#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2010 14:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τι ώρα είναι, Άκη; Ο,τι ώρα πεις, πρόεδρε»Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1990 η «κριτική από τη βάση» θα πάρει υψηλούς τόνους αλλά κανένας δεν αγγίζει άμεσα τον Α. Παπανδρέου. «Δεν θα γίνουμε πατροκτόνοι» διακηρύσσει ο Κ. Λαλιώτης. Οι «δελφίνοι» θα περιορισθούν σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο, που αποσκοπεί στον περιορισμό της επιρροής του Γ. Αρσένη κυρίως, πράγμα που διευκολύνει τον Α. Παπανδρέου να προβεί σε ορισμένα ανοίγματα. Δέχεται να προκρίνουν οι κομματικές οργανώσεις τις υποψηφιότητες των βουλευτών, τις ποσοστώσεις των γυναικών και τη θέσπιση θέσης γραμματέα. Δεν δέχεται όμως την πρόταση του Γ. Γεννηματά να εκλέγεται κατευθείαν από την ΚΕ το ΕΓ, καθώς γνωρίζει την επιρροή του στα μεσαία στελέχη που αποτελούν κατά βάση το σώμα του συνεδρίου, όπως δεν δέχεται και την πρόταση του Κ. Σημίτη να εκλέγει τον Γραμματέα το ΕΓ, φοβούμενος «συνασπισμό δελφίνων». Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που δείχνει διάθεση να δώσει κάποιο προβάδισμα στον Α. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο προορίζει για τη θέση του Γραμματέα, χωρίς να φαντάζεται εκείνη τη στιγμή την περιπέτεια του «Πεντελικού» που θα ακολουθήσει.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι εκείνη τη στιγμή ο μόνος από την ηγετική ομάδα της περιόδου 1974-77 που μένει σταθερά δίπλα του στα χρόνια που μεσολάβησαν και κυρίως στις δύσκολες στιγμές της τελευταίας διετίας. Ενδεχομένως θα ήταν και αυτός τον οποίο θα έχριζε διάδοχό του το 1995, εφόσον μεταπηδούσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Γ. Γεννηματάς, που είχε διακρίνει εγκαίρως τις προτιμήσεις του Α. Παπανδρέου, είχε σπεύσει από νωρίς να τον «κάψει», διαμορφώνοντας μέσω του μηχανισμού του μια ιδιαιτέρως αρνητική εικόνα για τον Α. Τσοχατζόπουλο. Σε αυτόν αποδίδεται το υποτιμητικό σλόγκαν «Τι ώρα είναι, Ακη; Ο,τι ώρα πεις, πρόεδρε». Η πραγματικότητα στις σχέσεις Παπανδρέου - Τσοχατζόπουλου ήταν διαφορετική. Ο ίδιος, γνωρίζοντας τις διαθέσεις του Α. Παπανδρέου για τις «ομαδοποιήσεις» και τις υποψίες που προκαλούσαν στο Καστρί τα στελέχη που προέβαλλαν τον εαυτό τους, άφησε για πολλά χρόνια στην τύχη τη δημόσια εικόνα του. «Ο Ακης ούτε γραφείο Τύπου δεν έχει» έλεγε ικανοποιημένος ο Α. Παπανδρέου.

Το σενάριο «ο Παπανδρέου πρόεδρος, ο Ακης πρωθυπουργός» εξετάσθηκε στην Εκάλη μετά την εκλογική νίκη του 1993, αλλά απερρίφθη λόγω της αιφνίδιας αντίθεσης που άρχισε να δείχνει προς το πρόσωπό του η Δήμητρα Λιάνη. Παρ' ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν από τους πρώτους που είχαν αποδεχθεί τη σχέση της με τον Α. Παπανδρέου, μετά το συνέδριο του 1994 στρέφεται εναντίον του. «Δεν τον αντέχω αυτόν, απορώ τι του βρίσκεις» έλεγε στον Α. Παπανδρέου και φρόντιζε να περιορίζει τις συναντήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βιβλίο της ο Α. Τσοχατζόπουλος απουσιάζει από τον κύκλο των προσώπων στα οποία ο Α. Παπανδρέου «εκμυστηρευόταν τις σκέψεις του» ή «συμβουλευόταν» την τελευταία περίοδο της ζωής του. «Ορισμένες φορές σε διάφορες συζητήσεις που γίνονταν στο σπίτι μίλησα επικριτικά για τον Ακη, γιατί είχα επηρεαστεί από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη με τα οποία είχα τότε πολύ καλές σχέσεις» θα ομολογήσει.

Η ίδια η Δήμητρα Λιάνη έκανε στο συνέδριο του 1990 και την πρώτη επίσημη εμφάνισή της ως στέλεχος του ΠαΣοΚ, καταθέτοντας ένα κείμενο με το οποίο πρότεινε «πώς θα επανέλθουμε στην εξουσία». Εκείνο το συνέδριο όμως έμελλε να μείνει στην ιστορία ως «το συνέδριο της νοθείας». Οταν ανακοινώνεται η νέα ΚΕ, ο Στ. Τζουμάκας καλεί τους δημοσιογράφους και καταγγέλλει ότι έγιναν λαθροχειρίες κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. «Τζουμάκα, θα σε λιώσουμε» του διαμηνύουν από τη Χαρ. Τρικούπη. Ο Α. Παπανδρέου αναθέτει στον Εμμ. Δασκαλάκη και στον Γ. Πασχαλίδη να συντάξουν μια έκθεση. Στον όγδοο όροφο του ξενοδοχείου «Τιτάνια», στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της ΚΕ, του παρέδωσαν ένα κείμενο με τίτλο «Δώδεκα σημεία νόθευσης». Θα το πάρει και αφού του ρίξει μια ματιά θα σχολιάσει: «Μα είναι δυνατόν να έγιναν τέτοια πράγματα;». Η ΚΕ θα συζητήσει για τη νοθεία, αλλά το θέμα θα κλείσει με «πολιτική απόφαση».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=113831&ct=6&dt=29/08/1999#ixzz0pmxOHIHR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/06/2010 14:38:03

  Δηλαδή μέσα στη βλακεία της έκανε και κάτι σωστό η Μιμή. Ακτινογράφησε τον Ωραίο!

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Strange Attractor 03/06/2010 14:41:42

   Όμοιος ομοίω αεί πελάζει... τα ομώνυμα μπορεί να μην έλκονται αλλά ανγνωρίζονται

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 03/06/2010 14:42:05

    ...αναγνωρίζονται

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 03/06/2010 14:59:13

   They gravitate towards each other...

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 03/06/2010 15:54:43

  Η εφαρμοσμένη δημοκρατία.

  Μια θλίψη.

  Θραξ Αναρμόδιος

 3. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 03/06/2010 16:24:52

  ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ;

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 03/06/2010 18:54:45

  Εμετική ατμόσφαιρα, μιας εποχής που στρέβλωσε ανεπανόρθωτα την πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας, μέχρι τη σημερινή τραγωδία της κατάρευσης.
  Γκανγκστερικά πρότυπα οργάνωσης, με τον αρχινονό, τους βραχύνοες υπαρχηγούς, τα τσιράκια και τις λολίτες. Ο σκηνοθέτης ενος τέτοιου έργου θα έπρεπε να είναι μάστορας στην αποδοση της παρακμής. Για την Ελλάδα ήταν η πραγματικότητα, πιο ακραία κι απο έργο.
  Βρώμα, δυσωδία και τοξίνες απο το παρελθόν, που μας θανατώνουν σήμερα.

 5. Mind the GAP avatar
  Mind the GAP 03/06/2010 20:26:05

  Ήταν η εποχή (1993 - 1996) της απόλυτης παρακμής και γι' αυτό ο λογιστάκος μας φάνηκε περίπου ως λυτρωτής στη συνέχεια. Η ενδεκαετία της διακυβέρνησης από τον ΑΓΠ ήταν η καταστροφή της Ελλάδας.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/06/2010 21:20:58

  ...και να σκεφτεις οτι εχασε για 1 ψηφο !!! Πρωθυπουργααρααα μου ΑΚΗ μουυ

  ΠΠ

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/06/2010 23:04:26

  -Άκη ακούω κάλαντα.
  -Ναι πρόεδρε, να βάψουμε αυγά....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.