#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2013 19:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι πραγματικά συζήτησαν Σαμαράς-ΕρντογάνΣε ουδέτερο έδαφος γίνονται οι πιο κρίσιμες συναντήσεις. Ειδικά, όταν αφορούν συνάξεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αφορούν, χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί ανέμεναν να κυριαρχήσει η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, περισσότερο σημασία έχει, η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επέλεξε να συναντηθεί με τον Ερντογάν, τον αναμορφωτή της Τουρκίας, μετά την εποχή του ΔΝΤ και τον δημιουργό της μεσαίας τάξης στη γειτονική χώρα, στη Ντόχα του Κατάρ.

Η συνάντηση αυτή έδωσε την αφορμή να δημιουργηθεί πλήθος ερωτημάτων για το σκοπό της συνάντησης, που αιφνιδίασε πολλούς και προκάλεσε σωρεία αναλύσεων για το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε να γίνει η συνομιλία των δυο ηγετών.

Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες για την μελλοντική πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Η συνάντηση της Ντόχα, κρύβει πολλά μυστικά, που δεν θα υπήρχαν, εάν η συνομιλία τους ήταν προγραμματισμένη και ενταγμένη στο διπλωματικό πλαίσιο, με ότι αυτό σημαίνει.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε μια κρίσιμη περίοδο και παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται πολεμικό κλίμα, η καχυποψία παραμένει και δεν υπάρχει διάγνωση για περαιτέρω βελτίωση, αν και μεταδίδονται και από τις δυο πλευρές, μηνύματα για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, τη δική του εκδοχή, για τη συνάντηση με τον Σαμαρά. «Μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί», είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας» ανέφερε ο Ερντογάν που διευκρίνισε, ότι ο Σαμαράς του απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι πως ο Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι την ώρα που πλησίαζε η αναχώρησή του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του Σαμαρά για να συναντηθούν και να συνομιλήσουν.

Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «κλείδωσε» την περασμένη Δευτέρα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου, είχε ενημερωθεί μόλις την περασμένη Παρασκευή ότι ο Ερντογάν θα ήταν στη Ντόχα του Κατάρ.

Ανεξάρτητα, όμως από το πότε έκλεισε η συνάντηση, η ίδια η επαφή των δυο ηγετών είχε τη δική της ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στις 4 και 5 Μαρτίου στην Τουρκία για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (High - Level Cooperation Council).

Η συνάντηση αυτή  που θα είναι και η πιο σημαντική θα γίνει στη σκιά των κινήσεων στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα και ενώ η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει τις πρωτοβουλίες της, είτε για την κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, είτε για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στη Ντόχα, παρά τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ (π.χ. όπως της Καθημερινής που προέβαλλε στην πρώτη της σελίδα την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, ότι ο Σαμαράς έθεσε το θέμα της ΑΟΖ).

Αυτό αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να συζητηθεί στην Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι πρέπει να πράξει.

M.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris. Aold avatar
  aris. Aold 30/01/2013 21:23:01

  Από τον Σημίτη και μετά τα Ελληνοτουρκικά έχουν πάρει άσχημη κατεύθυνση.

  Οι συνεχείς υποχωρήσεις και παλινωδίες της ελληνικής πλευράς η απουσία μακροχρόνιας και σταθερης πολιτικής η απουσία σοβαρών ονομάτων από την θέση του υπουργού εξωτερικών (δυστυχώς από την θέση αυτή πέρασαν και παραμένουν πάσης φύσεως δημοσιοσχετίστες υποψήφιοι δελφίνοι κομψευάμενοι και εμπορευάμενοι) έχουν ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να μας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υποτημικτικά.

  Πλέον στην Θράκη συνδιοικούν

  Οι φρεγάτες φτάνιυν προκλητικά ως το Σούνιο.

  Ζητούν να χτίσουν τζαμί για να προσεταιριστούν τους χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες.

  Από ότι φαίνεται το θέμα της ΑΟΖ μάλλον το άνοιξε εσπευσμένα η ελληνική πλευρά και τώρα το ξανασκέπτεται.

  Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Σαμαράς σε πρώτη φάση είναι να σταθεροποιήσει και παγώσει τις σχέσεις με την Τουρκία (τουλάχιστον να μην πάμε ποιο χαμηλά) και παράλληλα να δουλεύει σιωπηλά και πολυεπίπεδα σταματώντας την φόρα που έχει πάρει η Τουρκία στην ελληνική επικράτεια.

  Θέλουμε χρόνο και να βάλουν το υπουργείο εξωτερικών να το δουλεύουν οι διπλωμάτες και σοβαροί άνθρωποι και όχι γυιοί και παραγυιοί όπως στο παρελθόν.

  • tarzan avatar
   tarzan @ aris. Aold 31/01/2013 09:08:47

   "δημοσιοσχετίστες υποψήφιοι δελφίνοι κομψευάμενοι και εμπορευάμενοι"

   το καλλιτερο !!!!

 2. kosvag avatar
  kosvag 30/01/2013 21:33:58

  Ούτως ή άλλως θα έρθει η στιγμή που θα ρισκάρουμε (από ανάγκη ή από επιλογή). Η πιο θετική συμβολή του να είσαι εντός του € είναι στα εθνικά.

  • ο Αρης avatar
   ο Αρης @ kosvag 30/01/2013 21:40:31

   Και πώς έχει αποδειχτή αυτό μέχρι τώρα;

   • kosvag avatar
    kosvag @ ο Αρης 31/01/2013 04:32:06

    όντως δεν υπάρχει απόδειξη για το €, από ένστικτο το πιστεύω. Σκέψου όμως άλλο συνδιασμό: ΓΑΠ+δραχμή

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 30/01/2013 22:59:44

  Το τι συζητήθηκε απέχει πολύ απο ότι η τουρκική προπαγάνδα -μέσω διαρροών της - αφήνει να εννοηθεί.Το σημαντικό της συνάντησης δεν είναι σε οτι συζητήθηκε είνια σε μια βασική λεπτομέρεια η οποία και έχει τον συμβολισμό της. Οτι ενω ο Κος Ερντογάν είχε στο πλάι του τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ο Κος Σαμαράς δεν είχε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά τον επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου.Αυτό αποτελεί και το πλέον ισχυρότερο μήνυμα πρός την απέναντι πλευρά ειδικά την περίοδο αυτή. Τα περί προχειρότητας της συνάντησης δεν ευσταθούν ειδικά σε κάποιον που έχει διατελέσει ΥΠΕΞ της Ελλάδας στην πλέον ταραγμένη περίοδο για τα Βαλκάνια
  Να μην βιαστούν λοιπόν πολλοί να μιλούν με ευκολία, ας θυμηθούν το τι υπέστη η Τουρκική διπλωματία( σε πλήρη ανάπτυξη ) απο την ομιλία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ τον Ιανουάριο του 2011
  Για τα περί ΑΟΖ όποιος μπορεί και διαβάζει πίσω απο τις γραμμές το ζήτημα έχει κλειδώσει απλά ο χρόνος απομένει ώστε να αποτελέσει ευνοική συγκυρία ειδικά για την γείτονα χώρα η οποία έχει παρά πολλά ανοικτά ζητήματα αιχμής στην πολιτική ατζέντα της

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Δρόλαπας 31/01/2013 00:42:20

   Μάλλον εχει κλειδώσει για Κρήτη και Ιόνιο.Το Αιγαίο και κυρίως το Καστελόριζο αποτελεί ακόμα πολύ μεγάλο αγκάθι.Αλλά συμφωνώ οτι αν μπορεί κάποιος να το διαχειριστεί είναι ο Πρωθυπουργός μας

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 31/01/2013 00:01:36

  Αυτό με το συμβολισμό είναι το σημαντικότερο...

 5. Nik avatar
  Nik 31/01/2013 02:02:18

  Προς τι η αναφορά των διελεύσεων φρεγατών λόγω άσκησης του δικαιώματος αβλαβούς διέλευσης που όσοι το αναφέρουν ξεχνούν να τονίσουν ότι πρόκειται για όρο που περιέχεται στο Δίκαιο της Θάλασσας που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία! Η πρόκληση τελικά παγιώνει αυτό που δεν αναγνωρίζει!

  Τι είναι η υπονοούμενη αντίδραση; Να βυθίσουμε δυό-τρία καράβια; Αν ναι πείτε το να το ακούσουμε.

  Η απάντηση στο αίτημα για τζαμί είναι προφανής. Εναν θρησκευτικό πολυχώρο για τους φιλοξενούμενους μας, όπου θα υπάρχει Ινδουιστικός, Βουδδιστικός, Ανιμιστικός κ.ο.κ χώροι για να ξέρουν όλοι ότι το Ισλάμ είναι μια από τις πολλές θρησκείες που φιλοξενούνται εδώ και ότι θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και με εμάς. Θα αποτελέσει και μια διεθνή πρωτοτυπία που θα ωφελήσει τη χώρα πολλαπλώς και πρωτίστως διότι θα κόψει τον μουσουλμανικό τουρκοκινούμενο και σαουδαραβοχρηματοδοτούμενο βήχα.

  • θάνος avatar
   θάνος @ Nik 31/01/2013 09:47:52

   Αβλαβή διέλευση με κλειστά όμως όλα τα συστήματα και τα όπλα . Μόνο ανοικτό το ραντάρ ναυσιπλοίας, κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει από την (Φίλη γειτόνισα). Πάντα όλα τα συστήμα τα ανοικτά , από σόναρ μέχρι έρευνα αεροπλοίας και και και... για όσους γνωρίζουν.
   Ας αφήσουμε λοιπόν τα ευχολόγια , αφού θέλουμε να είμαστε τυπικοί με το διεθνές Δίκαιο τότε να πραστατεύσουμε και εμείς αυτά που μας ανήκουν.

 6. Νεστωρίδης avatar
  Νεστωρίδης 31/01/2013 07:40:48

  Όσον αφορά τον θρησκευτικό πολυχώρο, το κτίριο δεν πρέπει να είναι κοντά στο κέντρο και δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Επίσης θα πρέπει να ελέγχονται οι ιμάμηδες και οι διάφοροι θρησκευτικού ηγέτες να μην είναι φανατικοί (θα πρέπει το κράτος να έχει αραβόφωνους και πακιστανόφωνους υπαλλήλους που θα παρακολουθούν τον χώρο), σε διαφορετική περίπτωση να απελεύνονται αυθημερόν. Αλλά επειδή στην Ελλάδα ζούμε και δεν πιστεύω ότι θα τηρηθούν ΔΕΝ πρέπει να γίνει κανένα τζαμί στην Αθήνα, ας συνεργαστούμε μα τους Ιάπωνες στο ζήτημα αυτό λόγω του κινδύνου που συνιστά ο ισλαμοφασισμός.
  Όσον αφορά την αναχαίτιση των λαθρομεταναστών, ας σοβαρευτούμε, να οπλιστούν με σφαίρες οι στρατιώτες που φυλάνε τα σύνορα (όπως γίνεται παντού) και να υπάρξουν κανόνες εμπλοκής.
  Επίσης ας σοβαρευτούμε και με τις δήθεν διασώσεις στην θάλασσα, όταν μας καλούν οι δουλέμποροι να μην σπεύδουμε να κάνουμε την δουλειά τους εισάγοντας μόνοι μας τους λαθρομετανάστες σε Ελληνικό έδαφος (αυτό αποτελεί πανηλιθιότητα και παγκόσμια ξεφτίλα)

 7. Stef avatar
  Stef 31/01/2013 11:37:57

  Ακριβώς!!! Ο δημιουργός της μεσαίας τάξης στην Τουρκία συναντήθηκε με τον καταστροφέα (την αρχή έκανε ο συμφοιτητής του ΓΑΠ) της αντίστοιχης τάξης στην Ελλάδα. Να τον... χαιρόμαστε!!!

 8. Διγενής Ακρίτας avatar
  Διγενής Ακρίτας 01/02/2013 00:01:30

  Η Τουρκία κάνει πάντοτε προσεγμένα βήματα στην πολιτική της με την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αφαιρέσει κάθε έρεισμα της Ελλάδας στο εξωτερικό σχετικά με τα διμερή μας θέματα, μέσα σε αυτή την πάγια τακτική της είναι και η ικανότητα της να ανοίγει νέα μέτωπα ώστε να στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτά αφήνοντας αφύλαχτα τα νώτα μας όπως σχεδιάζει η Τουρκία (εννοείται το Αιγαίο , η ΑΟΖ, τα 12 ν.μ ) έτσι λοιπόν δημιουργεί θέμα στη Θράκη και θα το επιλύσει τώρα ζητώντας απλά να παγιωθεί η θέση μας ότι δεν θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα με αντάλλαγμα την ανάμειξή της και μόνο στη Θράκη..! Φυσικά αυτό θα τη διευκολύνει να στο Αιγαίο.... και ο νοών νοήτο....

 9. kostas avatar
  kostas 01/02/2013 01:15:45

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63775152

  δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια ή όχι αυτό που αναφέρει το άρθρο, αλλά το σίγουρο είναι ότι τον ΤΑΡ τον έχουμε βάλει προτεραιότητα ενεργειακή...

 10. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 01/02/2013 09:41:17

  Οπως είπα και πιο πάνω η Τουρκία έχει πλήθος μετώπων ανοικτά. Εχει το ζήτημα της Αρμενικής Γενοκτονίας το οποίο όσο πλησιάζει το 2015 (100 χρόνια απο την πραγμάτωση της) νοιώθει και μεγαλύτερη πίεση.Τυχόν αναγνώριση της απο τις ΗΠΑ σημαίνει αυτόματα σύν των άλλων και εδαφικές διεκδικήσεις.Εχει το Κουρδικό ζήτημα εντός της αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού μορφώματος στην Συρία το οποίο θα σημάνει το τέλος του νεοοθωμανικού ονείρου του Ερντογάν.Εχει την πίεση του Ιράκ το οποίο αποτελεί τον βασικό εμπορικό δρόμο προς την Μέση Ανατολή.Εχει την πίεση των ΗΠΑ μέσω του Νοτίου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ.Εχει την πίεση Ιράν και Ρωσίας απο τις οποίες εξαρτάται απόλυτα ενεργειακά.Εχει την εντονη εσωτερική αντιπαράθεση Ισλαμικού τάγματος Γκουλέν με το βαθύ Ερντογανικό κράτος .Προσπαθεί μάταια να ισορροπήσει μεταξύ Αραβικού κόσμου και Ευρωπαικής Ενωσης.

  Και για το τέλος το καλύτερο ως αναφέρει η κορυφαία ελληνική δημοσιογραφική πένα ο Κος Ιγνατίου
  "Η Αμερική, αν και αυτάρκης, ενδιαφέρεται πάντα για τα θέματα ενέργειας και αναζητεί συμμάχους για να προσφέρει διέξοδο στο Ισραήλ."
  Σε αυτό απλά θα πρόσθετα και για τα ζητήματα ασφαλείας του, Για αυτό και είπα ότι έχει κλειδώσει το ζήτημα της Ελληνικής ΑΟΖ γιά τον απλό λόγο ότι το επιβάλλουν τα αμερικανοισραηλινά συμφέροντα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.