06/09/2009 23:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ρόλο θα παίξει το Ελντοράντο της Ενέργειας στις εκλογές;Η επόμενη μεγάλη σύγκρουση επιχειρηματιών, να μου το θυμηθείτε, θα είναι στο χώρο της ενέργειας και δη στον τομέα των κοιτασμάτων λιθάνθρακα. Μετά την απαγόρευση από την Κομισιόν στη ΔΕΗ να διεκδικήσει τον διαγωνισμό για τα μεταλλεία της Βεύης, όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας μπήκαν στο παιχνίδι. Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης και Εμφιετζόγλου εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τα χρυσά κοιτάσματα τα οποία, όποιος αποκτήσει, βάζει πόδι στην ενέργεια και γίνεται ισχυρός διεκδικητής κι άλλων μεταλλείων.

Οι συμμαχίες και τα παιχνίδια που παίζονται είναι πολλά. Για παράδειγμα, ένα από αυτά αφορά την «κρυφή» συμμαχία Μπόμπολα και Μυτιληναίου στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ο Άκτωρας έχει συμμετοχή σε κοινοπραξία, όμως, φέρεται να λειτουργεί ως «βιτρίνα» του ομίλου Μυτιληναίου στο πλαίσιο μιας γενικότερης ενεργειακής συμφωνίας για τη διεκδίκηση κι άλλων έργων. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη, ο νικητής του διαγωνισμού γνωστός και η υπόλοιπη πίτα μοιρασμένη από καιρό...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vas avatar
  vas 06/09/2009 23:59:45

  Αρχησε απόψε η ξευτίλα του θρύλου Σωκράτη με τις επιλογές σου και το πωλητήριο που έχεις βάλει.ΝΤΡΟΠΗ ΑΠΟΨΕ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΚΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ.
  Στίγμα και μαύρη κηλίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Φιλικό... ξεφιλικό όταν χάνει 5-0 από τον Εργοτέλη σαφώς και είναι... μαύρη βραδιά. Ούτε καμιά πρόκριση έχασαν οι «ερυθρόλευκοι» στο Ηράκλειο, ούτε βαθμούς. Αλλά όπως και να έχει το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να περάσει στο... ντούκου μια τόσο βαριά ήττα όπως αυτή του Παγκρητίου
  «Μικρή» ομάδα ο Ολυμπιακός στο Παγκρήτιο, γνώρισε μια από τις πιο βαριές και ταπεινωτικές ήττες στην ιστορία του. Έχασε 5-0 από τον Εργοτέλη σε φιλική αναμέτρηση σκορπώντας αμφιβολία και προβληματισμό

 2. ataktos avatar
  ataktos 07/09/2009 00:00:36

  Και οποίος δεν θυμάται ότι η
  Resolution CM/ResChS(2008)1 Complaint No. 30/2005 by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece (Adopted by the Committee of Ministers on 16 January 2008 at the 1015th meeting of the Ministers' Deputies) (δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο www.antinews.gr)
  είναι σε ισχύ!!!! κακό του κεφαλιού του .

 3. silegav avatar
  silegav 07/09/2009 11:00:40

  Μιλάμε για λιγνίτη και όχι λιθάνθρακα.

  Ο λιθάνθρακας είναι εισαγόμενο καύσιμο, πολύ υψηλότερης θερμογόνου ικανότητας αλλά απαγορευμένο από την τωρινή ηγεσία του ΥΠΑΝ. (Προτιμάει το φυσικό αέριο)

  Η εξόρυξη λιγνίτη εκτός από τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτεί είναι εξαιρετικά ρυπογόνος δραστηριότητα, πολύ περισσότερο από την καύση του για ηλεκτροπαραγωγή.

  Δεν υπάρχει περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες να αποδεχθούν την λειτουργία ορυχείων, εκτός και αν οι ιδιώτες επενδυτές "πείσουν" τους τοπικούς άρχοντες.

 4. ataktos avatar
  ataktos 07/09/2009 12:08:11

  Kαι η χειμερινή κολύμβηση στην Χαλκιδική είναι ωραία

 5. ataktos avatar
  ataktos 08/09/2009 11:28:12

  Φακτορ- σας αντιγράφουν και οι μεγάλοι
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534928&ct=3

 6. Edo avatar
  Edo 08/09/2009 12:32:08

  FactorX, χτές σε αντέγραφαν τα Νεα

  Κόντρες αλλά και συμμαχίες φέρνει η μάχη για τον λιγνίτη, μετά το πράσινο φως που άναψε τον Αύγουστο η Κομισιόν για άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ.

  Τέσσερις μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο ΑΚΤΩΡ από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου- στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας τους που παραμένει σε ισχύ- και ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της ΗΟRΙΖΟΝ Μεταλλευτική), ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συμμάχησαν και υπέβαλαν από κοινού αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα.

  Η ανακοίνωση έγινε με τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στις 20 Αυγούστου, την ημέρα που κήρυξε άγονο τον προγενέστερο διαγωνισμό και απηύθυνε δημόσια πρόσκληση σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη μακροχρόνια παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου. Τα αποθέματά του, περίπου 90 εκατ. τόνοι, επαρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία μιας λιγνιτικής μονάδας για περισσότερα από 30 χρόνια.

  Το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και ΗΟRΙΖΟΝ θα βρει απέναντί του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον όμιλο των ΕΛΠΕ μέσω της Εlpedison (ΕΛΠΕ, Εdison), τον όμιλο Βαρδινογιάννη μέσω της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας βωξίτη ΕΛΜΙΝ- Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις και τον όμιλο Εμφιετζόγλου μέσω της εταιρείας του Μηχανικής. Οι όμιλοι αυτοί φέρεται ότι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους την Παρασκευή για την εκμίσθωση του ορυχείου λιγνίτη.

  Το θέμα της Βεύης ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα στις αρχές Αυγούστου μέσω των Βρυξελλών, που άνοιξαν το πεδίο για την ελεύθερη πρόσβαση ιδιωτών στα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας. Τότε, η επίτροπος Νέλι Κρουζ είχε ανακοινώσει πως η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει σε ιδιώτες δικαιώματα εκμετάλλευσης σε τέσσερα κοιτάσματα λιγνίτη (Βεύη και Βέγορα στη Φλώρινα, Δράμα και Ελασσόνα) μέσω ανοικτών δημόσιων διαγωνισμών, στα οποία δεν θα έχει δικαίωμα πρόσβασης η ΔΕΗ.

  Ιδιωτική μονάδα ή συμμαχία με ΔΕΗ;
  Οι ιδιώτες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο κοίτασμα της Βεύης, είτε θα προβούν στην κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας της χώρας είτε θα έλθουν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ με στόχο την από κοινού κατασκευή της μονάδας που σχεδιάζει να κάνει στην περιοχή, τη Μελίτη 2 της Φλώρινας.

  Όποια μονάδα από τις δύο και να γίνει, είτε των ιδιωτών είτε η Μελίτη 2 της ΔΕΗδεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν και οι δύο - θα τροφοδοτείται από το κοίτασμα της Βεύης, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της. Εφόσον μάλιστα επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, το πιθανότερο είναι πως η συνεργασία ιδιωτών- ΔΕΗ θα γίνει κατά τα πρότυπα της συνεργασίας ΔΕΗ- Χαλυβουργικής. Δηλαδή θα συσταθεί μια κοινή εταιρεία στην οποία οι ιδιώτες θα συμμετέχουν κατά 51% και η ΔΕΗ κατά 49%. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η μονάδα της ΔΕΗ, ενώ αρχικά επρόκειτο να έχει ισχύ 450 μεγαβάτ, τελικά να έχει τη διπλάσια, δηλαδή γύρω στα 900 μεγαβάτ. Επειδή αυτό επιβάλλεται από την τεχνολογία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην αγορά αλλά και υπό τον φόβο της ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές θεωρούν casus belli την εκχώρηση ισχύος της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς η Μελίτη 2 είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε αντικατάσταση παλαιότερων μονάδων της κρατικής επιχείρησης. Σύμφωνα ωστόσο με αυτό το σενάριο, αν η ισχύς του νέου σταθμού πλησιάσει τα 900 μεγαβάτ, θα καταρριφθεί το επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ περί εκχώρησης ισχύος, καθώς με το 51% στη ΔΕΗ, θα της αναλογούν έτσι κι αλλιώς τα 450 μεγαβάτ του αρχικού σχεδιασμού.

  ΜΕΣΩ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

  Το θέμα της Βεύης ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα μέσω των Βρυξελλών, που άνοιξαν το πεδίο για την ελεύθερη πρόσβαση ιδιωτών


  Σειρά έχουν Ελασσόνα και Δράμα

  ΤΥΧΟΝ εκμετάλλευση της Βεύης θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ελασσόνας και της Δράμας, εφόσον βέβαια ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που τον Αύγουστο, στο άκουσμα της ανακοίνωσης, προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών, η Ελασσόνα έχει απόθεμα 150 εκατ. τόνων λίγνιτη και η Δράμα περίπου 800-900 εκατ. τόνων. Από μελέτες που είχε διενεργήσει παλαιότερα η ΔΕΗ προκύπτει ότι ο λιγνίτης της Ελασσόνας επαρκεί για τη λειτουργία έως δύο μονάδων των 300 μεγαβάτ, ενώ της Δράμας για τη λειτουργία πέντε- έξι μονάδων των 300 μεγαβάτ.

  Όσο για το κοίτασμα στα Βέγορα, εκτιμάται πως διαθέτει μόνο 12- 13 εκατ.

  τόνους και άρα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά της Βεύης.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Edo 11/09/2009 12:49:47

   Η πιάτσα της περιοχής και συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα

 7. ataktos avatar
  ataktos 08/09/2009 17:27:15

  ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  Γιώργος Καμίνης, Συνήγορος του Πολίτη
  Χρύσα Χατζή, Βοηθός Συνήγορος
  Κοζάνη, 3.09.2008

  Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, βρίσκεται σε έναν συνεχή διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολύ συχνά οι προτάσεις που απευθύνω στην πολιτική ηγεσία της διοίκησης και στη Βουλή των Ελλήνων είναι και δικές σας προτάσεις. Είμαστε όλοι δέκτες της αγωνίας της τοπικής κοινωνίας να κατανοήσει τις αλλαγές και να συμμετάσχει στην επόμενη μέρα του ενεργειακού προτύπου παραγωγής, ενώ οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται όχι απλώς σε κεντρικό αλλά πρωτίστως σε υπερκρατικό επίπεδο.

  Ο συμπλεκτικός σύνδεσμος στον τίτλο της εισήγησης, «Παραγωγή ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος» δεν είναι τυχαίος. Για τη σύγχρονη ελληνική έννομη τάξη δεν τίθεται καν δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
  δικό μου σχόλιο λέτε....

 8. ataktos avatar
  ataktos 08/09/2009 21:00:24

  Αγαπητέ Edo ….συμπέρασμα ...
  μετά από τα παραπάνω που έχεις αναφέρει και διότι η μονάδα Μελίτης 1 για να λειτουργήσει αξιόπιστα και απρόσκοπτα για τα επόμενα χρονιά χρειάζεται αυτόν το λιγνίτη η καημένη ΔΕΗ θα εκχώρηση την ιδιοκτησία του ελληνικού λαού στους νταβατζιδες και εκλιπόντας τους μάλιστα. Έτσι γίνονται σήμερα οι ευεργέτες οι "θεοί" αυτού του λαού .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.