#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2012 21:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει το σχέδιο Ντράγκι για την ΕλλάδαΗ ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ από τον Μάριο Ντράγκι είναι ιστορική από πολλές απόψεις. Όλοι πλέον, πλην Γερμανών, πιστεύουν ότι έγινε το πρώτο βήμα, χαράχτηκε η πρώτη σοβαρή στρατηγική προκειμένου να σωθεί η ευρωζώνη. Επί τρία χρόνια η Ευρώπη και φυσικά και η ΕΚΤ δεν είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ημίμετρα, μισόλογα, υποτέλεια στη γερμανική άποψη, απαξίωση και σκληρή γραμμή των «απείθαρχων» χωρών όπως η Ελλάδα. Η οποία όπως αποδείχθηκε δεν ήταν η μόνη σε κρίση, αλλά όλη η Ευρώπη ήταν φανερό ότι έμπαινε σε τούνελ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι κοντόφθαλμοι, έβλεπαν μόνο τους τεμπέληδες Έλληνες που τρώνε τα λεφτά τους, ώσπου τους ήρθε στο κεφάλι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και όπου να 'ναι θα ερχόταν και η Γαλλία.

Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει μια πρώτη αποτίμηση των ανακοινώσεων Ντράγκι σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα έλεγε ότι η χώρα μας κέρδισε μια ελπίδα ότι μπορεί κάτι να αλλάξει σε όλη την Ευρώπη. Ότι μπορεί και η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από το βαθύ τούνελ της ύφεσης. Με θυσίες ναι, αλλά με μια χαραμάδα ελπίδας ότι δε θα χρεοκοπήσει ή δε θα επιστρέψει στη δραχμή, γεγονός καταστροφικό από όλες τις πλευρές.

Το πρώτο καλό για την Ελλάδα είναι ότι η ΕΚΤ ουσιαστικά παραιτείται από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ελληνικά ομόλογα όταν τα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά σε τιμή 35% και η Ελλάδα τα εξοφλεί στο 100% της αξίας τους. Έτσι, η ΕΚΤ μπορεί να επιστρέψει μερικά δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο και τον Αύγουστο η ΕΚΤ έλαβε από τη χώρα μας ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχε αγοράσει λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Επομένως ποσό 4 δισ. θα μπορούσε να επιστραφεί.

Το δεύτερο καλό για την Ελλάδα είναι ότι οι ξένοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι οι θυσίες που υφιστάμεθα είναι τεράστιες και παρά το γεγονός ότι γίναμε πειραματόζωα μέχρι να φτάσουμε ως εδώ, η ΕΚΤ κατάλαβε ότι έρχεται τσουνάμι από Ισπανία και Ιταλία και αποφάσισε να παρέμβει αγοράζοντας αφειδώς ομόλογα. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι χώρες στις οποίες θα παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα θα μπουν σε σκληρά μνημόνια, ίσως σκληρότερα απ' ότι είναι η Ελλάδα. Και ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το τρίτο καλό είναι η ήττα και η απομόνωση της Γερμανίας. Μπορεί η Μέρκελ να προσπαθεί να διαχειριστεί τη γερμανική κοινή γνώμη, όμως, η σκληρή περιοριστική πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια το Βερολίνο, δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αντιθέτως βάθυνε την κρίση και οδήγησε σε έναν σκληρό αντιγερμανισμό την Ευρώπη.

Η παρέμβαση Ντράγκι ουσιαστικά βάζει τη Γερμανία στο περιθώριο και δίνει στην Ελλάδα μια ελπίδα, ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να απαγκιστρωθούν από το γερμανικό άρμα και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Αυτοί οι νέοι συσχετισμοί που δημιουργούνται στην Ευρώπη, ειδικά μετά τη νίκη του Ολάντ, μπορούν να αποτελέσουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα περιλαμβάνουν και την Ελλάδα. Απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος η χώρα μας να απομονωθεί ή τελικά να μετατραπεί σε Ιφιγένεια της Ευρώπης προκειμένου να σωθούν άλλες προβληματικές χώρες.

Όλα τα παραπάνω θετικά δεν συνεπάγονται ότι ξαφνικά θα ξυπνήσουμε και δεν θα δούμε άλλα Μνημόνια και άλλα μέτρα. Δυστυχώς η χώρα καλείται να περάσει από σκληρή δοκιμασία με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να φτιάξει τα δημοσιονομικά της και θα διεκδικήσει ισότιμη μεταχείριση στην Ευρώπη. Ας μην βαυκαλίζονται ορισμένοι ότι ο Ντράγκι είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον.

Πώς δουλεύει το σχέδιο Ντράγκι

-  Αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά

-  Απεριόριστες παρεμβάσεις χωρίς ανώτατο όριο

-  Αυστηροί όροι που προβλέπονται από το EFSF/ESM θα συνοδεύουν τις αγορές ομολόγων

- Το ΔΝΤ αναλαμβάνει εποπτικό ρόλο και θα συνδιαμορφώνει τους όρους

-  Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης και στην πρωτογενή αγορά

Διαβάστε κι αυτά:

Ντράγκι:παρέμβαση υπό όρους στην αγορά ομολόγων

Χρηματιστήρια: Θερμή υποδοχή των εξαγγελιών Ντράγκι

ΣΧΟΛΙΑ

 1. apergospastis avatar
  apergospastis 06/09/2012 21:54:20

  Σωστή εκ πρώτης όψεως η ανάλυση, η κατάσταση όμως μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα: Αν τα δύσκολα (τρόικα) τώρα έρχονται για Ιταλία, Ισπανία τότε ο κίνδυνος να θελήσει η Ευρώπη να μας απομονώσει αν δεν βγαίνει το πρόγραμμά μας αφού θα έχει παίξει όλα τα χαρτιά της για τους άλλους δυο μεγαλώνει, δεν μικραίνει. Μια λύση θα ήταν επιθετική διπλωματική στρατηγική μαζί με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα της πολιτικής ενοποίησης καθώς η τραπεζική και χρηματιστηριακή ολοκλήρωση προχωρά. Τέτοια φυγή προς τα εμπρός όμως προϋποθέτει ισχυρή θέση στο εσωτερικό της χώρας από ηγέτες εθνικού βεληνεκούς (πχ Ορμπάν). Τέτοια πράγματα εμείς δυστυχώς δεν διαθέτουμε.

 2. elli avatar
  elli 06/09/2012 22:03:52

  Πρώτα έβαλαν την Ελλάδα στα μνημόνια και την έδεσαν χειροπόδαρα ποιός ξέρει για πόσα χρόνια, την άφησαν να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε τόκους, και τώρα παίρνουν μέτρα για να θωρακίσουν τις υπόλοιπες χώρες.
  Ποιός μπορεί να μας εγγυηθεί σίγουρα ότι δεν θα πουν ότι η Ελλάδα δεν τα κατάφερε και αφού έχουν θωρακίσει το ευρώ και τις χώρες τους, μας πουν άντε γειά! (Σημειώνεται ότι το μέτρο που προτείνει ο Ντράγκι αφορά τις χώρες που είναι στις αγορές και όχι την Ελλάδα)

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 06/09/2012 22:10:20

  Μόλις είπες το τι ακριβώς θα κάνουν! Πρόσχημα; Η αρνητική έκθεση της τρόικα... οσονούπω!

 4. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 06/09/2012 22:13:52

  ''Το πρώτο καλό για την Ελλάδα είναι ότι η ΕΚΤ ουσιαστικά παραιτείται από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ελληνικά ομόλογα όταν τα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά σε τιμή 35% και η Ελλάδα τα εξοφλεί στο 100% της αξίας τους. Έτσι, η ΕΚΤ μπορεί να επιστρέψει μερικά δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν τη χώρα''

  -Μπορείτε να μας πείτε από που βγάλατε αυτό το συμπέρασμα- ότι η ΕΚΤ παραιτείται από τα κέρδη της επί των ομολόγων?

  Δεν έχω δεί κατι τέτοιο να αναφέρεται σε ελληνικά, ούτε ξένα άρθρα για το θέμα.
  Ασχετα με την τιμή αγοράς τους από την ΕΚΤ, τα ομόλογα πρέπει να πληρωθούν στην απόλυτη τιμή τους στη λήξη.

  Βέβαια, τα ομόλογα των προβληματικών χωρών ανέβηκαν ήδη σε τρέχουσα τιμή, λόγω της ανακοίνωσης αυτής - που σημαίνει ότι τα τελικά κέρδη της ΕΚΤ θα είναι -θεωρητικά- μικρότερα στο τέλος, από ότι κέρδισε από τα ελληνικά ομόλογα, που πουλήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τα πληρώσει στην ώρα τους και στην πλήρη τιμή.

  Εχετε κάποια άλλη παρατήρηση γι' αυτό?

 5. Φρόνηση avatar
  Φρόνηση 06/09/2012 22:22:59

  O Θείος που είναι ;;

 6. alexei avatar
  alexei 06/09/2012 22:48:58

  το θεμα ειναι το εξης

  αν ποτε η Ελλαδα φυγει απο το Ευρω, η ΕΚΤ πρεπει να ανακεφαλαιοποιηθει. δεν ειναι εφικτο να φυγει η Ελλαδα διοτι α) δε θα πληρωθουν ποτε οι Ευρωπεοι β) το ευρω ειναι μη αναστρεψιμο αλλα εαν ποτε γινει τοτε α) πρεπει να παρουμε το κεφαλαιο μας πισω (60δις μετρητο με σημερινα χρηματα) β) να ανακεφαλαιοποιηθει η ΕΚΤ γ) διαγραφεται ΠΛΗΡΩΣ το εξωτερικο δημοσιο χρεος προς την ΕΚΤ εκτος απο το ΔΝΤ στο οποιο χρωσταμε μολις 22δις ευρω, δλδ μια βολτα του Στουρναρα στα πορτοφολια μας.

  λογω ολων των παραπανω δεν προκειται να φυγει κανεις, οι διασωσεις που ανακοινωθηκαν μαλλον θα βοηθησουν περισσοτερο τις Βορειες χωρες καθως η Ισπανια δε γλιτωνει τη διασωση μεχρι το τελος της χρονιας

 7. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 07/09/2012 00:18:16

  Μία είναι η... επαναδιαπραγμάτευση! Και πιστεύω ότι αυτό κάνει η Ελληνική πλευρά πίσω από τις κλειστές πόρτες και το επικοινωνιακό παιγνίδι.
  Όταν με το καλό παρθεί η απόφαση για την οριστική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης (θα γίνει το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2013), η λύση αυτή να μην απαιτεί... θύμα!
  Διότι αν ο ρόλος του θύματος είναι απαραίτητος, τότε τον έχουμε καπαρώσει προ πολλού, ελέω... ΓΑΠ!

 8. boofos avatar
  boofos 07/09/2012 00:18:59

  εγω ξερω οτι η μεσαια ταξη (τα μυρμηγκια , που λεω εγω ) ειναι αυτη που πληρωνει το μαρμαρο . οι μεγαλοι εχουν (και δεν θα παθουν τιποτα), οι μικροι ειναι συνηθισμενοι και θα τα καταφερουν και με λιγοτερα. οι μεσαιοι ομως ,στους οποιους ανηκω και εγω ,ηδη καταστρεφονται . τωρα αν κλεισω εγω την επιχειρηση μου και απολυσω τα παιδια, τοτε βραστα και αστα . μηπως προκειται να δοθουν κινητρα για να ξανανοιξω? ΟΠΟΤΕ.........ΚΑΝΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ . Η ΠΑΝΩ Η ΚΑΤΩ.
  Αυτο το ,κρισιμη μερα και κρισιμη περιοδο και ...κρισιμο τον κακο τους τον καιρο μας εχει διαλυσει . ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ....ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ , Η ΜΑΛΛΟΝ ΚΛΑΙΝΕ!!!!!!

 9. δημης avatar
  δημης 07/09/2012 00:25:41

  "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι κοντόφθαλμοι, έβλεπαν μόνο τους τεμπέληδες Έλληνες που τρώνε τα λεφτά τους".....
  ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΝΕΙΤΕ ΤΟΝ...ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ...

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 07/09/2012 00:39:41

  Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα Δεν πρόκειται να μετατραπεί σε Ιφιγένεια, για τους εξής και όχι μόνο λόγους: (α) επειδή οι σημερινές "μεγάλες" ευρωπαϊκές δυνάμεις την αίγλη του παρελθόντος έχουν χάσει και ουσιαστικά αποδυναμωμένες είναι, ελλείψει προσωπικοτήτων της πολιτικής και κεντρικού συντονισμού, γι αυτό και εξαναγκασμένες σε συμβιβασμούς με τις παρακατιανές λινάτσες των αγορών σύρονται, με αλγεινό αποτέλεσμα τη.. Βαβέλ ασυνεννοησίας μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. (β) επειδή, το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι αν η Ελλάδα ναί ή, όχι στο Ευρώ θα μείνει. Αλλά, το ΠΩΣ, η Ελληνική Οικονομία θ’ απαλλαγεί και οριστικά θα πάψει από τη βρετανία να ελέγχεται, τη βρετανία η οποία, “Eκτισε” το όλο ελληνικό χρηματο-οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τα πρότυπα του βρετανικού. Ακόμα και αυτός ο μεγάλος άγνωστος, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών! Τράπεζα της Ελλάδος, ελέγχεται από το ίδιο σύστημα το οποίο ελέγχει και τη βρετανική οικονομία, ιδέ, The Rothschilds Group. Εχουμε δηλαδή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τους βρετανούς τουρκόφιλους λύκους, να φυλάνε τα ελληνικά πρόβατα.. και ανεξέλεγκτα και κατά το δοκούν να τζογάρουν υπέρ της καταστροφής της Ελλάδος.. Κι επειδή, οι βρετανοί (όπως και οι τούρκοι), είναι λαός ο οποίος ζει με την έντονη νοσταλγία του παρελθόντος ("ο ήλιος δεν δύει ποτέ στη βρετανική αυτοκρατορία"), αρνείται να παραδεχθεί το πραγματικά πικρό γεγονός, ότι δηλαδή, "Great Britain is no longer Great". Γι’ αυτό και τα μονίμως αντι-ευρωπαϊκά παιγνίδια της βρετανικής επιβεβαίωσης, με την Αμερική.

  Κρίσιμη και αναγκαία επίσης κατά τη γνώμη μου είναι, η στενή παρακολούθηση των σκοπίων τα οποία μονίμως καταστροφικά για την Έλλάδα σχέδια απεργάζονται, με όνειρο ζωής τους, "την έξοδο στο Αιγαίο". Και για πανάκριβα μπομπολικά «οδικά έργα» κόπτονται. Και χρηματοδοτούν και«Εκλογική Νίκη» των ρεπουμπλικάνων, παραδοσιακών ανθελλήνων, (ιδέ, G.W. Bush, Mitt Romney), ονειρεύονται, για την πολυαναμένομενη «αλλαγή των συνόρων» ΚΑΙ, τη.. «προσάρτηση» λέει, της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο.. “αδικημένο” κρατίδιο-μαϊμού!

  “Ντροπή Σας να συζητάτε με τον Σκυλόφραγκο αν η Μακεδονική Σας Γη είναι Δική Σας Γη. Και να τον πείσεις, δεν τον πείθεις τον Ληστή. Ή μόνος του ή με Σμπίρους βαλτούς θα προσπαθήσει να Σας πάρει κάθε Γη.”
  ~Περικλής Γιαννόπουλος (1869-1910), ο Πατέρας του Ελληνοκεντρισμού:
  «Έκκλησις προς το Πανελλήνιον Κοινόν» (1907)

 11. tetragonos avatar
  tetragonos 07/09/2012 07:59:26

  Το ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν ισχύουν για χώρες που είναι σε μνημόνια ή προγράμματα στήριξης δεν το διάβασε ή άκουσε κανείς στη δήλωση του κυρίου Ντράγκι?
  Θα ισχύσουν "μάλλον" και για τις Ελλάδα,Πορτογαλία,Ιρλανδία αν και όταν επιστρέψουν στις αγορές.
  Δηλαδή 2025 και βλέπουμε.
  Η απάντηση λοιπόν στον τίτλο "Τι σημαίνει το σχέδιο Ντράγκι για την Ελλάδα" είναι ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ.

 12. advocatus diaboli avatar
  advocatus diaboli 07/09/2012 11:11:36

  Μην χαίρεστε εκ των προοιμίων. O Blackfein και η Goldman-Sachs (Ντράγκι,Μοντι κλπ είναι παιδιά της) κέρδισαν μία μάχη ενάντια στο εθνικό κεφάλαιο (Γερμανία, Φινλανδία κλπ). Αν κερδίσουν και την επόμενη, τότε βάψτε τα μαύρα ...

 13. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 07/09/2012 17:00:46

  ....Ας προχωρήσουμε προσεκτικά στο ναρκοθετημένο δάσος με τις αυταπάτες, κρατώντας σφιχτά ένα πολύυυυυυυ μικρό καλαθάκι και βλέπουμε... Όμως αυτός ο αισχρός προδότης ο ποδηλάτης, κωπηλάτης, εγκληματίας που μας έδεσε πισθάγκωνα στο άρμα των τοκογλύφων, αξίζει να υπάρχει και να ταξιδεύει, και να χασκογελάει και να μας κοροϊδεύει ακόμα και σήμερα ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ κι από πάνω???? Είναι κάπου, σε κάτι, σε κάποιον, χρήσιμος ο ποταπός ανθέλληνας;;; Αν πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να υπάρχει, ας είναι τουλάχιστον πίσω απ΄τα κάγκελα.

 14. Thymios avatar
  Thymios 07/09/2012 17:45:13

  Τι σημαίνει το σχέδιο Ντράγκι για την Ελλάδα;

  Κύπρος ανεξάρτητη, απ’ την Ελλάδα?!

 15. Παναγιώτης Γ avatar
  Παναγιώτης Γ 08/09/2012 01:49:18

  αυτή η ανταγωνιστικότητα που πιπιλάνε όλοι μέρα-νύχτα, όποιος περιμένει να έρθει με το Ευρώ ως εθνικό νόμισμα θα περιμένει δεκαετίες... Δεν χρειαζόμαστε εξαγωγές ούτως η άλλως, την εθνική αγόρα πρέπει να ξανακερδίσουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουμε απο το Ευρώ γιατί όσο υπάρχουμε εκεί δεν υπάρχει Ελληνική παραγωγή/κατανάλωση. Τα ρεβίθια θα εξακολουθήσουν να είναι Τουρκίας και οι φακές θα εξακολουθήσουν να είναι απο την Τρεχαγυρευοπουλάν γιατί απλά είναι ακριβή η Ελληνική παραγωγή με το Ευρώ.
  Καληνύχτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.