19/07/2008 16:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συμβαίνει όταν οι λύκοι φυλάνε το μαντρί

Επειδή δεν βγάζουμε άκρη αντιπαρατιθέμενοι σε λεπτομέρειες σκανδάλων, ας κάνουμε μια βουτιά στη ρίζα του προβλήματος και ας αναρωτηθούμε: Πως οι γνωστές πολιτικές οικογένειες, κάθε απόχρωσης, που διαφεντεύουν τον τόπο, οι περισσότερες από τις οποίες ξεκίνησαν πάμφτωχες από την επαρχία, βρέθηκαν, με όλα τα μέλη τους να είναι πάμπλουτα, εξασφαλισμένα για γενιές; Το ίδιο φυσικά ερώτημα ισχύει και τις μικρότερες οικογένειες, έως και κάποιους διάττοντες της πολιτικής. Πως γίνεται κάποτε στην Ελλάδα όλοι όσοι ασχολούνταν με την πολιτική να έβγαιναν πιο φτωχοί από ότι μπήκαν και τώρα μέσα σε μια-δυο θητείες να βρίσκονται με βίλες στην Πάρο ή την Μύκονο, σκάφη και αλλά πολλά; Απλό δεν είναι; Με τη βουλευτική, άντε και την υπουργική ή την πρωθυπουργική αποζημίωση τα έκαναν όλα αυτά; Δεν είναι προφανές το έγκλημα;

Δεν είμαι αιθεροβάμων ούτε ουτοπιστής (ούτε οπαδός της Αλέκας, ή κανενός άλλου παραμυθά). Αλλά όταν όλος αυτός ο αδικαιολόγητος προσωπικός πλουτισμός συνοδεύεται και από πασιφανή ανικανότητα να διοικήσουν τη χώρα, γίνομαι έξαλλος. Μια χώρα, όπως μια εταιρία ή ένα μικρομάγαζο, χρειάζεται σωστή διαχείριση. Και οι λαοί θέλουν έμπνευση, ελπίδα και το «δικαίωμα της επιδίωξης της ευτυχίας», που λέει και το αμερικάνικο σύνταγμα (όχι φυσικά ότι θεωρώ το δικό τους σύστημα σωστό αλλά δεν είναι τριτοκοσμικό σαν το δικό μας). Και δεν λέω ότι θα έπρεπε να κάνουν τίποτα υπερβολικά ή τρελά πράγματα… Απλά, μια μίνιμουμ καλή διακυβέρνηση. Δεν ξέρω αν ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει εξοντώσει ακόμα την ελπίδα σε όσους από τον εμπιστεύονται ακόμα, με τα καμώματα και τα «λάθη» του. Σε εμένα, ναι. Και μη μου πείτε ότι «και οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι». Χεστήκαμε τι ήταν. Κάθε φορά υποτίθεται ότι προσδοκάμε το καλύτερο. Αν κάποιος χειρουργός χειρουργήσει έναν δικό σου και τον σκοτώσει, φαντάζομαι, δεν εξυμνείς τον άλλο χειρουργό που άφησε άλλον συγγενή σου απλά ανάπηρο! Υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί κάποιος που να μην είναι τόσο απαράδεκτα αδιάφορος για τη χώρα και για του πολίτες;

Φιδίας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 19/07/2008 16:45:50

  Μπορεί κανείς να μας πει τι είδους ζώα ήταν αυτά που φώναζαν και χειροκροτούσαν τον καραμανλή στην ολυμπία ακούγοντας τον να εκστομίζει για χιλιοστή φορά τις γνωστές παπαριές; Απο ποιό πλανήτη κατεβαίνουν;

 2. aionios avatar
  aionios 19/07/2008 16:52:08

  Έτσι είναι όπως τα λέει. Δεν είναι πρόβλημα θεσμών, νόμων και συστημάτων. Είναι ό,τι αδιαφορήσαμε και τους δώσαμε το δικαίωμα να κάνουν ότι κάνουν. Γιατί δεν νοιώθουν ασφυκτικό τον έλεγχο του λαού και αποθρασύνθηκαν. Γίνανε μεγάλοι και τρανοί από το τίποτα,μόνο από την πολιτική.

 3. σασκα avatar
  σασκα 19/07/2008 17:13:34

  Το 1994 -5 τα ανθηρά χρόνια του Πασοκ κάπου στην Κρήτη εκεί που ανθούσαν οι Ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών ΤΑ κοινώς νέα Αμπελάκια, για να μπορέσει ο απλός γεωργός να πουλά το εμπόρευμα του σε καλή τιμή και χωρίς προβλήματα κάποιοι φωστήρες και τότε Αυριανιστές σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα Μεγάλο κατάστημα μεγαλύτερο από το SUPER MARKET όπου θα πουλούν φτηνά τα προϊόντα της γειτονιάς αλλά και συνάμα όλα τα άλλα εμπορεύματα, ώστε έτσι θα καταπολεμήσουν τα δεξιά κέντρα πλουτισμού. Φαεινή ιδέα που χαροποίησε την μικρή μας κοινωνία αφού είχε και την εποπτεία της ντόπιας πράσινης τοπικής. Ο ντόπιος βουλευτής του Πασοκ έκανε προσωπικά τις προσλήψεις, έβγαλε και κάποιες χάρες που έπρεπε και για λίγο καιρό κατάφερε να μην υπάρχει άλλο μαγαζί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Τα μικρομάγαζα έκλεισαν και οι περισσότεροι αργόσχολοι Πασόκοι έπιασαν δουλεία για να εξυπηρετούν πια τον λαό.
  Για λίγο καιρό, γιατί τότε δεν υπήρχαν μίζες αλλά προμήθειες και το μεγάλο κεφάλαιο δια των αντιπροσώπων του κατάφερε να λαδώσει τους υπαλλήλους του μεγαλοκαταστήματος και τα προϊόντα που είχαν την καλύτερη βιτρίνα έδιναν και την μεγαλύτερη προμήθεια. Καταλαβαίνετε πανηγύρι που μετά από λίγο καιρό οι υπάλληλοι αρχίσουν να αποχωρούν οικειοθελώς και ανεξήγητα από την μεγάλη «ιδέα».
  Καταλάβαμε τι είχε συμβεί μόνο μετά από λίγο που κάθε αποχωρήσας υπάλληλος κατάφερνε και έφτιαχνε το δικό του ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ από τις τεράστιες προμήθειες που έπαιρνε μουλωχτά, νόμιμα τότε.
  Η ελπίδα του λαού έκλεισε και πουλήθηκε μετά από 4 χρόνια μισοτιμής, αφού διαπιστώθηκε ότι εκτός από τις προμήθειες είχαν κάνει φτερά και χιλιάδες κούτες με γάλα και πάμπερς . Σήμερα οι 7 υπάλληλοι του τότε S.M. διαθέτουν και τα καλύτερα ντόπια σούπερ μάρκετ .
  Κάπως έτσι ξεκινούν το θέμα είναι που καταλήγουν
  Σήμερα μίζα χθες προμήθεια ε και τι έγινε κάποιοι πλούτησαν κάποιοι θα ξανα πλουτίσουν.
  Διαχρονικό το κακό. ЫФВУ

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/07/2008 17:26:21

  γεια σου φιδία!

 5. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/07/2008 18:22:17

  Αγαπητέ Φάκτωρ μια παρατήρηση:

  Θα ήτανε απαράδεκτη η όποια αμφισβήτηση του χαρακτήρα της φιλότιμα σημαντικότατης συστηματικής διαφώτισης και κριτικής προσέγγισης που προάγεις με αυτή την ιστοσελίδα (συμπεριλαβανομένου και του τμήματος των σχολίων).
  Όμως παρ΄όλα αυτά παραμένει ένα ερώτημα αναπάντητο, τουλάχιστον όσο αφορά κάποιους, που θεωρούμε ότι αυτοί που κινούν τα νήματα της εξουσίας πίσω και πάνω από τις κυβερνήσεις δεν αφήνουν τη ροή των εξελίξεων στην τύχη. Γι΄αυτά τα κυκλώματα, ο απαξιωτικός τρόπος που έχουν τύχει από πλευράς υστεροφημίας οι περισσότεροι πρωθυπουργοί, καταδεικνύει ότι και αυτοί (συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών πολιτικών) κατατάσσονται στα αναλώσιμα της εν τέλει εξουσίας.
  Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς η αποδόμηση της κυβέρνησης Καραμανλή, αφ΄ενός μεν από την κάκιστη οικονομική, κοινωνική κλπ. συγκυρία που επικρατεί, αφ΄ετέρου από την δημοσιοποίηση των σκανδάλων που έχει αυτή διαπράξει. Σε αυτή τη διαδικασία έχεις συμβάλει - αναμφίβολα με καλή πίστη - στο μέτρο των αναλογιών και εσύ.
  Τι έπεται όμως του γκρεμίσματος του τρέχοντος πολιτικού σκηνικού; Μήπως κάτι ακόμη πιο ολέθριο;
  Δεν θα ήταν εύλογο να έχεις στρέψει την κριτική σου και προς τα εκεί, ούτως ώστε αυτή να μην αποδομή μόνο τα κακώς κείμενα, αλλά να έχη και εποικοδομητικό χαρακτήρα;
  Ας μην ξεχνάμε ότι τα ιστολόγια δεν είναι ούτε εφημερίδες, ούτε περιοδικά, αλλά από τη φύση τους οφείλουν να τολμούν βαθύτερες προσεγγίσεις και διακινδύνευση άποψης, που δεν προέρχεται σώνει και καλά από "έγκυρες πηγές". Νομίζω ότι το "εμείς αποκαλύψαμε πρώτοι" ενώ έχει αδιαμφισβήτητη αξία, δεν επαρκεί για τη συγκρότηση πολιτικού λόγου.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/07/2008 18:35:41

  «τα ιστολόγια δεν είναι ούτε εφημερίδες, ούτε περιοδικά, αλλά από τη φύση τους οφείλουν να τολμούν βαθύτερες προσεγγίσεις και διακινδύνευση άποψης»

  @μποτίλια στο πέλαγος, μόνο για πάρτη μου μπορώ να σχολιάσω. Ιστολογώ γιατί γουστάρω, μου αρέσει, σπάω πλάκα. Ενθουσιάζομαι με την ιδέα ότι μπορεί κανείς να φωνάξει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, χωρίς να βγει στο μπαλκόνι και φάει μπουγιέλο.

  Ονειρέυομαι, σαν άλλους εδώ πέρα, να εγκαταλείψουμε την διαφθορά, να συμβιβαστούμε με το τι είμαστε, όχι με το τι μας λένε οι τηλεπαρουσιαστές ότι είμαστε, να πατήσουμε στα πόδια μας, να ξφορτωθούμε τις αράχνες και τα τσιμπούρια, να μην ντρεπόμαστε που είμαστε «εμείς».

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 19/07/2008 18:51:02

  Issos i kalyteri pianistria simera ston kosmo i panemorfi (syn tois allois) Helene Grimaud echei anaptyxei-sovarotata kai to exigei sto vivlio tis- schessi empistossinis kai filias me tous lykous, kati pou einai pandelos anefikto me ta remalia pou anaferessai!

  PS Opoios echei ligo chrono axizei na vrei sites gia/me tin Helene Grimaud.

 8. werewolf avatar
  werewolf 19/07/2008 19:02:15

  "Δεν ξέρω αν ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει εξοντώσει ακόμα την ελπίδα σε όσους από τον εμπιστεύονται ακόμα, με τα καμώματα και τα «λάθη» του. Σε εμένα, ναι."

  Ο Αφελίξ ήλπιζε στον Καραμανλή. Τώρα βαράει το αφελές κεφάλι του. Διότι η αφέλεια είναι στοιχείο του χαρακτήρα. Δηλαδή οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αφέλεια μένει. Το πολύ-πολύ από Αφελίξ να γίνει Αφελεστερίξ και μετά Αφελεστατίξ. Είναι θέμα χρόνου.

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/07/2008 20:13:56

  @archaeopteryx
  Αποφασιστικά στο πλευρό σου (άμα λάχει και πενηντάρης)

 10. Factorx avatar
  Factorx 19/07/2008 20:43:25

  @Μποτίλια στο πέλαγος: "Τι έπεται όμως του γκρεμίσματος του τρέχοντος πολιτικού σκηνικού; Μήπως κάτι ακόμη πιο ολέθριο;".
  Δεν μας αφορά αυτό, ούτε είναι ευθύνη μας. Απο πότε ισχύει στην πολιτική το μη χείρον βέλτιστον; Για εμας τουλάχιστον δεν ισχύει. Κι ας έρθει όποιος θέλει στην εξουσία. Θα τον περιποιηθούμε κι αυτόν καταλλήλως αν κάνει τα ίδια. Γιατί αυτό που μετράει σε καταστάσεις σαν και τις σημερινές είναι η προσωπική στάση του καθενός. Τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

 11. Φιδίας avatar
  Φιδίας 19/07/2008 21:26:38

  @werewolf

  Δεν εννοούσα ότι ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ κιόλας (επειδή αυτό υπαινίσσεσαι υποθέτω). Καθόλου!!!!!
  Μπορεί να είμαι ρομαντίξ ή στασυνεφίξ αλλά δεν είμαι αφελίξ – μην τρελαθουμε. Αλλά στη δημοκρατία σαφώς τρως την επιλογή των πολλών.

  Μπορείς να το κάνεις με δυο τρόπους: γκαντεμιασμένος ή με θετική (ας πούμε) διάθεση.

  Έτσι, αρχικά σκέφτηκα: «μπορεί να μην είναι τόσο γελοίος ο μπουχέσας όσο υποψιάζομαι, ας μην είμαι αρνητικός». Που να φανταστώ ότι με κλήρο να βγάζαμε πρωθυπουργό, έναν οποιοδήποτε τυχαίο Έλληνα, καλύτερος θα ήταν.

  Φιδιξ

 12. werewolf avatar
  werewolf 20/07/2008 13:56:03

  Αναφερόμουν στη δημοσίευση του Factorx, γι'αυτό και έβαλα απόσπασμά της σε εισαγωγικά. Από κει και πέρα όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται. Επίσης είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ο αφελής έχει συναίσθηση της αφελείας του. Ακόμα και αν την αποκτήσει εκ των υστέρων, δηλαδή πολύ αργά, η ίδια αυτή αφέλεια θα τον οδηγήσει σε νέα σφάλματα εκτίμησης στο μέλλον. Διότι οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αφέλεια μένει. Να μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια.

 13. Φιδίας avatar
  Φιδίας 20/07/2008 23:03:53

  werewolf, λες: "Από κει και πέρα όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται. Επίσης είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ο αφελής έχει συναίσθηση της αφελείας του."

  Χαίρομαι που το παραδέχεσαι και μόνος σου. Όλοι καμιά φορά διαβάζουμε αυτο που θέλουμε να διαβάσουμε. No hard feelings.

 14. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 21/07/2008 00:38:50

  "... μια χώρα, όπως μια εταιρία ή ένα μικρομάγαζο, χρειάζεται σωστή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ..."
  ... Αντε βρε Φιδία ...
  ... χρειάστηκες τόσο χρόνο για να μας κάνεις κοινωνούς της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;...
  ... έπρεπε να δεις τα κυριακάτικα "γκάλοπς" για να το φωνάξεις;
  ... κι εμείς, οι "άλλοι", που νομίζαμε ότι ήταν πρόβλημα αλλαγής της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...
  ... οι μακριά νυχτωμένοι ...
  ... πάντα τέτοια Φιδία, πάντα τέτοια ...

 15. Φιδίας avatar
  Φιδίας 21/07/2008 11:48:30

  ΥΓ ευτυχώς το υπεγραψα απο κάτω για να μην λες οτι σου απαντώ ανώνυμα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.