#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συζήτησε συνεργάτης του Βενιζέλου με άνθρωπο της Ζήμενς;Όπως αποκαλύπτει η Sueddutsche. de πριν από λίγες ημέρες  συναντήθηκε συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ κ. Bob Sikelis που κατάγεται από την Ελλάδα και τώρα εργάζεται για λογαριασμό του επικεφαλής της Siemens AG κ.Solmssen.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η επαφή πήγε πολύ καλή και μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στην συμφωνία για την Ζήμενς. Αν δεν κάνουμε όμως λάθος, δεν πρόκειται για προσωπική συμφωνία του κ. Βενιζέλου με την Ζήμενς, αλλά για ένα μείζονος σημασία πολιτικό σκάνδαλο που συγκαλύπτεται όπως - όπως. Μπορούμε λοιπόν να πληροφορηθούμε ποιός ήταν ο απεσταλμένος του κ. Βενιζέλου και τι συζήτησε με τον άνθρωπο της Ζήμενς;

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει στο μεταξύ η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Siemens, προκειμένου να κλείσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο οικονομικής-πολιτικής διαφθοράς της Μεταπολίτευσης. Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα στον "Τύπο της Κυριακής"

Με ύποπτη συμφωνία σβήνουν το σκάνδαλο Siemens

Με τη συμφωνία, που προ τριημέρου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί, δίδεται αμνηστία στη Siemens. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει νέα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, αφού «αίρονται τα εμπόδια της συμμετοχής της σε δημόσιους διαγωνισμούς». Η εταιρία, από την πλευρά της, που επιθυμεί να ξεχαστεί με κάθε τρόπο ο άκρως αρνητικός αντίκτυπος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο, τα προηγούμενα χρόνια, θέλει να κλείσει η υπόθεση, με μια «δημόσια συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό».

Μηδενικό τίμημα;

Ωστόσο, στο σημαντικότερο που είναι τα χρηματικά ποσά, τα οποία θα έπρεπε να καταβάλει η Siemens στην Ελλάδα ως πρόστιμα για τις παράνομες μεθοδεύσεις της, προκειμένου να «κερδίζει» μεγάλα δημόσια έργα, τα ερωτηματικά παραμένουν. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες, όπου διαπιστώθηκαν σκάνδαλά της, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η εταιρία πλήρωσε βαρύτατο οικονομικό τίμημα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συναίνεσαν στο μηδενικό τίμημα. Ενδιαφέρον είναι ότι τον Ιούλιο του 2011, όταν ο τότε διαπραγματευτής με τη Siemens, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στη Γερμανία, οι εκπρόσωποι της εταιρίας τού είχαν πει, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση, ότι «θα προσέφευγαν στο Πρωτοδικείο του Μονάχου διότι δεν αναγνωρίζουν υποχρέωση αποζημίωσης έναντι της Ελλάδας».

Σήμερα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά και υπονοεί ότι έγινε «έντιμος συμβιβασμός». Στη συμφωνία Ελλάδας-Siemens, βέβαια, γίνεται λόγος για συμψηφισμό οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου με τα πρόστιμα που θα έπρεπε να καταβάλει η εταιρία. Και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει κάτι η εταιρία. Αξιον προσοχής είναι, όμως, ότι αρχικώς η Ελλάδα ζητούσε 400-500 εκατομμύρια από τη Siemens, για να πέσει κατόπιν στα 250 και τώρα στα 170. Η γερμανική εταιρία πρόσθεσε σε αυτά και άλλα 100 εκατομμύρια «επένδυση», καθώς και μια επένδυση που «εξετάζει», αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα να κάνει στην Ελλάδα, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, 330 εκατ. ευρώ.

Οι γκρίζες ζώνες

Στη συμφωνία, όμως, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες». Για παράδειγμα, τα 100 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει η Siemens ότι θα κάνει «εντός του 2012 για να απασχολήσει περισσότερους από 600 εργαζομένους» δεν μοιάζει για νέα επένδυση. Αντίθετα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που θα πάρει φέτος, όπως τις ίδιες πήρε πέρυσι και πρόπερσι, από τη «μαμά» γερμανική εταιρία. Πολύ περισσότερο, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι 600, αλλά 459. Εκτός αυτού στη συμφωνία αναφέρεται ότι «εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, άνω των 60 εκατ. ευρώ, με 700 εργαζόμενους». Πουθενά δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για νέα επένδυση. Αντίθετα, κατά πληροφορίες πρόκειται για επιχειρηματικό σχέδιο που έχει η εταιρία εδώ και δύο χρόνια και αφορά εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα. Ανήκει στον ευρύτερο, παγκόσμιο όμιλο Siemens και παράγει ψυγεία και κουζίνες. Άραγε, οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» της Siemens στην Ελλάδα αφορούν κουζίνες;

Στη συμφωνία επίσης αναφέρεται ότι διαγράφονται «80 εκατ. ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων». Πράγματι, η Siemens έχει κάνει, για παράδειγμα, αγωγές για τα χρέη των νοσοκομείων, των οποίων ήταν σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Ομως, υπάρχει πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), όπου καταγράφονται «καραμπινάτες» περιπτώσεις σκανδαλώδους εύνοιας προς τη γερμανική εταιρία, από το σάπιο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Μεταξύ των άλλων, προμήθειες όπου η Siemens είχε μικτό κέρδος 25%. Αραγε, τα υπερκέρδη της εταιρίας από τα δημόσια έργα ύψους πολλών δισ. ευρώ, που έχει πάρει από το 1990 έως το 2007 σε όλους τους τομείς στη χώρα μας, «συμψηφίστηκαν» ή όχι; Το ίδιο ισχύει και για την περίφημη συμφωνία 8002, με την οποία έγινε αποκλειστικός προμηθευτής του ΟΤΕ, με το σκανδαλώδες ηλεκτρονικό σύστημα Ολυμπιακής Ασφάλειας (C4i), και με σειρά άλλων υποθέσεων που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι πολλές απαιτήσεις της Siemens έχουν παραγραφεί, αφού εδώ και πέντε χρόνια ουδείς τις διεκδίκησε.

Τέλος, η εταιρία υπόσχεται ότι θα παράσχει «90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου». Και εδώ δεν διευκρινίζεται τι είδους «χρηματοδοτήσεις» θα είναι αυτές. Πρόκειται, όπως ακούγεται, για παροχή ποικίλων υπηρεσιών, αλλά και για παροχή συμβουλών προς την Ελλάδα για θέματα «διαφάνειας» (!) και επενδύσεων; Δηλαδή, για υπηρεσίες, των οποίων το κόστος μπορεί να γίνει ακορντεόν;

Θανάσης Αργυράκης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 11/03/2012 11:14:12

  Οι γερμανοί φταίνε !
  Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, δεν έχουμε δεί τον δολοφόνο...

 2. S.P. avatar
  S.P. 11/03/2012 12:13:46

  Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί φταίνε, που επιβουλεύονται τον "εξυπνότερο λαό του κόσμου, που ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου."
  Ο λαός είναι αθώος!!!

 3. alex23 avatar
  alex23 11/03/2012 13:56:34

  απλη λογικη
  οι γερμανοι ταιζαν πολιτικους, οι πολιτικοι αποφασιζουν αν θα τιμωρηθει η siemens αρα και οι ιδιοι, και οι γερμανοι ταζουν/επιβαλλουν μελλοντικες συνεργασιες..

  κανονικη ομερτα..η ιταλικη μαφια ειναι δημοτικο μπροστα μας..

 4. Tom Sot avatar
  Tom Sot 11/03/2012 22:51:14

  Οχι φιλοι

  Δεν φταίνε οι ξένοι, αλλα ολοι οι Ελληνες που ξαφνικά βρέθηκαν με 2-3 αυτοκίνητα στη καθε οικογένεια. φταίνε εκείνοι που επερναν παράνομες συντάξεις, χωρίς να πληρώνουν φόρους.!
  κανένας δεν ανφέρει το γεγονός οτι ολοι γίναμε τεμπέλιδες και πληρώνουμε τους Αλβανούς να καλιεργήσουμε τα τις περιουσίες μας. γιατί φταίνε οι ξένοι;
  και που βρεθηκαν οι πολιτι΄κοί: δεν ηρθαν απο τον ΑΡΗ! εμεις τους ψηφίσαμε για να μας κάνουν ρουσφέτια!! ετσι λοιπόν θα πρέπει να κατηγορούμε μόνο τους εαυτούς μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.