#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2012 20:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην ΙσπανίαΝέα δεδομένα για το ελληνικό πρόβλημα και το σενάριο επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, δημιουργεί το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή δηλαδή που αλλάζουν στάση οι ισχυροί της Ευρώπης και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πλέον για ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδας, ο Τσίπρας παίζει το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Διότι η μόνη ελπίδα που έχει μείνει για τη χώρα μας είναι να μείνει εντός της ζώνης του ευρώ και να διεκδικήσει εκεί καλύτερους όρους, ειδικά τώρα που η Ισπανία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη εξελίξεων στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό και η στάση του Αντ. Σαμαρά είναι υπεύθυνη στην παρούσα φάση. Αλλαγή των όρων του Μνημονίου αλλά μόνο εντός της Ευρώπης. Από την Ηλεία όπου περιόδευε σήμερα το πρωί (φωτογραφία) έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σκεφτείτε: Την ώρα που μια χώρα σαν την Ισπανία διαπραγματεύεται, εδώ πέρα, υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «τα σπάσουμε» με την Ευρώπη και να απομονωθούμε ως Ελλάδα. Αλλά, ευτυχώς, εκτός από το δρόμο της ανευθυνότητας, υπάρχει και ο δρόμος της ευθύνης».

Το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ούτε ως προς τους όρους ούτε ως προς το ποσό που θα δοθεί. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν να δοθούν έως και 100 δισ. ευρώ,  ενώ το κρίσιμο σημείο, εκείνο που θα παίξει σημαίνοντα ρόλο και για την Ελλάδα είναι αν το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα συνυπολογιστεί στο ισπανικό χρέος. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μείνει εκτός χρέους, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από Ελλάδα και Ιρλανδία μιας τέτοιας ρύθμισης. Κάτι τέτοιο θα έβγαζε έξω από το ελληνικό χρέος τουλάχιστον 18 δισ. που δόθηκαν πριν μερικές ημέρες στις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, η συνολική κίνηση των Ευρωπαίων να δεχθούν να δώσουν βοήθεια στην Ισπανία χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά χωρίς Μνημόνιο, είναι ένα πρώτο βήμα για αλλαγή και των ελληνικών όρων. Φυσικά εδώ υπάρχει μια διαφορά που δε πρέπει να ξεχνάμε. Ό,τι το πρόβλημα της Ισπανίας είναι τραπεζικό ενώ της Ελλάδας είναι κρίση χρέους, κρατικού χρέους πρωτίστως.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της Ισπανίας δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν πολλά και για τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Μ. Ραχόι: «Η ευρωπαϊκή συμφωνία της Ισπανίας ωφελεί το ευρώ», τόνισε ο Ισπανός Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι, απαιτούνται σκληρές αποφάσεις για να διορθωθούν όλα τα προβλήματα. Επιπλέον επισήμανε ότι η συμφωνία, στέλνει ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον του ευρώ και σημείωσε ότι, δεν μοιάζει με τις προηγούμενες διασώσεις.

Κατά τον Ραχόι, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, είναι ένα από τα πολλά βήματα που χρειάζεται η χώρα για να μπει η οικονομία στον σωστό δρόμο και υπογράμμισε ότι, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ δεν ήταν εύκολη.

Σημαντικό βήμα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα χαρακτήρισε τις αποφάσεις για την Ισπανία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, σε δήλωσή του ανέφερε ότι, μόλις η Ισπανία επισήμως αιτηθεί βοήθεια για τις τράπεζές της, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εκπονήσουν έρευνες για να καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης που απαιτείται.

Όπως είπε, στη συνέχεια θα καθοριστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και μόλις γίνει και αυτό, μπορούμε να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με την Ισπανία.

«Το σχέδιο διάσωσης θα περιλαμβάνει όρους σχετικούς με το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον τραπεζικό τομές καθώς και μεταρρυθμίσεις», ανακοίνωσε και πρόσθεσε ότι, η Μαδρίτη δεν θα κληθεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή νέα μέτρα λιτότητας, καθώς ήδη το έχει κάνει.

Είναι σαφές λοιπόν ότι δε μπορεί κανείς να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ την ώρα που φαίνεται να αλλάζει το κλίμα και να μην είναι τόσο αδιάλλακτοι οι Γερμανοί.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 10/06/2012 21:18:21

  ετσι οπως ειναι στημενο παντως το πακετο συνυπολογιζεται στο κρατικο χρεος (τα λεφτα πανε στο λεγομενο FROB που ειναι κρατικο ταμειο ειδικου σκοπου και απο εκει γινεται ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων)

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ rally monkey 11/06/2012 13:20:21

   Δυστυχώς ναί.
   Μία από τα ίδια. Το πακέτο είναι τοξικό. Μετατρέπει ιδιωτικά χρέη σε δημόσια.
   h**p://www.antinews.gr/2012/06/11/165622/#comment-996196

 2. Nasos avatar
  Nasos 12/06/2012 10:51:49

  Οτι δέν διαπραγματεύτηκαν ποτέ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.