#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2009 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συμβαίνει με την τιμή του φυσικού αερίου;

Πείσανε τον  κόσμο να βάλει φυσικό αέριο  και τώρα τους «γδέρνουν», καταγγέλλει αναγνώστης μας από την Καρδίτσα με αφορμή τους λογαριασμούς για το φυσικό αέριο στη Θεσσαλία. Οι πρώτοι που έφτασαν καλούν όσους πείστηκαν να βάλλουν αέριο, να το πληρώσουν στα 0.60 ευρώ!!! Μόνο ο νομάρχης Λάρισας  προσπάθησε να κάνει κάτι, αλλά οι λογαριασμοί έπρεπε να πληρωθούνε.

Δημοσιεύουμε το τιμολόγιο μιας οικοδομής στην Καρδίτσα και ο λογαριασμός αφορά μόνο τρία διαμερίσματα. Δείτε επίσης μία ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας: http://www.rae.gr/cases/EPA_Thess_Prices_Feb09.html. Η τιμή δεν ήτανε μόνο 10% και 20% που αναφέρει . Όπως βλέπετε στο τιμολόγιο ήτανε 50% πιο πάνω !!!  

Στην Αθήνα πως τα κατάφεραν άραγε και η τιμή ήταν  χαμηλότερη του πετρελαίου;

Μάθαμε επίσης ότι υπάρχουν τρεις εταιρίες για το φυσικό αέριο και η κάθε μία ρυθμίζει όπως θέλει την τιμή. Απορώ γιατί δαπανήθηκαν τόσα δισεκατομμύρια για να περάσουν χιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων για κάτι προς το παρόν κοστίζει περισσότερο από το πετρέλαιο .

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 07/03/2009 14:39:12

  To pliatsiko se olo to megalio factorx .Plironoun pali ta pedia stin Karditsa ke Saloniki ke i Athens megalopoli ...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/03/2009 14:42:01

  Το κακό με εμάς, είναι ότι στρουθοκαμηλίζουμε. Η προσφορά και η τιμή του φυσικού αερίου, εκτός από το ότι, σε τελευταία ανάλυση, είναι "ενέργεια" και τιμολογείται σαν "ενέργεια", ακολουθεί τον κύκλο των πεδιών από όπου έρχεται. Πολύ φτηνό στην αρχή, ακριβότερα αργότερα.

  Το αέριο είναι καθαρή ενέργεια (σε σχέση με το πετρέλαιο και το κάρβουνο). Αρα πρέπει να είναι και η ακριβότερη. Είναι επίσης πρωτη ύλη για πλαστικά και πετροχημικά, επομένως επίσης ακριβότερη.

  Η αρχική φτηνή τιμή ήταν "κράχτης". Στο σπιτάκι μου κράτησα το πετρέλαιο, γλυτωσα τα σκαψίματα και το αρχικό κόστος, και σήμερα, τα Joules μου ή τα BTU's μου είναι φτηνότερα.

  Δεν λέω να μην έχουμε αέριο, αλλά να έχουμρε επίγνωση τι και γιατί. Η προώθηση του αερίου εξυπηρετεί αυτου΄ς με τις συμβάσεις να το εισάγουν, να μην ξαναλέμε ονόματα. Και, τέλος πάντων, να το έχεις για θέρμανση σε πόλεις έχει νόμηα λόγω θείου. Αλλά να το καις σε μονάδες βάσης, θέλει ψυχίατρο.

  Όσον αφορά τιμολογιακές πολιτικές... Στην Ελλάδα ο κάθε έμπορος και ο κάθε νταβατζής χρεώνουν όσα τους λείπουν.

 3. Le canard avatar
  Le canard 07/03/2009 15:09:03

  Στο τέλος Φεβρουαρίου η Καθημερινή είχε γράψει τα παρακάτω (αιχμές κατά Λατσέϊκου):  Ακριβότερη έως 44% η τιμή του φυσικού αερίου στη Β. Ελλάδα
  Το υπ. Ανάπτυξης ζητεί την άποψη της ΡΑΕ για τους λόγους διαφοροποίησης των τιμών και τι μέτρα προτείνει

  Tης Xρυσας Λιαγγου

  Mέτωπο και με την αγορά φυσικού αερίου για το θέμα των τιμών εμφανίζεται να ανοίγει το υπουργείο Aνάπτυξης. Mία μόλις ημέρα μετά τις καταγγελίες του υπουργού κ. Kωστή Xατζηδάκη περί φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά των πετρελαιοειδών και τις σχετικές εξαγγελίες για κοστολογικούς ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης, το YΠAN διατυπώνει σαφείς υπόνοιες για κερδοσκοπία στην λιανική αγορά φυσικού αερίου. Xθες κοινοποιήθηκε επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. K. Mουσουρούλη προς τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, στην οποία γίνεται λόγος για «αποκλίσεις μεταξύ των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των χρεώσεων που φθάνουν στον τελικό καταναλωτή φυσικού αερίου, στις περιοχές Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας». O κ. Mουσουρούλης ζητάει μέσω της επιστολής την άποψη της PAE ως αρμόδιας Aρχής για τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη διαφορά, για τυχόν παραβάσεις των εταιρειών με τους όρους που αναγράφονται στις άδειες που εξασφάλισαν το 2000, ενώ καλεί την PAE να προτείνει και πιθανά μέτρα για αποφυγή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.

  H επιστολή του γ.γ. του YΠAN προς τη PAE στάλθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο ίδιος με εκπροσώπους των EΠA Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και της ΔEΠA που συμμετέχει στις δύο εταιρείες με ποσοστό 49%. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι τιμές αερίου που πουλάνε οι EΠA στη B. Eλλάδα αποκλίνουν από αυτές της EΠA Aττικής σε ποσοστό 35%-44% ανάλογα με την κατηγορία τιμολογίου. Oι δύο EΠA ζήτησαν από τη διοίκηση της ΔEΠA να μειώσει την τιμή που αυτή χρεώνει το φυσικό αέριο και πάνω στην οποία στηρίζεται η τιμολόγηση για τον τελικό καταναλωτή. H ΔEΠA υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ένα «ντόμινο» αντίστοιχων αιτημάτων και από άλλους πελάτες μεταξύ των οποίων η EΠA Aττικής και η ΔEH με την οποία η επιχείρηση έχει ανοιχτό το θέμα της νέας σύμβασης. H PAE αναμένεται να τοποθετηθεί στα θέματα, που κλήθηκε από το υπουργείο, σήμερα. Aρμόδια πάντως στελέχη επισημαίνουν ότι η PAE δεν έχει εκ του νόμου δυνατότητα έγκρισης τιμολογίων όπως γίνεται στην περίπτωση της ΔEH. Oι EΠA υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική προκειμένου η PAE να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με τις άδειες παροχής που έχουν εξασφαλίσει από το 2000. Aκόμη όμως και ο έλεγχος αυτός γίνεται εκ των υστέρων για τη χρονιά που προηγήθηκε. Oσο για τις αποκλίσεις από το πετρέλαιο θέρμανσης και την EΠA Aττικής, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η τελευταία έχει επιλέξει στο πλαίσιο της εμπορικής της πολιτικής τιμολόγηση σταθερά κάτω του 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που δεν έχουν κάνει και δεν δεσμεύονται από πουθενά οι EΠA Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Eπισημαίνουν επίσης ότι η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης περνάει στην τιμή του φυσικού αερίου με υστέρηση ενός τριμήνου και ότι τον Φεβρουάριο παρατηρείται ήδη μείωση 13% της τιμής του αερίου, η οποία θα περάσει στη λιανική.

  H PAE φαίνεται να εκτιμά ότι το υπουργείο δεν έχει πολλές δυνατότητες παρεμβάσεων στις δύο εταιρείες. Ως μοναδικό ίσως μέτρο προτείνεται η ενιαία κοστολόγηση του δικτύου ανεξάρτητα από την πυκνότητά του. Προβλέπει εξάλλου μείωση των τιμών τόσο στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου όσο και του Mαρτίου, αφού θα απορροφήσουν τη μείωση που καταγράφεται ήδη στη χονδρική.

  Αιτήσεις για 1.000 MW στις ΑΠΕ

  Iσχυρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και το πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της PAE, στον κύκλο Iανουαρίου- Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν συνολικά αιτήσεις για 1.000 MW έναντι 1.400 MW στους προηγούμενους κύκλους. Mεταξύ αυτών βρίσκονται αιτήσεις για μεγάλα έργα και συγκεκριμένα για 37 αιολικά πάρκα, 45 ηλιοθερμικά project και 18 μικρά υδροηλεκτρικά. Από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεχωρίζουν της Ελληνικής Τεχνοδομικής Aνεμος για αιολικά πάρκα ισχύος 100 MW στα Iωάννινα, της Quest Ενεργειακή για το Μαρμάρι Ευβοίας (18,4MW) και τη Λάρισα (10MW), της ισπανικής Gamesa για τα Γρεβενά (24MW) και για την Κύμη (22,95MW) και της DEUTSCHE AEOLIA για τη Λακωνία (60MW). Συνολικά. κατατέθηκαν 37 αιτήσεις για αιολικά πάρκα ισχύος 847,05MW. Tα μικρά υδροηλεκτρικά αφορούν συνολική ισχύ 45,37 MW και σε αυτά ξεχωρίζουν δύο έργα της POKAΣ για τις Σέρρες (8,7MW) και την Ευρυτανία (8,73MW). Τέλος, οι αιτήσεις για ηλιοθερμικά αφορούν ισχύ 45 MW.

 4. theo1611 avatar
  theo1611 07/03/2009 15:13:20

  Προφανώς η εμπορική πολιτική της ΕΠΑ Αττικής ήταν διαφορετική από αυτή των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Γιατί διαφορετικά θα ξεσηκωνόταν η μισή Ελλάδα (που ζει στο Λεκανοπέδιο, μην ξεχνιόμαστε).

  Για να είμαι ειλικρινής και ακριβής έβαλα φυσικό αέριο το Δεκέμβριο (μαζί με όλη την παλιά πολυκατοικία) και ακόμα δεν έχω πάρει τον πρώτο λογαριασμό (μήπως ακόμα τον μαγειρεύουν, οπότε κρατάω και μια μικρή επιφύλαξη για την εμπορική πολιτική της ΕΠΑ Αττικής).

  Το θέμα όμως είναι άλλο. Ενώ τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πολυκατοικίας πήραν ατομικό boiler το καθένα για τα υφιστάμενα σώματα καλοριφέρ, εγώ πήρα σώματα αερίου για κάθε δώμάτιο και χώρο (μία επένδυση που δεν την είχα σχεδιάσει αλλά αναγκάστηκα να την κάνω λόγω βλάβης στις σωληνώσεις μέσα στο διαμέρισμα).

  Ποιό ήταν το αποτέλεσμα. Τρομερή μείωση της κατανάλωσης (by far η χαμηλότερη κατανάλωση αερίου από όλη την υπόλοιπη πολυκατοικία) καθώς χρησιμοποιώ κάθε σώμα αερίου όποτε το χρειάζομαι στο χώρο που το χρειάζομαι!!!

  Επειδή λοιπόν τα τιμολόγια δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα έπρεπε να είναι ο στόχος μας ως καταναλωτές (και είμαστε απίστευτα ενεργοβόροι και στον οικιακό τομέα)

 5. ΔΕΗτζής avatar
  ΔΕΗτζής 07/03/2009 15:44:41

  Δεν ξέρω σε πόσους είναι γνωστό αλλά η τιμολόγηση του Φ.Α. περιλαμβάνει ρήτρα πετρελαίου.

  Ο τύπος υπολογισμού χρησιμοποιεί τιμές πετρελαίου με καθυστέρηση 3 μηνών, οπότε οι λογαριασμοί για καταναλώσεις 12/08 και 1/09 περιέχουν τιμές πετρελαίου 9/08 και 10/08 που το πετρέλαιο ήταν ακόμη ψηλά, κοντά στα 100 $pB.

  Οι επόμενοι θα είναι αρκετά πιό χαμηλά οπότε καλό είναι να περιμένετε λίγο για να έχετε τελικά συμπεράσματα.

  Αυτά ως γενική αρχή, οι διαφορές από ΕΦΑ σε ΕΦΑ είναι άλλη ιστορία και απαιτούν ανάλυση που δεν έχω διαθέσιμη.

  Να πω και μία άποψη:
  Με τα σημερινά δεδομένα, κάθε καύσιμο και κάθε μορφή ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει φόρο CO2 (π.χ. 0-2 cents/kwh) ανάλογα με τις εκπομπές CO2 Που δημιουργεί η καύση/παραγωγή του. Έτσι το "καθαρό" θα μπορεί να αποτιμηθεί με πραγματικές τιμές.

  Πιθανό να έπρεπε να επεκταθεί και στα προϊόντα αλλά αυτό είναι λίγο ακραίο προς το παρόν (αλλά συζητείται).

 6. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 07/03/2009 16:15:09

  ΔΕΗτζης- eksigise apla opow i proigoumeni min to pame stin epororiaki ke gelasoun i sinomilites ...

 7. Βαθύ Πασοκικό Λαρύγγι avatar
  Βαθύ Πασοκικό Λαρύγγι 07/03/2009 16:19:20

  Φταίει το Πασόκ που ως πρώην κομμουνιστικό, τα έχει κάνει πλακάκια με τους Ρώσους και τη Gazprom. Όχι φυσικά η ΝΔ που είναι offshore των Τεξανών πετρελαιάδων.
  Επί τέλους: Ακούστηκε μια κραυγή, "έλα μ..νί στον τόπο σου" και ο κόσμος ξαναστήθηκε όρθιος, με τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω.

 8. kabia21 avatar
  kabia21 07/03/2009 16:54:33

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΩΝ ΕΠΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΕΡΙΟ.

  Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΕΡΙΟ ΣΤΙΣ 3 ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ "ΕΠΑ" ( ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,ΑΤΤΙΚΗΣ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
  ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΠΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ & ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ '09 ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΒΗΤΑΚΙΑ ΔΕ ΣΒΗΝΑΝΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΕΒΕΙΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 50% !!!!
  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ "ΜΟΝΟ" ΤΙΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΙΜΕΣ ΘΕΛΟΥΝΕ.

  ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΑΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΕΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΖΕΣΤΗ ΣΕ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝΕ.

  δεν συμφερει να κλεινετε τα σωματα σε ορισμενα δωματια δε γινετε οικονομια ετσι!
  ρυθμιστε το ζεστο νερο χρησησ στουσ 48-52 κελσιου και της θερμανσης στα βαρια κρυα 73 μαξ οταν μαλακωνει ο καιροσ βαλτε το 65-68 κελσιου ,

 9. neos agrotis avatar
  neos agrotis 07/03/2009 16:56:35

  για το ΦΠΑ κουβέντα. Πετρέλαιο 19% αέριο 9%. Αρα 10% φθηνότερο με χρηματοδότηση των πολλών για να πηγαίνουν στην τσέπη ενός.

 10. Περίεργος avatar
  Περίεργος 07/03/2009 17:04:13

  Συγνώμη, αλλά εγώ ποτέ δεν κατάλαβα το σχήμα χρέωσης!
  Και θεωρώ ότι η κλεψιά είναι πολυεπίπεδη!

  Λέει ο λογαριασμός 3.336 κυβικά

  Σε ποια πίεση ? Γιατί τα αέρια διαστέλλονται και συστέλλονται και αλλάζοντας την πίεση αλλάζει και η ποσότητα.

  Μετά το μετατρέπει σε 37.825 KWH . Με ποιες συνθήκες και πάλι άγνωστο.

  Για τις KWH αυτές χρεώνει αναλογικά πρώτα με 0,58 και μετά με 0,60

  Δηλαδή το κυβικό μέτρο αέριο πόσο το χρέωσε ?? Προκύπτει από κάπου ?

 11. donaE avatar
  donaE 07/03/2009 17:08:19

  Δεν υπηρχε ενημερωση απο τις ΕΠΑ κατα περιοχες?

 12. Keep Talking avatar
  Keep Talking 07/03/2009 18:13:12

  Ουτε εγω εχω καταλαβει πως γινεται η χρεωση....
  Σ΄αυτο που χρησιμοποιω μονο για μαγειρεμα, ερχεται ανα 2-μηνο και εχει μια παγια χρεωση 5,43 Ε/60 ημερες). Πληρωνω οσο ο γειτονας που εχει 4-μελη οικογενεια...
  Οσο για τη (αυτονομη)θερμανση...τρεχα γυρευε ή στραβα τα βγαζει η εταιρεια διαχειρισης πολυκατοικιας ή δεν ξερω τι... φετος εδωσα μεχι στιγμης λιγωτερα απο περσι και θερμαινω το ιδιο.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/03/2009 18:33:36

  Οι συμβασεις των διαφορων ΕΠΑ είναι διαφορετικες.
  Ενω στην Αθηνα ενσωματωνουν την τρεχουσα τιμη πετρελαιου σε Θεσσαλια και Θεσσαλονικη υπολογιζεται η μειωμενη κατα 20% απο το πετρελαιο τιμη με καθυστερηση 6 μηνων και ετσι εχουν ακομη τις παλιες μεγάλες τιμες του πετρελαιου και θα πεσουν σε 1-2 μηνες.Τοτε βεβαια θα εχει ληξει και η περιοδος θερμανσης.Οσο για τον υπευθυνο της καταστασης αυτης το ονομα αυτου Αγαμεμνων Τσοχατζοπουλος.

 14. kabia21 avatar
  kabia21 07/03/2009 19:15:33

  kato apo 0.5 bar einai

 15. old avatar
  old 07/03/2009 20:11:34

  μαγκες μας πιασαν κοτσους με το φυσικο αεριο.

 16. lykilias avatar
  lykilias 08/03/2009 01:40:32

  Κάποιοι καλοί γνωστοί κύριοι σε λίγο καιρό θα μας λένε πότε θα κρυώνουμε και πότε θα ζεσταινόμαστε και θα τους λέμε και ευχαριστώ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.