ  ενώ τα νοικοκυριά χρωστούν 117,4 δισ. Ευρώ, δηλαδή συνολικά τα χρέη φτάνουν τα 250 δισ. Ευρώ, όσο και το ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών κινήθηκαν πτωτικά και υποχώρησαν στα 36,24 δισ. ευρώ, από 36,369 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τώρα στο στοιχείο που ενδιαφέρει την οικοδομή και την κτηματαγορά. Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν τον Απρίλιο μόλις κατά 169 εκατ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 7,8%. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν μπορούν και δεν θέλουν να δανειστούν για να αγοράσουν ή να κτίσουν ακίνητα, βουλιάζοντας ακόμη περισσότερο την αγορά ακινήτων, βασικό πυλώνα της οικονομίας.

Έρχονται και τα στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Μεγάλη βουτιά κατά 26,3% στις άδειες οικοδομών τον Απρίλιο, 33,4% στην επιφάνεια και 39% στις άδειες. Δηλαδή χτίζουμε πολύ λιγότερα σπίτια, αλλά και πολύ μικρότερα. Συνολικά η πτώση των αδειών το πρώτο τετράμηνο 2009 έφτασε το 13,5% και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αν τον Μάρτιο δεν ήταν θετικό το πρόσημο αφού τότε οι κατασκευαστές έσπευσαν να κτίσουν σπίτι με ημιυπαίθριους και να βγάλουν άδειες για να εκμεταλλευτούν τη φημολογούμενη ρύθμιση που ήλθε πριν λίγες ημέρες.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά ακινήτων καταρρέει και αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες στην οικονομία και την απασχόληση. Εκτιμάται ότι θα χαθούν 50-80 χιλιάδες θέσεις εργασίας από την οικοδομή ενώ τεράστιες θα είναι οι απώλειες εσόδων για το κράτος. Κι αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης της κτηματαγοράς ενίσχυσε το αυτοκίνητο, δηλαδή τις μεγάλες πολυεθνικές που έκαναν χρυσές πωλήσεις, αλλά το συνάλλαγμα χάθηκε για την Ελλάδα.

 Οικονομικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 10/07/2009 13:45:18

  Και δεν ξερουμε αν τα νοικοκυρια δεν θελουν να δανειστουν,η δεν μπορουν πλεον λογω Τειρεσια.
  Γιατι τοτε σημαινει οτι παρα πολυ δυσκολα γυριζει η κατασταση.

 2. F avatar
  F 10/07/2009 14:06:29

  Ας κατεβάσουν πρώτα τις απλησίαστες τιμές οι κατασκευαστές για να αρχίσει να κινείται η αγορά.

 3. Helmut avatar
  Helmut 10/07/2009 14:21:06

  Έχω κουραστεί να ακούω ότι η οικοδομή είναι η "ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας".

  Το σωστό είναι ότι πρόκειται για την ατμομηχανή της Ελληνικής ΠΑΡΑοικονομίας.

  Η οικοδομή παράγει μαύρο χρήμα, παρανομίες, διαφθορά, καταστροφή του περιβάλλοντος, και διάλυση του αστικού ιστού.

 4. Swell avatar
  Swell 10/07/2009 14:23:44

  Κρίμα που πέφτει η οικοδομική δραστηρότητα και τόσα "τούβλα" πάνε χαμένα...

 5. αντί avatar
  αντί 10/07/2009 14:47:16

  Το αν είναι υγειές να είναι η οικοδομή η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας μας απασχολεί καθόλου;

 6. jordan avatar
  jordan 10/07/2009 14:51:10

  Αλήθειες :
  1. η οικοδομή αποτελεί εδώ και χρόνια ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας
  2. η τραπεζική αναμπουμπούλα με την αναθεώρηση των όρων που δανείζονται οι έλληνες σαφώς δημιούργησε προβλήματα.
  3. Οι φόροι που επιβλήθηκαν μονομιάς, ( αντί της σταδιακής και κλιμακωτής επιβολής φόρων και έλεγχου ) γκρέμισε την αγορά κατοικίας
  4. η όποια αναθέρμανση της οικονομίας σαφώς θα προέλθει από την αναθέρμανση της αγοράς κατοικιών
  5. η τιμές των ακίνητων , πρέπει να διορθωθούν μιας και οι τιμές εκτοξεύθηκαν χωρίς ουσιαστικούς λόγους.

 7. kgb avatar
  kgb 10/07/2009 15:13:44

  Μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι εργολάβοι. Οι από τους πιο κονομημένους Έλληνες, που πουλάνε τρεις φορές πάνω το τεραγωνικό από ότι τους κοστίζει. Ρε ουστ που θέλετε και τόνωση. Εξτρά φορολογία θέλετε πάνω στα υπερκέρδη που έχετε σωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Και τέλος πάντων ας φροντίσει το κράτος να γίνουν "ατμομηχανές" της οικονομίας και άλλοι τομείς της παραγωγής.

 8. Helmut avatar
  Helmut 10/07/2009 15:44:25

  @αντί: μα νομίζω αυτό λέμε. Ότι κάθε άλλο παρά υγιές είναι...

  • YiannisM avatar
   YiannisM @ Helmut 10/07/2009 20:30:11

   Τα μισά λεφτά της οικοδομής επιστρέφουν στο κράτος ως φόροι. Γιαυτό συγκρατηθείτε..

 9. donaE avatar
  donaE 10/07/2009 15:50:06

  Η οικοδομική δραστηριότητα εχει μεγαλη συμμετοχη στο ΑΕΠ και στα εσοδα του κρατους,αναγκαστικα.

 10. nik avatar
  nik 10/07/2009 15:55:52

  "Τονώστε την οικοδομή" είχε πει κι ο Κρούγκμαν το 2000, για να ξεφύγει η οικονομία από τη φούσκα του Nasdaq.
  Έξι χρόνια μετά δεν πρόλαβε να ζητήσει συγγνώμη, γιατί του έδωσαν το Νόμπελ για τις σοφές συμβουλές του.

 11. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 10/07/2009 16:02:38

  Βλέπεις από μακρυά ένα ανθρώπινο σώμα και κάτι δεν σου κολλάει. Πλησιάζεις και εκτός από τις λοιπές κακοτεχνίες (θα καταλάβετε τι εννοώ) βλέπεις ένα πόδι σε απελπιστική κατάσταση από την ποδάγρα να ζυγίζει τρείς φορές παραπάνω από το άλλο και τους ιατρούς να του κάνουν κορτιζόνη.

  Αυτή είναι η Ελληνική Οικονομία, τα πόδια της και για τους γιατρούς ας μή μιλήσουμε και χαλαστούμε χωρίς λόγο.

  Αυτό κατάλαβαν οι αρχιτέκτονες της οικονομικής πολιτικής μετά τον πόλεμο, αυτά κάνουν οι διάδοχοι τους σήμερα. Στρέβλωση στη στρέβλωση και συσσώρευση ιδιοκτησίας 5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και φυσικά από πίσω οι Τράπεζες με τις χρηματοδοτήσες για τα ακίνητα και να τα κέρδη από τα νοικοκυριά. Η καθαυτό επιχειρηματικότητα έχει καταδικαστεί εκ των προτέρων και ζήστε όλοι με δανεικά. Να δούμε ποιός θα τα πληρώσει.

 12. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 10/07/2009 16:42:26

  Η οικοδομή είναι υποστηρικτικός κλάδος της οικονομίας όχι κύριος.

  Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει από την οικοδομή.

  Ειναι σα να μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο με επαγγελματικό στόχο να κάνουμε ιδιαίτερα σε αυτούς που θα θελήσουν να μπούνε στο πανεπιστήμιο στο μέλλον.

  Αν θέλουμε ξεκαθάρισμα του οικονομικού τοπίου ας καταργήσουμε την ημερομηνία από τις επιταγές, ώστε να μην τυπώνει χρήμα το κάθε λαμόγιο.

  Αν θέλουμε βιόσιμη ανάπτυξη ας κτίζουμε με "απόσυρση", δηλαδή ανακαίνιση παλαιών ή κατεδάφιση ίσων τετραγωνικών με τα νέα. Πρέπει να σταματήσει η άναρχη επέκταση των αστικών περιοχών.

 13. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2009 17:05:32

  σημερα ...Λαϊκή συνέλευση σήμερα στη Μ. Παναγία: Να σώσουμε το δάσος των Σκουριών!

  Την άρνηση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να διακόψει τις εργασίες διάνοιξης γεωτρήσεων μέσα στο δάσος των Σκουριών, συνάντησαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας που πήγαν χθες 9 Ιουλίου το πρωί στην περιοχή για να σταματήσουν την καταστροφή του δάσους.

  Ο Δήμαρχος Παναγίας κ. Μητροφάνης γνωστοποίησε στους εκεί υπαλλήλους της εταιρείας τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της επιφανειακής εκμετάλλευσης στις Σκουριές και ζήτησε την άμεση διακοπή των γεωτρήσεων. Μπροστά στην άρνηση της εταιρείας να υποχωρήσει, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έκαναν σαφές ότι οι ίδιοι και οι πολίτες της περιοχής θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο κατά του έργου, ακόμα και με δυναμικές κινητοποιήσεις.


  Σήμερα Παρασκευή στις 7:οο μ.μ. θα γίνει συνελευση κατοίκων και φορέων της περιοχής στην αίθουσα “ΠΡΟΦΗΤΗΣ” της Μ. Παναγίας, για να οργανωθεί η αντίσταση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τις Σκουριές και να καθοριστούν οι στόχοι και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

  Oι γεωτεχνικές γεωτρήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή των Σκουριών, είναι στην θέση όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προγραμματίζει να κατασκευάσει το εργοστάσιο παραγωγής χρυσού-χαλκού από το τεράστιο μεταλλείο που θα γίνει πάνω στο βουνό. Είναι απαραίτητες για να εκδοθεί οικοδομική άδεια για το εργοστάσιο από την αρμόδια Πολεδομία, όμως αυτή είναι η τελευταία άδεια που χρειάζεται για ένα ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ Επενδυτικό Σχέδιο. Η έναρξη των εργασιών για το έργο των Σκουριών χωρίς την απαραίτητη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και παρά την ομόφωνη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, είναι για τους κατοίκους της περιοχής προκλητική ενέργεια και έναυσμα δυναμικής αντίστασης.

  Η προστασία του όρους Κάκαβος, με το παρθένο δάσος των Σκουριών και τα μεγαλύτερα υδατικά αποθέματα σε όλο το Νομό Χαλκιδικής, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη Μ. Παναγία αλλά για όλους τους Χαλκιδικιώτες.

  Σήμερα το βράδυ στη Μεγάλη Παναγία, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εκεί!

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ ataktos 10/07/2009 20:14:44

   Φίλε μου άτακτε, ολόκληρος ο προηγούμενος σχολιασμός μου πήγε στράφι γιατί δεν ήταν συμπληρωμένα τα defaults του REPLY.

   Ίσως και καλύτερα γιατί θα σε στενοχωρούσα με Πετροχημικό Μεσολογγίου, Πετροχημικό Sines στην Πορτογαλία, TVX Gold, κλπ.

   Ποιά είναι τα σχέδια ανάπτυξης για τον Κάκαβο, τις Σκουρίές και τη Μ. Παναγία?

 14. Naruto avatar
  Naruto 10/07/2009 17:33:49

  Οι φουσκες σκανε καποια φαση. Δεν γινεται στο μοντελο οικονομιας δυτικου τυπου ενα commodity-service να παιρνει αξια επ απειρο οπως γινεται ακομι με την οικοδομη. Αν θελουν να πουλησουν να ριξουν τιμες, πριν πεσουν μονες τους και αντι για τσιγαρα αγοραζεις σπιτια.

 15. nik avatar
  nik 10/07/2009 20:45:16

  "Ειναι σα να μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο με επαγγελματικό στόχο να κάνουμε ιδιαίτερα σε αυτούς που θα θελήσουν να μπούνε στο πανεπιστήμιο στο μέλλον."

  Μ'αρέσει το "είναι σα να".

 16. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 11/07/2009 03:50:45

  Οι διαφορες επαγγελματικες ταξεις το πανε με τη σειρα. Αρχισαν οι αυτοκινηταδες οι οποιοι χεστηκαν παλι στα λεφτα. Και παραλληλα εμεις οι Ελληνες, με χρηματα που δανειζομαστε, δωσαμε δουλεια στις αυτοκινητοβιομηχανιες και σε ξενους εργαζομενους, Γερμανους, Γαλλους, Ιταλους, Σουηδους κλπ. Τωρα ηρθε η σειρα μιας αλλης επαγγελματικης ταξης, των κατασκευαστων, που θελουν να χονδτυνουν ακομη περισσοτερο το πουγγι τους. Και επειδη εγινε αναφορα και στην απασχοληση στο θεμα οικοδομη, γνωριζετε ποσοι Ελληνες οικοδομοι δουλευουν στο χτισιμο; Γνωριζετε ποιοι (και με ποσα χρηματα) δουλευουν στο χτισιμο των παρανομων σπιτιων; Τι λενε γι' αυτα οι λαλιστατοι για ολα τα αλλα ζητηματα, στα οποια παρεμβαινουν για ψυλλου πηδημα, εκπροσωποι των συνδικατων οικοδομων;

 17. βαγγελης avatar
  βαγγελης 11/07/2009 08:18:55

  η αληθεια ειναι οτι η οικοδομη ειναι ενα ακριβο 'σπορ' απο το οποιο καποιοι θελουν να βγαλουν τρελα κερδη. Αλλα σε ποια εργασια δεν ειναι ετσι; Οι μεγαλοεργολαβοι που παιρνουν μεγαλα-τεραστια κερδη τι ειναι; Οι συμβολαιογραφοι κ δικηγοροι που εχουν ταριφα για τις περισσοτερες υπηρεσιες τους χωρις να προσφερουν ουσιαστικα τοσο εργο τι ειναι; Οι μεσιτες κ μεσαζοντες(οι νομιμοι) σε καθε προιον/υπηρεσια που βγαζουν υπερκερδη με λιγο κοπο τι ειναι; Οι τραπεζες πανω απο ολα τι ειναι; Αρα δεν ειναι μονο ενας τομεας που ειναι προβληματικος. Ειναι ενα ολοκληρο συστημα και μια νοοτροπια που στην ελλαδα εχει πολυ μεγαλυτερη στρεβλωση απο αλλες χωρες .

 18. βαγγελης avatar
  βαγγελης 11/07/2009 09:37:17

  κατι ακομα,
  σχετικο με τις οικοδομες. Μιας και γινεται λογος για τους ημιυπαιθριους τον τελευταιο καιρο και η κυβερνηση παιρνει ηδη αποφασεις, καλο θα ηταν να το δουν πιο σφαιρικα το θεμα. Δλδ, οι ημιυπαιρθιοι χωροι:
  1)ποιοι κερδιζουν
  2)ποιοι υπογραφουν
  3)ποιοι ελεγχουν

  και οι 3 πρεπει να πληρωσουν
  δλδ εργολαβοι, μηχανικοι, μεσιτες, συμβολαιογραφοι και οσοι κερδιζουν απο τα τετραγωνικα καθε σπιτιου .... ειδικα σε πολυκατοικιες και ο αγοραστης δεν εχει επιλογη (εκτος αν ψαχνει ες αει για μια πολυκατοικια με διαμερισματα χωρις κλεισμενους ημιυπαιθριους χωρους) . Σαφεστατα και ο αγοραστης-ιδιοκτητης θα πρεπει να πληρωσει ΑΛΛΑ αυτος ειναι ο ΜΟΝΟΣ που εχει πληρωσει για τα 'εξτρα' μετρα. Αυτος που τα ΠΗΡΕ τα χρηματα ομως ΔΕΝ θα πληρωσει (που ειναι και μαυρα) ;;;
  Η πολεοδομια που ΔΕΝ ελεγχει και ΔΕΝ ενδιαφερεται για το τι και πως χτιζεται ΔΕΝ πρεπει να πληρωσει;
  Αρα αν ο κΣουφλιας θελει πχ 300ευρω το τετραγωνικο και εχουμε πχ 20 τετραγωνικα = 6000 θα πρεπει να παει στον εργολαβο να παρει τα 3.000, να παει σε συμβολαιογραφους κλπ, να παει σε πολεοδομια κλπ και ας παει κ στον ιδιοκτητη και ας παρει αλλο ενα χιλιαρικακι πχ...
  Οχι να βλεπει ΜΟΝΟ αυτους που την βολευει....

  • ΠΕΛΙΑΣ avatar
   ΠΕΛΙΑΣ @ βαγγελης 11/07/2009 19:26:19

   ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΩΝ ΑΧΥΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ !

   Θα είμαι στην διάθεση της στήλης και όλων όσων το επιθυμήσουν για να διέλθουμε απο κοινού διεξοδικά την τελευταία ενδελεχή έρευνα, σχετική με τον πορισμό των απαραιτήτων ποσών που θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες του Προϋποολογισμού, αλλά και το απύλωτο στόμα του κ. Αλμούνια και των υπολοίπων στην Ε.Ε., καθώς οι δικοί μας ΦΩΣΤΗΡΕΣ της νεοδημοκρατικής θεότητος δέν έχουν σκεφθεί και ποτέ δεν πρόκειται να σκεφθούν το απλούστερο!

   Και πιο συγκεκριμένα.

   Επι τριάντα συναπτές ημέρες 5 επιστήμονες μέσα στον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2009 και σε όλο το 24-ωρο μετρήσαμε τροχαίες παραβάσεις μόνο μέσα σε μία πόλη. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα υπήρξε ευνοϊκότερο απο αναμενόμενο. Για έναν μήνα, σε μία πολη των 2.000.000 κατοίκων και σύμφωνα με το ισχύον προστιμολόγιο του ΚΟΚ τα έσοδα έφθασαν αισίως και ενδόξως τα 17.500.000 Εΰρώ. Δεν αφαιρείται ούτε μία χαριστική διαγραφή κλήσεως. Εννοείται φυσικά ότι, θα εφθαναν στο ύψος αυτό και σε μεγαλύτερο, άν υπήρχαν σε δράση και λειτουργία τα σχετικά συνεργεία Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτά τα συνεργεία την ημέρα χάνονται, τα μέν πρώτα απο τις 9.00 το πρωϊ τα δε δεύτερα με το κλείσιμο των καταστημάτων. Μετά απο αυτές τις ώρες επικρατεί κάθε είδους κυκλοφοριακή αναρχία. Εννοείται επίσης ότι, θα προέκυπταν και περισσότερα άν η προσπάθεια δέν ήταν ερασιτεχνική αλλά επαγγελματική.

   Το ποσό αυτό πολλαπλασιαζόμενο επι 12 προσφέρει στον δημόσιο κορβανά 200-210 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μόνο απο την πολη της Θεσσαλονίκης. Η αναγωγή του ποσού αυτού για την Αθήνα το ανεβάζει στα 600-650 εκατομμύρια κατ'ελάχιστον. Και με την πλέον προσεκτική αναγωγή στο σύνολο των ελληνικών πόλεων το ποσό αυτό φθάνει χωρίς υπερβολή τα 3 δισ μέσα σε έναν χρόνο.

   Στο ποσό αυτό δέν συμπεριλαμβάνονται οι τροχαίες παραβάσεις εκτός πόλεων, που κρινόμενες απο τους νεκρούς που προκαλούν κάθε χρόνο, μετα βεβαιότητος προσθέτουν ακόμα ένα δις στο αναμενόμενο σύνολο. Το οποίο σύνολο είναι προϊόν ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ και όχι των διαφόρων εχόντων ημιϋπαιθρίους χώρους, που σύμφωνα με τον Νόμο θα πρέπει να είναι βιώσιμοι όσο ο Θεός κάνει καλοκαίρι και όχι όλον τον χρόνο. Πρόκειται μάλλον για μία κατ'εξοχήν ελληνική επινόηση.

   Πόση σκέψη και κατανάλωση φαιάς ουσίας χρειάζεται άραγε για να χωρίζουν δύο γαϊδάρων άχυρα;

   Χρηματα ζεστά, που στην χώρα με τους εκ πεποιθήσεως τροχαίους παραβάτες ρέουν σαν ποτάμι στον δημόσιο κορβανά, είναι σαφώς προτιμότερα απο την χρονοβόρα και γραφειοκρατική αλλά και αμφίβολη συγκέντρωσή τους.

   Ασφαλώς και χρειάζεται οργάνωση για την είσπραξη των τροχαίων παραβάσεων. Αλλά αυτή είναι παρασάγγας μικρότερη σε δαπάνες και καλύτερη απο αυτήν του υπουργείου Οικονομικών. Ένα μπλοκάκι για την αναγραφή των παραβάσεων και ένα συνεργείο εποχούμενο ή πεζό, ανάλογα με την περίπτωση για μία ορισμένη περιοχή. Αλλά και μία προβλεπόμενη ανταμοιβή που θα μεταφράζεται στην άμεση κράτηση και τον άμεσο διαχωρισμό του 5 % των προστίμων που θα πηγαίνει κατ'ευθείαν και χωρίς μεσολάβηση οιασδήποτε υπηρεσίας στα ταμεία ασφαλίσεων και συνταξιοδοτικά των ανδρών που εργάζονται και φροντίζουν για την ασφάλεια μας. Γιατί - και μόνο για παράδειγμα - δεν νοείται χήρα με παιδιά αστυνομικου που έχασε την ζωή του εν ώρα υπηρεσίας να μην λαμβάνει ΑΜΕΣΩΣ σύνταξη.

   Και άς μήν αμφιβάλλει κανείς ότι, αυτό δέν είναι δίκαιο, και αμτ'αυτού θεωρεί δίκαιο το στάξιμο και τον χρηματισμό του συνεργείου που θα έλθει στο σπίτι για να ελέγξει, να διαπιστώσει και να μετρήσει τον ή τους ημιϋπαίθριους χώρους.

   Κύριοι, κύριοι υπουργοί,

   σκεφθείτε την πρόταση, κρίνετέ την και αποφασίσετε. Και άν δέν βγαίνουν τα κουκιά - πράγμα απίθανο -, έχετε πάντοτε την εναλλακτική λύση εισπράξεων με τις αλλαγές χρήσεων. Αλλα προς Θεού όχι με γροθιές στο στομάχι. Για να μήν σας γυρίσουν όλοι οι Έλληνες τις πλάτες.

   Αναμφίβολα ούτε η μία λύση ούτε και η άλλη, η δια του παρόντος προτεινόμενη, είναι ευχάριστες. Η πρώτη όμως προκαλεί πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα απο την δεύτερη. Και ως εκ τούτου το «μη χείρον, βέλτιστον». Kαι πέραν αυτών είναι και πολύ πιο πρακτική απο την διαδικασία ελέγχων επι πανελληνίας βάσης που απαιτεί δυσεφάρμοστους μηχανισμούς.

   Ευχαριστώ

   ΠΕ΅ΛΙΑΣ

 19. giannis avatar
  giannis 11/07/2009 12:03:41

  re file vageli o kataskeyastis den xodepse gia na katasevasei to parapano domatio ?

 20. βαγγελης avatar
  βαγγελης 11/07/2009 22:56:55

  πλακα μου κανεις; Ο κατασκευαστης οσο και να ξοδεψε ειχε κερδος παρα σαγκας μεγαλυτερο ... εκτος αν το εκανε για την ψυχη της μανας του..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.