#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2013 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει λάθος Μνημόνιο; Ότι θα το αντικαταστήσουμε με σωστό Μνημόνιο;Αν κάναμε μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των εκθέσεων του ΔΝΤ και της παραδοχής του λάθους για το ελληνικό χρέος, ίσως δε θα έπρεπε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας.

Το mea culpa της Λαγκάρντ έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνής μέσα ενημέρωσης και αυτό ίσως να σήμαινε σε πιο… ιδανικές εποχές ότι θα έπρεπε να περιμένουμε βελτιώσεις του προγράμματος. Είναι όμως, έτσι;

«Το ΔΝΤ ομολογεί: Αποτύχαμε να αντιληφθούμε τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην Ελλάδα», είναι ο κεντρικός τίτλος στο δημοσίευμα του Guardian.

«Η ΕΕ έβαλε την ασφάλεια της ευρωζώνης πάνω από την Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ», γράφει η Telegraph που χαρακτηρίζει «κακοφτιαγμένο» το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επειδή ήταν μια προσπάθεια να σωθεί το κοινό νόμισμα παρά η ελληνική οικονομία που βούλιαζε στα χρέη της.

Το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» κάνει για αξιοσημείωτες αποτυχίες στο πρόγραμμα λιτότητας που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει την ομολογία του ΔΝΤ ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας ενώ οι  New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 λέει ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου από το 2010.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για επιβολή νέων μέτρων από το 2015 και μετά, εφόσον δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή ή αν η Ελλάδα κάνει πίσω στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί.

Δηλαδή το ΔΝΤ μας λέει ότι αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, το οποίο στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές για το χρέος, θα μας επιβάλλουν κι άλλα μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το Μνημόνιο, δηλαδή τα δάνεια προς τη χώρα, τελειώνουν το 2014, επομένως η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για να δανειστεί. Επίσης, με βάση το… λάθος πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, το χρέος θα πρέπει το 2020 να πέσει στο 124% ή και ακόμη πιο κάτω. Αφού όμως είναι λάθος είναι λανθασμένη και η εκτίμηση για τη μείωση του χρέους. Μπορεί δηλαδή να φτάσει το 128%, 130% ή και ακόμη περισσότερο.

Τι μας λέει, λοιπόν, το ΔΝΤ: Έχετε ένα λάθος Μνημόνιο και πρέπει να το διορθώσετε με ένα σωστό Μνημόνιο; Για να μειωθεί το χρέος σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή, τι πρέπει να γίνει; Να πάρουμε κι άλλα μέτρα μόνοι μας; Να επιτείνουμε στη σκληρή λιτότητα και να χειροτερεύσουν οι δείκτες της ανεργίας;

Ή μήπως να αποφασιστεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Αλλά αυτό με τι αντίτιμο θα γίνει; Με ένα… σωστότερο Μνημόνιο; Γιατί όλη αυτή η αυτοκριτική του ΔΝΤ, η «διαρροή» του απόρρητου εγγράφου και ο σάλος που έχει ξεσπάσει διεθνώς, μας μοιάζουν με στημένο παιχνίδι; Να αντικαταστήσουμε το λάθος Μνημόνιο με το σωστό και καθαρίσαμε;

Πολύ περίεργα πράγματα αλλά και πολύ ύποπτες οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Αλλά τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Η μία λογική λέει ότι ο δανειστής κάνει ότι γουστάρει και ο δανειζόμενος αναγκάζεται να αποδεχθεί όλους τους όρους. Η άλλη λογική λέει ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους για τη χώρα.

Και η τρίτη λέει ότι η «Ελληνική Άνοιξη» δεν είναι πολύ μακριά. Όχι γιατί το λέει ο Τσίπρας αλλά γιατί ο ελληνικός λαός βαρέθηκε να ακούει για λάθη που του στέρησαν το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και βαρέθηκε να ακούει τους ξένους και ντόπιους αξιωματούχους να υπόσχονται και να βάζουν στόχους οι οποίοι στηρίζονται σε -εσκεμμένα- λανθασμένα προγράμματα. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα χαθεί η Ελλάδα για ένα λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 06/06/2013 14:48:12

  Ο Σαμαράς είπε τα "αυτά είναι τα τελευταία μέτρα" και γω τον εμπιστεύομαι.

  • Tryphoon avatar
   Tryphoon @ Δημήτρης 06/06/2013 22:28:52

   Κοιμήσου ήσυχος

 2. GregoryPennyRobot avatar
  GregoryPennyRobot 06/06/2013 15:01:44

  η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πληρώνει περίπου 6-7 δις τόκους το χρόνο.

  Στόχος όλων (και του ΔΝΤ απ'ότι φαίνεται είναι) πρέπει να είναι με όποιο κούρεμα (είτε μειώσεις επιτοκίων & επιμήκηνση,είτε κούρεμα κεφαλαίου) οι τόκοι να πέσουν στα 3-4 δις ετησίως.Τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με καμμία κυβέρνηση (είτε με κορμό ΝΔ είτε με κορμό Σύριζα).Πάντα με προυπόθεση να μην αυξηθούν οι πρωτογεννείς δαπάνες.

  ψάχτε τα νούμερα να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

 3. George avatar
  George 06/06/2013 15:31:49

  Debt that cannot be repaid will not be repaid. Σε τι αφορά εμάς, αν πληρώθηκαν (μερικώς) οι τράπεζες και επομένως δεν πληρωθούν (συνολικώς) τα κράτη δανειστές μας? Το άλλο κομμάτι της έκθεσης που μιλά για τις αδικίες στην εφαρμογή του μνημονίου είναι ελληνική υπόθεση και έχει επιπτώσεις στους Έλληνες. Με αυτό είναι πιο σημαντικό να ασχοληθούμε όχι τόσο για αυτό που ήδη έγινε ( ενώ δεν θα έπρεπε) αλλά κυρίως για όσα δεν έχουν ακόμα γίνει ενώ θα έπρεπε?

 4. Zame avatar
  Zame 06/06/2013 15:39:29

  «Ελληνική Άνοιξη & success story »
  ..δίχως απώλειες υγιών δυνάμεων δεν γίνεται ?

 5. Αθώρ avatar
  Αθώρ 06/06/2013 16:56:04

  Το τρίτο το μνημόνιο, θα είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ καλύτερο!!!

  Ἀρχὴ σοφίας - Κώστας Βάρναλης
  «Φρόνιμα καὶ ταχτικὰ
  πάω μὲ κεῖνον ποὺ νικᾷ».
  Ὁ ἕνας
  Λίγη δροσιά, οὐρανέ μου,
  καὶ χάηδεμα τ᾿ ἀνέμου,
  κελάηδημα πουλιοῦ,
  ξανάνιωμ᾿ Ἀπριλιοῦ!
  Ἀνάσ᾿, ἀνάσα λίγη!
  Χρόνια ἡ θελιὰ μᾶς πνίγει.
  Λίγη χαρὰ σ᾿ ἀφτὰ
  τὰ σκοτεινὰ γραφτά!
  Σοῦ πήρανε, λαέ μου,
  τὸ δίκιο τοῦ πολέμου
  πατριδοκαταλύτες,
  ξένοι καὶ ντόπιοι ἀλῆτες!
  Ὁ ἄλλος
  Ἂν θέλεις νὰ χαρεῖς
  τὴ λεφτεριά, νωρὶς
  γίνε προδότης, γίνε!
  Τιμή, ντροπὴ δὲν εἶναι.
  Θά ῾ναι μαζί σου οἱ νόμοι
  κι ἡ πλερωμένη γνώμη!
  Πέτα τὴν ἀνθρωπιά σου
  κι ἀπ᾿ τὸν ἀφέντη πιάσου!
  Κι ἅμα σὲ φτύνει ἀφτός,
  νὰ κάθεσαι σκυφτὸς
  καὶ θά ῾χεις τὰ πρωτεῖα
  στὴ σάπια πολιτεία.
  Ὁ λαός
  Ἔξω τοῦ ἀφέντη ἁρμάδα
  φυλάει, μὲ μπούκα ὀρθή,
  τὸ λείψανό σου, Ἑλλάδα,
  μὴν ξάφνου ἀναστηθεῖ!

 6. Albert avatar
  Albert 06/06/2013 17:10:51

  Το έμβολο άμα το πιέσεις μέσα στον κύλινδρο, θα μετακινηθεί ολόκληρο, μεταφέροντας την δύναμη απο την μία πλευρά στην άλλη. (Το ΔΝΤ πίεσε το πολιτικό σύστημα για μεταρρυθμίσεις, και αυτό μετέφερε την αυτούσια την πίεση στο φορολογικό σώμα)

  Στη συνέχεια το έμβολο απεδείχθη φτιαγμένο απο χώμα. Έτσι όσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται σε αυτό, τοσο περισσότερο διαλύεται.

 7. fe avatar
  fe 06/06/2013 17:18:24

  H δηλωση της ημερας ανηκει στο κεφαλογιαννη.Οταν ρωτηθηκε γιατι συνεχιζουμε ενα προγραμμα που ειναι λαθος τι απαντησε ο γιγαντας;
  "Το αλλο ηταν λαθος αυτο ειναι το σωστο''!!!!!

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ fe 06/06/2013 17:28:22

   Ας λέει. Η ημερομηνία λήξης του έφτασε κι αυτού του φωτεινού παντογνώστη....... Τι πληρώνουμε ως ''εκλεκτούς'' κι εμείς οι άφρονες όμως!! Ξέρουμε να διαλέγουμε.

   • fe avatar
    fe @ Αθώρ 06/06/2013 17:44:03

    "Ἄχερα μὲ μπουκώνουν κάθε μέρα.
    Καὶ ποιοί; Τοῦ σκλαβοπάζαρου ἡ σαβούρα.''

 8. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 06/06/2013 19:00:10

  οικονομικη αποτιμηση του λαθους με καποια προσεγγιση μπορει να γινει ,τη ζημια ή το οφελος για τη χωρα ποιος θα το αναλαβει;

 9. Zame avatar
  Zame 06/06/2013 20:10:01

  προσεγγιση απολογισμου..! σαν αυτόν των ΟΑ του 2004..πχ ?
  την ζημία μάλλον κανένας
  (' επέβαλαν να είναι της μόδας' να την μετακυλούν..)
  όσο για το όφελος..
  'βλεπω εναν σχετικό συνωστισμό..

  Αλλα η υποτίμηση της κοινής λογικής..
  έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις..
  ανταποδοτικά & εναρμονισμένα.?
  με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα..?

 10. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 07/06/2013 01:00:30

  Λάθος μνημόνιο δεν υπάρχει. Υπάρχει "σε βρήκα ελλειμματικό και τώρα θα κάνω ότι σε σώζω και θα περάσω ο,τι ονειρευόμουν δεκαετίες γιατί είσαι σε αδύναμη θέση".

  Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΖ θα επανεμφανιστεί μαγικά όταν η ανεργία θα έχει φτάσει σε εκείνα τα επίπεδα που θα επιτρέψουν την "νομιμοποίηση" των τελικών "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που ασφαλώς περιορίζονται στην δραστική μείωση (και παγείωση) του εργασιακού κόστους, την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την απώλεια κερδοφόρων στοιχείων και κοστοβόρων τμημάτων του Δημοσίου κάθε χώρας της ΕΖ. Καμία ενδυνάμωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, και όλα τα χαρτιά με τα οποία θα παίζουν οι ΗΠΑ, Αγγλία, Ιαπωνία. Η Ευρώπη εδώ και αιώνες είναι μικρά προτεκτοράτα της εκάστοτε πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Κατάφεραν να κάνουν ελλειμματικό και άχρηστο το κράτος, κατάφεραν να ριζώσουν την απαισιοδοξία και τον φόβο (που εγγυάται αέναη ύφεση και ανεργία) και κυρίως κατάφεραν να αφαιρέσουν το μπαζούκας της νομισματικής πολιτικής. Καμία ΕΚΤ δεν θα πλημμυρίσει την ΕΖ με ευρώ για να διατηρήσει την επιχειρηματική αισιοδοξία και να αποτρέψει την (περαιτέρω) μεταφορά πλούτου προς την Ανατολή.

 11. Zame avatar
  Zame 07/06/2013 01:46:45

  γιατι να την αποτρεψει..μηπως εχει πατριδα ο πλουτος ? τον εμαθαν μονον να τις τρωει ..

 12. blue nile avatar
  blue nile 07/06/2013 02:24:21

  Ο Σαμαράς είχε την ευκαιρία του.
  Αντί να δεχτεί τα μέτρα των 11,5 δις θα μπορούσε να επιβάλει στοχευμένα μέτρα ύψους 2,5 δις και θα μπορούσε να έχει στο χέρι ένα πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
  Μετά θα είχε σχετικώς λυμένα τα χέρια και θα μπορούσε να μην δέχεται τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.
  Πάντως όλη αυτή η ιστορία με την καθυστερημένη παραδοχή λάθους του ΔΝΤ μυρίζει επιθυμμία του αμερικανικού παράγοντα να εμποδίσει τον Γερμανικό παραλογισμό.
  Όχι από συμπόνοια προς τους λαούς που πλήτονται αλλά από διάθεση ανάσχεσης της επεκτατικής Γερμανικής οικονομικής πολιτικής,
  Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον...

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ blue nile 07/06/2013 11:55:39

   Μπλου νηλ δικαιουνται οι γερμανοι να παραλογιζονται. Κολυμπανε τον Ιουνιο στους δρομους τους αντι για διακοπες στην ελλαδιτσα, και ειναι τυχεροι που δεν εχουν κ αλλα ακραια καιρικα. Εχουν τα νευρα τους. Δεν τους εκατσε η γελαδιτσα

 13. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/06/2013 11:47:19

  Λαθος Μνημονιο σημαινει οτι επεσαν εξω στην προσπαθεια τους να μας κουτουπωσουν. Θα ξαναπροσπαθησουν. Μας ερωτευθηκαν..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.