29/09/2008 00:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συμβαίνει μεταξύ Τοπλού, Ζωνιανών και Χανίων;

Ως γνωστόν, ο Αλέκος Αλαβάνος, με αφορμή τα σκάνδαλα γύρω από την εκκλησιαστική περιουσία και την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε αυτά, κατήγγειλε σκάνδαλο με αφορμή τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που έχει δώσει η Μονή Τοπλού για τουριστικά συγκροτήματα και γήπεδα γκόλφ, βλέπε: (http://www.antinews.gr/?p=3591).

Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι προηγουμένως, επίσης ως μείζον σκάνδαλο είχε καταγγείλει την υπόθεση και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες («έως ότου δηλαδή καταδικάστηκε για σοβαρό θέμα που αφορά τα Ζωνιανά) ήταν άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Κρήτη" το Φεβρουάριο του 2008, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε πει πως πρόκειται «για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και απάτες πάνω στην Κρήτη». Μάλιστα, το Ίδρυμα Παναγιά Ακρωτηριανή διέρρεε (σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα του κρητικού Τύπου), ότι ο πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής το είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει αποφάσεις, εξαιτίας των αρνητικών εισηγήσεων του κ. Κεφαλογιάννη. Δηλαδή ο Κεφαλογιάννης του έλεγε ότι ήταν σκάνδαλο, αλλά ο Καραμανλής διαφωνούσε (!!!)

Αλέκο, τι συμβαίνει εκεί κάτω; Τόσο στο Τοπλού, όσο και στα Ζωνιανά, αλλά και στα Χανιά;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eleni avatar
  Eleni 29/09/2008 02:09:09

  Ο ΣΥΝ και ο... ηγούμενος

  Προχτές, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατήγγειλε το ξεπούλημα της έκτασης από τη Μονή Τοπλού και δήλωσε πως θα στείλει το σχετικό φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ θα φέρει την υπόθεση στη Βουλή.

  Πάντως, φαίνεται πως δε γνωρίζει ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΝ στο Λασίθι έχουν άλλη γνώμη για την υπόθεση. 'Η θα σκέφτηκε: Ποιος να θυμάται τώρα τι έχουν πει και έχουν κάνει οι ομοϊδεάτες του και έκανε ανέξοδες δηλώσεις. Για την ακρίβεια της πραγματικής πολιτικής τους στάσης λοιπόν, ο ΣΥΝ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη που πήρε η υπόθεση.

  Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τον ΣΥΝ, Αντώνης Ανηψητάκης, με άρθρο του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, γράφει για το θέμα:

  «... Ειδικά στην περιοχή Τοπλού ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό - πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, επιστημονική για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας».

  «... χρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά δημόσια αλλά και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις μας με τον ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση». (στη συνέχεια αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις)

  «... η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. της Μονής Τοπλού) είναι να βοηθήσει ώστε αυτό το έργο να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

  Επιπλέον, θυμίζουμε ότι ο τότε νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας που εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, παρά το γεγονός ότι η έκταση διεκδικούνταν από το Δημόσιο, είχε εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ...

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4739805&;publDate=26/9/2008

 2. mentor avatar
  mentor 29/09/2008 03:07:14

  τον υποκοσμο φιλε ανωνυμε τον δημιουργησανε καποιοι ξενομπατες που λεμε εμεις εδω στην κρητη δηλαδη απο την υπολοιπη ελλαδα εδω μια χαρα ητανε αλλα ερχομενοι οι "τουριστες" για αρπαχτη χωρις ιχνος κουλτουρας κανανε μερικους σαν τα μουτρα τους

 3. monahikoslikos avatar
  monahikoslikos 29/09/2008 09:56:25

  Ο Κεφαλογιάννης κατήγγειλε το σκάνδαλο της Μονής γιατί σ΄ αυτό είναι μπλεγμένος από τις αρχές της δεκαετίας του 90 ο ...Μητσοτάκαρος

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/09/2008 10:03:59

  μοναχικέ λύκε, αν η ΑΒΑΞ, στις αρχές της δεκαετίας του 90, είχε σχέση με τον περί ου ο λόγος ...τάκαρο, ίσως να έχει βάση.

 5. Ήμαρτον avatar
  Ήμαρτον 29/09/2008 11:16:59

  Σοβαρά τώρα, μήπως ξέρει κανείς ρε παιδιά τι νομικό καθεστώς έχει ένα μοναστήρι; Τι είναι; Ανώνυμη εταιρεία, ΝΠΔΔ; Τι;

  Σε ποιον λογοδοτεί; Δίνει οικονομική αναφορά στην αρχιεπισκοπή που ανήκει; Δηλώνει πουθενά έσοδα-έξοδα; Τι οικονομικές υποχρεώσεις έχει; (φιλανθρωπίες κλπ)

  Εαν ξέρει κανείς και έχει χρόνο ας απαντήσει (φάκτορα;)

 6. Λόλας avatar
  Λόλας 29/09/2008 11:29:53

  Η ΑΒΑΞ το 1990 ήταν του Σγαρδέλη, γενικού διευθυντή της ΝΔ τότε και ανθρώπου του Μητσοτάκη. Σήμερα ο Σγαρδέλης είναι σύμβουλος του Καραμανλή ή κάτι τέτοιο.

 7. ιούλιος avatar
  ιούλιος 29/09/2008 11:32:23

  Παιδιά μη γράφετε και πολλά για την Κρήτη γιατί αυτοί οι ψευτοπαλληκαράδες κρητικοί θα ζητήσουν την την ανεξαρτησία του χασισονησιού τους, γιατί δήθεν οι Έλληνες τους καταπιέζουν..

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/09/2008 12:35:54

  Απο τις καλυτερες αναλυσεις σχετικα με ευλογημενους και ακινητα την διαβασα χτες στον Φιλαθλο απο τον Αποδυτηριακια.

  Οποιος προλαβει να τη βρει και να τη διαβασει.


  ΠΠ

 9. Takitos avatar
  Takitos 29/09/2008 14:15:50

  Το σκάνδαλο του Τοπλού ξεκινά από πολύ παλιά... από την Τουρκοκρατία. Ο τούρκος αρχιναύαρχος, περιπλέοντας την Κρήτη, συνάντησε κακοκαιρία στον Κάβο Σίδερο κι αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει τον στόλο του σ' ένα ορμίσκο ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ της μονής μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.
  Οι τότε καλόγηροι τον αντιλήφθηκαν, έστειλαν αντιπροσωπεία και του πρότειναν να πάει ο ίδιος με τους επιτελείς του για φιλοξενία στη μονή μέχρι να φτιάξει ο καιρός. Έτσι κι έγινε. Οι καλόγεροι (όπως πάντα) έδωσαν γην και ύδωρ στον αρχιναύαρχο. Τον περιποιήθηκαν εξαιρετικά, τον τάϊσαν, τον πότισαν (η παράδοση λέει πως του εξασφάλισαν και γυναίκες...) Μετά από 10 ημέρες κωπάζει η κακοκαιρία, ο στόλος περιπλέει τον κάβο Σίδερο και προσορμίζεται σ' έναν όρμο ΔΥΤΙΚΑ του Τοπλού για να παραλάβει τον Αρχιναύαρχο. Ικανοποιήμένος σφόδρα ο Καπουδάν-Πασάς, φωνάζει τους καλογήρους, ανοίγει τα χέρια του και δείχνοντας ανατολικά τον όρμο στον οποίο αποβιβάστηκε και δυτικά τον όρμο στον οποίο θα επιβιβαζόταν τους είπε: "Άπ' εδώ και πάνω όλη η Κρήτη είναι δική σας".
  Όσοι είναι Κρητικοί και ξέρουν τη γεωγραφία της περιοχής θα καταλάβουν.
  Αυτό το περιστατικό επικαλείται η μονή σαν τίτλο ιδιοκτησίας. Δεν υπάρχουν συμβόλαια, παρά μόνο εγγραφές στους κώδικες της μονής, τους οποίους, δυστυχώς, η δικαιοσύνη αναγνωρίζει σαν τίτλους ιδιοκτησίας.
  Στο πρόσφατο παρελθόν ακολούθησε δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Ως συνήθως, το Δημόσιο δεν υποστήριξε σοβαρά της διεκδικήσεις του και το δικαστήριο (πάλι ως συνήθως) δικαίωσε τη μονή.
  Επειδή ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Μοναστηριακής Περιουσίας είναι ΝΠΔΔ και υπόκειται στις διαδικασίες δημόσιου λογιστικού, κάτι που έδενε τα χέρια της μονής Τοπλού, το 1992 δημιούργησε το Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, στο οποίο εκχώρησε όλες τις εκτάσεις της. Κι έτσι το Ίδρυμα, απελευθερωμένο πλέον από τους ελέγχους της πολιτείας προχωρεί στην "επένδυση"... Ποιοί διοικούν το Ίδρυμα;... Φυσικά η τοπική εκκλησία με τους εγκαθέτους της. Κερασάκι στην τούρτα; ο Δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ)... Εννοείται πως ο τοπικός βουλευτής Μιχ. Καρχιμάκης κόπτεται να πραγματοποιηθεί η επένδυση. Όσο για τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας; Μα αυτά κινούν τα νήματα...

 10. Skoko :-) avatar
  Skoko :-) 29/09/2008 14:54:28

  Έτσι όπως διαβάζω τα σχόλια προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
  1) Οι "ξενομπάτες" έχουν κάνει ζημιά στην Κρήτη... Αλήθεια? Δηλαδή οι "ντόπιοι" δεν ξεπουλάνε και δεν εφαρμόζουν οποιοδήποτε νόμο (ειδικά σε θέματα real estate) στην Κρήτη? Μια βόλτα σε όλο το βόρειο οδικό άξονα θα πείσει για την αναρχία και την καταπάτηση. Παρόμοια γεγονότα παρατηρούνται και σε άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου (π.χ. Νάξος, Πάρος)

  2) Σχετικά με τη μονή Τοπλού προφανώς δεν πρόκειται για σκάνδαλο αφού το είπε και ο ... κος Κεφαλογιάννης που έχει καταδικαστεί... (Α! στην συνέντευξη του που την έχω δει στο ΚΡΗΤΗ TV δεν θυμόταν καλά καλά το όνομα του Αλαβάνου όπως επίσης δεν έκανε κάποια ευρεία αναφορά στο θέμα).
  Ο FactorX ή/και η Ελένη (Σχόλιο 2) υπονοούν κάποιο βρώμικο πολιτικό παιχνίδι στο background μεταξύ των δύο πολιτικών?

  3) Διαβάστε καλύτερα τις θέσεις Ανηψητάκη για το Κάβο Σίδερο...

  4) Οικολογικές οργανώσεις, πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς αλλά και πολύς κόσμος έχει διατυπώσει τις σοβαρότατες αντιθέσεις του μεγαλόπνοες προτάσεις όπως κατασκευή 8 έως 10 γηπέδων γκολφ στο νησί, για το λιμάνι Τυμπακίου και την επένδυση από τη Μονή Τοπλού.

  Κλείνοντας:
  Η Κρήτη -ειδικά η Ανατολική- θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες επιπτώσεις από τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση από φορείς και κατοίκους πριν βρεθεί το νησί να γίνεται ... Σαχάρα.

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/09/2008 17:42:20

  Για δες, ο «Λόλας», Νο 8, με την διαλεκτική μέθοδο απάντησε στις ανοησίες του κυρίου Σύριζα περί «Πασόκ πίσω από το Τοπλού»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.